Orijinalini görmek için tıklayınız : Yozgat / Merkez Alevi Köyleri
YASSIHÖYÜK
GÜLLÜK
DAGYENİCESİ
TULUM
MAHAL
ADAŞ
ASAGI KIŞLA
YUKARI KIŞLA
DEREMUM
MUALLI
ÇORAK
KIRIKSOHU
EVCİ
PÖREK
İDRİSLİ
KERKENEZKIŞLASI
BAYAT
ARAPKÖYÜ
ÇİGDEMLİ
KÜRTKÖY
ESEVAHILI
BAHADIN
DAYIP
BÜYÜK İNCİRLİ
KÜÇÜK İNCİRLİ
MEZERE
KABABEL
DARICI
SARIMBEY
BABALLI
BAGLARBAŞI
KÖÇENKÖMÜ
ÇAVUŞLU
ÇAMIRLI
SİVRİ
KUYUMCU
ELMALI
ÇAYÖZÜ
ÇEKEREKE BAGLI 20 VEYA 21 KÖY
bilgilendirdiğin için sağolasın daha bilmedigimiz kaç köy var açaba (tüm illerde)
Kizilbas 66 15.01.2006, 20:42 Yassihöyük
Güllük
Adaş
Deremum
Manişar
Kişla
Abaza Kişlasi
Dagyenicesi
Sarimbey
çorak
Sevgili Arkadasim Bu konuyla ilgili bir Topik mevcut bulunuyor eger Yozgatin Alevi köylerini biliyormusun ? basligina bakarsan orada daha kapsamli görebilirsin. Bununla ilgili konulari acmadan önce Forumu biraz incelerseniz tekrar ikinci bir baslik acmak gibi bir karisik durum ortaya cikmaz... Ayrica Manisar Corum Alacaya baglidir...
Sevgilerimle...
komursunay 12.03.2006, 23:22 ellerinize saglık ben bu köylerderin çogunu bilmiyordum sa:sook yenizde ögrendim teşekür ediyorum saygılarımla.
arkadaşlar biz dün hesapladıkta, sadece bizim köye komşu köylerin sayısı 20 tane, birde bizim bilmediklerimiz var http://www.yerelnet.org.tr/iller/koy_listesi.php?harf=A&iladi=YOZGAT intenet adresine bakarsanız , yozgatta ki köy sayısının o kadarda az olmadığını göreceksiniz, alevi köyleri içinden seçmek te size kalmış... hadi bakalım kolay gelsin :)
canlar ben akdağmadeni-ardıçalan köyündenim
ardıçalanı, bozhöyük, veziralanı, evci, yazılıtaş, sıtma, dereyurt,akdağmadenine bağlı aklıma gelmeyen daha alevi köyleri var.
Sandığımdan çok fazla köy varmış..
İl genelinde Alevi Köyü oranı nedir canlar ??
Eminim ki bir zamanlar Yozgatta Alev diyarıydı.. Yüzyıllar önce yolunu bırakan çok oldu...
Yozgat Merkeze bağlı Büyükincirli köyü alevi köyüdür (annemlerin köyü )fakat Küçükincirli köyü alevi değildir. Yozgat'ta alevi köyünün çok olmasına karşın asimilasyonda had safhada bazı köylerde. Pamucak adlı bir alevi köyünde kadınlar siyah çarşaflarla geziyorlar,namaz kılıp , oruç tutuyorlardı, yani kendi özlerinden bir haber yaşayan çok insan vardı o köyde...Fakat son durum nedir bilmiyorum , 7 sene önce gittiğimde böyle bir manzara ile karşılaşmış ve baya bir yadırgamıştım.
Yozgat Merkeze bağlı Büyükincirli köyü alevi köyüdür (annemlerin köyü )fakat Küçükincirli köyü alevi değildir. Yozgat'ta alevi köyünün çok olmasına karşın asimilasyonda had safhada bazı köylerde. Pamucak adlı bir alevi köyünde kadınlar siyah çarşaflarla geziyorlar,namaz kılıp , oruç tutuyorlardı, yani kendi özlerinden bir haber yaşayan çok insan vardı o köyde...Fakat son durum nedir bilmiyorum , 7 sene önce gittiğimde böyle bir manzara ile karşılaşmış ve baya bir yadırgamıştım.
Asimilasyon Çorumdanla beraber başlıyor sanırım.. Olmaması gereken durumlar.İnsanların kendilerini kaybetmesi çok kötü..İnsan özünü bilmeli.. Asimile olan köylerin yeni kuşakları acaba ne kadar özgürlükçü olabilecekler ?
Ben bunada üzülüyorum.. Alevi öğretisi ile yetişmeyen bir nesil bence çok sağlıklı olamaz birtakım durumlarda.. Kafa, düşünce yapısı vs.
Yavuz Alevi Katliamlarını en çok Yozgat, Çorum, Tokat, Sivas, Erzincan, Tunceli ve Doğu Anadoluda yapmıştır.
Karadenizdeki Türkler ezici çoğunluğu Alevi iken onlarda Sünnileştirilmiştir..
Asimilasyon Çorumdanla beraber başlıyor sanırım.. Olmaması gereken durumlar.İnsanların kendilerini kaybetmesi çok kötü..İnsan özünü bilmeli.. Asimile olan köylerin yeni kuşakları acaba ne kadar özgürlükçü olabilecekler ?
Ben bunada üzülüyorum.. Alevi öğretisi ile yetişmeyen bir nesil bence çok sağlıklı olamaz birtakım durumlarda.. Kafa, düşünce yapısı vs.
Yavuz Alevi Katliamlarını en çok Yozgat, Çorum, Tokat, Sivas, Erzincan, Tunceli ve Doğu Anadoluda yapmıştır.
Karadenizdeki Türkler ezici çoğunluğu Alevi iken onlarda Sünnileştirilmiştir..
Evet Sevgili soreş, Asimilasyonun yoğun olduğu bölgeler bunlar.Geçmişte yapılan baskılara karşı gelemediklerinden daha doğrusu mevcut ezici çoğunluğa karşı çaresiz olduklarından dolayı kendi inançlarını yaşayamamışlar.
Genelleme yapmak yanlış olur belki ama senin gibi aydınlık beyinli,inançlarına sahip çıkan, sorgulayan, kendi özünü arayan bir çok genç var artık .. Buda bir umut ışığı olsa gerek ..:)
Evet Sevgili soreş, Asimilasyonun yoğun olduğu bölgeler bunlar.Geçmişte yapılan baskılara karşı gelemediklerinden daha doğrusu mevcut ezici çoğunluğa karşı çaresiz olduklarından dolayı kendi inançlarını yaşayamamışlar.
Genelleme yapmak yanlış olur belki ama senin gibi aydınlık beyinli,inançlarına sahip çıkan, sorgulayan, kendi özünü arayan bir çok genç var artık .. Buda bir umut ışığı olsa gerek ..:)
Günümüz gençleri arasında bazı kesimler inançlarına sahip çıkmaya başladılar.. Bizden öncekiler korkuyorlardı ama farkettim ki bizler daha cesaretli ve daha atağız.. Yeni nesilden umudum var.. Bunu Alevi Forumda da görebiliyoruz..
Güzel olan şeylerden biride bizim gençlerimizin özgürlükçü, barış dolu, tüm insanları kardeş sayan, ilerici kafa yapılarıdır...
Şahkulu Sultan Dergahı Cemevinin bahçesi haftalar önce gittiğimde gençlerle kaynıyordu.. Bunun verdiği huzuru ve mutluluğu anlatamam.
Mesut Gündüz 21.10.2006, 10:09 Bir alevi köyü olduğunu iddaa ettiğiniz pamucak köyünün söylediğiniz gibi olduğuna inanmıyorum.Yozgatın insanının nasıl olduğunu iyi bilirim.Çünkü bende yozgatlıyım.
Asimilasyondan kastınız nedir.Yozgatta aleviyken sünni olan bir alevi köyü olduğuna inanmıyorum.Ama pamucak köyü şiidir veya caferidir onu bilmiyorum.Onu çözmek gerekli.
Saygılar,
saygılar,
SELAM Rıza kardeş bilgilendirdigin için sagol ancak ben yassı hüyük köyünün karışık oldugunu biliyorum ve Evci köyünün ise alevi olmadıgını biliyorum yanılıp yanılmadıgım konusunu araştıracagım sevgiler.
Bir alevi köyü olduğunu iddaa ettiğiniz pamucak köyünün söylediğiniz gibi olduğuna inanmıyorum.Yozgatın insanının nasıl olduğunu iyi bilirim.Çünkü bende yozgatlıyım.
Asimilasyondan kastınız nedir.Yozgatta aleviyken sünni olan bir alevi köyü olduğuna inanmıyorum.Ama pamucak köyü şiidir veya caferidir onu bilmiyorum.Onu çözmek gerekli.
Saygılar,
buda bizim köyün sitesi alevi köyüyüz.Yozgatın Veliöldük köyü.
www.veliolduk.com
saygılar,
Abi çorumda Şii köy olduğunu ilk kezz duyuyorum:hopala Sonradan Şiileşmiş olabilirler mi?
Mesut Gündüz 21.10.2006, 23:21 Abi çorumda Şii köy olduğunu ilk kezz duyuyorum:hopala Sonradan Şiileşmiş olabilirler mi?
Soreş arkadaş ben yozgatlıyım.Pamucak köyünden bahsedildi yozgat'ta bi köy gibi anlatmışlar ve alevi köyü olduğunu ve kara çarşaflı olduklarını camiye gittiklerini söylemişler. Ben yozgatta yaşamadım sadece bir kendi köyümü ve bir kaç köy daha biliyorum.En azından ben yozgatta böyle bir köy duymadım.o yüzden bi yanlışlık olduğunu düşündüm.Çoruma hiç gitmedim hiç bilmiyorum.Ankarada büyüdüm.Ha çankırı ha çorum ha yozgat böyle birşey var ise bi terslik vardır.Oralarda şii,caferi olmadığını bende tahmin ediyorum.Filiz18 faraziler üzerinden konuşuyor bi delili yok bende acaba olabilirmi diyerek bu örneği verdim.Memleketim olan Yozgatta bir alevi köyünün kara çarşaflı gezdiği idda edilirse bende doğal olarak o insanların; şiimi caferimi olup olmadığını sorgularım.
Saygılar,
MG
Soreş arkadaş ben yozgatlıyım.Pamucak köyünden bahsedildi yozgat'ta bi köy gibi anlatmışlar ve alevi köyü olduğunu ve kara çarşaflı olduklarını camiye gittiklerini söylemişler. Ben yozgatta yaşamadım sadece bir kendi köyümü ve bir kaç köy daha biliyorum.En azından ben yozgatta böyle bir köy duymadım.o yüzden bi yanlışlık olduğunu düşündüm.Çoruma hiç gitmedim hiç bilmiyorum.Ankarada büyüdüm.Ha çankırı ha çorum ha yozgat böyle birşey var ise bi terslik vardır.Oralarda şii,caferi olmadığını bende tahmin ediyorum.Filiz18 faraziler üzerinden konuşuyor bi delili yok bende acaba olabilirmi diyerek bu örneği verdim.Memleketim olan Yozgatta bir alevi köyünün kara çarşaflı gezdiği idda edilirse bende doğal olarak o insanların; şiimi caferimi olup olmadığını sorgularım.
Saygılar,
MG
Mesela Kastamonuda bile Şii Köyler var:) Arkadaşım vardı.. Azerbaycan Türk'ü ve Şii idi...
Kimse tahmin etmezki orda Şii olacağını ama çıkıyormuş :o
Belki azda olsa vardır İç Anadolu İllerinde de...
Saygılar,
MG
Duymamış olabilirsiniz o zaman araştırıp da yorum yapsaydanız daha iyi olurdu....Ben gördüklerimi yazdım beyefendi , duyduklarımı değil ...Gözlerim beni ne kadar yanıltı ise o kadar yanılmış olabilirim.Memleketiniz olan Yozgat'taki alevi köylerini araştırın o zaman ...Anne tarafım Yozgat'lı olduğu için ve Kirvemiz de Yozgat Pamucak'lı olduğu için bu köy hakkında gördüklerimi rahatça yazmaktam herhangi bir rahatsızlık duymadım.Ayrıca ben istatistikçi felan değilim faraziler üzerinde konuşmuyorum sadece bundan 7 sene önce o köyde birebir gördüklerimi yazdım... Duyumlara göre değil de gerçeklere üzerine yorum yaparsanız daha iyi olur... En azından burada sayfalar dolusu yazı yazma gereği duymazdınız ......:huh:
Bir alevi köyü olduğunu iddaa ettiğiniz pamucak köyünün söylediğiniz gibi olduğuna inanmıyorum.Yozgatın insanının nasıl olduğunu iyi bilirim.Çünkü bende yozgatlıyım.
Saygılar,
www.veliolduk.com
saygılar,
İster inanırsınız ,ister inanmazsınız arkadaşım..Madem Yozgatlısınız o zaman gider o köy hakkında biraz araştırma yaparsanız ve gerçeği kendinizde öğrenirsiniz olur biter..Ben Yozgat'ın insanını nasıl olduğunu bilemem çünkü hepsini tanımıyorum fakat sadece annemlerin köyündeki insanları bilirim... Onlarda bildiğim ve de büyüklerimizin anlattığı kadarı ile kendi inançlarından vazgeçmemek uğruna çok mücadele vermiş olduklarıdır.Bilmiyorsanız araştırdıktan sonra yorum yapmak en sağlıklısı bence.... :sad:
Yozgat ın merkezinde bu kadar çok köy olması sevindirici doğrusu...Umarım asimilasyondan uzak bir şekilde yollarınıda sürebiliyorlardır...
Saygılar,
www.veliolduk.com
saygılar,
Bende Çorumlu'yum fakat Çorum'un insanlarının ( genel olarak) nasıl olduklarını inanın bilemiyorum ..Cahillik olsa gerek benimkisi ....Siz inanmamaya devam edin araştıracağınız yerde ..... Bir tarafında cami bir tarafında cem evi olan bir köy şii 'midir ? caferi'midir? alevi'midir? sünni midir? yada baskılara karşı çaresiz ve savunmasız olduklarından dolayı asimile olmuş , inançlarını terk etmek zorunda kalmış olanlar olabilirmi acaba ? O köyün şu andaki durumunuda kirvemizden öğrenip yazacağım buraya .....
Mesut Gündüz 27.10.2006, 17:34 Bende Çorumlu'yum fakat Çorum'un insanlarının ( genel olarak) nasıl olduklarını inanın bilemiyorum ..Cahillik olsa gerek benimkisi ....Siz inanmamaya devam edin araştıracağınız yerde ..... Bir tarafında cami bir tarafında cem evi olan bir köy şii 'midir ? caferi'midir? alevi'midir? sünni midir? yada baskılara karşı çaresiz ve savunmasız olduklarından dolayı asimile olmuş , inançlarını terk etmek zorunda kalmış olanlar olabilirmi acaba ? O köyün şu andaki durumunuda kirvemizden öğrenip yazacağım buraya .....
Ben iddaa etmedim sadece içimden geleni yazdım.Tabiki doğruları bulmak en güzeli, belkide haklısınız gerçekten öyle asimile olmuşlar;ama ben buna inanmak dahi istemiyorum.Çünkü yakıştıramıyorum.
Saygılar,
MG
yozgatli 22.09.2007, 13:32 Sevgili arkadaslar siteyi bugün kontrol ettim ve bizim köy bayagi ünlenmis. Yani bazi arkadaslarin Alevi degil dedikleri Pamucak köyünden bahsediyorum . Arkadaslar köyümüz tamamen Alevi insanlarin yasadigi ve sonuna kadar diger Alevi köyleri gibi Atatürkcü ve modern bir köydür. Ama esas adi Pempecik'tir.Yer yer Penpecik'de denilir. Köyümüzde cami vardir ama devletin görevlendirdigi hoca disinda kimse tarafindan kesinlikle kullanilmaz. Bu cami'de diger Alevi köylerindeki camiler gibi siyasi iktidarlarin baskisi sonucu yapilmis bir camidir. Caniminin hemen yaninda Cemevimiz vardir. Köyümüzün mezarliginda Haci Bektasli bircok dedenin mezari mevcuttur. Mesela Haci Bektasli Murteza Dede. Köyümüz erenlerinden Gül Emin Dede.
Köyümüzde kara carsafli insanlar gördügünü söyleyen arkadas ise galiba bizim köyü baska köyle karistirdi ya da yaz aylarinda bizim köye dogudan nohut yolan insanlar gelir belki onlarin carsafli hanimlarini bizim köylü sandi. Köyümüz Tayip köyüne (Alevi köyü ve esimde Tayipli) 10 km.mesafededir. Yozgat merkeze 17 km.dir. Ayrica Pamucak köyünün Alevi oldugunu iddia etmiyoruz. Cünkü köyümüz Alevidir. Yani iddialarin cok cok ötesinde bir gercektir.
Özdemir Özer kardesimizin emekleri sonucunda hayata gecirilen
köyümüzün internet sitesine girip video araciligiyla Cemevi'nde semah dönenleri izleyebilirsiniz.
Saygilarimla
www.pambucak.com
Ayrica Evci köyü Alevi degildir.
yozgatlı 22.09.2007, 13:57 YASSIHÖYÜK
GÜLLÜK
DAGYENİCESİ
TULUM
MAHAL
ADAŞ
ASAGI KIŞLA
YUKARI KIŞLA
DEREMUM
MUALLI
ÇORAK
KIRIKSOHU
EVCİ
PÖREK
İDRİSLİ
KERKENEZKIŞLASI
BAYAT
ARAPKÖYÜ
ÇİGDEMLİ
KÜRTKÖY
ESEVAHILI
BAHADIN
DAYIP
BÜYÜK İNCİRLİ
KÜÇÜK İNCİRLİ
MEZERE
KABABEL
DARICI
SARIMBEY
BABALLI
BAGLARBAŞI
KÖÇENKÖMÜ
ÇAVUŞLU
ÇAMIRLI
SİVRİ
KUYUMCU
ELMALI
ÇAYÖZÜ
ÇEKEREKE BAGLI 20 VEYA 21 KÖY
BENDE YOZGATLIYIM BUNLARIN HARİCİNDE PAMICAK BÜYÜK MAHAL KÜÇÜK MAHAL VAR BEN TAYIPLIYIM YOZGAT SANILDIĞI AKSİNE ALEVİ KALELERİNDEN BİRİDİR AMA ÇOĞU BİZDE OLDUĞU GİBİ GÖÇMÜŞTÜR
|
|