Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Esirlere uluslararası yasaları uygulayacağız'

Alevimen
23.10.2007, 20:35
Sınır'da tansiyon yüksek. Bu metin'de Kürt medyasından:

HPG Anakarargah Komutanı Bahoz Erdal, Medya Savunma Alanları’na girmek isteyen askerlere büyük bir darbe vurduklarını ve 8 askeri esir aldıklarını söyledi. Erdal, “yoğun bir çatışma yaşanırken teslim olmaları yönünde çağrıda bulunduk. Çaresiz kalan bu askerler de bize teslim oldular.
Şu anda da sözkonusu askerler güçlerimizin elinde esirdir. Sağlık durumları iyi. Uluslararası anlaşmalar ne gerektiriyorsa kendilerine bu çerçevede davranacağız” dedi. Roj TV’de yayınlanan Roj Aktüel programına telefonla katılan HPG Anakarargah Komutanı Dr. Bahoz Erdal, yaşanan çatışmalara ve esir alınan askerlere ilişkin de bilgi verdi. Erdal Konuşmasında şunları belirtti: “Herşeyden önce bir düzeltme yapalım bu bir saldırı eylemi değildi. Medya Savunma Alanları’na girmeye çalışan Türk ordusu gerillalarımız tarafından vurulmuştur. Türk ordusu Tezkere’nin çıkmasıyla birlikte Güney’e bir deneme operasyonu yapmak istedi. Buna karşı gerilla güçlerimiz çok büyük direniş sergileyerek büyük bir darbe vurmuştur. Önceden de deklare ettiğimiz gibi biz uluslararası savaş kanunlarına bağlıyız. Türk askerlerine yönelik önceden bazı açıklama ve çağrılarımız olmuştu bizimle savaşmamaları için. Bu savaş Türk ve Kürt halkına hizmet etmiyor, sadece bazı ırkçı ve faşist kesimlerin siyasetine hizmet ediyor. Bundan dolayı da amacımız mümkün olduğu kadar ölümlerin gerçekeşmemesiydi.

Yoğun bir çatışma yaşanırken teslim olmaları yönünde çağrıda bulunduk. Çaresiz kalan bu askerler de bize teslim oldular. Şu anda da sözkonusu askerler güçlerimizin elinde esirdir. Sağlık durumları iyi. Bir asker hafif yaralanmıştı, sağlık ekiplerimiz tedavisiyle ilgileniyor şu anda durumu iyidir. Esir alınan tüm askerlerin sağlık durumları iyidir. Uluslararası anlaşmalar ne gerektiriyorsa kendilerine bu çerçevede davranacağız.”

‘Kayıp vermedik’

Genelkurmay Başkanlığı’nın 34 gerillanın hayatını kaybettiğine dair açıklamalarını yalanlayan HPG Anakarargah Komutanı Bahoz Erdal, “Genelkurmay’ın 34 gerillanın yaşamını yitirdiğine dair açıklamaları halkı kandırmak için söylenen bir yalandır. Yedikleri büyük darbenin üzerini örtmek için böyle bir yalan gündeme konulmuştur. Değer yargılarımıza göre hiçbir şekilde halkımıza yanlış bilgi vermeyiz ve bizim bu direnişte tek bir kaybımız bile yoktur” dedi.

Kürt halkı direniş gösterecek

Bahoz Erdal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürt ulusal birliği içinde bu durumun büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Türk ordusu Güney Kürdistan’a girerse karşısında tüm Kürtleri görecektir. Sadece siyasi güçlerden bahsetmiyorum, tüm Kürt halkı büyük bir direniş görecektir! Güney’e girme ve operasyon yapma inisiyatifi ellerinde olabilir ama geri dönüş inisiyatifi ve yaşam hakları ellerinde olmaz!” Kürt örgütlerine ve Kürt halkına da seslenen HPG Komutanı Erdal, “birlik içerisinde olunmasını” istedi. Bahoz Erdal çağrısına şöyle devam etti: “Kürdistani güçlere şunu diyebiliriz, bizim tecrübelerimiz oluştu, Türk devletinin de gücü ortada bu temelde tüm Kürt güçlerinden tavırlarını net bir şekilde koymalarını istiyoruz. Bu Kürt halkının çıkarınadır. Kürtleri birbirine kırdırmaya çalışanlara izin vermeyelim.”

Çocuklarınızı askere göndermeyin

Erdal Kürt ailelere de seslenerek, “Çocuklarınızı askere göndermeyin” dedi. Erdal çağrısının gerekçelerini şöyle açıkladı:“Kürt aileleri neden çocuklarını askere gönderiyor? Sırf gerillaya katılmamaları için binlerce neden bulunuyor. Ama asker olmasını da teşvik ediyor! Bu devlet sizin varlığınızı, dilinizi, kültürünüzü kabul ediyor mu? Her gün sadece Kürt olduğunuz için sizi düşman ilan etmiyor mu? Sözde vatandaş, terörist olarak görmüyorlar mı? Hergün köyünüzden binlerce askerin katılımıyla operasyon düzenlemiyorlar mı? Niye siz çocuklarınızı bu kirli savaşa alet ediyorsunuz? Bu olaydan ders çıkarmalısınız! Bu devlet sizin çocuklarınızı da yok ediyor.”

Esir askerlerin ailelere de seslenen Anakarargah Komutanı, “Türk ailelerine özellikle de esir düşen askerlerin ailelerine sesleniyorum: Çocuklarınızın sağlığından endişe etmeyin. Onlara hiçbir şekilde zarar vermedik, vermeyeceğiz. Ölen ve esir düşen askerlerin tek sorumlusu AKP Hükümeti, bizzat R. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Büyükanıt’tır! Gidip onlara sorun, çocukları gelip Hakkari’de savaşıyorlar mı? Türk yetkililerine sorsunlar, çocukları nerede diye? Türk halkı duygusaldır, vatan-millet-bayrak edebiyatıyla halkı kandırıyorlar. Halk bu savaşın kimin hizmetinde olduğunu sorgulamalıdır. Herşeyden önce asker aileleri bu savaşı ve bu durumu sorgulayarak askeri yetkililerden hesabını sormalıdır!” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA
İnsanın iki yani hem Türk hemde Kürt medyasını takip etme imkanı olunca inanılmaz bir duyguya kapılıyor çünkü orda okuduğun burdakinden farklı, aynı oyun ters tarafdan başlasan'da oluyor.
Bunada medya terörü mü desek ne desek. Anadoluyu ne zaman rahat bırakacaklar ordaki halka yazık kimse bunu düşünmüyor.

dilan_7670
23.10.2007, 20:44
Her halk gibi kürt halkıda bir devlet korup bağımsız yaşama hakına sahiptir.fakat kürt halkının böyle bir tercihi zamana bırakması gerekir.bağımsızlık talebinin şimdilik askıya alınması kürt halkının kendi ulusal demokratik taleplerinden vazgeçeceği anlamına gelmez eyer mevcut devletler kendi içindeki kürt sorununu çözme iradesi göstermezlerse elbette kürtler alternatifsiz değildir.sorunlar diyalok yoluyla çözülür kimse kürtleri küçümsemesin. vay bu aşiret şu aşiret teror laflarını bırakıp bir kenara sorunlarımızı çözüp dünyada hak ettiğimiz konuma gelelim.anadolu biziz.anadolu bizim...

Canan1
23.10.2007, 20:44
Bu haberi bizlerlen paylastigin icin tesekkürler..herzaman söyledigim gibi tek tarafli medya haberine kulak vermeyen...her iki tarafi arastirin ve kendiniz olan gercekleri iki tarafdan cikarin...
benimde düsündügüm gibi asker kardesleri birsey yapilmicak..bide özgür politikada yayinlanan haber inandirici benim icin...
Sahtekar ve yalanci duruma düsmemek icin bu kararda kalinir...
Ben icinden ciktigim halki severim, ama diger halklardan üstün görmem...

Egemenler bildigimiz gibi her katliami yapar halklarin üzerine atarlar....

Saygilar

alevi_siyah
23.10.2007, 20:48
Malesef biz burada tek taraflı haber dinlemek zorunda kalıyoruz çünkü internet sitelerinin neredeyse tamamında erişim bloğu var . onun için bu tür haberleri bizlerle paylaşmanız çok güzel

halitseyfi
23.10.2007, 21:21
Her iki tarafında halkımıza doğruyu söylediğine inanmıyorum.

Arkadaşımızın "dediği gibi egemenler herşeyi yapar ve halkların üzerine atarlar" bu yalanlarıylada bizleri yönlendirirler. Bizde kime istersek ona inanırız. Çünki piskolojik olarak ona inanmaya daha yatkınızdır.

Bu kanlı savaşın kimseye bir faydası yok, ne kürt halkına özgürlük ne türk halkına refah getirir.

Çağımızda savunmamız gereken milli veya ulusal çizgide devletleşmek değil, insani ve demokratik haklar bakımında devletleri birleştirmek, "bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşamaktır.

Canan1
23.10.2007, 21:27
Her iki tarafında halkımıza doğruyu söylediğine inanmıyorum.

Arkadaşımızın "dediği gibi egemenler herşeyi yapar ve halkların üzerine atarlar" bu yalanlarıylada bizleri yönlendirirler. Bizde kime istersek ona inanırız. Çünki piskolojik olarak ona inanmaya daha yatkınızdır.

Bu kanlı savaşın kimseye bir faydası yok, ne kürt halkına özgürlük ne türk halkına refah getirir.

Çağımızda savunmamız gereken milli veya ulusal çizgide devletleşmek değil, insani ve demokratik haklar bakımında devletleri birleştirmek, "bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine" yaşamaktır.

Hmm,
birileri özgürlük mücadelesi verirken birileri ne yazik ki uyuyor..Emperyalizim her iki tarafi kullaniyor zaman zaman....
Türk devletin Amerika destegiyle politika kurdugunuda biliyoruz...Emperyalister sayesinde doguda-ortadoguda ekonomik isbirligi yapilmaz bir bölge oldugunuda biliyoruz....
bir kürt kendini savundugu zaman milliyetci oluyor..aslinda öyle degil ( kanli savasa bende hayir diyorum)lestirme yapamayiz ve insan gibi yasamak isteyen insana bu hakki tanimaliyiz...

Saygilar

halitseyfi
23.10.2007, 21:57
Hmm,
birileri özgürlük mücadelesi verirken birileri ne yazik ki uyuyor..Emperyalizim her iki tarafi kullaniyor zaman zaman....
Türk devletin Amerika destegiyle politika kurdugunuda biliyoruz...Emperyalister sayesinde doguda-ortadoguda ekonomik isbirligi yapilmaz bir bölge oldugunuda biliyoruz....
bir kürt kendini savundugu zaman milliyetci oluyor..aslinda öyle degil ( kanli savasa bende hayir diyorum)lestirme yapamayiz ve insan gibi yasamak isteyen insana bu hakki tanimaliyiz...

Saygilar

sevgili can

Emperyalistlere karşı savaşlar her yerde ve herdönem verilmiş ve verilmeyede devam etmektedir. Emperyalistlerin en çok sevdiği şey ise halkları birbirine kırdırmaktır. Bunuda engüzel örneklerini ise bölgemizde görmekteyiz.

Şu anda ülkemizde kanın dökülmesine sebep olan güçlerin iplerinin ucuna baktığımızda gördüğüm güç ABD dir.

Açarak bakalım. AKP nin ve türk hükümetlerinin kuruluşu ve yıkılışlarını bir incelyelim, sonucun bu olduğunu görmememiz mümkün değil.

PKK ya gelince kimin korumasında ve desteğiyle hareket ettiğine baktığımızda, özellikle son zamanlarda ABD nin açık desteğinide görmememiz zor olur.

Peki ne olacak?

Bence Türk Emperyalist güçleri tercih edecek,PKK yı daha sonra kullanmak için tedbirini alacak.

"Yani yıkış yıkış halklar altta"

bence Kürt ve türk halklarının tek çaresi vardır. Bu emperyalist güçler milliyetçilikten uzak birlik içinde savaşmalı. Kazanmanın tek yolu budur. Birbirimizi kırarak hiç birşey kazanamayız.

tykhe
23.10.2007, 22:26
Bu oyunun senaryosunu başından beri belli. Hep aynı oyunlarla aynı oyunu oynayan bir ABD var karşımızda. Bunun böyle olduğunu dünde biliyordum bugünde biliyorum yarında bileceğim. İşin en acı tarafı sırf bu savaşı körüklemek, halkı bu savaşı ister bir hale getirmek için medya ve siyasi güçlerin sürekli olarak tezgahlar kurup halkı galeyana getirmesi. Ülke sürekli olarak şehit verirken, Başbakan ve diğerleri sürekli olarak ekranda boy gösterip :"vatan, millet, şehit" terimlerini sürekli telafuz ediyor ama ne hikmetse oğullarını bu savaşa yollamayı bir an bile olsun düşünmüyorlar. Vatandaşın evladı çetinleşen hava şartları altında sınır boylarında gece nöbetlerine yatıp çatışma içine girerken. ABD de keyif eden birileri !! cüzdanını nasıl şişireceğini, bir gemi daha alıp almamanın kendisine getirilerini, çocuğunun yeşil kartının (ABD vatandaşlığı) hesabını yapıyor..Yazıkları olsun.

Şehit haberlerini izlemiyorum yüreğim kaldırmıyor çünkü anaların feryatlarını. Neticede ölen evlat ve bu savaşın en masumları. Çünkü iki ateş altında kalmanın dayanılmaz yükü onların omuzunda.. Çatışmaya gitmeyi ve geri dönmemeyi kim ister yoksa. Bilsinler ki toprağa her düşen fidanla ben hakkımı bir kez daha helal etmiyorum o fidanları bu ateşe atanlara ve atmak isteyenlere.. SAVAŞA HAYIR demek için ne olur geç kalınmasın. Kirli bir savaşın içine atılan ve atılmak istenen gençlere çok yazık oluyor ve "Ateş Düştüğü Yeri Yakıyor". Günlerdir olduğu gibi....

Esir düşen askerler için benim bir nebze kuşkum yokki onların bu savaş içinde ne kadar masum olduklarını Gerillada biliyor ve Asker kardeşlerinin canlarını yakmayacaklardır..

putikanli
23.10.2007, 23:59
Sınır'da tansiyon yüksek. Bu metin'de Kürt medyasından:

Kürt halkı ile PKK'yı birbirinden ayıralım lütfen.Haber PKK'ya yakın ajanslar tarafından yayınlanmıştır.

turk3458
24.10.2007, 00:19
eelerindeki askerlere birşey yapmayacaklarmış hadi canım sende.
En fazla öldürecekler ki zaten öldürmeye çalışırken yakaladılar. Teröristin sözüne de güvenilir olmuş. Militan diye bahsediyor adamlar kendilerinden. Bizimkilerden çok farklı şey yapıyorlar sanki haberi kürt halkı adına yayınlıyorlar. Hep merak etmişimdir kürtlerin yüzde kaçı destekliyor acaba. Ve gerçekten merak ediyorum Türkiyeden talep edilen toprak kendilerine verilse ne kadar birlik beraberlik içinde yaşayacaklar. Ben hiç sanmıyorum sonucun çok iyi olacağını olan genç yaşta toprağa girenlere oluyor. bunu her iki taraf içinde söylüyorum yazık bu insanlara hiç uğruna yitip gidiyor.

tykhe
24.10.2007, 00:40
eelerindeki askerlere birşey yapmayacaklarmış hadi canım sende.
En fazla öldürecekler ki zaten öldürmeye çalışırken yakaladılar. Teröristin sözüne de güvenilir olmuş. Militan diye bahsediyor adamlar kendilerinden. Bizimkilerden çok farklı şey yapıyorlar sanki haberi kürt halkı adına yayınlıyorlar. Hep merak etmişimdir kürtlerin yüzde kaçı destekliyor acaba. Ve gerçekten merak ediyorum Türkiyeden talep edilen toprak kendilerine verilse ne kadar birlik beraberlik içinde yaşayacaklar. Ben hiç sanmıyorum sonucun çok iyi olacağını olan genç yaşta toprağa girenlere oluyor. bunu her iki taraf içinde söylüyorum yazık bu insanlara hiç uğruna yitip gidiyor.

Bugüne kadar kaç esir asker olayı ölümle sonuçlandı? En basit ve yakın bir örnek : geçen yıl kaçırılan polis genç. Ne oldu? öldürüldümü, serbestmi bıraktılar? Bu askerlerde aynı şekilde serbest bırakılacaktır benim bundan bir nebze kuşkum yok. Şuan ortada bir savaş dönemi var ve ülke hızla bu kaosa sürükleniyor. eğer olaylar tırmanmaya devam ederse bu esir alma olayları her geçengün artacak.. Öldürmeye çalışırken yakaladılar demişsin ya inan bana buna gülümseyerek baktım sanki olay anında oradaydın. O gün orada neler yaşandı bunu ne sen nede ben bilemeyiz. Bir tek orda olanlar bilir.

Yazının son cümlesinde anladım ki gözü kan bürümüş biri değilsin. Ben ve benim gibi düşünen herkes bunu söylüyor işte. Bu insanlar hiç uğruna ölüp gidiyorlar.. biz burada bunu haykırıyoruz sağol sende onaylamışsın bunu.

turk3458
24.10.2007, 13:36
Bugüne kadar kaç esir asker olayı ölümle sonuçlandı? En basit ve yakın bir örnek : geçen yıl kaçırılan polis genç. Ne oldu? öldürüldümü, serbestmi bıraktılar? Bu askerlerde aynı şekilde serbest bırakılacaktır benim bundan bir nebze kuşkum yok. Şuan ortada bir savaş dönemi var ve ülke hızla bu kaosa sürükleniyor. eğer olaylar tırmanmaya devam ederse bu esir alma olayları her geçengün artacak.. Öldürmeye çalışırken yakaladılar demişsin ya inan bana buna gülümseyerek baktım sanki olay anında oradaydın. O gün orada neler yaşandı bunu ne sen nede ben bilemeyiz. Bir tek orda olanlar bilir.

Yazının son cümlesinde anladım ki gözü kan bürümüş biri değilsin. Ben ve benim gibi düşünen herkes bunu söylüyor işte. Bu insanlar hiç uğruna ölüp gidiyorlar.. biz burada bunu haykırıyoruz sağol sende onaylamışsın bunu.

merak etme savaş savaş diye çığıranlardan değilim aksine türkiyenin ıraka girmesini istemiyorum.
ama askerleri esir alıpta bize medeniyet dersi vermeye çalışmaları zoruma gidiyor.

Mesut Gündüz
24.10.2007, 13:54
Bu ülkeye alevisi sığdı,sünnisi sığdı,arabı sığdı,çerkezi sığdı bi kürtler sığmadı.Yıllardır bende bunu anlamış değilim.Bu ülkenin gelişiminin önünde hep bir engel olarak ayak dirediler.

Saygılar,
MG

alyeşil
24.10.2007, 14:36
Bu ülkeye alevisi sığdı,sünnisi sığdı,arabı sığdı,çerkezi sığdı bi kürtler sığmadı.Yıllardır bende bunu anlamış değilim.Bu ülkenin gelişiminin önünde hep bir engel olarak ayak dirediler.

Saygılar,
MG

Kürtler sığmadı mı !
Sığdırılamadı mı ?

Neden bütün kürtler hem niye genelle me yapma gereği duyuyorsunuz ki

Bu ülkenin gelişiminin önünde hep bir engel olarak ayak dirediler.

bu ülkenin gelişimi :)
kim yapmaya çalıştı Allah Aşkına
Birileri bu ülkenin gelişimini istedi ve kürtler mani oldu ayak diredi
gidin işinize
onlar gelişmemiş olmamızdan dolayı bu haldeyken
nasıl olurda bunu isterler

Mesut Gündüz
24.10.2007, 14:39
Kürtler sığmadı mı !
Sığdırılamadı mı ?

Neden bütün kürtler hem niye genelle me yapma gereği duyuyorsunuz ki

Bu ülkenin gelişiminin önünde hep bir engel olarak ayak dirediler.

bu ülkenin gelişimi :)
kim yapmaya çalıştı Allah Aşkına
Birileri bu ülkenin gelişimini istedi ve kürtler mani oldu ayak diredi
gidin işinize
onlar gelişmemiş olmamızdan dolayı bu haldeyken
nasıl olurda bunu isterler

Sende haklısın,haksız kim amerikamı

alyeşil
24.10.2007, 14:50
hayır Amerika'da haklı kendi planları çerçevesinde :)
biz birbirimizi gözden çıkarmışken onlar niye umursasınlar ki seni beni ya da baran'la rojin'i

haksızlar aslında sessiz kalanlar
bu ülkenin kendi güzel ve çok sesli ezgisini dinlemek istemeyenlerde
Bu vatanda yaşayıpta ekonomik siyasal çıkarları uğruna tıp oynayanlarda

İstanbulu Avrupanın başkenti yapma planları yaparken Doğuyu İstanbululaştırmayı hiç düşnmeyenlerde

aklına ne kadar düşmanlık tohumları varsa ekip hurra diye erzurumda kardeşlerinin üzerine yürüyenlerde

Kucaklamayı bilmeyip, yaralarını sarıpta dinlemeyip çek git diyenlerde

xolxol_12
24.10.2007, 16:03
Bir cümle dikkatimi çekti.
Diyor ki ''Bu savaş Türk yada Kürt halkına hizmet etmiyor,bazı ırkçı ve faşist kesimlerin siyasetine hizmet ediyor''
Bu cümleye hep beraber bir açıklık getirelim ...

tykhe
24.10.2007, 19:01
merak etme savaş savaş diye çığıranlardan değilim aksine türkiyenin ıraka girmesini istemiyorum.
ama askerleri esir alıpta bize medeniyet dersi vermeye çalışmaları zoruma gidiyor.

Bunun adı medeniyet dersi değildir. İnsan hakları evrensel beyannamesi çerçevesinde esir alınan askerlerin sağlık durumları hakkında bilgi verilmesi maksadıyla yapılması gerekenler yapılmış. "Evet elimizde esir var ve bu da onların görüntüleridir ve şuan bu durumdalardır" diye.. olması gereken bir durum yani olağanüstü bir durum yada abartılacak, küçümsenecek bir şey değildir bu yapılanlar. Ortada bir savaş varsa esirde olacaktır doğal olarak.. ya o askerlerde şehit olsaydı dahamı iyidi? yada asker aileleri çocuklarının sağolduğunu gördükleri o görüntüleri görmeseydi...

yabancı olduğumuz bir konu değil bu esir olayı ve görüntüleri. Irakta da savaşın sürdüğü diğer topraklardada olan budur.

tykhe
24.10.2007, 19:11

Saygılar,
MG

ülke gelişmesin diye dış güçler hep vardı. Ortadoğuda güçlü bir Türkiye kimin çıkarına gelirdi? yoksa kürtlerin istediği şeyler masa başında halledilse daha iyi değilmiydi? gelişmeye engel olan zihniyet "kan meraklısı zihniyettir" Kürtler değil.. Kürtler yıllardır bu ülkeye vergi veriyor. asker yolluyor. yatırım yapıyor. çalışıyor çabalıyor ama nedense bir nebze insanlık göremiyor.

Bu arada rütbenle çelişiyorsun. "İnsan olsun.."

tykhe
24.10.2007, 19:26
Bir cümle dikkatimi çekti.
Diyor ki ''Bu savaş Türk yada Kürt halkına hizmet etmiyor,bazı ırkçı ve faşist kesimlerin siyasetine hizmet ediyor''
Bu cümleye hep beraber bir açıklık getirelim ...

açıklanacak ne var ki herşey apaçık ortada. dökülen kanlar bizim. ama abd nin işine yarayacak herşey. hep ne yazıyoruz , anlatmaya çalışıyoruz burda..