Orijinalini görmek için tıklayınız : Pamuk Eller Cebe !!!

alevi_che
17.09.2007, 15:00
***Pamuk eller cebe***

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlıyor. Ülkemizi her geçen yıl daha da bağımlılaştıran politikalar, hayatın her alanının bir meta olarak yeniden tanımlanması, eğitimi de teslim alıyor. Yıllardır, artan öğrenci sayısına, ihtiyaca rağmen, eğitimi toplumsal faydalarından soyutlayıp bireysel faydalara indirgeyip "kullanan öder" mantığını dayatan hükümetler, yeterli kaynakları ayırmayıp, eğitimin gittikçe pahalılaşan maddi yükünü, öğrencinin, velinin sırtına yüklüyorlar.

Cumhuriyet döneminin en teslimiyetçi ve kendilerini memleketi pazarlamakla mükellef gören AKP hükümeti yeni eğitim öğretim yılına "Pamuk eller cebe" parolasıyla başlıyor.

Anayasada ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğu belirtilmesine ve genelgelerle kayıt parası alınmayacağına dair "sözde" uyarılar yapılmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı her yıl velilerden kayıt parası toplanmasına göz yumuyor.

Kayıt parası sözde yasak

Eğitime ayrılan kaynakların yetersizliği okulları elektrik, telefon faturalarını bile ödeyemeyecek duruma getirirken, okul yönetimlerine kendi kaynaklarını yaratma dayatılıyor. İlçeden ilçeye, okuldan okula değişmek üzere 50-100 YTL'den başlayan kayıt ücretleri, kimi zaman bin - 2 bin YTL'ye kadar varıyor. MEB kayıt ücretini "yasaklayan" genelgelerine rağmen, okullar kayıt paralarının yatırılacağı hesap numaralarını, okulların kapılarına ya da internet sitelerine asabilecek kadar rahat davranabiliyorlar. Okullara yeni kayıt yaptıran öğrencilerden alınan kayıt paralarının yanında, ara sınıflardaki öğrencilere ise okul aile birlikleri aracılığıyla katkı payı ödemesi dayatılıyor. Öğretmenler bu paraları toplamakla görevlendirilirken, her ne kadar bu "katkı" gönüllü olarak nitelendirilsede, katkı payını ödeyemeyen öğrenciler, okul aile birliği yetkilileri ya da idareciler -kimi zaman da öğretmenler- aracılığıyla sınıfta azarlanıyor, küçük düşürülüyor. Her yıl okulların açılışının ilk haftalarında gazetelere konu olan para ödeyen velilerin çocuklarına özel sınıflar oluşturulmasının ya da okulda yaka kartı gibi uygulamalarla ayrıcalıklı hale getirilmesinin bu sene de eksik olmaması bekleniyor.

40 başlıkta para!

Okullarda toplanan para kayıt parası ve katkı payı ile de sınırlı kalmıyor. Çeşitli araştırmalar, okullarda her yıl, karne parasından fotokopiye, spor parasından telefon parasına yaklaşık 40 farklı başlıkta para toplandığını ortaya koyuyor. Piyasaya tam boy teslimiyetçilik, eğitim hizmetini teslim aldıkça, öğrenciye müşteriliği, öğretmene tahsildarlığı, yoksul veliye ise bu yükün altında ezilmeyi reva görüyor. Müşteri "olamayan" öğrenci sınıfta aşağılanırken, öğretmen tahsildarlaştıkça toplumda değerini kaybediyor. AKP bedava dağıtılan kitapları bir şova ve beraberinde dağıttığı broşürlerle bir ideolojik araca dönüştüredursun, Eğitim Sen'in 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında bir öğrenci velisinin yaptığı eğitim harcaması 720 YTL iken, bugün bu rakamın 2 bin 460 YTL'ye yükselmiş olduğunu gösteren veriler, eğitimin velilerin sırtındaki çarpıcı yükünü ortaya koyuyor.

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, sorunlar toplanan paralarla sınırlı kalmıyor. Zenginle yoksul arasındaki uçurumu, eşitsiz yapısıyla sürekli yeniden üreten sistem, merkezden okullara kadar yaşanan kadrolaşmayla, müfredatıyla, yaşanan şiddet olaylarıyla eğitim üzerinde yarattığı gerici-ırkçı kuşatmayla sistemi daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Tayyip in bedava kitap dağıtmasına sevinenler mutlaka vardır.Umarım yukarıdaki ''Pamuk eller cebe'' kampanyasını okuduktan sonra hala sevinebilirler. :)

ilker_che
17.09.2007, 15:30
genelde kayıt yapılırken mecburi "yardım" yapıp yapılmayacagı soruluyo.müdürün yanında sürekli sırıtan bi sekreter "peki ne kadarlık yardım yapmayagı düşünürsünüz.ona göre kayda geccem deee" der bi de utanmadan arlanmadan.zorunlu değil bu yardımlar mecburi!

vitamin
17.09.2007, 15:36
ben masrafsız adamdm kitaba hiç para vermedım ilkokuldan sonra okulada götürmedim arkadaşların ki vardı :))))))))

pazarcıklı
17.09.2007, 15:37
bu konuda malesef,önlenmesi çok zor tamamen insanda biten bir sorun var...babamda öğretmen,o da geçen anlattı insanlarda sırf çocukları istedikleri öğretmende olsunlar diye,kayıt yaptırmak için, okul müdürüne bağış adı altında para veriyorlarmış...insanlarda parayla işlerini yaptırmaya alışmışlar,iyi güzelde ya parası olmayanlar:confused1 :confused1 ???

makaay2077
17.09.2007, 15:52
kapitalizm devletin ve toplumun her kademesine işlemiş amaç halkı sömürmek.paran olmassa tedavi olamazsın,paran olmassa okuyamazsın,paran olmassa milletvekili olamazsın,paran olmassa kimse sana selam vermez,kapını çalmaz itibarın olmaz .................. Birşeyler için muhakkak para mı lazım

ÇaKıL
17.09.2007, 15:56
Eğitime destek olarak kitap dağıtılmış yine ama alınacak defterlerin listesinde yardımcı kitap listesi vermeyi de unutmamışlar.Bu arada alınacak yardımcı kitapları da dışarıdan tayin edemiyoruz.Okulun vereceği anlaşmalı firmalar yada kişilerin kitapları olmak zorunda.

izmir_35
17.09.2007, 20:14
genelde kayıt yapılırken mecburi "yardım" yapıp yapılmayacagı soruluyo.müdürün yanında sürekli sırıtan bi sekreter "peki ne kadarlık yardım yapmayagı düşünürsünüz.ona göre kayda geccem deee" der bi de utanmadan arlanmadan.zorunlu değil bu yardımlar mecburi!

nerde soruluyor yardım yapacagımız cuma günü kızımı liseye kayıt ettirdim müdür bizi okul ailebirliğine göderdi direk 300ytl vereceksiniz dediler eğer vermezseniz para vermeyenlerin ismini bir listeye yazıp okula asacağız çocuklarını rencide olursa karışmayız çocularınızı utandırmayın parayı ödeyin diye resmen dayatma yaptılar ve bize karşılığında verilen makbuz bağış makbuzu zorla alınan para nasıl bağış olur anlamadım yani resmen çocuklarımızı tehdit ediyorlar kızım bana anne aman ha ödeyin yoksa okulda rezil olurum diyor bu nasıl bir zihniyet ve aldıkları parayla okulu boyatacaklarmış zaten bu sene kayıt az diyede kendilerini acındırıyolar birde benim anlamadığım okulaile birliği nasıl velilerin yanında olmuyor velilerin hakkını aramıyor sonuçda onlarda veli değilmi

ilker_che
17.09.2007, 21:05
nerde soruluyor yardım yapacagımız cuma günü kızımı liseye kayıt ettirdim müdür bizi okul ailebirliğine göderdi direk 300ytl vereceksiniz dediler eğer vermezseniz para vermeyenlerin ismini bir listeye yazıp okula asacağız çocuklarını rencide olursa karışmayız çocularınızı utandırmayın parayı ödeyin diye resmen dayatma yaptılar ve bize karşılığında verilen makbuz bağış makbuzu zorla alınan para nasıl bağış olur anlamadım yani resmen çocuklarımızı tehdit ediyorlar kızım bana anne aman ha ödeyin yoksa okulda rezil olurum diyor bu nasıl bir zihniyet ve aldıkları parayla okulu boyatacaklarmış zaten bu sene kayıt az diyede kendilerini acındırıyolar birde benim anlamadığım okulaile birliği nasıl velilerin yanında olmuyor velilerin hakkını aramıyor sonuçda onlarda veli değilmi

dogrudur liselerde zaten kendilerini aştılar iice.2 hafta önce benim teyzem cocugunu ilkögretim okuluna kayıt yaptırdı da onu sölediklrini yazdım.artı bütün bunlar teyzemin dul ve cocugunun yetim oldugunu duyduktan sonra söylenmiş...gerisini düşünelim artık abla...

alenya
17.09.2007, 21:10
vatandaşı soysunlarda nasıl olursa olsun.bide vermiyenlerin listesini asıcaklarmış.modern tehdit bu olsa gerek.ne diiyim bu sisteme?

izmir_35
17.09.2007, 21:24
vatandaşı soysunlarda nasıl olursa olsun.bide vermiyenlerin listesini asıcaklarmış.modern tehdit bu olsa gerek.ne diiyim bu sisteme?

söylenecek birşey yok can biryerde elimiz mahkum kimi kime şikayet edeceksin yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal paşa paşa ödedik yapacakbirşey yok

yoldaş24
17.09.2007, 21:37
Sessiz kalmaktan iyidir tabi ,itiraz edip hakkımızı aramak.Ancak bu komik durumlar bizim alınyazımız olmuş, bunları değiştirmek öyle kolay değil.O alınan bağışlar eğer geleceğe yatırım olarak alınıyorsa seve seve verir insanlar ,öyle olmadığı için itiraz ediyoruz.Hangi eğitimini tamamlayan öğrenciyi iyi bir iş bekliyor ki...Onlar bunu başarsın bizler fazlasını verelim.