Orijinalini görmek için tıklayınız : MEB, AİHM'ye zorunlu din dersi için itiraz kararı bekliyor

putikanli
20.10.2007, 17:56
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Alevi bir babanın kızı adına zorunlu din dersine karşı açtığı davayı karara bağlayan AİHM'nin "dersin tarafsız olmadığı, dini ve felsefi inançlara saygı kriterlerini karşılamadığı" yönündeki görüşünü Türk hukukçulara incelettireceğini açıkladı. MEB yetkilileri ise karara itiraz edileceğini belirterek, bu karar çerçevesinde Alevi öğrencilerin dersten muaf sayılmalarının söz konusu olmadığını kaydetti.

AİHM'nin, zorunlu din dersiyle ilgili kararını Milliyet'e değerlendiren Çelik, "Hukukçular bu konunun ne olduğunu, ne olmadığını tespit etsinler. Ondan sonra açıklama yapacağız. Şu anda hiçbir şey söyleyemiyorum. Önce bir kere mahkemenin verdiği kararı görmemiz lazım" dedi.
Üst düzey MEB yetkilileri ise AİHM kararına itiraz edileceğini açıkladı. Mahkemenin davayla ilgili olarak MEB'den 7. sınıf ders kitabını istediğini belirten yetkililer, "Ancak, 7. sınıf ders programı dava sürerken yenilendi. Dolayısıyla mahkeme önceki yıllarda okutulan din dersi kitaplarını inceledi. Yenilenen müfredat programlarını mahkemeye götürdük, ancak incelemeye alınmamış olabilir" dedi.

'Vahim değil'
Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, AİHM'nin zorunlu din dersleri müfredatının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna yönelik kararı için, "Vahim bir karar değil. Zaten değişiklik yapılacak. Bekliyorduk. Zorunluluğu muhafaza edip de isteyenlerin kapsam dışı kalması bir seçenek. İsteyen (zorunluluğun) dışında kaldıktan sonra neyin davasını açacak? O zaman gürültü çıkarmak olur" dedi.

Bu hükümet Alevi halkının en basit isteklerini bile dinlemiyor ve kaal'e almıyor.İşte bunun en basit örneği...

suveydiyeli
20.10.2007, 18:25
Teşekkürler bu paylaşımınız için..........

Şimdi sorun belli...........Çözüm de belli...........

ben "din" dersi aldım da ne oldu?..Hiç almasam o'nun yerine daha bilimsel dersleri arttırsalardı çok daha işlevsel bir eğitim politikası olurdu..........Ben "din" eğitiminin tamamiyle ailede verilmesinden yanayım.....Dua mı ezberlenecek?? aile büyükleri öğretsin........Namaz mı kılmayı öğrenecek??? İslam'ın, İman'ın şartlarını mı öğrenecek ??? aile içerisinde öğrensin, aile içerisinde yaşasın inancıı........Eğitime (okullara..) taşımasınlar inancı, maneviyatı........

Sevgili Putikanlı...........Değil bu hükümet hiçbir hükümet alevi vatandaşlarının isteklerini dinlemez ve ciddiye almaz..............

Sayın HUKUKÇULAR incelesinler bakalım mahkeme sonucunu.........Acaba hangi hukukçular inceleyecek?????????? Sivas Katliamında "yakanları" savunan hukukçular mı???????? Bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz..........

Bakalım sayın çelik Ne Açıklama Yapacak..............

devrim69
20.10.2007, 18:48
Hala anlıyamıyorum.Biz diyoruz zorunlu din dersi istemiyoruz,onlar yok biz size illaki bu dersi okutacağız diyorlar.Bana göre çocuk seçeceği dini kendi belirlemeli aile bile buna karışamaz.Onlar bizden bağımsız bireylerdir.Kendileri araştırıp kendi dinlerini kendileri seçmeliler

makaay2077
20.10.2007, 19:03
Diyanet bile zorunlu din dersinin zorunlu olmayabileceğini söylerken MEB bakanlığı bu konuda ısrarını anlayamıyorum.Bu istek onlar için basit değil.Yıllardır kendi inançlarını bizlere ve bizim gibilere empoze etmeye çalıştılar.İnançlara saygıları olmadığından sindemiyorlar içlerine

ahmetfikret
20.10.2007, 19:45
Merhaba arkadaşlar ben bu zorla okutulan zorunlu dindersinden epeyce çektim, umarım sizler çekmediniz ve çekmezsinizde. Başımdan geçen bir olay şöyle; lise iki ögrencisiydim birgün zorunlu din dersinden sınav olacagımızı ögrendim bende zorunlu din eğitimi sınavına kopya hazırladım, neyse sınav başladı bir süre sonra bizim imam kılıklı hocamız kopyayı önlemek için arama yaptı yakalandım, tabiki yakalanınca hemen ifademi aldı o hocamız bana şöyle bir soru sordu "sen dinsizmisin dinini bilmiyonmu" dedi. Bende dinsiz degilim ama Aleviyim dedim. O günden sonra o hoca beni derslerde bırakmadı ama "senden hiç bir zaman menmun kalmıcam" dedi, dediginide yaptı sınıfın en akıllısı olmama ragmen herkese beni yaramaz biri olarak tanıttı.
Anlayacagınız ben bir zorunlu din eğitimi magduruyum.