Orijinalini görmek için tıklayınız : Sünniler müslümanlığı ne kadar doğru yaşıyor
turk3458 26.09.2007, 00:24 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
Size görede yanlış yaptıkları dikkatinizi çeken şeyler var mı.
Mesala namaz ve ramazan orucunu ne kadar aslına uygun yapıyorlar.
Türban için bu kadar gerlim çıkardıklarına göre gerçekten allah böyle emrediyor olmalı ??
Niye her fabrikatör(çoğunluğu) yapmacık din gösterişinde bulunup beş vakit namaz kılıyor.
Katillerinde hırsızlarında kul hakkı yiyenlerinde camide temiz günahsız insanlarla saf tutması normal mi sizce.
En az,Alevi kardeşlerimizin Aleviliği yaşadıkları kadar yaşarlar kanaatindeyim..
(bu soruya böyle cevap verilir. kusuruma bakmayın)
Saygılarımla..
küçük yerleşim birimlerinin birinde adamın biri trafik tescil için emniyete gidiyor adamı gören ilk kişi ya bu adamın ne olduğu belli değil kesin hırsızlık yapmıştır diyor ikinci kişi kesin hanımıyla kavga etmiştir diyor üçüncü kişi zaten kavgacı biriydi kesin biriyle kavga etmiştir diyor örnekler bu şekilde gidiyor yani anlayacağınız toplum olarak yorum yapmaya çok meraklıyız alevilik hakkındada sünnilik hakkında da herkes kendince yorum yapıyor bence herkes kalbinin sesini dinlesin en doğru cevap orda
turk3458 26.09.2007, 08:52 yani evet herkes klbinin sesini dinlein doğru söylemişsiniz de biz kalbimizden gelen sesi dinlediğimizde görüyorsunuz bize söylenenlere müslüman değiller, ataistler, tanrı tanımazlar vs.vs.
Oysa bilmezlerki anadolu uygarlığını yaratan inanç bizim inancımızdır.
sünni kardeşlerimizle aramızda bi nevi olsada fark var birkere biz aleviler tüm insanları eşit tutarız kimsenın dinine inancına rengine ırkına ibaedetıne karışmayız hepsını bir tutarız alevi toplumunda adam kesmek zevk için insan öldürmek ırza geçmek çete mafiya kurmak bebeklere tecavuz etmek allahuekber deyip adam kesmek bunlari alevi toplumunda rastlayamasınız biz aleviler inandığımız tek şey allah muhammed ail kuran dır
eldorado 26.09.2007, 11:39 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
Türban için bu kadar gerlim çıkardıklarına göre gerçekten allah böyle emrediyor olmalı ??
Niye her fabrikatör(çoğunluğu) yapmacık din gösterişinde bulunup beş vakit namaz kılıyor.
Katillerinde hırsızlarında kul hakkı yiyenlerinde camide temiz günahsız insanlarla saf tutması normal mi sizce.
bu söylemler geneli kapmasıyor...yani elbette içerik anlamda yazdıklarınızla bağdaşmayan sunni kesim çok ama bağdaşanlarıda zan altında bırakmak doğru olmaz diye düşünüyorum...sonuçta sunni dediğimiz kesimde insan...ve alevileride kötümseyen sunniler olduğu kadar,anlamış ve benimsemiş sunnilerde var...aslında bu tesbitlerin temeline inmek lazım...eğitim ve ekonomik şartlar...aydın bir sunni aleviler hakkında o kadar olumsuz düşünmez ama belli bir kalıplardaki insanlar, aleviyi ebeveynleri nasıl anlattıysa o şekilde kabüllenir..genelde bu tarz insanlar zaten eğitimden yoksun kin güdümlü yobazlardır...insanları dinsel kimliklerine göre yargılamamak lazım..düşüncelerine göre bu yargı olmalı...
ve burası bir alevi formu...sunnileri eleştirerek alevileri yüceltme formu değil...biz kendi artılarımızı başkalarının eksilerine ölçü tutarak karşılaştıracağımıza bırakın onlar bizim artılarımızı kendi eksilerine ölçü tutsun,belki aramızdaki düşünce ve özgürlük kavramlarını daha iyi anlarlar...ve insana verilen değerin BİR PUL kadar önemsiz olmadığını görürler...
wolcano84 26.09.2007, 12:48 kim islamiyeti dogru yasıyo desek daha anlamlı olmazmı???biz alevilerinde islamiyeti pek dogru yasadıgımız söylenemez.bu tabiki benim düşüncem.yine tutupta faşist demeyin gülüp gecerim.
turk3458 26.09.2007, 16:25 sünni kardeşlerimizle aramızda bi nevi olsada fark var birkere biz aleviler tüm insanları eşit tutarız kimsenın dinine inancına rengine ırkına ibaedetıne karışmayız hepsını bir tutarız alevi toplumunda adam kesmek zevk için insan öldürmek ırza geçmek çete mafiya kurmak bebeklere tecavuz etmek allahuekber deyip adam kesmek bunlari alevi toplumunda rastlayamasınız biz aleviler inandığımız tek şey allah muhammed ail kuran dır
ve yinede adımız ataist oluyor din dışı oluyor vs.vs.
sırf onların ibadet şeklini benimsemediğimiz ve o sözünü ettiğin çirkinlikleri yapmadığımız halde.
meymane_ 26.09.2007, 16:52 En az,Alevi kardeşlerimizin Aleviliği yaşadıkları kadar yaşarlar kanaatindeyim..
Saygılarımla..
o zaman bizde sizin gibi cevap verelim mesela maraşta çorumda yozgatta malatyada yaptıklarınıza cevap vermemiz gerekir öyle değilmi senin verdiğin cevap gibi.sende kusura bakma sanada böyle cevap verilir kardeşim...
wolcano84 26.09.2007, 17:18 ve yinede adımız ataist oluyor din dışı oluyor vs.vs.
sırf onların ibadet şeklini benimsemediğimiz ve o sözünü ettiğin çirkinlikleri yapmadığımız halde.
dost namaz kılmak oruc tutmak gibi islamiyetin temel taşları ...sunnilere gelmedi biz onları elimizin tersi ile ittigimiz için sunnilerle aramızda gecm,işte olumsuz olaylar yasandı kökümüz kazınmaya calısıldı.bizim tek hatamız islamiyeti onların yönlendirmesine izin vermemiz
o zaman bizde sizin gibi cevap verelim mesela maraşta çorumda yozgatta malatyada yaptıklarınıza cevap vermemiz gerekir öyle değilmi senin verdiğin cevap gibi.sende kusura bakma sanada böyle cevap verilir kardeşim...
1-yozgatta,malatyada alevilerle sünniler arasında bir çatışma oldunu bilmiyordum doğrusu..bilgilendirirseniz cidden sevinirim..
2-konumuz dini inançlar..kardeş kavgaları değil!
saygılarımla..
Serhatlı 26.09.2007, 17:33 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
yazıp çizebiliyorsun konuda açabiliyorsun ama düzgün vede anlaşılacak bir şekilde yazsan daha güzel olacak ben bu şekilde yazını ciddiye almıyorum yazmıcamda cevap.
bana yakın bir cevaba güzel düşüncelere katılam sadece
Aşağıdaki düşünceler ben içinde geçerlidir hemen hemen
eldorado yazmış :bu söylemler geneli kapmasıyor...yani elbette içerik anlamda yazdıklarınızla bağdaşmayan sunni kesim çok ama bağdaşanlarıda zan altında bırakmak doğru olmaz diye düşünüyorum...sonuçta sunni dediğimiz kesimde insan...ve alevileride kötümseyen sunniler olduğu kadar,anlamış ve benimsemiş sunnilerde var...aslında bu tesbitlerin temeline inmek lazım...eğitim ve ekonomik şartlar...aydın bir sunni aleviler hakkında o kadar olumsuz düşünmez ama belli bir kalıplardaki insanlar, aleviyi ebeveynleri nasıl anlattıysa o şekilde kabüllenir..genelde bu tarz insanlar zaten eğitimden yoksun kin güdümlü yobazlardır...insanları dinsel kimliklerine göre yargılamamak lazım..düşüncelerine göre bu yargı olmalı...
ve burası bir alevi formu...sunnileri eleştirerek alevileri yüceltme formu değil...biz kendi artılarımızı başkalarının eksilerine ölçü tutarak karşılaştıracağımıza bırakın onlar bizim artılarımızı kendi eksilerine ölçü tutsun,belki aramızdaki düşünce ve özgürlük kavramlarını daha iyi anlarlar...ve insana verilen değerin BİR PUL kadar önemsiz olmadığını görürler..
turk3458 26.09.2007, 18:10 yazıp çizebiliyorsun konuda açabiliyorsun ama düzgün vede anlaşılacak bir şekilde yazsan daha güzel olacak ben bu şekilde yazını ciddiye almıyorum yazmıcamda cevap.
bana yakın bir cevaba güzel düşüncelere katılam sadece
Aşağıdaki düşünceler ben içinde geçerlidir hemen hemen
eldorado yazmış :bu söylemler geneli kapmasıyor...yani elbette içerik anlamda yazdıklarınızla bağdaşmayan sunni kesim çok ama bağdaşanlarıda zan altında bırakmak doğru olmaz diye düşünüyorum...sonuçta sunni dediğimiz kesimde insan...ve alevileride kötümseyen sunniler olduğu kadar,anlamış ve benimsemiş sunnilerde var...aslında bu tesbitlerin temeline inmek lazım...eğitim ve ekonomik şartlar...aydın bir sunni aleviler hakkında o kadar olumsuz düşünmez ama belli bir kalıplardaki insanlar, aleviyi ebeveynleri nasıl anlattıysa o şekilde kabüllenir..genelde bu tarz insanlar zaten eğitimden yoksun kin güdümlü yobazlardır...insanları dinsel kimliklerine göre yargılamamak lazım..düşüncelerine göre bu yargı olmalı...
ve burası bir alevi formu...sunnileri eleştirerek alevileri yüceltme formu değil...biz kendi artılarımızı başkalarının eksilerine ölçü tutarak karşılaştıracağımıza bırakın onlar bizim artılarımızı kendi eksilerine ölçü tutsun,belki aramızdaki düşünce ve özgürlük kavramlarını daha iyi anlarlar...ve insana verilen değerin BİR PUL kadar önemsiz olmadığını görürler..
kendini fikirlerinden yararlanılacak kadar büyük vede önemli bir alım mi sanıyorsun da böyle konuşuyorsun.
yazmazsan yazma. belki işine gelmediği içindir yorum yapmaman.
senden önce cevap yazan arkadaşlar anlayıp yorum yaptıklarına göre sende bir sorun var demekki.
Can yaptığın eleştirilerinde kısmen haklı olabilirsin, fakat onların ritüellerini eleştirmenin bizlere düşmediği kanısındayım. Kaldı ki bizim gördüklerimiz hiç bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan bu çelişkileri onların kavrayabilmesi,
Ha kavrayanlar yok mu? tabiki de var. Belirttiğin tarzda bir mantalite ve uygulamalar varlığını yüz yıllardır koruyor, ama bu anlamda genelleme yapabilmenin imkanı yok. İçlerinde herşeyin farkında olan akılcı kesimde hiç azımsanmayacak derecede var, onlarda genellikle yobazların hedef listesinde. Hani bu sadece sünniler için de geçerli değil, forumda bazı konu başlıkları altına azıcık bir gezin bakalım, bu saydığın ritüellerin ibadet temellerini, uygulama içeriklerini 'alevilik' sananlar bile varken, kalkıp sünnileri eleştirmekten yüksünüyorum açıkcası..
En az,Alevi kardeşlerimizin Aleviliği yaşadıkları kadar yaşarlar kanaatindeyim..
Saygılarımla..
Açıkcası bir alevi olarak ben bu cümleden hiç alınmadım, hatta teşekür ederim.
Çünkü islam algısını, mevcut sünni dogmatist ritüeller üzerinde genel geçer olarak kabul ediyorsanız. Ben bu statü'de en az olmaktan onur duyarım.
Saygılar.
müslümanlık nedir acaba bilen var mı müslüman kim müslüman ne yapmalı sünni alevi gayrimüslim nasıl yaşamalı hep bu sorularlamı yaşayacağız :wacko:
turk3458 27.09.2007, 23:55 müslümanlığın tanımı bildiğimiz kadarı ile kuran-ı kerimde yapılmamış mıdır.
ordan bakıp öğrenmek yerine önüne geleninin laikliği yeniden tanımlaması gibi bizde onu mu tanımlayalım.
allaha-muhammede-kuranı-kerime inanan müslüman sünnidir.
bunlarla beraber hz. aliye inanan ve onu çok sevenlerde alevidir. ve sünnilerden farklı olarak kuranı kerimi kendilerine göre yorumlar müslümanlığı ona göre yaşarlar. ki benim bildiğim budur. aleviliği ve sünnüliği kendi arasında açabilirsiniz.
biri dinin kurallarını yanlış yorumlayıp yanlış uygulamakla suçlanır(sünnilik için bu benim görüşümdür bağlayıcı ve çoğulcu konuşmuyorum kesinlikle)
diğeri ataistlik ve din dışı olmakla suçlanır.(buda aleviliktir ki yapılan bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum)
bu suçlamalar olsa olsa alevilerin dünya görüşü, yaşam tarzı ve erdem seviyesine ulaşamayan çevrelerin dışlamak için uydurdukları safsatalardır.
müslümanlığın tanımı bildiğimiz kadarı ile kuran-ı kerimde yapılmamış mıdır.
ordan bakıp öğrenmek yerine önüne geleninin laikliği yeniden tanımlaması gibi bizde onu mu tanımlayalım.
allaha-muhammede-kuranı-kerime inanan müslüman sünnidir.
bunlarla beraber hz. aliye inanan ve onu çok sevenlerde alevidir. ve sünnilerden farklı olarak kuranı kerimi kendilerine göre yorumlar müslümanlığı ona göre yaşarlar. ki benim bildiğim budur. aleviliği ve sünnüliği kendi arasında açabilirsiniz.
biri dinin kurallarını yanlış yorumlayıp yanlış uygulamakla suçlanır(sünnilik için bu benim görüşümdür bağlayıcı ve çoğulcu konuşmuyorum kesinlikle)
diğeri ataistlik ve din dışı olmakla suçlanır.(buda aleviliktir ki yapılan bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum)
bu suçlamalar olsa olsa alevilerin dünya görüşü, yaşam tarzı ve erdem seviyesine ulaşamayan çevrelerin dışlamak için uydurdukları safsatalardır.
Teşhisisin doğru kardeşim...Ben mezheplere pek inanmam açıkçası.. Ama mezhebim hanefii imiş,öyle doğduk öyle büyüdük..
Laf açılmışken Sünnilik hakkında bildiklerimi paylaşabilirim;
Sünnilikte 4 temel esas vardır.
.
1-Kur'an-Dinin özüdür..Sorulara önce burda cevap aranır..
2-Sünnet-Soruya Kur'anda bulunamayan cevap,peygamber efendimizin yaşantısında ve sözlerinde aranır
3-İcma-Sonradan oluşan 4 mezhebin liderlerinin görüşleri esas alınır..(İmam Maliki,İmam Hambeli,İmam Hanefi,İmam Şafi)cevap burda da yok ise Din alimi kabul edilen kişilerin fetvalarında aranır..
4-Kıyas-Sorulan soru diğer 3 seçenektede yok ise kişi kendi kıyaslamasını yapar,kendi cevabını kendi verir..
Ben daha önce mezheplerin oluşumunu okuduydum..açıkçası bana saçma geldiydi....Mesela Sünniler neden Şii mezhebini hak mezhep kabul etmezler?.. açıkçası anlayabilmiş değilim..Sonra bu mezhep kurucuları bu yetkiyi nerden bulmuşlarda islamı bu denli parçalamışlar??..Hadi diyelim onlar parçalamadı..Neden müslüman halklar tek çatı olamamışlardır??..Neticede aralarında fark yoktur diye öğretilsede aslında bir çok farklılıkları vardır..
Velhasıl
Bence kelime-i şehadet getiren herkes müslümandır..Kitabı ve Sünneti inkar etmeden Dini dilediği gibi yaşamalıdır..
Saygılarımla..
acıkcası bi sünni olarak objektif olmam gerekirse şunu söyleyebilirim.sünni kesimin %10 gercek müslümanlığı yaşıyor.%90 sını yaşadığını sanıyor.
Ben daha önce mezheplerin oluşumunu okuduydum..açıkçası bana saçma geldiydi....Mesela Sünniler neden Şii mezhebini hak mezhep kabul etmezler?.. açıkçası anlayabilmiş değilim..Sonra bu mezhep kurucuları bu yetkiyi nerden bulmuşlarda islamı bu denli parçalamışlar??..Hadi diyelim onlar parçalamadı..Neden müslüman halklar tek çatı olamamışlardır??..Neticede aralarında fark yoktur diye öğretilsede aslında bir çok farklılıkları vardır..
Velhasıl
Bence kelime-i şehadet getiren herkes müslümandır..Kitabı ve Sünneti inkar etmeden Dini dilediği gibi yaşamalıdır..
Saygılarımla..
Bu nokta da değindiklerinin bir çoğuna katılıyorum. Bu dinler içerisinde mezhepsel ayrışmalar, sadece islam da değil hristiyanlık içinde enterasan bir durum fakat her iki din içinde temellerine indikçe, mezhepsel ayrışmaların mantıkla bağdaştırılacak algısal nedenleride varlığını koruyor.
Ve bence bir insanın müslüman olması için kelime-i şehadet getirmesi'de salt dini sembolik bir anlam ifade edebilir, fakat kişinin aidiyet durumunun kimliksel yansıması açısından her hangi sınırlandırma getiremez.
Örneğin ben hep ezberimde olan kelime-i şehadeti müslüman olabilmek için hayatım boyunca ekstra bir kriter olarak dile getirmedim. Ama kimliğimde islam yazıyor. Bence kaynak ne olursa olsun, kişinin aidiyet duyguları için çeşitli sınırlar ve şartlar olmamalı.. Kaldıki en temel aidiyet duygusunun insanlık bilinci olduğunun farkındalığında olan insanlar inançları için çeşitli ritüelleri zorunluluk haline getirmezler, çünkü salt kişisel talep olmalıdır tetikleyici güç.
Bu nokta da değindiklerinin bir çoğuna katılıyorum. Bu dinler içerisinde mezhepsel ayrışmalar, sadece islam da değil hristiyanlık içinde enterasan bir durum fakat her iki din içinde temellerine indikçe, mezhepsel ayrışmaların mantıkla bağdaştırılacak algısal nedenleride varlığını koruyor.
Ve bence bir insanın müslüman olması için kelime-i şehadet getirmesi'de salt dini sembolik bir anlam ifade edebilir, fakat kişinin aidiyet durumunun kimliksel yansıması açısından her hangi sınırlandırma getiremez.
Örneğin ben hep ezberimde olan kelime-i şehadeti müslüman olabilmek için hayatım boyunca ekstra bir kriter olarak dile getirmedim. Ama kimliğimde islam yazıyor. Bence kaynak ne olursa olsun, kişinin aidiyet duyguları için çeşitli sınırlar ve şartlar olmamalı.. Kaldıki en temel aidiyet duygusunun insanlık bilinci olduğunun farkındalığında olan insanlar inançları için çeşitli ritüelleri zorunluluk haline getirmezler, çünkü salt kişisel talep olmalıdır tetikleyici güç.
Kardeş dikkat edersen ''Kitap ve Sünneti inkar etmeyenler'' yazdım..
Yani ''uyması gerek!'' demedim..
Uyup uymamamakta kişinin özgür olması gerektiği inancındayım..
Ama inkar eden bizden değildir:)
Şahsen ben ibadet konusunda çok sorumsuzum..
Oruç tutuyorum dersem yalan söylemiş olurum..
Ama en azından suçumu biliyorum:)
Allah günahlarımı affetsin:)...Saygılarımla..
asivemavi60 28.09.2007, 02:22 arkadaşalr son mesajlara katıldıgımı bildirmek istiyorum mezhepleşme dediginiz şeyyin başlangıcı KADİR HUM HUTBESİ dir peygamber efendimizin veda haccındayken gelen bi ayette sana tebiilg etigim herşeyi insanlarınave insanlıga teblig etkigöreveni bitirmiş olasın sana karşı cıkacaklara karşı seni koruyacagım buyurur
son olarak teblig edilmesi istenen şey islamiyetin bi bütün olarak kalması icin gereken şeydi KADİR HUM da efendimix güzeler güzeli o insan
h.z. ali nin elini tutrak ben kimin mevlasıysam ali de onun mevlasıdır buyurur o güzellikler abidesi efendimizin ölümü sonrası aşiret büyükleri diye hitap edyim işte büyük oldukları nı sanan insanlar halifeyi secmeye calışırken peygamber efendimizin cenaze işlerini tek başına h.z. ali yapmaktaydı onun halifelikle işi yoktuki o sadece islamın peygamberine son görevivi yapıyordu ve efendimiz hakka yürüyüp gitikten sonra h.z. ali dönüp geldiginde baktıkı ebu bekiri en yaşlıları oldugu icin halife secmişler
peyagamber efendimizin cenaze törenini yenileyip törende bulunmak isteyen ömer o mübarek bedeni tekrar topragından ayırmaya karar verdiginde bu haber tez vakite h.z.aliye ulaşır ve h.z. ali efendimiz ilmin ııgı olan mübarek insan peygamber efendimizin mezarının başında durup aline catal bi deynekle durmaktaydı işte o sırada h.z. ali nin kaffasındaki sarıga kendi elleriyle vurarak kızıl kanlara boyamıştı ve o mübarek tüyleri abasını (üzerndeki elbise )delip diken gibi ortaya cıktıgını gören yezitler gafiller neye ugradıklarını şaşırıp kacmışlardı cünkü efendimiz hakka yürümesinden önce bi gün ali yi kafası kızıl kanlar icinde tüyleri abasını parcalarken görürseniz uzaklaşın yoksa sizi helak eder buyurmuştu
o devirde bile insanlar ikdiar ugruna alemlerin yaradılış sebebi olan o mübarek insanın cenaze işelerine el bile sürmeyerek onadan şefeat beklemekteydiler kaldıkı bu gün ve mezhep imamalrı dedginiz o dört kişi tamamiyle lideriligi iktidarı ele gecirmek icin yapılan şeylerdi imamamiyet soydur efendimizin soyudur ve onlar 12 kişiydi bircogu kerbelada şehit edildi kalanlarıda türlü hilelerle ölrdürttüler
neyse mezhep lere inanmayan arkadaşalra söylüyorum inanın cünkü dünyada para yönetim gücü söz konusu oldukca insanlık daha cok bölünecektiir
katalnıp okuyan doostlara sevgiler
isteyen oluras metin yazılı metin olarakta bula bilirler o gercek olayları
herne ararisen kendinde ara mekkede kudüste hac da degildir
Buna bizlermi karar verebiliyoruz...Bence hiç kimsenin ilgilendirmeyecek bir konu.Kim nasıl ibadet ederse etsin bu bizi ilgilendirmemeli..İslamı bir forumda aynı soru biz alevilere sorulsa nasıl bir cevap verirdiniz merak ediyorum...
merhaba canlar
konuya ben şu çerçeveden bakıp ve bir cevap yazma gereği duydum
öncelikle müslüman kelimesi nedir ?
bence inancının gereğini yapan allahın redteddiklerini reddeden farz kıldıklarını farzını yerine getiren mahsum ve mazlum insan akla geliyor oysaki günümüzde müslümanım diyen birçok insan şiddet yaratıyor halbuki inancının gereğini yapan bir insan kini tutucu gazabı yutucu olması gerekirken yer ve gök insan insan derken allahın o muhtesem yaratmış olduğu varlık şeytani cin fikirlilerin gazabına uğruyor.
insan yaşarken neleri gözetmeli bence
bir insan ibadet yapıyormu yapmıyormu değil yapıyorsada yapmıyorsada sorgu amiri tek ve tek olan allaha bırakılmalı ama bir kesim zulüm yapıyorsa hak hukuk tanımıyorsa buna insanın ağırlığını koyması lazım çünkü bu toplumu bağlayan bir olaydır ahlaki ve örfü değerlerimize sahip çıkmalıyız ve allahda bunu bize farz kılmıştır rabbim biz insanları nimetlerinden mahrum bırakmasın
saygılarımla.
turk3458 28.09.2007, 09:02 Buna bizlermi karar verebiliyoruz...Bence hiç kimsenin ilgilendirmeyecek bir konu.Kim nasıl ibadet ederse etsin bu bizi ilgilendirmemeli..İslamı bir forumda aynı soru biz alevilere sorulsa nasıl bir cevap verirdiniz merak ediyorum...
mensubu olduğumuz dinin nerden geldiğini nasıl geldiğini ve nasıl ibadet edildiğini, edilen ibadette her kesim için geçerli bu nerde yanlış yapıldığını konuşmanın bir zararı olduğunu düşünmüyorum.
Biliyormusun kardeş biz şimdiye kadar böyle konuşmadığımız/ konuşmayı beceremediğimizden aman bu allaha karşı gelmektir aman bu şeytanın işidir aman şöyledir aman böyledir gibi basit ve korkakça kaçışlara sarıldığımız için müslümanlığın dünyadaki hali budur.
Şöyle dünyadaki müslüman ülkere bakın barış içinde, refah, özgür, ileri düzeyde yaşayan varmıdır. Hepsi kendi içinde yada diğer ülkelerle savaş halindedir. Hiçmi içniz acımıyor.
Aralarında en iyisi ülkemizdir onunda halini siz biliyorsunuz.
Söylemek ne kadar zor olsada zoruma gitsede biz müslümanlar olarak ya dini yanlış yorumluyoruz yada bu işin bir yerinde yanlışlıklar var.
Hristiyan ülkelere bakınız hep ileri ve rahat durumdadırlar. Biz gavur deriz ama adamlar öyle yada böyle aşmışlar ve bizdende daha dindar olduklarına inanıyorum.
Öyleyse sorun nerde. Bizde mi dini bize öğretenlerde mi yoksa bizim kafa yapımızda mı.
devrim69 28.09.2007, 17:43 1-yozgatta,malatyada alevilerle sünniler arasında bir çatışma oldunu bilmiyordum doğrusu..bilgilendirirseniz cidden sevinirim..
2-konumuz dini inançlar..kardeş kavgaları değil!
saygılarımla..
Bizi nasıl katlettiklerini bilmiyorsanız,bir zahmet öğrenin.Üşeniyorsanız eğer arama butonunu kullanın.
Bizi nasıl katlettiklerini bilmiyorsanız,bir zahmet öğrenin.Üşeniyorsanız eğer arama butonunu kullanın.
Sataşmıyacağım kardeşim sağolasın..
Saygılarımla..
halitseyfi 28.09.2007, 18:19 Bu alevilere, "Alevilik budur siz böyle yaşarsınız gerçek alevi olursunuz" demekle farklı birşey değil.
Bir süre önce fetullahçılar aleviliği tarife kalkınca nasıl tepki vermiştik hatırlayın.
Kimsenin inancını bir başkaları tarif etmemelidir. Bırakalım herkes kendini tarif etsin.
Söz sırası geldiğinde zaten eleştiri yapıyoruz. Fakat başkalarını tarif etmek doğru değil.
Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
Katillerinde hırsızlarında kul hakkı yiyenlerinde camide temiz günahsız insanlarla saf tutması normal mi sizce.Topic olarak açtınız konu yukarıda yazıyor..Son yazdıklarınızla açtığınız topic birbirine uymadığını düşünüyorum.
cemalettin 29.09.2007, 01:20 konu başlığının dışında da olsa,hoşgörünüz ki;
Kuran'ı Kerim'de her devre ve iklime göre yorumlanarak uygulaması yapılacak "iyi insan olma" usulleri bildirilmiştir.insanoğlunun görevi "okumak ve düşünmek"tir.hiç kimse eksik tebliğ edildiğini düşünür gibi kitapta cevap bulamamak sebebiyle kişilerin yorumlarına göre davranmamalıdır.
tebliğ edilmiş olan kitaba kişilerin/insanoğlunun yorumları katılır ise iş karışır ve inanç ve inananlar bugünkü duruma girer.
"iyi insan olmak"için gereken her şey bildirilmiştir.insanoğlunun görevi en az anlayabildiği kadar bu emirlere uymaktır.
bütün mezhepler/yollar spor kulüpleri niyetine görülebilir,ayrı tarzları ve taraftarları vardır.ortak bir gayeleri de vardır.
fakat olmasalar da olur idi...
turk3458 29.09.2007, 22:05 yorum78
Topic olarak açtınız konu yukarıda yazıyor..Son yazdıklarınızla açtığınız topic birbirine uymadığını düşünüyorum.
nasıl bir çelişki saptadın arkadaşım. Konuyu açtığım mesajdada sünnilerrin birşeyleri yanlış yaptığını söylüyordum son mesajımdada bunları konuşmanın doğru olmadığını düşünen arkadaşa bunların konuşulması gerektiğini söylemişim. ben arada çelişki göremedim.
Ha şöyle bir çelişki var son mesajımda siz değilde biz olarak ele lmışım konuyu demekki baştaki sertliği ve sınıfsallaştırmayı devam ettirmek gerekiyormuş.
Buraya mesaj yazan arkadaşların yorumlarından samimi olduklarını ve baştaki mesajımın haddinden fazla sert olduğunu düşündüğüm için sonraki mesajlarımda insanları kırmadan ve yumuşak bir dille konuları ele aldım arada fikir farklılığı falan yok
putikanli 30.09.2007, 00:39 Müslümanlık nasıl doğru yaşanır? bilen varsa anlatsın.Usame Bin Laden mi doğru yaşıyor?Louis Farrakhan mı yoksa Fettullah Gülen mi? Örnekler daha da artar ama hepsinin dine bakışı uygulayışı faklı.
Sünniler kardeşimizdir.Onları rencide edecek durumlardan ve ayrımcılığı teşvik edecek konulardan kaçınalım artık.Lütfen!
cemalettin 30.09.2007, 10:34 Öyleyse sorun nerde. Bizde mi dini bize öğretenlerde mi yoksa bizim kafa yapımızda mı.
nedense "dini öğreten"ler diyebileceğiniz,kendilerini din hakkında konuşabilecek durumda gören,insanları yönetmek hakkına sahip olduklarını sanan kişiler,yaradan ile yaratılanın arasında yer edinmeye gayret içerisinde olanlara dikkat ediniz ki;
hemen hepsinin bir elleri yağda,diğeri balda misali servet ve refah içinde yaşamaktalar.
islamı en güzel din olarak empoze etmeye gayret ettikleri halklar(ki islam gerçekte en güzel dindir fakat bu tip şahısların gerçeklerinde değil)fakirlik,savaş,daimi iç ve dış kavgalar ile didişir iken,kendilerine kötü olarak anlatılan gayri islam unsurların himayesine girmiş olarak yaşamaktadırlar.
hayatlarının her aşaması onların imkanlarını kullanarak geçmekte,korunmalarını onlar sağlamakta,servetlerini onlar kullanmakta ve bunlar da onların hizmetlerinde istenileni yapmaktalar...
sorun,kafa yapımızın iflah olmaz direnci ve başkalarının peşinde olmak alışkanlığı nedeniyle bizde,
güç elde etmek ve yönetmek arzusuyle kıvranan ve yardımı da gayri islamdan alan "öğretenler"de,
zaaflarımızı kendi imkanlarını arttırmak için kullanan gayrı islam unsurlara
herhangi bir suçlama yapmak içimden gelmiyor maalesef zira biz boynumuzu uzatmış isek onlar ne yapsınlar artık...
onur melis 30.09.2007, 11:03 ya sünnilere göre müslümanlıgı en iyi şekilde yapıyor ve yaşıyorlar tabi onlara göre namaz kılıyorlar oruç tutuyorlar başka ne yapıyorlar bilmiyorumda sonuçta saygı göstermek lazım
cangüdaz 30.09.2007, 13:21 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
can ne derdin var da sünnilerin nüslümanlığı yaşıyor mu yaşamıyor mu diye kafana takıyorsun ki?boşver bize ne?bizi ilgilendiren kendimizdir.zaten biz eleştirsek bile umrunda mı oluyor insanların?herkes bildiğini okuyor.bence bu konuda konuşmaya gerek yok.:thumbdown
sevgiyle kal...
delidervis 30.09.2007, 14:37 civar cevrede cuma namazına giderken tüm dükkanlarını camiye gitmiyor diye bir bektasi babasına emanet ederlermis cemaat.. böyle yıllar gecip giderken bir gün biri bektasi babasına "ya baba erenler ne dürüst adamsın herkes malını dükkanını sana teslim ediyor yıllardır ve bir kere bile hırsızlık yasanmadı sana teslim edilenlerden" diyince bizim bektasi hemen lafı yapıstırır.. "cünkü tüm calan cırpan o saatte camide oluyor " diye...
erzincan88 30.09.2007, 16:34 cahillik diz boyu gidiyor bazı arkadslar demişki biz aleviler insanları eşit tutarız sunniler nasıl tutyor yapmayın allahınızı severseniz cahil olmayın herkez kardeştir bunuda unutmayınki herkezin gidiceği yer aynıdır herkez dinini nasıl yaşamak isterse öyle yaşar bunun sevabını günahını siz belirliyemezsiniz..
ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN
erzincan88 30.09.2007, 16:36 civar cevrede cuma namazına giderken tüm dükkanlarını camiye gitmiyor diye bir bektasi babasına emanet ederlermis cemaat.. böyle yıllar gecip giderken bir gün biri bektasi babasına "ya baba erenler ne dürüst adamsın herkes malını dükkanını sana teslim ediyor yıllardır ve bir kere bile hırsızlık yasanmadı sana teslim edilenlerden" diyince bizim bektasi hemen lafı yapıstırır.. "cünkü tüm calan cırpan o saatte camide oluyor " diye...
ALLAH SENİN DE SONUNU HAYIR ETSİN
wolcano84 30.09.2007, 17:09 civar cevrede cuma namazına giderken tüm dükkanlarını camiye gitmiyor diye bir bektasi babasına emanet ederlermis cemaat.. böyle yıllar gecip giderken bir gün biri bektasi babasına "ya baba erenler ne dürüst adamsın herkes malını dükkanını sana teslim ediyor yıllardır ve bir kere bile hırsızlık yasanmadı sana teslim edilenlerden" diyince bizim bektasi hemen lafı yapıstırır.. "cünkü tüm calan cırpan o saatte camide oluyor " diye...
ups kardeşim unutmaki bu sitede bircok sunni arkadasımız var.ters konusmalarınla dikkatleri toplamıssın.ne demek şimdi sunniler hırsızda aleviler degilmi kanısına varalım senin bu yazdıgınla.
turk3458 30.09.2007, 17:24 can ne derdin var da sünnilerin nüslümanlığı yaşıyor mu yaşamıyor mu diye kafana takıyorsun ki?boşver bize ne?bizi ilgilendiren kendimizdir.zaten biz eleştirsek bile umrunda mı oluyor insanların?herkes bildiğini okuyor.bence bu konuda konuşmaya gerek yok.:thumbdown
sevgiyle kal...
çünkü zoruma gidiyor. onlar herşeyi doğru yaparlarmış gibi önüne gelen alevilik şöyle alevilik böyle falan da filan diyor. Önce aynayı kendinize tutun demek istedim.
İnsanlar duymak istemeyecekleri sözleri, başkasına söylemeyecek ki biride ona çıkıp söylemesin.
Yoksa banane ne yaparlarsa yapsınlar benim yolum belli. Ama bu ülkede namazını kıldıran imamının bile ben ödüyorsam parasını ve bu insanlar mümin geçiniyorlarsa haktan hukuktan bahsedipte bizi kötülemesinler. Önce bizim ibadetlerindeki hakımızı versinler. Versinlerki bizde ibadetimizi yapabilelim. Onların imamı allah için çalışıyor dünyalığını kazanıyorda bizim dedelerimiz allah için çalışmıyorlar mı. Onların ne günahı var. Ben bu olayı devlete değil milletin duruşuna mal ediyorum kusuruma bakmayın. Daha böyle nice örnek var verilebilecek. Benim sünnilerden alıp veremediğim niye olmasın. Hatta artık verecek birşeyimiz kalmadı alacaklarımızı almalıyız. Onlara katliamlarda canlarımızı vermedik mi .
Selam,
hepimiz kardesiz ve herkez baskasina zarar getirmeden yasamali.Nasil yasamak istiyorsa kendisine baglidir................herkezin ibadet sekli kendisine...
Saygilarimla
Not.kisisel elestiri yapmadan tartisin
erzincan88 30.09.2007, 17:43 çünkü zoruma gidiyor. onlar herşeyi doğru yaparlarmış gibi önüne gelen alevilik şöyle alevilik böyle falan da filan diyor. Önce aynayı kendinize tutun demek istedim.
İnsanlar duymak istemeyecekleri sözleri, başkasına söylemeyecek ki biride ona çıkıp söylemesin.
Yoksa banane ne yaparlarsa yapsınlar benim yolum belli. Ama bu ülkede namazını kıldıran imamının bile ben ödüyorsam parasını ve bu insanlar mümin geçiniyorlarsa haktan hukuktan bahsedipte bizi kötülemesinler. Önce bizim ibadetlerindeki hakımızı versinler. Versinlerki bizde ibadetimizi yapabilelim. Onların imamı allah için çalışıyor dünyalığını kazanıyorda bizim dedelerimiz allah için çalışmıyorlar mı. Onların ne günahı var. Ben bu olayı devlete değil milletin duruşuna mal ediyorum kusuruma bakmayın. Daha böyle nice örnek var verilebilecek. Benim sünnilerden alıp veremediğim niye olmasın. Hatta artık verecek birşeyimiz kalmadı alacaklarımızı almalıyız. Onlara katliamlarda canlarımızı vermedik mi .
yapma kardeşim yanlıs düşünme sende onlar gibi olma ben bir sunniyim ve alevi arkaslarım var ve hepsini canım kadar cok seviyorum ne olur boyle düşüne hepimiz kardesiz allah herkezi bir yarattı cahil olmayalım
delidervis 01.10.2007, 17:26 ups kardeşim unutmaki bu sitede bircok sunni arkadasımız var.ters konusmalarınla dikkatleri toplamıssın.ne demek şimdi sunniler hırsızda aleviler degilmi kanısına varalım senin bu yazdıgınla.
bir bektasi babasının asla ve asla hırsızlık gibi komik seyler yapmayacagı kanısına varabilirsin mesela.. bir bektasi babasının asla banka hortumlamayacagı kanısına varabilirsin.. malının 1 yılda yüzde 300yüz artmıcagı kanısına varabilirsin... bir bektasi babasının cocuklarının amerikada okumayacagı kanısına varabilirsin.. bir bektasi babasının cocuklarının trilyonluk ticari gemilere sahip olamayacagı kanısına varabilirsin.. kime sorsan müslümanım diyen bir ülkede 1 günde onlarca hırsızlık, tecavüz ve can almanın hangi müslümanlıkta oldugunu bilip onların oldugu yere gitmez kanısına varabilirsin...
cemalettin 01.10.2007, 18:29 bir bektasi babasının asla ve asla ...
eyvallah,
dediklerin doğrudur kardeşim.
"erenler/baba erenler"diye hitap edilmez imiş boşuna.
lakin günümüzde kaç tane tanımaktasınız "erenler"den?
orantıya vurur iseniz her kesimden "baba erenler" kalitesinde/değerinde kişilerin hala var olduğu görülebilir sanırım.
Hu
bir bektasi babasının asla ve asla hırsızlık gibi komik seyler yapmayacagı kanısına varabilirsin mesela.. bir bektasi babasının asla banka hortumlamayacagı kanısına varabilirsin.. malının 1 yılda yüzde 300yüz artmıcagı kanısına varabilirsin... bir bektasi babasının cocuklarının amerikada okumayacagı kanısına varabilirsin.. bir bektasi babasının cocuklarının trilyonluk ticari gemilere sahip olamayacagı kanısına varabilirsin.. kime sorsan müslümanım diyen bir ülkede 1 günde onlarca hırsızlık, tecavüz ve can almanın hangi müslümanlıkta oldugunu bilip onların oldugu yere gitmez kanısına varabilirsin...
bektaşilik felsefesi veya genel öğretiler bu bağlamda olabilir fakat tüm bektaşi babaları için nasıl böyle bir genelleme yapılabilinir ki?
benzetmelerinizde kime veya kimlere vurgu yapmak istediğinizi anladım. kişisel bazda hepimiz yanlış bulduğumuz eleştirilemizi yapabiliriz. fakat hırsızlık, tecavüz vs.. benzeri adi suçlar her dini inançtaki ülkelerde yok mu? bir önceki hikayenizi mizahi bir espri olarak algılamışdım. ama toplumları genel mantalite olarak veya bireylerin içsel hissedişleri bakımından kimin kimden ne kadar dürüst olduğunu bizlerin kestirebilmesinin mümkünatı var mı? olmadığı kanısındayım.
saygılar.
AlininEvi 01.10.2007, 19:03 bektaşilik felsefesi veya genel öğretiler bu bağlamda olabilir fakat tüm bektaşi babaları için nasıl böyle bir genelleme yapılabilinir ki?
benzetmelerinizde kime veya kimlere vurgu yapmak istediğinizi anladım. kişisel bazda hepimiz yanlış bulduğumuz eleştirilemizi yapabiliriz. fakat hırsızlık, tecavüz vs.. benzeri adi suçlar her dini inançtaki ülkelerde yok mu? bir önceki hikayenizi mizahi bir espri olarak algılamışdım. ama toplumları genel mantalite olarak veya bireylerin içsel hissedişleri bakımından kimin kimden ne kadar dürüst olduğunu bizlerin kestirebilmesinin mümkünatı var mı? olmadığı kanısındayım.
saygılar.
kesinlikle katılıyorum... nasıl böyle bir genelleme yapılabilir ki...?
toplumları genel mantalite olarak veya bireylerin içsel hissedişleri bakımından kimin kimden ne kadar dürüst olduğunu bizlerin kestirebilmesinin mümkünatı var mı?
bence de imkansız...
delidervis 01.10.2007, 19:24 bektaşilik felsefesi veya genel öğretiler bu bağlamda olabilir fakat tüm bektaşi babaları için nasıl böyle bir genelleme yapılabilinir ki?
saygılar.
tabiki bireysel kıyasların sonucunu bilme gibi bir kabiliyetimiz yok.. dedigin gibi ilk mesajım mizahdı ama ciddiye alanlar oldu bende sizmi siniz ciddiye alan diye yazdım geri kalanları.. eger söylenen anlasılmıyorsa ona istedigi verilmeli ki kendi haklılıgı icinde mutlu mutlu kendi fanusunda yasamaya devam etsin.. uzun uzun anlatmaya calısmak aslında zaman kaybıdan baska birsey degildir almayan kisi icin hakikat budur..
yalnız surada sunu eklemek zorundayım.. tüm aleviler icin demiyorum yazımda dikkat etmelisiniz.. bektasi babası demek bir bektasi ereni demektir.. bu yola giren bir kisi zaten eline beline diline sahiptir.. bektasi babası pamuktan daha beyaz, tüyden daha hafiftir.. tüm alevileri asla savunamam ama tüm bektasi baba erenleri savunurum... bizde 1 kere bu yola bas koydumu leke almak yoktur aynı 1 kere hacca gitmek gibi, 10 defa degil ;)
wolcano84 01.10.2007, 19:27 bir bektasi babasının asla ve asla hırsızlık gibi komik seyler yapmayacagı kanısına varabilirsin mesela.. bir bektasi babasının asla banka hortumlamayacagı kanısına varabilirsin.. malının 1 yılda yüzde 300yüz artmıcagı kanısına varabilirsin... bir bektasi babasının cocuklarının amerikada okumayacagı kanısına varabilirsin.. bir bektasi babasının cocuklarının trilyonluk ticari gemilere sahip olamayacagı kanısına varabilirsin.. kime sorsan müslümanım diyen bir ülkede 1 günde onlarca hırsızlık, tecavüz ve can almanın hangi müslümanlıkta oldugunu bilip onların oldugu yere gitmez kanısına varabilirsin...
kardeşim dediklerin dogrudur...ama bundan bilmem kac sene öncesi.şimdi bana göster birtane bu sekilde insan(dikkat et bektaşi babası demiyorum)ben günümüz sartlarına bakmayı daha cok severim tabiki gecmişte olanlar bize ışık tutacaktır ama şimdi bu ışıkları yakmamız malesef imkansız.ve unutma hiçbirimiz peygamber degiliz hepimiz günahkarız alevisi sunnisi bektaşisi ve daha fazlası...
cemalettin 01.10.2007, 19:30 bektaşi babaları/baba erenler genelde "mücerred"dirler.
dünya ehl'inden el ayak çekmişler demektir.
keşke her mahallede bir "baba erenler"olsa...
yurdagül 03.10.2007, 13:52 dost namaz kılmak oruc tutmak gibi islamiyetin temel taşları ...sunnilere gelmedi biz onları elimizin tersi ile ittigimiz için sunnilerle aramızda gecm,işte olumsuz olaylar yasandı kökümüz kazınmaya calısıldı.bizim tek hatamız islamiyeti onların yönlendirmesine izin vermemiz
evet doğru söylüyorsun
yezdan cok güzel yazmışsın eline sağlık bir sünni olarak bu soruna kendiimi muhabbtap görüyorum.birincisi sünni olmak veya alevi olamka bu kadar iğrenç bi olguymuş gibi anlatılması cok sacma bizde öğretilenler öleydi mum söndü olayları yanlış anlatmak gibi mesela.önemli olan müslümanlığı hazmedebilmek islamiyetin 5 şartını yerine getriebiliyomusun sonucta islamiyetin kuralları kişiler ve mezheplere göre ayrılmıyo kelimei şahadet getirmekle müslğüman olunmaz acıkcası bana sacma geliyo bu herkesin inancı kendine birileri camide namaz kılarken birileride cem evlerinde semah dönsün ibadettir bu kime ne?ben kendi acımdan sölüyorum sünniliğimi değilde müslümanlığımı tartışın benle islamiyetin şartını uygulamıyorum ve acıkcası kendimi dinlede bağdaştırmıyorumçfelsefeci olmam sebebiylede olayların köküne rahatlıula inaebiliyorum.bırakında insanlar istedikelrine inanasınlar yada benim gibi inanmasınlarrrrrrrrr
Selam,
hepimiz kardesiz ve herkez baskasina zarar getirmeden yasamali.Nasil yasamak istiyorsa kendisine baglidir................herkezin ibadet sekli kendisine...
Saygilarimla
Not.kisisel elestiri yapmadan tartisin
BU kadar söylenir-bence iyi topic basligi degil-konu sunni vatandaslari disliyor bence
turk3458 04.10.2007, 00:09 BU kadar söylenir-bence iyi topic basligi degil-konu sunni vatandaslari disliyor bence
aleviler dışlanıyor onu ne yapacağız.
Aman sünniler kırılmasın aman kürtler ezilmesin kırılmasın, aman hepimiz ermeniyiz aman şöyle aman böyle yahu bizimde canımız var bunlardan biride çıkıpta bizi düşünecek birşey yaptı mı.
Sivas katliamında bile kılları kıpırdamadı en yakın örnek.
Sabırda hoşgörüde bi yere kadar. Sokakta elinde sigarayla dolaşta bakışlarını gör. Sanki namusuna dil uzatmışsın gibi. E hoşgörü ise onlarda bize anlayışlı davransın tutmak yada (sanki mecburiyet) saygı göstermek zorundamıyız.
Tutmazsan sokakta bizim gibi davranmak zorundasın diyorlar resmen yok ya başka.
Acaba kim rencide ediliyor ve dışlanıyor tartışılır.
wolcano84 04.10.2007, 00:24 aleviler dışlanıyor onu ne yapacağız.
Aman sünniler kırılmasın aman kürtler ezilmesin kırılmasın, aman hepimiz ermeniyiz aman şöyle aman böyle yahu bizimde canımız var bunlardan biride çıkıpta bizi düşünecek birşey yaptı mı.
Sabırda hoşgörüde bi yere kadar. Sokakta elinde sigarayla dolaşta bakışlarını gör. Sanki namusuna dil uzatmışsın gibi. E hoşgörü ise onlarda bize anlayışlı davransın tutmak yada (sanki mecburiyet) saygı göstermek zorundamıyız.
kardeşim cok dogru söylemişsin girişin olayı analiz edişin kusursuz ama son cümlendeki sokakta bizim gibi davranmalısın lafını güncel tutma cünkü o sekilde bir iki tane densiz cıkar heryerde amacları baskadır zaten onların.ama geneline bakarsan zaten eskisi kada insanlar oruc tutmutor ve namaz kılmıyorlar.sen takma kafana onları yani bizim gibi davran diyenleri aslanlar gibi yolda yürürken sigaramıda içerim pasalar gibi orucumuda tutarım kime ne!!!
cangüdaz 06.10.2007, 14:22 çünkü zoruma gidiyor. onlar herşeyi doğru yaparlarmış gibi önüne gelen alevilik şöyle alevilik böyle falan da filan diyor. Önce aynayı kendinize tutun demek istedim.
önce sünniliğin tanımını bilmek gerekiyor.sünni olan zaten adam öldürmez.sünnilik müslümanlıktaki bir mezhebin adıdır.yani sünni olan müslümandır.müslüman olan gidip bir başkasını öldürmez.şimdi o zaman alevileri katledenler sünni olmuyor.insan da olmuyor,hayvan da olmuyor.hayvandan da daha aşağı oluyor.onların adı yokk!!yaratıkların en adisi en aşağısı onlar bence.senin söylemene bakarsak genelleme yapmış oluruz.sünnilern hepsinin hakkına geçme lütfen.için yanıyor anlıyorum ama böyle saldırgan bir tutumla kendine ve aleviliğe daha çok zarar vermiş olursun.önce insan unutma...
sevgiyle kal.
aleviler dışlanıyor onu ne yapacağız.
Selam, bu yazi ne oluyor simdi? Yigenimin yerine ben size cevap vereyim:
Hemende cevaplar hazir...Biraz saygili yaziniz, bu yaziniz o kadar cirkin ki...aciklamalari kendinize göre yorumluyorsunuz,hosgörülü olan insan sizin gibi yazmaz....bide hemen konu kürt ve ermeni oluyor, yani hata ve irkcilik yapan kökenmis gibi göstermeye calisiyorsunuz....baskalari yanlis yapiyor diye bizdemi yanlis yapalim,baskasi eziyor diye bizdemi ezelim?
Yaniliyorsunuz
cangüdaz 06.10.2007, 14:39 Selam, bu yazi ne oluyor simdi? Yigenimin yerine ben size cevap vereyim:
Hemende cevaplar hazir...Biraz saygili yaziniz, bu yaziniz o kadar cirkin ki...aciklamalari kendinize göre yorumluyorsunuz,hosgörülü olan insan sizin gibi yazmaz....bide hemen konu kürt ve ermeni oluyor, yani hata ve irkcilik yapan kökenmis gibi göstermeye calisiyorsunuz....baskalari yanlis yapiyor diye bizdemi yanlis yapalim,baskasi eziyor diye bizdemi ezelim?
Yaniliyorsunuz
harikasın can!!:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
harikasın can!!:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Sayenizde dostlar...:thumbup1:
Saygilar
halitseyfi 06.10.2007, 14:41 Sevgil canlar
İnançları korumak ayrı, birilerine inanç bazında "sizin inancınız aslında böyle olmalı" demek ayrı bir olaydır.
Fettullahçıların düzenlediği ve bazı alevi temsilcilerinde katıldığı ünlü abant toplantılarında; "Alevilik asimile edilme amçlı tarif edilmeye, Alevilerin çoğunluğunun kabul edemeyeceği bir nitelikte alevilik tarif edilmeye çalışıldı.
Bu söylemler alevilerin tepkisini aldı, hatta bazı alevi temsilcileri şiddetle bu söylemlere karşı çıktı ve tepki gösterdi. Bu tepkilerin tek sebebi veya altındaki sebep, şeriatçı ve tarikatçı sünilerin kendilerine göre aleviliği tarif etmeye çalışmalarıydı.
Kendi inancımızı korumak ve gelişmesini sağlamak adına, sünnilerin bizlere karşı davranışlarını eleştirmek en doğalhakkımız olmasına rağmen, hakkımız olmayan bir söyleme girmek, "siz böyle davranırsanız ancak iyi bir sünni olursunuz" şeklinde ki söylemlere girmek alabildiğine yanlış bir söylem olur.
Bırakalım sünniliği sünniler tarif etsin ve yaşasınlar.
alibabali 06.10.2007, 19:19 bu günün türkiyesinde sünnilik kuran emirlerinden kısmen uzaklaştırılmış ulema katkı vesözleriyle telkinleriyle bu günkü harcı sekillenmiştir bu gün hala şu farzmı sünnetmi yoksa degilmi arasında.sene 600 sene 2007 .alevilik kuralı iç tüzügü yol ögretisi kuran yorumlaması ibadet düzeni .kayde ve kurallarıyla yerine oturmuştur bize düşen bu çerçeve içerisinde kavgasız tarafsız yolumuzu sürmektir saygılar.alibabali
turk3458 07.10.2007, 11:47 ben saldırgan falan davranmadım konuyu kürt yada ermeni meselesine felan da getirmedim sadece onlardan örnek verdim.
Konu bi arkadaşın sünni arkadaşları dışılıyoruzuna cevaptı.
Neden dışlamadığımızı ve asıl kimin dışlandığını göstermek için.
Bırakında sünni arkadaşlar cevap versinler. Konu alevilik olunca yaygarayı koparan en ateşli forum üyesi olanlar konu sünnilik olunca ortalarda yoklar.
turk3458 07.10.2007, 11:52 Hani şimdilerde her kanalda dizler çıkıyor boy boy izlemiştirsiniz.
Kanalın birinde Pusat diye bir dizi var. Sivaslı bir genç oynuyor. Orda türkücü Cengiz ÖZKAN'da oynuyor. Dizinin içinde Cengiz özkanın aleviliğine vurgu yapılıyor bir kısım alevi söylemleri dile getiriliyor. bizim için 72 millet bir gibi. Sonra dizinin ilerleyen kısımlarında tutuyorlar bu adama namaz kıldırıyorlar oruç tutturup iftar sofrasına oturtuyorlar. Bu her şeyi açıklıyor zaten. Diyecek birşey yok. Millete nasıl bir alevilik istediklerini empoze ediyorlar. millette aleviler böyledir sanıyorlar. Anlamadığım Cengiz ÖZKAN bu ucuz numaraya niye ayakçılık yapıyor pes doğrusu.
çepni firuz 07.10.2007, 15:16 Bazı arkadaşların bütün Sünni kesimin Alevi düşmanıymış gibi hareket ettiklerine inanıyorlar ama bu doğru değildir.Ben bir sünni olarak alevi ve sünni kesimin kardeş olduklarına inanıyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu çağdaş laik Devlet anlayışına bağlı sünni kesim bir hayli fazladır.Tarikat ehli ve cemaatlerin müslümanlıktan çok Arap sempatizanlığı yaptıklarıda bir hakikattir.Bence herkes kendi inancını yaşamalı ve Bizler irticanın ve bölücü hainlerden nasıl kurtulabiliriz, geleceğimiz olan çocuklarımıza nasıl bir eser bırakırız aslında bunları tartışmamız gerekiyor.
Arkadaşlar bence herkesin ne kadar samimi olduğudur.İnandığı değerlerle ne kadar bağdaştığı ve ne kadar yaşadığıdır.Bence her şey samimiyette yatıyor.Her kes samimi ve cesur olduktan sonra ne çatışma nede sorun yaşanır.Sonuçta inançların özünde çatışma,kavga yada diğer düşünceleri yok etme gibi bir çaba en azından özlerinde yok.
ilkay123 16.10.2007, 10:30 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
Bence gercek müslümanlar Aleviler dir.Nedenmi?ehlil-BEYT MÜSLÜMANLIGIN ana taslari olmasina ragmen bir cok alevi ,aleviligi islamin disinda tutarak bence aleviligi rencide ediyor.Söylevleri ile gercek müslüman olduklarini söylerlersede, bu kilic altinda müslüman olduklarindandir.Sonradan müslüman olanlarin müslümanligi sahiplenmesi bence biz Alevi kesiminin hatali söylevlerinden kaynaklaniyor.Müslüman örnek insandir..yasamiyla söylevleri ile .Hz Ali ye inaniyorsak,Hz Ali ilk müslümanligi kabul edenlerden biri olduguna göre Aleviligi nasil Islamin disinda görebiliriz?saygilar....Gercek müslümanlar EHLIL-beyt e inananlardir...
D-e-v-r-i-m-c-i 17.10.2007, 02:54 Arkadaşlar sünniler müslümanlığın ana dalı/gerçek müslümanlar olarak lanse ediliyorlar. Ben bunu çok doğru bulmuyorum. müslümanlığı yaşarken o kadar illerine göre yorumluyorlar ki sonrada sanki bunlar kurnı kerimin emirleriymiş gibi lanse ediyorlar etrafa.
aslında mesajınla allah kul arasında ki bağa değinmişsin,değinmekle kalmamış arasına girmişsin.hırsızların ve bilimum emekli dul ve yetimin hakkını yiyenlerin camide saf tutmasının normal ve anormalliğini sorgulamak sanırım kimseye düşmez.çünkü islam inancına göre allah bağışlayandır,esirgeyendir.elbette ki yazdıklarının birçok yönüne katılmamak elde değil.ama caminin de önünde nöbet tutup sen gir,sen giremezsin diyemeyiz ki.herkes bağışlanmayı hak eder.allah tarafından.kul hakkına tenezzül eden kişi ise islam inancına göre öbür dünyada hakkını yediği kulla karşı karşıya gelir.yani neden sorusu hakkı yenilen kişinin cebinde joker olarak saklıdır.tesettüre gelince...örtünün diyor ama şekli ve nasıl örtüneceği islam alimleri arasında tartışma konusudur.namaza dururken saçın gözükmemesi ve elin bileklerine kadar örtünmesi gerekir,ama namaz dışında neyin olacağı tartışma konusudur dediğim gibi.orucun 30,gün olması kimseye prim kazandırmaz.isteyen tutar isteyen tutmaz.eğer kuran da 3 gün tutmak sevaptır deniliyorsa,(kaldı ki öyle birşey yazmıyor)30 gün tutmak daha bir sevap olmayacak mıdır?kendilerine göre yorumluyorlar cümlen ise biraz iddaalı olmuş.imam sayılan hanefi,hamberi,şafii ve maliki nin kuranı okuyup onu yorumladıkları şekliyle müridleri kılıp tutmakta ve yaşamaktadır.her kalkan kişi ben böyle yapacağım diyemez.ama imamlık ta sünnilere ait değil alevilere ait bir şeydir.asıl imamlar imam Alidir,imam Caferdir.camide hoca olur,imam olmaz.ama önderlik etme sıfatından yola çıkarak imam denilmiştir.farklılıklar vardır.örneğin şafiiler karısının dahi elini tutsa abdesti bozuluyorken hanefilerde bozulmaz.işte yorum farkları burda doğuyor.oruçta da bir çok anlamda farklılıklar vardır.ama nicel anlamda farklılıklar pek yoktur.dediğin fabrikatörlere gösterişçilere bende karşıyımdır.heryerde "Allahın dediği olur" yazsısını asarlar ama bildiklerini okurlar.paylaşım için sağol.ama konu muammalarla dolu.tartışmaya açık.bin yıldan fazla bir süredir bu tartışmalar sürüyor ve sürecek gibi de duruyor.ama en iyisi kim kendini nerde hissediyor ve nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın.asıl sorun özgürlük aslında.
su ana kadar okudugum tum yorumlardan cikan sonuc su bende aleviyim ve bir sunniyle aramizdaki farklari cok iyi biliyorum ama aleviligin temel felsefesinin insan oldugunu kabul edersek ki muhakkak oyle bu konunun tartisilmasi hic dogru degil bence herkes kendi inancini dogru bildigi sekilde yasamalidir
kimin ne kadar doğru yasadığını Allah bilir herkes kafasına gönlüne göre bir yol tutturmuş gidio eğer bu yolda baska inançlara saldırmadan gidiosan kim olduğunun hiç önemi yok önemli olan inanca saygı
felsefekolik 19.10.2007, 22:13 İnsanlar Dİn Hakkinda Yazarlar,savaŞirlar,ölürler Ama,dİn İçİn YaŞamasini Bİlmezler.
Ben 16 yaşındayım ve şu ana kadar tanıdıgım sünni insanlardan şunu öğrendim.
Bizi abdestsiz namazsız oruçsuz bilirler ve ben onlara baktığım zaman onlardada hiç biri yoktur .
Lan sen yapmıyon yapmayana laf atıyon ne haddinee . . .
turk3458 20.10.2007, 22:27 aslında mesajınla allah kul arasında ki bağa değinmişsin,değinmekle kalmamış arasına girmişsin.hırsızların ve bilimum emekli dul ve yetimin hakkını yiyenlerin camide saf tutmasının normal ve anormalliğini sorgulamak sanırım kimseye düşmez.çünkü islam inancına göre allah bağışlayandır,esirgeyendir.elbette ki yazdıklarının birçok yönüne katılmamak elde değil.ama caminin de önünde nöbet tutup sen gir,sen giremezsin diyemeyiz ki.herkes bağışlanmayı hak eder.allah tarafından.kul hakkına tenezzül eden kişi ise islam inancına göre öbür dünyada hakkını yediği kulla karşı karşıya gelir.yani neden sorusu hakkı yenilen kişinin cebinde joker olarak saklıdır.tesettüre gelince...örtünün diyor ama şekli ve nasıl örtüneceği islam alimleri arasında tartışma konusudur.namaza dururken saçın gözükmemesi ve elin bileklerine kadar örtünmesi gerekir,ama namaz dışında neyin olacağı tartışma konusudur dediğim gibi.orucun 30,gün olması kimseye prim kazandırmaz.isteyen tutar isteyen tutmaz.eğer kuran da 3 gün tutmak sevaptır deniliyorsa,(kaldı ki öyle birşey yazmıyor)30 gün tutmak daha bir sevap olmayacak mıdır?kendilerine göre yorumluyorlar cümlen ise biraz iddaalı olmuş.imam sayılan hanefi,hamberi,şafii ve maliki nin kuranı okuyup onu yorumladıkları şekliyle müridleri kılıp tutmakta ve yaşamaktadır.her kalkan kişi ben böyle yapacağım diyemez.ama imamlık ta sünnilere ait değil alevilere ait bir şeydir.asıl imamlar imam Alidir,imam Caferdir.camide hoca olur,imam olmaz.ama önderlik etme sıfatından yola çıkarak imam denilmiştir.farklılıklar vardır.örneğin şafiiler karısının dahi elini tutsa abdesti bozuluyorken hanefilerde bozulmaz.işte yorum farkları burda doğuyor.oruçta da bir çok anlamda farklılıklar vardır.ama nicel anlamda farklılıklar pek yoktur.dediğin fabrikatörlere gösterişçilere bende karşıyımdır.heryerde "Allahın dediği olur" yazsısını asarlar ama bildiklerini okurlar.paylaşım için sağol.ama konu muammalarla dolu.tartışmaya açık.bin yıldan fazla bir süredir bu tartışmalar sürüyor ve sürecek gibi de duruyor.ama en iyisi kim kendini nerde hissediyor ve nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın.asıl sorun özgürlük aslında.
ne yazıkki sözlerimi yanlış anlamışsın kulla allah arasına girmeyi değil insanların allaha yaklaşma şeklini izah etmiştim.
ki orda ben çevremde gördüklerim ve gördüklerimden tespit ettiklerimi yazdım kesinlikle genelleme yapmadım. bazı çevrelerde böyle algılanıyor ve böyle yaşanıyor dedim.
Ana mesajda aslında sünniler bizim müslümanlığı yaşama şeklimizi eleştireceklerine onunla uğraşacaklarına, kendi içlerinde ki pislikleri, içlerine karışmış taklitçi dincileri temizlesinlerdi.
D-e-v-r-i-m-c-i 21.10.2007, 11:45 ne yazıkki sözlerimi yanlış anlamışsın kulla allah arasına girmeyi değil insanların allaha yaklaşma şeklini izah etmiştim.
ki orda ben çevremde gördüklerim ve gördüklerimden tespit ettiklerimi yazdım kesinlikle genelleme yapmadım. bazı çevrelerde böyle algılanıyor ve böyle yaşanıyor dedim.
Ana mesajda aslında sünniler bizim müslümanlığı yaşama şeklimizi eleştireceklerine onunla uğraşacaklarına, kendi içlerinde ki pislikleri, içlerine karışmış taklitçi dincileri temizlesinlerdi.
belliki dolusun arkadaşım ve aslında haklısın da.merak etme eğer bir cennet cehennem kavramı varsa yani ödül ve ceza,,herkes hakettiğine kavuşacaktır.senin dinini yaşayış şeklini eleştirenlere gelince,kulaklarını tıkadığında yani görmezden geldiğinde susacaklardır.bilirsin kötü söz sahibine aittir.havlar havlar sen karşılık vermeyince de köşesine çekilir.keşke herkes biraz bile olsa içine bir yolculuk yapabilse ve kendi yargıcıyla karşılaşabilse.keşke artık milletin suyun altında tarımla uğraştığı,otobüs niyetine insanları uzaya taşıdığı şu dönemde bizde artık birbirimizle uğraşmayı bırakıp,gelecekle uğraşabilseydik.esenkal...
cemalettin 21.10.2007, 13:07 herkes halinden yakınıyor,kimselerde bir gayret yoktur.
dininden dönerek hristiyanlığı seçenler mahkeme kararı ile din hanelerine yeni kayıt yaptırmaktalar.
islam'ı/müslümanlığı sadece "sünni"lik olarak kabul edenler,kendilerini sünni müslüman diye adlandıranların bazıları kendileri gibi olmayanları din dışı sayıyorlar ise;
islami sınırlar içerisinde olduğunu/müslüman olduğunu kabul eden "alevi"ler de
resmi makamlara başvurarak/gereken çalışmaları yaparak nüfus kağıtlarında
(kendilerine sorulmadan yazılmış) yazılı olan "islam" ibaresini "alevi islam" olarak düzelttirsinler.
hiç değil ise sadece kendilerini müslüman sanan bazı dar görüşlüler bu sayede resmi bir belge üzerinde de olsa kendilerinden farklı müslümanlar olabileceğini idrak ederler.
(not:bu fikir sadece kendilerini müslüman kabul eden aleviler için ortaya konmuştur.kendilerini islam dışı kabul edenler için hiç bir fikri ve yorumu yoktur fakr'in...)
|