Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler, "Cemevi İbadethane Değil" Fetvasına Dava Açıyor

Oli
09.01.2006, 23:36
Alevi dernekleri, cemevi arazisi tahsis edilmesi yönündeki başvurularını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "cemevleri ibadethane sayılmaz" fetvasıyla reddeden Çankaya Kaymakamlığı'nın işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
Ankara 11. İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'nin talepte bulunduğu Çankaya Belediye Başkanlığı'nın, Hilal Mahallesi 26930 ada 31 parselin ibadet merkezi olarak ayrıldığını bildirdiği belirtildi.
Kaymakamlık görüş sordu
Kaymakamlıktan da bu alanın Çankaya'da yaşayan Alevi yurttaşların cemevi ihtiyacını giderebilmek için tahsisi talep edildi. Ancak kaymakamlık, tahsis konusunda İçişleri Bakanlığı'ndan görüş sordu.
Bakanlık ise Diyanet'ten cemevleri konusunda fetva almak yoluna gitti. Kaymakam Yıldırım Kadıoğlu'nun, bakanlıktan gelen ve Diyanet'ten alınan fetva doğrultusunda başvuruyu reddettiği belirtilen dilekçede, "Kaymakamlığın, Alevilerin iradesini yok sayarak, Diyanet'in fetvası doğrultusunda Aleviliğin ve onların inanç merkezi olan cemevlerini ibadet merkezi olarak değerlendirmemesi yönündeki idari işlemi hukuka aykırıdır" denildi.
Kaymakamlığın, derneğin talebini değerlendirip yanıtlamak yerine Diyanet'ten İçişleri Bakanlığı kanalıyla görüş sormasına Alevi derneklerinden tepki geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, "Alevilerin inanç ve inanç merkezleri konusunda Diyanet'ten görüş sormak, AİHM içtihatlarında olduğu gibi inanç özgürlüğüne açıkça bir müdahaledir, kabul edilemez" dedi.
MİLLİYET / TÜRKER KARAPINAR

http://www.alevihaber.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=580&mode=thread&order=0&thold=0

Şoreş
28.02.2006, 13:45
Diyanet işleri fazla olmaya başladı ya bu kurum sünni alevi şia hristiyan yezidi her gruba hizmet etmek zorundadır ama bunlar sadece sünni hanefi mezhebine hizmet ediyorlar :s
Çok kıl oluyorum bu heriflere diyanet resmen amacının dışında şuan bozulmuş diyanet sadece tek bir kesime hizmet olur mu.Birde kafalarında sarıklarla çıkıyorlar buda çok saçma diyanet türkiyedeki tüm dünleri temsil etmek demektir ne biçim zihniyet bu ya bu adamların sitesi bile aynı durumda tüm herşey islamik unsurlarla dolu başla dinlerle ilgili terimler göremedim ben buda yanlış madem diyanet tüm kesime hizmet edecek o zaman net sitesinde hristiyanlıktan da bahsedilmelidir.

Diyanet ya kaldırılmalı yad haklaımız verilmelidir.Görüyoruz ki en çağdaş müslüman ülke olarak gösterilen türkiye aslıda en geri ülkedir

derviscemal
28.02.2006, 13:49
Evet canlar gene birlik olma zamanı elle tutuşalım ve ne yapılması gerekiyorsa yapalım..

astokomlu
06.03.2006, 22:40
BU KONU HAKKINDA NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ VEYA ALINAN ORTAK Bİ UYGULAMA KARARI VARSA PAYLAŞIRMISINIZ...
............
DÜŞKÜNLÜĞÜM YOKTU SANA, ALDIN AKLIMI BAŞIMDAN…
KİM VARSA BENİ KINAYAN; GÖRSE SENİ UTANMAZ MI?............................................... ...........................