Orijinalini görmek için tıklayınız : Gaziantep Göçmez Köyu

dede_27
14.01.2006, 14:03
Bu köyde alevi köyüdür..hatta bu köyün dedesi biziz...:kapaligöz

Urfalı
25.01.2006, 11:45
Bu köy merkeze mi bağlı?
Adıyaman'a yakın bir yarde mi?

dede_27
03.02.2006, 17:47
bu köy gaziantebin yavuzeli ilçesine bağlıdır..

inanc
03.02.2006, 18:34
kardes bak hem dedesiniz neden biraz ayrintili bahsetmiyorsun ordan biraz ayrintili aciklama yaparsan daha iyi olur. sadece bu köy alevidir demekle olamaz bence. Bizleri aydinlatirsan sevinirim

dede_27
20.02.2006, 21:57
neden bahsedeyim analaadım????:O

inanc
08.03.2006, 15:50
Oradaki insanlardan törelerden ne biliyim biraz anlatmak ihtiyaci duyarsan herkes icin iyi olbilir yani bu köy Alevidir demissin o kadar. Dedeler aydinlaticidr yönlendiricidir ama degilmi????

dede_27
10.03.2006, 16:49
haklısınızda...buraya gelenler aleviliğin dedeliğin ne olduğuınu bilmiolarmı?
DEDE ALİ VE PEYGAMBER SOYUNDAN OLANLARA DENİR...

AleviGenç
11.06.2006, 02:11
haklısınızda...buraya gelenler aleviliğin dedeliğin ne olduğuınu bilmiolarmı?
DEDE ALİ VE PEYGAMBER SOYUNDAN OLANLARA DENİR...

Eğer Şimdi Sen Peygamber Soyundansan Sen Arapsın Dimi....Çünkü Peygamberimiz Araptır...

dede_27
30.06.2006, 17:37
Eğer Şimdi Sen Peygamber Soyundansan Sen Arapsın Dimi....Çünkü Peygamberimiz Araptır...

Hazreti Ali Efendimizde Peygamber Efendimizin Amcasının Oğludur...

Hz. Fatıma Ana'Mızda Peygamber Efendimizin Kızıdır...

Hz. Huseyin ve Hz Hasan Efendilerimizde Peygamber Efendimiz in Torunlaridir..

Yeterince Açıklayıcı Oldumu??..!

sezgin0001
21.07.2006, 21:56
Ne demek yav bu tartışma bence biraz hafif ve bilgiden yoksun önce Araplarda dede yok onun bilinmesi gerekmiyor mu arkadaşlar.

dede_27
13.08.2006, 01:36
Ne demek yav bu tartışma bence biraz hafif ve bilgiden yoksun önce Araplarda dede yok onun bilinmesi gerekmiyor mu arkadaşlar.

Dedelik Türklerin İslamiyeti Yorumlamasıyla Ortaya Çıkmış Bir Kurumdur Zaten...

AleviGenç
13.08.2006, 02:10
Dedelik Türklerin İslamiyeti Yorumlamasıyla Ortaya Çıkmış Bir Kurumdur Zaten...

Sélam Can
Hemşerim Dede'ler Hz.Peygamber soyundan gelmek zorunda değil mi? (Yani Seyit)Olmalı...
Evet
(eeee) Nasıl oluyorda hem Türk Hem Peygamber soyundan gelme ben onu anlamadım...

dede_27
19.09.2006, 22:55
Sélam Can
Hemşerim Dede'ler Hz.Peygamber soyundan gelmek zorunda değil mi? (Yani Seyit)Olmalı...
Evet
(eeee) Nasıl oluyorda hem Türk Hem Peygamber soyundan gelme ben onu anlamadım...

Sen nasıl anliyorsan öyle anla ya eren...

Biz seyidiz...Hz. Muhammed'den gelir neslimiz...İster Arap ister Türk...
Hepimiz Adem değilmiyiz??...

Ayrıca Türk'üz...Bunu da unutmamak gerek ki:

Alıntıdır..:

Hacı Bektaş’ın soyunun İmam Musa Kazım’a (Ö.799) kadar çıkması, onun Türk-Türkmen olmasına engel değildir. Yedinci İmam Musa Kazım’ın ölümüyle 11. kuşaktan Hacı Bektaş’ın doğumu arasında tam dörtyüz yıl var. Adı geçen İmam ve oğlu İmam Rıza Horasan bölgesinde yaşamış olup, kendileri ve çocukları yerli halkla evlilik ilişkileri kurmuşlardır. Yalnız onlar değil 8.yüzyılın başlarından beri Hasan ve Hüseyin soylular zaten İran, Horasan, Daylam, Tabaristan, Türkistan’a yayılmış bulunuyorlardı. Özellikle Zeynelabidin oğlu Zeyd soylu, İmam Cafer’in oğlu İsmail ve onun oğlu Muhammed soylu İmamlar da yaşıyorlardı. Onlar da bölgelerindeki etnik gruplar ve kültürleriyle iç içe karışmışlardı. Bir kaç kuşak sonra artık onların etnik Arap olduklarını söylemek çok anlamsızdır. Hele Nakşibendi şeyhi Prof. Dr. Esat Çoşan’ın, Makalat’ı Arapça yazmış olmasını kastederek Hacı Bektaş Veli için; “demek ki, Arap ırkından ki, Arapça yazmayi uygun görmüş” yargısını vermesi saçmalığın en büyüğüdür! Zaten Coşan, Ahmet Yesevi’nin Yusuf Hemedani ve El-Gucvani ile ilişkilerinden ötürü, Hacı Bektaş’ı Yesevi tarikatından kabul edip, “Nakşilere amcazade” yapıyor, “akraba olarak” görüyor. (Bu kişi Hünkar’ı Sünni göstermek için Makalat’ı tümüyle tahrif edip, işine geldiği gibi yorumlayarak Üniversite kariyerini tamamlamış; onu kendi inanç ve kişisel çıkarlarının aracı yapmıştır.) Hacı Bektaş Veli’ye - hatta ellerinde doğru şecereleri olan seyyidlere, dedelere - Ali soylu diye Arap gözüyle bakılırsa, tarih boyunca halkların ve kültürlerin kaynaşma sürecinde yaşamış olduğu gerçeğini yadsımış olursunuz.

Umarım yeterli olur....[;)]

yekercan
19.09.2006, 23:49
arkadaşlar dedelik önceleri peygamberin soyundan olanlar için geçerliydi sadece ,fakat bazı alevi köylerinde soydan gelen olmadıgı için bilge insanlara da dedelik ünvanı verilmiştir ve o insanların soyundan gelenler de dede sayılmıştır yani şimdi her dede peygamberin soyundan gelmiyor.

karadagli
20.09.2006, 00:17
Oradaki insanlardan törelerden ne biliyim biraz anlatmak ihtiyaci duyarsan herkes icin iyi olbilir yani bu köy Alevidir demissin o kadar. Dedeler aydinlaticidr yönlendiricidir ama degilmi????

sevgili inanc can, dede 27 ye cevre ile soracak oldugun bir soru varsa size yardimci olabilirim. cünkü ayni yörenin insaniyiz, o bizim cevre köylü.

saygilar

dede_27
20.09.2006, 16:37
arkadaşlar dedelik önceleri peygamberin soyundan olanlar için geçerliydi sadece ,fakat bazı alevi köylerinde soydan gelen olmadıgı için bilge insanlara da dedelik ünvanı verilmiştir ve o insanların soyundan gelenler de dede sayılmıştır yani şimdi her dede peygamberin soyundan gelmiyor.

Arkadasım öyle birşey yok..Warsada Peygamber soyu olmayan adam dede değildir...

....
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sevgili inanc can, dede 27 ye cevre ile soracak oldugun bir soru varsa size yardimci olabilirim. cünkü ayni yörenin insaniyiz, o bizim cevre köylü.

saygilar

Evet öyle...Bektaş Eren sen sarılarlısın aramızda yaklaşık 1 km war..Bende göçmez köylüyüm..:)...

stojakovic
25.09.2006, 12:28
dede_27 sen daha 16 yasındasın ve büyük ihtimalle düztepe de oturuyorsun...ve yine büyük ihtimalle de köye sadece fıstık zamanı gidiyorsun...yanılıyormuyum?sen daha aleviligin ne oldugunu bilmiyorsun...

Gariip
27.09.2006, 13:57
benim düsümcede öyle stojakovic kardes tam senin anlatigin gibi oluyor galiba sadece fistik samani gidiyordur...

ben almanyada olmana araman her türkiyeye gitmemde ilaki köyümü siyaret ederim dede mis yok ama artik bir cem evimiz varmis dedemiz de baska köyden geliyormus ben bu sene ögrendim cem evi acildigini gecen sene yoktu...

cafer ceyhan
27.09.2006, 14:00
hemserim bu köy hangi ilceye bagli?

Gariip
27.09.2006, 14:03
benim bildigime gör gaziantep yavuzeli ilcesi olmasi lazim benim köyde sarilar oldugu icin yani armizda 1 km varmis öyle olmasi lazim o zaman...

Urfalı
27.09.2006, 14:05
Dedelik makamını da Araplara bağladınız ya varrolun emi?
Dede Korkut arap mıydı? (Şimdi diyeceksiniz Dedekorku alevi miydi diye? Yooo, alevi değil ama Alevi atasıdır dersem kafanız iyice karışacaktır)

Gariip
27.09.2006, 16:09
evet kardesim aynen öyle oldu simdi benim kafam baya bir karisti...

dede_27
27.09.2006, 17:53
dede_27 sen daha 16 yasındasın ve büyük ihtimalle düztepe de oturuyorsun...ve yine büyük ihtimalle de köye sadece fıstık zamanı gidiyorsun...yanılıyormuyum?sen daha aleviligin ne oldugunu bilmiyorsun...

Birincisi Akıl yaşta değil baştadır....İkincisi ben köye arada bir tarlalarımızı ziyaret namına gidiyorum..Ayrıca bunun konumuzla ne alakası war???

Üçüncüsü benim Alevilik bilgilerimi siz öyle uzaktan anlayamazsınız...Belki de sizden çok biliyorumdur...

Dördüncüsü evet Düztepede oturuyorum bunda bir sakıncamı war??...[!]...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
benim düsümcede öyle stojakovic kardes tam senin anlatigin gibi oluyor galiba sadece fistik samani gidiyordur...

ben almanyada olmana araman her türkiyeye gitmemde ilaki köyümü siyaret ederim dede mis yok ama artik bir cem evimiz varmis dedemiz de baska köyden geliyormus ben bu sene ögrendim cem evi acildigini gecen sene yoktu...

Köye gitme ile benim Alevilik bilgilerimin ne alakası war???...Köye giden herkes Ermişte benmi bilmiyorum...[!]....
Dedelik makamını da Araplara bağladınız ya varrolun emi?
Dede Korkut arap mıydı? (Şimdi diyeceksiniz Dedekorku alevi miydi diye? Yooo, alevi değil ama Alevi atasıdır dersem kafanız iyice karışacaktır)

Aşağıdaki cevabımı okumadınız galiba....

Hacı Bektaş’ın soyunun İmam Musa Kazım’a (Ö.799) kadar çıkması, onun Türk-Türkmen olmasına engel değildir. Yedinci İmam Musa Kazım’ın ölümüyle 11. kuşaktan Hacı Bektaş’ın doğumu arasında tam dörtyüz yıl var. Adı geçen İmam ve oğlu İmam Rıza Horasan bölgesinde yaşamış olup, kendileri ve çocukları yerli halkla evlilik ilişkileri kurmuşlardır. Yalnız onlar değil 8.yüzyılın başlarından beri Hasan ve Hüseyin soylular zaten İran, Horasan, Daylam, Tabaristan, Türkistan’a yayılmış bulunuyorlardı. Özellikle Zeynelabidin oğlu Zeyd soylu, İmam Cafer’in oğlu İsmail ve onun oğlu Muhammed soylu İmamlar da yaşıyorlardı. Onlar da bölgelerindeki etnik gruplar ve kültürleriyle iç içe karışmışlardı. Bir kaç kuşak sonra artık onların etnik Arap olduklarını söylemek çok anlamsızdır. Hele Nakşibendi şeyhi Prof. Dr. Esat Çoşan’ın, Makalat’ı Arapça yazmış olmasını kastederek Hacı Bektaş Veli için; “demek ki, Arap ırkından ki, Arapça yazmayi uygun görmüş” yargısını vermesi saçmalığın en büyüğüdür! Zaten Coşan, Ahmet Yesevi’nin Yusuf Hemedani ve El-Gucvani ile ilişkilerinden ötürü, Hacı Bektaş’ı Yesevi tarikatından kabul edip, “Nakşilere amcazade” yapıyor, “akraba olarak” görüyor. (Bu kişi Hünkar’ı Sünni göstermek için Makalat’ı tümüyle tahrif edip, işine geldiği gibi yorumlayarak Üniversite kariyerini tamamlamış; onu kendi inanç ve kişisel çıkarlarının aracı yapmıştır.) Hacı Bektaş Veli’ye - hatta ellerinde doğru şecereleri olan seyyidlere, dedelere - Ali soylu diye Arap gözüyle bakılırsa, tarih boyunca halkların ve kültürlerin kaynaşma sürecinde yaşamış olduğu gerçeğini yadsımış olursunuz.

keklikoluk köyü
27.09.2006, 18:10
Göçmez'den bir öğretmen arkadaşımız var burada.Selamlar.

dede_27
27.09.2006, 18:10
Göçmez'den bir öğretmen arkadaşımız var burada.Selamlar.

Kimlerdensin kardes??Bende göçmezliyim ve dedelerdenim...İsim ve soyisim nedir??...:):)...

keklikoluk köyü
27.09.2006, 18:50
Ben oralı değilim. Burada görev yapan bir arkadaşımız oralı. Ben Kahramanmaraş GÖksun Keklikoluk'tanım.

dede_27
27.09.2006, 18:52
Ben oralı değilim. Burada görev yapan bir arkadaşımız oralı. Ben Kahramanmaraş GÖksun Keklikoluk'tanım.

Anladım kardeş...İyi forumlar..;)
stojakovic ve Gariip arkadaslar...size mesaj olarak yazdığım mesajlara lütfen cevap verirmisiniz???...

Urfalı
27.09.2006, 19:19
Kardeş Dede27
Aynı şeyleri söylemişiz de, yorum farkımız mı var?
Sonuçta Arap denen millete bağlamaya çalışanlara tepkim var!
Esat Coşan günümüz Türkçesi ile yazmıştır ama Makalat Arapça yazılmıştır.
Ama O'nun halifelerinden birinin (ki arap kökenlidir) yazmış olduğu da muhtemeldir.
Sonuçta Hacı Bektaş, Türktür ve Türkçe'yi de (Konya) Selçuklu (Arapça ve Farsça konuştuğundan) zulmüne karşın korumuştur.Şimdi Dedelik'e gelirsek:soyu belli olanlardan sürgiden bir sistemdir ve araplarda sadece halifelik (Emeviden sonra) atadan sürgiden bir sistemdir ki, İslamiyetin ilk yıllarında O'da yoktu.
Öyle ki, Dedelik'te dışardan kız alıp verme bile yoktur, öyle değil mi?
Kaldı ki, bu sistem de can çekişiyor artık! Çok az DEDE kaldı...
Saygı ile kardeşim.

dede_27
28.09.2006, 17:10
Kardeş Dede27
Aynı şeyleri söylemişiz de, yorum farkımız mı var?
Sonuçta Arap denen millete bağlamaya çalışanlara tepkim var!
Esat Coşan günümüz Türkçesi ile yazmıştır ama Makalat Arapça yazılmıştır.
Ama O'nun halifelerinden birinin (ki arap kökenlidir) yazmış olduğu da muhtemeldir.
Sonuçta Hacı Bektaş, Türktür ve Türkçe'yi de (Konya) Selçuklu (Arapça ve Farsça konuştuğundan) zulmüne karşın korumuştur.Şimdi Dedelik'e gelirsek:soyu belli olanlardan sürgiden bir sistemdir ve araplarda sadece halifelik (Emeviden sonra) atadan sürgiden bir sistemdir ki, İslamiyetin ilk yıllarında O'da yoktu.
Öyle ki, Dedelik'te dışardan kız alıp verme bile yoktur, öyle değil mi?
Kaldı ki, bu sistem de can çekişiyor artık! Çok az DEDE kaldı...
Saygı ile kardeşim.

Kardeşim benim sana sözüm yok sen haklısın...

Benim sorunum Köye gitmenin ve yaşın Alevilik bilgisi ile bağlantı kuranlarla....

Saygılar..

Urfalı
28.09.2006, 17:19
Benim sorunum Köye gitmenin ve yaşın Alevilik bilgisi ile bağlantı kuranlarla....
Biraz daha açar mısın?
Tam anlamadım arkadaşım...

dede_27
28.09.2006, 17:32
Biraz daha açar mısın?
Tam anlamadım arkadaşım...

bak mesela aşağıdaki cevap stakojavic 'e ait...[!]

üstteki ve 1 önceki sayfalardaki yazıları oku Urfalı kardes...

Urfalı
28.09.2006, 18:00
bak mesela aşağıdaki cevap stakojavic 'e ait...[!]

üstteki ve 1 önceki sayfalardaki yazıları oku Urfalı kardes...

Doğru ya okumuştum ama anımsayamadım bir an.
Özür dilerim.
Haklısın.

stojakovic
04.10.2006, 23:36
dede_27 ben alevi degilim ama aleviligi en iyi aleviden daha iyi bilirim..sarılarda cemevi yapılmıs allah askına o cemevine kimgiderki..benim tanıdıklarım var mesela sarılarda gencler oraya kagıt oynamaya gidiyor bumu ibadetiniz..sunu bilki buraya girenler aleviligiyle övünüyor...ben hz.ali yi severim çünkü o hz.muhammet için canınıu fewda etmiştir ben onu severim çümküö o kuranı kerime zarar gelmesin diye savasta yenilgiyikabullenmiştir..ya sizin yaptıgınız ne daha aleviligi bilmiyortsunuz...bu bir gercektir bir kıza alevilk nedir dedim oda hz.ali ile hz.muhammed savastmıs dedi hz.muhammed hz.ali yi öldürünce alevilik çıktı dedi...bumu alevilik soruyorum sana...ondan sonra da din derslerini şikayet edersiniz...

dede_27
08.10.2006, 19:02
dede_27 ben alevi degilim ama aleviligi en iyi aleviden daha iyi bilirim..sarılarda cemevi yapılmıs allah askına o cemevine kimgiderki..benim tanıdıklarım var mesela sarılarda gencler oraya kagıt oynamaya gidiyor bumu ibadetiniz..sunu bilki buraya girenler aleviligiyle övünüyor...ben hz.ali yi severim çünkü o hz.muhammet için canınıu fewda etmiştir ben onu severim çümküö o kuranı kerime zarar gelmesin diye savasta yenilgiyikabullenmiştir..ya sizin yaptıgınız ne daha aleviligi bilmiyortsunuz...bu bir gercektir bir kıza alevilk nedir dedim oda hz.ali ile hz.muhammed savastmıs dedi hz.muhammed hz.ali yi öldürünce alevilik çıktı dedi...bumu alevilik soruyorum sana...ondan sonra da din derslerini şikayet edersiniz...

senin alevilik bilgini ben ..benim alevilik bilgimi sen bilemezsin...

2. cahil kesim muhakhak senin kesimde de wardır...

3. bnm ve ya bizim ibadetimiz bizedir...kimseyi ilgilendirmez...

4. Hz Ali'yi sevmen güzel ...

5. Lütfen Peygamber ve Ehl-i Beytin isimlerini kullandığında büyük harfle başla...

halil83
14.12.2006, 21:43
senın tanımınla alevilik nedir bılgılerını bizimle paylaşırsan sevinirim bılmıosanda konuşma lutfen

halil83
14.12.2006, 21:45
stojakovic sanaydı bu sorum

dede_27
19.12.2006, 16:46
stojakovic sanaydı bu sorum

eywallah ya can..

dede_27
19.02.2007, 21:51
Köyümüzün uydudan görüntüsü:

http://img45.imageshack.us/img45/6323/gmezpj0.jpg

karadagli
20.02.2007, 15:52

sn stajakovic.lütfen dogru konusunuz,senden sorulmaz sarilarda cem evine kimin gidecegi, sen nerden biliyorsun genclerin oraya kagit oynamaya gittigini, eger gencler kagitta oynarsa köyde kahve de vardir gider orda oynar. bilmedikleriniz, tanimadiklariniz hakkinda böyle konusmaya hakkiniz yoktur.bende bir sarilarliyim asla ve asla oraya kagit oynmaya gitmezler.

halil83
21.03.2007, 23:15
nerelerdesınız ya gorunun arda bi
:D:D

mdent
14.05.2007, 09:04
selamlar
hz.imam bakır çocuklarından bir kısmını anadoludaki türkmenlerle evlendirmişitr
ve bu soydan gelenlere anadoluda hürmet edilmiş hatta osmanlı zamanında soy secereleri tutulmuştur
çoğu belgelerde kayıtlı dolayısıyla kimlik önemli olmamamkla beraber dede soyları genel olarak türkmen olarak kabul edilir
geniş bilgiler internette yapılacak araştırmalarda bulunabilir
şimdilik fazla zamanım olmadığından fazla bilgi veremiyorum
ayrıca alevi olmadığı halde gereksiz yorumlarda bulunanlar tarih boyunca atalarının kendilerinden olmayanlara iftira attıkları gibi günümüzdede aynı şeyi yapmaktadırlar
yıllarca ezdikleri ezmeye çalıştıkları iftira ettikleri savaştıkları öldürdükleri zalimce canlarına namuslarınıa göz diktiklrti alevi toplumunun neden inançları hakkında fazla bilgi sahibi olamadıklarının neden kendi aralarında sağlıklı iletişim kuramadıklarını ve yollarını yaşayamadıklarını kendilerine sorsunlar ve muhasebesini yapsınlar
katledilmiş canlarına namuslarına göz dikilmiş bu insanlar inşallah günümüzden itibaren inançlarını hem yaşayıp hem de daha çok öğreneceklerdir
bu tür forumlara katılanlar genelde genç alevilerdir ve bilgi susamışlığı içinde ir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar
arada epey gereksiz sağlam olmayan duyumlar söylemler çıkabilir ama zamanla rayına oturacak herşey
bütün canlarda ricam cemtv sutv yol düzgüntv gibi televizyon kanallarını izlemeleri
inanın soramadığımız kuskulandığımız bir çok sorunun cevabı tartışma sohbet programlarında vermektedirler

dede_27
15.05.2007, 00:58
selamlar
hz.imam bakır çocuklarından bir kısmını anadoludaki türkmenlerle evlendirmişitr
ve bu soydan gelenlere anadoluda hürmet edilmiş hatta osmanlı zamanında soy secereleri tutulmuştur
çoğu belgelerde kayıtlı dolayısıyla kimlik önemli olmamamkla beraber dede soyları genel olarak türkmen olarak kabul edilir
geniş bilgiler internette yapılacak araştırmalarda bulunabilir
şimdilik fazla zamanım olmadığından fazla bilgi veremiyorum
ayrıca alevi olmadığı halde gereksiz yorumlarda bulunanlar tarih boyunca atalarının kendilerinden olmayanlara iftira attıkları gibi günümüzdede aynı şeyi yapmaktadırlar
yıllarca ezdikleri ezmeye çalıştıkları iftira ettikleri savaştıkları öldürdükleri zalimce canlarına namuslarınıa göz diktiklrti alevi toplumunun neden inançları hakkında fazla bilgi sahibi olamadıklarının neden kendi aralarında sağlıklı iletişim kuramadıklarını ve yollarını yaşayamadıklarını kendilerine sorsunlar ve muhasebesini yapsınlar
katledilmiş canlarına namuslarına göz dikilmiş bu insanlar inşallah günümüzden itibaren inançlarını hem yaşayıp hem de daha çok öğreneceklerdir
bu tür forumlara katılanlar genelde genç alevilerdir ve bilgi susamışlığı içinde ir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar
arada epey gereksiz sağlam olmayan duyumlar söylemler çıkabilir ama zamanla rayına oturacak herşey
bütün canlarda ricam cemtv sutv yol düzgüntv gibi televizyon kanallarını izlemeleri
inanın soramadığımız kuskulandığımız bir çok sorunun cevabı tartışma sohbet programlarında vermektedirler

Yorumun için teşekkürler can ..

Dediğin gibi .. Araştırmalı ve en doğrusunu öğrenmeliyiz..

Eyvallah.

mdent
15.05.2007, 21:14
bu konuda daha fazla bilgi icin daha cok arastirmak gerek
sormak gerek
ama maalesef son 30 yildir alevi kizilbas kesimi ciddi bunalim yasadi
gocler sehirlesme ekonomik sebepler ve icimizdeki kontrolsuz demokrasi devrim ozgurluk atesleri bizi yakti kavurdu
her seyi cabucak tuketmeye basladik ve sonucta tarihler boyunca yapilamayanlar bir cirpida halledildi
genclerimiz birer birer kontrolden cikarak kendilerini yaktilar beyin takimimiz olduruldu vs...
yeniden herseyin yeterince tanimlanip duzenlenmesi gerekmektedir bunuda ancak kaybetmeye baslamadan yaslilarimizdan dedelerimizden ve benzeri calisma yapanlardan ogrenecegiz

mdent
15.05.2007, 23:49
kucuk bir net arastirmasi

Baki Öz

Alevi Ocakları ve Dedelik

Dedelik kurumu, Aleviliğin belkemiğini oluşturur. Aleviliğin toplumsal ve inançsal oluşumunda dedelik temel rol oynamıştır. Dedelik, Alevilik inancının biçimlenmesi ve sistemleşmesinde en etken öğedir. Bütün olumsuzluklara karşın Aleviliğin bugünlere taşınarak getirilmesinde esas pay dedelik kurumuna aittir. O nedenle Alevilik inancında dedelik kurumunu gözardı etmek, dedelerin sistem içindeki yerlerini görmezlikten gelmek tümüyle yanlış olur.

Dedeler, güçlerini inanç içerisindeki önemli yerlerinden alırlar. Genel kanı dedelerin �Ehlibeyt�ten �Evlad-ı Resul� den aldıkları yolundadır. Bu kanı, giderek inanca dönüşmüştür. Her dede soyu veya dedenin bağlı olduğu ocak Oniki İmamlardan birine bağlanır. Zamanla bu bağıntıyı gösteren soykütükleri (secereler) düzenlenmiştir. Soykütükleri ocağın doğuşundan yüzyıllarca sonra Nakibüleşraflarca düzenlenmiş ve bağıntı geriye doğru götürülerek Oniki İmamlardan biriyle veyahut Oniki İmamlardan birinin soyuyla ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. O nedenle soykütükleri, yol kütüğü olmak açısından bir önem taşır ama, soyun tarihinin aydınlatılması ve merkezi kişilerle soy olarak ilişkilendirilmesi açısından pek bir bilimsel değer taşımaz. Kanımca soy kütükleri, dede ocaklarının tarihini açıklamak açısından yeterli tarihsel belgeler değillerdir. Soy kütüklerinde geçen adların çoğu kez belirlenmesi olası olmadığı gibi, iki kuşak arasında kimi kez bir insan ömrünü oldukça aşan zaman kopuklukları vardır. Yine de Alevilik tarihini ve ocakları aydınlatmak açısından soykütüklerinin katkısı olacağını unutmamak gerekmektedir.

Alevi ocaklarına ve dedelik kurumuna kaynaklık eden kişiler Emevi ve Abbasi zulmünden kaçıp Orta Asya ve Orta Doğu�nun Türklerin yaşadığı bölgelere sığınan Ehlibeyt soyundan olan kimselerdir. Özellikle Türkler tarafından saygı görmüş, korunmuş ve Türk boyları içerisinde barınma, yaşamlarını korkusuzca sürdürmü olanağı bulmuşlardır. Türklerle evlenen Ehlibeyt soyundan kimselerin soyları, bu evlilik ilişkisi içerisinde sürmüştür. Bugün dede soyundan olan kimileri bu soylardan gelmekte, �Seyyid� veya �Şerif� olarak sınıflandırılmaktadırlar. Günümüzdeki dede soylarının kimilerininse bu ailelerle doğrudan veya dolaylı olarak bağı yoktur. Doğrudan Oğuz/Türkmen oymaklarından gelmektedirler. Yalnız içinde bulundukları toplumsal-kültürel ortam onların bu tür bir hüviyeti sahiplenmelerine neden olmuştur. Uzun tarihsel süreç bu tür ailelerin �Ehlibeyt�ten olmayış etkeni�ni unutturmuş, sonradan edindiği �Ehlibeyt soyu etkeni� ne sıkı sıkıya sarılmalarına sonradan kazandıkları bu nitelikleriyle toplumsal statülerini kurmalarına ve yürütmelerine neden olmuştur. Ocaklar ve dedelik tarihindeki bu gerçeği unutmamak gerekir. Orta Anadolu ve Türkiye�nin Batı kesimlerinde doğan dede ocaklarının çoğu Ehlibeyt soyundan gelmeyen, Türk/Türkmen tötenli ailelerdir. Birçoğu da 15.-16. yüzyıllardan sonra bu yörelere gelmiş, Asya�dan geldikleri için �Horasan Erenleri� nin soyları gözüyle bakılmış, bu nedenle dedelik statüsü yüklenmiş kişi ve ailelerdir.

Ocak sahibi dedelerin ataları Anadolu�ya çoğunluk oymakları ve kendilerine bağlı topluluklarla birlikte gelmiş, o topluluklara dinsel, toplumsal ve siyasal önderlik etmiş kimselerdir. Oymağın yurt edinerek yerleşmelerine, üretime geçmelerine, çevre ve yönetimlerle bağ kurmalarına, iyi ilişkiler içerisinde geçinmelerine, devletlerin egemenliğine girmelerine veya girmemelerine önderlik etmiş ve yol göstermişlerdir. Aynı zamanda oymağın önderi ve yöneticisi olan dede, yönettiği oymağın hekimi ve din adamıdır. Görüldüğü gibi statüsü ve niteliği Asya Türk geleneğinde ve dinsel yaşamında önemli yeri olan Şamandan (kamdan) hiç de farklı değildir. Asya'daki Şamanın fonksiyonunu Anadolu da dede üstlenmiştir.

Dedelerin kendi toplumuna dinsel, siyasal ve toplumsal önderlik/yöneticilik konumları dede ocakları ve oymakların (aşiret) biçimlenmesinde de belirleyici olmuştur. Kimi oymaklar tümüyle dede ocağı olmasına karşın, kimileriyse Gureyşanlılar/Kureyşliler, Şadıllılar ve Şeyh Hasanlılarda olduğu gibi hem ocak hem de oymak (aşiret)tirler.

Ocak kurucusu dedeler, Horasan Erenleri sadece Hacı Bektaş�la veya onun döneminde Anadolu�ya gelmemişlerdir. Anadolu�ya Türk göçleri bu tarihten çok önceleri başladığından, ocak kurucusu dedelerin çoğu Hacı Bektaş�tan önce Anadolu�ya gelmiş ve özellikle Doğu Anadolu�da dinsel-toplumsal yapılanmaya/yapılandırmaya başlamıştır. Bu nedenle Doğu Anadolu�daki Kureyşan, Baba Mansur ve daha birçok dede ocağı Hacı Bektaş ocağından önce kurulmuştur. Bunlar kendi çevrelerinde faaliyet göstermiş ve önemli birer dinsel-kültürel çevreler kurmuşlardır. İletişim ve ulaşımın olmayışı bu tür çevrelerin Hacı Bektaş dışında ayrı Alevilik üsleri olmasına, ondan bağımsız birer kurum olarak çalışmalarına neden olmuştur.

Doğu Anadolu�daki dede ocaklarının hiçbiri Hacı Bektaş Dergâhı�na bağlı değildir. İç ve Batı Anadolu ile Balkanlardaki dede ocakları çoğunluk Hacı Bektaş�a bağlıdırlar ve Pirevini daha başından �serçeşme� olarak kabul etmişlerdir. Doğu Anadolu�daki ocaklar bağımsızdırlar. Ancak bağlılık, 19. yüzyılda başlamıştır. Bunda da 1826 Yeniçeri Bektaşiliğinin yasaklanması sonucu Çelebilerin Anadolu�ya dağılmaları, dedelik yapmaları tanışmayı ve ilişkiyi geliştirmiş, giderek Hacı Bektaş Dergâhı'na bağlanma, onu �serçeşme� ve �mürşid kapısı� olarak tanıma sürecini başlatmıştır. Bundan önceki Hacı Bektaş Dergâhı'nı mürşid edinme olayı sadece kimi ocak dedelerinin bireysel eğilimiyle sınırlı kalmıştır. Bu da fazla yaygın değildir. Bir de ayrıca Hacı Bektaş veya dergâhının ülkenin Doğu yörelerine gönderdiği halifelerinin kurdukları ocaklar Hacı Bektaş veya Pirevi'ne bağlı bir dedelik ocağı olarak hareket etmişlerdir. Bilindiği gibi bunların sayısı fazla değildir.

Bugün gerek ocaktan, gerekse dedelik kurumu olsun kendini günün koşullarına göre düzeltmesi gerekmektedir. Bu artık bir gereksinimdir. Bu gereksinim Alevi-Bektaşi çevrelerin ortak bilinci ve ortak düşüncesi olmuştur. Umarım herkes kendine düşen payı yerine getirir.

Dedeler Kurulu için Öneriler

Cem Vakfı tarafından Prof. Dr. İzzetin Doğan başkanlığında Ayhan Aydın�ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve benimde içinde olduğum komisyon tarafından düzenlenen Birinci ve İkinci İnanç Önderleri Toplantılarından sonra oluşturulmak istenen Alevi Bektaşi Mevlevi İnanç Önderleri Meclisi�nin oluşumunda bence gözetilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir:

1. Dedeler Kurulu'na katılacak dede sayısı 25-30 düzeyinde tutulmalıdır. Bu sayı yeterlidir.

2. Kurula katılacak dedeler değişik ocaklardan Bektaşi Çelebi ve Babagân kesiminden olmalarına, bunun ölçülü dağılımına özen gösterilmelidir.

3. Kurula seçilecek dedelerin olgun yaşta, kendini yetiştirmiş, genel kültüre ve yol bilgisine sahip, deneyimli, yaşamında hiç olumsuzluğu olmayan ve cem-cemaat yürüten dedelerden, yani pratiğin içinde olan dedelerden seçilmelidir.

4. Kurula seçilecek dedelerin mesaisini verecek, kurullara katılabilecek, zaman açısından uygun koşulda olabilecek durumda olmalarına dikkat edilmelidir.

5. Bu kurul, Aleviliğin doğrudan yaşamı ve tapınımıyla ilgili sorunların çözümünde bir tartışma, değerlendirme ve karar organı olmalıdır.

6. Hızır, Muharrem gibi oruç gün ve tarihleri, saatlerini bu kurum belirlemelidir. Miladi tarihin esas alınmasının kaçınılmaz olduğu kanısındayım.

7. Cem yürütmeyi ortak esasa bağlamayı bu kurul sağlamalıdır. Bu cem, ülkenin her yanında uygulanarak esasta olmalıdır. Tek tür bir cem uygulaması belirlenmelidir.

8. Cemde okunacak dualar, deyişler, düvaz-ı İmamlar, Kur'an ayetleri ve cemin hangi aşamasında, neresinde bunların kullanılacağını bu kurul belirlemelidir.

9. Cemde hangi semahların yapılacağına ve hangi evresinde devreye sokulacağına bu kurul karar vermelidir.

10. Tüm bu belirlemeler bir rapor haline getirildikten sonra Alevilere ilişkin çeşitli kurumlara, derneklere, vakıflara, bilim çevrelerine sunulup onların da görüşleri alındıktan sonra son şekli verilmelidir.

11. Son şekil tüm Alevi-Bektaşi kuruluşları, yayın organları ve çıkarılacak bir kitapçıkla Alevi çevrelerine duyurulmalı, Alevi törenlerinin bu ortak esaslar çerçevesinde yürütülmesine çalışılmalıdır.

yumruklucepni
20.06.2007, 21:30
Merhaba,

Bizim köy İmam Musai Kazim Ocagi taliplerinden. Dedemiz sizin köyden geliyor.Balıkesir cepnileri. Siz kimlerdensiniz?

dede_27
21.06.2007, 18:45
Merhaba,

Bizim köy İmam Musai Kazim Ocagi taliplerinden. Dedemiz sizin köyden geliyor.Balıkesir cepnileri. Siz kimlerdensiniz?

Dedeniz kim ? ..

Biz İmam Musai Kazım evladıyız ..

yumruklucepni
21.06.2007, 23:17
Bizim oraya son zamanlarda Bekteş Dede geliyor.
Sizde tarihsel dökümanlar var mı?

halil83
14.08.2007, 19:54
biz musai kazım evlatlarından cepnilerin dedesiyiz

dede_27
03.07.2008, 16:20
Bizim oraya son zamanlarda Bekteş Dede geliyor.
Sizde tarihsel dökümanlar var mı?

Tarihsel dökümanlardan kastınız nedir ? :)
Bekteş dede akrabamız olur.