Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilerin sol ideolojiler tarafından kullanılması

noyancem
14.01.2006, 21:28
Herkese Merhaba ,

Türkiyede alevi islam inancında olanlar Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim ile başlayan ve bence alevilerin miladı olarak kabul edilen çaldıran savaşı ile beraber bir baskı dönemi oluşmuştur.Osmanlıların kuruluşunda siyasi , ekonomik ve askeri anlamda teşkilatlanması sağlayan bu inanç çaldıran savaşı ile beraber oluşan siyasal farklılıklar nedeni ile pasifize ve kabul edilemez bir düşünceiçine sokulmuştur.İsyanların , baskıların dönemi olarak cumhuriyetin kurulmasına dek devam etmiştir.Cumhuriyetle birlikte laikliğin kabul edilmesi aleviler için enazından nefes alabilceği bir alan oluşturmasına neden olmuştur.Baskı dönemlerinde aleviler ibadetlerini gizli yerine getirmişlerdir.Ama kendi kültürlerini yaşatma ve geliştirme konusunu eksik kalmıştır.Kendi inancı hakkında bilgisizliğin yanısıra , devleti yönetenlerin bu konuda adım atmamaları ve dünyada gelişmekte olan sol ideolojik akım alevi bireylerin inançsal anlamda bilinçsiz kalmasına ve kendi inanç yapılarında reformist değişim isteğine neden olmuştur.Özellikle 60 yıllarında ideolojik söylemi sözlü gelenek ile gelen alevi inancından tüm alevi bireylerin kopmasına ve ideolojik temelde resmi söylemin dışına çıkılmıştır.Bunun sonucunda aleviliği kendi ideolojik söylemi doğrultusunda değerlendirmeler yapan görüşler ortaya çıkmıştır.Bu söylem Alevi islam anlayışına büyük zarar verdiğini düşünüyorum.Bence Aleviliğe yavuz sultan selimden sonra en büyük darbeyi inançsız , kendi inancına uzak bireyler meydana getiren bu ideolojik söylem darbe indirmiştir.İsyanlar kültürü oluşturup sürekli bu konu işletilerek bu ülkenin asli kurucu unsurlarından olan Alevilerin devletle ile bağını kesmek , kendi inançlarına insan kayanağı olarak gören anlayışın egemen olması sağlanmıştır.80 li yıllar ile beraber alevileri sivil toplum örgütleri vasıtasıyla kendi inancını yerine getiren ve kültürünü öğrenen yapı bu anlayış tarafından gerciik olarak değerlendiriliyor.Özellikle alevi gençleri bu konuda uyanık olmak zorunda .Bizlerin çektiği acıların yeterli olduğunu düşünüyorum.

YOZCAY
14.01.2006, 22:26
İtiraf ediyorum.

Alevi kültüründen geliyorum,Devrimciyim ve birilerinin çıkarları için çalışıyorum.Bu çıkar öyle büyük bir çıkar ki bundan en çok bu ülkede özgürce yaşamayı isteyenler istifade edecekler.Aleviliğin sofuca yada Ateizme yakın yada her ne şekilde yaşanması gerektiği konusunda entellektüel tartışmalar yapılabilir ancak Devrimcileri ve halk mücadelesini karalamak kampanyanıza Alevileride yanınıza almaya çalışarak devam etmek isteğiniz kursağınızda düğümlenecektir.Kimsenin devletine,yaşamına,varlığına,birliğine,bir olmasına kastetmeye çalışmıyoruz.Ancak koşulların bunu gerekli kıldığı ortamlarda en ön safta bizler olacağız.Kimi neye karşı uyardığınızı anlamak mümkün değil.Alevileri kendi inançlarından koparmak isteyenleri herkes tanıyor.Hala ALevilerin resmiyetini tanımayan ve onları katleden katilleri yakalamayan hükümetler duruken Devrimcilere karşı başlattığınız bu kampanyada sizleri hayal kırıklığına uğratacaktır.Bir açıklama yapayım.

Bu devlet,bu millet gerçek demokrasi ve gerçek özgürlüğe yine bu miletin çabalarıyla ulaşacaktır.Feyz aldığımız ve uğruna çalıştığımız tek teşkilat milletimizin sinesidir.

cagsaklı_reso
15.01.2006, 16:08
arkadalar bazı kavramlar vardır tarihini araştırdıgınız zaman tamamen insanları ayrımcılıga bölücülüge yöneltmek maksadıyla ortay cımışlardır. belki kızacaksınız ama solculuk ve sagcılık içi boş olan kavramlardır bunlar istenilen ayrımcı niyete göre şekilendirir ve istenilen gercekleşir. bu kavramları istediginiz kadar tanımlayın sonucunda ayrımcılık cıkacaktır. saygılarımla...

Oli
15.01.2006, 16:18
İsyanlar kültürü oluşturup sürekli bu konu işletilerek bu ülkenin asli kurucu unsurlarından olan Alevilerin devletle ile bağını kesmek , kendi inançlarına insan kayanağı olarak gören anlayışın egemen olması sağlanmıştır.

en başta başlığın çok yersiz. aleviler yaşayış ve tarihsel olarak sol gelenekten gelmektedir. sol bir ideolojidir solu tercih etmek kendini kullandırmak değildir. Hatta pekçok alevi solcu olarak aleviliği reddetmiş. dedeliği küçümsemiş sırf sınıf çatışmaları ile ilgilenmiştir.

alıntıladığım sözlerin ise safsatadan ibaret. asli kurucu unsur dediğin aleviler sistem için '25 te ne idiyse 50 de 60 da 70 te 80 de de odur. Devletle bağını kesen aleviler değil devlettir. hiç bir hakkım olmasada devletten razıyım diyen bir nesil zaten var ve bunu genişletme çabalarıda yoğun sizlerce.

Ceyhun
16.01.2006, 11:10
Nedir bu sol düşmanlığı? Ben de Aleviyim ve solcuyum. Kimse tarafından da kullanıldığım yok. Sağcı olmak istiyorsanız gidin sağcı olun. Sizin gibi olmayan herkesi kullanılıyor diye nitelemeyin. Solcular kim de bizi kullanılıyor. Mars'tan mı geldiler? Bu ülkenin solcuları bizleriz. Kimseyi kullandığımız yok. Kendi kendimizi kullanıyorsak da sizin bir söz hakkınız yok. "Solcular Alevileri kullanıyor." ne biçim bir yazı, ne biçim bir nefretin ürünü?

Ceyhun
16.01.2006, 11:11
arkadalar bazı kavramlar vardır tarihini araştırdıgınız zaman tamamen insanları ayrımcılıga bölücülüge yöneltmek maksadıyla ortay cımışlardır. belki kızacaksınız ama solculuk ve sagcılık içi boş olan kavramlardır bunlar istenilen ayrımcı niyete göre şekilendirir ve istenilen gercekleşir. bu kavramları istediginiz kadar tanımlayın sonucunda ayrımcılık cıkacaktır. saygılarımla...

Zaten yüzlerce yıllık felsefeciler falan boş konuşuyor. Bütün dünya içi boş kavramların peşinde dönüyor. Uyandırmışsın milleti.

Ceyhun
16.01.2006, 11:12
Ayrıca başlık çok çirkin. Saygılı olmayı öğrenin. Bu başlığı kapatıyorum.