Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilerde kadir gecesinde oruç tutarlarmı?

hayall
07.10.2007, 16:27
sunniler gibi değil tabiki. bizde gece kalkılmaz ve gün kararınca açılır. ama yinede tutulurmu?

yağmur_devrim
07.10.2007, 16:49
aleviler kadirgecesi, kadirgecesi öncesindeki ve sonrasındaki günler olmak üzere ramazanda 3gün oruç tutarlar.ramazanla ilgili açılan topiklere bakarsan orda daha açıklamalı olarak aradığın cevabı bulabilirsin.

hasat
07.10.2007, 17:11
neden tutulmasın ki.sevapların bonus gibi dağıtıldığı bi günde bu fırsat kaçırılır mı yahu???

hem isteyen istediği zaman oruçunu tutar...

sahrut75yagmur
07.10.2007, 17:15
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=30275&highlight=kadir+gecesi

Sevgili can bu topik yukarda yazdığım linkte mevcut...

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya aktarabilirsiniz...

Saygılarımla.

Alevimen
07.10.2007, 18:12
Bildiğim, edindiğim tercübeler ve gördüğüm kadarıyla Anadolu Aleviler ramazan orucu tutmaz (sanırım artık bunu herkes öğrenmiştir) ve bununla birlikde bin ay'daki ibadet sayısına bedel olan Kadir Gecesinde'de oruç tutulmaz. Bunlar birbirine bağlı olan dini tarihlerdir.
Kuran'da Kuranın nail olduğu gün oruç tutulması ön görülürken zamanla Kadir Gecesi olmuş ve bu gece önce ramazan ayın üçüncü haftasın'dan itibaren olurken son yüzyıldan itibaren galiba 27. ve 28. günleri olmuştur. Yani islam dünyası karmaşa içinden bir tarih belirlemiş...
Kuran'da orucun kuranın nail olduğu gün tutulması yazıldığın'dan ilerlersek 30 gün oruc neyin orucudur sormalısınız yani kısacası Anadolu Alevileri ilgilendirmemesi gereken bir konudur. Bizim oruç günlerimiz'de zamanla biraz karmaş olmuştur (eski takvimler vs) ama bu başka konu. Bizim için hayatta olduğumuz sürece her gün değerlidir, tabiki arada bir kişisel olarak ve inancımız açısından daha önemli günler olur ama 1ooo aya bedel günün oruç kutlamasını bir alevi olarak yapmamışım ve yapanıda daha öncede dediğim gibi görmedim.
Daha çok sunni ve veya bazı (belki) (alevi-)bektaşi dostlarımızı yakından ilgilendiren bir gündür.

neiyiettik
07.10.2007, 18:57
arkadasım kadir gecesi kuranın indiği gece olması munasebetiyle bizim için çok buyuk önem tasır ramazan ayının için de bir gündür fakat han gi gün olduğu tan olarak bilinmemektedir tartışmalı kaynaklar 28. gecesi der.
fakat bu 1000 günlük sevabı kazanmak isteyen kisi 1000 gün içinde istemeden kendini bilmeden yapmıs olduklarından sorumlu tutularak sorgu suale alınır .
meleklerin yeryuzune indiği gecedir ki asıl önemsemesi gereken toplum alevi toplumu olmalıdır bu durumun özü olarakta sunu söyleye bilirimki kadir gecesi tutulmazda ne zaman tutulur oruç.
andolu alevileri bu ayda 3 gün oruç tutarlar onceki yıllarda ramazan orucu hızır orucuna karıstığı için o yıllar içinde yani buda 3 yıla denk gelir ( her yılda 10 gün atlar ) yoksa bizim oruçlarımız sabir atlar ve günlerde tutulur

Kadr" kelimesinde "tazyik" manasý da vardýr. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.

Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakýl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna iþaret edilir. (4)

bilgilerim dahilinde sorularınız olursa yanıtlarım
neiyiettik@

Canan1
07.10.2007, 19:10
Selam
Ramazan ayi bize ayit olmadigi gibi, kadir geceside ayni....yani bizler bildigim ve ögrendigim kadariyla, oruc tutmayiz bu gecede....

Saygilar

neiyiettik
09.10.2007, 01:08
DeĞerlİ Arkadasim BahsettİĞİmİz Gün P.tesİ Yada Sali DeĞİl
Kadİr Gecesİ Bİr Daha Hatirlatiyorum Kurani Kerİmİn Yanİ Hz Alinin Yazilmasinda Ve Ortaya çikmasinda Büyük Emegİ Geçen Bİr Günün Baslangici Bu Sebepten Dolayidirkİ Bİzİm İçİn DİĞer Mezheplerden Daha Farkli Bİr Gündür Bunu Sana Hayatinda Kİmse önemsetmemİŞ Olabİlİr Saygiylada Karsilarim Ama DüŞüncen Bana Ters DeĞİl Tüm Alevİ İnancina Göre Terstİr Bunun La İlgİlİ Kurani Kerİmden Ve DİĞer Belgelerİmden Açiklamalar Yapa Bİlİrİm
Senİn Tek Yapman Gereken Ben Bu Günün Bukadar önemlİ OlduĞunu Bİlmİyordum Demek

neiyiettik
09.10.2007, 01:12
Ayrica
Ramazan Ayinda Anadolu Alevİlerİ 3 Gün Oruç Tutarlar Bu İnan Cin Sebebİde Hz Alinin 3 Gün Tutmasi Ve 3. Gün Sonun Da Buyuk Bİr Sofranin Allah Tarafindan Gönderİlmesİdİr Kadİr Gecesİ İçİnde Tutulur Demİyorum Zaten
Tutulursa Buyuk Sevabi Vardir Dİyorum

AleviKürt
09.10.2007, 01:21
Ramazan'da 3 gün oruc tutulur söyleminin kaynagi varmidir acaba? Meraktan soruyorum.

Kadir Gecesi ve Alevilik hakkinda kaynaklar varmidir acaba?

sausen
09.10.2007, 01:34
Merhaba,

25 yıllık Aleviyim, ne köyde böyle bir gece özeldi ne kentte...

Saygılarımla...

YoRuM78
09.10.2007, 01:47
Tam bilmemekle beraber ben üç-dört senedir kadir geceleri oruç tutarım.Aleviler tutuyor yada tutmuyor buna bakmadan kendimce tutuyorum.

diablo21
09.10.2007, 05:17
Çevremdeki alevilerin hiçbiri ramazanda oruç tutmaz ama kadir gecesi hariç.

wolcano84
09.10.2007, 06:43
walla canlar beni yine cok eleştireceksiniz ama napim.sölemek zorunda hissediyorum her seferinde.keşke bütün ramazan ayı boyunca oruc tutulsa...kadir gecesinin farkı elbette var bu gece içten bir tövbe ile kul hakkı haricinde bütün günahlar affedilir.

okan22
09.10.2007, 06:49
walla canlar beni yine cok eleştireceksiniz ama napim.sölemek zorunda hissediyorum her seferinde.keşke bütün ramazan ayı boyunca oruc tutulsa...kadir gecesinin farkı elbette var bu gece içten bir tövbe ile kul hakkı haricinde bütün günahlar affedilir.

Amacını hala çözebilmiş değilim Volkan seni anlıyorum burası elbetteki bir paylaşım sitesi herkes fikirlerini özgürce söyleyecek ama sürekli sünnilerin alevi toplumunu asimile etmek için kullandığı tabirleri yinelemenin bir alami yok sen tutmak istiyorsan tutabilirsin bana sorarsan bir yıl boyunca tut ki cennet e gitme olasığın garantiye yakın olsun garanti diyemeyiz orasını Allah(c.c)bilir.

ceylan gözlüm
09.10.2007, 09:23
ya rakadaşlar her koyun kendi bacağından asılır diye bir tabir vardır herkesin sevabıda günahıda kendine ama aleviler ramazan orucunu tutmazlar diye birşey söylemeniz çok yanlış ben yaklaşık 7 yıldır ramazan orucunu tutabildiğim kadar allah ın izniyle tuttum kabul eder inşallah kimseye gösteriş olsun diye de tutmuyorum allah için tutuyorum çevremde oruç tutan birçok insan var lütfen yanlış şeyler yazmayın isteyen tutar isteyen tutmaz kimse kimseye karışamaz bu konuda ve ibadet konusunda.

Güzelyürek
09.10.2007, 09:32
herkes dilinin ucuna geldiği gibi konuşuyo kemiği yokki bunun.bende ramazan orucumu tuttum tutucamda.insan içinden geleni yapar.ister oruç tutar ister tutmaz bunu kimse yargılayamaz.tamam ramazan ayında oruç tutmayız dediniz anladık.peki sizin kitabınız ne kim yazdı başka bir kitaba mı inanıyorsunuz yoksa?yada başka bir peygamberiniz mi var?yüce allahın bize armağanı o yüce kitabın indirildiği o kutsal geceyi nasıl oluyorda bu kadar basie bir geceymiş gibi adlandırabiliyorsunuz. biraz daha geniş bakabilsek keşke. neyse ben yine de genelleme yapmıyorum çünkü bu konuda çok yanlış anlaşıldım.inanan ve değer veren canların geçmiş kandilini kutluyorum dilerim bütün diilekleriniz kabul olur.

yağmuryüreklim
09.10.2007, 10:02
Benim bildiğim kadarıyla bizim cemlerimizde dedeler kuran'dan ayetler okuyor iyilik, doğruluk, dürüstlük ve insan sevgisiyle ilgili .İki yıl önce gittiğim bir cem'de dedenin kadir gecesiyle ilgili yaptığı açıklama şuydu:Kuran'ı kerim'in bir perşembe gecesi indirildiği ama hangi ayın hangi perşembe gecesi olduğu konusundaki çeşitli rivayetler yüzünden tam olarak bilinmediği için, biz alevilerin her perşembe oruç tuttuğunu söylemişti.Ve evet benim babaannem her perşembe oruç tutar, ben çocukken bunu anlayamazdım ama dedenin bu söylediği bana mantıklı geldi.Bende kadir gecesi oruç tutuyorum tabi bu kişinin inancıyla alakalı

onur melis
09.10.2007, 10:26
ya arkadaşlar her kezin inanışı farklıdr bu aleviler içinde gecerlidir ben kadir gecesinde oruç tutarım açıkçası ama tutmayanada niye tutmadın diye sormam

ceylan gözlüm
09.10.2007, 11:21
ya arkadaşlar her kezin inanışı farklıdr bu aleviler içinde gecerlidir ben kadir gecesinde oruç tutarım açıkçası ama tutmayanada niye tutmadın diye sormam

zaten kimsenin kimseye niye ramazan orucunu tutmuyorsun yada tutuyorsun diye söylemeye hakkı yok. sadece anlatmaya çalıştığımız ramazan orucunu aleviler tutmaz söylemidir ve yanlıştır. genelleme yapılamaz bu konuda ben tutmuyorum denilebilir ama aleviler tutmazlar tutmamalıdırlar denilemez.kadir gecesinde de, kandillerde de, muharrem ayında da, ramazan ayında da, recep, şaban da isteyen insan her ayda oruç tutabilir normal günde bile içinden geldikten sonra tutar yani.

eylemm82
09.10.2007, 12:21
Alevilik hem ehlıbeyt hem kurana sahıp cıkmaksa tutulur o zaman tabıkıde

wolcano84
09.10.2007, 12:22
Alevilik hem ehlıbeyt hem kurana sahıp cıkmaksa tutulur o zaman tabıkıde

wallaha ne demek istedin anlayamadım can??? daha acık yazarsan net anlayabiliriz.yada kendi adıma konusayım anlayabilirim!!!

eylemm82
09.10.2007, 12:24
wallaha ne demek istedin anlayamadım can??? daha acık yazarsan net anlayabiliriz.yada kendi adıma konusayım anlayabilirim!!!

alevilik nedir !!
sadece ehlıbeyte mı sahıp olmak
sorusunu sorarsan anlarsın

wolcano84
09.10.2007, 12:27
alevilik nedir !!
sadece ehlıbeyte mı sahıp olmak
sorusunu sorarsan anlarsın

can ben hem ehlibeyte sahip cıkanı severim hem kur'an-ı kerime sahip cıkana kul köle olurum,hz muhammedi,ramazan ayını,ibadetini sahiplenene canımı veririm.

wolcano84
09.10.2007, 12:44
Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır:
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar." (Kadir Suresi )

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:

"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :
-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:
- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

İrMaK_D
09.10.2007, 13:03
Kadir gecesinde bencede oroç tutabiliriz. ne niyetle tutuğumuz önemli olan....

LaDY
09.10.2007, 13:52
hayırdır? konu nedir siz nerdesiniz?
Saygılı olmak bu kadar mı zor, daha onca kişi arasında tezat konulara tahammül edemiyorsunuz vatan ne etsin.
Daha seviyeli cümleler kullanın lütfen. Kendinize saygınızı yitirmeyin.

Mahir_86
09.10.2007, 15:02
Bir mod gelsede gereksiz mesajlarımızı silsin.. belki murat rahatlar.. Ali aşkına neyi tartışıyorsunuz?

Ben sadece kadir gecesinde değil tüm ramazanda da oruç tutulmasında bir sakınca görmüüyorum Ne Alevilikten cıkar insan nede Asimile olur...

murat kardeş.. ben nusayri alevisiyim. ve nusayri alevileri namaz kılar. namaz kılan alevi değildir dersen 100binlerce nusayriyi önüne almış oluyorsun. kaldıramazsın bunu.

herkes fikrini söyleyebilir. katılmıyorsan katılmıyorum dersin ama SAYGI DUYMAK ZORUNDASIN. Alevilik bunu gerektirir. önce insana saygı duymak!

LaDY
09.10.2007, 15:56
Bir mod gelsede gereksiz mesajlarımızı silsin.. belki murat rahatlar.. Ali aşkına neyi tartışıyorsunuz?

Ben sadece kadir gecesinde değil tüm ramazanda da oruç tutulmasında bir sakınca görmüüyorum Ne Alevilikten cıkar insan nede Asimile olur...

murat kardeş.. ben nusayri alevisiyim. ve nusayri alevileri namaz kılar. namaz kılan alevi değildir dersen 100binlerce nusayriyi önüne almış oluyorsun. kaldıramazsın bunu.

herkes fikrini söyleyebilir. katılmıyorsan katılmıyorum dersin ama SAYGI DUYMAK ZORUNDASIN. Alevilik bunu gerektirir. önce insana saygı duymak!

Sen burda kalkıp Arap Alevileri namaz kılar dersen, herkes senin camiye gidip Sunni namazı kıldığını düşünecek, senin kıldığın namaz ile kastı geçen namaz bir değildir. Bizim namazımızda kimse kimseye arka dönmez, yüz dönersiniz birbirinize değil mi? senin kıldığın namaz halka namazıdır ve yanılmıyorsam Anadolu Alevilerinde de vardır halka namazı.
Nusayri Alevisi değil, Arap Alevisi. Arap Alevisi= Nusayri.
Biz Ramazan ayında oruç tutmayız, aç kalmakla oruç tutuluyorsa ooo... Bizim orucumuz 12 ay...Oruç tutanlar da (Hatay'daki Aleviler için diyorum) Sunnilerle bir arada yaşıyor olmamızın getirdiği Korkudan geliyor, zamanında yaşanan baskılar ve zulümler dolayısıyla, kendimizi kamufle etmenin bir yoluymuş??? Ben lisede 4 yıl oruç tuttum evden eve okulda yemek yiyemiyordum, bir kez yedim tatlı niyetine dayak atıldı "KAFİRMİŞİM"... He arkadaşım kafirim ben, senin gibi yılın 11 ayı bildiğim gibi yaşayıp bir ay aç kalmakla Allahı kandırdığımı düşünmüyorum adı kafirlikse KAFİRİM... Benim Allah'ım böyle ucuz numaralara kanmaz :yawn:
Bizim Kur'an inancımız vardır ancak tek kaynağımız Kur'an-ı Kerim değildir.
Kadir gecesi biz de kutsaldır, sebebini daha önce de yazmışım bakınız: Nusayrilik Topiği Sayfa 36 (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550&page=36)

13. Fat’r (Ramazan) Bayramı:
Bu bayramın Aleviler için en büyük özelliği, orucun yanında insanın bütün organlarıyla haram ve çirkin olan şeylerden uzak durup, orucu bunlarda tamamlayarak nefsinin kemale ermesini sağlamaktır. Alevilere göre, haram ve çirkin şeylerden uzaklaşmadan tutulan oruç çok önemli değildir; önemli olan insanın sadece Ramazan ayında değil, hayat boyu çirkin ve kötü olan haram şeylerden uzak durmasıdır. (Sertel, 2005:124)

buradaki oruçtan kasıt batıni oruçtur. tutulan oruç batıni anlamdadır. yani orucun sembolik olduğunu asıl orucun kötülüklerden arınmak olduğunu arap alevilerinin açlık alamındaki orucu tutmadıklarını ifade etmektedir.

1. Kadir Gecesi:

Ramazan ayının 27. gecesidir. Bu gece İslam aleminin en kutsal gecesi olarak kabul edilir. İnanışa göre Kur’an-ı Kerim, külli (toplu)olarak peygamberin kalbine indirilir; diğer bir görüşe göre, semadan dünyaya bu gecede indirilir.
Akşamdan sabah tanyeline kadar hayır, bereket ve marifet dolu meleklerin dua ve bağışlama müjdeleriyle inip çıktığı bir gece olduğuna inanılır. Gecenin önemini kanıtlayan şey ise, Allah tarafından Kadir Sûresi’nin inmesi olarak kabul edilir. Bu sûre Kur’an’da Sûret’ül Kadir (97) diye geçer.
Bir görüşe göre, insanların kaderleri bu gecede çizilir. Kadir gecesinin Allah katında yüksek kadir ve kıymetinden dolayı bu adı alır.
Alevilere göre bu gecenin en belirgin özelliği Ehli Beyt’i ve Fatimatü’l Zehra’yı temsil etmesidir. Bunun içindir ki Kur’an’da “Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır”, şeklinde bir ifade geçer. Nusayriler, bu günü bin ay hüküm süren Emevi iktidarından daha hayırlı bir olay olarak yorumlar.

Batini ve Zahiri bilgileri birbirine karıştırmamak gerekiyor Mahircim ;)

Gereksiz mesajlar da silinecektir, bu taraflara son uyarımdır... Forumda Önce Saygıya davet ediyorum sizi, Tezat Görüşlerle Yaşamayı öğrenmeniz lazım, yaşınız da sizden saygı denen olgunun ne olduğunu bilmeniz gerektiğini beklememe müsait.
İyi Forumlar...

Mahir_86
09.10.2007, 16:18
özürdilerim. halısın LaDY abla.

Pirimiz Sultanımız

Kalbe dolan nur ile haktır yolumuz bizim,
Dergah kapısında eşik kulumuzdur bizim,
Altı yön bir olmuş kıblemiz insandır bizim,
Pirimiz Sultanımız Yunus Emre' dir bizim,

Gök kubbede akseden Allah kelamı bizim,
Kabe_i Muazzama da okunan ezanlar bizim,
Kavlimiz, kalbimiz, yolumuz insandır bizim,
Pirimiz, Sultanımız Pir Sultan Abdal' dır bizim,

Hakka uzanan yollar cennettir bize,
Peygamber sünnetidir gönül almak bize,
Kılıcımız keskin, sancağımız ufuktur bize,
Pirimiz, Sultanımız Tabduk Emre' dir bize,

Semahta dönen canlar, semahta can olur bize,
Sema eden semazen, semada derviştir bize,
Hu ile zikreden diller, zikirde tesbihdir bize,
Pirimiz Sultanımız Hz. Mevlana’dır bize

dilan_7670
09.10.2007, 17:22
burda kadir gecesini kutladıgını söyleyen arkadaşlar, oruç neden tutmuyorlar
merak ediyorum...

bizde hiç kutlanmadi.. nasil kutlanilir onuda bilmiyorum

LaDY
09.10.2007, 17:30
burda kadir gecesini kutladıgını söyleyen arkadaşlar, oruç neden tutmuyorlar
merak ediyorum...

bizde hiç kutlanmadi.. nasil kutlanilir onuda bilmiyorum

Nusayriler Kadir Gecesi'ni kutlar ama oruç tutmazlar, dini bayramlarımızda yaptığımız gibi kurbanlar keseriz, kazanlar kaynatır aş pişiririz, pişen aşı başta yoksullar olmak üzere çevremizdeki insanlara dağıtırız.

dilan_7670
09.10.2007, 17:47
Nusayriler Kadir Gecesi'ni kutlar ama oruç tutmazlar, dini bayramlarımızda yaptığımız gibi kurbanlar keseriz, kazanlar kaynatır aş pişiririz, pişen aşı başta yoksullar olmak üzere çevremizdeki insanlara dağıtırız.

ama sunnı kesim gibi mi leylam sabaha kadar namaz nıyaz ederek mi?deil mutlaka daha farklı, hatta sen bunu burda daha da acabilirsin.ve herkes farklı algılamaz leylam

LaDY
09.10.2007, 19:05
ama sunnı kesim gibi mi leylam sabaha kadar namaz nıyaz ederek mi?deil mutlaka daha farklı, hatta sen bunu burda daha da acabilirsin.ve herkes farklı algılamaz leylam

Tabi ki sunnilerinki gibi değil abla :)

Daha önce de yazmıştım. Nusayrilik Topiği Sayfa 35 Mesaj No:522 (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550&page=35)

Nusayrilerde Dini Bayramlar

Nusayrilerin kutsal kabul ettiği belli başlı günler ve bu günlerin dini-geleneksel önemlerine atfen kutlanan epeyce bayram vardır. Arife günü öğle vakti başlayıp ertesi gün gece yarısına kadar süren zamana ‘ğid’ (bayram) , sadece bir gün içerisinde yapılan ve o gün güneşin doğuşundan gece yarısına kadar süren zamana ‘leyl-i’ (Arapça’da ‘lel’ gece anlamına gelir ve bir gün sürer ) denir. Bunun bayram gününden farkı, namazın güneş battıktan sonra kılınmasıdır. Bu kutsal günlerde yemek pişirme işini ve ondan önceki günkü ev temizliğini kadınlar, ‘Hırisi’ denen kutsal günün asıl yemeğini de erkekler yaparlar. Bayram sabahında önce tandırda ekmek pişirilir ve bayram yerinde çocuklara dağıtılır. Bayramda çalışacak erkekle kadınların dürüst ve ahlaklı olmasına, dul ve ikinci kez evlenmemiş olmasına dikkat edilir.
Gündüz adaklar kesilir ve büyük kazanlarda dövülmüş buğdaydan ‘hırisi’ denen etli aşure ya da bulgur pilavı yapılır. Bu geleneksel yemekler leyl-i’lerde akşam üstü, ‘ğid’lerde sabahleyin bayram yerinde çocuklara dağıtılır. Çocuğu olmayanların ve muhtaçların evlerine bayram sahipleri tarafından yemek gönderilir. Namaz kılındıktan sonra cemaat bu geleneksel yemeklerden yer ve bayram sahiplerine yaptıkları ğid’inin Allah tarafından kabul edilmesi için dua ederler.
Nusayrilerin kutladıkları dini bayramlar, inançlarının temel motifleri olup, inancın kesintisiz bir şekilde devamını sağladığı gibi, dini bir kimlik olarak grup ruhunu pekiştiren ritüellerdir.
Gündüz kesilen adakların/kurbanların bir kısmı ise konu-komşuya, akrabaya ve fakirlere dağıtılır. Fakirlere de bugünlerde zekat verilir. Bayram günlerinde isteyenler bayram sahibine ‘bayrama katkı’ amacıyla zekat verirler. Bu gelenekler, Nusayri inancında bir nevi sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumu işlevini görerek toplumsal bütünleşmeyi sağlamaktadır.
Nusayrilerde genelde bayrama tahsis edilen tarla ya da bahçeler vardır. Bayram masrafları genelde bunların gelirlerinden karşılanır. Toplumda bayrama vakfedilen tarla ve bahçeler çoğu ailede mirasçılardan sadece bir tanesine verilir ve o mirasçıdan bayramın gereklerini yapması ve geleneği aynı şekilde devam ettirmesi istenir. Eğer miras kardeşler arasında bölüştürülmüşse bayramı kardeşler ortaklaşa ya da herkes kendi başına yapar. Nusayri toplumunda, özellikle bayrama tahsil edilen arsaların satılmasına ve satın alınmasına pek sıcak bakılmaz.
Nusayrilerde dini bayramlar her sene 10 gün ilerlemek şartıyla ay (kameri) takvimine göre kutlanırken, bazı bayramlar ise güneş takvimine göre kutlanır ve bu bayramların günleri değişmez.

KUTSAL BAYRAMLAR
- Ğadir Bayramı
- Kurban Bayramı
- Aşure Bayramı
- Mübahale Bayramı
- Firaş Bayramı
- Nevruz Bayramı
- Salib Bayramı
- Tecelli Bayramı
- Mihrican Bayramı
- Hz. Muhammed’in Doğumunun Bayramı
- Tirsin Bayramı
- 15 Nisan Bayramı,
- Fatır (Ramazan) Bayramı olarak sıralabilir.

KUTSAL GECELER
1. Kadir Gecesi
2. Leylıt Nıs Min Şaban ( Şaban ayının ortanca gecesi)
3. Milad Gecesi

LaDY
09.10.2007, 19:09
Ordaki namaz kısmına takılacaksınız gene eminim :) Sormadan söyleyeyim adı geçen namaz Sunnilerin camide kıldığı namaz değildir. Halka namazından bahsediyorum ve camide kılınan namazdan çok farklıdır.
Konu bu değil dağıtmak da istemiyorum konuyu ama belirtmek zorundayım galiba, sonradan başım ağrıyacağına :p
konuyla ilgili sorularınızı Nusayrilik topiğinden okuyup cevaplandırabilir ya da sorabilirsiniz ;)

İyi Forumlar.

wolcano84
10.10.2007, 15:39
Ordaki namaz kısmına takılacaksınız gene eminim :) Sormadan söyleyeyim adı geçen namaz Sunnilerin camide kıldığı namaz değildir. Halka namazından bahsediyorum ve camide kılınan namazdan çok farklıdır.
Konu bu değil dağıtmak da istemiyorum konuyu ama belirtmek zorundayım galiba, sonradan başım ağrıyacağına :p
konuyla ilgili sorularınızı Nusayrilik topiğinden okuyup cevaplandırabilir ya da sorabilirsiniz ;)

İyi Forumlar.

abla birşey sorabilirmiyim sana!!!milletler arasında da ibadetler degişiklik gösteriyomu.mesela türk alevisi ile nusayri alevisi arasında ibadet farkı nedir.eger böyle bir fark varsa neden??

neiyiettik
10.10.2007, 21:56
eger bana email adresinizi yolarsanız size sayfalarca kadir gecesinin aleviler
hakkında ki yazılarımı yolarım
yada gogle ye kadir gecesi ve aleviler diye yazın bakın neler çıkıyor
ben anadolu alevisiyim ve pirlerinden dedelerimden rehperlerimden
ve 28 yıldır bildiğim ve duyduğum demicem
gördüğüm ve okuduğum kadr gecesinin çok önemli bir gün olduğudur
belgelersunm için bana ulasabilrsiniz neiyiettik@hotmail

ayrıca asimile olmus alevi topluluguda dyebilriz yada erkanını yürütemiyen hatta bilgi sahibi olamayan kişiler ramazanı 30 gün tutar
ben 11 yasından bu yana ramazanı 3 gün tutarım eger hızır orucu ramazana denk gelmemişse. biz muslumanlıktan ziyade islamın öyüzdür herkez bizlere (( yolunu yuruten kşilere ) imrenirken taktir ederken nasıl oluyorda ramaanı30 gün tutarsın lütfen yazılarınızı polemik olsun diye yazmyın
içinden geldiği kadar tutabilirsin ama bunu zamanı sınırlayarak ( 30 gün ) yapmaın
içinden geliyorsa ve bunu bazen yaparım cumaya giderim ama bu cuma namazı nın benim ibadet seklim olmadığını da herkez bilir lütfen bitaz okuyu en azından çeşitli kıtaplar okuyarak bilgilenın iyi aksamlar hüseyin ACAR

safak
11.10.2007, 15:51
hersey Allah rızası için değilmi canlar namaz oruç ne farkeder

neiyiettik
12.10.2007, 19:25
her inancın sonu tabiki allaha çıkıyorsa sorun yoktur ama
senin bir ınancın varsa ve ona sahip çıkamıyorsan ortada çok buyuk sorunlar var demektir arkadaslar
sen kendi ibadetini kendi hizmetini eksiksiz yapmaya çalıs senden farklı yapanlara da saygı duy .

Sevinc_25
13.11.2007, 19:47
İnançtır bu tabiki neden aleviler oruç tutmasınki kadir geceleri sadece sünnülere özel bi durum degil biz müslamınız bizimde inançlarımız var ayrıca oruç tutmakta onlara has degil bizimde muharrem orucumuz var bizde inancımıza göre orucumuzu tutarız

yoldaş1903
14.11.2007, 02:58
"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."
wolcano84 arkadaşımızdan alıntı :confused1 :yawn: :biggrin:
Arkadaşım bu kadar basit anlatılabilirdi bir konu teşekkürler.1000 ay yaklaşık 83 yıl yapıyor.Bu yaşa kadar yaşayan bir kişiyi,çevremizde varsa hemen ilk gelecek kadir gecesinde orucunu tam bir müslüman gibi tutması ve yaşaması için yardımcı olalım.
Yalnız ben 83 yaşıma gelirsem,allahını seven bana dokunmasın.:stuart:
Ramazan ayında 30 gün oruç tutmak mı ya da aç olan birini doyurmak mı daha sevap olur?:confused1

Pinar17
14.11.2007, 10:59
Bizler alevi aydin kesim tutmayiz kadir gecesinde oruc!!!!!!!!!!!!!!!!!
Böyle bisey görmedim ailemde

alevi_siyah
15.11.2007, 14:34
Konuya gereken cevaplar verilmiş izninizle kaptıyorum