Orijinalini görmek için tıklayınız : toplumsal körleşme..

alenya
17.10.2007, 00:26
ünlü yazar elias canetinin bi kitabını okumuştum.kitapta insanın körleşmesi ve körleşen insanın kendi baktığı şeyleri görmesi ,onun dışında kalanlara karşı tam bir körleşmesi anlatılır.bu gün toplumumuza baktığımızda körleşme olgusunun yaşandığını görüyoruz.içinde bulunduğumuz psikolojik kamplaşma insanların birbirlerini anlama isteklerini engelliyor ve hiç kimse kendi dışındaki görüşleri anlamak istemiyor anlamak bi yana işitmek bile istemiyor.bu durum giderek gruplar oluşturan insanların kendi içlerine kapanma birbirine yabancılaşma düşmanlaşma gibi gelişmelere yol acıyor.
körleşen insan kendi uyaranların dışındaki uyaranları görmüyor,görmediği şeylere karşıda yabancılaşıyor,bunun akabinde yabancılaştığı şeylere düşman oluyor,düşmanlaştığı şeylerede şiddet eğilimi gösteriyor.böylece toplumsal körleşme kamplaşmaya kamplaşmada düşmanlaşmaya dönüşüyor.bu durumun toplum olarak yarattığı tehlikelerde giderek büyüyor ve sosyal parçalanma aşamasına geliniyor.sosyal parcalanma siyasal parcalanmayı getiriyor.siyasal parcalanmanın ilk noktası eğitimin parçalanması olmuştur.laik eğitimin dışında kuran kurslarıyla başlayıp imam hatip ile devam eden inanç eğitimi bugüne gelişin ilk basamağı olmuştur.bu eğitimde amaç dini öğretmek değil bu eğitimi almış insanlarla toplumu şeriat devletine çevirmektir.parcalanmanın ikinci temel noktası bu inanç eğitimini almış kişilerin kamunun yönetici noktalarına getirilmesidir.milli eğitim sağlık ve güvenlik gibi.parcalanmanın üçüncü noktasıda aydın demokratlardır.demokrat aydın kamuoyu islamcı görüşlerin kendini özgürce ifade edebilmesini demokrasinin kuralı saymış ve savunmuştur.ancak bunun kimlik arayışı değil toplumu şeriat düzenine götürmek olduğunu zamanında anlıyamamışlardır.parcalanmanın dördüncü ve son noktası ise şeriat yandaşlarının militan saldırgan bağnaz tavırlarının aynı militanlık içinde karşılık görmemesidir.toplumun laik kesimi saldırgan bir tavır yerine konuşup tartışma istemiyle sabır gösterdikce şeriat yanlılarını cesaretlendirmiştir.türkiye bugünkü siyasal ve sosyal duruma bu aşamalardan gecerek gelmiştir.bununda salt sebebi önce insanın sonra toplumun körleşmesidir.

vidal
17.10.2007, 01:06
paylaşımınız için tşk. gerçekden de insanlar bazı şeyleri gördükleri gibi değilde görmek istedikleri şekliyle algılıyolar öncelikle bazı kavramları doğru benimsememiz gerekiyo bunlardan iki tanesini söyliyim biri laiklik biride şeriat laiklik konusuna hiç girmeyelim şeriat genel olarak ilami yönetim biçimidir son peygamber hz muhammet ile gelmiş ve onun ölümüyle de son bulmuştur ama bazı yöneticilerimiz zamanında hem din kisvesi altında siyaset yapıp hemde biz bu ülkeye şeeeeriiiiiiiatııııııııı getireceğizzzzzz diye din sömürüsü yapı dini siyasete alet etmişlerdir bu kavramları öncelikle iyi kavramamız gerekir

spartacus
17.10.2007, 01:15
İnsanlar dünyayı kendi penceresinde gördüğü kadar görüyorsa, yerini değiştirip birde dışardan gözlemci olarak o dünyaya bakmalıdır. Bu insanın çok yönlü olması ve gelişimini sağlar. Aksi taktirde her şey durağan ve statik olur. Her düşünceye bilimsel kuşkuyla bakılmasa, bilim insanlık tarihinin başladığı noktada hareketsiz ve mekanik olarak kalırdı.

H.BaranYıldırım
17.10.2007, 01:20
Körleşme ile ilgili çok güzel betimlemelerde bulunmuşsunuz, okurken çok zevk aldım gerçekten ama bunu siyasi gelişmelerle bağlantısını açıkçası beğenmedim.
Daha doğrusu çok zorlama buldum...

Şeriat'a karşı çıkmak, bu hükümetin çalışmalarını bu yönde okumak doğru olabilir ama onlara karşı çıkarken laik kesimden hareket etmek bana doğru gelmiyor.

Ama sağlık, sosyal güvenlik gibi konularda benzer kanıları paylaşmak güzel...
Demokratik bir toplum isterken bunu herkes için istemeliyiz, yazında bunun tam tersi bir eğilim edindim; zaten herkes kendine demokrasi istiyor diğerlerine ise sopa gösteriyor...

alenya
17.10.2007, 01:32
Körleşme ile ilgili çok güzel betimlemelerde bulunmuşsunuz, okurken çok zevk aldım gerçekten ama bunu siyasi gelişmelerle bağlantısını açıkçası beğenmedim.
Daha doğrusu çok zorlama buldum...

Şeriat'a karşı çıkmak, bu hükümetin çalışmalarını bu yönde okumak doğru olabilir ama onlara karşı çıkarken laik kesimden hareket etmek bana doğru gelmiyor.

Ama sağlık, sosyal güvenlik gibi konularda benzer kanıları paylaşmak güzel...
Demokratik bir toplum isterken bunu herkes için istemeliyiz, yazında bunun tam tersi bir eğilim edindim; zaten herkes kendine demokrasi istiyor diğerlerine ise sopa gösteriyor...

sayın h baran yıldırım.tabiki demokrasiyi herkez için istiyorum.benim dile getirmek istediğim bu durumlara gelmenin tek sorumlusu körleşen toplum ve toplumu oluşturan bireylerdir. bu demek değildirki bireylerin hepsi kör.herşeye kör noktadan bakmıyanlarda var. biz nasıl değişiyoruz?değişim iyiyemi kötüyemi?iyi yada kötü nedir?bunun muhakemesi yakın geçmişte yapılabilseydi.sanırım bu körleşme bu boyuta gelmezdi.ve kimse kendi demokrasisini istemezdi değilmi?aslında konunun birde öbür boyutu var.insanlar körleşme noktasına nasıl geldi?

spartacus
17.10.2007, 01:44
Körüz Biz

Ne varsa otu ot çiçeği çiçek yapan
Tan yerinden söken umut ışığı
Sizin olsun çekik gözlü kardeşlerim
Aydınlıklar sizin olsun körüz biz

Bakmayın gözlerimizde yansıyan yıldızlara
Göremeyiz ateş böceklerini biz körüz
Çakıp sönen deniz fenerlerini uzak kıyılarda

Bir bulut ne zamandır üstümüzde
Yurt genişliğinde bir bulut kurşun ağırlığında
Nilüferler sularımızda açar mevsimsiz
Dolanır ayaklarımıza boğum boğum
Yapraklarında iri leş sinekleri uçuşa hazır
Göz göz oyulmuş gözlerimiz biz körüz
Göz çukurlarımızda radarlar fırıl fırıl döner
Körüz el yordamıyla yaşıyoruz bu yüzden

Yeni körler peydahlarız uyur uyanır
Ayak altında eziledursun karınca sürüleri
Ezenlerle bir olmuş yaşıyoruz ne güzel
Çizme onlardan içindeki ayak bizden ne iyi

Körüz biz kör uçuşlara açmışız toprağımızı
Ha düştü ha düşecek çelik gagalardan
Mantar mantar açılan tohumlar sıcakta

Gözlerimizi bir pula satıp geçmişiz bir yana
Ölmesini bilenlere yüz çevirmemiz bundan
Körüz gözbebeklerimize mil çekilmiş mil
Acımasız bir namlu şakağımızda soğuk
Tetikte kendi parmağımız yabancının değil

Rıfat Ilgaz

H.BaranYıldırım
17.10.2007, 01:44
sayın h baran yıldırım.tabiki demokrasiyi herkez için istiyorum.benim dile getirmek istediğim bu durumlara gelmenin tek sorumlusu körleşen toplum ve toplumu oluşturan bireylerdir. bu demek değildirki bireylerin hepsi kör.herşeye kör noktadan bakmıyanlarda var. biz nasıl değişiyoruz?değişim iyiyemi kötüyemi?iyi yada kötü nedir?bunun muhakemesi yakın geçmişte yapılabilseydi.sanırım bu körleşme bu boyuta gelmezdi.ve kimse kendi demokrasisini istemezdi değilmi?aslında konunun birde öbür boyutu var.insanlar körleşme noktasına nasıl geldi?
Bu değişimi nasıl okuduğunuza bağlı...

Toplum olarak geriye gidiyoruz ve bunu engellemeliyiz diyorsan muhafazakar bir insan olup çıkarsın sonuçta; ama bir yere ulaşmak için bedel ödenir. Bizler de toplum olarak çok büyük bedeller ödeyeceğiz, yani ödenenler bunun yanında sıfır kalıyor.

Eğer safi bireylerden bakarsak körleşme kaçınılmaz ama bir de Canetti'nin "Kitle ve iktidar" adlı bir kıtabı vardır. Ve asıl burada bahseder körleşen kitlelerden, toplumdan... Bireyin kör olması sadece kendine zarar verir, kitle kör olursa eğer içine giren sağlam bireyler de körleşir. Kitle onları tutar ve kendi göremediği yere doğru bireyi de sürükler...

Son günlerdeki tezkere krizi bunun en güzel örneği...
Son derece zeki insanlarımız bile bunun felaket olacağını bile bile destek veriyor tezkereye, çünkü kitle onları sürüklüyor.
Kitle'den uzak durunuz efendim.
Adamı rezil ederler, zira kendileri rezildirler.

ilker_che
17.10.2007, 13:18

gercekten okunmaya deger bizi yazı olmus.tesekkürler betül abla...
ben bizim toplumumuzdaki körleşmenin bizim kültürümüzdeki zaaflardan kaynaklandıgını düşünüyorum.sorgulamadan sürekli uzak kalarak,yüzyıllar boyu padişahım cok yasa dierek,mevcut olan düzene karsı olup da ses cıkarmaktan korkarak-ses cıkaranları asıp öldürerek- bu kadar körleşmeyi paylastık.ve bundaki en büyük etmenin din olgusunu oldugunu düşünüyorum...halen din üzerinden siyaset yapılmakda ve halen bunu kullanan insanlar kazanmakda...bu da aslında daha önce de söylemiş oldugum gibi beni demokrasiden sogutmaya yetti bile...
saygılarımla...

alevi_che
17.10.2007, 13:36
Gerçektende insanlar artık belli bir kalıp içerisinde olmaktan sıkılmıyorlar.Yada bunu kabulleniyorlar.Günümüzde insanlarımızın sahip oldukları bir takım görüşler vardır.Bu çok doğal bir olaydır.Ancak insanlar bu görüşlerin içine saplanmıştır.Artık kendi görüşünü diğerlerinden üstün tutma ve objektiflikten uzaklaşma eğilimi göstermektedir.Buda eleştiriye açık olmayan, tek tip düşünceye sahip olan insanlar doğutuyor.

Bu şekilde devam edilirse toplumsal körleşme elbette kaçınılmaz olur.

ulasirmola
17.10.2007, 17:42
bizim ülkemizde ki toplumsal körleşmemi toplumsal şartlandırılmamı yada toplumsal inatlaşmamı tam anlayamadım.paylaşım için saol