Orijinalini görmek için tıklayınız : referanduma evet mi? hayır mı?
ceylan gözlüm 15.10.2007, 11:34 arkadaşlar anlayan varsa lütfen anlatsın. şimdi haftasonu yapılacak olan referanduma evet desek mi hayırlı olur hayır desek mi? şimdi okadar saçma bir durum ki deniz baykal oy kullanmayın kullanırsanız hayır kullanın diyor. tayyip erdoğan evet kullanın diyor evet desek halk zaten onları destekliyor seçimlerde gördük. hayır desek meclis te zaten onlar çoğunlukta yine onların dediği olacak. oy kullanmasak yine her iki halükarda zaten kazanmış olacaklar. yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal misali ortada kaldık. ne yapacağını bilen varsa bizimle de paylaşsın lütfen... :confused1
Mahir_86 15.10.2007, 11:40 valla AKP iktidara nasıl geldi fikrimce söyleyeyim: oy kullanmayanlar ve oylarını bozanların oyları hep AKP ye sayıldı. şimdi siz referandumda oy kullanmazsanız yahut oyunuzu bozarsanız fikrimce yine EVET olarak kabul edecekler.. bence referanduma HAYIR demeliyiz.
Aslında Referandum bile olmamalı. adamlar seçimlerde kazandıkları büyük çoğunluğa güvenerek referanduma gidiyorlar. aksi olsaydı ucu ucuna seçimi kazanmış olasalardı inanın AKPlilerde referanduma HAYIR derdi.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Bu Gaflet Uykusundan Uyanacaklar.. Ama Çok Geç Olacak. Uyan Ey Vatandaş!
annem dedi ki geçen kızım bu erdoğan'da evet değine göre biz hayır diyelim :)
eminim bundan sonra vergileri azaltalım mı v.s. için referanduma gitsek
ve RTE evet dese
annem yine bu böle dediğine göre kesin var bi pislik der :)
napcağımızı şaşırdık walla
ben kullanmıycam herhalde
çünkü oyumun bi önemi olduğunu düşünmüyorum
sessizlik en iyi tepkidir misali
allah sonumuzu hayır etsin
Akp'nin gölgesindeki ysk başkanın açıklamalarına göre, referandum'da kayıtlı seçmenlerin %1'i bile oy kullansa ortaya çıkacak sonuç geçerlilik kazanacakmış. Bu nedenle referanduma katılmamayı mantıklı bulmuyorum. Çoğunluk onlar olabilir fakat yinede her vatandaşın tepkisini sandıkta yansıtması gerektiğini düşünüyorum. Katılmamak akp'nin ekmeğine dolaylı olarak yağ sürmektir. Çoğunluk bu zihniyette diye en doğal vatandaşlık haklarımızı kullanmadan adeta bu ülkede yaşamıyormuş gibi yapmamız gerekmiyor.
Bir süre önce referandum da görev almak için ilçe seçim kuruluna başvurmuştum ve 21 ekimde sandık başında görevliyim. Görevli olmasam bile gider tepkimi sandıkta gösterirdim. Akp'nin seçimlerden önce alel acele çıkartıp, sezerin red etmesi neticesinde halka gönderilmek zorunda kalan ve referanduma sunulan anayasal değişiklere HAYIR!
eldorado 15.10.2007, 12:49 ne garip bir siyasi yapımız var...
seçimler öncesi muhalefet ve diğerleri sırf akpli seçilmesin diye cumhurbaşkanı refaranduma olumlu bakıyorlardı...seçim sonuçları sonrası fikirleri değişti...bu ikiliğin yarattığı tepkinin şimdide iktidar adına olumlu sonuçlar vereceği kanısındayım...refarandumda da akp adına büyük bir başarı gelecek....her ne kadar istemesekte...
ceylan gözlüm 15.10.2007, 14:15 akp adına başarıyla sonuçlanacağını biliyoruz ama bişey yapamıyoruz nekadar kötü değilmi? bizim vereceğimiz oyların önemi bile yok. onun için toplanıp aynı şeyi yapalım ya oy kullanmayalım yada "hayır" olarak oyumuzu kullanalım. tepkimiz anlaşılmış olsun (sanki anlaşılsa ne olcak ta) tüm üyelerin bundan haberi olsun ve belli bir grup olarak aynı şeyi yapalım. nedersiniz?
Refaranduma oy kullanacağım ve hayır diyeceğim.Oy kullanmazsak akp ye evet olarak sayılacak kullanılmayan oylar,bunuda istemeyiz....
AKP'nin seçmeni belli olsun
> REFERANDUMU OYLAMAYIN!
>
> Siz 'hayır' oyu da kullansanız bile, referandumdan 'evet' çıkacaktır.
>
> Yüzde ellinin altında kalan referandumlar iptal edilir.
>
> YSK'nin yapamadığını yapın; son seçim oyununu referanduma hiç
> gitmeyerek bozun!
>
> AKP'ye oy verenlerin sayısı belli olsun!
>
>
>
> …ve YSK kendisinin ve seçim düzeninin dürüst olduğuna güveniyorsa,
> referandum dahil her seçimde oy kullananların imzaladığı seçmen
> listelerinin fotokopilerini seçimden sonra muhtarlıklarda sergiler;
> sahte imzaların hesabının sorulmasına ortam hazırlamış olur; kuşkular
> da ortadan kalkar.
>
>
>
>
>
> Son seçimde neler yaşandı; çok yazıldı ama kısaca bazılarını anımsayalım:
>
> * Seçmen sayısı, olması gerekenden fazlaydı
> * Kaç kişinin mükerrer oy kullandığı sonraki seçimde belli olacak
> * Muhtarlığın askısında isimlerini gören milyonlar, seçim günü
> listelerde kendisini bulamadı ve oy kullanamadı
> * Bilgisayar programı Amerika'daki seçim hilebazlığıyla ünlü Sun
> Microsystems'le Türkiye icin diktatörlük isteyen Rahmi Koç'un
> şirketine yaptırıldı
> * Aynı numaralı birden çok sandık vardı
> * Oy vermeye gidenler daha önceden oy kullandiklarını (!) ve
> imzaladıklarını (!) gördü
> * Çöplerden mühürlü oylar çıktı
> * Seçim görevlilerinin ellerinde tutanakla YSK'nin açıkladığı
> sandık sonuçları aynı değildi
>
> gibi 'yüksek değerler'in üstünü çizin bir kalemde; somut belgelere
> bile 'maddi hata' (!) diyor YSK...
>
> Birtek oy bile kutsalken, yapılması gereken tek iş vardı: seçimi
> yinelemek.
>
> Birtek maddi hata bile halel getirir seçimin namusuna…
>
> YSK, seçimi zerzevat satmak sanabilir; birkaç çürük için, bütün mal
> atılmaz ya!
>
> Oysa seçim, doğmamış bebeklerin geleceklerini de belirleyen kutsal bir
> iştir;mutlaka lekesiz olmalıdır.
>
> En küçük bir kuşkuya yer olmamalı namusunda! Halel gelmemeli ırzına!
>
> Oysa, sorgulanması bile seçim namusunun üzerinde kuşku doğurur; kara
> leke oluşturur.
>
> Referandumda da bir sürü maddi hata olacak; çünkü güvencesi YSK'de
> maddi hata var!
>
> Önce sandık sonuçlarını neden seçmenden kaçırdı YSK?
>
> Kimin malını, kimden kaçırdı...
>
> Yanlış sandık sonuçları ortaya çıkınca maddi hata denildi.
>
> YSK çalışanlarının bebekleri de olası maddi hatalardan ileride nasibini
> alacak : ((
>
> YSK seçimi iptal etmedi; denetimindeki oyunu sürdürüyor…
>
> 'AKP'ye oy vermeyenler; son üç seçimde de sorgulanan YSK'nin
> denetleyeceği referandumda sandığa gitmeyin!'
>
> YSK'nin yapamadığını yapın; son seçim oyununu referanduma hiç
> gitmeyerek bozun!
>
> AKP'ye oy verenlerin gerçek sayısı belli olsun!
>
> REFERANDUMU OYLAMAYIN!
makaay2077 15.10.2007, 14:41 arakdaşlar en iyisi gitmeyin
yüzde elinin altında olunca iptal oluyorsa oy kullanmayalım
yüzde elinin altında olunca iptal oluyorsa oy kullanmayalım
Arkadaşlar ysk başkanı Muammer Aydın böyle bir durum olmadığını söyledi, YSK Başkanı: "Katılım oranı sonucu etkilemez" dedi. Yani katılsanızda katılmasanızda, katılım yüzdesi ne olursa olsun, çıkacak sonuç onaylanacak.
O nedenle referanduma katılmadan tepki göstermenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.
spartacus 15.10.2007, 16:06 Evet halk seçmeli
Demokratik tüm ülkelerde cumhurbaşkanlarını halk seçiyor. Halkın seçmesinden neden korkuyorlar? Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi?
Cumhurbaşkanını halkın seçmesine evet denilmesi taraftarıyım. Öneriyi kimin getirdiği bir detaydır. Bu sebeple pireye kızıp yorganı yakmamak lazım.
Sevgili canlar, arkadaşlar bir öneriyi kimin getirdiğine veya alttaki parti imzasına göre değil, doğruluk derecesine göre değerlendirmek gereklidir. Bu öneriyi getiren partinin ismine elimizi koyup kapatalım, sonra bunun doğruluk ve yanlışlık boyutuna göre oy verelim. CHP'nin yaptığı yanlışa düşmemek lazım.
Cumhurbaşkanını halk seçmeli.
ceylan gözlüm 15.10.2007, 16:07 bencede oyumuzu hayır olarak kullanalım ve tepkimizi böyle belli edelim.
tabiki katılıcam ve HAYIR diyecem.
Mahir_86 15.10.2007, 16:47 Evet halk seçmeli
Demokratik tüm ülkelerde cumhurbaşkanlarını halk seçiyor. Halkın seçmesinden neden korkuyorlar? Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi?
Cumhurbaşkanını halkın seçmesine evet denilmesi taraftarıyım. Öneriyi kimin getirdiği bir detaydır. Bu sebeple pireye kızıp yorganı yakmamak lazım.
Sevgili canlar, arkadaşlar bir öneriyi kimin getirdiğine veya alttaki parti imzasına göre değil, doğruluk derecesine göre değerlendirmek gereklidir. Bu öneriyi getiren partinin ismine elimizi koyup kapatalım, sonra bunun doğruluk ve yanlışlık boyutuna göre oy verelim. CHP'nin yaptığı yanlışa düşmemek lazım.
bence cok mantıklı.. Cumhuriyetçilik ilkesi: Halkın, halkı yönetecek kişileri seçme hakkı demektir.
bir bakıma biz milletvekillerini sectik.. onlarda cumhurbaşkanını seçti.. ama cumhurbaşkanı' nı da bizim seçmemiz gerekir.
Cumhurbaşkanlığı simgesel olması gereken bir makamdır. Şuanki haliyle hiçbir siyasi sorumluluğu yoktur. Böyle bir kurumun halk tarafından seçilmesi çok saçma. İngiltere'de kralın halk tarafından seçilmesi gibi bir şey. Ayrıca seçimde halka ne vaatte bulunacaklar? Tam bir komedi. Sadece Türkiye'de rastlanır tüden. Boşa masraf. Harcanan vergilere yazık...
spartacus 15.10.2007, 17:29 tabiki katılıcam ve HAYIR diyecem.
Sevgili aleyna
Nedenini merak ettim doğrusu?
anti-fasist 15.10.2007, 17:48 Benden de koskocaman bir hayır!!!!
Sevgili aleyna
Nedenini merak ettim doğrusu?
sevgili spartacus.şöyle ifade etmeye çalışayım.Cumhurbaşkanlığı makam olarak siyasallık taşımamalı ve partiler üstü olmalı diye düşünüyorum.bu bağlamda seçimi halka bıraktığımızda makamın siyasallaşmasını engelliyemeyiz.partilerin kendi cumhurbaşkanı adayları olacaktır.bunu takiben seçim propagandaları vb.sonucu çıkacak kişi ne derecede anayasal koruyucu olabilir?olsada muhalif kesime inandırıcı olabilirmi?
aslında fikren cumhurbaşkanını halkın seçmesini isterdim.ama şimdi değil. durum ortada halkımız bazı gerçekleri görmemeye devam ettiği sürece,takiyelere inandığı sürece Partiler,görüşler üstü bir devlet adamı seçebilirmi?şu durumda halk seçseydi gene akp yada mhp adayına evet derdi.halk olarak biraz bilinçlendikten sonra bu seçim halka gidebilir diye düşünüyorum.
halitseyfi 15.10.2007, 19:40 Neye hayır neye evet diyeceğiz.
Referendum başlamış, insanlar oy kullanıyor, fakat yinede referanduma sunulan kanunda değişiklikler sürüyor.
Merak ediyorum kin neye evet veya hayır diyecek.
Cumhurbaşkanını halk seçsin diye oy vereceğiz ama iktidarı seçen halk ortada halka güvenmiyoruz.
Meclis seçsin diyelim ama meclise güvenmiyoruz.
Genelkurmay belirlesin desek askere güvenmiyoruz.
Ortak bir noktada buluşsak adaya güvenmiyoruz.
Hava güzel olursa çocuklarla pikniğe giderim.
Sandığa atacağım oydan fayda gelmiyeceği kesin, ama mangala atacağım et oydan faydalı olacak.
bektaşi44 15.10.2007, 20:17 Yeni anayasada cumhur başkanının yetkileri dahada tırpanlanıyor .Dolayısıyla oyun evet veya hayır olmasının pek anlamı yok . Bizim orda bir laf vardı aşagi tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık Her halükarda alevi sol vs bir şey yok saygılar...
ahmetfikret 15.10.2007, 20:18 Referanduma evet oyu kullanıcam. Çünkü halkın seçme ve seçilme özgürlügünün tamamının halka ait oldugunu düşünüyorum, buna baglı olarak da cumhurbaşkanlıgıda dahil tüm siyasi iktadarları halk seçmeli.
spartacus 15.10.2007, 20:32 Referandumda hayır diyenlerin halktan çekindikleri kanısındayım. Kitleler sanki cumhurun başını seçemez veya seçerse iyi birini seçmez kaygıları hakim. Oysa kitlelerden çekinmemek gerekir. Cumhuriyet tarihinde şimdiye değin 4 kez referanduma gidilmesi zaten her şeyi ifade ediyor. Batı avrupa ülkelerinden bazıları doğrudan demokrasiye geçmiş. Biz 85 yılda 4 kez referanduma giderken, onlar yılda en az 3 kez böyle uygulama başlatmışlar. Bunların başında İsviçre gelmektedir.
referandum tarihinde TC siyasi coğrafyası içinde bulunsamda,bulunmasamda oy kullanmayacağım....oy vermekle değil oyunu bozmakla uğraşalım.....
Benim sahsi kanatim oyumun rengi EVET olacaktir. Cünkü sistem yanlisi ve sistemin sectigi bir cumhurbaskani istemiyorum. Demokratik bir secimle gelecek kisinin daha verimli olacagini tahmin ediyorum siyasi düsüncesini baz almadan.
Bundan öneckilerin neler yaptigi ortadadir.
Ayrica konuya bir anket eklense daha iyi olur.
muhammetmustafa 15.10.2007, 20:59 dünyanın hic bir yerinde görülmemiştir oylamaya sunulan taslagın daha sonradan degiştirlmesi benim şahşi görümsüm bu işin icinde gene bir inlik vede cinlik var vede sonuna kadar rte dedigi herseye hayır rte süt beyaz demesıne bıle ınanmam
Taslakta toplantı yeter sayısının 367'den 184'e indirilmesi de öngörülüyor.Bu da AKP'nin mecliste istediği gibi at koşturabilip yasalarını çıkarabilmesi demektir.
Cumhurbaşkanını halk seçse bence pek de birşey değişmez, AKP'ni başa getiren bu kitle Gül'ü de başımıza getirirdi.
Üstelik Gül'ün bu yasayla düşmesini engellemek için gümrük kapılarında oylamanın başladığı zamanda değişiklik yapıp, üstüne üstlük referandumu iptal etmemek kesinlike halkla dalga geçmek demektir.Bu küstahlığı kesinlikle kabul edemem ve bu nedenle HAYIR diyorum.Bu gerekçeyle sandıkta ret oyu kullanacağım.
ceylan gözlüm 18.10.2007, 16:31 Benim sahsi kanatim oyumun rengi EVET olacaktir. Cünkü sistem yanlisi ve sistemin sectigi bir cumhurbaskani istemiyorum. Demokratik bir secimle gelecek kisinin daha verimli olacagini tahmin ediyorum siyasi düsüncesini baz almadan.
Bundan öneckilerin neler yaptigi ortadadir.
iyi hoş evet diyorsun da neye evet dediğini biliyormusun, biliyormuyuz. anayasa değişikliklerinden haberin varmı yada hangimizin var. sadece cumhurbaşkanını halk seçsin oylaması değil bu, anayasa değişiklikleri de var bu değişiklikleri bilmediğimiz için hayır demeliyiz diye düşünüyorum.böyle kapalı kapılar ardında oylama yapılıyor. ama kimse bilmiyor değişiklikleri sadece cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne sürüyorlar. diyorlarmı halka bu yasalar değişcek diye yok işlerine gelmiyor çünkü.
valla bence hayır denilmeli çünkü referandum maddelerine bakılacak olunursa öne çıkan 2 madde var sadece o 2 maddeyi ortaya çıkarıyorlar bunların gerisinde neler var neler diyolarki cumhurbaskanını halk seçsin halk basbakanı seçtide ne oldu cumhurbaskanını da seçse aynı hüsran bu maddelerin ardında diger maddelerde birçok şey yatıyor "OKULLARDA SEÇMELİ DERS OLARAK KÜRTÇE OKUTULSUN, DİGERİ İSE HERKES ÖZGÜRCE OKULLARA GİTSİN VE DİGERLERİ " bunlar var içinde tamam özgürce okullara gitsin ama başları örtülü degil okullara başörtü girmemeli eger girerse bunları ardı arkasıda kesinmeyecektir.Bu konuda herkes ellerini yüregine koysun daha sonra da 21 EKİM günü oylarını kullansın.
rozerin62 18.10.2007, 16:47 Arkadaşlar bugün haberlerde izledim çok az kişi bile sandığa gitse sonucu belirleyecekmiş.Bizim çoğu insanımız gitmeyeceğiz protesto edeceğiz falan diyorlar.Bende öyle düşünmüştüm.Ama madem az kişi bile olsa sonucu etkileyecek o zaman neden yine akp yandaşları sonucu belirlesinki.Gittim ve muhtarlıktan seçmen kağıtlarımızı aldım.
Bir taraftan R. Tayyip Erdoğan, diğer taraftan Abdullah Gül referandumdan evet çıkması için ter döküyorlar. Eh, insaf. Türkiye'nin tek sorunu buymuş gibi, uğraşmaları gereken başka hiçbir dert sıkıntı yokmuş gibi sanki bir referandum için harcayacak 2 trilyon liramız varmış gibi, şu yapılan işlere bir bakın. 2 trilyon lira halkın parasıdır. Ne RTE nin ne de Abdullah bey in babasının malı değildir ve keyiflerince harcamaları israftır, günahtır ve de büyük bir arsızlıktır. İnsanlar sormaz mı "yahu arkadaş, ne bu acele, ne bu telaş; neyin peşindesiniz siz?"
arkadaslar gidin piknik yapin katilmayin
sahrut75yagmur 18.10.2007, 19:46 YSK’dan referanduma vize
YSK, pazar günü yapılacak referandumun ertelenmesine gerek olmadığına oy çokluğuyla karar verdi. Karar 5’e karşı 6 oyla alındı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halk oyuna sunulacak anayasa değişikliği paketinden 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin geçici iki maddenin çıkarılması sonrasında halk oylamasının ertelenip ertelenmeyeceği konusunu değerlendirmek üzere toplandı.
Haberin devamı
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan YSK Başkanı Muammer Aydın, Kurul’un TBMM’den geçerek bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yasayı değerlendirdiğini anımsatarak, oy çokluğuyla halk oylaması sürecinin devamına karar verdiklerini söyledi.
Muammer Aydın, “Pazar günü halk oylaması yapılarak sonuçlanmasına karar verdik” dedi.
(NTV)
Ben de referanduma katılmak taraftarıyım...Hiçbirşey yapmamak,gitmeyerek tepki koymak bir şeylerin çözümü olmaz diye düşünenlerdenim...Hayır dersiniz tepkinizi korsunuz...
Zaten yukarda verdiğim habere göre de kesin yapılacak olan bu süreçte hayır diyerek tepkinizi verin derim ben...
Saygılarımla.
Bence herkes "Bu anayasa kimin anayasası olacak?" diye düşünmeli. 12 Eylülün dayatmacı cuntacılarının hazırladığı anayasa elbet bir çok özgürlüğümüzü elimizden aldığı gibi beyinlerimizede vurulmak istenen bir kelepçedir kabul ediyorum. Değişiklik elbet olmalı ama bu değişiklik AKP ve onun yandaşlarının işini kolaylaştıracak maddeler içeriyorsa ben bu anayasaya HAYIR diyorum.
Katılımın olmaması durumun da ne olacağını merak edenler varsa onlarla bana gelen aşağıdaki maili paylaşmak istiyorum umarım biraz yardımcı olurum..
---------- Subject: YINE KANDIRILIYORUZ DIKKAT DIKKAT
Bugünlerde ortalıkta dolaşan bir email var, kısaca 'referandum oylamasına katılmayın, %50 altında katılım olmaz ise ret edilmiş demektir ' şeklinde.
Bu email bazı çevrelerin referanduma hayır demeyi düşünenlerin oylamaya katılmamasını sağlayarak referandumda evet çıkması için yapılmış kurnazca bir hiledir.
BAZILARI, 21 EKİM ANAYASA OYLAMASINA KATILMAYIN. TÜM SEÇMENİN % 50 DEN FAZLASININ OYU GEREKLI , KATILMAYIN KI AKP OYLARI BELLI OLSUN DIYOR YA.
BU KOCA BIR YALAN
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/anayasa.maddeler?p3=175
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması YETERLİDİR.
OYUNUZU MUTLAKA KULLANIP, HAYIR DEMELİSİNİZ. İSTERSENİZ YUKARIDAKİ SİTEYE GİRİP BAKIN.
T.C. Anayasası
175. Madde
Anayasanın Değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılma
(Değişik: 17.5.1987-3361/3 md.)
Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.
Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tabidir.
Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis geri gönderilen Kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.
Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanır.
Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazetede yayımlanır.
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar.
Halkoylamasına, milletvekili genel ve ara seçimlerine ve mahalli genel seçimlere iştiraki temin için, kanunla para cezası dahil gerekli her türlü tedbir alınır.
Yorumu size bırakıyorum..
ne evet ne hayır
gitmiyorum....................
Oylamaya katılmayın gibi söylemlerle çok güzel bir şekilde birilerinin oyununa geliyoruz, oylamada katılım oranı gibi bir sorun olmayacak. Gitmeme tepkisi sadece akp'nin çaldıkları dümene uydurtmaya çalıştıkları kılıfa faydası olacak.
Akp zihniyeti ve sempatizanları dışında, salt romantik çıkarımlarla evet diyenlere dair ise... Referandumda anayadaki yasal değişikleri olarak; cumhurbaşkanı halk seçecek cümlelerine bakarak, 'iyi işte halk seçsin' gibi idealist söylemler bizim içinde bulunduğumuz yapıya ne kadar uyumlu olduğu ise çok açık bir şekilde belli aslında (!) Bunu en azından son seçimde herkes az çok anlamış olsa gerek. Bu arada küçük bir dip not; İran'da devrim sonrası islam cumhuriyeti kapsamında şeriat'ta referandumla getirilmiştir. Halk isteyerek teokratik, şerri bir düzene esir olmayı tercih etmiştir, ki öncesinde dogmalarla efsunlanan onca beynin altında gelişmiştir bu sureç. Şu anki ülkemizde yobazlaşma ve yozlaşma trendi ile ciddi paralellikler gösteren bir şekilde..
Yani bilinçsel evrim düzeyi tamamlanmamış, özellikle dini argümanlarında herhangi bir reform, bir 'rönesans' süreci atlatmamış halklar her zaman ileriyi ileride göremeyebiliyor, birileri tarafından hızla çevrilen gövdesinin duraksadığı herhangi bir noktada yaşadığı bulanıklığın eksenindeki her yön ilerisi, yani gelecek tercihi olabiliyor..
Arkadaşlar emin olmamakla beraber sadece cumhurbaşkanlığı için yapılan bir seçim diğil bunun dışında başka maddelerde var cumhur başkanlığının görev süresinin uzatılması ve buna bağlı bir kaç madde daha olmalı.Eğer oy kullanacaksak bu kesinlikle ve kesinlikle HAYIRolmalıdır
onur melis 19.10.2007, 00:48 evet demek akp yi desteklemek demektir ben ise hayır diyecem ve bunu büyük bir zevkle yapacam
bende gitmiyorum.................ama gidenlerl ütfen hayır ..............hayır..............desinler
REferandum duzmecsinin bir anlami vardir bu da iktidarin bak ben istedigimi yapiyorum dayatmasidir bilmem bu dayatma ne kadar surer..butun hukukcular bu referandumun olamayacagini isaret ederken ysk yola devam,dayatmaya devam dedi..artik hukuk kalmadi zaten hukukcular ne soylediyse akp tersini yapti...bunu nasil onleyecekler merak ediyorum dogrusu...
referandum a gidilse ne olur gidilmese ne olur...ben gitmemekten yanayim,,,gidenlerde hayirdan yana olsun ,.......
ceylan gözlüm 19.10.2007, 10:15 bende gitmiyorum.................ama gidenlerl ütfen hayır ..............hayır..............desinler
maden ki oylarınızı hayır olarak kullanın diyorsun bence sen ve senin gibi
"gitmicem ama gidenler hayır desin" diyenler de gidip oylarını hayır olarak kullanmalı lütfen seçimlere katılıp oyumuzu hayır olarak kullanalım...
iyi hoş evet diyorsun da neye evet dediğini biliyormusun, biliyormuyuz. anayasa değişikliklerinden haberin varmı yada hangimizin var. sadece cumhurbaşkanını halk seçsin oylaması değil bu, anayasa değişiklikleri de var bu değişiklikleri bilmediğimiz için hayır demeliyiz diye düşünüyorum.böyle kapalı kapılar ardında oylama yapılıyor. ama kimse bilmiyor değişiklikleri sadece cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne sürüyorlar. diyorlarmı halka bu yasalar değişcek diye yok işlerine gelmiyor çünkü.
Esenlikler,
Bu konu, çok karışık bir hâl almıştır.Demokrasi için sözde oy kullanmaya davet ediyorlar ama büyük bir hata yapılıyor.Sınırlarda oy kullanma işlemi Haftalar öncesinden başladı ve başlamasına karşın "Hangi Cumhurbaşkanı,11.mi, 12. mi...?" tartışmalarından sonra buna cevaben, RTE hemen yasanın geçici 18 ve 19. maddelerini kaldırır ve 11. Cumhurbaşkanı ifadesinden kurtulmuştur.Böylelikle hata üzerine hata,suç üzerine suç işlenmiştir ve bu bir suçtur kanımca...Bu oylar helal mi şimdi?
Sınırlardakiler belkide 11.için kullandılar,belkide bu durumda kullanmazlardı vs. ihtimâller çok..
Buna karşın ne yapılmalı? Kişisel görüşüm; sandıkbaşına gidipde neye evet neye hayır diyeceğim hâlâ belli değil, burada çok karışık durumlar mevcut bir oylamaya elli iş birden sıkıştırılamaz,olsa bile içlerinde iyileine evet,işimize yaramayanlar hayır diyeceğimden tek tek evet-hayır demem gerekli ki, bu da sonuç vermez.Zaten herşeyi de halk oylaması ile halka inersen birkere daha beceriksizliğin, 5 yıla rağmen tecrübesizliğin ortaya çıkmıştır.Zaten halk oylamasının amacı da bu oylamalara alıştırmaktır.Çok ciddi bir oyun vardır bu oylamada.
Oylamaya katımayacağım.Katılacaklara da evet-hayır diye akıl veremez kimse.Öncelikle bu karışılıklar,saçmalıklar düzenlenmeli...Hepsinden önemlisi, bu oylama,sınırlardaki kullanılan oylardan dolayı iptâlini gerektirir.Haksız kazanç sağlayan AKP böylelikle bir suç daha işliyor..
kesinlikle hayirrrrrr arkadaslar,,,savas isteyen varsa aramizda elbette evet desin,ama savasi kimm ister ki????!!!!
Canlar 2 gündür düşünüyorum da bence de çok fena oyuna getiriliyoruz.YSK başkanı zaten referandumun düşük katılıma rağmen düşmeyeceğini de açıkladı.İnternette dolaşan katılmama ile ilgili yazı bence çok saçma.Sonuçta bu oyun, ''hayır''cıları safdışı bırakmak demek.Bu da AKP'lilerin taslağı güle oynaya geçirmesi demek.''hayır oyları da evet sayılacakmış, katılmayın ki akp'ye oy verenler ortaya çıksın'', böyle saçma şeyler olur mu?
Bence mutlaka sandık başına gidilmeli.
kesinlikle hayirrrrrr arkadaslar,,,savas isteyen varsa aramizda elbette evet desin,ama savasi kimm ister ki????!!!!
Ablacım biz Irak tezkeresini oylamayacağız ki, biz cumhurbaşkanını halk mı seçmeli, onu oylayacağız.
REFERANDUM diye halkın önüne sunulan şey şarlatanlıktan başka bişey değil.Darbe anayasasının bazı maddelerinde yapılan-ki birçoğumuz yapılmamak istenenin ne olduğunu anlayamadık bile- değişiklikler halka ne gibi kazanımlar sağlayacak bunu düşünmek lazım herhalde.Bizim tek özgürlüğümüz burjuvazinin bize dayatığı 2 veya bazen 4-5 seçenek arasından seçim yapmak mı?
Demokrasi denilen şey acaba halkın kendi kendisini sömürecek,özür diliyorum yönetecek bir avuç 'seçilmiş' insanı seçmesi midir?
Acaba kendimizi daha ne kadar,demokratik aynı zamanda sosyal ve hatta aynı zamanda bir hukuk devletinde yaşıyoruz diye kandıracağız?
Önümüze 2 seçenek konulduğunda,seçim özgürlüğüne sahip olduğumuzu düşünmeyi ne zaman bırakacağız?
Referandumda evet demek veya hayır demek arasında ince bir çizgi var .Birçoğumuz akp hazırladı diye yapılan değişiklikler hayır diyeceğiz,cunta anayasını savunacağız-bir diğer kısmımız ise aman ne güzel 'cumhurbaşkanı'nı biz seçeceğiz diyerek -ki seçilmiştir bile- coşkuyla evet'i işartleyeceğiz.
Referanduma katılmayanlarında bir çok gerekçesi olmakla birlikte ağırlıklı neden öyle sanıyorum ki bu saçmalığın bir parçası olmamak ve dayatılan 'azdan seçmeciliği' elinin tersiyle itmektir.
Ben de 3.yolun zorlanmasından yanayım.'Muhteremler' şimdilik kendileri çalıp,kendileri söylesinler.Son sözü söyleceğimiz zamana kadar 'susuyorum'.
halitseyfi 20.10.2007, 22:40 Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir.
Yukardaki alıntı Anayasanın 175. maddesinin 6. paragrafıdır.
Sevgili canlar
Katılmayın ki katılım %50 nin altında kalsın ve referendum geçersiz olsun söylemi doğru değil . Bu alıntıyı aşağdaki linkten aldım.
http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm
bir anlasam... 20.10.2007, 22:43 Hayır:kapaligöz
akp liler disinda ve akp li hukukcular disinda bütün hukukcular bugünkü haliyle Referandumun hukuka aykiri oldugu konusunda hemfikirdirler.Gümrüklerde vatandasin kullandigi oylar Referandumun eski tanimi icin kullanilan oylardir,hukukun cignenmesine bakinizki ,insanlara önce bu anlamda oy kullandirip oy kullanma islemi sirasinda iki madde degistirliyor verilen oylarin bu durumda gecersiz olacagini söyleyenlerede *Canim birkac bin oydan birsey cikmaz*diye cevap veriliyor.Biz bir muz cumhuriyeti degiliz,ya hukuk vardir yada yoktur 367 yi hukuk disi bulanlarin hernedense agizlarinin suyu akiyor bu hukuksuzluk karsisinda.Dayatma ile Cumhurbaskani sectirenler simdide dayatma ile referanduma gitmektedirler.ve bu hukuk disiliga dur demesi gereken Yüksek secim kuruluda AKP nin ekmegine yag sürercesine referandum olacaktir diyeb iliyor.Nerede kaldi bunlarin bagimsizligi.Bu ülke isgal edilmistir,icerden ve disardan.
bencede kesinlikle HAYIR sorumluluklarımızı yerine getirelim bi cumhurbaşkanımızıda seçemeyeceksek nie bu millet var tepkimizi belli edelim susmayalım
D-e-v-r-i-m-c-i 21.10.2007, 11:48 bir referandum mu olacak ? ne zaman ? haberimin olmadığı birşeye zaten katılamam.
cemalettin 21.10.2007, 12:54 Evet halk seçmeli
hiç kimse kusura bakmasın ama,halkı aç bir hale sokup yerinden,köyünden ettikten sonra biraz yiyecek ,biraz kömür yardımına muhtaç bırakıp da evine yardım adı altında birşeyler sağladıktan sonra o vatandaşın oyu ile seçilecek cumhurbaşkanı devleti ve milleti daha çok yıkıma götürür.
halkın seçiminin uygulandığı batı ülkelerindeki eğitim/öğrenim seviyesine halkı eriştirmeden,"eline düğümlü ip"vererek düğüm hizasındaki haneye mühür vurdurulacak ise,eksik olsun o vatandaşın seçeceği cumhurbaşkanı,milletvekili,rejim ve demokrasi...
BasakDamla 21.10.2007, 13:52 arakdaşlar en iyisi gitmeyin
NASIL GITMEYIN DERSIN ARKADASIM HEP NICIN SUSUYORUZ DIYE KENDINI PARCALAYAN BIZLER DEGIL MIYIZ SÖZ HAKKIMIZIN OLDUGU NOKTADA NICIN PASIF KALALIM SONUC NE OLURSA OLSUN BIZ ELIMIZDEN GELENI YAPMALIYIZ VICDANIMIZ NASIL RAHAT EDECEK YOKSA :olmadi
ÖYLE BI MÜHÜR BASTIMKI HAYIRA SONUC NE OLURSA OLSUN ICIMI RAHATLATTIM AZ DA OLSA :lol:
bende herkes oyunu kullansın dıyorum gıttım ve herkesın gozu onunde saklamadan hayıra bastım bı guzel zarfa koyup sandıga attım sonuç belli ama içim rahat
Sandıktan ''evet'' çıktı ama bu sonucun da olacağı bence de belliydi.AKP'liler İstanbul'un her tarafını afişlerle donattılar.Diğer maddeleri es geçip ''Cumhurbaşkanını halkın seçmesi'' maddesi üzerine propaganda yaptılar.Sonuçta halkın gözünü yine boyamayı başardılar.Tebrik ediyorum onları.Ama diğer taraftanda da görevimi yaptığım için vicdanım rahat.
selam bu nick ablamin ama sayfa acikdi o yuzden bende merak ettigim birseyi sormak istiyorum: bu referandum anayasa degisikligini ön görmüyor mu? yani anayasa degisikligine evet demis olmayacakmiyiz(siniz)?
peki zamaninda denizler anayasayi deistirmek sucundan idam edilmediler mi kesin yanlisim vardir ama kusura bakmayin daha yeni ögreniyorum ve ögrenmemek ayip dimi sormak degil simdiden tesekkürler
AlininEvi 23.10.2007, 00:03 selam bu nick ablamin ama sayfa acikdi o yuzden bende merak ettigim birseyi sormak istiyorum: bu referandum anayasa degisikligini ön görmüyor mu? yani anayasa degisikligine evet demis olmayacakmiyiz(siniz)?
peki zamaninda denizler anayasayi deistirmek sucundan idam edilmediler mi kesin yanlisim vardir ama kusura bakmayin daha yeni ögreniyorum ve ögrenmemek ayip dimi sormak degil simdiden tesekkürler
Sevgili kardeşim hemşerim
biz (oy kullananlar e evet diyenler) cumhurbaşkanlığı ile birlikte anayasa değişikliğini de kabul etmiş olduk... bunlardan bazı örnekler medya da zaten mevcut... aa meeçhul olan maddeler var mı açıkçası bilmiyorum da... benim bildiklerim bunlar.. kısacası bu erferandum anayasa değişikliğini de öngördü...
(bu arada ablanın nick ile yazmak ile hata yapıyorsun uyarayım dedim...:):))
insanlar kardeş 23.10.2007, 00:16 Komik referandumun ekonomik girdisini ödemekle meşgulüm:::)
Helal olsun akp ye bir taşla iki kuş vurdu bu kez...
Görünen o ki seçim masraflarını referranduma gitmeyenlerden tahsil edecekler.
YSK 7 ytl iaz bulduki 29 ytl ye karar kılmışlar..
Vatan sağolsun !!!
saygılarımla...
selam bu nick ablamin ama sayfa acikdi o yuzden bende merak ettigim birseyi sormak istiyorum: bu referandum anayasa degisikligini ön görmüyor mu? yani anayasa degisikligine evet demis olmayacakmiyiz(siniz)?
Yeni anayasa'ya evet denmiş olmadı, yeni anayasa bile henüz sadece taslak üzerinde, yasama veya yürütme organları tarafından hiç bir geçiş aşaması bile olmadı, ortaya yeni anayasa daha çıkmadığı için.
Bu yapılan referandum Cumhurbaşkanlığı süresi, seçimi, milletvekilliği seçim süresi ve meclis karar yetkisi için katılım oranları başta olmak üzere mevcut anayasanın bazı maddelerindeki değişikliklerin kabulü için referandum yapıldı.
Yani nasılsa akp hükümeti yeni bir anayasa yapacağını ilan etti, yani nasılsa bu halka sunulan anayasa maddeleri yeni yapılan anayasada da mevcut olacaktı, o kadar fuzuli bir seçim yapıldıki sadece akp'nin arkalarında bir güç olduğu imasını gösterip gövde gösterisi yapmak istemelerinden öteye gidemeyecek trilyonlara mal olan manasız bir seçimdi..
Komik referandumun ekonomik girdisini ödemekle meşgulüm:::)
Helal olsun akp ye bir taşla iki kuş vurdu bu kez...
Görünen o ki seçim masraflarını referranduma gitmeyenlerden tahsil edecekler.
YSK 7 ytl iaz bulduki 29 ytl ye karar kılmışlar..
Vatan sağolsun !!!
saygılarımla...
Bildiğim kadarı ile 29 ytl değil 17 ytl olarak seçime katılmama cezası referandumdan önce bildirilmişti. Mevcut referandumdan sonra ise YSK bir ücret değişimi yapma imkanı yok çünkü böyle birşey tamamen yasaları aykırı olur, ceza nitelikleri eylemlerin gerçekleştirilmesinden önce ilan edilmek zorundadır.
Fakat seçime katılmama para cezaları her ne kadar olursa olsun, herhangi bir uygulaması olacağına inanmıyorum. Her seçimden önce belli bir para cezası olduğunu ilan edilmesine rağmen bugüne kadar da kimseden oy kullanmadı diye para cezası aldıklarına şahit olmadım.
|
|