Orijinalini görmek için tıklayınız : Tunceli ye Üniversite
Alevimen 18.10.2007, 01:52 Tunceli iyi bir öğrenci fabrikası bu artık bir sır deyil ama Tunceli ilin alt yapısı Türkiyenin geneline göre çok gerilerde hatta bu konuda devlet yatırımları aksatmış. Ulaşım; yollar kötü. Sanayi alanları ve iş sahaları çok az bir düzeyde. Bir takım alt yapı olsun ki çeşitli yatırımlar için 'ağız sulandırsın'.
Sn. Kamer Genç 27.8 tarihinde Üniversite teklifi için gerekli Komisyonlara başvurmuştur.
Belge hakkında bilgiler bu sayfada:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanun_teklifi_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no =54979
İlgiyle kararı bekliyoruz..
yozgatlı 18.10.2007, 01:55 türkiyenin en yüksek okuma yazma oranının olduğu bir il çok değerli mühendisler doktorlar yetiştirmiş bir il bence geç kalındı zannedersem üniversite olduğu zaman bu tür aksaklıklar düzelecektir...
tuncelide universite uzun zamanda beri gundemde, hatta yurt disindaki dersim kultur merkezleride bu girisime gireceklerdi, sinan samatlan beraber. ama pek ses cikmadi.
tuncelide universite olmasi sart tuncelinin kalkinmasi icin.
Tunceli iyi bir öğrenci fabrikası bu artık bir sır deyil ama Tunceli ilin alt yapısı Türkiyenin geneline göre çok gerilerde hatta bu konuda devlet yatırımları aksatmış. Ulaşım; yollar kötü. Sanayi alanları ve iş sahaları çok az bir düzeyde. Bir takım alt yapı olsun ki çeşitli yatırımlar için 'ağız sulandırsın'.
Sn. Kamer Genç 27.8 tarihinde Üniversite teklifi için gerekli Komisyonlara başvurmuştur.
Belge hakkında bilgiler bu sayfada:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanun_teklifi_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no =54979
İlgiyle kararı bekliyoruz..
tunceliye yatirim yapanlar hep biz avrupalilariz, turkiyedeki tuncelili zenginler hic ugramiyor bile.
munzur_62 18.10.2007, 14:04 İnsanlarımız Kamer Genç i meclise soktuğumuz için bize kızıyorlar ama sürekli takip ediyorum her kürsüye çıkışında dersimin sorunlarını anlatıyor
Merhaba,
Öneriyi sunan vatandaşı pek sevmesemde girişim gerçekten güzel.
Çünkü Dersim üniversiteyi her yer gibi hak ediyor.
Çünkü üniversite bir kalkınmadır, bir yerde yatırımdır.
Neden yapmadıklarını hepimiz biliyoruz...
Saygılarımla...
ilker_che 18.10.2007, 14:11 istanbula senede yalnızca 24 kişinin alındıgı teknoloji lisesine trilyonlarca lira harcayan devlet yıllardır tunceli ve bazı illerimize tek bi çivi cakmamıstı...darısı diğer illerin basına...
bu sevindirici bişey eğer tuncelide üniversite yapılırsa tunceli baya gelişir ekonomi yönde baya düzene girer
Bu devlet öyle yerlere üniversiteler kurduki, ama dersime gelince hep geri plana attı,tabi bunu bir çok nedenleri var..
ama bir üniversite bir çok kişi için umut olucak çalışmayan internet cafelerde gününü geçiren gençlere bir parçada olsa iş imkanı sunucak,kurulduğu bölgede her anlamda harketlilik sağlıklıycak..
Bence çok geç bile kalınmış bunu için, biz dersimliler yeterince çaba gösterdikmi acaba....
ben tuncelili değilim yinede olmasını cani gönülde isterım inşallah olur da ordaki canlarımız bir nevi olsada huzura kavuşur
türkiyede öğrenime en çok önem veren ve kendini geliştiren okuma,öğrenimin seviyesinin en çok olduğu yerde bu zaten yapılmalıydı geç bile kalındı her yerde yapılmalıki insanlarımız eğitime daha çok önem versin eğitimsiz kimse kalmasın
wolcano84 18.10.2007, 15:28 bence her ile bir universite ;) universite olan yerde hayat vardır :)
Bencede geç kalınmış bir proje ama hayata geçirilirse muhteşem olur memleketimin gelişmesini herkes gibi canı gönülden istiyor ve sabırsızlıkla bekliyorum...
Beşiktaşli58 18.10.2007, 17:03 ben tuncelili değilim yinede olmasını cani gönülde isterım inşallah olur da ordaki canlarımız bir nevi olsada huzura kavuşur
Aynen katiliyorum. Ayrica Tunceli o kadar doktor, avukat vs. yetistirmis. Hak ediyorlar...
Umarim gerçeklesir.
Bu çok sevindirici bir haber zaten okuma oranı türkiye'de ilk sırada olan il 2.artvin3.kars esnaf içinde çok iyi olucak.Hadi hayırlısı memleketime.
Türkiyeye bakinca cok az yatirim okula,hastaneye ve üniversiteye yapilir...
helede konu dogu olunca hic düsünülmez..Neden simdiye dek üniversite yapilmamis Tunceliye? Baskaldiran bir toplum oldugu icin, haklarini arayan,ezilen, sürgün edilen toplum oldugu icin....
Zaten Dersimin gencini bakinca almanyada yasayan Türkiyeli genclerle paralel görüyorum:her iki genc grup nerdeyse asimilasyona ugruyor, buda yasadigi ülkelerin siyasete istedigi icin....
Güzel haber,umarim gerceklesirde,dersimin aydin insanlarina hak tanilir...
Saygilar
aslinda tuncelige universite yapmak sorun degil sorun olan universitegi isletmek bunun icinde devletin el atmasi lazim ogretmen gonderip ihtiyaclarini saglamasi lazim, asil sorun bu. daha liseler ogretmen bulamazken kitaplar bulamazken universite nasil olsun? olan liseler ayakta zor direniyor :sad:
devletin daha dersime el attigini gormedim tek el tunc eli oldu sadece.
risusx58 02.01.2008, 02:50 tuncelimiz için buyuk bır yatırım
AnGeNehM 02.01.2008, 04:10 Alevi ana babalar çocuklarının eğitimlerine çok önem verirler.
Yani dolayısıyla Aleviler ve özelliklede Tunceli eğitim konusunda ön plandadır her zaman.
Şu anda Universitesi Olmayan 7 il var ve bunlardan bir tanesi Tunceli.
Universite sayısı 200 lere yaklaşacak ama genelde özel Universite olcak,tunceliye ise yeni bir devlet Universitesi kurulacağı söylentilerini hepimiz duymaktayız.
Kamer GENÇ'in yaptığı başvuruyu daha öncedende okumuştum.
Kendisi Munzur Universitesi adı altında bir Universite yapılmasını istemiş,ben daha çok ismi ne olacak onu merak ediyorum.Tuncelinin en önemli değerlerinden biri olan Munzur un isminin verilecek olması ise gerçekten muhteşem heyecanlandırıcı.
Nufüs olarak neredeyse çeyreği kadar öğretim görevlisi,çalışan ve öğrenci orada olacak ve dolayısıyla bir anda İlin nufusu artacak iş alanları,istihdam artacak.
Herşeyden önce Dersimde Universite okumak isteyen canlar bu imkandan yararlanacak,ondan ziyade Tunceli'de universite okumanın verdiği mutluluğuda yaşayacaklar.Universite Tunceliyi yeterince kalkındıracaktım diye düşünüyorum.
Fakat bunca zamandır en çok Universite yi hakeden il olan Tunceliye Universitenin bu denli geç kalınması hala yapılmamış olması ise Güvenlik sorunudur.Bölgedeki PKK sorunudur.Universite açılacaksa bu tür önemlemerinde alınması gerekir tabikii.
Haklı isteğimizde tüm canları desteğe çağırıyorum.
Lazoşa_62 02.01.2008, 08:53 Nedense hep birşeyler bekliyoruz. Bakı bazı il ve İlçelere Bizim tunceli nufusundan büyük veya küçük il veya ilçelerdede üniversite yok ama görüşmesini yapıyor ,birleşip üniversite binasını yapıyor.
Ama ordaki durumu iyi olan vatandaş Üniversite veya fakültenin binasını yapıyor içini dayayıp döşüyor.ve arkasındada Devleyım kapısını zorluyor ben okulu yaptım sen Öğretmen ata diye.
İşte sorun Tunceli de. Neden Yurtdışınde ve yurt içinde çalışanımız ve zenginlerimiz Böyle bir şey düşünmüyorlar.
Taaa Dağların en ucra köşesine Cem evi yapması için para buluyorlarda ve 250-300 bin yuro gibi para döküyorlar ama Üniversite için çalışma yapmıyorlar. Ben cem evlerine karşı değilim yanlış algılanmasın.Ama Antalya ,İstanbul ve benzeri illere her türlü yatırım yapan Tunceli insanı kendi il veya ilçesine bir çivi çakmaya üşeniyor.
Sorunun En büyük tarafı Tunceli Halkında. Hele bir Üniversite yapsınlar bakalım Devlet göbek ata ata oraya resmi sütati kazandırır.
Örnegin; 70 bin nüfus lu Mersin Silifke ilçesi Üniversitesini kendileri yaptılar.Zengini,Ticaret yapanı .durumu iyi olan halk bir araya geldi 4 ve 5 yıllık egitim yapan ve 3 bölüm(Dal) dan bir fakültesi devreye geçti bile.
Bazı arkadaşlar hayırlı olsun tarzında mesajlar yazmışlar. Fakat bu sadece kamer genç'in meclis milli eğitim komisyonuna sunmuş olduğu bir tekliftir. akp iktidarının hiç bir desteği olmadığı için malesef uygulanabilirliği zor gözükmekte. Böyle bir projenin uygulamaya geçmesi halinde bölge halkına ve çevre illere büyük katkısı olacaktır. Öncelikle akp iktidarının bu projeye olan yaklaşımları, eşitlik anlayışı gereği ne denli samimi veya samimiyetsiz olduklarını gösterir. Mevcut durumda bunu gösteriyor.
Taaa Dağların en ucra köşesine Cem evi yapması için para buluyorlarda ve 250-300 bin yuro gibi para döküyorlar ama Üniversite için çalışma yapmıyorlar. Ben cem evlerine karşı değilim yanlış algılanmasın.Ama Antalya ,İstanbul ve benzeri illere her türlü yatırım yapan Tunceli insanı kendi il veya ilçesine bir çivi çakmaya üşeniyor.
Sorunun En büyük tarafı Tunceli Halkında. Hele bir Üniversite yapsınlar bakalım Devlet göbek ata ata oraya resmi sütati kazandırır.
Örnegin; 70 bin nüfus lu Mersin Silifke ilçesi Üniversitesini kendileri yaptılar.Zengini,Ticaret yapanı .durumu iyi olan halk bir araya geldi 4 ve 5 yıllık egitim yapan ve 3 bölüm(Dal) dan bir fakültesi devreye geçti bile.
Bence cem evleri ile üniversiteler birbirlerinin alternatifleri olarak sunulmamalı. Cem evi için harcanan kaynaklar, üniversitelerin yapılması için bir dez avantaj değildir. Cem evleride, camiler gibi ibadet mekanlarıdır, maliyetinin devletin üstlenmesi gerekir fakat bu anlamda destekten çok köstek olunduğu için insanlar ellerinden geldiğince katkı sağlamak adına ciddi fedakarlıklarda bulunuyorlar. Tuncelide bir üniversite yapılsa sadece tunceliler yararlanmayacak, Türkiyenin dört bir tarafından insanlar okuyacak. Bu anlamda 71 ilde devlet halktan aldığı vergilerle kendi sermayesini kullanarak üniversiteler yaptı. Aynı şekilde munzur üniversitesi projeside devletin yapması gereken bir projedir. Tunceli halkıda zaten türkiyenin her köşesinde yapmış oldukları işlerle bu devlete vergilerini veriyorlar. Eğer devlet varken tüm maliyeti kişiler üstlenecekse, o zaman bu devlet üniversitesi olmaktan çıkar, bir çeşit vakıf üniversitesi olur. Vakıf üniversitesi durumunda dahi çeşitli aşamalarda devletin yasal desteği olmadan gerçekleşmesi imkansızdır.
Ki yasal prosedürler gereği üniversite yapımı için, halktan önce devletin belli aşamaları tamamlaması gerekir. Bu üniversitenin gerçekleşmesi için tek kelime bile edilmemesi, dolayısı ile onayı şart olan YÖK dahil herhangi bir kuruma teklif bile götürülmemesi, bu konunun iktidarın gündeminde olmaması halinde ortaya milyar dolarlar dökseniz dahi o sermaye o üniversiteye dönüştürülemeyeceğini gösterir.
Lazoşa_62 02.01.2008, 10:17 Canca; Benim cem evlerine bir diyecegim yok ve cem evlerinin ihtiyaç duyulan yerlere yapılması şart. Ben sadece İstenildimi yapılıyor amacıyla örnek verdim.
Tabiiki Üniversitenin yapılması için Bazı prosedürler gerekir sizin de belirtiğiniz gibi..
Ama ben şunu tekrar ediyorum.Tunceli gerçekten Üniversite istiyorsa Devlet buna balıklama dalıyor. Yeterki Bina Yapılsın ve içi döşensin. Zaten Türkiyedeki egitim sistemindeki zorlukların gelir dağilimin dengesiz dağilması ve hortumlanması.
Bizler Tunceli için bir üniversite yapımını karara baglarsak gerekli yasal yollar kendiliğinde devreye girer. Devlet yapmıyorsa Tunceli bunu yapmalı.
Cem Evlerimizi Devletmi yaptı.Kültür derneklerimizi devlet mi yaptı. Hayır neden kendi Üniversitemizi yapmayalım. Değilmi yani.
58 zaralı mahir 02.01.2008, 12:09 eger tunceli gibi bir ilimize şuanakadar ünversite yapılmamışsa yazıklar olsun bu ülkenin başına geçip her ile bir ünversite diye bagıran o okumuş dedigimiz ama okumamıştan daha cahil olan liderlere
darda gardaş darda dersim çok darda
toprak62 02.01.2008, 12:32 bildiğim kadarıyla tayip erdoğan ovacık belediye başk. Hasan Hüseyin Diziye munzur adı altında bir üniversite için söz vermişti. bu görüşme ankarada akp belediye başk. toplantısında gerçekleşmiş. en kısa zamanda tuncelide bildiğiniz üzere elektrik direkleri yok tesisat yer altından geçiyor aynı şeyi bütün ilçelere uygulanacağı ve ovacıkın mercan köyünde bir baraj var ovacık a elektrik o barajdan sağlanacak. Aynı zaman da havaçur yolu dediğimiz bir yol bu aralık genişletilip düzeltildi ilk baharda da asvaltlanıp hizmete geçirilecek istanbul ovacık tam 7 saat kısalacak.aynı zaman da tüm köylere kanalizasyon sis. getiriliyor.(çoğu köyde bitti bile)
yani eğer bu hizmetler tam olarak yapılırsa (ben akp taraftarı değilim koyu chp liyim yanlış anlamayın ama) hiç bir hükümetin yapmadığını akp hükümeti yapacak acı ama gerçek.Bizden ekmek yiyen hükümet bize darbe üstüne darbe vuruyor.
eğitim her ilin her insanın hakkı... O yüzden eğitime %100 destek arkadaşlar
Westside 02.01.2008, 13:21 Tunceli'nin yetistirdigi mühendislerden biri de benim :biggrin: okuma yazma oranının en yüksek oldugu illerden biriyiz diye duymustum.
royem_062 22.01.2008, 21:11 tuncelı ünıversıte gıbı bırcok yapıyı bagrında yaşatabılecek durumda
munzurun kolunda bır kardelen gıbı acmalı.ama gel gör kı buna layık olmadıgını düşünenler var kı şuana kadar bı sonuc alınamadı. tuncelı dıyınce ınsanların urktugu bı yer olarak gormelerı kadar kotu bı sey yok.unutulmamalıdır kı turkıye sınırlarında olan bır şehrı görmemezlıkden gelemeyız lutfen bır universite de tuncelı de olsun
ilkay123 24.01.2008, 17:47 Ülkenin her tarafina üniversite yapilmasi bence mantik sizliktir..ülke üniversite mezunu issizlerle dolu..issiz üneversite mezunu yerine düzeyli,ihtiyac oraninda üniversite ve üniversite talebesi zihniyeti daha mantikli degilmi?saygilar..
hünkar62 24.01.2008, 18:26 ülkenin her yerine üniversite gerekmeyebilir belki ama tunceli bunu çoktandır hak ediyor diğer haklarınında yıllardır verilmediği gibi bu hakkıda verilmiyor.aslında devletin ne gözle baktığını görmek için bir kez oraya gitmek yetiyor.merkezden ovacığa giderken tabelada yazan dikkat 58 km bozuk satıh :D yani 58 km bozuk ama sadece bozuk olduğunu bilin yeter hizmete gerek yok :D
ilkay123 24.01.2008, 18:39 ülkenin her yerine üniversite gerekmeyebilir belki ama tunceli bunu çoktandır hak ediyor diğer haklarınında yıllardır verilmediği gibi bu hakkıda verilmiyor.aslında devletin ne gözle baktığını görmek için bir kez oraya gitmek yetiyor.merkezden ovacığa giderken tabelada yazan dikkat 58 km bozuk satıh :D yani 58 km bozuk ama sadece bozuk olduğunu bilin yeter hizmete gerek yok :D
Dersim i ayri tutmakta fayda var haklisiniz...ama oraya üniversite acildiginda oraya alt yapinin yapilmasi gerekmezmi?Bu zihniyetle DERSIM e yarardan cok zarar verir...
Bingöllü 29.01.2008, 17:33 Tunceli'ye üÜniversite Sadece Tunceli için değil o coğrafyadaki bütün halklar için büyük bir raatlama olur.Bilirsiniz ki Türkiye'de okuma oranının en fazla olduğu il Artvin ondan sonra Tunceli'dir...
bu gün gördüm memleketimi karlar altın da nasıl olucak üniverste bir gün temmenim olur görürüm ölmezsem
boşverin güzel canlar. bizim kendi insanımız memleketine katkıda bulunmazken başkalarından medet ummanın bir anlamı yok bence...
boşverin güzel canlar. bizim kendi insanımız memleketine katkıda bulunmazken başkalarından medet ummanın bir anlamı yok bence...
biraz tuhaf yorum olmuş tunceliye yada başka bir yere üniversite yapmak devletin başlıca görevlerindendir.onlardan kimse sadaka veya yardım istenmiyor.sadece çok çok geçikmiş bir işi yapacaklar.
biraz tuhaf yorum olmuş tunceliye yada başka bir yere üniversite yapmak devletin başlıca görevlerindendir.onlardan kimse sadaka veya yardım istenmiyor.sadece çok çok geçikmiş bir işi yapacaklar.
devletten ziyade bu üniversiteyi bizimkiler birleşip kursaydı daha farklı olacaktı.benim yorumum böyleydi cbrl .
alevi_siyah 07.07.2008, 21:04 Bence üniversite kurulması gereken yerlerin en başında Tunceli geliyor... Okuma yazma oranı bu kadar yüksek olan bir memleket yok !
ridvan_60 08.07.2008, 21:39 tuncelili değilim ama tunceliyi ayrı bi severim neden olmasın munzur üni. =)
|