Orijinalini görmek için tıklayınız : Kirve Evliligi?

erzincanlikiz
10.01.2006, 18:51
Arkadaslar gecen gün baska bir forumda bu konu ile ilgili yorumlar okudum...
Acaba siz bu konu hakinda ne düsünüyorsunuz, bunu merak ediyorum...

Oli
10.01.2006, 19:02
Arkadaslar gecen gün baska bir forumda bu konu ile ilgili yorumlar okudum...
Acaba siz bu konu hakinda ne düsünüyorsunuz, bunu merak ediyorum...

türkçesi "kirve"dir diyim çünkü birazdan "kivra" nedir diye sorulacaktır.

yagmur
10.01.2006, 19:57
hayatta evlilik olmaz. Bizim dedelerin dedelerinden kalma kivraligimiz var. yuzyil diyebilirim. asla ne kiz alinmistir ne de verilmistir. kivralikta asla boyle birsey olmaz..

mercan
10.01.2006, 21:46
hııı böyle bişey duymamıştım daha önce ... ilk önce anneme sorup bilgi almalıyım :))
ama neden evlenilmesinki ???

Hüseyin69
10.01.2006, 22:02
kivra,keuwra yada kirve alevilik inancindan musahiplilke es degerdir
bizim yörelerde böyle bilinir yedi göbekten kiz alip vermek büyük bir günahtir sözkonusu bile olmaz musahiblikte nasil ki el etek baglanir ikrar verilir ise kivrelikte öyledir ha bazi yörelede kiz alip verme evlenme gibi olaylar var ama bizde cok ters gelir

ayrica bkz
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2057&highlight=musahiplik

Dogan24
10.01.2006, 23:15
böylesi düşünçelerinizi büyüklerimizle paylaşıp bilgi almanız çok daha iyi olur
kirvelik (kardeşinle aynıdır) lütfen

erzincanlikiz
10.01.2006, 23:27
Tabi ki haklisiniz... Yani normalde kivralikta baci kardes olunur... Kesinlikle o gözle birbirlerine bakilmaz..
Ama birde farkli düsünelim, yani bazi olaylar duydum mesela... Iki insan birbirini seviyor ve bir beraberlik basliyor... Aradan zaman geciyor, isi ciddiye baglamak istiyorlar ve birden kivralik var aileler arasinda deniliyor.. Acaba böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Böyle bir durumda ayrilmalari mi gerekir? Acaba bilgisi olan var mi, veya siz ne düsünüyorsunuz?

Hüseyin69
10.01.2006, 23:55
Tabi ki haklisiniz... Yani normalde kivralikta baci kardes olunur... Kesinlikle o gözle birbirlerine bakilmaz..
Ama birde farkli düsünelim, yani bazi olaylar duydum mesela... Iki insan birbirini seviyor ve bir beraberlik basliyor... Aradan zaman geciyor, isi ciddiye baglamak istiyorlar ve birden kivralik var aileler arasinda deniliyor.. Acaba böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Böyle bir durumda ayrilmalari mi gerekir? Acaba bilgisi olan var mi, veya siz ne düsünüyorsunuz?

senin ne demek istedigini anladim bak basimdan bir olayi anlatim
benim arkadasin hanimi kizi taniyorlar benim benim icin kizla bulusmami istiyorlar bir kafeye arkadasimin hanimi ile kiz gelip bir kahve icecekler bende tesadüfen ordan gececem ve onlari görüp selam verecem plan bu
plani aynen uyguladik gitim yanlarina hosbes falan derken kiz calistigi icin gitmesi gerekiyrdu disari birlikte ciktik hersey yolunda arkadasimin hanimi dediki kizi begendinmi bende tabiki güzel bir kiz allah sahibine bagislasin dedim
aradan zaman gecti konuyu yengeme actim kizin ailesini biraz anlattim yengem ero sen yanlis birsey hareket falan yaptinmi diye beni bir güzel tersledi gayet normal insanlar gibi selam vs dedim ero sakin kiza kötü gözle bakma o bizim kivramizdir demezmi
hemen araci olan arkadasimin hanimini aradim sakin dedim olayi oraya buraya tasimayin bu is olmaz kiz bizim kivramizmis dedim olay kapandi cok uzun zaman sonra bizim akrabalar olayi kiza anlatmislar kiz cok gülmüs :3D_NG (4)

kisacasi bizim inancimizda musahip ve kirvelik sorumluklari cok agirdir bize ters düser böyle evlilik vs cirkin seyler

Dogan24
11.01.2006, 00:04
birbirlerini tanımak yetmemiş demekki hem nasıl bir birlektilik bu kirve olacan sonradan oğreneceksin bu büyük bir suistimallik ailelerin şu olayı iyi bilmeleri kerekir hani derler ya çocuğu dünyaya getirmek değil topluma kazandırmak önemlidir diye işte kardeşim anne ve babaların sorumsuzluklarıdır bizlere alevilik .akraba.musaip. kirve.öğretilip biliçlendirmeleri asıl gorevleridir
benim fikrim ayrılmalarıdır toplumumuz asla boyle şeye izin vermezler
hızır yardımcın olsun

özgüreren
11.01.2006, 00:21
hey Allahım bu kirvelikte ne böyle ya:)dostlar kirveliği biliyorumda işe espiriyle girim dedim...ben kirvemi hayatımda görmüş değilim desem yeridir hatta şuan adını hatırlamam..denilenler doğrudur kirve ile kız alınıp verilmez derler..bu bizim geleneklerimizde var..ama kirveliği yapan varmı acaba kirveliğin tam anlamını bilen varmı varsa bilgi rica ediyorum..

erzincanlikiz
11.01.2006, 00:37
Iste benim bahs ettigim özgürerenin dedigi gibi birsey...
Yani kivrayiz deniliyor, ama ne sen onlari taniyorsun, nede onlar seni... Yani özde birsey yok, kivralik sadece sözde... O insanlarin ne durumda oldugundan hic bir haberin yok ve olmaz... Bu kivralik midir sizce...? Bana göre kivralik agir birseydir be gelen gidenle kivra olunmaz, eger bir insana kivra deniliyorsa buna sahip cikilmasi lazim... Simdi diyorum ki eger sahip cikilsaydi, bu insanlar birbirlerine kesinlikle o gözle bakmazlardi... Ama 2-3 yillik bir beraberlikten sonra böyle sadece sözde olan bir kivralik icin sevdigin insandan ayrilabilirmisin? 2-3 sene sonra baci kardesiz simdi diyebilirmisiniz?

Alevimen
11.01.2006, 00:43
Ama birde farkli düsünelim, yani bazi olaylar duydum mesela... Iki insan birbirini seviyor ve bir beraberlik basliyor... Aradan zaman geciyor, isi ciddiye baglamak istiyorlar ve birden kivralik var aileler arasinda deniliyor.. Acaba böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Böyle bir durumda ayrilmalari mi gerekir? Acaba bilgisi olan var mi, veya siz ne düsünüyorsunuz? Erzincanlıkız brudan çok fikirler edinebilirsin fakat ortada bir gerçek bulunuyor:
Öncelikle biyolojiği bir kenara bırakın.
Musahiplik yol ve ahiret kardeşliğidir, asıl değeri aynı kanı taşıyan öz kardeşden'de yüksektir. Müsahipler arasındaki olay sosyal dayanışmadır, müsahipliği tekrardan anlatmaya gerek yok konu evlilik (Musahiplik hakkında mevcut topik bulunuyor daha önce bir üyemiz kendi mesajında belirtmiştir)..

Bir müsahip kardeşten öte ise evlilik sözkonusu olamaz başka sözlerle: müsahibin'le evlenmen hoş görülmeyen ender konulardan biridir.
Bir yasak anlamına gelmiyor, erdemi ve ahlaki bir konudur.
Fakat 6-7-8 göbek sonra temel sosyal dayanışma erozyona uğradıktan sonra evlilik sözkonusu olabilir gene yöresel bölgelerde farklı olma ihtimalı var.
Fakat Kirve dediğin sünnet edilen çoçuğun Kirvesi ise olay başka boyuta ulaşır, çünkü bu geleneksel bir adettir. Ama Musahipten Kivrelik kurulduysa gene ilk paragarfda yazdığım geçerlidir.

Musahiplik / Kivra kısaca:
Musahiplik aleviliğe özgü, toplumsal bir kurum.
Kivre/Kivra artık nasıl adlandırmak istiyorsanız dünyanın birçok yerinde mevcut çıkış noktası belirsiz fakat enteresan olanıda aynı aleviliğe özgü olan Musahiplik gibi tanımlanmasıdır.

Yol uludur ve mürşid'i aşar ve talipler yolun buyruğuna uymak zorunadalar. :3D_NG (4)

erzincanlikiz
11.01.2006, 00:50
Fakat Kirve dediğin sünnet edilen çoçuğun Kirvesi ise olay başka boyuta ulaşır, çünkü bu geleneksel bir adettir.

Evet aynen bundan bahs ediyorum..

Hüseyin69
11.01.2006, 00:52
Iste benim bahs ettigim özgürerenin dedigi gibi birsey...
Yani kivrayiz deniliyor, ama ne sen onlari taniyorsun, nede onlar seni... Yani özde birsey yok, kivralik sadece sözde... O insanlarin ne durumda oldugundan hic bir haberin yok ve olmaz... Bu kivralik midir sizce...? Bana göre kivralik agir birseydir be gelen gidenle kivra olunmaz, eger bir insana kivra deniliyorsa buna sahip cikilmasi lazim... Simdi diyorum ki eger sahip cikilsaydi, bu insanlar birbirlerine kesinlikle o gözle bakmazlardi... Ama 2-3 yillik bir beraberlikten sonra böyle sadece sözde olan bir kivralik icin sevdigin insandan ayrilabilirmisin? 2-3 sene sonra baci kardesiz simdi diyebilirmisiniz?

bak güzel kardesim musahiplik yedi göbege kadar evliligi kabul etmez ama bizim orda amcasi musahip olan bir cocuk gitti adamin kiz kardesini kacirdi ama hic birsey olmadi her iki ailede yasiyor ama alevi inancinda o kizi kaciran cocuk toplumda düskündür kimse selam bile varmez ama o cocugunda kendi capinda cevresi vardir alevi inancinda hic bir kisi böyle bir olay yasayamaz illede diyorsanki yok böyle söyle o zaman sana türk filimlerinden bir örnek verim
yavrum sakin onunla evlenme
o senin kardesindir annen ölürken
onu bir aileye vermistik cünki biz cok fakirdik ikinize birden bakamiyorduk VSVS
filmsenaryolari böyle devam edior
umarim beni anlamissin yada ben anlatmayi beceremiyorsam daha iyianlatacak biri cikacaktir ne demek istedigimi

Servan
17.01.2006, 17:36
hepmiz biliyoruz ki alevilikte kirvelik cok önemlidir.o artık senin baban sayılır ve akrabadır bundandırki evlilik olmaz.

Alevimen
18.01.2006, 01:55
Evet aynen bundan bahs ediyorum..
Cevabınızı yeni gördüm..

Sünnet edilen çoçuğun Kirvesi Musahip olduğunuz ailenin üyesi mi?

Naz
18.01.2006, 03:48
kivralik ve musahiplik ikrardir ya... 7 gobek olamaz evlilik en buyuk gunahlardan biridir ki zaten ikrarlarini insan mutlaka iyice ogrenmeli,.. yoksa yok bilmiyorduk sevdik felan cok yanlis bence... bende burda biliyorum bi kac kisi iste kivralarina kacanlar felan... onlari kesinlikle anlamiyorum ve acikcasi kiniyorum... olduki bunu bilmeden sevdiniz.. valla ben olurum yinede boyle biseyi sevgiydi askti bunun icin yapmam...

Naz
18.01.2006, 03:52
ay unutmusum ... bide sozde olan kivralik demissin.. oyle bisey mumkunmu ya allah askina... biriyle kivralik yapilinca o yedi gobek ikrar baglar araniza istersen bunlari bil bilme... unutma birtek burda degil yasam... diger tarafta mutlaka karsilasirsin o insanlarla... oyle lafta sozde diye terimler cok yanlis ve saygisizca bence... bizimde kardesimin kivralarinda hic gormediklerimiz bilmediklerimiz var ama bunlari surekli gorduklerimize sorariz.. yani COK SACMA ! 3 degil 30 senede bi beraberlik olsa yanlis yanlis yanlissss... o ikrar onlara agir gelir bilsinler !

erzincanlikiz
03.02.2006, 14:47
Cevabınızı yeni gördüm..

Sünnet edilen çoçuğun Kirvesi Musahip olduğunuz ailenin üyesi mi?

Iki ailenin arasinda musahiplik yok, "sadece" kivralik var..
Musahipliklen bir alakasi yok yani....

derviscemal
03.02.2006, 15:31
Sevgİlİ ArkadaŞlar Musahİplİk Yol KardeŞlİĞİdİr. 4 Can Bİr GÖmlek Altina Gİrİp Dua Alir Ve Baci KardeŞ Olurlar.

Kİrvelİk İse SÜnnet Olan ÇocuĞun GÖzlerİnİ Tutuan Kİmsedİr. Buda Bİr Nevİ Yol KardeŞlİĞİdİr.

Kİrve Çocuklari Ve Kİrve Gelen Kİmseler Evlenemez Tipki MÜsahİplİktekİ Gİbİ. Bu Katİdİr Evlenenler İse Alevİlİte Yol DÜŞkÜnÜ Olurlar Alevİlİkten DiŞlanirlar Ve Cemlere Alinmazlar KÖylerde Bu Kİmselerle Kİmseler KonuŞmaz Ve BÜtÜn İlŞkİlerİ Kesİlİr..

YANİ KISACASI KİRVE EVLİLİĞİ DİYE BİRŞEY OLAMAZ..

genclik_atesi
03.02.2006, 17:56
bizdede ne kirveye kiz verilir nede alinir, cunku kirven oldugu andan itibaren cocuklari senin kardesin sayilir ve asla kotu gozle bakilmaz.

Alevimen
03.02.2006, 22:47
Bazı kişiler halen musahiplik ve kirve arasındaki farkı anlamamış.
Sünnette çoçuğa kirve olan kişi doğuşu ne zaman ve hangi tarihe dayanarak belli olmayan bir GELENEKTİR!! ve alevilikle prensip olarak bağlantısı yoktur, alevilikte musahipliği sünnet olan çoçuğun kirvesi ile karıştırmayın, doğru bilgilenmeniz için konu kilitlenmiştir, lütfen bu konu altında daha önce yazdığım mesajları inceleyin, teşekkürler.