Orijinalini görmek için tıklayınız : DEVRiYE NEDiR ?

Kizilbas 66
12.01.2006, 22:16
Sévgili Canlar !...

Alevi inanisinda insan ruhunun asIl kaynagi olan gercek varliktan ( Vücud-u Varlik ) ayrilip ,tekrar ona dönünceye kadar gecirecegi evrelere
DEVRiYE denir..
Insan Baba beline ve Ana rahmine gelmeden evvel,önce cansizlar,sonra bitkiler ve hayvanlar aleminden gecer.Bunlardan gecmeden önce dört kuvvetin icindedir.. Bu dört kuvvet Toprak,Su ,Hava ve Ates tir..Insanin dört kuvvetten önceki hali ise NUR dur ( ISIk tir )..
Alevi inanisina göre insan ruhunun geldigi asil kaynaga dönüsü ancak insanin olgunlasma sürecini tamamlamasi ile olur..Insan-i Kamil in gercek yaradanla bütünlesmesi devriye ile tamamlanmis olur..
Alevilikte devriye inancinin bir parcasi olarak " Ruhun ölmezligine ve Ruh göcüne inanilir..Bu inanisa göre ölümlü olan bedendir,ruhlar ölmez..Bu inanis Alevilikte " Can ölmez , Ten ölür " cümlesi ile ifade edilir..
Alevi deyimi ile Hakk ile Hakk olur.. yani Insani-i Kamil in ruhu yaradana kavusur ( Vücud-u Mutlak ) onunla bütünlesir...
Alevilikte Insan-i Kamil mertebesine ulasmis kisiye " Eren " denir.. Eren deyimi olgunlasma sürecini tamamlamis Insan-i Kamil olmus Alevi mürsitlerini,pirlerini tamamlayan bir sifattir..Bunlara ( Baba Erenler,Horasan Erenleri, Urum Erenleri gibi ) denir...Erenler ölmezler Hakka yürürler.. Bu yüzden Anadolu Aleviliginde olgun kisilere ,Pirlere,mürsitlere öldü denmez .. Hakka yürüdü tabiri kullanilir sevgili Canlar...
Henüz olgunlasmamis ,insan-i Kamil mertebesine ulasmamis kimseler icin " ham ervah " tabiri kullanilir..
Alevi sözlü geleneginde Devriye yi konu alan sayisiz eser vardir..Bunlardan Gufrani söyle der....

Katre idim ummanlara karistim
Kac bulandim kac duruldum kim bilir ?
DEVRE edip alemleri dolastim
Bir sanata kac sarildim kim bilir ?

Degerli Canlar bizlerde Anadolu aleviliginin bu essiz güzellikteki Felsefesinde bir Ham ervah olarak bu yola hizmet edip Ask icin yananlardan olmaya talib olmusuz.Cümle Erenlerin ve Evliyalarin nefesi bizimle , SIrlari acmayan dile Ask olsun olsun Canlar..

Hü diyelim gerceklerin demine...

BOZ ATLI HIZIR YARDIMCIMIZ OLSUN...

Saygi ve sevgilerimle...

Oli
12.01.2006, 23:33
Teşekkürler Kızılbaş66!

kaynağım annem olmak üzere tüm varlıklar dolaşıldıktan sonra koç/koyun dan sonra tekrar insan olunur.

Dogan24
13.01.2006, 00:20
teşekkürler eline yuregine saglık okunması gereken bir yazı

Serkan_Devrim
13.01.2006, 01:07
Teşekkürler Kızılbaş66!

kaynağım annem olmak üzere tüm varlıklar dolaşıldıktan sonra koç/koyun dan sonra tekrar insan olunur.
e oldu. yani sataşmıyım diyom ama kaynak böyle olunca...:yamukgul:
yaw şaka bi yana biz aıl bilgileri ilk annemizden öğreniyoruz. ilginç değilmi. alevilerde kadının böyle içgüdüsel bi görevleri var. ilk dini bilgilerimizi hep ordan alıyoz. oli kardeşim annene sonsuz hürmetlerimle.
saygılar.

Kizilbas 66
13.01.2006, 07:23
e oldu. yani sataşmıyım diyom ama kaynak böyle olunca...:yamukgul:
yaw şaka bi yana biz aıl bilgileri ilk annemizden öğreniyoruz. ilginç değilmi. alevilerde kadının böyle içgüdüsel bi görevleri var. ilk dini bilgilerimizi hep ordan alıyoz. oli kardeşim annene sonsuz hürmetlerimle.
saygılar.

Sevgili Arkadaslar... Bu konuya göstermis oldugunuz duyarliliktan dolayi Hakk yardimciniz Hazreti Pir kilavuzunuz olsun..
Yazdiklarinizdan yola cikarak Anadolu Aleviliginde Kadinin yeri ile ilgili bir makale yazmayi düsünüyorum...

sevgilerimle..........

bülentişcan
13.01.2006, 16:14
ALLAH EYVALLAH
hİZMETİN VAR OLSUN EMEĞİN ZAYI OLMASIN BAĞLI OLDUĞUN PİRDEN HAYIR HASENAD BULASIN YÜZÜN AK GÖNLÜN PAK OLA
SAG OLASIN ELİNE SAĞLIK
KIZILBAŞ66

sila
14.01.2006, 16:17
gercektenn elerinee yureginee saglikk cok guzelllll konulara deginiyrsunuzz abiiiii tebriklerr.

saygilarrr.......

Yakapınarlı
14.01.2006, 16:49
Sevgili Arkadaslar... Bu konuya göstermis oldugunuz duyarliliktan dolayi Hakk yardimciniz Hazreti Pir kilavuzunuz olsun..
Yazdiklarinizdan yola cikarak Anadolu Aleviliginde Kadinin yeri ile ilgili bir makale yazmayi düsünüyorum...

sevgilerimle..........
aslında bu makale çok iyi olur bu makalede neden alevilikte kadınların dedelik makamını alamadıklarınıda açıklarsan sevinirim.bunu çok merak ediyorum bir kaç yerde de sordum ama tam bir tatmin edici cevap alamadım.