Orijinalini görmek için tıklayınız : Referandumu Oylamayın

ÇaKıL
05.10.2007, 17:02
REFERANDUMU OYLAMAYIN!

Siz "hayır" oyu da kullansanız bile, referandumdan "evet" çıkacaktır.

Yüzde ellinin altında kalan referandumlar iptal edilir.

YSK'nin yapamadığını yapın; son seçim oyununu referanduma hiç
gitmeyerek bozun!

AKP'ye oy verenlerin sayısı belli olsun!

…ve YSK kendisinin ve seçim düzeninin dürüst olduğuna güveniyorsa,
referandum dahil her secimde oy kullananların imzaladığı seçmen
listelerinin fotokopilerini seçimden sonra muhtarlıklarda sergiler;
sahte imzaların hesabının sorulmasına ortam hazırlamış olur; kuşkular
da ortadan kalkar.

Son seçimde neler yaşandı; çok yazıldı ama kısaca bazılarını anımsayalım:

* Seçmen sayısı, olması gerekenden fazlaydı
* Kaç kişinin mükerrer oy kullandığı sonraki seçimde belli olacak
* Muhtarlığın askısında isimlerini gören milyonlar, seçim günü
listelere kendisini bulamadı ve oy kullanamadı
* Bilgisayar programı Amerika'daki seçim hilebazlığıyla ünlü Sun
Microsystems'le Türkiye için diktatörlük isteyen Rahmi Koç'un
şirketine yaptırıldı
* Aynı numaralı birden çok sandık vardı
* Oy vermeye gidenler daha önceden oy kullandiklarını (!) ve
imzaladıklarını (!) gördü
* Çöplerden mühürlü oylar çıktı
* Seçim görevlilerinin ellerinde tutanakla YSK'nin açıkladığı
sandık sonuçları ayni değildi gibi "yüksek değerler"in üstünü çizin bir kalemde; somut belgelere bile "maddi hata" (!) diyor YSK...

Bir tek oy bile kutsalken, yapılması gereken tek iş vardi: seçimi
yinelemek.

Birtek maddi hata bile halel getirir seçimin namusuna…

YSK, seçimi zerzevat satmak sanabilir; birkaç çürük için, bütün mal
atılmaz ya!

Oysa seçim, doğmamış bebeklerin geleceklerini de belirleyen kutsal bir
iştir; lekesiz olmalı.

En küçük bir kuşkuya yer olmamalı namusunda! Halel gelmemeli ırzına!

Oysa, sorgulanması bile seçim namusunun üzerinde kuşku doğurur; kara
leke oluşturur.

Referandumda da bir sürü maddi hata olacak; çünkü güvencesi YSK'de
maddi hata var!

Önce sandık sonuçlarını neden seçmenden kaçırdı YSK?

Kimin malını, kimden kaçırdı...

Yanlış sandık sonuçları ortaya çıkınca maddi hata denildi.

YSK çalışanlarının bebekleri de maddi hatalardan ileride nasibini
alacak : ((

YSK seçimi iptal etmedi; denetimindeki oyunu sürdürüyor…

"AKP'ye oy vermeyenler; son üç seçimde de sorgulanan YSK'nin
denetleyeceği referandumda sandığa gitmeyin!"

gitmeyerek bozun!

REFERANDUMU OYLAMAYIN!
mail olarak elime ulaştı ve sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.Akp gerçeğini ortaya çıkarabilmek için lütfen referandumda oy kullanmayın.

tulay24
05.10.2007, 17:24
anayasa ve yasalarda halkoylamasına katılım oranına ilişkin çogunluk şartı bulunmaması ve katılımın %50 nin altında olması halinde meşruiyet sorununun ortaya çıkacagı iddaları gündeme gelmişti yüksek seçim kurulu(ysk) başkanı muammer aydın bu iddalara açıklık getirdi muammer aydın türkiye deki anayasa ve yasalarda seçmenlerin halkoylamasına katılımına ilişkin bir şart bulunmadıgını söyledi aydın halkoylamasına katılım %20 bile olsa geçerli oyların yarısından bir fazlasının sonuç için yeterli olacagını kaydetti.

POSTA GAZETESİ

Gantep1980
05.10.2007, 17:29
Bence bir insan AKPye karşı ise, bu referandumda oy kullanması lazım!!!...Niye mi?...Burada devletin nasıl yönetileceği konusunda halka danışılması sözkonusu...Referandumda belirtildiği gibi adamlar 5 değilde 4 yıl bari o koltuklarda kalsın;)...1 yıl 1 yıldır...Bize söz hakkı veriliyor, bence bunu kullanmak lazım...Kaç AKPli olduğu beni ilgilendirmez bu saatten sonra ama devleti yöneteceklerin nasıl (Cumhurbaşkanını halkın seçmesi) ve ne kadar(Cumhurbaşkanlığı için 5+5, hükümet içn 4 yıl) yönetecekleri benim için çok önemli...AKP bu referandumu çokta isteyerek yapmadı, devletin bazı organları çok sıkıştırdı diye böyle bir çıkış yolu buldular...Bence gayet güzel ve demokratik...Bence, referandum konusunda içerik ile ilgili bir tartışmanın (Referandum sonucu bizi yarıbaşkanlık-başkanlık sistemine götürür mü, götürürse ülkemiz için aleviler için artısı ve eksisi ne olur...gibi)yapılması daha doğru olur...Yoksa AKPnin gerçek seçmen sayısı ortaya çıksın diye oy kullanmaya gitmeyin demek, bana çok mantıksız geliyor...Saygılarımla

Westside
05.10.2007, 17:49
İslerine gelince halkın iradesi diyorsak halk secsin diye bıdı bıdı yaptılar simdi de halk secmesin diyorlar.Demokrasicilik oynuyorlar resmen.Ben hayır diyecem cünkü cumhurbaskanını halk secsin maddesini kaldıracaklar.

küçük peri
05.10.2007, 17:57
bence cumhurbaşkanını halk seçmemeli gerçi halk ya ada meclis seçsede hep aynı kapıya çıkacak çünkü akp türkiyenin yarı oyunu alarak kazandı seçimleri bu partiye oyu yine insanlar ver yani her halükarda adamlar çok güçlü bütün türkiyenin yarısı onlardan yana yani referandum olsa da olmasa da sonuç değişmeyecek ama meclis seçsin daha iyi bence .....

ONU®
08.10.2007, 14:55
Yüzde ellinin altına düşse bie bunlar yine yapmanın yollarını ararlar.Kendileri zaten çok demokrat(!) insanlar ya.Bence referanduma gitmemek akepenin ekmeğine yağ sürmektir.Asıl demokrasinin gücünü gösterme zamanı bu zamandır.

Evet, bir taslak oylayacağız.
Ne biliyoruz peki bu taslak hakkında?
Hiçbir şey!

''Cumhurbaşkanını halk seçmeli, 5+5 modeli uygulanmalı'' maddeleri bence sadece bir göz boyamadır.
Kimbilir bu taslağın altında hangi maddeler var.
Türbanı ve dini siyaset malzemesi olarak görenler zaten bu hükümet değil miydi?
Bu yüzdendir ki diğer maddeler hep kapalı kapılardan dışarı çıkmıyor, çıkartılmıyor.
Bu işin içinde mutlaka bir tuzak var ve o tuzağa yakalanmamak gerekiyor.
Bu yüzden ''HAYIR' oyunu kullanacağım.

Mahir_86
08.10.2007, 21:49
oy vermezsen bile boş oyları bozulan oyları AKP ye saydıkları gibi kullanılmayan oylarıda EVET sayacaklar..

readme
08.10.2007, 22:02
bence cumhurbaşkanını halk seçmemeli gerçi halk ya ada meclis seçsede hep aynı kapıya çıkacak çünkü akp türkiyenin yarı oyunu alarak kazandı seçimleri bu partiye oyu yine insanlar ver yani her halükarda adamlar çok güçlü bütün türkiyenin yarısı onlardan yana yani referandum olsa da olmasa da sonuç değişmeyecek ama meclis seçsin daha iyi bence .....

neden:
bu halka güvenilmiyormu?.
kaldıki cumhurbaşkanlığı makamı idarede sembolik tir. halk secse ne olur secmese ne olur? ne farkederki; bir mahelle muhtarını mahalle ahalisi seçiyorsa bir cumhurbaşkanınıda ülke cumhuru pekala seçebilir.
arkadaşlar şu konuda bir hayli yanılıyoruz. akp bir partidir bütün partiler gibi bir partidir. daha önceki süleyman demirelin ap si, ismet inönünün chp si gibi bir partidir. bu ülkede yöneticiler seçimle işbaşına gelir ve 5 yılda bir seçimler yenilenir. halkın sair ekseriyet güvenini alan parti iktidar olur. her zaman aynı parti iktidarda kalmaz. hal böyle iken akp nin gelecek seçimde iktidar olacagını kim iddia edebilir. hiç bir şey baki değil hele partiler hiç ebedi değil. ancak ülkeyi güzelleştirecek olanlar sadece halklardır.
eğer mesele ideolojik kaygılar ise değişik ideoloji ve siyaset akımlarınıda tanımada fayda var. tanıdıktan sonra fikrimiz değişir diye korkan fikrine güvenmemektedir. yok ben değişmem ama başkası değişir diye düşünen idealist değildir.
bu halk akıllı cumhurbaşkanını secemiyecek kadar aptalmı. nerde kaldı atatürkün temel ilkelerinden '' halkçılık'' ibare ve önerisi. yada hiçmi akıllı bir cumhurbaşkanı olmuyacak bu ülkenin sorusuda sorulabilir akabinde.

KızıLSakaL
08.10.2007, 22:22
öncelikle ne için oy kullandığımız bilmemiz gerekiyor? referandumda bize sunacakları şey nedir ? biz ne istiyoruz ? sadece akp ye karşı çıkmak için hayır diyeceksek demokrasi ile ve aydın düşüncelerimizle çelişmicekmiyiz ... herşeyi ii irdeleyip ona göre oy kullanılması kanaatindeyim ayrıca oy vermemeyi bi tepki olarak sunmayada saygı gösteririm .... gün gelecek bu topraklarda artık oy kullanmayacağız..

oyunu verme anne oyuna gelme anne

Bakır
20.10.2007, 20:46
REFERANDUMU OYLAMAYIN!

gitmeyerek bozun!

da ortadan kalkar.

şirketine yaptırıldı
sandık sonuçları ayni değildi gibi "yüksek değerler"in üstünü çizin bir kalemde; somut belgelere bile "maddi hata" (!) diyor YSK...

yinelemek.

atılmaz ya!

iştir; lekesiz olmalı.

leke oluşturur.

maddi hata var!

gitmeyerek bozun!

REFERANDUMU OYLAMAYIN!
mail olarak elime ulaştı ve sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.Akp gerçeğini ortaya çıkarabilmek için lütfen referandumda oy kullanmayın.

17 YTL cezası var ama :yamukgul:

ne yapsak bilmiyorum ki.... :D

birde yarın refarandum var,fazla ilgi olmamış konuya..memleketde ki olaylara ilgi duymuyoruz herhalde.....ya da sadece magazinleşmiş siyasi olaylara ilgi gösteriyoruz......

ayyıl
20.10.2007, 21:10
kesinlikle katılıyıorum oy vermeyın aydınlık geleceğimizi karartmayalım.bende adım kadar eminim "EVET" oyu çıkacağına yalnız biz genede tepkimizi oy kullanmayarak gösterelim ve birilerine bu ülke üzerinde oynan oyunun farkında olduğumuzu gösterelim....

makaay2077
20.10.2007, 21:21
Yarın sözde yeni kanunlar belirlenecek ama hiçbir seçim var mı yok mu belli değil.Cumhurbaşkanılığı ve türban konularında değişiklik yapıp sivil anayasa diye yutturacaklar bize

Beni düşündüren para cezası öğrenci adama bu yapılır mı yaww

epikurus
20.10.2007, 21:46
Nezaman ki Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme gelse karşımıza dayatılan kişiler hep asker oluyor, bürokrat oluyor. Neden Bir cumhurbaşkanı da halkın içinden çıkmasın? Dünya alem bilir ki bunu mümkün kılmayacaklar ama gene bunları bile bile Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesinden daha doğal bişey neolabilir? Madem ki halk bu referandumda önplana çıkacak, madem ki halka da söz hakkı verilecek be derim ki bu hakkı kullanalım. Ne getirip ne götürmeyeceğini fazla irdelemeden geleceğe dair bir takım engellerin ortadan kaldırılabilmesi için bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu daha net ortaya çıkacak. Ayrıca statükocu anlayışı amansızca savunmanın manası ne? Meclisin 367 sayısına takılıp kalması kimin hoşuna gider? Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla inmesi kötü bişey mi? Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasının sakıncası var mıdır?. KAldı ki Türkiye'de görev süresini tamamlayan bir parlemanto yoktur. Bu mantıkla hareket etmenin fayda sağlayacağı kanaatindeyim

Dj Eco
20.10.2007, 21:54
17 Ytl degil 19 Ytl olmus ceza ama hala tartisiliyor ceza verilirmi oy vermeyen birisine ve miktari nekadar olsun diye, abartmislar biraz bir evde 5 kisi gitmiyorsa oylamaya yaklasik 100 Ytl oluyor...

cumhurbaskanini halk neden sececek? halk zaten parlamentoyu secmiyormu = zaten halki parlamentodaki milletvekili adi üstünde milletin vekilleri temsil etmiyormu ? oradaki milletvekillerinin görevi türk halkini temsil edip cumhurbaskanini secmek, onlar beceremiyorsa bu isi niye halk yapsinki ?

yillardir parlamento secmistir, eski köye yeni adet getirmeyin.

Referandumun yapilacagi bile 3 gün öncesine kadar belli degilken, katilmamanin cezasi belli degilken, hicbir yasal öngörü yokken referandum diye bir kelimeyi sakiz gibi agzinda cigneyip istedigi sekile sokanlar, insanlarin beyinlerini yikamaktan ve propaganda yapmaktan kendi islerine bakamaz oldular. Hükümetin degil de sadece bir partinin istedigi birseyi gazeteler,ilanlar ve afislerle halka EVETletmek istiyorlar...

Cumhurbaskani ve süresi haricinde diger EN ÖNEMlISI : 367 kalkcak onun yerine 1/3 yetecek... yahu zaten Akp 1/2 oluyor mecliste, yasalara karar verirken diger partilerin ne anlami kalacak ?
1/3 meclisin cogunlugu yetecek kararlarda - referandumda Evet denilirse: ISTE En Ciddi Sorun budur arkadaslar, Cumhurbaskani bahane...

Bazi arkadaslar demiski Cumhurbaskani temsilen orada fazla önemi yok, olmaz olurmu onun da imzasi gerek ve ayrica halk cumhurbaskanini secerken dikkat etmeceyegi seyler olacak. Bu adam hangi partiden diyecek ha Akp mi tmm olsun ozaman oldu bitti, Ahmet Necdet Sezer gibi bir partiye üye olmayan bir insan ise halk tarafindan görülemeyecek bile ...

referanduma katilma hakkina kullanip demokrasiye uygun ya evet yada hayir demek sizin elinizde;) Hayir demek isterdim ben imkanim olsaydi

Zemheri*
20.10.2007, 22:17
Ben yarınki referandumda oy kullanmıyorum ama kullansamda gitmezdim...

oconor
20.10.2007, 22:21
Ben oy kulanmıyacağım , nedersek diyelim evet çıkacak zaten.

spartacus
20.10.2007, 22:31
Cumhurbaşkanını halk seçmeli. Evet diyorum

Bize tarihi bir fırsat öyle yada böyle sunuluyor, bunun farkında mıyız acaba? Ben bu işin ciddiyetinin kavranıldığını sanmıyorum. Klasik anlamda CHP'ye endeksli hareket tarzı sergiliyoruz.
Halktan bu kadar kormanın manasını bir türlü çözemedim. Mecliste yazılıdır ki, egemenlik kayıtsız-şartsız milletindir. Ancak cumhurbaşkanı seçimine gelindiğinde bu söz nedense unutuluyor.
Doğru bir sözü kim söylerse söylesin, altındaki siyasi imzaya bakılmaksızın onun doğruluğunu teslim etmek gerekir. Cumhurbaşkanın halkın seçmesi demek, halkın doğrudan demokrasiye iştirak etmesidir. Ben oldum olası meclistekilerin cumhurbaşkanını seçmesine anlam vermeye çalıştım. Ancak boşa koydum dolmadı, doluya koydum olmadı. Yani bunun hiç bir mantıklı tarafını bulamadım. Cumhurbaşkanını meclisin seçmesi ne kadar mantıklı olabilir? O halde yerel seçimleride bu şekilde yapsınlar. Biz halk olarak bir kez irademizi kullanalım, onlar bizim adımıza belediye başkanlarını seçsinler, belediyelerde muhtarları atasınlar. Böylesi bir önermenin nasıl ki, iler tutar yanı yoksa cumhurbaşkanının meclistekilerinin seçmesinin tutarlı yanı yok.

halitseyfi
20.10.2007, 22:36
REFERANDUMU OYLAMAYIN!

gitmeyerek bozun!

da ortadan kalkar.

şirketine yaptırıldı

yinelemek.

atılmaz ya!

iştir; lekesiz olmalı.

leke oluşturur.

maddi hata var!

gitmeyerek bozun!

REFERANDUMU OYLAMAYIN!

Sevili can
öncelikle şunu bilmenizi isterim ki Anayasa maddesinin 175. maddesinin 6. paragrafını incelemeden önce bende katılıın % 50 nin altında olması halinde bu referendumun geçersiz olacağını sanıyordum ama gerçek bu değiilmiş. İşte anayasanın 175. maddesi aşağıda :
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.

bir anlasam...
20.10.2007, 22:37
anayasa ve yasalarda halkoylamasına katılım oranına ilişkin çogunluk şartı bulunmaması ve katılımın %50 nin altında olması halinde meşruiyet sorununun ortaya çıkacagı iddaları gündeme gelmişti yüksek seçim kurulu(ysk) başkanı muammer aydın bu iddalara açıklık getirdi muammer aydın türkiye deki anayasa ve yasalarda seçmenlerin halkoylamasına katılımına ilişkin bir şart bulunmadıgını söyledi aydın halkoylamasına katılım %20 bile olsa geçerli oyların yarısından bir fazlasının sonuç için yeterli olacagını kaydetti.

POSTA GAZETESİ

Arkadaşlar, ben de bu açıklamayı okudum. Haber saatinde de annem aradı televizyonun başka bir kanalını açmam için, hukukçular konuşmuş, gerçi yakalayamadım ama özetle hukukçuların anlattıkları yukarıdaki haberle örtüşüyor. %50nin altında katılım olsa bile referandumun iptali sözkonusu olmayacaktır demiş hukuk adamları... Yarıdan bir fazla çıkan evet ya da hayır sonucu belirleyecekmiş. Biz de kendi çevremizdeki arkadaşlarla ikileme düştük açıkçası... Bir kısmımız halkın seçmesi demokrasi anlayışına uyuyor, bunda sorun ne derken; benim de aralarında bulunduğum diğer kısmımız oyunu hayır yönünde vermeyi düşünüyor, çünkü halkın seçimi, süresi ve ikinci kez seçilebilme olayının yanı sıra 367 koşulu da değişecek... Belki açıklanmayan ama yapılması düşünülen başka değişiklikler de vardır... Az evvel de karşı komşumuzla konuştum, oylamaya gitmeyeceğiz, Baykal öyle dedi diye cevap verdi... Allah sonumuzu hayretsin diyorum... :S

KızıLSakaL
21.10.2007, 01:08
Az evvel de karşı komşumuzla konuştum, oylamaya gitmeyeceğiz, Baykal öyle dedi diye cevap verdi... Allah sonumuzu hayretsin diyorum... :S

bende bi arkdşmla konşmuştum neden evet diceksin dedm "" rte evet dedi bize bişey düşmez"" dedi ...

sonumuz pek hayır değil... maleseff

yozgatlı
21.10.2007, 01:18
oy kullanmayana 19 ytl para cezası uygulanacakmış demokratik bir ülkede ne kadar saçma bir uygulama benim oy kullanma hakkım olduğu gibi oy kullanmama hakkımda vardır buna kimse karışamaz.hükümet ne yapmaya çalışıyor hayır oyu kullandırıp %50 yi garanti etmeyemi çalışıyorlar?

vitamin
21.10.2007, 01:21
canım darbe istiyor...

Westside
21.10.2007, 20:54
TUNCELİ %65 hayır %35 evet en son böyleydi.

vitamin
21.10.2007, 21:01
ben gittim hayır verdim...

bir anlasam...
21.10.2007, 21:23
Arkadaşlar, ben de gittim, mühürü gözlerinin önünde hayıra basacakken görevli uyardı lütfen içeri geçin diye. Neyse, gelip komşularımızla da konuştum ama inatla gitmediler. Baykal öyle demişmiş... :S En son baktığımda %70 evet, %30 hayır dı sonuçlar... İçimden "Aferin komşu, kına yakarsınız şimdi..." diye geçirdim valla, ne yalan söyleyeyim... :uhhm:

CaNCa
22.10.2007, 00:54
Tanıdığım insanların büyük bir çoğunluğu, ben hariç tüm aile fertlerimiz dahil bu seçimde oy kullanmadılar. Sonucun zaten belli olduğuna dem vurup üşengeçliklerini ört bast edip, bir pazar keyfi çekmek için iyi bir bahaneleri vadı çoğusunun..

Bugün referandumda mersinin en kırsal bölgelerinden merkeze yaklaşık 2 saat uzaklıkta toros dağlarının tepesinde sonradan belediye olmuş eski bir yerleşim bölgesinde görevliydim. Hayatım hep bu şehirde geçti ama hiç bu denli 'ilginç' taraflarından görüntüler almamıştım, okul müdürü tokatlı alevi bir hocaydı, eşi müdür yardımcısıda tuncelili bir bayandı. 3 yıl içinde o kırsal muhafazakar toplumla o kadar çabuk kaynaşmışlarki tamamına yakını akp'li olan bir bölgede o insanlara kendilerini inanılmaz benimsetmişlerdi. Hoca hanımın anlattıkları, her oy atan hakkında tecrübesi yaşadığı hüzünlü bir öyküsü vardı nerdeyse..

Bir yer düşününki kızların nerdeyse tamamı okuma yazma bilmiyor, erkek çocuklarıda ilköğretimi bitirirse okumuş muamelesi görüyor. Yaşıtlarım veya bir çoğu benden küçük çok genç insanlar erken yaşlarda evlendirilmiş, kucaklarında bebeklerle sandık başına geldiler. Ben hayatın bu manzarasının daha çok bazı doğu bölgelerimizin makus kaderleri bilirdim ama dogmalarla dolu bilinçel yoksulluğun, gelişmemişliğin ve dolayısıyla cehaletin dili, her bölgede, her renkte, her inançta, her etnik yapıda aynı olduğunu bir kez daha hatırladım..

Akp o yerleşim bölgesinde belediye başkanlığını aldıktan sonra artışını 2'ye 3'e katlayarak, nerdeyse her 30-40 metrede bir cami yaptırılmış, daracık, ufacık bir tepenin başındaki yerleşim bölgesinde en belirgin şey içiçe girecek sıklıkla yaptırılmış cami minarelerinin yoğunluğu. İnsanların dini inançlarını bu kadar derinden ve yoğun yaşaması güzel, fakat belki geleceklerini bağlamaları gereken referandumda görev yaptığımız okulları içler acısı bir durumdaydı, üstelik belediyelik olmuş bir yerleşim bölgesi için kesinlikle kapasiteyi kaldırmayacak içler acısı halde bir yerdi, felaketti..

Aklıma ister istemez, bir zamanlar beğenemediğim Maraştaki köyümüz geldi, çok fazla gidemesemde küçükken ailemin isteği ile akraba ziyaretleri vasfında, zorla gittiğim köyümüzle kıyaslamaya çalıştım. Fakat bir çok şeyi eksik durdu köyümüzün..! Eskiden çocuk eğlencelerimin mekanı olmadığını düşündüğüm ama büyüdükçe ısındığım köyümüzle aralarında dünyalar kadar farklar keşfettim bu kıyaslamalar arttıkça.. Bizim köyün değil 10 küsür camisi, hiç camisi yoktu, belki onlara göre kızılbaşlar 'dinsizdi', fakat bizim köyümüzde okuma yazma bilmeyen yaşlı, genç, kadın veya erkekte olmamıştı, okumak isteyen hiç bir kız, idealleri varken, kadın olmanın o kaldırılmaz ağırlığının doğurgan esaretine alıkonmamıştı. Daha önce annelerine, eşlerine hiç birinin 'karı' diye hitap ettiğine de tanık olmamıştım, kollarından çekiştire çekiştire getirilen insanların aidiyetleri böylesine eğreti, böylesine emanet durduğunu hiç görmemiştim.. 3 eşinede ayrı, ayrı oy kullandırken, ' ahhaaa bu da benim karı' diycek kadar pişkin bir hacı babaya oralarda hiç rastlamamıştım..