Orijinalini görmek için tıklayınız : Siz Mi? Biz Mi?
Vakı Suresi;
........
57-59; "Biz Sizi Yarattık doğrulamanız gerekmez mi? Peki döküp durduğunu şeyi gördünüz mü? Siz mi Yaratıyorsunuz onu bi mi yaratıcılarız? "
63- "Peki ekip durduğunuz şeyi gördünüz mü? "
64- " Siz mi bitiriyorsunuz onu yoksa Biz mi bitirenleriz?"
68- " Peki içip durduğunuz suyu gördünüz mü?"
69- " Siz mi buluttan indirdiniz onu yoksa biz mi indirenleriz? "
71- " Peki yakıp durduğunuz ateşi gördünüz mü?"
72- " Siz mi onun ağacını yarattınız yoksa biz mi yaratanlarız? "
Elbette ki; Evreblerin Rabbi, İnsanların Programcısı, Malik, Çatlamanın Programcısı, Doğunun ve Batının Rabbi......Yüce olan ALLAH sensin....
Tabiki düşünebilenler için şu an algıladığımız evrende (sadece Tabiat olayları denen şeylere bakmamız bile yeterli) Allahın varlığına ilişkin bir çok örnek vardır. Böyle olmadığını sölemek gerçekten Akla ve Mantığa aykırıdır.
Ben sizlerin dikkatini vermiş olduğum ayet örneğindeki " Peki Döküp durduğunu şeyi gördüğünüz mü? " örneği ile " Yakıp durulan ateş" örneğine çekmek istiyorum.
Sizce bu iki örnekle Evrenlerin Rabbi neyi kast ediyor?
D-e-v-r-i-m-c-i 27.10.2007, 01:37 kuranı bir kaynak olarak görmeyenlerin dikkatini birşeye çekemezsiniz ki ?.adam diyorki ben inanmıyorum siz ayet getiriyorsunuz,ben tanımam diyor siz tanıtmaya çalışıyorsunuz.sanırım bu uzayıp gider böyle.
Yanılmıyorsam,uzun süredir yoktunuz...Güzel ayetler ve örnekler ile tekrar hoşgeldiniz...
Bir yaradana ve O'nun gönderdiği kitaba inanıyor olmanız şaşılacak bir durum değildir...Kişisel tercihinizdir... Ancak forum içindeki konuşmalarda, kalem karışmış olduğu çoğunluk tarafından kabul edilen kitaptan sürekli örnekler vermeniz tuhaftır...
Bu eşsiz yorum ve bilgilerinizi NESİMİ, HATAYİ, FUZULİ, YEMİNİ, VİRANİ, PİR SULTAN ABDAL, KUL HİMMET yani "7 ULU OZAN" deyişlerini yorumlamakta ve anlamakta kullanmayı denemelisiniz...Bir kardeş tavsiyesi... Zira Alevi inancında, dedelerimizin çaldığı saz KURAN, söylediği deyiş AYETtir...
Bende bu konuyu okuyanların dikkatını çekmek istiyorum ve bir soru soruyorum;
Neden kişisel rütbeniz ve imzanız "DİKKAT! ALEVİ DEĞİLDİR!" şeklinde?
Neyse, konuyu dağıtmak istemem...
Saygılar
Mahir_86 27.10.2007, 01:57 fikrimce tüm felsefe ve bilim kitaplarının en mükemmeli en kusursuzudr. yorumlama farklılıklarından tartışmalar çıkabiliyor. orjinal kuran da Şeddeler (Fetha-Kesra-Damme-Skun vb) yani işaretlemeler yoktur. sonradan okunması kolaylaşsın diye eklenmiştir.
örn: kitap yazmak istersek arapçada (kitab olarak yazılır P harfi yoktur) şeddelerle aynı yazıyı harfleri ve sıralamasını değiştirmeden sadece işaretlerin yerini eğiştirerek Katip olarakta yorumlayabiliriz.
Türkçe mealine gelince iş değişir.. kelime anlamları farklılık gösterdiği için Türkçeleştiren kendince yorumlamıştır ve ben şahsen Türkçesine pek itibar etmem.
örn: ve hüvel aliyyül azîm. burada "Ali" yüksek anlamında yorumlanıyor. Türkçe mealinde: "O, pek Yücedir, pek büyüktür". benim yorumum: "O Ali' dir ve en güçlüdür"
sevgili can dediğim gibi yorum farklılıkarlı olabilir. herşeyden önce inanç gelir.. inanmadıktan sonra şuna şu buna bu dersen bi anlamı olmaz.
kuranı bir kaynak olarak görmeyenlerin dikkatini birşeye çekemezsiniz ki ?.adam diyorki ben inanmıyorum siz ayet getiriyorsunuz,ben tanımam diyor siz tanıtmaya çalışıyorsunuz.sanırım bu uzayıp gider böyle.
Ben Bu konuyu ateistler için açmadım. Kimseye bişe dayattığımda yok. Konuya elbetteki İnan insanlar yorum yapacaktır. Sizin bu şekilde yorum yapmanız da anlamsız.
Yanılmıyorsam,uzun süredir yoktunuz...Güzel ayetler ve örnekler ile tekrar hoşgeldiniz...
Bir yaradana ve O'nun gönderdiği kitaba inanıyor olmanız şaşılacak bir durum değildir...Kişisel tercihinizdir... Ancak forum içindeki konuşmalarda, kalem karışmış olduğu çoğunluk tarafından kabul edilen kitaptan sürekli örnekler vermeniz tuhaftır...
Bu eşsiz yorum ve bilgilerinizi NESİMİ, HATAYİ, FUZULİ, YEMİNİ, VİRANİ, PİR SULTAN ABDAL, KUL HİMMET yani "7 ULU OZAN" deyişlerini yorumlamakta ve anlamakta kullanmayı denemelisiniz...Bir kardeş tavsiyesi... Zira Alevi inancında, dedelerimizin çaldığı saz KURAN, söylediği deyiş AYETtir...
Bende bu konuyu okuyanların dikkatını çekmek istiyorum ve bir soru soruyorum;
Neden kişisel rütbeniz ve imzanız "DİKKAT! ALEVİ DEĞİLDİR!" şeklinde?
Neyse, konuyu dağıtmak istemem...
Saygılar
Merhaba;
Hayır burda idim. Bir yere gittiğim yoktu. İşlerim yoğunluğundan Son zamanlarda pek konu açıp, fikir alış verişinde bulunamıyordum.
Biz inanmayanlara şaşırırız. Konularıma dikkat ederseniz çoğusu Kurandan örnekler içerir. Tam aksine bende Kurana ilave olduğu, kalem karıştığını düşünenlerdenim. Neden örnekler vermem tuaf olsun ki?
Kardeş tavsiyenize teşekkür ederim. Dedelerinize, deyişlerinize saygı duyar zevkle dinlerim. Ancak itikatim Dedelerinizi de yaratan Evrenlerin Rabbinin sözleridir.
Kişisel rütbemde Alevi olmadığıma dikkat çekmenin nedeni;
Forumdaki konularımda sürekli sunni putperestleri eleştirdiğimden, inançlarının yanlışlığını dile getirdiğimden, yönetici arkadaşlarımızdan birisi bu düşüncelerimin sünniler tarafından alevilere mal edildiği sölemesi, ve başka forumlarda dile getirilmesi nedeniyle kişisel rütbeme Alevi değildir yazdım.
Saygılarımla...
spartacus 27.10.2007, 10:46 Son dönemlerde DTP'lilerin siz biz dialoğu gibi. En azından DTP'nin kastı açık.
Ama tanrı burda neyi ima ediyor anlayamadım.
Sonra şuda kafamı yer yer kurcalamıştır. Neden ayetlerde tanrı üçüncü çoğul kullanmıştır. Tek inançlı tanrı sisteminde allah tanrı tektir. Oysa allahın tek olduğunu ifade etmek için birinci tekil veya üçüncü tekil kullanmak gerekmez miydi?
Son dönemlerde DTP'lilerin siz biz dialoğu gibi. En azından DTP'nin kastı açık.
Sonra şuda kafamı yer yer kurcalamıştır. Neden ayetlerde tanrı üçüncü çoğul kullanmıştır. Tek inançlı tanrı sisteminde allah tanrı tektir. Oysa allahın tek olduğunu ifade etmek için birinci tekil veya üçüncü tekil kullanmak gerekmez miydi?
Vermiş olduğum ayetteki Siz mi? Biz mi? ifadesinde Tanrının Kastıda gayet açık.
Kurandaki Biz zamirinin neyi ifade ettiğini daha önce konuşmuştuk. Madem anlayamamışsınız dilimiz döndüğünce tekrardan anlatmaya çalışalım.
Rabbimiz; Sıfatlarının tecellisine yönelik ifadelerde "inna/nahnü Biz (Birinci Şahıs Çoğul) ifadesini,
Zatına ve uluhuyyetine yönelik ifadelerinde ise " enne, inni/Ben (Birinci Şahıs Tekil) ifadesini kullanır.
İkinci şahıs, üçüncü şahıs olarak ise " o, onu, ona... veya sen sana, seni..." ifadelerini kullanmıştır.
Aynı zamanda Biz ifadesi Büyüklüğünü, Ululuğunu, Azametini.... göstermek için kullanmıştır.
Siya Saperen 27.10.2007, 11:04 Peki döküp durduğunu şeyi gördünüz mü?
Yazar muhtemelen bu cümlede kan dökmekten bahsediyor. Hemen şöyle hızlı bir faraziye üretmek olası. Kan dökmek yasaklanmış ise ''cihat'' adı altında uygulanan sistematik çarpışma nüansları nasıl açıklanabilir?
Peki yakıp durduğunuz ateşi gördünüz mü?
Burada da aşk ve/veya kin teması işlenmiş olabilir. Muhtemel olarak ''bak sana bu yetiyi mukafat olarak verdim amma nasıl kullanacağına dikkat etmelisin'' der gibi...
Ben, biz sıfatlarını daha önce yanılmıyorsam Zahir dost açıklamıştı. Ama benim kanımca, her kitabın gözden geçirilmesinin ardından da olsa, anlam ve imla hataları çıkabilir. Bu da bunlardan biri olabilir gibi.
(Varsayımdır, takılmayın)
Yazar muhtemelen bu cümlede kan dökmekten bahsediyor. Hemen şöyle hızlı bir faraziye üretmek olası. Kan dökmek yasaklanmış ise ''cihat'' adı altında uygulanan sistematik çarpışma nüansları nasıl açıklanabilir?
Burada da aşk ve/veya kin teması işlenmiş olabilir. Muhtemel olarak ''bak sana bu yetiyi mukafat olarak verdim amma nasıl kullanacağına dikkat etmelisin'' der gibi...
Ben, biz sıfatlarını daha önce yanılmıyorsam Zahir dost açıklamıştı. Ama benim kanımca, her kitabın gözden geçirilmesinin ardından da olsa, anlam ve imla hataları çıkabilir. Bu da bunlardan biri olabilir gibi.
(Varsayımdır, takılmayın)
Teşekkür ederim Dostum.
Nihayet konuda konuşulmak istenen noktaya senin sayende gelindi. Hangi çizgide, hangi düşüncede olursa olsun, fikirler 90 derece farklıda olsada senle sohbet etmek, fikir alış verişinde bulunmak çok güzel.
Yazar dediğin bizim için Allah :) dökülüp durulan şeydeki kastının insanlardaki çoğalmayı sağlayan ve kadının rahminde (mütiş bir yaratım güzelliğidir) meniyi yani nufteyi ifade etmektedir. Yani dökülen şey kadın ve erkek deki sperimdir.
Ağaçdan kasıt ise Oksijendir.
Kanatimizce bunların ifade edildiğini düşünüyoruz.
Değişik fikri olan arkadaşların düşüncelerinide bekliyoruz.
Sevgilerimle...
Mahir_86 27.10.2007, 12:04 Teşekkür ederim Dostum.
Nihayet konuda konuşulmak istenen noktaya senin sayende gelindi. Hangi çizgide, hangi düşüncede olursa olsun, fikirler 90 derece farklıda olsada senle sohbet etmek, fikir alış verişinde bulunmak çok güzel.
Yazar dediğin bizim için Allah :) dökülüp durulan şeydeki kastının insanlardaki çoğalmayı sağlayan ve kadının rahminde (mütiş bir yaratım güzelliğidir) meniyi yani nufteyi ifade etmektedir. Yani dökülen şey kadın ve erkek deki sperimdir.
Ağaçdan kasıt ise Oksijendir.
Kanatimizce bunların ifade edildiğini düşünüyoruz.
Değişik fikri olan arkadaşların düşüncelerinide bekliyoruz.
Sevgilerimle...
sanıyorum ki yazar diye Çevirmene demiş..
barısyıldırım 27.10.2007, 13:17 Son dönemlerde DTP'lilerin siz biz dialoğu gibi. En azından DTP'nin kastı açık.
Can bacım. Allah Kuranda öyle bir edep öyle bir lisanla konuşuyor ki benlik denilen o illeti kurandaki kelamında dahi kullanmıyor. Yoksa Tanrı için ben demek çok zor değil. Sizin gibi canlar da bu ben hitabını sanırım yadırgamaz.Sizler Tanrının tek olması aynı zamanda bencil olması gibi yorumluyorsunuz.Halbuki bizleri kibirden benlikten hasetten uzak durmamızı söyleyen Yaratıcı nasıl kendi hak kelamında ben diyebilir. İşte örnek almak isteyene bir delil. Kuranı okuyup nasıl konuşacağımızı öğrenelim. Senin benim mi? Sizin bizim mi? Saygılar.
D-e-v-r-i-m-c-i 27.10.2007, 14:03 Ben Bu konuyu ateistler için açmadım. Kimseye bişe dayattığımda yok. Konuya elbetteki İnan insanlar yorum yapacaktır. Sizin bu şekilde yorum yapmanız da anlamsız.
peki senin kuranı kendince veya kendinizce yorumlayıp buraya getirmeniz mi doğru oluyor.?..
|
|