Orijinalini görmek için tıklayınız : Barış Sadece Bir İsim mi?

epikurus
27.10.2007, 23:53
Barış Sadece Bir İsim mi?Belki ordumuz bir 31 PKK’lı daha öldürecek. Ama Kürt sorunu çözülmediği sürece Barış, toplumsal barış gerçekleşmeyecek.

Ne oluyor. Ülke yanıyor.

Sokaklarda bayraklı nümayişler. Amaç ne. Yas mı?

Hepimiz yaslıyız zaten. Ama yaslı insan ağır olur, olgun olur. Ağlar. Cenazeye bile zor gider. Geleneklerimizde böyledir. Öyleyse sabahlara kadar klakson çalarak, slogan atan bu insanların yaptığı ne. Ve sağa sola saldırı, tehdit.

Halkın haklı tepkisiymiş.

Amacından sapmıyor mu bu tepki. Ayıp, günah değil mi sorumluları aramayıp sokakta sadece Kürt olduğu için suçsuz, savunmasız insanları hedef almak. Demokratik Toplum Partisi (DTP) binalarına saldırmak.

Ne oluyor?
Bu soruyu aklı başında herkes soruyor. Hem kendine hem çevresine: Ne oluyor?

Basında yanıt çok. Siyaset bilimcileri enflasyonu var sanki ülkemizde. Her TV kanalında emekli ‘paşa’ları, siyaset bilimci akademisyenleri, çok derin analiz yapan büyük gazetelerin çok maaşlı kalemşörlarını görmek, dinlemek olası. Ne yazık bildikleri, söyledikleri yanıldıklarına yetmiyor. Bu nedenle slogan atıyor çoğu: Saldıralım, asalım, keselim. Ee dinleyenler de etkileniyor tabi. Yazılı basın da aşağı kalmıyor.

Peki barış?
Barış artık bir isim. Kimi bir zamanların barışçısı, solcusu aileler bile çocuğuna bu adı koyduğu için pişman. Sayıları az da olsa Barış adına, çocuklarının adına onurla sahip çıkanlar da var.

Yeğenlerinin adı barış olan iki arkadaşımın evinde haberleri izliyordum. PKK saldırısı sonucu 13 askerimizin öldüğü haberini duydum, üzüldüm. Arkadaşlarım da çok üzüldüler. Saldırıyı yapanları kınadık. Sonra sokağa çıktım. Taksime gittim. Ellerinde bayraklarla yürüyüş yapanları gördüm. Bir arkadaşımla buluştum. Bana gayri –Müslimlerle, Kürt asıllı bazı vatandaşların korkudan işyerini açamadığını söyledi. Onun da korkusu iç savaş çıkması, yeni 6–7 Eylül yağması-katliamıydı.

"Sanki" dedi, "Türk faşistler sevindi askerlerimizin ölmesine. Bunu bahane ederek savaş çıkaracaklar. Öfkelendikleri insanları linç edecekler. Devlet de iç baskıyı artıracak. Olan yine muhaliflere olacak."

Çocuklar "barış"sız büyüyor
Akşama tekrar yeğenlerinin adı barış olan arkadaşlarımın evine döndüm. Eve girince çok sevdiğim 10 yaşındaki çocukları müjde verir gibi son haberleri verdi. “Çok iyi, bizimkiler 31 tane PKK’lı öldürmüş”. Şaşırdım ve irkildim. Bir çocuğun dilinden bunları duymak beni sarstı. Yazık dedim. Şaşırma sırası çocuğa gelmişti. Kime yazık dedi. Hepsine dedim. Her iki taraftan ölenlere. Başka bir şey söyleyemedim.

Bir çocuk bir günde, birkaç cümleyle eğitilmez ve değişmez. Gerisi anne ve babasına kalmış. Ne korkunç bir zamanların solcuları, demokratları "barış" sözcüğünü unuttu. İş ev ve televizyon arasında geçiyor hayatları. Ne yabancı basını izliyorlar, ne muhalif basını. Akıllarının ucundan da geçmiyor yalan, çarpıtılmış haber izledikleri. Varsa yoksa yalan haberler yapan, vatandaşları savaşa hazırlayan TV kanalları veya Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) farkı kalmayan İşçi Partisi ve Ulusal Kanalı.

Ve farkında olmadan çocuklarını da savaş duygularıyla büyütüyorlar. Barış sözcüğü evde hiç konuşulmuyor.
Bırakın sol örgütlerin aylık, haftalık dergilerini okumak, sol değerleri savunan, ciddi araştırmalar yayınlayan sanat ve edebiyat dergileri almak, günlük Evrensel, Birgün, Gündem gibi gazetelerin adını bile belki duymamışlardır. İnternet gazetelerini de okumazlar.

Örneğin (ilk aklıma gelenler) bianet’ten, Özgürhaber’den, Özgürmedya’dan, Mersinyaşam’dan ve diğerlerinden haber, yorum okumak, farklı bir ses duymak akıllarına gelmez.

Ne doğru bir laf, yarım akıllılar için söylenmiş. Cahillikten ziyade, yarım bilgi, kulaktan dolma (savaş yanlısı boyalı basın) bilgiyle donanmak daha tehlikelidir.

Bu çocuklar nasıl büyüyecek. Bilgisayarda adam öldürmekten zevk alıyorlar. Vurdulu kırdılı filmleri keyifle izliyorlar. "Kurtlar vadisi" gibi eli kanlı faşistlerin kahramanlaştırıldığı dizileri anne babalarıyla birlikte oturup izliyorlar. Ve çocuklar doğal olarak kendilerini o katillerle özdeşleştiriyorlar.

Çözüm savaşın dışında
Ne oluyor?

Ne olacak?

Belki ordumuz bir 31 PKK’lı daha öldürecek. Biz de rahatlayacağız. Ama bu sorun, Kürt sorunu çözülmediği sürece Barış, toplumsal barış gerçekleşmeyecek. Yine Türk, Kürt insanlarımız, komşularımız, akrabalarımız belki de çocuklarımız öldürülecek. Milyonlarca Kürt’ü kesemeyeceğimize veya köleleştiremeyeceğimize göre, savaşın dışında çözüm aramak gerekmiyor mu? Savaştan beslenen insanlık düşmanlarını kaale almadan. Ki çözüm de zor değil.

BİA Haber Merkezi - Mersin
27 Ekim 2007, Cumartesi
Adil OKAY

rynart
28.10.2007, 00:02
ateş düştüğü yeri yakar, har eder köz bırakır... bu memleketin bağrına gün be gün ateş düşmekte, öldürülen her askeri kardeşi, evladı bilen herkesin ocağına ateş düşüyor..

ben görmedim kürt kardeşlerimize yönelik ithamlarda bulunanları, onları düşman ilan edenleri.. ben şahit olmadım....

gerçekten ayıp günah mı terör örgütünü aleni destekleyen, onlara terörist demeyen onları kardesim diye nitelendiren parti gurubuna tepki göstermek...yok bra yok..

o vakit şöyle düşünmeli insan, bu insanlara ayıp olmasın verelim biz şehitlerimizi yeterki onların yuzu suyu hurmetine susalım...

Bu ulkede kim ne şekilde olursa olsun Devletin bölünmez butunluğune kast edecek olursa gerekli cevabı alacaktır... ayıbıyla günahıyla...

epikurus
28.10.2007, 00:04
Yukarıdaki yazı hislerime tercüman oldu. Gerçekten de çevremize baktığımızda geçmişlerinde güzel bir dünya kurmanın hayaliyle yaşayanlar, bu uğurda inanılmaz bedeller verip savaşanlar, gelecekte yaşadıkları acıların tutsaklıkların yaşanmamasını umut edip çocuklarına Sevgi, Barış, Özgür isimlerini koyanlar büyük hayalkırıklıkları yaşadıklarını son bir hafta içinde çok daha net birşekilde görüyorlar. Sevgi sevgiden yoksun, Barış barış karşıtı, Özgür tam anlamıyla tutsak. Bu nasıl dünya bu nasıl gelecek? Şavaş kışkırtıcılığıyla büyüyecek olan nesil çocuklarına nasıl bir gelecek bıracak? Onlar bu isimleri koyarken yanlış mı yaptılar yoksa? Bu isimlerin tersi mi konulmalıydı yoksa? Neyazık ki birçok alanda olduğu gibi bunlar da erozyona uğradı, yazık...

yaylacıklı24
28.10.2007, 00:09
ya arkadaşlar benmi anlamaktan güçlük çekiyorum,yoksa anlatilanlar hep aynimi,şunu adini bir koyalim önce kürt+pkk= kürdistanmi,yoksa kürt+özgür yaşam haklari= türkiyemi,öncelikle bunun adini koymak gerek,
benim şahsi fikrim kürt+pkk=kürdistansa bende karşiyim onlar toprak alip ülkeyi bölmek istiyorlarsa,unutmayalim bu ülkede daha çok mezhep ve etnik kökenli insanlar var onlarda bizimde toprağimizi verin bizde kendimize ülke kuracağiz demezlermi
laf kalabaliği yapmamiza gerek yok ben pkk ve kürdistani benimsemiyorum benimde ilgi alanim dışında,benim düşüncem bu doğrultuda değil,bunlari düşüneceğime açarim bir alevilik kitabi okurum bu bana ve çocuklarima birakacağim bir miras olabilir hoş gören olur olmaz düşüncem bundan ibaret.

onur melis
28.10.2007, 00:34
barış sadece isim olarak veyada cümle olarak kullanılan bir kelimedir

asıl anlamında hiç bir zaman kullanılmadı ve kullanılmayacaktır

barışın simgesi bile olarak gösterilen güvercinler bile tanesi 5 ytl satılırken hangi barıştan söz ediyorsunuz sorabilirmiyim

barış sadece alfabeteki 5 harfin birleşmesiyle oluşan bir isimdir

epikurus
28.10.2007, 00:38
ya arkadaşlar benmi anlamaktan güçlük çekiyorum,yoksa anlatilanlar hep aynimi,şunu adini bir koyalim önce kürt+pkk= kürdistanmi,yoksa kürt+özgür yaşam haklari= türkiyemi,öncelikle bunun adini koymak gerek,
benim şahsi fikrim kürt+pkk=kürdistansa bende karşiyim onlar toprak alip ülkeyi bölmek istiyorlarsa,unutmayalim bu ülkede daha çok mezhep ve etnik kökenli insanlar var onlarda bizimde toprağimizi verin bizde kendimize ülke kuracağiz demezlermi
laf kalabaliği yapmamiza gerek yok ben pkk ve kürdistani benimsemiyorum benimde ilgi alanim dışında,benim düşüncem bu doğrultuda değil,bunlari düşüneceğime açarim bir alevilik kitabi okurum bu bana ve çocuklarima birakacağim bir miras olabilir hoş gören olur olmaz düşüncem bundan ibaret.
Sanırım sen anlamakta güçlük çekiyorsun. Kurtlar vadisi gibi ırkçı bir filmde bile "ortada bir sorun var ve bu sorunun adı da Kürt sorunu" diyebiliyorsa, demek zorunda kalıyorsa kuma gömülen kafalar kumun derinliklerinden çıkarılmalıdır. Evinin orta yerine, yüeğinin orta yerine yangın düşenler ancak anlayabilir. Bu ülkede hergün oluk oluk kan akıyor, gencecik insanlar sakat kalıyor. Analar ağlıyor babalar, kardeşler feryat ediyor. Yeter diyor, akan kardeş kanı dursun diyor. Ama birileri inatla hayır yetmez diyor, daha çok daha çok kan akmalı, ocaklar sönemli çocuklar yetim kalmalı. Kimin işine gelir söyleyin? BArış sadece çocukların ismi olarak kalmamalı. Artık barış doğudan batıya kuzeyden güneye bu toprakların tamamına egemen olmalı. Bütün halklar birbirinin yüzüne sevgiyle bakabilmeli. İnsan olmanın onurunu iliklerine kadar yaşayabilmeli. Dünyaya tekdüze mantıkla bakmayalım. Olayları çok boyutlu irdeleyelim.

Canan1
28.10.2007, 00:39
@dikkat, topic yine dagilicak...konu baska yerlere cekiliyor sevgili epikurus...

Baris nedir ögrenememis insanlarimiz, barisca yaklasilmamis, barisa savaslan cevap verilmis, suturulmus düsünce, düsünce cezasi cikartilmis....ah baris

Baris sakin, huzurlu yasam demektir, yolumuz tasli ama baris gelicek, bundan eminim..baris insanlara ve sosyal gruplara toplumsal seklidir...savassiz ve siddetsiz yasam barisdir.....sömürü olmayan, korku olmayan bir durumdur baris.

Ama sizce bu dünyada nerde baris var?

Saygilar

firariHH
28.10.2007, 00:47
Baris Analarin Cocuklarina Verdigi isimdi,anlamini bilip sonuna kadar Barisa Sahip Ciksinlar diye
ama simdi Dünyada Baristan eser yok.

Canan1
28.10.2007, 00:50
Baris Analarin Cocuklarina Verdigi isimdi,anlamini bilip sonuna kadar Barisa Sahip Ciksinlar diye
ama simdi Dünyada Baristan eser yok.

Sevgili firari..

nasil barisi sagliya biliriz? Fikir üretelim..hadi....

Saygilar

epikurus
28.10.2007, 00:51
@dikkat, topic yine dagilicak...konu baska yerlere cekiliyor sevgili epikurus...

Baris nedir ögrenememis insanlarimiz, barisca yaklasilmamis, barisa savaslan cevap verilmis, suturulmus düsünce, düsünce cezasi cikartilmis....ah baris

Baris sakin, huzurlu yasam demektir, yolumuz tasli ama baris gelicek, bundan eminim..baris insanlara ve sosyal gruplara toplumsal seklidir...savassiz ve siddetsiz yasam barisdir.....sömürü olmayan, korku olmayan bir durumdur baris.

Ama sizce bu dünyada nerde baris var?

Saygilar

Biliyorum, sınıflar varoldukça, çelişkiler ortadan kalmadıkça savaşlar son bulmayacaktır. Bir savaşın yerini başka bir savaş alacaktır,bunu da biliyorum, hergün yüreğimizi kanatan çevremizdeki insanları tanınmaz hale getiren kültürel haklar dışında hiçbir talepte bulunmayan bu savaşın anlamlılığı var mıdır?

firariHH
28.10.2007, 00:52
Sevgili firari..

nasil barisi sagliya biliriz? Fikir üretelim..hadi....

Saygilar

sevgili canan

Baris okadar Kolay Saglanacak olsaydi simdi Dünyada Savas Yerine Baris olurdu.

aytek
28.10.2007, 00:54
damlanın damlayı itişidir bu
dalganın dalgaya bindirişidir

ellerim lagaş'tan
hattuşaş'tan geliyor
sesim benim
gılgamış'tan
homeros'tan
dedekorkut'tan

ateşte ölmeyenim ben
suda boğulmayanım

ellerimde döndü dünyanın ilk tekerleği
ilk ateşti ilk sözüm,şu ellerimdi
mavi gök tanığımdır
yağız yer tanığımdır
altun güneş tanığımdır ki
dünyada ilk ben sevdim barışı
atları nehirleri
kızarmış ekinleri
ormanlı baharları
sever gibi sevdim
ilk ben barışı

yüzümde binlerce yıllık göçün
o evrensel çizgileri
dünyada ilk ben sevdim kavgayı
barışa varmak için

Hasan Hüseyin KORKMAZGİL

spartacus
28.10.2007, 00:58
Barışsın insanlık

Gül incinse dal kırılır
Sesim sazıma darılır
Uzaktan bir çığlık kopsa
Bağrıma zehir saçılır

Bu kötülük körlük niye
Yaşanan bu ölüm niye
Kardeşçe bir dünya için
Barış olsun barışsın insanlık

Gün uyandı can uyandı
Dağlar taşlar hep uyandı
Yollar barışa dolandı

Ağlar ağlar analar ağlar
Ağladıkça vatan ağlar
Çocuklarım düşlerine
Kan ile korkular damlar

Tarihler hep ölüm yazdı
Toprağa al kanlar sızdı
Bitsin artık bu karanlık

Gün uyandı can uyandı
Dağlar taşlar hep uyandı
Yollar barışa dolandı

Her savaş bir kör yaradır
Kapanmaz hep izi kalır
Kin ve öfke durulmazsa
Vebali yarınlara kalır

Çekilen acılar yeter
Yeter artık ölüm yeter
Uzatın ellerinizi

Ferhat Tunç

Canan1
28.10.2007, 00:58
Biliyorum, sınıflar varoldukça, çelişkiler ortadan kalmadıkça savaşlar son bulmayacaktır. Bir savaşın yerini başka bir savaş alacaktır,bunu da biliyorum, hergün yüreğimizi kanatan çevremizdeki insanları tanınmaz hale getiren kültürel haklar dışında hiçbir talepte bulunmayan bu savaşın anlamlılığı var mıdır?

siniflar kaldirilmali ilk önce, demokratik ve hak ve özgürlükleri icin sokaklara hergün cikilmali,insan haklari dernekleri, avrupa insan haklari dernegi ayaklanmali, daha güclü kitle arkamiza almaliyiz, sesimizi duyurmak icin mücadelemizden, misyonumuzdan vazgecmemeliyiz...ne kadar dirensekte vazgemicegiz..ben barisa inanan insanlardanim...gelicek birgün....

Degisemeyiz bütün insanlari ama oldugumuz yerde insan olup bir degisim sagliya biliriz

Saygilar

epikurus
28.10.2007, 01:06
siniflar kaldirilmali ilk önce, demokratik ve hak ve özgürlükleri icin sokaklara hergün cikilmali,insan haklari dernekleri, avrupa insan haklari dernegi ayaklanmali, daha güclü kitle arkamiza almaliyiz, sesimizi duyurmak icin mücadelemizden, misyonumuzdan vazgecmemeliyiz...ne kadar dirensekte vazgemicegiz..ben barisa inanan insanlardanim...gelicek birgün....

Degisemeyiz bütün insanlari ama oldugumuz yerde insan olup bir degisim sagliya biliriz

Saygilar

İşte buyüzden sırf buyüzden bu uğurda savaşanlara komünist kurulması düşünülen bu topluma da komünist toplum deniyor. Ama barışın egemen olduğu bu toplumu kurmakta bugün yarın olacak bir süreç değil. Uzun çok uzun bir süreç. Nasılki ilkel komünal toplumda ki bir insan bugünü hayal edip bugünü göremediyse bizden sonra nice nesiller bu toplumu göremeyecek.

halitseyfi
28.10.2007, 02:05
BArış insalığa sevda olmalı.
Barış sözdür, eylem olmalı
Barış isimdir, eylem olmalı.
Barış hayaldir, gerçek olmalı.

İnsan olarak insanlığı becere bilirsek.

beray
28.10.2007, 04:18
barış ,anamın gözlerinde sonsuz bir derya. barış ,birde benim oğlum olmalı:shifty:

devrimciche
28.10.2007, 08:54
barisi su an askiya aldik gioballesen dünyada kuduran emberyalizm son rölünü oyniyor bir müdet daha sabirli olmak zorundayiz
kendilerinin yaratigi önü alinmayan c<ogu sacmaliklarla dolu teknolöjini bir gün caklarin atakilip kalacaklar iste o zaman bir durlma noktan söz edilebilir
dünya en sonunda gercek sahiplerin eline gececek bu konuda umudumu hic bir zaman yitirmedim

spartacus
29.10.2007, 23:24
http://www.youtube.com/watch?v=5dG3o8I_MfU

Canan1
30.10.2007, 00:09
@spartacus

Video klipdeki acilar, savaslar, acliklar,acikliklar ve ölümler,iskenceler...cok iyi sekilde yansitiliyor,söze gerek duyulmiyan insanlik dramlari ve savas zamani....gercekler.....
ama:tatli bir sonu var buda barisdir....basta cok üzülen ama sonunda gülen insan manzaralari...Baris paylasim icin sagol spartacus.....

Saygilar

huseyn
30.10.2007, 12:36
evet maalesef barış isim olarak kalacak gibi. belki de artık insanlar çocuklarına barış ismi ble koyamayacaklar...