Orijinalini görmek için tıklayınız : Milliyetçilik bu mu?

evista26
15.10.2007, 10:26
Kimse insanın kendi işini yapmasının aslında en iyi milliyetçilik olduğunu, vatanseverliğin de işini en iyi yapmak olduğunu anlamadığından kendi beceriksizliğini, iş bilmezliğini arabesk gösterilerle kapatmaya çalışır

Milli maç öncesinde futbol takımımız, Milli Marşımızı asker selamı vererek dinledi. Bu tür gösteriler birçok insana çok duygusal, çok güzel geliyor olabilir. İçgüdüleri ile düşünmeye alışmış insanlar açısından bu normaldir de, ancak bu tür gösterilerin temelde anlamsız ve komik olduğunu da görmemiz gerekiyor.

Maçtan bir süre önce şehitlerimize atıfta bulunularak bir kahramanlık edebiyatı başlatıldı ve maçın kazanılmasının şehitlerimizin ruhu ile bağlantıları filan kuruldu. Ben bu söyleme, ‘acaba Fatih Terim yine oyuncuları dolduruşa getirmek için bir taktik mi uyguluyor’ diyerek sesimi çıkarmaya gerek duymadım. Ama baktım her sıradan vatandaş gibi futbolcular kendilerine söyleneni, kahramanlık edebiyatını ciddiye almışlar ve maç öncesinde asker selamı filan veriyorlar. Müsamereye çıkmış çocuklar gibiydiler o an. Lüzumsuz, içi boş sadece cahili tatmin edecek bir gösteriden başka bir şey de değil. Maçı naklen veren kanal da çok etkilendi bu görünümden; duygu dolu sözler etti.

Bu tür övünmeler, gösteriler pek sevilir bizim toplumumuzda. Yapılan gösterinin anlamı, değeri hiç sorgulanmaz. Milli tepki söz konusu olduğunda beynimizin önemli bir bölümü duruyor gibi bir durum var ortada.

Ne oldu sonra. O kadar gösteriden sonra dökülen bir takım vardı sahada, bir işi beceremediler. Kimse insanın kendi işini yapmasının aslında en iyi milliyetçilik olduğunu, vatanseverliğin de işini en iyi yapmak olduğunu anlamadığından, kendi beceriksizliğini, iş bilmezliğini arabesk gösterilerle kapatmaya çalışır. Oysa önceki gece Türk milletine verilecek en büyük hediye, asker selamı çakmak değil, maçı almak olacaktı. Bunu futbolcular da Fatih Terim de umarım düşünüyordur.

İyi vatansever olmak istiyorsan kendi işini en iyi yap yeter. Bu ilkeyi artık tüm toplum anlasa iyi olur. Selam çakma işini de işi bu olanlara bırak. Askerler yeri geldiğinde çakarlar o selamı gerekirse.

İşin başka bir boyutu da var. Bu tür gösteriler iç tüketime yönelik yapıldığından bunun dışarıda nasıl algılanacağı hiç düşünülmüyor. Sivillerin askeri selamı ancak diktatörlük rejimlerinde alacağını da hatırlamak gerekiyor. Avrupalı olma iddiasını teorik olarak taşıyan Türkiye’nin futbol takımının kendisine anlık tatmin verecek diye öyle selamlar filan vermesi, yanlışın ötesinde zarar veren bir olaydır da.

Toplum şehitlerini saygıyla anmasını gayet iyi bilir de futbolcusundan da antrenöründen de işini iyi yapmasını bekler. O kadar basit. Çocukluk hastalıklarından çıkıp, olgun geçmişimize layık bir toplum olmayı bilelim artık.

eylül83
15.10.2007, 10:57
Güzel tesbitler yapmışsınız bende maçı izlerken bu ayrıntılar dikkatimi çekti ve gülünç buldum. Dediğiniz gibi herkesin işini iyi bir şekilde yapması en büyük milliyetçiliktir...