Orijinalini görmek için tıklayınız : referandumda anayasaya ne diyeceksiniz
yakın bi zamanda sivil anayasayı oylayacağız ben şu an için krarsızım ama büyük bir ihtimalle hayır diyeceğim çünkü meclisin çok sesli ve %53 e hitap etmediğini düşünüyorum bu adaletsizlik giderilip sosyalist,liberalist,kürt,laik ve sosyal demokratların görüşleri önemsenene kadar anayasaya el sürülmemeli
makaay2077 16.09.2007, 18:35 yeni anayasaya evet, 12 eylülün enkazlarına hayırrr
12 eylül gibi tek traflı hazırlanıyo
hele hazırlanıp bir görelimde ona göre kararımızı veririz,şu anda evet denecek bir durum yoktur eyer 82 anayasası gibi içinden çıkılmıyacak yasalaral davam edecekse oyum rengi kırmızı .
82 anayasasına red oyumuzu sandıklar açıldığında oyların rengi deyiştirilip evet olarak kayıtlara geçti,bölge asayiştan sorumlu askeri komutanın mudahalesiyle oldu,buda böyle olacaksa en iyisi hiç oylamaya katılmamak seçimi pretetosto etmektir.
saygılarımla.
insanlar kardeş 16.09.2007, 21:16 sivil anayasa halkın anayasısı olmalı...
sözde halkın anayasının bir anlamı olmaz..
bir ülkenin organizması ...
iskeleti anayasa..
akp nin demokrasi anlayışı ile anayasa hazırlanmaz...
saygılarımla...
yeni anayasaya evet, 12 eylülün enkazlarına hayırrr
öncelikle bu yeni anayasanın referandumu değil, akp'nin son genel seçimden önce alel acele hazırladığı bir taslak sunumun eski cumhurbaşkanı sezer'in reddi ardından halka sunulup kabul edilip, edilmemesi oylaması olacak.
yeni anayasa ile ilgili çalışmalar daha sonra cumhurbaşkanı ve meclisin onayı ile halk oylamasına sunulmasına gerek kalmadan kabul edilecek. kaldıki bu yeni anayasanın da 12 eylül enkazından ne kadar bir farkı olacağı şüpheli. ve yine bir taraf olma durumu mevcut. ortaya çıkacak yeni anayasa bu tarafın ülkeyi nereleri çekeceğinin zeminini hazırlayan bir tuzak anayasa niteliği taşıma riski büyük bir olasılık taşıyor..
Bugün Dünyanın en ileri ülkelerinden olan Japonya ve Almanya'da yürülükte olan Anayasalar, 2. Dünya savaşından sonra Amerikalıların hazırlatıp zorla kabul ettirilen anayasalar. Türkiye'de de benzer bir şekilde dışarıdan birisi Anayasa yapıp alnı bunu uugulayın demeden anlaşılan bu Anayasa sorunu çözülemez. Zira, her grubun kendi gündemi var. Ve bu Anayasa tartışmasını da hen agendasını ilerletmenin bir aracı olarak görüyor herkes. Yoksa, Anayasanın içeriği falan bir kaç samimi kişi dışında pek kimsenin umurunda değil ne yazı ki :(
turk3458 16.09.2007, 22:33 12 eylül gibi tek traflı hazırlanıyo
tamam 12 eylül anayasası kalksın askeri anayasa değişsin onda hemfikirim de yeni anayasanın kimler hangi zihniyet tarafından hazırlandığının farkında değilsin herhalde. Onların değiştireceği anayasa ile yaşayacaksam askeri anayasyı tercih ederim.
Oyum hayır. iyi düşünün arkadaşlar millet gerçi kafası karışmış durumsa hayır mı evet mi iyi mi kötü mü.
arkadaşlar önümüze laiklikten uzak bazı maddeleri hassas dengeler taşıyan ve tehlike arz eden bi taslak gelecek.çoğunluğuda sezerin onaylamadığı maddeler olacak.bu bağlamda canca arkadaşıma katılıyorum.bize sunulması durumunda anayasanın değiştirilmesine hayır diyecem.ama sanırım evet oyu hayırdan fazla çıkacak.
putikanli 16.09.2007, 22:44 Daha anayasayı görmeden neden hayır diyeyim ki?Okuyup değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
Merhaba,
Valla bu hükümetin hazırlayacağı Anayasa nasıl olur onu bilemiyorum.
İlk önce içine bir bakmak lazım.
Daha anayasayı görmeden neden hayır diyeyim ki?Okuyup değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
tarafsız bir komite tarafından oluşturulsaydı kuşkularım olmazdı.ama kendi istekleri doğrultusunda olacağı için benim umudum yok.tabiki okuyacam.ama görünen köyde kılavuz istemiyor
Daha anayasayı görmeden neden hayır diyeyim ki?Okuyup değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
Arkadaşlar daha önceki mesajımda da belirtmiştim. Tekrar ediyorum; 21 ekim'de ki referandum yani hazırlanmakta olan anayasa ile ilgili değildir, tabi yeni yapılacak olan anayasanın tutarlılığı ve gerçek niyetleride ayretten tartışılabilir ama halk oylamasına sunulacak olan referandum anayasanın değişen bazı maddelerini sezer'in red etmesi ardından, cumhurbaşkanı onayı alamayan anayasa maddelerinin onayı salt halkın referandum kararı ile sağlanacağı için halk oylaması yapılmaktadır. Gittikçe muhafazakarlaşan ve din olgusu ile tüm kitleleri toplayabildiğiniz toplum içerisinde yaşadığımızı düşünürsek, cumhurbaşkanını halkın seçmesi cumhuriyetin geleceği adına hiç umut verici bir gelişme olmayacaktır.
Açıkcası görelim bakalım gibi bir durum yok. Referandum da değişikliği halka sunulacak maddeleri isteyen herkes görebilir.
İşte referanduma sunulan anayasadaki kimi maddelerin değişiklik paketi;
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5678
Kabul Tarihi: 31/5/2007
MADDE 1 – 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 77 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "beş" ibaresi "dört" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasında geçen "seçim tutanaklarını" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını" ibaresi; son fıkrasında geçen "halkoyuna sunulması" ibaresinden sonra gelmek üzere ", Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz."
MADDE 4 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 101 – Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir.
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.
Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer."
MADDE 5 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 102 – Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir."
MADDE 6 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 18 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.
GEÇİCİ MADDE 19 – Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.
Anayasanın 101 inci maddesi uyarınca gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları ve Anayasanın değişik 101 inci maddesindeki şartları ihtiva eden ve diğer ilgili belgelerle birlikte ilk tur oylama tarihinden otuz gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına başvururlar. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belgelerin tespit edilmesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından, eksikliklerin giderilmesi için üç günlük kesin süre verilir. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliğinden adaylıktan çekilmiş sayılırlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca, Anayasanın 101 inci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıdıkları anlaşılan adaylara ilişkin kesin liste iki gün içinde ilan edilir ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten itibaren görevinden ayrılmış sayılır. Görevinden ayrılan kamu görevlisinin Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde görevine geri dönmesi konusunda ilgili kanun hükümleri uygulanır.
Birinci tur seçim sonuçlarının kesinleşmesinden ikinci tur oylamanın sonuçlanmasına kadar, ikinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki oy sıralaması esas alınarak sıradaki adayla doldurulması suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin usûl ve esasların kanunla düzenlenmesine kadar, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 22/4/1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu, 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ile diğer kanunların bu maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanır."
MADDE 7 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.
Bu anayasanin tarafli hazirlanacagi asikar. Kimlere hizmet edecegi ortada degilmi. Halen ön yargili cevap vermeyelim denmesi biraz tuhaf. Anayasa taslagi daha önceden hazirlanmis su anda rutuslari yapilmaktadir.
yeni anayasaya evet, 12 eylülün enkazlarına hayırrr
Akepe mi kaldıracak o enkazı? :D :D
Hani şu BOP eşbaşkanı, laikliği yıkıp ılımlı islamı koymayı düşünen, emperyalizmin kadim dostu.
doğmamış çocuğa don biçilmezmiş..
ama oyumun rengi şimdiden belli olmaya başladı;
EVET.
Bu anayasa % 70 oy alarak kabul görür. Çünkü Ülkedeki sağ seçmen oranı bu kadar.
Hazırlanan anayasa ne kadar kötü olursa olsun 12 eylül cunta anayasası kadar kötü olamaz.
Emperyalist zihniyetin hazırlayacağı hiç bir anayasa, yoksul halk, emekçi ve ezilenden yana olmayacaktır.
Taslak hazırlandı ve tartışmalar başlayacak bu tartışmaların sürecinde detaylar daha açığa çıkacak ve netleşeceğiz.
Oyumuzun rengi taleplerimiz ve beklentilerimizin yer alıp almamasına bağlı.
Bu durumda şöyle bir tartışmanın başlatılması daha doğru olurdrdu.
Yeni anayasada nelerin olmasını istersiniz. Önerileriniz ve beklentileriniz nelerdir.
Bu beklentilerimizin anayasada aldığı konuma göre vereceğimiz oyda belli olurdu.
Bu anayasa % 70 oy alarak kabul görür.
Kardeş bu görüşüne katılmıyorum..yüzde 50 yi geçerse akp öpsün başına koysun..
Çünki bu kez durum çok farklı..
sol kesim bir yandan,sağ kesim bir yandan,Kürdü,Alevisi,dincisi faşisti bir çoğu red oyu verir inancındayım..
AlininEvi 18.09.2007, 19:59 merhaba arkadaşlar;
şu an AKP' nin yapmaya çalıştığı şey, anayasayı değiştirmek falan değil...
Temel Amaç:yıllardır onların çıkarına ters düşen bazı maddeleri değştirmek...
tek amaçları bu... yoksa gerisi yalan...
haa... diyecek olursanız ki.. madem öyle neden tüm anayasa değişiyo...
bunu da şöyle açıklıyım: amaç dikkat çekmemek, kendi çıkarlarına yönelik anayasa değişikliği yapmadılar da, baştan bi anayasa değiştirdiler izlenimi yaratmak...
diğer maddelerde de ufak değişiklikler yapacaklar... yani cümlelerle oynayacaklar... yani diğer maddelerde değişen pek fazla bir sonuç olmayacak..
diğer maddeleri kamuflaj amacıyla dikkat çekmemek için değiştiriyolar....
Benim düşüncelerim böyle...
KESİNLİKLE HAYIR...!!! Diyorum
.
AlininEvi 18.09.2007, 20:02 Kardeş bu görüşüne katılmıyorum..yüzde 50 yi geçerse akp öpsün başına koysun..
Çünki bu kez durum çok farklı..
sol kesim bir yandan,sağ kesim bir yandan,Kürdü,Alevisi,dincisi faşisti bir çoğu red oyu verir inancındayım..
inşallah senin dediğin şekilde olur...
SONUNA KADAR HAYIR
inşallah senin dediğin şekilde olur...
SONUNA KADAR HAYIR
Gözüken köy kılavuz istemezmiş:)
Herkes pastadan daha büyük pay isteyecektir..Ama herkes! bilmem anlatabildimmi kardeşim:)..
Neticede Anayasa yeniliyoruz..Sıradan bir kanun değil..
Bir yenisini görürmüyüz göremezmiyiz kim bilir:)
Bakmayalım 82 Anayasasının yüzde 90 küsürle kabül edildiğine..
Bu kez durum farklı...Ayrıca halk daha bilinçli..
bence bu halkın bilinç düzeğinden şüphe etmemiz lazım...halkın önüne hoşuna gidecek bi yem atarsın gerisi gelir....anayasa hazırlamak ve bunu anlamak o kadar kolay değil o yüzden değişikliğe tabi olunucak yasaların bağımsız ve kapsamlı bi kurul tarafından gözden geçirilmesi gerek....
bugün itibariyle değişiklikte söz hakkı hükümetin elinde gözüküyor...biçok aydın,kurum ve toplum örgütü hazırlık aşamasının dışında tutulduğunu ifade ettiler...yani bir bütünlük sağlanmadan toplumu tam anlamıyla kucaklamadan yapılan bu çalışmalar ne kadar bizi memnun eder onu bilemeyiz...
ama herkes biliyor ki değişiklikler onların istediği gibi olacak...çünkü güç onlarda...ayrıca yine söylüyorum anayasayı anlamak ve yorumlamak her vatandaşın yapabileceği bişey değil....bugünün medya dünyasında nasıl bi vizyon oluşturulacağıda şimdiden belirlenmiştir sanırım...yanıltıcı ve kışkırtıcı yayınlara hazır olalım....
çıkın dışarı bi sorun bakalım anayasanın değiştirilemez olan maddelerini kimler ne kadar biliyor....değiştirilecek olanlarını hiç katmıyorum hesaba....ben üniversitede anayasayı anlamak için 4 farklı kitap okudum yine de kendimi yeterli gördüğümü söyleyemem...bilinç olmadan neyin evetini hayırını düşünüyoruz ki.....
akp kendi anayasasını yapıyor,tabiki HAYIR !
AKP, güven olmaz ayrıca dine endeksli siyasi oluşumların hepsine güven olmaz ,kendilerini sağlama almak için önce altan alır sonra güçlediyi gibi çevresini tasfiye eder.
iran devrim örneyi,şaha karşı en büyük mucadeleyi sergileyen halkın mucahitleri ,dine endeksli siyasetle iktidarı elerine geçiren humeyni ve yandaşları tarafından acimasızca yok edildiler.
saygılarımla.
Anayasanın nasıl olacağı önemlidir, öncelikle ortaya konulan taslağı inceleyelim. Bu konuda uzman olan kişilerin yorumlarını dinleyelim, artısı eksisi ortaya çıksın. Şu ana kadar eskisinden daha iyi görünüyor.
Unutmadan, Önemli bir nokta daha var ki, o da anayasaya dayanarak karar verecek kişilerin yani hakim ve savcıların, karar verirken anayasayı nasıl yorumlayacaklarıdır.
anadolu75 20.09.2007, 20:29 boyle bir hukumetin yahut devletin anayasasina lanet olsun.
gözü kapalı EVET diyeceğim..
akp kendi anayasasını yapıyor,tabiki HAYIR !
peki refarandumda halkın yüzde 90 ı evet diyecekse. ne diyeceksiniz.
alevi_che 20.09.2007, 20:51 gözü kapalı EVET diyeceğim..
Gözüm açık HAYIR diyeceğim...
peki refarandumda halkın yüzde 90 ı evet diyecekse. ne diyeceksiniz.
Halkın %90 ı evet desin bende AKP li olucam. :sad:
Halkın %90 ı evet desin bende AKP li olucam. :sad:
iki secenek var. evet yada hayır. ben yüzde 90 ı umuyorum.
hayır akp li omuyacan fakat tek sivil anayasa olacak. saygı duyulmalı. en kötü sivil yönetimler askeri yönetimlerin en iyisinden iyidir. çünkü hükümet ne kadar kötü olursa olsun halk güzelliğie, aydınlığa ve kalkınmışlığa giden yolu bulacaktır.
alevi_che 20.09.2007, 21:01 iki secenek var. evet yada hayır. ben yüzde 90 ı umuyorum.
hayır akp li omuyacan fakat tek sivil anayasa olacak. saygı duyulmalı. en kötü sivil yönetimler askeri yönetimlerin en iyisinden iyidir. çünkü hükümet ne kadar kötü olursa olsun halk güzelliğie, aydınlığa ve kalkınmışlığa giden yolu bulacaktır.
Açıkcası ben %90 gibi ezici bir çoğunluk beklemiyorum.Evet oyu fazla çıkabilir ama %90 olması çok zor.
Ben 12 Eylül anayasasını elbette istemiyorum.Ancak kötünün iyisi gibi bir seçim yapmakta istemiyorum.
Hazırlanan anayasada çıkartılan Atatürk değerlerinin Güzelliğe,aydınlağa gidecek yoluda temsil edeceğini sanmıyorum.
Gitse gitse faşizme gider.
Açıkcası ben %90 gibi ezici bir çoğunluk beklemiyorum.Evet oyu fazla çıkabilir ama %90 olması çok zor.
Ben 12 Eylül anayasasını elbette istemiyorum.Ancak kötünün iyisi gibi bir seçim yapmakta istemiyorum.
Hazırlanan anayasada çıkartılan Atatürk değerlerinin Güzelliğe,aydınlağa gidecek yoluda temsil edeceğini sanmıyorum.
Gitse gitse faşizme gider.
ben çalışan, emekçi, işten eve dönüşümde günlük stresimi atmaya çalışan. fırsat buldukça hayata, yaşama dair değer ve hisleri kendime çekmeye çalıaşan biriyim. o senin kastettiğin değerleri düşünsem ne olur düşünmesem ne olur. esasında ben kimsenin değerlerini yasa veya kural olarak görmek istemiyorum.
alevi_che 22.09.2007, 13:03 ben çalışan, emekçi, işten eve dönüşümde günlük stresimi atmaya çalışan. fırsat buldukça hayata, yaşama dair değer ve hisleri kendime çekmeye çalıaşan biriyim. o senin kastettiğin değerleri düşünsem ne olur düşünmesem ne olur. esasında ben kimsenin değerlerini yasa veya kural olarak görmek istemiyorum.
Senin kimse diye bahsettiğin şahsiyet bizi emperyalizmin sömürücülüğünden kurtardı.Bugun sen sokağında rahatça dolaşabiliyorsan kimse dediğin şahsiyet sayesindedir.
Sen yine kendini emekçi olarak gör.Ben ona birşey diyemem.Ancak bende burada emekçilerin hakkını savunurken saygı gösterdiğim bir kitle var.AKP nin hazırladığı bu anayasada siz kendilerine ters düşen bir yasa hazırlıyacaklarına inanıyor musunuz?
Bu sivil anayasada türban sorunu sizce neden hep gündeme geliyor? Yani bu sorunu öne atarak arkasından yapılan düzenlemelerin üzeri örtülmüyor mu?
Yani yine temel amaç yasa üzerinde tek bir parti hegemonyası olucak.
[QUOTE=alevi_che;500272]Senin kimse Sen yine kendini emekçi olarak gör.Ben ona birşey diyemem.Ancak bende burada emekçilerin hakkını savunurken saygı gösterdiğim bir kitle var.AKP nin hazırladığı bu anayasada siz kendilerine ters düşen bir yasa hazırlıyacaklarına inanıyor musunuz?
QUOTE]
hjiç çalışmadığın besbelli. 1961 anayasası önceki dönemleri yaşayan çalışanlara sor. esnaf hangi günler dükkan açardı veya hangi saatte kapatırdı. esnek çalışma sistemi o yıllarda nasıldı. bir sor bunmları lütfen şöyle emekli olmuş birine. rantıbıl üretim ve tatlı para kazancının kimseyi mağdur etmeden doğal sistamatikleşmesi felan. fabrika patronları ile işçiler arasındaki ilişki ne düzeydei şimdi nasıl. bu gün türk halkı özellikle öçalışan büyük kesim paranın, yoğun işgücünün, sanayinin ve çarpık ilişkilerin altında eziliyorsa bu durumun tek nedeni 1981 anayasasıdır.
alevi_che 23.09.2007, 21:05 [QUOTE=alevi_che;500272]Senin kimse Sen yine kendini emekçi olarak gör.Ben ona birşey diyemem.Ancak bende burada emekçilerin hakkını savunurken saygı gösterdiğim bir kitle var.AKP nin hazırladığı bu anayasada siz kendilerine ters düşen bir yasa hazırlıyacaklarına inanıyor musunuz?
QUOTE]
hjiç çalışmadığın besbelli. 1961 anayasası önceki dönemleri yaşayan çalışanlara sor. esnaf hangi günler dükkan açardı veya hangi saatte kapatırdı. esnek çalışma sistemi o yıllarda nasıldı. bir sor bunmları lütfen şöyle emekli olmuş birine. rantıbıl üretim ve tatlı para kazancının kimseyi mağdur etmeden doğal sistamatikleşmesi felan. fabrika patronları ile işçiler arasındaki ilişki ne düzeydei şimdi nasıl. bu gün türk halkı özellikle öçalışan büyük kesim paranın, yoğun işgücünün, sanayinin ve çarpık ilişkilerin altında eziliyorsa bu durumun tek nedeni 1981 anayasasıdır.
Referansı din olan bir partinin veya iktidarın dinden ve dolayısıyla şeriat dan bağımsız olarak bir anayasa yapması mümkün olamaz.Bu tip iktdarların nihai hedefi şeriat dır.
Zihniyetleri bu çerçeve içerisinde çizilmiştir.Çemberin dışına çıkış yasaklanmıştır.Bu manzara dünyada vardır ve de gerçektir.Öyleyse böyle bir zihniyetin yapacağı anayasayı şimdiden kestirmek müneccimlik olmasa gerek.
AliGedek 23.09.2007, 21:10 Anayasanın içeriği hakkında bir bilgim yok ama zihniyete bakarak yeni anayasanın halka hitap etmeyeceğini demokratik olmayacağını düşünüyorum.
|
|