Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Kitaplari - yardim lütfen :)

AleviKürt
10.01.2006, 19:25
Selamlar..
Türkiyede almak istedigim alevilikle ilgili olan kitaplar ariyorum.. Hem Aleviligin tarihiyle ilgili, hem de inancimizi anlatan kitaplari ariyorum..
Yazarlarin objektif olmalari cok önemli. Cemal Sener gibi yazarlarin yazmis oldugu kitaplari lütfen önermeyin..

Ve internetten alevi yazarlarimizin özgecmisini bulabilirseniz cok sevinirim.

Oli
10.01.2006, 19:34
Yazarlarin objektif olmalari cok önemli. Cemal Sener gibi yazarlarin yazmis oldugu kitaplari lütfen önermeyin..

kimine göre en objektifi cemal şener olabilir. sana göre subjektif başkasına göre objektif olabilir.

hepimiz aynı şartlardayız bilgisayar başındayız... senin internetten alevi yazar özgeçmişi bulma olsılığın ile benim ki arasında fark yok... senin başlatmanı beklerim en azından. armut piş ağzıma düş olmaz. inşallah bu deyimden kötü bi mana çıkaran olmaz :yamukgul:

AleviKürt
10.01.2006, 23:49
Abdülbaki Gölpinarli

http://www.pankitap.com/images/abdulbakig.gif

Asıl adı MUSTAFA İZZET BAKİ (d. 12 Ocak 1900, İstanbul -ö. 25 Ağustos 1982, İstanbul), tasavvuf, tarikatlar, divan edebiyatı ve İran edebiyatı üzerine yapıtlarıyla ünlü edebiyat tarihçisi.
Mevlevi tarikatı üyelerinden gazeteci Ahmed Agâh Efendi'nin oğluydu. Babasının ölümü üzerine Gelenbevi İdadisi'nin son sınıfından ayrılmak zorunda kaldı, bir süre kitapçılık ve ilkokul öğretmenliği yaptı. 1927'de Erkek Muallim Mektebi'ni, 1930'da İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Konya, Kayseri, Balıkesir ve Kastamonu liseleri ile İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde edebiyat dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde metinler şerhi okuttu. Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde İslam-Türk tasavvuf tarihi ve edebiyatı okuturken (1945) Türk Ceza Kanunu'nun 141. maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle tutuklandı, 10 ay hapis yattıktan sonra aklandı. 1949'da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Gölpınarlı, Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası ve Şarkiyat Mecmuası gibi yayın organlarında edebiyat tarihi ve fütüvvetle ilgili çok sayıda makale yayımladı, Türk Ansiklopedisi ile İslam Ansiklopedisi'ne çeşitli maddeler yazdı. Melâmilik ve Melâmiler (1931) ve Kaygusuz-Vizeli Alâeddin'den (1933) sonra, 1936'da doktora tezi olarak hazırladığı Yunus Emre, Hayatı, Sanatı, Şiirleri'ni (6. bas. 1986) yayımladı. Onu Yunus Emre ile Âşık Paşa ve Yunus'un Batıniliği (1941) ve Pir Sultan Abdal (1943; P. N. Boratav ile birlikte) izledi. Gölpınarlı, Celaleddin Rumi'nin (Mevlânâ) Mesnevi'sini (1941-46, 6 cilt) Türkçeye çevirdi. Yunus Emre Divanı'nı (1943, 2 cilt) yayıma hazırladı.
Gölpınarlı'nun 1945'te yayımladığı Divan Edebiyatı Beyanındadır'da yer alan edebiyat eleştirisi tartışmalara yol açtı. Kitabın savına göre divan edebiyatı İran edebiyatının kötü bir taklidiydi; toplum sorunlarıyla ilgilenmiyor, insanları uyuşukluk ve tembelliğe iterek hayalcilik ve kadere boyun eğmeye özendiriyordu. Sonraları divan şiirine daha yumuşak bir tutumla yaklaşan Gölpınarlı Fuzuli Divanı (1948), Nedim Divanı (1951) gibi yapıtları yayıma hazırladı. Gölpınarlı, Mevlânâ Celaleddin (1951), Mevlânâ'dan sonra Mevlevilik (1953), Mevlevi Âdap ve Erkânı (1963) ve Mesnevi Şerhi'nde (1973, 6 cilt) Mevleviliğin dünya görüşünü işleyerek yorumladı. Tasavvuf, tasavvuf edebiyatı, mezhepler ve tarikatlar konusunda da Menâkıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli (1958), Alevî, Bektaşî Nefesleri (1963), 100 Soruda Türkiye'de Mezhepler ve Tarikatlar (1969), 100 Soruda Tasavvuf (1969), Türk Tasavvuf Şiiri Antolojisi (1972), Tasavvuftan Dilimize Geçen Deyimler ve Atasözleri (1977) gibi geniş kapsamlı çalışmalar yayımladı. Öbür yapıtları arasında Şeyh Galip, Hayatı, Sanatı, Şiirleri (1953), Nailî-i Kadim, Hayatı, Sanatı, Şiirleri (1953) Kaygusuz Abdal-Hayatı-Kul Himmet (1953), Nesimî-Usulî-Ruhî (1953), Divan Şiiri (1954-55, 4 kitap), Oniki İmam (1958), Nasreddin Hoca (1961), Yunus Emre ve Tasavvuf (1961), Yunus Emre, Risâlat al-Nushiyye ve Divan (1965), Simavna Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin (1966), Hz. Muhammed ve İslam (1969), Şeyh Galip, Seçmeler (1971), Hurufilik Metinleri Katalogu (1973), Hayyam ve Rubaileri (1973), Müminlerin Emiri Hz. Ali (1978), Tarih Boyunca İslam Mezhepleri ve Şiilik (1979) sayılabilir. Gölpınarlı'nın ayrıca bir Kuran çevirisi (Kuran-ı Kerim ve Meali, 1955) vardır.

AleviKürt
11.01.2006, 00:04
kimine göre en objektifi cemal şener olabilir. sana göre subjektif başkasına göre objektif olabilir.

hepimiz aynı şartlardayız bilgisayar başındayız... senin internetten alevi yazar özgeçmişi bulma olsılığın ile benim ki arasında fark yok... senin başlatmanı beklerim en azından. armut piş ağzıma düş olmaz. inşallah bu deyimden kötü bi mana çıkaran olmaz :yamukgul:

benim görüsümde bizim yazarlarimizin cogu subjektif. ama bazilari "kabul edilebilecek" kadar subjektifler.. baskalarisa cizgiyi gecenlerdendir bence..

tabiki kötü bir niyetle yazmadigini biliyorum.. ve bu yüzden bulabildigim bir ünlü yazarin özgecmisini paylastim sizinle.. cemal bardakcininkini de bulmustum.. ama kaybettim.. bulurum yine..

saygilar

Oli
11.01.2006, 00:14
http://www.hkaya.com/images/special/kitap01.jpg (http://www.hkaya.com/default.aspx?c=kitap)

ben bu kitabı merak ediyorum... bir isviçreli yazarın alevilik üzerine araştırmasını okumuştum orada da övülmüş...
Hasan Kaya - Bir Başka Gözle Alevilik/Kızılbaşlık

www.hkaya.com (http://www.hkaya.com)

Oli
11.01.2006, 00:17
Otobiyografi - Hasan Kaya

http://www.hkaya.com/images/blank.gifMart 1959 Erzincan doğumluyum. Altı yaşımda İstanbul'a göçen ailemle birlikte Üsküdar'a yerleştik.
Zeynep Kamil Harmanlık İlkokulunda, Karacaahmet Mezarlığının yanında ki o ahşap binada 5 yılım geçti. Öğretmenlerime mezarlıktan çaldığım gülleri hediye ettiğim için kusura bakmasınlar. Gerçi onlarda biliyorlardı güllerin nereden geldiğini. Üzümünü yiyip bağını sormamaydı bu...
Orta öğrenimi Üsküdar Cumhuriyet lisesinde tamamlamadan ayrıldım. Okulun en yaramazlarından değildim ancak en çok disiplinlik olan öğrencilerinden biri olmayı ve okulun tarihine adımı yazmayı başardım. Lise diplomasını daha sonra dışardan girdiğim imtihanla Ankara Aydınlık Evler Lisesinden aldım.
Bir iki yılda Açık Öğretime devam edip kaydımı Hayat Fakültesine aldırdım. Hala mezun olmayacağımı bilerek dirsek çürütüyorum....
Hayata bıraktığım izlerle yoluma devam etmeye çalışıyorum ve şimdi dönüp baktığımda geride bıraktığım en değerli iz kızım ve oğlum olduğunu görmek beni mutlu ediyor...
Bütün ömrünü doğru duvar örmeye adayan bir babanın salladığı keserle mütevazı bir yaşamımla başlayan hayat öyküm 1979 yılında İsviçre'ye gelmemle farklı bir yola girdi. Hayatımın en önemli dönüm noktalarından biri saydığım bu göç hala devam ediyor. Yaşamımı kazanmak için değişik işlerde çalıştım. Hala demiri tavında dövüp, çeliğe şekil vererek yaşamımı kazanıyorum...

Ağır çalışma yaşamımda uykularımdan çalarak dört kitap yazmayı ve yayıncılarla boğuşarak yayınlamayı başarmak pek kolay olmadı. Yazması, yayınlaması ve dağıtımı bu kadar zor olunca okurla buluşması da sınırlı ve çok doğal olarak zor oldu.

Bu Site yaşadığım bu zorlukları aşmak adına kuruldu. Sitemi ziyaret eden sevgili okurun okuyarak verdiği destekle yazmanın ve paylaşmanın keyfini yaşıyorum.

AleviKürt
11.01.2006, 00:37
ÖzgürPolitikada Cemal Bardakci hakkinda buldugum birsey:

AHMET KAHRAMAN:
"Hain" Demeyeceksin...
İlhan Bardakçı, Kürtlerin, hala adını kan ile göz yaşının simgesi olarak andıkları Cemal Bardakçı'nın oğlu ve bir zamanlar, "hain" sözünü en çok kullanan Türk yazarlarından biriydi.

Cemal Bardakçı'nın, hangi "Orta Asya'dan" fırlayıp geldiğini bilmiyorum. Ama tip olarak Arap'tı. Devşirilmiş, çocukken "aşiret mektebinde" okutulmuş Arap çocuklardan biri, "Arabistan Orta Asyası"ndan fırlamış, "kanı arı, özbe öz Türk"lerden biri miydi, kesin olarak bilmiyorum. Ama, cumhuriyetçilerin Kürdistan'da "uzmanı" olduğunu biliyorum.

Şeyh Said isyanından sonraki kanlı süreçte, ırkçı rejimin "baş temizlikçisi" olarak Diyarbakır ve Dersim'de, genel valilik yaptı. "Kürt tehlikesine" ilişkin sayısız rapora imza attı. Ankara'nın "tehlike bertaraf edile" emirlerini, canla, başla uyguladı.

Vali bebekleri, ihtiyarları yok ederek, "vatan haini" temizliyordu.

"Hain" ezberi babadan oğula geçmişti. Oğul Bardakçı, Malaparti'nin "Darbe Sanatı"nı da Türkçeye çevirmiş, gücün gazetecisi ve yazarıydı. Babası, cumhuriyetin kanlı arenasında rol alanlardı. Çetin Altan gibi erdemli kalemler, kırım aleti olarak kullanılan dedesi Tatar Deli Hasan Paşa'nın yaptıklarından ötürü, acı çekenlerin torunlarından özür dilerken o, tıpkı Kılıç Ali'nin oğlu Altemur Kılıç ile ötekiler misali, babalarının kanlı elini işaret edilmesini sövülme kabul ediyor, "vatan haini" diyordu. Tepki bir bakımdan babaların, dedelerin ayıplı elinden, yüzünden kurtulma, onu saklama kompleksiydi.

Fakat, "hain" sözü, karşıtlarını suçlarken bile yaratıcı beyne sahip olmayanların, Osmanlıdan beri ulu-orta çiğnedikleri ucuz bir söz, tekrarlana tekrarlana aşınmış ezberdi.

1960'lardan itibaren, Kemalizmin kanlı yüzünü gösteren herkese "hain" diyen İlhan Bardakçı, günün birinde, TC'nin sırlarını Irak ve Libya'ya satan suçlaması, yani "vatan hainliği" ile yargılandı. Mahkum oldu. Sisteme baş kaldırdıkları için "hain" ilan edilenlere, dolaylı yoldan katılarak Avrupa'ya kaçtı. Dünkü gazetelerde, onun Almanya'da sürgün yaşarken öldüğünü okuyunca, "hainlik" ezberinin, iki ağzı da keskin, tehlikeli kılıç olduğu aklıma geldi.

Kılıcın keskin ağzı, günün birinde, onu rast gele sallayana da dönebiliyordu. Latin Amerika'nın ünlü isyancılarından "Sandino"nın mirasçıları, Nikaragua'da bu akibeti yaşadılar. Gerilla lideri "Komutan Sıfır"a karşı çıkan haindi. Sonra Ortega gubuyla ters düştü. Diktatör Somoza'nın saflarına geçti ve gerçekten hain oluverdi.

Ernasto Che Guevera, gücü elinde bulunduran Castro karşısında "hain" olmamak için, adeta intihar etmek üzere sessiz, sedasız Küba'dan ayrılıp Bolivya'ya gidiyor, orada çarpışarak ölüyordu.

Rus Çarına göre Lenin, bir "hain"di. Sonra Lenin, Çar ve ailesini "vatan haini" diye topluca yok ediverdi. Osmanlının Sultanı Vahdettin, cebine para koyup, yanına esker, eline sonsuz yetki belgesi verdiği, altına özel yatını tahsis ettiği Atatürk'ün, canını alacağını anlayınca, "hain" ilan etmişti. Atatürk de, onu "hain" diye sürgüne gönderivermişti.

Osmanlı geleneği, "hain" ve "vatansever" kaidesi üstünde dönüyordu. "En büyük vatansever" diye eline mühür verilip Sadrazamlık (Başbakan) makamına oturtulan insanlar ertesi gün "vatan haini" oluyor, kelleleri uçuruluyordu. Osmanlı yönetiminin çöplüğünde tam 44 Sadrazamın kellesi duruyor.

Cumhuriyetçiler, bu ezberle kelle biçiyorlardı.

Güç olan vatanın kendisi, onlara karşı çıkanlar, "vatan haini" oluyor, bir arada patır patır asılıyordu.

Türklerin okula gitmiş kesimleri, 1960'larda kitlesel beyin olarak, "sol" kavramıyla tanıştılar. Öğrenmek isteyenlerin çokluğu nedeniyle, sol satanlar için iyi bir pazardı, bu. Kemalizmi "solculuk" diye parlatarak, çevirileri Kemalizme monte ederek satıyor, bol keseden "hain" sözü savruluyordu. Moskova'ya karşı çıkmak Amerikancılık, dolayısıyla "hainlik", Lenin, Stalin sisteminin sosyalizm olmadığını söylemek ise "afaroz"a, "buyur gel" davetiyesi çıkarmaktı.

TİP lideri Mehmet Ali Aybar, Moskova'nın Çekoslovakya'yı işgaline karşı çıktığı ve "güler yüzlü sosyalizm" dediği için "hain" sıfatıyla partisi altından çekilip paramparça edildi.

Kemalistler, karşıtlarını yemek için bol miktarda, "hain" sözü üretiyor, birini ona, ötekini buna yapıştırıyor, gerektiğinde herkesin üstüne serperek, kendini temize çıkarıyordu.

Kimin, ne zaman "hain" olacağının asla kestirilemediği bir yaşama biçiminde, bu söz dikkatle ve özenle seçilerek kullanılmalıdır.

Çünkü, birilerini rahatsız edince, Cemal Bardakçı'nın oğlu bile "hain" oldu, insan ezip öğüten, Kemalist demir kapılarda...

Akahraman61@hotmail.com (Akahraman61@hotmail.com)

AleviKürt
11.01.2006, 00:39
http://www.hkaya.com/images/special/kitap01.jpg (http://www.hkaya.com/default.aspx?c=kitap)

ben bu kitabı merak ediyorum... bir isviçreli yazarın alevilik üzerine araştırmasını okumuştum orada da övülmüş...
Hasan Kaya - Bir Başka Gözle Alevilik/Kızılbaşlık

www.hkaya.com (http://www.hkaya.com)

Güzel bir kitaba benziyor, basligi da hos. Bu kitap tükendi mi, yoksa hala satista mi?

Kizilbas 66
11.01.2006, 07:40
Selamlar..
Türkiyede almak istedigim alevilikle ilgili olan kitaplar ariyorum.. Hem Aleviligin tarihiyle ilgili, hem de inancimizi anlatan kitaplari ariyorum..

Sevgili Kardesim...

Bu alanda son yillarda yazilmis bir cok kitap var.Anadolu Aleviliginin arastirilasi ve incelenmesi noktasinda en büyük sorunlarindan bir tanesi kaynaklarin az olusudur.Bunun da bildiginiz gibi bircok sebepleri sayilabilir.Ben Alevilikle ilgili yazilan kitaplarin büyük bir kismini okudum diyebilirim..Ben sana bir kac kitap önerebilirim...

Aleviligi Ne Yapmali.............. Erdogan Aydin

Anadolunun gizli Kültürü.......... Nejat Birdogan

Aleviligin Gizli Tarihi................ Erdogan Cinar

Kozmik bir senfoni Alevilik......... Süleyman Diyaroglu

Uyur idik uyardilar..................... Irene Melikoff

Alevi-Bektasi yolu...................... Ali Duran Gülcicek

Alevi Ögretisi............................Ali Yildirim

Alevi-Bektasi inanclarinin islam öncesi temelleri.......... Ahmet Yasar Ocak

Bu kadar yeter sanirim Can.....Okunacak en büyük kitap insandir......

Sevgilerimle.........

AleviKürt
11.01.2006, 16:47
Sevgili Kardesim...

Bu alanda son yillarda yazilmis bir cok kitap var.Anadolu Aleviliginin arastirilasi ve incelenmesi noktasinda en büyük sorunlarindan bir tanesi kaynaklarin az olusudur.Bunun da bildiginiz gibi bircok sebepleri sayilabilir.Ben Alevilikle ilgili yazilan kitaplarin büyük bir kismini okudum diyebilirim..Ben sana bir kac kitap önerebilirim...

Aleviligi Ne Yapmali.............. Erdogan Aydin

Anadolunun gizli Kültürü.......... Nejat Birdogan

Aleviligin Gizli Tarihi................ Erdogan Cinar

Kozmik bir senfoni Alevilik......... Süleyman Diyaroglu

Uyur idik uyardilar..................... Irene Melikoff

Alevi-Bektasi yolu...................... Ali Duran Gülcicek

Alevi Ögretisi............................Ali Yildirim

Alevi-Bektasi inanclarinin islam öncesi temelleri.......... Ahmet Yasar Ocak

Bu kadar yeter sanirim Can.....Okunacak en büyük kitap insandir......

Sevgilerimle.........

cok cok tesekür ederim.. bu kitaplari hemen arastiracagim.. peki Reha Çamuroglu adli yazari taniyormusun? hakkinda hic bir bilgin var mi?

Kizilbas 66
11.01.2006, 19:40
cok cok tesekür ederim.. bu kitaplari hemen arastiracagim.. peki Reha Çamuroglu adli yazari taniyormusun? hakkinda hic bir bilgin var mi?

Arkadasim tabiki bir cok kitap var önerebilecegim fakat ben sadece bir kismini yazabildim bu da Alevi Tarihi ile ilgili en kapsamli arastirilmis kitaplardi diyebilirim...
Reha Camuroglu,1958 yilinda Istanbulda dogdu.Bogazici Üniversitesi Tarih bölümünü bitirdi.Cesitli yayin organalrinda yazarlik ve yöneticilik yapan Camuroglu genel olarak " zihniyet tarihi " özel olarak islam Heterodoksisi tarihi üzerinde calisiyor.Eski bir solcu olan Reha Camuroglu kisa bir dönemde Susurlukcu eli kanli Mehmet Agar in partisi DYP de Baskan yardimciligi yapti..
Kitaplari... ISMAIL,DEGISEN KOSULLARDA ALEVILIK,DÖNÜYORDU,HETEDOROKSI ve BABAILER,SABAH RÜZGARI,SON YENICERI dir...

umarim yardimci olmusumdur..sevgilerimle.......

bülentişcan
11.01.2006, 20:57
ALEVİKÜRT
Osmanlının Sultanı Vahdettin, cebine para koyup, yanına esker, eline sonsuz yetki belgesi verdiği, altına özel yatını tahsis ettiği Atatürk'ün, canını alacağını anlayınca, "hain" ilan etmişti. Atatürk de, onu "hain" diye sürgüne gönderivermişti.
Cemal BARDAKCI alıntısını anlamadım,
Yani sultan Vahdettin Atatürke paramı vermiş?
BAYRAM HAŞLIĞIDA VERMİŞ Mİ?
Kaç Cuval!
Osmalı ifas etmişti hangi altın.?
Hangi Yatına?
Bandırma gemisi yat mıydı?
osmanlının o tarihde elinde KAYIK varmıydı ne yatı?
Hangi sonsuz yetkyi vermiş?
Düşmana rum çetelere karşı dağlara cıkan silahlanan Milisleri yok et diye olmasın?
Hangi askeri vermişti?
1. Dünya savaş bitmiş,Osmanlı ordusu dağıtılmış,
silahlar ellerinden alımış Ordu diyecek bir İnsam kalabalığı dahi yoktu o ZAATIN hanği ordusunu vermiş,
Ya Atatürk onun canını alacaktı öylemi?Nasıl anlamış.Nezaman anlamış?
Atatürk samsuna cıktıktan bır kaç ay sonra VATAN HAİNİ İLAN EDİLDİ, daha elinde asker yok ordu yok etrafında 3-5 adam vardı.
O ADAM 3-4 yıl sonrasını olacakları bildi hain ilan etti he? o kadar ıleri ÖNGÖRÜŞLÜ olsaydı ülke o hale gelmezdi?
SAYIN ALEVİKÜRT
Sana bir kitapda ben öneriyim,
SÜREYYA AYDEMİR
TEK ADAM 3 CİLTLİK
ve KIZILBAŞ66nın önerdiği kitapları da oku
DOSTCA KAL

AleviKürt
11.01.2006, 23:13
ALEVİKÜRT

Cemal BARDAKCI alıntısını anlamadım,
Yani sultan Vahdettin Atatürke paramı vermiş?
BAYRAM HAŞLIĞIDA VERMİŞ Mİ?
Kaç Cuval!
Osmalı ifas etmişti hangi altın.?
Hangi Yatına?
Bandırma gemisi yat mıydı?
osmanlının o tarihde elinde KAYIK varmıydı ne yatı?
Hangi sonsuz yetkyi vermiş?
Düşmana rum çetelere karşı dağlara cıkan silahlanan Milisleri yok et diye olmasın?
Hangi askeri vermişti?
1. Dünya savaş bitmiş,Osmanlı ordusu dağıtılmış,
silahlar ellerinden alımış Ordu diyecek bir İnsam kalabalığı dahi yoktu o ZAATIN hanği ordusunu vermiş,
Ya Atatürk onun canını alacaktı öylemi?Nasıl anlamış.Nezaman anlamış?
Atatürk samsuna cıktıktan bır kaç ay sonra VATAN HAİNİ İLAN EDİLDİ, daha elinde asker yok ordu yok etrafında 3-5 adam vardı.
O ADAM 3-4 yıl sonrasını olacakları bildi hain ilan etti he? o kadar ıleri ÖNGÖRÜŞLÜ olsaydı ülke o hale gelmezdi?
SAYIN ALEVİKÜRT
Sana bir kitapda ben öneriyim,
SÜREYYA AYDEMİR
TEK ADAM 3 CİLTLİK
ve KIZILBAŞ66nın önerdiği kitapları da oku
DOSTCA KAL

selam bülent abicim..
bu yaziyi kendim yazmadim, ve yazari ben degilim, ben tek bulabildigimi buraya aktariyorum. tek tarafli olmasin diye oradan buradan aliyorum..
sagol.. kitaba bi bakarim..

AleviKürt
22.01.2006, 20:36
Böyle bir kitap ariyorum:
Ne Aleviligin Kürt/Zerdüst asilli oldugunu ispatlamak isteyen, ne de Alevigilin Türk/Samanist oldugunu öne süren, ne de Aleviligin tek bir felsefe/yasam bicimi oldugunu aciklamak isteyen bir kitap olsun.

xMIZGIN77x
22.01.2006, 22:10
Ne Aleviligin Kürt/Zerdüst asilli oldugunu ispatlamak isteyen, ne de Alevigilin Türk/Samanist oldugunu öne süren, ne de Aleviligin tek bir felsefe/yasam bicimi oldugunu aciklamak isteyen bir kitap olsun.

Ünsal Öztürk diye bir yazarin güzel bir kitabi var, tavsiye ederim.
"Damlanin icindeki gercek ALEVILERIN BÜYÜK SIRRI"
Yurt Kitapevi tarafindan basilmis Kasim 2005'te.

Kizilbas 66
23.01.2006, 04:32

Sevgili Kardesim sana Alevilik üzerine okudugum en iyi kitaplardan diyebilecegim Bilimsel verilere dayanan ERDOGAN CINAR in ALEVILIGIN GiZLi TARiHi isimli Kitabini bulursan okumani tavsiye ederim..Ayrica yazmis oldugun kriterlerede uygun bir arastirma ..
sevgilerimle..

AleviKürt
23.01.2006, 19:49
Sevgili Kardesim sana Alevilik üzerine okudugum en iyi kitaplardan diyebilecegim Bilimsel verilere dayanan ERDOGAN CINAR in ALEVILIGIN GiZLi TARiHi isimli Kitabini bulursan okumani tavsiye ederim..Ayrica yazmis oldugun kriterlerede uygun bir arastirma ..
sevgilerimle..

Öyleyse harika.. :D sagol.. Bu kitabi hemen alacagim..

AleviKürt
02.02.2006, 12:11
Rıza ZELYUT

Yazar Rıza Zelyut, 13.04.1948’de Tokat/Niksar’ın Ormancık Köyü’nde doğdu. 1970’de Trabzon Eğitim Enstitüsü’nü Türkçe öğretmeni olarak bitirdi. Yazı yaşamina öykü ile giren Rıza Zelyut’un bu çalışmaları Kıyı, Hisar, Eflatun, Güney, Yelken, Türk Dili, Varlık, Öykü, Yansıma gibi dergilerde yayımlandı.
Daha sonra araştırmaya yönelen yazar, 1973 yılında Türk Dil Kurumu’nun Cumhuriyet’in 50. Yılı nedeniyle düzenlediği “Türkiye’nin Kalkınmasında Cumhuriyet’in Rolü” konulu yarışmada birinci oldu. 1976 yılında Hacı Bektaş Veli İnceleme Yarışması’nda ikinci olan yazar, bu arada bilimkurgu türünde çocuk romanları da yazdı.
Yazarın 1978 yılında yazdığı ve Kızıldere olayını anlattığı destan türü kitabı, 1980 darbesinden sonra suç sayıldı ve kendisi İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı. 18 ay 14 gün hapse mahkûm edilen Rıza Zelyut bu cezasını hapis ve 4 aylık sürgünle tamamladı. 1983 yılında Hürriyet Gazetesi’ne giren yazar buradan 1991’de ayrıldı. Yurt içinde ve yurt dışında Alevi toplumunun örgütlenmesi için çalışan yazar Nefes Dergisi’nin yayımında danışmanlık yaptı ve 1996’da Cem Dergisi’nin yeni biçimde yayımını başlattı. 1994 yılında Akşam Gazetesi’ne köşe yazarı olarak giren Rıza Zelyut, bu görevini halen Güneş Gazetesi’nde sürdürmektedir.
Rıza Zelyut’un bir kitap hacmindeki öykülerinden başka 3 çocuk romanı bulunuyor. Yayımlanmış diğer kitapları şunlar: Halk Şiirinde Gerçekçilik, Osmanlıda Karşı Düşünce ve İdam Edilenler, Halk Şiirinde Başkaldırı, Öz Kaynaklarına Göre Alevilik, Aleviler Ne Yapmalı, Alevilerde Mizah, Muaviye’den Erbakan’a Din ve Siyaset.
Yazarın Türk Kültürü ile ilgili yayımlanmış birçok makalesi ve bildirileri de bulunmaktadır.

Bir kitabi burada:
http://www.karacaahmetsultan.com/arastirma.asp?id=29

musayipakyuz
02.02.2006, 12:12
Selamlar..

Ali balkız kitapları da çok açıklamalıdır ama bana biraz siyasi gibi geldi

AleviKürt
02.02.2006, 12:13
Dr. ALİ YAMAN

E-mail: ayaman@yahoo.com

1968'de Ankara'da doğdu. İstanbul'da başladığı İlkokulu ve Ortaokulu Erzincan'da, lise öğrenimini ise İstanbul'da bitirdi. 1993'te Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1994'te İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyasi Tarih Yüksek Lisans Bölümü’ne (M.A.) girdi. 1996'da bu bölümden alanında ilk olan "Alevilik'te Dedelik Kurumu ve İşlevleri"adlı teziyle mezun oldu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne (Ph.D.) girdi. 2001 yılında bu bölümü başarı ile tamamlayarak “Dedelik Kurumu Ekseninde Değişim Sürecinde Alevilik” adlı tezi ile bilim doktoru oldu.

Türkiye, Almanya, ABD, Kazakistan’da çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri ve kitapları yayınlandı. 1996’da aylık Cem Dergisi’nin yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Çeşitli dernek ve vakıflarda üye ve yönetici olarak görev aldı. İstanbul, Göztepe’de bir Araştırma Kitaplığı'nın temellerini attı. Çeşitli uluslararası konferans, sempozyum ve panellere katıldı. Yine alanında ilk olan Alevilik-Bektaşilik Bibliyografyası'nı hazırladı ve bu kitabı Almanya’da yayınlandı. Araştırmacı Müslüm Güler ve Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir ile birlikte İnternet'te kendi uzmanlık alanında bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı internet sayfalarını hazırladı. Ankara Gazi Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nce gerçekleştirilen “Kazakistan’dan Macaristan’a Erenlerin İzinden” adlı 13 bölümlük belgeselde Anadolu bölümü yazarlığı ve danışmanlığı görevinde bulundu. İstanbul’da yayın yapan Radyo Barış’ta (107 FM) 1999-2001 yılları arasında uluslararası ilişkiler, dış politika ve Türk kültürü konusunda radyo programlarının yapımcı ve sunuculuğunu üstlendi. 2003 yılında Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu için Dr. Wibo van Rossum ile birlikte Alevilik CD’sinin metnini hazırladı. 2002-2003 yıllarında Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. olarak ders vermenin yanısıra, üniversitenin Türkoloji Enstitüsünde uzman olarak görev yaptı. 2003 yılından başlamak üzere üniversitedeki derslerinin yanısıra Türkistan’da bulunan Yesevilik Araştırmaları Merkezi’nde uzman olarak çalışmaya başladı. Bu çerçevede 2002-2005 yılları arasında Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın çeşitli bölgelerinde alan araştırmalarının yanısıra Almatı, Çimkent, Bişkek, Taşkent ve Semerkant’ta bulunan kitaplıklarda kaynak tarama çalışmalarında bulundu. 2005 yılı Ağustos ayında Almanya’nın Heidelberg Üniversitesi tarafından sürdürülen Ritüelin Dinamikleri projesi çerçevesinde misafir araştırmacı olarak davet edildi. Kazakça, Kırgızca, Özbekçe gibi Orta Asya Türk şivelerinin yanısıra, İngilizce ve az düzeyde Rusça bilmektedir.

AleviKürt
02.02.2006, 12:27
Dr. Bedri NOYAN Dedebaba

Dr. Bedri Noyan, 1912 yılında Serez’de doğdu. Babası Subaylıktan emekli olunca Samsun’a yerleştiler. Ortaokul ve Liseyi Samsun’da okudu. 1931 yılında Samsun Lisesi’nin ilk mezunları arasında yer aldı. 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. KBB İhtisasını Ankara Numune Hastanesinde Avusturya’lı Profesör Max Meyer’in yanında yaptı. 1946 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde, Ekrem Behçet Tezel’den sonra Türkiye’nin ikinci KBB Doçenti oldu. 1951 de Üniversiteden ayrılarak Aydın ve İzmir’de Serbest KBB Hekimi olarak çalıştı. KBB, Türkoloji ve Folklor Kongrelerine tebliğler sunarak katıldı. Tıp Dergilerinde çok sayıda yayınları ve çeşitli Dergilerde araştırma yayınları yayınlandı. Dr. Bedri Noyan, 21.3.1959 da Alevi ve Bektaşi toplumu tarafından Dedebaba seçildi ve 1998 de ölene kadar da 39 yıl Dedebaba olarak bu toplumun en üst düzey Liderliğini yaptı.

ISIK
02.02.2006, 13:20
"Alevilik Olayi" isimli kitap, yazari Cemal Sener....bu kitapda cok guzel anlatiyor! Kisaca en onemli seyleri anlatiyor iste.

metin EL-ALEVI
18.02.2006, 23:37
Selam, sana şu kitapları tavsiye ederim: Can Yayınları - Adil Ali Atalayı
Mahmut Reyhani'nin 4 kitabı,
M. Ticani'nin kitapları,
Tam Hüsniye

Der yayınlarından Nehcül Belağa,

Selamlar...

arda24
24.02.2006, 14:25
dostlar bazı yazarlar ve kitaplar hakkında bilgi var ama maalesef kitap satışı yapan yerlerde pek satılmıyor bunlar.sizin önereceğiniz yer varmı.cemevlerinde de satılması gerekiyor ama hepsi yok ama bazıları cem vakfı yenibosna cemevinde varmış bugün gidip bakacam.

AleviKürt
27.06.2006, 19:08
Selam, sana şu kitapları tavsiye ederim: Can Yayınları - Adil Ali Atalayı
Mahmut Reyhani'nin 4 kitabı,
M. Ticani'nin kitapları,
Tam Hüsniye

Der yayınlarından Nehcül Belağa,

Selamlar...

Selam metin, Can Yayinlarinin kitaplarinin cogu hosuma gitti. Ama ben yazarlar hakkinda bilgi istiyorum.

Mesela Sah Ismail Tarihi adli bir kitabi yazan Rumlu Hasan. Ilk bakista hosuma gitti. Ama baktim ki karacaahmetsultan dernegi sitesinde bulunuyor.. ve bu site zaten türkcülükten yana.. O yüzden bilemiyorum..

Baki Öz'ün hakkinda birsey bilenler var mi?

AleviKürt
28.06.2006, 17:49
Hamza Aksüt ve Ismail Onarli arasinda bir tartisma var, bu ikisinin görüsleri nedir, bilen varmi?

http://www.karacaahmet.com/cevap.asp?kid=3964&cid=6299&katman=1&ait=0&baslik=%C4%B0smail%20Onarl%C4%B1ya%20yan%C4%B1t

Mahmut Reyhani ve Nasreddin Eskiocak:

İskenderunlu 81 yaşındaki din adamı Mahmut Reyhani, cumhuriyetle birlikte dinsel/mezhepsel baskıdan kurtulduklarını, şeyh unvanlı Alevi Nusayri din hocalarının eskiden beyaz sarık, ortasında kırmızı fes bulunan başlıkları ile cüppelerini attıklarını; yerine fötr taktıklarını, genelde takım elbise giydiklerini söylüyor. Çokça ziyaret ettiği Arap ülkelerinde, kıyafetine yönelik bu tip eleştirilere, Atatürk'ü ve laikliği savunarak karşılık veriyormuş. Antakya Harbiye'deki köklü bir aileyi temsil eden Şeyh Nasreddin Eskiocak da benzer tavır sergiliyor.

Hasan Atıcı, Suriye'yi yöneten Nusayrilerle ilişkinin çerçevesini çiziyor: `Hafız Esad, mensubu olduğu Nusayriliği Şiiliğe dayandırıyordu. Türkiye'de iyi kötü özgürlük var; demokrasi çerçevesinde inanç ve ibadetlerimizi yerine getiriyoruz. Suriye'de bu rahatlığı göremeyiz. Atatürk'ün sağladığı laiklik içinde kendi rengimizi yansıtıyoruz. Buradaki Nusayrilerden, kimsenin Suriye'yi tercih ettiğini duymadım.' Şeyh Mahmut Reyhani, Birinci Dünya Savaşı sonrasında `Fransızların sundukları özerk Nusayri bölgesi, mezhep mahkemesi ve Arapça okullar türünden ayrıcalıklara itibar etmediklerini; Türkiyeli Müslümanları koruyup kolladıklarını' aktarıyor.

(Resim)

Şeyh Nasreddin Eskiocak (ortadaki) Antakya, Harbiye'de köklü bir aileyi temsil ediyor. Aile efradı Memluklar zamanının önemli şahsiyeti İmadeddin'in torunları. Alevilik, reenkarnasyon ve ahlak üzerine kitaplar yazan Şeyh Nasreddin Eskiocak'ın kardeşleri de din adamı. Atalarının yaşadığı dinsel/mezhepsel baskıları hatırlatarak, laiklik konusundaki duyarlılıklarını dile getiriyor sık sık.

kaynak: http://www.kesfetmekicinbak.com/kultur/din/00559/index.php

bu iki yazarlar anladigim kadariyle nusayriler.

Turku_Yurekli
28.06.2006, 17:58
İstanbuldaysan eger Karacaahmet yada Sahkuluna git istemedigin kadar kitap var orda hem yardimcida olurlar sana ben genelde alevilik kitaplarini oralardan aliyorum.Ama okudugum bir kac kitap tavsiye edebilirim...

1- Okunacak en büyük kitap insandır(Tarihte ve günümüzde alevilik ) -R.Yürükoglu

2- Bektasilik ve Alevilik Nedir - Bedri Noyan

aklıma suan gelenler bunlar

utkuuluer
28.06.2006, 21:13
selam canlar

AleviKürt
29.06.2006, 01:27
İstanbuldaysan eger Karacaahmet yada Sahkuluna git istemedigin kadar kitap var orda hem yardimcida olurlar sana ben genelde alevilik kitaplarini oralardan aliyorum.Ama okudugum bir kac kitap tavsiye edebilirim...

1- Okunacak en büyük kitap insandır(Tarihte ve günümüzde alevilik ) -R.Yürükoglu

2- Bektasilik ve Alevilik Nedir - Bedri Noyan

aklıma suan gelenler bunlar

merhaba dost, bedri noyanin kitabi bende var.. öbür tavsiye ettigin kitabi bir arastiririm.. ilgin icin tesekkürler..

ayvaz58
29.06.2006, 14:44
esat korkmazın alevilik diye serisi var bir paket halinde.bide ben okudum ateşte semaha durmak kitabını tavsiye edebilirim.ateşte semaha durmak fazla objektif değil ama bence okumalısınız

cemahir
11.07.2006, 01:16
Selamlar..

Yrd.Doç. Ali Yaman isimli bir akademisyenimiz bunun için bir bibliografya hazırlamış eger o kitaba ulaşabilirsen bu konuda sana rehberlik edr diye düşünüyorum.

levilee
11.07.2006, 19:04
ismail kaygusuzun kitaplarını tavsiye ediyorum,herhangi bir kompleksin izine rastlamadım ben bu çok güzel,gerçeğin peşinde bir yazar sevgiler...