Orijinalini görmek için tıklayınız : Ermeni Soykırımı kabul edildi

YoRuM78
11.10.2007, 00:57
Ermeni Soykırımı Tasarısı kabul edildi
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanan Ermeni Soykırımı Tasarısı, 27 evet oyuna karşı 21 hayır oyuyla kabul edildi.

firariHH
11.10.2007, 01:00
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısını görüşmeleri tamamlanarak oylama yapıldı.

ABD’de, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen Ermeni iddialarını içeren Ermeni tasarısı, 21 ret oyuna karşın 27 evet oyuyla kabul edildi.

Dış İlşkiler Komitesi'nin bu kararı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kararıyla genel kurula alınacak.

Bush ve Rice oylama öncesi komiteye 'hayır' demeleri konusunda çağrı yapmıştı.

kreşmir
11.10.2007, 01:02
alın size gerçek dost amerika....ya bu ülke çıkarı olmasa kendi vatandaşına yardım etmez....

bizim başımızdakilerde halen bu ülkenin altında ipe sapa gelmez şeylerle uğraşıyor.....

bugün bu yasayı kabul ederler yarın 3-5 kuruş atıp sustururlar bizleri....

biz konuşursak vay halimize.....

aytek
11.10.2007, 01:12
Bu topraklar da ok acılar çekildi, çok insan öldü!
Ancak bizler bu konuda ABD'nin, Fransa'nın iyi niyetli olmadıklarını biliyoruz! Bu durum da, bizim bu konuya ön yargılı ve sinirli yaklaşmamıza sebeb oluyor!

Bu vatanın topraklarına bir tek ölüsü gömmüş herkes, bir damla terini akıtmış herkes bizim kardeşimizdir! Bu söylem doğrultusunda Ermeniler de bizim kardeşimizdir! Ancak ABD dedi diye değil!

Saygılar

kreşmir
11.10.2007, 01:19
burda sorun gerçekten böyle bi soykırımın olmuş veya olmamışlığı değil....amerikanın almış olduğu bu karar dengesizliğin en büyük kanıtı olmuş olmasına rağmen halen aynı yerini koruya bilmesidir...

bugün dünya üzerinde yaşanan tüm çatışmaların sorumlusu onlardır....

ve aytek ne yazık ki artık kardeşimizi bile onlar belirliyor....

diablo21
11.10.2007, 01:21
yasayı kabul ettıler.Sımdı bush gıdıp yalakalık yapıcak.en ıyı dostumuz amerıka zannedıyodu tayyıp sımdı gorsun anyayı konyayı.bush abı yalım mı abı yalakalıga devam etsın.nefret edıyorum adamdan.3 5 kurus para yollarlar bıze bız susmayız basımızdakı serefsızler susar.satın anasını satım turkıyeyı parcalayın babanızın malıya.

aytek
11.10.2007, 01:26
burda sorun gerçekten böyle bi soykırımın olmuş veya olmamışlığı değil....amerikanın almış olduğu bu karar dengesizliğin en büyük kanıtı olmuş olmasına rağmen halen aynı yerini koruya bilmesidir...

bugün dünya üzerinde yaşanan tüm çatışmaların sorumlusu onlardır....

ve aytek ne yazık ki artık kardeşimizi bile onlar belirliyor....

Hayır can hayır!! Bizlerin kardeşi kürtçe ağıtlarla dağlar yıkan kürt analardır, bizlerin kadeşi beyaz bir güvercin gibi bu toprağa düşen Hrant Dink'tir!!

Ve daha öncede yazdığım gibi;
Ali topu Agop'a at!!
Rojin ılık süt iç!!

Ve sizler aynı topraktan kardeşsiniz! Ve işte düşmanınız, bir ağacın farklı meyveleri, bakın orada emperyalizm!! Ağzından salyaları akıyor, karnı kocaman! Elinde silahı, size saldırıyor! Korkmayın bir elin beş parmağı gibi aynı olmayan çocuklarım! Korkmayın! Onun o çürümüş yüreği, sizin bin yıllık köklerinizi bu topraklardan sökemez!!! Kırılır belki dalınız, kökünüz daha sıkı sarılır Anadolu toprağına!!!

Saygılar

alenya
11.10.2007, 01:32
abd en iyi dost en iyi müttefiktiya.olacağı buydu.kıyakcılığın sonu ayakcılık.tavşana kaç tazıya tut olayı.

yozgatlı
11.10.2007, 01:36
bu sayede amerikanın gerçek yüzünü birkez daha görebildik canlar. iki yüzlülük bu olsa gerek ...

spartacus
11.10.2007, 01:38
Emperyalizmin haddine değil, hele ABD emperyalizmi Hiroşimaya ve Nagazaki'ye attığı bombalarla bu konuda söz söyleme yetkisi yoktur. Vietnam'da attıkları nepalm gazıyla 1 milyon insanın ölümüne bir o kadarının sakat kalmasına sebep oldular. Saddam'ın kürtlere yönelik yaptığı Halepçe jenosidi ABD malı silahlarla bizzat USA tarafından yaptırıldı.
Hiç bir emperyal devlet bu konuda söz söyleme yekisine sahip değildir. Sadece halklar söz söyleme hakkına sahiptir. Elbetteki Ermeni soykırımını bende kabul ediyor ve kınıyorum. Onların emperyal devlet olduklarını bilerek halkların düşmanı olduğun biliyor ve niyetlerinin başka olduğun anlıyorum. Ben tıpkı rahmetli Hrant Dink'in dediği gibi iki kardeş halkın birbirlerini anlamasıyla birbirleriyle helalleşmesiyle bu sorunun çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Yoksa emperyal devletler sadece kardeş halkları birbirlerine düşürmek istiyor. Hepsi bu...

yozgatlı
11.10.2007, 01:58
Emperyalizmin haddine değil, hele ABD emperyalizmi Hiroşimaya ve Nagazaki'ye attığı bombalarla bu konuda söz söyleme yetkisi yoktur. Vietnam'da attıkları nepalm gazıyla 1 milyon insanın ölümüne bir o kadarının sakat kalmasına sebep oldular. Saddam'ın kürtlere yönelik yaptığı Halepçe jenosidi ABD malı silahlarla bizzat USA tarafından yaptırıldı.
Hiç bir emperyal devlet bu konuda söz söyleme yekisine sahip değildir. Sadece halklar söz söyleme hakkına sahiptir. Elbetteki Ermeni soykırımını bende kabul ediyor ve kınıyorum. Onların emperyal devlet olduklarını bilerek halkların düşmanı olduğun biliyor ve niyetlerinin başka olduğun anlıyorum. Ben tıpkı rahmetli Hrant Dink'in dediği gibi iki kardeş halkın birbirlerini anlamasıyla birbirleriyle helalleşmesiyle bu sorunun çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Yoksa emperyal devletler sadece kardeş halkları birbirlerine düşürmek istiyor. Hepsi bu...
bu durmda amerika nın barışçı(!) bir devlet olduğunu gösteriyor...

nusayri
11.10.2007, 07:03
ırak için teskere konuşulduğu bir zamanda ABD temsilciler meclisin dişişler komusyonunda ermeni tasarısı kabul edilmesi ,türkiyeye bir tehdittir aba altında deynek gösterilmektedir.
amarika, çıkarına ters gelecek herhengi bir haraketin olmasına göz yummayacağı açıkça görünmektedir en büyük müttefikleri barazani ve talabaniyi her konuda koruyacaktır.
dünyada olan katlıamların en büyük nedeni emperyalist siyasetlerdir,onların yönlendirmesiyle yapılmaktadır.
ermeni katliamıda emperyalist siyasetlerin yönlendirmesi ile olmuştur.
ırakta saddam yönetimi döneminde kürtlere karşı yapılan katlıamlara göz yumarak görmezlikten gelen ABD altan alta sadam yönetiminede destek vermiştir.
şimdi ermeni tasarısı yarın hangi tasarılarla türkiyeyi dize getirecektir?.

saygılarımla.

Bedrana
11.10.2007, 09:43
türkiye cumhuriyeti birilerinin bilinçsizliğiyle birilerinin isteğiyle birilerinin göz yummalarıyla bir yerlere çekiliyor birşeyler yapılmaya çalışılıyor bu topraklar üzerinde yüzyıllar önce atalarının yapamadıklarını şimdi kendileri yapmaya çalışıyorlar ve biz buna bizim devlet adamlarımız buna sessiz kalıp dostluk görüntüsü verdiriyorlar.hala bu ülkelerin desteğini almaya muhtaç görünümlü insanların kör gözleri açılmadımı acaba bilmiyorum.yıllardır başımızın etini yiyen terör olaylarına simsarca müdahale etmemizi engelleyen bir ülke bugünde çıkmış bu müdahale olursa türkiye özgürlük haklarını ihlal etmiş olur diyor daha önce kendisi girip talan ettiği ülke için...ve peşinden büyük yalan ermeni soykırımı tasarısı yazık çok yazık bizim başbakanlarımız cumhurbaşkanlarımız yıllarca gidip geldiler dost diye bu ülkeye.....

fatih
11.10.2007, 11:00

ABD. Kuruluşunda öldürülülen kızıldereli sayısı ne kadar, dünya savaşlarında sebep olduğu ölümler ne kadar, şimdi Dünyanın her tarafında sebep olduğu ölümlerin istatistiklerini bile tutmak zor.

Bunların hepsi doğru ve herkes biliyor. Ama ülkelerarası politikada doğrular değil, menfaatler çıkarlar ön planda tutuluyor.

spartacus
11.10.2007, 14:24
ABD. Kuruluşunda öldürülülen kızıldereli sayısı ne kadar, dünya savaşlarında sebep olduğu ölümler ne kadar, şimdi Dünyanın her tarafında sebep olduğu ölümlerin istatistiklerini bile tutmak zor.

Bunların hepsi doğru ve herkes biliyor. Ama ülkelerarası politikada doğrular değil, menfaatler çıkarlar ön planda tutuluyor.

Doğru şeylerden bahs etmişsiniz, ancak bizde kendi kapımızın önünü süpürmeliyiz. Bizim kapımızın önüde fazla temiz değil.

sausen
11.10.2007, 14:33
Merhaba Canlar,

Eğer soykırım tamamen kabul edilirse;
Türkiye tazminat ödeyecektir.
Almanya bu duruma en güzel örnektir.
Senelerden beri yahudilere para ödüyor.
Ve Amerika; çıkarı olmadan hiçbir şey yapmayan ülke.
Sömürünün ismi olmuş bir parti.
Bütün kirli oyunlar meydana çıkıyor...

Saygılarımla...

fatih
11.10.2007, 15:56
Doğru şeylerden bahs etmişsiniz, ancak bizde kendi kapımızın önünü süpürmeliyiz. Bizim kapımızın önüde fazla temiz değil.

Doğru temiz değildir, mutlaka bizimde utanacağımız olaylar vardır, en basitinden varlık vergisi, tarihini tam hatırlamıyorum ama İstanbul'da Rum vatandaşlarımıza yapılan yağmalar ve saldırılar. Yurdumuzda yaşayan Ermenileri yok etmek üzerine politikamız olduğunu düşünmüyorum ama savaş esnasında pek çok toplu katliamların olduğunuda inkar etmiyorum. Resmi söylemleri, savaş vardı, ihanet ettiler, techir edildiler gibi tekrar etmeye gerek yok ama bu söylemlerde belli bir doğruluk payının olduğunuda düşünüyorum. Eğer Ermeni ırkına karşı bir soykırım politikası olsaydı bunun çok daha önceleri örnekleri olurdu diye düşünüyorum.

çepni firuz
11.10.2007, 16:50
Milli benliğimiz olan Türk'lük olgusundan uzaklaştıkça,ayakta dimdik durmasını bilmediğimiz takdirde ABD ve AB nin karşısında virgül gibi durmaya devam edeceğiz. Oysa devletleri ayakta tutan olmazsa olmaz olan değerlerine sımsıkı sarılmaktan geçer. Yedi düvele kafa tutup son Türk devletini kuran Atalarımızın ruhlarıda incinmektedir. Herşey Milli, Etnik ve kültürel yapımızı muhafaza etmekten geçer.

Canan1
11.10.2007, 16:53
Milli benliğimiz olan Türk'lük olgusundan uzaklaştıkça,ayakta dimdik durmasını bilmediğimiz takdirde ABD ve AB nin karşısında virgül gibi durmaya devam edeceğiz. Oysa devletleri ayakta tutan olmazsa olmaz olan değerlerine sımsıkı sarılmaktan geçer. Yedi düvele kafa tutup son Türk devletini kuran Atalarımızın ruhlarıda incinmektedir. Herşey Milli, Etnik ve kültürel yapımızı muhafaza etmekten geçer.

bu arada kürtler ne oluyor? Hangi milli benligimizden konusuyorsun sayin can?
Hangi devlete simsiki sarilican? Türk devletinemi? Hersey milli,etnik ve kültürel:hangi kültürden bashsediyorsun? Lütfen bunu aciklarmisin?

Saygilar

Mahir_86
11.10.2007, 18:10
ruhe, demme fedek ya ABD----( canım kanım feda olsun ABD... )

derdim gercekten ABD dostumuz olsaydı...

kahrolasıca lanetlerle tebelleş olasıca ABD!

Gül73
11.10.2007, 18:32
Evet ermeni soykırımı ,dün gece geç saatlere kadar gösterilen büyük çabalara karşın kabul edildi.Bu yasanını kabulü ülkeler arasında ki siyasi çıkarları ve ilişkiler mutlak düzeyde etkileyecek ,özellikle de Amerika'yla olan ilişkileri.Senelerce Ermeni dedigimiz vatandaşlarımızla,sıkı ve sıcak komşuluk ilişkileri yaşamış bir insanım.Dogu da yaşama şansı olanlar bilirler bu ilişkileri.Soykırım yapıldımı diye durup düşünürsek,bu ülkede o kadar milliyetçi ruha sahip insan var ki,ruhları kabardıgı zaman neler yapabileceklerine,madımak'ta,Çorum'lar da,Trabzon'lar da defalarca tanık olduk.Asıl olması gereken şu ki birileri birşeyleri sizlere mal etmeden,evet bunu yaptım ,pişmanım ya da degilim diyebilmektir.Bu ülkede senelerce biz alevilerin katli vaciptir diye ,fetvalar çıkarılmadı mı,bu da bir soykırım degilmi san ki.Senelerce kendi ülkemizde kimligini saklayan vatandaşlarımızın,yerinden,yurdundan terör bahanesi ile kaçırtılan ve metropollerde kendi başına başına terk edilip,aç ,susuz,biçare kalan benim insanımın hesabını hangi soykırımcılar verecek bakalım...

rewhat
11.10.2007, 18:39
ermeni soykırımını ilk kez abd tanımıyor ki; daha once canada, fransa, isviçre kabul etmişti. abd nin bunu kabul edip etmesi olayı daha mı gercekci kılıyor?

Hrant Dink'inde dedigi gibi bu turkiye ve ermenistan arasındaki bir sorundur. ve eminim ki oldurulmeseydi bunu en sert eleştirenlerden biride o olurdu.

putikanli
11.10.2007, 18:49
Kızılderili halklarının soykırıma uğramalarını şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver Katil Amerika.
Cezayir deki Fransız soykırımını şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver Fransa.
Tüm sömürgelerine ve Aborjinlere yapılan davranışı şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver İngiltere.
Yahudi ve çingenelere yaptıkları soykırımı şiddetle kınıyorum bunun hesabını ver Almanya ve Avusturya.

Gerekirse en son hesabı biz veririz.

Dj Eco
11.10.2007, 18:50
Bush ve Rice nekadar dostca görünselerde Hayir oyunu verin dediyselerde onlarin gercek yüzleri bu degildi bunu herkes biliyordur tahminim... Adi var sani var herkes aman aramiz bozulmasin diye türlü kiliklara giriyor Amerikanin dostu olabilmek veya kalabilmek icin, ama Türkiyenin böyle bir "dost"a ihtiyaci varmi gercekten?...
peki simdi ne olacak? bizim Türkler aman Amerikalilarla catismayalim diye Tezkere ertelencek durcak,yok eksiklikler olacak yok yeterli olmayacak ve bu "tezkere" meselesi sadece medyaninda büyüttügü bir kücük Uyari gibi birsey kalcak...
100 yillik dostluk bitti mi diye bir haber vardi bir gazetede , bitmez kardesim biz böyle devam edersek 100 degil 1000 yilda herzaman Veren ama hicbirzaman Alamayan bir ülke kalcaz...

mahir44
11.10.2007, 19:29
Dogru bir karar zaten bu soykırımı kabul etmeyenler veya kabullenemeyenler hemen ortaya cıktı afedersiniz kudurmaya basladılar YASASIN HALKIN ÖZGÜRLÜGÜNÜ YÜCELTEN DEWRİMCİLER BİJİ BRATİYA GELAN

baris1976
11.10.2007, 19:33
karar kabul edildi bizimkiler incirligimi kapatsak yok sunu yok bu gibi yaptırım yaparız diyorlar ama bence sadece lafta önümüzdeki ay basında erdogan bush un ayagına gidip sıkıntıları anlatır busch da türkiye alısıktır size 3 5 kurus kredi verelim oturun oturdugunuz yerde der olayda kapanır

güzelim ülkemin düştüğü durumlara bak tabi bu siyaset siyasetciler oldugu sürece baska birseyde beklemek imkansız zaten

spartacus
11.10.2007, 19:35
Kızılderili halklarının soykırıma uğramalarını şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver Katil Amerika.
Cezayir deki Fransız soykırımını şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver Fransa.
Tüm sömürgelerine ve Aborjinlere yapılan davranışı şiddetle kınıyorum.Bunun hesabını ver İngiltere.
Yahudi ve çingenelere yaptıkları soykırımı şiddetle kınıyorum bunun hesabını ver Almanya ve Avusturya.

Gerekirse en son hesabı biz veririz.

Sevgili Putikanli.
Haklı olarak soykırım ve katliamları kınıyorsunuz. Buraya kadar sizinle hem fikirim. Ama ben size ek olarak bir şey söylemek istiyorum. Ermeni soykırımını da kınıyorum.
Dünyada yapılan soykırımların tek hesabını veren ülke Almanya oldu. Bu konuda yanıldığınızı belirtmek isterim. Hitler faşizminin yaptığı jenosidin hesabını Almanya kendi mahkemelerinde Nurnberg duruşmalarında verdi.
Keşke ABD'de, Fransa'da, Türkiye'de bunu yapabilseydi. Sorumlularını kendileri yargılayabilseydi. Bakın şimdi Almanya'yı her hangi bir devlet jenosid yasptığı için yargılamıyor, bu insanlık suçunu Almanya'da kabul etmektedir. Ve mağdurların mağduriyetini gidermiş.

cazucazu
11.10.2007, 19:36
Evet Beyler tehtidler boş çıktı. Adamlar gözümüze baka baka tasarıyı geçirdiler. Şimdi top büyüklerimizde. Tasarı geçmeden önce şunu yparız bunu yaparız diyenler. Yapın yapacaklarınızı. Bu iş Fransız ürünlerini halka duyurmakla olmaz. Koyun bakalım amborgonuzu. Ama Bunu yaparken aselsanla uzaya gönderdiğiniz uyduyu unutmayın. Adamların bir düğme ile belki tüm iletişiminizi kesebileceğini unutmayın. Ve bunları yapmalarına rağmen dik durabilecekseniz yapın. Haydi kolay gelsin...Top kodamanlarda. İster sivil ister askeri...Top yürekli adamlarda. Şimdi ölçülecek taşınan yüreğin büyüklüğü.
Ama görünen o ki ıvırdan zıvırdan işler için meclisi olağan üstü taoplayan MGK yı olağanüstü toplayanlar nerede? Yoklar mı?

rewhat
11.10.2007, 19:37
Dogru bir karar zaten bu soykırımı kabul etmeyenler veya kabullenemeyenler hemen ortaya cıktı afedersiniz kudurmaya basladılar YASASIN HALKIN ÖZGÜRLÜGÜNÜ YÜCELTEN DEWRİMCİLER BİJİ BRATİYA GELAN

işte yasasın bratiya gelan ı engeliyen bir karar. her iki taraftan insan dusmanları bunu sonuna kadar kulanarak o kardesligi engeleyeceklerdir. soykırımın olup olmadıgı bilimsel olarak kanıtlanmamıstır. kişisel ve bilimsel olmayan bir karar.

cazucazu
11.10.2007, 19:38
bazı fransa malları(yanlış varsa düzeltin
Benzin: Total, Elf
Süpermarket: Carrefour, Gima, Dia Endi, ChampionSA
İnşaat: Ondulin Avrasya (Onduline -Bituline-Isoline), Lafarge, Chryso, Weber Markem
Seyahat: Air France, Club Med, Fransa’da tatil, Fransız Kültür Merkezi
Tıraş Bıçağı: BIC
Çakmak: BIC, Cartier
Kırtasiye: BIC, Sheaffer
Yoğurt: Danone, Yoplait
Şişe Suyu: Perrier, Danone, Evian
Mutfak ve diğer ev eşyalar: Tefal
Oto Lastiği: Michelin, Uniroyal, Recamic
Oto Yedek Parça: Valeo
Otomobil: Renault, Peugeot, Citroen
Spor Ekipmani: Le coq sportif
Motosiklet, Bisiklet: Peugeot
Giyim: Lacoste , Givenchy, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Etam, René Derby, Sonia Rykiel, Cacharel, Daniel Hechter
Çanta: Longchamps, Lancel, Louis Vuitton
Şampuan: L’Oreal, Studio Line, Lancome
Saç ürünleri: L’Oreal, Studi

spartacus
11.10.2007, 19:46
bazı fransa malları(yanlış varsa düzeltin
Benzin: Total, Elf
Süpermarket: Carrefour, Gima, Dia Endi, ChampionSA
İnşaat: Ondulin Avrasya (Onduline -Bituline-Isoline), Lafarge, Chryso, Weber Markem
Seyahat: Air France, Club Med, Fransa’da tatil, Fransız Kültür Merkezi
Tıraş Bıçağı: BIC
Çakmak: BIC, Cartier
Kırtasiye: BIC, Sheaffer
Yoğurt: Danone, Yoplait
Şişe Suyu: Perrier, Danone, Evian
Mutfak ve diğer ev eşyalar: Tefal
Oto Lastiği: Michelin, Uniroyal, Recamic
Oto Yedek Parça: Valeo
Otomobil: Renault, Peugeot, Citroen
Spor Ekipmani: Le coq sportif
Motosiklet, Bisiklet: Peugeot
Giyim: Lacoste , Givenchy, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Etam, René Derby, Sonia Rykiel, Cacharel, Daniel Hechter
Çanta: Longchamps, Lancel, Louis Vuitton
Şampuan: L’Oreal, Studio Line, Lancome
Saç ürünleri: L’Oreal, Studi

Hepsi doğru tüm hepsi Fransız markaları.
Birde Amerika markalarını sıralasaydınız.
Sahme Amerikacı'lar amerikayı kınar, ama Malboro içer, Mc Donald'a gider ve ayran yerine Cola, Pepsi içer.
Şu büyük patronlar çok vatanseverler ya, hele ticari anlaşmaları aksıya alsınlar.
Ya TSK'ya ne dersiniz, hala tank, uçak ve silahları ABD'de almaktadır. Yeni ve gelişmiş silah ihalelerini ABD'li silah tekellerine verilmiş.
Başta sen boykot et, halkta senin samiyetini görsün.
Bunlar ABD emperyalizmine karşı değiller, ABD'nin kürt ve ermeni politikalarına karşılar. Bunlar değil mi ABD emperyalizmin çıkarları için Afganistan'a, Bosna'ya, Kore'ye, Lübnan'a asker gönderen?

alenya
11.10.2007, 19:51
Sevgili Putikanli.
Haklı olarak soykırım ve katliamları kınıyorsunuz. Buraya kadar sizinle hem fikirim. Ama ben size ek olarak bir şey söylemek istiyorum. Ermeni soykırımını da kınıyorum.
Dünyada yapılan soykırımların tek hesabını veren ülke Almanya oldu. Bu konuda yanıldığınızı belirtmek isterim. Hitler faşizminin yaptığı jenosidin hesabını Almanya kendi mahkemelerinde Nurnberg duruşmalarında verdi.
Keşke ABD'de, Fransa'da, Türkiye'de bunu yapabilseydi. Sorumlularını kendileri yargılayabilseydi. Bakın şimdi Almanya'yı her hangi bir devlet jenosid yasptığı için yargılamıyor, bu insanlık suçunu Almanya'da kabul etmektedir. Ve mağdurların mağduriyetini gidermiş.

sayın spartacus size katılıyorum.hataları kabul etmek en büyük erdemdir.belirttiğiniz gibi almanya bunu yaptı geçmişinle yüzleşti.türkiyede böyle yapmalıydı.ve yapmadığı sürece geçmişin utanç verici gölgesi herzaman üstünde olacak.ama türkiye bunu hiç bir zaman yapamayacak.yakin örnek verirsek sayın dinkin katili bazı kesimler kahraman gösteriyor.sivas olaylarındaki katiller serbest bırakıldı ve iş güç sahibi olmuş durumda.dürüst politika çizilmeli diye düşünüyorum.geçmişle hesaplaşmalı ve bedeli ödenmeli.türkiye onurunu bu şekilde kurtarabilir.bunu yapmassa her zaman temenna durumunda olmaya mahkum olacaktır.

orontes
11.10.2007, 20:21
bıraksınlar tarihin hesabını biz kendimiz verelim.

katliamların kıyımların sahiplenilecek hiçbir tarafı yoktur.

hele de yok edilen 4000 yıllık bir kültür, bir tarih bir çınar ise...

ermeni ulusuna mensup herkesten bir türk olarak özür diliyorum...

millet-i sadıka dediğimiz bir ulusal kimliği, ittihat ve terakki nin, TÜRK-İSLAM sentezine dayalı politikaları ve anadoluda sermayenin müslümanlaştırılması hedefiyle yok ettik.

Çok şey kaybettik insanlığımızdan, vicdanımızdan...

Daha dün Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta Gazi'de kendi evlatlarına kıyan, katleden, kesen doğrayan yakan bir derin örgütlenme ile karşı karşıyayız. korunan kollanan hesap sorulmayan bir derin örgütlenme. teşkilat-ı mahsusa dan kalan kirli bir örgütlenme...

ermenilerden özür diliyorum...

abd karışmasın biz kendimiz yüzleşelim utancımızla...

barışı, uzlaşmayı, birlikteliği savunmak adına tüm yanlışlıklarla hesaplaşılmalıdır.

yoksa daha çok 12 martlar 12 eylüller 37 mayıslar olacak ve akabinde kıyımlar katliamlar işkenceler idamlar gözaltında kayıplar olacak....

sevgiyle...

cazucazu
11.10.2007, 20:22
Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah'ın yeryüzündeki gölgesi Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Azerbaycan'ın ve Şam'ın ve Halep'in ve Mısır'ın ve Mekke ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen'in ve nice memleketlerin sultanı ve padişahı Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han'ım. Sen ki Fransa vilayetinin Kralı Fransuva'sın.
Hükümdarların sığındığı kapıma elçinizle mektup gönderip, ülkenizi düşman istila edip, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz konusunda bizden yardım talep ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idare eden tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Her şeyden haberdar oldum. Yenilmek ve hapsolunmak hayret edilecek bir şey değildir. Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Sultan Süleyman

Bu davranış ile Fransızlar, Haçlı seferlileri yerle bir eden, Çanakkale'de destan yazan, Güneydoğuda Fransızları bozguna uğratan Türkler'den intikam almak uğruna yapılmıştır. Buna bizim millet olarak onlara çok acı verdiğimizi göstermektedir. Demek ki biz onalara oöyle büyük acı vermişis ki, yüz yıllar geçmesine rağmen acıları dinmemiş ve dinmek bilmiyor...

çepni firuz
11.10.2007, 20:50
bu arada kürtler ne oluyor? Hangi milli benligimizden konusuyorsun sayin can?
Hangi devlete simsiki sarilican? Türk devletinemi? Hersey milli,etnik ve kültürel:hangi kültürden bashsediyorsun? Lütfen bunu aciklarmisin?

Saygilar

Hangi devletemi? Uğruna can ve kan verdiğimiz Laik demokratik Türkiye Cumhuriyetine. Ayrıca Türkiye vatandaşlığına kayıtlı olan herkes Türk'tür. Etnik yapısı ne olursa olsun. Yaşadığımız toprakların ve değerlerimizin Kültürü eğer şimdiye kadar öğrenemediysen sana ben anlatıp öğretemem.

putikanli
11.10.2007, 21:03
Sevgili Spartacus,Ermeni Soykırımını kınadığınızı yazmışsınız.epeyce şaşırdım.bitirme tezimi bu konu üzerine vermiştim.Yaptığım araştırmalarda savaşta öldürülen Ermenilerle yine Ermeni komitacılar tarafından öldürülen Türk sayısı eşit gibi.24 Nisan 1915 te Talat Paşa emriyle çıkan Tehcir kararı sonrası bir çok kişi hayatını kaybetmiştir.Burada haklısınız.

Ancak Genocide kabul edilmesi için şartlar vardır ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiştir.Bir kere sistematik bir yok ediş yaşanmışmıdır? Açık fikirlilikle söyleyeyim değildir.Sistematik yok edişin yaşanmadığı aşikardır.İstanbul ve İzmir de Ermeni vatandaşların yaşamına devam ettiği sabittir.Belirli bölgede ki Ermeniler toplanmıştır.
Tehcir bir gerçektir fakat soykırım tartışmalıdır.Soykırım iddialarının 1965 ten sonra gündeme getirilmesi neden acaba?
Uluslararası Hukuk temayülleri gereği geriye dönüş olarak yorumlanamaz.Genocide kavramı İsrail asıllı ABD vatandaşı Rafael Lemkin tarafından gündeme getirilmiş ve onun çalışmalarıyla BM Soykırımı önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi kabul edilmiştir.
Ermenistan ın ilk başbakanınında kabul ettiği gibi bir çok Ermeni 1965 öncesi genocide yaşanmadığını kabul etmiştir.Ancak nedense bu tarihten sonra konu birden bire öne atılmış ve Ermeni tarihçileri hiç sunulmayan kaynakları referans göstermiştir.
Tabii Tehcir sırasında Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan Ermeni nüfusu da ihtilaflıdır.Kimilerinin söylediği gibi 1,5 milyon Ermeni nin öldürülmesi savı tamamen hatalıdır.

Konu hakkında daha derin araştırma yapılmasını rica ediyorum.Bu konunun sağcılıkla veya solculukla alakası yoktur.Sonuçta benim ve sizin atalarımızın toplu bir yokedişin parçası oldukları öne sürülmektedirler.Ben hatalı bulduğum bu iftirayı kendi atalarıma yakıştıramamaktayım.Daha iyisi Tercan ilçesinde öldürülen Türk nüfusuna bakmanızı rica ederim en azından.

putikanli
11.10.2007, 21:06
Şunu unuttum.Almanya kabul etmedi kabul ettirildi.Nürnberg Mahkemeleri tarihte ilk uluslararası mahkeme olması özelliğini kazanmakla beraber.Savaş suçları ve İnsan Hakları mahkemesine temel oluşturmuştur.

Canan1
11.10.2007, 21:18
Hangi devletemi? Uğruna can ve kan verdiğimiz Laik demokratik Türkiye Cumhuriyetine. Ayrıca Türkiye vatandaşlığına kayıtlı olan herkes Türk'tür. Etnik yapısı ne olursa olsun. Yaşadığımız toprakların ve değerlerimizin Kültürü eğer şimdiye kadar öğrenemediysen sana ben anlatıp öğretemem.

Abi,
burda yine kavga olmasini ve topicin kapatilmasindan yana degilim….
Türkiye amerikadan ve ingiltereden sonra ücüncü savas kiskirtici ülkedir,Türkiye bu durumda suc ortagi oluyor….
Sizce Türkiye laik cumhurriyet ülkedir ve her türk pasaportlu vatandas türk? Ilginc,yani kürtleri,ermenileri, zazalari zorla türklestiriyorsun demek? Sizin söylediginiz gibi Kültürü tabiiki ögrenemedim, ama buna üzgün degilim,ben daha farkli egitildim cünkü….ve kültür anlayisim baska.…

Saygilar

Not:sizin düsünceniz sizindir,benim düsüncem benim
Baskasina sizin düsüncenizi dogru oldugunu ispatlamak zorunda degilsiniz-saygili tartisalim,ama kisisel degil

Westside
11.10.2007, 21:26
Vatana millete hayırlı ugurlu olsun.

meymane
11.10.2007, 21:54
dogrularin bir gun suyun uzerine cikmaya mecburdur, atesin olmadigi yerde duman cikmaz. herkes biliyor ermeni soykirimi olup olmadigini cocuklasmayin ve herkes biliyor dersimdeki genocidi. kendinizi kandirmaktan usanmadinizmi biraz dunyaya acilin biraz insanci olun.
butun dunya biliyor bir tek siz bilmiyorsunuz? kafesin icinde olmaktan bikmadinizmi.

DeadFish
11.10.2007, 22:07
ASIL SOYKIRIMA UĞRAYAN BİZİZ ....
Bu yazı bu sabah bir arkadaşım tarafından bana sönderildi sizlerlede paylaşmak isterim asıl soykırım kime yapılmış en iyi şekilde anlatıyor:

Elleri bir agaca arkadan baglanan hamile bir kadinin basina dikilmis
>olan iki Ermeni yazi tura atiyordu. Bu kanli kumari yaklasIk 100 yil
>önce Anadolu topraginda Kars'ta Agri'da Van'da Erzurum'da da atalari
>oynamisti.Onlardan duymuslardi. Karni burnunda çaresiz bir Azeri
>kadinin dogumu oldukça yakin görünüyordu. Çaresiz kadin bir hazan
>yapragi gibi titriyordu. Elbiseleri yirtik, ayaklari
>çiplakti...Ermenilerin uzun boylu olani elindeki AK-47 model Rus
>yapimi otomatik tüfeginin namlusuna monte edilen seyyar kasaturayi
>çikartirken, digeri elindeki demir parayi havaya atti
>
>:-Akçik, manç?..
>(Kizmi, oglan mi
>
>-Akçik...
>(Kiz)
>
>Bu cevap üzerine 'oglan' diyerek bahse giren Ermeni, elindeki kasatura
>ile hamile kadinin karnini bir hamlede yarip çocugu çikartti.Kan b!
>ürülügözleri bebegin kasIklarina kilitlendi.
>
>-Tun sahetsar,inger...
>(Sen kazandin, yoldas)
>
>-Yes sahetsapayts ays bubriki inç bes bidigisdana...
>(Ben kazandim ama bu bebek nasil beslenecek
>
>-Mayrigi bedge gisdatsine.
>(Annesi besleyecek elbette)
>
>Bunun üzerine daha kisa boylu olan Ermeni, bir hamlede kasaturaya
>geçirdigi bebegi annesinin gögsüne yapistirdi:
>
>-Mayrig yerahayin zizdur.
>(Çocuga meme ver)
>
>Ayni dakikalarda Hocali'nin baska bir semtinde tek kale futbol maçi
>hazirligi vardi. Iki kesIk Azeri kadin basini kale diregi yapmislar,
>top arayisina girmislerdi.Basi tirasli bir çocuk bulup getirdiklerinde
>ise Ermeni çeteci sevinçle bagirdi:
>
>-Asixn ma/,çimi yev bizdige, aveg gindirnadabidi. Gidiresek...
>(Bu hem saçsiz hem de küçük, iyi yuvarlanir. Kopartin...)
>
>Ayni anda çocugun gövdesi bir tarafa,basi da orta yere düsmüstü...
>
>Ermeniler zafer naralari! atarak, kanli postallari ile kesIk çocuk
>basina vurarak kanli bir kaleye gol atmaya çalisiyordu.
>
>Bu iki olay Hocali'da bundan çok degil yalnizca 14 yil önce yasandi.
>Her iki olay da ermeni çetecilerin katliamlarina bizzat sahit olan
>görgü taniklarinin anlatimlaridir.
>
>Ne yazik ki 26 Subat 1992 günü binlerce Azeri türlü yöntemlerle
>vahsice katledilmistir. Ajanslar,katliam haberini bütün dünyaya hizla
>geçerken, arsi titreten agir bir vahset yasanan Hocali halkindan geri
>kalanlar ise çaresizlik içinde kivraniyordu.
>
>Türkiye'de büyük bir dehset uyandiran katliama iliskin ilk görüntüler
>ise TRT araciligi ile duyurulmustu. Bütün olanlari batili gazeteciler,
>özellikle de New York Times belgeledi.
>
>26 Subat'ta güçlü silahlarla donatilmis Ermenistan silahli kuvvetleri
>ile Hankendi'nde konuslanmis bulunan Albay Zarvigarov komutasindaki
>366'nci Rus Motorize Alayi, Hocali'ya saldirarak tarihin en vahsî
>katliamlarindan birini yaptilar.
>
>26 Subat! gecesi Rus motorize alayinin tanklarindan açilan top ve
>roket saldirilari ile Hocali Havaalani kullanilamaz hâle getirilerek
>kentin dis dünya ile iliskisi de tamamen kesildi.
>
>Savunmasiz kalan kente giren Rus destekli Ermeni askerleri, çocuk,
>yasli, kadin, bebek demeden birçok insanimizi vahsîce katlettiler.
>ermenilerin isgal ettikleri Hocali'da dehset verici olaylar yasandi.
>
>Canli canli insanlarin kafa derilerini yüzdüler,
>
>Sag olarak ele geçirdiklerini ise sistematik bir iskenceye ve tibbî
>deneylere tâbi tutarak, insanlik disi muamelelere maruz biraktilar.
>
>Hizar ve testereler ile diri diri insanlarin kol ve bacaklarini
>kestiler.
>
>Genç kizlarin önce saçlarini,sonra da kafa derilerini yüzdüler.
>
>Babanin gözü önünde evladini, evladin gözü önünde babayi kursunlara
>dizdiler.
>
>KesIk kafalari sepetlere doldurdular.
>
>Peki neydi bu düsmanlik?
>
>Ermenistan'daki okul duvarlarinda asilan haritalarda Türkiye'nin 12
>ili yer almaktayken, Ermenistan'in bayraginda Türkiye hudutlari
>içindeki Agri Dagi'nin resmi varken, Ermenistan Millî Marsi'nda
>'Topraklarimiz isgal altinda, bu topraklari azat etmek için
>ölün,öldürün' denmekteyken, baskaca bir neden aramaya zaten gerek yok
>sanirim.
>
>Daglik Karabag Bölgesi'nde bulunan Hocali'ya, eski Sovyet Ittifaki
>Silahli kuvvetleri'ne ait 366.Alay'in destegi ile Ermeni Silahli
>Kuvvetleri tarafindan düzenlenen saldirilar sonucu 613 Azerbaycan
>Türk'ünün hayatini kaybettigi resmî olarak açiklandi. Ancak kayip
>sayisinin bu rakamlarin çok çok üstünde oldugu bilinmektedir.
>
>56 hamile kadin karni yarilmis durumda bulunmustur.
>
>Bu alçak saldirida 487 kisi agir yaralanirken, 1275 kisi ise rehin
>alinmis,geri kalan nüfus da bin bir zorlukla canini kurtarmis ancak bu
>olayin tahribatindan ruhlari ve hafizalari asla bir daha
>kurtulamamistir.
>
>Sahitlerin anlattiklarini dinleyenler önce kulaklarina inanamadi.!
>
>Fakat katliam sonrasi Hocali'ya girdiklerinde ise, görgü taniklarinin
>abartmadigini kisa sürede anladilar. Hocali'da katliam bölgesini gezen
>Fransiz gazeteci Jean-Yves Junet'nin gördükleri karsisinda
>söyledikleri, katliamin boyutunu da anlatiyordu:
>
>'Pek çok savas hikâyesi dinledim. Fasistlerin zulmünü isittim,ama
>Hocali'daki gibi bir vahsete umarim kimse tanik olmaz' Peki 26 Subat
>1992 günü yasanan bu katliamin emrini kim vermisti; Ermenistan Devlet
>Baskani sifatini tasiyan Robert Koçaryan denilen kirli katilden
>baskasi degildi. Yaptigi terör faaliyetlerinin orani nispetinde terfi
>eden Tasnaksutyun örgütü liderlerinden Robert Koçaryan, 20 Mart
>1996'da Ermenistan Basbakani oldu.
>
>Karabag'da baris istedigi için asiri milliyetçilerin tepkisine daha
>fazla direnemeyen Levon Ter Petrosyan istifa edince de 30 Mart 1998
>yilinda ondan bosalan Devlet Baskanligi koltuguna,'Hocali Katlia! mi'
>bas sorumlusu olan azili terörist Robert Koçaryan oturdu.
>
>Ermeniler Türk hamile kadinlarina tecavüz edip karnini hamile oldugu
>halde tas ile doldurup öldürmüsler ve küçük Türk kizlarina tecavüz
>edip öldürmüslerdi.
>
>Ulkemizde sadece 1 Ermeni öldürüldü diye yürüyüs yaptilar ve o kadar
>arastirdilar ama hiç bir insan kalkip ta bu masum insanlara iskence
>edilip öldürüldükleri için yürüyüs yapmadi..............
>
>Yaziklar olsun ......

spartacus
11.10.2007, 22:18
Şunu unuttum.Almanya kabul etmedi kabul ettirildi.Nürnberg Mahkemeleri tarihte ilk uluslararası mahkeme olması özelliğini kazanmakla beraber.Savaş suçları ve İnsan Hakları mahkemesine temel oluşturmuştur.

Meseleyi kabul etti veya ettirildi şekline ele almak o kadarda önemli değil. Sonuçta böylesi bir mahkemenin Nurberg'de oluşması ve jenosidi yapan bir ülke olarak kabul etmesi ve kendi geçmişini mahkum etmesi önemlidir. II.Emperyalist paylaşım savaşının ardında yenilen taraf olan Almanya gelinen aşamada uluslararası anlaşmaların bir kısmını delmiştir. Örneğin şimdi rahatlıkla dış ülkelere NATO şemsiyesi altında da olsa asker gönderebiliyor. Ancak şu ana kadar jenosid konusunda böylesi bir hamlesi söz konusu değildir. Ha bu yarın olmayacağı anlamına gelmiyor. Emperyalizm çıkarı elverdiği ölçüde jenositleri destekler veya çıkarına ters düştüğü durumlarda ABD gibi yapmacık tavırlar sergilerler. Bu anlamda varsayımlar üzerinde durmak şimdilik gereksiz.

Bir önceki yazınızda Tercan'da öldürülen Türk nufüsündan bahs ederek çok komik duruma düştüğünüzü belirtmek isterim. Tercan'ın köylerini gidin bakın ve hemen hemen her köyde kilise ve Ermeni tapınakları vardır. Ermeniler joniside uğrarlarken en değerli eşyalarını, altın ve paralarını çeşitli yerlere gömerek gitmiştir. Peki şimdi nereye gitti o insanlar, neden en değerli hazinelerini toprağın altında bırakarak gittiler? Peki niye geri gelip, o gömüleri bıraktıkları yerlerde alamadılar. Tek tük yaşamasını beceren Ermenileri aleviler ve zazalar kendi aile bireyleri olarak göstererek kurtarmıştır. Ben bunları süreci yaşayan dedem ve nenemde dinlemişimdir. Köylere gelen askerler hamile kadınların karınlarından bebeleri bıçakla deşerek çıkardıklarını birincil ağızdan dinledim. Öyle kitabi bilgilerde değil bunlar.
Hiç kuşku yok ki, bu süreç yaşanırken Ermeniler'de eli boş durmamış. Ama bunlar soykırım boyutunda değildi.

Ermeni soykırımı yapıldığı sırada bugün parlementolarında karar alan devletler o zaman Lozan'da bu soruna teğet bile geçmemiştir. Wilson'un birnici emperyal savaş sırasında söylediklerini bir hatırlayın. Bir tek soykırıma ilişkin söz bulabilir misiniz? Bulamazsınız? Ya savaş bittikten sonra. Ermenistan SSCB toprağı olduğu için, yine tüm dünya sus pus. Özellikle Sovyetler Birliğinin dağılması ardından yeni dünya düzeni ekseninde emperyalist devletler bunu bir sos olarak kendi çıkarları uğruna malzeme etmektedir.

spartacus
11.10.2007, 22:36
ASIL SOYKIRIMA UĞRAYAN BİZİZ ....
.....
.....

Hiç bir katliam bir başka katliamla gizlenemez. Ermenistan sütten çıkmış kaşık değildir elbet. Sivilllere yönelik Hocali katliamınını kınıyorum. SSCB döneminde kardeşçe yaşayan Azeri ve Ermeni halkı Sovyetlerin yıkılması ardından dünyaya özgürlük ve barış getireceği ilan edilen Yeni Dünya Düzeniyle bunun ne denli düzen olduğu Hocali'de göstermiştir. Vicdanı olan her insaan yapılan her katliam ve soykırıma seyirci kalamaz.
Hocali katliamınıda bu vesileyle kınıyorum. Ama bunu bir başka ayıbı örtmek manasına getirmemek lazım. Her katliam soğuk, her jenosid insanlık suçudur.

kigılı
11.10.2007, 23:03
ermenilerin yaptığı işkenceler fazla söze gerek yok

YÖNETİCİ NOTU: Lütfen Bu Tür Resimler Eklemeyin. Kişisel Görüş Yeterli.

PirO_62

Canan1
12.10.2007, 00:00
Selam,

simdi yaptiginiz sadece duygu sömürüsü,diger taraf resimleride gösterseniz anlarim..ama tek tarafli propoganda...

Saygilar

mucizee
12.10.2007, 00:00
Seçimden önce daha nelerin pazarlığını yaptılar acaba.Bizi daha neler bekliyor hepimize sabır diliyorum.Gel 4 yıl gel.
AKP partisinin yeniden iktidara gelmek için kaldığı gebeliklerin sonuçlarını görmeye başladıkmı.ÖĞRENDİKMİ HEP BERABER ÜLKEYİ YÖNETMEK SADECE EKONOMİYİ DÜZELTMEK DEĞİL.Oy veren yüzde 47 lik kesimde öğrenmeye başladımı artık herşey para değil.Ne yazıkki şu an bizi yöneten tek başına iktidara getirdiğimiz parti yeniden iktidara gelebilmek için hem avrupa hem amerika hemde arap yarım adasına gebe kalmış aralrında sıkışıp kalmıştır dolayısıyla Türkiye cumhuriyetide.Sokaklara dökülmeyelim biz seçtik biz getirdik ama 4 yıl sonrasındada cevabımızı verelim.Özelikle demokrat kesime sesleniyorum.Bir seçimin kaderini belirleyen sizlersiniz.Zaten solcu solcudur sağcıda sağcı.[B]Zararın nersinden dönülürse kardır demiş atalarımız vardır bi bildikleri.

Canan1
12.10.2007, 00:02
Bu ölmüs,katledilmis insanlar üzerinde yaptiginiz propaganda cok insan disi..

firariHH
12.10.2007, 00:04
ermeniler 613 azerı vatandaşını 1992 senesınde vahşice katletmiştir...

katledılenlerın coğu kadın ve cocuk

Yapilan Tek tarafli olmamistir.O dönem osmanli ile ermeniler arasinda bir savas yasanmis.

ve Birbilerini Karsilikli öldürmüslerdir.

Osmanlida Bircok Ermeniyi Katletmistir ama kimse bu olaydan söz etmez.Neden acaba ????

PirO_62
12.10.2007, 00:11
Sn Kiğılı Bu Konuda Resim Eklemeniz Yerine Kişisel Görüşlerinizi Belirtiniz. Resimler Yerine Siz Ne Anlatabilirsiniz O Önemli.

Hiç Hoş Bir Görüntü Değil. Bir Çok Mesaj Arda Arda Yazarakta Topikde Düzensizlik Yaratıyorsunuz. Lütfen Bu Uyarımı Dikkate Alın.

aytek
12.10.2007, 00:16
Ölümler, katliamlar acı ve bir daha yaşanmaması gereken olaylardır. Bu durumda hiç bir katliam bir diğeriyle kıyas kabul etmez...Bu tarz bir davranış germekten başka bir işe yaramayacağı gibi, bizlere bir çözüm sunmaz!

Ama bu acıyı hafifletecek olan karşılıklı anlayış, acılarının anlatırken,paylaşırken küçümsemeden ve milliyetçilikten kaçınmaktır!

Katliamların savunulacak bir haklılığı ve kıyaslanacak bir derecesi yoktur! Ancak bir başka emperyalist devlet bize bu konu da yaptırım uygulatmaya kalkışırsa biz bunun karşısında oluruz! Bu sorunun çözümü asla bu da değildir!

Saygılar

kigılı
12.10.2007, 00:25
Bu ölmüs,katledilmis insanlar üzerinde yaptiginiz propaganda cok insan disi..

bu resımler bır toplumun yokluk ıcınde cektıklerı acılarıdır.sonucta ınsanlar katledılmıstır,ister ermenı olsun ıster turk olsun,ama ermenı kesım kadar keşke atalarınıza sahıp cıkabılsenız..onlar kendı caplarında sahıp cıkarak bırseylerı ortaya cıkarmaya calışıyolar..senelrdır bunun ıcın uğrasıyolar..ama o resımlerı ben burda yayınlatınca hem uyarı alıyorum,hem resımler sılınıyo hemde canan hanım gıbı propaganda yaptığım ortaya cıkıyo...artık bu sıteye yorum yapmıyorum..yasasın kemalızım yasasın turkıye cumhurıyetı

spartacus
12.10.2007, 00:25
Değerli dostlar
Kiğılı'yı ciddiye alıp cevap vermek yerine kaale almamayı ben tercih ettim. Çünkü her topikte karışıklık yaparak ortamı germektedir. Böylesi şeyler gelişim, seviye ve bilgi paylaşımını kısır bir döngü eksenine dönüştürmektedir.
Bu anlamda onu kaale alıp yazmak gereksizdir diye düşünüyorum. Bu benim fikrimdir. Sizlerle paylaşmak istedim...

kigılı
12.10.2007, 00:28
Selam,

simdi yaptiginiz sadece duygu sömürüsü,diger taraf resimleride gösterseniz anlarim..ama tek tarafli propoganda...

Saygilar

duygu sömurusu dımı canan hanım..onların yaptıkları propoganda değil..benım yaptığım propaganda sız sahıp cıkın onlara

mmmm
12.10.2007, 01:45
Putikanlı abime;
Sevgili büyüğüm,sevgili kardeşim..Sevgili hemşehrim..görüşlerinize katılmamak elde değil,,kesinlikle haklısınız..Sizler mürekkep yalamış insanlar olarak muhakkak benden daha iyisini bilirsiniz..
Ancak,
Fransız denen canlılar ''Ermeni soykırımı'' yasasını resmen kabul edince( Geçen kış) şu garip kardeşiniz kendi kendine dedi ki; ''olum neymiş bu işin özü bi araştır bakalım..Neden taa dünyanın öbür ucundaki bizimle alıp veremediği birşey olmayan ülkeler bile bu tasarıyı kabul etmişler acaba? Neden tarafsız olmasada dünyanın en tarafsız ülkesi bilinen isviçrede ''soykırım yoktur'' demek suçtur?..aha internet,aha google :)''... Ve bir Türk, bir müslüman olarak değilde kendimi hakim yerine koyan bir insan olarak tarafsız bir şekilde konuyu araştırdım..
Allah sizi inandırsın 15-20 gün geceli gündüzlü bu konuyu araştırdım..Birde üzerine rahmetli Hrant Dink in katledilmesi gelince ben bu işe daha da çok kafa yordum..Bizim ünlü tarihçilerimizin yorumlarına baktım,konferans metinlerini inceledim, Ermenisorunu.gen.tr gibi soykırım karşıtı sitelere baktım,Atatürkün mesele hakkındaki tüm yazışmalarını ve demeçlerini neredeyse okudum..hatta hatta kültür bakanlığının resmi internet sitesindeki ''musadağı'' hadisesiyle ilgili çok komik yorumuna varana kadar baktım..onlarca,yüzlerce ermeni sitesini gezdim,Bu arada davulun,zurnanın kavalın bir Ermeni çalgısı olduğunu,Sivas'a ve Türklere maal edilen bazı ananim türkülerin ve ağıtların aslında ermeni türküsü olduğunu öğrendim( sarı gelin değil) onlarca yaşanmış tehcir hikayelerini okudum..hikayelerde kesinlikle abartı vardı,ama neticede gerçek hikayelerdi..(merak ederseniz size bir çok link yolluyabilirim)kendimce meselenin farklı boyutlarını keşfettim, hiç hesapta olmayan Çerkezleri olayların içine kattım(Bence tehcirin baş sorumluları Çerkez kardeşlerimdir)..Ermenilere yapılan zulmün baş rol oyuncularından birisininde ''Hamidiye alayları'' ve Sünni kürt kardeşlerimizin aşiretleri olduğunu keşfettim..Yaşanan olayların baş sorumlusunun Batılıların ve Rusların gazına gelen batan gemiden birşeyler koparmaya çalışan milliyetçi Ermenilerin olduğunu,bizim tehcir kararı almakta haklı olduğumuzu,ama bilerek veya bilmeyerek bu insanların yollarda ölmelerine neden olarak,Anadolu'dan bir milletin silindiği sonucuna vardım..Siz tanımlamasına ne derseniz diyin...Soykırım diyin,katliam diyin sürgün diyin..hiç önemli değil...

Haa meseleye birde sizin pencerenizden bakmak lazım..görüşlerinizde kesinlikle haklısınız..ülkemiz üzerinde çok ciddi oyunlar oynanıyor... BATILILARIN VE RUSLARIN SOYKIRIMDANDA ÖTE VAHŞETLERİNİN İSMİ SOYKIRIM OLMUYOR!BİZİMKİ SOYKIRIM OLUYOR...YEMEZLER,YEDİRMEZLER..
Ama 80 yıllık inkar politikasından artık devletimiz vaz geçmelidir inancındayım...1915-16 Tehcirine misilleme olarak Ermenilerin bizlere 1917 den 1990 lı yıllara kadar yaptıkları intikam amaçlı vahşetleri karıştırmamak lazım gelir inancındayım..Ben Ermeni asıllı birisi olsaydım O hikayeleri okuduktan sonra hiç bir Türk'e iyi gözle bakmazdım ve intikam duygusuyla yaşardım..
Reddederek batılıların karşısında eğilmektense kısmen kabul ederek alnı açık,Türkiye Cumhuriyeti evlatları olarak karşılarında dim dik durmalıyız inancındayım..Gerekirse Osmanlıyı günah keçisi ilan etmeliyiz( kızmayın ama ben açık sözlüyüm:))Ama yeter artık kanı beş para etmez emperyalistlerin meclislerine turistik heyetler yolladığımız...

Ermeniler bizim has kardeşlerimizdir..Kürt kardeşlerim alınmasınlar ama Kürtlerle henüz tanışmamışken Ermenilerle Hazar denizinden beri iç içe yaşıyorduk..Gen yapısı olarakta bir ermeniyle bir Türk'ü ayırt etmek çok zordur..belkide aynı soydan geliyoruz kim bilir?

Bu konuyla ilgili olarak aylar önce başka sitelerde yazdığım görüşlerimi daha sonra burda yayınlıyacağım..

Saygılarımla Canım kardeşim..

xercux
12.10.2007, 01:51
Ya Adamlar DoĞru Dürüst Belge Kanitlari Yok Ama Mangalda Kül Birakmiyorlar Bu Ermenİler De Türklere Benzİyor Akilli Ve Mantikli Haraket Etmİyorlar Ancak Emperyalİslerİn Kuklasi Gİbİ Ne Sölenİrse Ne Talİmat Verİlİrse Ona Göre Davraniyorlar çünkü Ellerİnde Bİr Tarİhsel Kanitlari Yok Ama Alinan Kararlara BakildiĞinda Hepsİ Polİtİk Sİyasİ Kararlar OlduĞu çok Açik Bİçİmde Ortaya çikiyor Sorsan Kanitin Ne Efendİm Babaannem Anlatmisti MiŞti Mustu Somut Gerçekçİ Hİç Bİr Kanit Yok Am Kullanilmak Onlarin Kaderİnde Var Bunlarda Kendİlerİne Menfeat SaĞlayacak Dİye Umuyorlar Ama Kaybeden Onlar Oluyorçünkü Dİyasporanin Disindakİ Halk Açlik Ve Yoksulluk İçİnde Onalrin Halİnİ Sormuyorlar Bu Konuyu Gündeme Getİrenler Avrupada Amerİkada Tuzu Kuru İnsanlar çikar Ve Menfaatçİler Elbet Bİr Gün Onlarda PİŞman Olacaktir Hİç Kİmse O Dönemde Yakilan öldürülen İnsanlari Hatirlamiyor İŞte Bu Emperyalİzmİn Kötü Bİr Yüzü Olduunu Bİze Gösterİyor çok Açik DeĞİlmİ Sİzcede..........................

mmmm
12.10.2007, 01:57
* Gerçekler Ders Kİtaplarindan öĞrenİlmez..gerçekler AraŞtirilarak öĞrenİlİr..İhtİlafli Bİr Konuyu AraŞtiran KİŞİ MüslümanliĞini,türklüĞünü Bİr Yana Birakmak Ve Sadece Tarafsiz Bİr Hakem Olmak Zorundadir..ben öyle Yaptim..günlerce,gecelerce,haftalarca Bu Konuyu AraŞtirdim..bİrçok Ermenİ Sİtesİne Gİrdİm,bİzİm Sİtelerİmİze Baktim..sen Adami 1915-16 Da Neredeyse Topyekün çöle SürmüŞsün..adam Sana Kİn BeslemİŞ.. 1918-21 De Sana Katlİamlar YapmiŞ.. Sen Bunu Tezİne Dayanak Olarak Sunuyorsun..böyle Saçmalik Olmaz..haa 1915 E Nasil Gelİndİ??sen Benİm Devletİmİn PadİŞahinin Arabasina Bomba Koyarak öldürme Cesaretİnİ Bulmaya Varana Kadar Bİrçok Arkadan Hançerleme GİrİŞİmlerİnde BulunmuŞsun..allahu Ekber DaĞlarinda 90 Bİn MehmetçİĞİn Donarak Şehİt Olmasina Sebep OlmuŞsun..93 Harbİnİn Ana Nedenİ Sensİn,anadoluda İsyan çikarmiŞ,türklerİ Ve Müslümanlari KatletmİŞ,anadoluda Büyük Ermenİstan Hayalİne DalmiŞsin..eeee Ordanda Türkler Bİze Soykirim Yapti..böyle Saçmalikda Olmaz.. Ermenİlerİn Türklere Olan İntİkam Duygusunu Kesİnlİkle Anliyorum..bugün Dİyarbakirdan Allah Korusun 20-30 Şehİt Haberİ Gelsİn Halk Galeyane Gelİr Neredeyse Kürt Avina çikar..ermenİlerİn İntİkam Duygusuda Bunun Gİbİ BİrŞey..ama Ermenİ Fanatİkler YanliŞ Yapiyorlar..olaylari BaŞlatan Onlar,en Büyük Zarari Gören Yİne Onlar...ben Ermenİ KardeŞlerİmden Tarİh önünde özür Dİlİyorum..ayni özürüde Ermenİ KardeŞlerİmden Beklİyorum..kahrolsun Bİzİ Bİze DüŞürenler..bu Yoruma Tepkİ Gösteren Mİllİyetçİ ArkadaŞlarada Dİyorumkİ Hep Türk Sİtelerİnde DolaŞmayiniz Bİrazda Ermenİ Sİtelerİne Göz Gezdİrİnİz..asala KöpeĞİnİn KatlettİĞİ Vatan Evlatlarini Rahmetle Aniyorum..mekanlari Cennet Olsun..ayrica Arap çöllerİnde Telef Olan Masum Ermenİ çocuklarinida Rahmetle Aniyorum..saygilar Sunarim..

KızıLSakaL
12.10.2007, 02:30
olaya farklı bi boyutta bakmak istiyorum katliam var yada yok soykırım var yada yok bu olya hiç girmeye gerek yok ama ölen insanlara bakrsanız hep halktan insanlarr ermenilerin zenginleri yani burjuvazi sınıfına hiçbişey olmadı .. aynı şey yahudiler içinde geçerliydi ölen hep halktan insanlar olduu burjuva sınıfına nedense hiç bişi olmadıı ????

spartacus
12.10.2007, 02:50
olaya farklı bi boyutta bakmak istiyorum katliam var yada yok soykırım var yada yok bu olya hiç girmeye gerek yok ama ölen insanlara bakrsanız hep halktan insanlarr ermenilerin zenginleri yani burjuvazi sınıfına hiçbişey olmadı .. aynı şey yahudiler içinde geçerliydi ölen hep halktan insanlar olduu burjuva sınıfına nedense hiç bişi olmadıı ????

Sevgili can.
Çok güzel bir şeye değindiniz. Bu sebeple teşekkür etmek istiyorum. Ancak yanlış çıkarsama yaptığınızı düşünüyorum.
Soykırımlar genelde milletin soyunu yok etmeye yönelik sistematik kırımlara verilen addır. Bu anlamda bu olaya sınıf mücadelesi çerçevesinde bakamıyoruz. Elbetteki soykırımlarında bir sınıf karekteri vardır. Yani burjuva devletler arasındaki çelişkiler mahiyetinde. Yada emperyalizmin bundan çıkarı. Ama sizin söyleminizde ben bunu çıkaramadım. Sizin altını çizdiğiniz husus üzerinde hareket edip şöyle bir sonuca varamayız. Soykırımlarda burjuvazi muaf tutulmuştur. Tarihte bunun bir tek örneği olan soykırım yok ve görülmemiştir. Aksi taktir dediğiniz gibi olsa bunun adı katliam olur. Evet tarihte emekçilere yönelik sıkça katliamlar yapılmıştır. Bu katliamlar emek-sermaye çelişkisinden ötürüdür. Ancak üzerinde vurgu yaptığımız soykırım farklıdır. Millet dediğimizde burjuva sınıfı ve emekçilerin toplamıdır. Ama emekçi dediğimde sadece halktan bahs ederiz. Dolayısıyla soykırım uluslara yönelik yapıldığına göre burda sınıf farkı gözetilmeksizin kırım yapılmaktadır.

aspava
12.10.2007, 03:03
valla helal olsunn adamlaraa 50-60 yıldan daha fazladır belkii incee incee pilanları ilee öylee güzel oyuna getirdilerkii bizii vee yıllardır daa buu sözdee ermenii soykırım tasarısıı bakınn herşeyii yerlii yerindee vee nasıll üstüstee getirdilerr bizi yanii Atatürk'ün cumhuriyetinii vee onaa inanalarıı yıkma girişimlerinii yanii artıkk birşeyy diyemiyorumm iyii günlerimiz halaa bağrii keyfinii çıkartalımm bu iyii günlerinn ailemizle sevdiklerimizlee çünkii birdahaa sanmam bundann dahaa iyii günlerimiz olsun!!!

putikanli
12.10.2007, 03:50
Sevgili spartacus,savaş ortamında öldürülen insanlar ile gaz odalarında can verenleri karıştırıyorsun.Bizim köyümüzde eski bir Ermeni köyüdür.Ancak benim aldığım bilgilerden.Saldırdıkları Türk ahallinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Tehcir edilmişlerdir.
Savaşta her yol mübahmıdır bunu da tartışırız fakat Osmanlı Devleti hem Rus Çarlığı hem de Ermeni Devleti ile savaşırken.Bölge Ermenilerinin sessiz kalıp.Tarafız olduklarını bekleyemezsin her halde.Üstelik eli silah tutan Türk erkeklerinin cephe de olduğu bir süreçte.Alınması gereken bir karardı.Her iki halkın güvenliği için.Doğru uygulandımı bak bu tartışılır işte.

putikanli
12.10.2007, 04:04
Sözde Ermeni soykırımını kabul eden ülkeler ve kabul ettikleri yıllar şöyle:

URUGUAY
1965, 2004, 2005 olmak üzere üç kez Ermeni soykırımı iddialarını kabul etti.

KIBRIS RUM KESİMİ
1982 yılında soykırım iddialarını kabul etti.

ARJANTİN
Ermeni soykırımını tanıma tasarısı 1993, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007'de gündeme geldi ve hepsinde de kabul edildi.

RUSYA
Önce 1995'te sonra da 2005'de soykırımı kabul etti.

KANADA
1996, 2000 ve 2004'te gündeme geldi ve her üçünde de kabul edildi.

YUNANİSTAN
1996'ta soykırımı tanıdı.

LÜBNAN
1997 ve 2000'de soykırımı tanıdı.

BELÇİKA
1998'de tanıdı.

İTALYA
2000'de Ermenilere yönelik soykırım yapıldığını kabul etti.

VATİKAN
İtalya ile aynı yıl 2000'de kabul etti.

FRANSA
2001'de Ermeni soykırımını tanıdı.

İSVİÇRE
Soykırım iddialarını 2003'te kabul etti.

SLOVAKYA
2004'te tanıdı.

HOLLANDA
2004'te kabul etti.

POLONYA
2005'te kabul etti.

ALMANYA
2005'te kabul etti.

VENEZUELLA
2005'te kabul etti.

LİTVANYA
2005'te kabul etti.

ŞİLİ
2007'de kabul etti

En son kabul eden ABD yi de ekleyin.

cemalettin
12.10.2007, 17:02
Dogru bir karar zaten bu soykırımı kabul etmeyenler veya kabullenemeyenler hemen ortaya cıktı afedersiniz kudurmaya basladılar

bir insanın "kudurması" genelde kuduz bir "hayvan"ın saldırısı sonucu meydana gelir.
yoksa durduk yerde kimse kudurmaz...

spartacus
12.10.2007, 17:07
Sevgili spartacus,savaş ortamında öldürülen insanlar ile gaz odalarında can verenleri karıştırıyorsun.Bizim köyümüzde eski bir Ermeni köyüdür.Ancak benim aldığım bilgilerden.Saldırdıkları Türk ahallinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Tehcir edilmişlerdir.
Savaşta her yol mübahmıdır bunu da tartışırız fakat Osmanlı Devleti hem Rus Çarlığı hem de Ermeni Devleti ile savaşırken.Bölge Ermenilerinin sessiz kalıp.Tarafız olduklarını bekleyemezsin her halde.Üstelik eli silah tutan Türk erkeklerinin cephe de olduğu bir süreçte.Alınması gereken bir karardı.Her iki halkın güvenliği için.Doğru uygulandımı bak bu tartışılır işte.

Sevgili Can. Siz ne kadar kolay bir şekilde Fransızların Cezayir'de soykırımı yaptığını söylediniz. Fransa'da kolay bir şekilde Türkiye'nin soykırım yaptığını söyler. Ama bir türlü kimse kendi kapısının önünü temizlemez. Kendi yaptıklarının hesabını vermekten kaçınır bunu göç ettirme veya savaş deyip geçiştirir. Hayır sevgili can. Ben savaş ortamında can verenlerle, sistematik olarak veya kısmen yada bir bütün yapılan kırımları ayrıştırabiliyorum. Bu anlamda siz soykırım olayını gaz odaları kapsamına indirgeyerek alanını daraltıyorsunuz.

Birleşmiş Milletlerin 1948 yılında soykırım tanımı nasıl yapılıyor, bunu bir hatırlayalım:

"Bu Sözleşme bakımından, ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen aşağıdaki fiillerden her hangi biri, soykırım suçunu oluşturur.

a) Gruba mensup olanların öldürülmesi;

b) Grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi;

c) Grubun bütünüyle veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak, yaşam şartlarını kasten değiştirmek;

d) Grup içinde doğumları engellemek amacıyla tedbirler almak;

e) Gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletmek;"

[Genel Kurulunun 9 Aralık 1948 tarihli ve 260 A (III) sayılı

Kararıyla kabul edilmiş ve imzaya ve onaya veya katılmaya sunulmuştur.

Yürürlüğe giriş: 12 Ocak 1951]

cemalettin
12.10.2007, 17:18
Vatana millete hayırlı ugurlu olsun.

sağolunuz.
her halde hayr'lı olacaktır zira başımızın üzerinde demoklesin kılıcı gibi tuttukları ve her yıl salladıkları bir konu masadan kalkmış olacaktır.
belki konuyu masadan kalktıktan sonra başka türlü ele alacaklardır,belki yeni konular bulacaklardır.
fakat bu olay uyuyan iyi niyetli insanlarımızın biraz olsun gözlerini açmalarını sağlayacaktır.
bunun ardından başka sıkıştırmalar da uygulamaya konulmak istenecektir elbet.

biz de elbet her isteneni yapmak veya vermek zorunda olmadığımızı hatırlayacağız.

"korkulu rüya" görmemek için uyanık olunsa gerektir

cangüdaz
12.10.2007, 17:33
acaba doğru mu?Türkün Türkten başka dostu yok mu?

spartacus
12.10.2007, 17:55

http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=14157&d=1192200845
Sanmıyorum sayın cangüdaz. Çünkü söylediğiniz gibi olsaydı siz bir yunanlı filozofu rutbe olarak kendinize seçmezdiniz. Yoksa siz aristo yerine Yunus Emre veya Mevlana'yı tercih ederdiniz.

cangüdaz
12.10.2007, 20:32
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=14157&d=1192200845
Sanmıyorum sayın cangüdaz. Çünkü söylediğiniz gibi olsaydı siz bir yunanlı filozofu rutbe olarak kendinize seçmezdiniz. Yoksa siz aristo yerine Yunus Emre veya Mevlana'yı tercih ederdiniz.

sanırım dediğin gibi can bir şey diyemiyorum ama ben görüşlere bakarım farklı milletten de olsa.o milletlerin düşmanlıklarını da gözardı etmem.sevgiyle kal

ezgede
12.10.2007, 21:26
Tarihte bu ülkede Ermaniler vardı.
Onlar türk halkına sanatı, ticareti, tarımı, ziraatı ve medeniyeti öğrettiler.
Sağlık sorunlarının hocalar ve türbelerle çözlemeyeceğini ğrettiler.
Köylere dahi kanalizasyon sistemleri kurdular.
Okumanın gerekliliğini anlattılar.

Ve sonra birilerinin müdahalesiyle yok oldular.

Keşke kalsalardı. daha çağdaş, daha ileri, daha medeni, daha kültürlü, daha zengin bir ülke olurduk.

Ama Tarih incelendiğinde Ermeniler kendi sonlarını kendileri hazırlamıştır.

Seyit Rıza anılarında: bir gün Elazığ a gider üç katlı ahşap bir evin yandığını ve yanan evin kapısından dışarı kanların aktığını görüp sorar,
Ermeni çetelerin buradaki halkı bu eve toplayıp ateşe verdiğini öğrenir.

Koçgiri aşiret liderlerinden Nuri dersimi Atatürk tarafından Suriye ye sürgüne gönderilir, 1950 yılında orada yazdığı anılarında:
Suriyede yaşaya ermenilerin her yıl aynı tarihte kutladıkları bir bayramlarını sorar ve sebebini öğrenir.
Ermeni çeteler 1000 çadırdan oluşan bir kürt aşiretine baskın düzenler ve tüm aşireti yok ederler işte o günü bayram olarak kutlamaktalar.

Sürgün ve katliam sırasında Ermenileri koruyan tek halk alevilerdi.
Dersime sığınan binlerce ermeni devletin tüm ısrarlı isteğine rağmen Seyit Rıza tarafından verilmeyip güvenlik altında Ermenistan a gitmeleri sağlanmıştır.

mmmm
15.10.2007, 05:15
ERMENİSTAN BAŞBAKANI'NIN İTİRAFI
Güneri CIVAOĞLU
11 Ekim 2007 - Milliyet

--------------------------------------------------------------------------

Ermeni kıyımı iddiaları bağlamında Ermenistan'ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin 1923 yılında Bükreş'te yapılan Ermeni meselesiyle ilgili Taşnak Partisi toplantısında sunduğu bir rapor vardı. Kaçaznuni'nin Osmanlı döneminde yaşananları anlattığı kendi imzasını taşıyan bu rapor, Türk Hava Kurumu (THK) tarafından Rusçadan Türkçeye tercüme edilerek kitap haline getirildi. İngilizce ve Fransızca dillerine de çevrildi.
Bu belgeyi özetle sunuyorum.

Türklere savaşı biz açtık
1914 sonbaharında, Türkiye henüz savaşan taraflardan birine katılmadığı dönemde, Güney Kafkasya'da büyük gürültü içinde ve enerjik biçimde Ermeni gönüllü birlikleri oluşturulmaya başlandı.

Türklere karşı ayaklandık. Barışı sabote etmek için savaştık bile. Artık hepimiz Türklerin düşmanı olan İtilaf devletlerinin kampındaydık. "Türkiye'den denizden denize Ermenistan" talep etmekteydik. İtilaf devletlerinin ordularını Türkiye'ye göndermeleri ve hâkimiyetimizi temin etmeleri için Avrupa ve Amerika'ya resmi çağrılar yaptık. Nihayet şu da var ki, var olduğumuz sürece aralıksız olarak Türklerle savaştık. Öldük ve öldürdük. Artık, Türklere ne gibi bir güven telkin edebiliriz ki?

Aklımız dumanlanmıştı
Askeri operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya'ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin milli mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. Türklere karşı ayaklandık ve savaştık. Sevr Antlaşması gözümüzü kör etmişti. İsyanımızın temelinde İtilaf devletlerinin bize vaat ettiği büyük Ermenistan hayali vardı. Ama biz hiçbir zaman devlet olamadık. Türkiye Ermenistan'ı diye bir devletin hayalden öte olmadığı gerçeğini göremedik.
Aklımız dumanlanmıştı. Biz kendi isteklerimizi başkalarına mal ederek, sorumsuz kişilerin sözlerine büyük önem vererek, kendimize yaptığımız hipnozun etkisiyle, gerçekleri anlayamadık ve hayallere kapıldık.

Türkler doğru yaptı
1915 yaz ve sonbahar döneminde Türkiye Ermenileri zorunlu bir tehcire tâbi tutuldu. Türkler ne yaptıklarını biliyorlardı ve bugün pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır. Siyasal açıdan olgunlaşmamış ve dengesiz insanlara özgü bir şaşkınlık içinde, bir uçtan diğerine savrulmaktaydık. Rus hükümetine karşı dünkü inancımız ne denli körü körüne ve temelsizse, bugünkü suçlamalarımız da o denli körü körüne ve temelsizdi.

Barışı sabote ettik
Kaderden şikâyet etmek ve felaketlerimizin sebeplerini kendi dışımızda aramak acıklı bir durumdur. Bu bizim (hastalıklı) milli psikolojimizin karakteristik bir özelliğidir ve Taşnaksutyun Partisi de bundan kaçamamıştır. Osmanlı'dan, Akdeniz'e uzanan bir Ermenistan talep ettik. Derhal gönüllü birlikleri oluşturduk, Türklere karşı ayaklandık ve savaştık. İsyanımızın temelinde İtilaf devletlerinin bize vaat ettiği Ermenistan hayali vardı, gerçeği göremedik.
Sorunu tarihçilere bırakmak çabalarında ilginç bir belgedir.
Keşke ABD kongre üyelerine de dağıtılsaydı.

meymane
17.10.2007, 01:46

sanirim evet, bir bakin cevrenize turkler hanki komsu devletlen iyi anlasiyor, sakincali degilmi?
kendi cumhuruyetinin icine bile yansimis sonucta politikasi kirli.

roni
17.10.2007, 01:54
Emperyalizmin alçak hakemliği"ne direnen kimdi?

Gel de Hrant'ı arama şimdi: İki yıl önce, 24 Nisan'da şöyle yazmıştı:
"Benim tarihimin Avrupa'larda, Amerika'larda sermaye yapılması zoruma gidiyor. Bu öpmelerin ardında bir taciz, bir tecavüz seziyorum. Geleceğimi, geçmişimin içinde boğmaya çabalayan emperyalizmin alçak hakemliğini kabul etmiyorum. Bu çağda, ne bir parlamentonun hakemliğe soyunmasını kabul ediyorum, ne de bir devletin... Gerçek hakem, halklar ve onların vicdanlarıdır."
Bunları yazmakla kalmaz, kendisini "yoklamaya" gelen her yabancı heyete söylerdi.
Onu katledenler, vurulmasına zemin hazırlayanlar, vuranlara türkü yakanlar neyi kaybettiklerini şimdi daha iyi anlıyorlar mı acaba?
* * *
Ermeni soykırımını tanıyan tasarı, ABD Kongresi'nin Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilince Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman bayramda apar topar Ankara'ya geldi.
Oysa ilişkileri düzeltmeye gelen Edelman, ABD'nin Türkiye'de "en nefret edilen ülke" olmasına büyük katkı yapan diplomatlardan biri...
Türk-Amerikan ilişkilerinin en berbat döneminin mimarlarından...
"İran'a vize koyun", "Suriye'ye gitmeyin" türü taleplerle elçiden çok bölge valisi gibi davrandığı için, "istenmeyen adam" ilan edilmesine ramak kala görevinden istifa ederek Ankara'yı terk eden büyükelçi...
Yıllardır dinlediğimiz masalı, bir kez daha okuyor:
"Tasarının Komisyon'dan geçmemesi için elimizden geleni yaptık. Kongre'den geçmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ama sizin de yardımcı olmanız lazım. 1 Mart'ta tezkereyi reddetmeniz hiç iyi olmadı. Şimdi sınır ötesi operasyona kalkışmanız, Irak sınırını kapatmanız ilişkilere büyük zarar verir, vs.vs.."
Kurt oturtmuş bizi dizine, "Kırmızı Başlıklı Kız" masalı okuyor.
* * *
Biz bu masalı Başkan Johnson'ın 1964'te İnönü'ye yazdığı mektupta da dinlemiştik; "Kıbrıs'a çıkarsanız, muhtemel Sovyet saldırısında sizi korumayız" diyordu.
Biz bu masalı 1971'de Washington, Erim hükümetine haşhaş ekim yasağı dayattığında da dinlemiştik. Ecevit yasağı kaldırdığında Kongre'nin "Borç vermeyelim, yardımı durduralım" kararı hâlâ hafızamızdadır.
Biz bu masalı 1974'te Kıbrıs harekâtının ardından "silah satışının ve askeri kredilerin durdurulması" kararından sonra da dinlemiştik.
Biz bu masalı, 1980'de Evren'i Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüş vetosunu kaldırmaya ikna ederken karşılığında komuta kontrol alanlarının yeniden tespiti sözü veren General Rogers'tan da dinlemiştik. O "asker sözü" de unutulup gitmişti.
Müttefik buysa ise münafık kim peki?
Bu "nefret" bir günde mi oluştu sanıyorsunuz?
* * *
Ama çare, öfkelenip Irak'a dalmak filan değildir.
Çare, -yine Hrant'ın söylediği gibi- sorunu sınır ötesi hakemlere, Amerikan kongrelerine, Avrupa parlamentolarına bırakmadan, yanı başımızdaki komşumuzla, Ermenistan'la çözmektir.
Bunu yapmayıp, tersine "emperyalizmin alçak hakemliği"ne isyan eden Dink'i öldürtüp katilleriyle resim çektirirseniz, delilleri karartıp oğlunu düşüncelerinden dolayı hapse mahkûm ederseniz sadece ABD'de değil, tüm dünyanın meclislerinde ve vicdanlarında mahkûm olursunuz

can dündar

bi okuyun istedim .. saygılar..

cemalettin
17.10.2007, 10:36
Not;acaba neden öldürüldü?

UĞUR MUMCU'DAN ABD BELGELERİ (GÜNERİ CIVAOĞLU)
16 Ekim 2007, Kaynak : Milliyet

Uğur Mumcu, 1 Nisan 1984'te Cumhuriyet'teki köşesinde "Ermenilere daha 1900'lü yıllarda ABD desteğini" yansıtan belgeler yayımlamış. "Ermeni kıyımı" iddiasını kongre kararı haline getirme çabalarının ipliğini pazara çıkarıyor. Bakın, 23 yıl önce neler yazmış Uğur Mumcu...

'"........ eğer Ermeni sorununun dünü, önceki günü karıştırılırsa, Amerikalı dostlarımız bundan hiç hoşnut kalmazlar.
İsterseniz, bu konuda birkaç tarihsel belgenin satırbaşlarını aralayalım...
İngiliz Kraliyet matbaası tarafından basılan I. Dünya Savaşı ile ilgili gizli belgeler, Erol Ulubelen tarafından Türkçeye çevrilmiş, önce Doğan Avcıoğlu'nun yönetimindeki Yön Dergisi'nde yayımlanmış, daha sonra kitap olarak basılmıştır.
2. basımı Çağdaş Yayınları tarafından yapılan "İngiliz Belgeleriyle Türkiye" kitabında, I. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin Amerikalılar'ca nasıl desteklenip kışkırtıldıklarını gösteren belgelere yer verilmiştir.
Okuyalım:
......................

Gizli Belge: S/735, belge no: 492.
Amiral Webb'den Lord Curzon'a yazılan 19 Ağustos 1919 tarihli yazı:
"Amerika, Trabzon ve Erzurum'u içine alan bir Ermenistan'ı himaye edecek. Geri kalan 4 ili de Kürt devleti olarak İngilizlerin himayesine bırakıyor."
......................

Gizli Belge: S/60, belge no: 46.
5 Nisan 1920 günü Mr. Lindsay'ın Washington'dan Lord Curzon'a yazdığı yazı:
"Amerikan Senatosu, Ermenistan'ın mandası işini görüştü. 5 yılda 757 milyon dolar verecekler. Başlangıçta 50 bin kişilik bir ordu yollanacak, daha sonra 200 bin kişiye çıkarılacak. Amerika kuvvetlerinin başına General Zames G. Harbord getirilecek. Ayrıca bütün Türkiye'nin mandası için de görüşmeler yapılmaktadır."
........................

Gizli Belge: S/71, belge no: 63.
16 Mayıs 1920 günü Sir A. Gaddes'in Lord Curzon'a yazdığı yazı:
"Amerikan hükümeti, Ermenistan'ın Adana da dahil korunmasını istiyor. Silah, cephane, demir yolu ve her türlü malzemeyi buraya sevk edecekler.
... boşaltım, Karadeniz limanlarında Amerikan bahriyesi tarafından ve Amerikan donanmasının himayesinde yapılacak. Türklerin yapacağı en ufak bir hareket, Amerikalılar tarafından bastırılacaktır."
.........................

Gizli Belge: S/81, belge no: 10.
16 Şubat 1920 Londra Konferansı tutanaklarından bir başka parça:
"Ermenistan'a 6 ilden başka Trabzon ve Adana da verilmelidir. (Fransa ise Adana'yı kendisi için istiyor.)"
.........................

Gizli Belge: S/300, belge no: 38.
28 Şubat 1920 Londra Konferansı tutanaklarından bir parça:
"Mustafa Kemal, kendisini Erzurum Valisi ilan etmiş. Erzurum'un yeni kurulacak Ermeni devletine katılacağı bir sırada bu çok anlamlı bir harekettir.
Bu adam olmasaydı, Ermenilerin bir şansı olurdu..." '

...........................
Uğur Mumcu'nun satırları, hadiseyi sadece Ermeni diasporasının lobisi sanmak yanlışını ortaya koymakta.
Kökler derinlerde...
Türkiye'nin karşı tavır koyuşlarının ve bilgilendirme çabalarının daha geniş açılı olması gerekir.
Amerika'nın petrol zenginliğine sahip bölgeye küçük ve kendine bağlı devletlerle egemen olma politikasının çizgileri daha yüzyılın ilk çeyreğinde belirlenmiş.
"Irak'ı 3'e bölmek, Barzani öncülüğünde Kürt devleti, PKK kartlarını güçlendirmek, Ermenistan'ı himaye ve bu politika çizgisinde İsrail'den de yararlanmak" stratejisi artık sırıtıyor.
Keşke yanılıyor olsak...