Orijinalini görmek için tıklayınız : Kahramanmaraş'ın Alevi yerleşimleri (Harita)
http://aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=14931&stc=1&d=1196291236
Kirmizi = Alevi köyleri
Mavi = karisik köyler
herseyden önce, (CaNCa) Özcan'a tesekkür etmek isterim, çünkü bu haritayi hiç bitiremezdim onun yardimi olmadan...
yardim eden diger canlara da sonsuz tesekkür!!! :wink:
Kahramanmaras toplam:
161 yerlesim yeri
(144'ü Alevi, 17'si karisik)
Pazarcik ilçesi:
56 yerlesim yeri
(51'i Alevi, 5'i karisik)
Akcalar (karisik), Akdemir, Alibeyusagi, Arslanbey (karisik), Artmutlu, Bayramgazi, Bölükçam, Cennetpinari, Camlica, Cinarli, Cicekalan, Davutlar, Dedepasa (karisik), Demirci, Denizli, Doganli, Eglen, Eren, Hanobasi, Hasankoca, Igdeli, Incirli, Karaçay, Kizirli,Karaagaç, Kelibisler, Kuruçay, Memiskahya, Osmandede, Ördekdede, Payamlibag, Turunçlu, Sahintepe, Sarierik, Seyrantepe (Topalusagi), Mezraa (karisik), Maksutusagi, Milyanli, Milyanlisoku (Soku köyü), Narli kasabasi, Salman-i Pak, Sögütlü, Sallusagi, Tilkiler, Tetirlik, Yolboyu, Demirciler, Cicek, Cöçelli, Yarbasi, Yenioba, Doganlikarahasan, Köprüagzi, Damlatas (karisik, çogunluk Alevi, Sünni olanlar sonradan dönmüstür), Emiroglu
Elbistan ilçesi:
41 yerlesim yeri
(38'si Alevi, 3'ü karisik)
Aksakar, Citlik, Günalti, Hacihasanli, Horhor, Köseyahya, Sariyatak, Tepebasi, Topalli, Özcanli (Karaçar), Türkören, Ambarcik, Bakis kasabasi, Bestepe, Demircilik kasabasi, Derçetopalli, Elmali, Hasanali,Kantarma, Atmalikasanli, Körücek, Kösk, Küçükyapalak, Sevdilli, Özbek, Sogucak, Sünnet, Tapkiran, Toprakhisar, Uzunpinar, Yalak, Yapilipinar (Biragani), Yogunsögüt, Beyyurdu (karisik), Kalaycik (karisik), Eldelek (karisik), Yapili, Yalintas, Gücük, Ovacik, Gümüsdöven
Göksun ilçesi:
15 yerlesim yeri
(9'u Alevi, 6'si karisik)
Acielma, Aliçlibucak (Komir), Altinoba, Göynük, Hugtas, Keklikoluk, Sirmali, Yesilköy (Daskesan), Yogunoluk, Arslanbeyçiftligi (karisik = Kabayar mezrasi Alevi), Kamisçik (karisik), Findik (karisik), Karaömer (karisik = Dügünyurdu mezrasi Alevi), Findiklikoyak (karisik), Kaleboynu (karisik = Kirikkilis mezrasi Alevi'dir)
Afsin ilçesi:
16 yerlesim yeri
(14'ü Alevi, 2'si karisik)
Berçenek, Comudüz, Haticepinari, Inci, Incirli, Kasanli, Koçovasi, Kötüre, Küçüksevin, Agcasar, Binboga, Türkçayiri (Sekizçayir), Aritas (karisik), Altinelma (karisik), Oglakkaya, Örenli
Nurhak ilçesi:
8 yerlesim yeri
(8'i Alevi)
Agcasar, Derbent, Degirmenkaya (Mirali), Hanciçiplaklar, Umutlu (Tevekeli), Baris kasabasi, Nurhak merkez'de çogunluk Alevi'dir, Gürsel
Caglayancerit ilçesi:
4 yerlesim yeri
(4'ü Alevi)
Bozlar kasabasi, Emirusagi, Zeynepusagi, Küçüküngüt
Ekinözü ilçesi:
5 yerlesim yeri
(5'i Alevi)
Altunyaprak, Ambar, Ciftlikkale, Ciftlikköy, Gözpinar
Merkez ilçesi:
7 yerlesim yeri
(7'si Alevi)
Cigli, Cokyasar, Halkaçayiri, Kocalar, Küpelikiz, Öksüzlü, Sivricehüyük
Türkoglu ilçesi:
8 yerlesim yeri
(8'i Alevi)
Minehöyük, Pinarhöyük, Kuyumcular, Tahtalidedeler, Tottolar, Özbek, Kumçati, Yeniköy
Andirin ilçesi:
1 yerlesim yeri
(1'i karisik)
Karaçayiri (Kaleboynu mahallesi Alevi'dir)
ayrica Nurhak'in KÜLLÜ, ZILLIHAN köyleri eksiktir haritada çünkü bulunamadi
yardimci olursaniz sevinirim
saygilar
YERLESIM YERLERI (%)
(DIKKAT!!! bu nüfus degil, sadece yerlesim yerlinin % kaçi Alevi.. çünkü artik köylerde pek insan kalmamis, büyük sehirlere göç etmistir..)
http://aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=14866&d=1195666298
KAHRAMANMARAS TOPLAM (144+17/516) = %31 (%28 Alevi, %3 karisik)
PAZARCIK (51+5/82) = %65 (%60 Alevi, %5 karisik)
ELBISTAN (38+3/78) = %53 (%49 Alevi, %4 karisik)
TÜRKOGLU (8/35) = %23
GÖKSUN (9+6/59) = %24 (%15 Alevi, %9 karisik)
AFSIN (14+2/56) = %29 (%25 Alevi, %4 karisik)
NURHAK (8/10) = %80
MERKEZ (7/116) = %6
EKINÖZÜ (5/17) = %29
ANDIRIN (1/52) = %2 (%2 karisik)
CAGLAYANCERIT (4/11) = %36
Can emeğine sağlık, uzun bir araştırmadan sonra sonunda Maraş haritası tamamlandı :)
Gönüllü olarak tüm alevi yerleşkelerinin haritada belirlenmesi için harcadığın emek için asıl ben teşekür ederim.
Bulamadığımız bir kaç köy oldu o konuda da bilgisi olan arkadaşların referanslarını alabilirsek, sanırım haritaya eklenebilir.
Pazarcık Toplamında 50 alevi yerleşkesi(köy ve kasaba) 4 tanede alevi-sünni karışık köyler mevcut. Haritada bir köyü bulamadık 'damlataş'. Pazarcık yerleşim birimlerinin çok büyük bir kısmı alevidir, pazarcık merkezde yarı yarıya alevi nüfusu vardır. Hesaplarımıza göre Pazarcıklıların(Pazarcık kökenlilerin) %85 civarı şehir dışı ve ağırlıklı olarak yurtdışında olduğu için mevcut nufüs genel yapıyı yansıtmaz.
Türkoğlu, Çağlayancerit ve Merkeze bağlı olan alevi yerleşkeleri eskiden pazarcığa bağlıydı, bu alevi yerleşim birimleri sonradan diğer bölgelere dağıtıldı. Halen o bölgedeki aleviler sorduklarında genellikle pazarcıklıyız derler.
Nurhak 2 yerleşke hariç neredeyse tamamı alevidir,
Elbistan köylerininde yarısı alevidir, forumda daha önceden belirtilen kadarı ile bildiklerimizi ekledik, elbistan yerleşkelerinde eksik yerleşim birimi olduysa bilgisi olan arkadaşlar bildirebilirler.
Haritada beyaz olarak gösterilen alevi yerleşkesi bulunmayan andırın ilçesi hariç her ilçede aleviler mevcuttur ve 80 öncesi, maraş olaylarından önce ilde ciddi bir alevi nufüs varmış, dedemlerin anlattığına göre Maraş'ta seçimlerde aleviler, sünniler yarı yarıya etkili olurlarmış. Şu an 8'te 1'i bile zor bulabiliyorlar.
Maraş katliamı sonucu, merkez mahallerinde yaşayan merkezin yerlisi aleviler dahil alevilerin büyük bir çoğunluğu bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalmışlar. Şu anda benzer bir durum olmaması rağmen halen nufüsun önemli bir kısmı kendi memleketlerinde değildir.
alevi_siyah 17.11.2007, 22:52 Sonunda geldi bizim harita emeğine sağlık
Sonunda geldi bizim harita emeğine sağlık
Gökchem hemende nasil kendi toprak duygusu büyüyor..:garibbak: Sizin harita gelmis,hadi gözünüz aydin ola:p
Sevgilerle ablan
alevi_siyah 17.11.2007, 23:20 Gökchem hemende nasil kendi toprak duygusu büyüyor..:garibbak: Sizin harita gelmis,hadi gözünüz aydin ola:p
Sevgilerle ablan
Sağol ablam :D
murat222 18.11.2007, 00:15 elbistan a bağlı:
Gümüşdöven,hasanhacılı,yapılıpınar,ovacık
bunlar alevi köyleri ,listede yok.
elbistan a bağlı:
Gümüşdöven,hasanhacılı,yapılıpınar,ovacık
bunlar alevi köyleri ,listede yok.
sagol bilgiler için can
Gümüsdöven ve Ovacik köylerini ekledim,
fakat Yapilipinar zaten var listede, Hasanhacili (Hacilihasan olmasin? çünkü öyle bir köy yok Elbistanda..) yardimci olursan sevinirim
saygilar
keklikoluk köyü 18.11.2007, 09:08 Emek verilmiş bir çalışma. Bir katkı da bizden olsun. Göksun'ndaki yerleşimlerde eksiklik var. www.keklikoluk.org adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu haritanızı www.keklikoluk.org adresine de yollar mısınız ? Kahramanmaraş Valiliği'nin web sayfasında çok ayrıntılı bir il haritası var. Oraya da baktınız mı? Selamlar.
Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü haritada yer almış.
Emek verilmiş bir çalışma. Bir katkı da bizden olsun. Göksun'ndaki yerleşimlerde eksiklik var. www.keklikoluk.org adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu haritanızı www.keklikoluk.org adresine de yollar mısınız ? Kahramanmaraş Valiliği'nin web sayfasında çok ayrıntılı bir il haritası var. Oraya da baktınız mı? Selamlar.
Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü haritada yer almış.
hangi köyler eksik can? siteye girdim ama bilgi bulamadim
eksik köylerin ismini versen iyi olur
simdiden sagol
keklikoluk köyü 18.11.2007, 13:36 hangi köyler eksik can? siteye girdim ama bilgi bulamadim
eksik köylerin ismini versen iyi olur
simdiden sagol
Sen de haklısın. Sözünü ettiğim yerler zaten başka köy veya beldelere bağlı görünüyor. www.keklikoluk.org adresinde ayrıntılı bilgi var. Ayrıca, Kahramanmaraş Andırın Kargaçayırı Beldesi'nin Kaleboynu Mezrası da eklenebilir.
pazarcıklı 18.11.2007, 14:24 emeği geçen herkese teşekkür ederim güzel bir çalışma olmuş...
Türkoğlu, Çağlayancerit ve Merkeze bağlı olan alevi yerleşkeleri eskiden pazarcığa bağlıydı, bu alevi yerleşim birimleri sonradan diğer bölgelere dağıtıldı. Halen o bölgedeki aleviler sorduklarında genellikle pazarcıklıyız derler.
bu konuda sana katılıyorum CaNCa bizde de aynı durum var...Saygılar
Büyükşehirlerde veya biraz daha batı bölgelerinde sünni kesimden sol potansiyel çokca çıkabilir ama Maraşta durum farklıdır, tüm sünnilerin çoğunluğu aşırı dindar ve sağ görüşlüdür, fakat ilginç bir şekilde sadece Maraş'ın andırım ilçesinde bu durum biraz daha farklı;
Maraş merkez ve diğer ilçelerine göre sünni kesim içerisinde en fazla sol görüşlü kitlenin bu ilçede olduğu biliniyor, yani yaklaşık nufüsün 3'te biri(1/3). Fakat bu son dönemlerde o kesimde hızla artan bir dincileşme trendine ayak uydurmuş durumda.
Karşılıklı kutupların birbirlerini güçlendirdiği inancı ile, kutupsuzluğunda kendi içerisinde alternatifleri doğurduğu kanısındayım. Andırım ilçesinde bilinen bir alevi nufüs olmadığı için, halkın kendi içerisinde ideolojik taraflanma misyonu ile böyle farklı bir yapılanmayıda bünyelerindeki çeşitliliklere katabildiklerini düşünüyorum. Çünkü genellikle kırsal alanlarda alevi nufüs nerede yoğunsa, karşıdaki sünni nüfusta o kadar yobazdır. Nerede Türk-Kürt karışık bir nufüs yapısı varsa, karşılıklı taraflarda o oranda milliyetçiliğe rastlanabiliyor.
Ayrıca, Kahramanmaraş Andırın Kargaçayırı Beldesi'nin Kaleboynu Mezrası da eklenebilir.
Kargaçayırı belde değil, henüz resmi kayıtlarda bir köy olarak biliniyor. Mezralar hariç köyün merkezindeki halkın büyük bir kısmı andırımın yerlisi değillermiş, eskiden ermeniler yaşarmış, daha sonra gaziantepten gelen türk topluluklar yerleştirilmiş. Köy hakkında resmi bilgilerde Sıtmalı, Kaleboynu ve Varyanlı adında üç mezrası(obası) olduğundan söz ediliyor.
Harita öncesi araştırmalarımıza göre andırım ilçesinde hiç alevi yerleşkesi bulamamıştık. Son seçimlerde dahil köy halkının tamamına yakını dindar çizgide bir tabanı oluşturuyor. Sanırım kaleboynu mezrasında da alevi nufüs az bir miktarda kalmış gibi, genellikle göç etmişler. Ama en azından andırım'da da bir alevi yerleşkesinin varlığını öğrenmiş olduk.
murat222 18.11.2007, 15:13 göksun:fındık ( karışık )(fındıkkoyak değil..),karaömer(karışık),
andırın:kargaçayırı
bunlarda alevi köyleri..
murat222 18.11.2007, 15:17 Büyükşehirlerde veya biraz daha batı bölgelerinde sünni kesimden sol potansiyel çokca çıkabilir ama Maraşta durum farklıdır, tüm sünnilerin çoğunluğu aşırı dindar ve sağ görüşlüdür, fakat ilginç bir şekilde sadece Maraş'ın andırım ilçesinde bu durum biraz daha farklı;
Maraş merkez ve diğer ilçelerine göre sünni kesim içerisinde en fazla sol görüşlü kitlenin bu ilçede olduğu biliniyor, yani yaklaşık nufüsün 3'te biri(1/3). Fakat bu son dönemlerde o kesimde hızla artan bir dincileşme trendine ayak uydurmuş durumda.
Karşılıklı kutupların birbirlerini güçlendirdiği inancı ile, kutupsuzluğunda kendi içerisinde alternatifleri doğurduğu kanısındayım. Andırım ilçesinde bilinen bir alevi nufüs olmadığı için, halkın kendi içerisinde ideolojik taraflanma misyonu ile böyle farklı bir yapılanmayıda bünyelerindeki çeşitliliklere katabildiklerini düşünüyorum. Çünkü genellikle kırsal alanlarda alevi nufüs nerede yoğunsa, karşıdaki sünni nüfusta o kadar yobazdır. Nerede Türk-Kürt karışık bir nufüs yapısı varsa, karşılıklı taraflarda o oranda milliyetçiliğe rastlanabiliyor.
Kargaçayırı belde değil, henüz resmi kayıtlarda bir köy olarak biliniyor. Mezralar hariç köyün merkezindeki halkın büyük bir kısmı andırımın yerlisi değillermiş, eskiden ermeniler yaşarmış, daha sonra gaziantepten gelen türk topluluklar yerleştirilmiş. Köy hakkında resmi bilgilerde Sıtmalı, Kaleboynu ve Varyanlı adında üç mezrası(obası) olduğundan söz ediliyor.
Harita öncesi araştırmalarımıza göre andırım ilçesinde hiç alevi yerleşkesi bulamamıştık. Son seçimlerde dahil köy halkının tamamına yakını dindar çizgide bir tabanı oluşturuyor. Sanırım kaleboynu mezrasında da alevi nufüs az bir miktarda kalmış gibi, genellikle göç etmişler. Ama en azından andırım'da da bir alevi yerleşkesinin varlığını öğrenmiş olduk.
kargaçayırında son seçimlerde chp 48 tkp 4 ödp 1 oy almış..kaleboynu mezrasında aleviler hala var..
kargaçayırında son seçimlerde chp 48 tkp 4 ödp 1 oy almış..kaleboynu mezrasında aleviler hala var..
Kaleboynu mezrasında halen aleviler vardır.
Fakat belirttiğiniz seçim sonuçları yanlış. Son seçimlerde, kargaçayır'ın bir sandığında chp 29, mhp 10, akp 39 oy almıştır, sanırım bu kaleboybu mezrasınında dahil olduğu sandık. Diğer sandıkta ise chp 19, mhp 76, akp 128 oy aldığı seçim verilerinde gözüküyor.
Ayrıca andırım ilçesindeki sünniler, Maraş'ın diğer bölgelerindeki sünnilere göre daha fazla oranda chp'i desteklerler. Mesela akifiye ilçesi sünni ve çerkez köyüdür ama seçim sonucu chp açık ara birinci çıktı. Buna benzer bir çok sünni yerleşim birimide bulabilirsiniz andırım'a bağlı bölgelerde. Ama maraşta sünnilerin chp'i desteklemesi diğer ilçeler için kesinlikle geçerli değildir.
Hatta seçimlerden önce Baykal maraş'a propaganda için geldiğinde oy deposu olan alevi ilçelerini gezme gereği bile duymayıp gönüllerini kazanma potansiyeli olabilecek andırımı gezdi. Bu dönem hariç bundan önceki maraş'ın tek çıkartabildikleri chp milletvekilleride baykal'ın insiyatifi ile genellikle andırım'ın sünnileri arasından çıkardı.
can pazarciktaki damlatas koyu karisik diye biliyorum eski adi kurtderedir kimse damlatas demez yarin anamdan daha iyi bilgi alirim simdi uyuyor :D
cok guzel olmus harita bu arada eline saglik
can pazarciktaki damlatas koyu karisik diye biliyorum eski adi kurtderedir kimse damlatas demez yarin anamdan daha iyi bilgi alirim simdi uyuyor :D
Kurtdere'yi biliyordum ama oranın diğer adının damlataş olduğunu bilmiyordum, fakat o köy tamamen sünni kürt köyü diye biliyorum..
murat222 19.11.2007, 12:01 Kaleboynu mezrasında halen aleviler vardır.
Fakat belirttiğiniz seçim sonuçları yanlış. Son seçimlerde, kargaçayır'ın bir sandığında chp 29, mhp 10, akp 39 oy almıştır, sanırım bu kaleboybu mezrasınında dahil olduğu sandık. Diğer sandıkta ise chp 19, mhp 76, akp 128 oy aldığı seçim verilerinde gözüküyor.
Ayrıca andırım ilçesindeki sünniler, Maraş'ın diğer bölgelerindeki sünnilere göre daha fazla oranda chp'i desteklerler. Mesela akifiye ilçesi sünni ve çerkez köyüdür ama seçim sonucu chp açık ara birinci çıktı. Buna benzer bir çok sünni yerleşim birimide bulabilirsiniz andırım'a bağlı bölgelerde. Ama maraşta sünnilerin chp'i desteklemesi diğer ilçeler için kesinlikle geçerli değildir.
Hatta seçimlerden önce Baykal maraş'a propaganda için geldiğinde oy deposu olan alevi ilçelerini gezme gereği bile duymayıp gönüllerini kazanma potansiyeli olabilecek andırımı gezdi. Bu dönem hariç bundan önceki maraş'ın tek çıkartabildikleri chp milletvekilleride baykal'ın insiyatifi ile genellikle andırım'ın sünnileri arasından çıkardı.
benim belirttiğim seçim sonuçları yanlış değil.1 sandıkta 29 diğerindede a0 toplamı 48 yani benim dediğim sayı..tkp de 4 her iki sandıktada ikişer oy.mhp ve akp yi bilinçli olarak yazmadım yoksa o köyde onların daha fazla aldıklarını biliyorum.ayrıca maraş ta alevi köylerinde mhp ye ve akp ye baya oy gitmiş.tarihte maraş katliamını yaşamış bir ilin alevileri akp ve mhp ye oy atuyorsaki durum elbistan,pazarcık türkoğlu,göksunda var..o partilere oy atanalara diyecek bir söz yok.tabiki bende chp yi desteklemiyortum..ama kendisi geçmişte katleden anlayışa oy vereninde kişiliğinden şüphe ederim. diyecek söz bulamıyorum
haritayi düzelttim
Göksun'un Karaömer köyünü ekledim, Findik köyünü düzelttim
Andirin'in Kaleçayir köyünün Kaleboynu mahallesini de ekledim
saygilar
murat222 19.11.2007, 14:34 haritayi düzelttim
saygilar
can göksun fındıklıkoyak köyüde alevi köyü yani karışık.ben fındık köyünü bu köyle aynı köy olmadığı için parantezle belirtmiştim.yanlış anlaşılma olmuş fındıklıkoyak köyüde listede olmalı..
can göksun fındıklıkoyak köyüde alevi köyü yani karışık.ben fındık köyünü bu köyle aynı köy olmadığı için parantezle belirtmiştim.yanlış anlaşılma olmuş fındıklıkoyak köyüde listede olmalı..
tamam sagol yardimin için :)
keklikoluk köyü 20.11.2007, 19:05 haritayi düzelttim
saygilar
Haritada Göksun Karaömer'in Düğünyurdu Mezrası yer almalıydı; Karaömer merkez değil.
Haritada Göksun Karaömer'in Düğünyurdu Mezrası yer almalıydı; Karaömer merkez değil.
o köyün mezrasi Alevi demek tamam sagol can, Arslanbeyçiftligi gibi (Kabayar mezrasi Alevi..)
canlar, ilçeye göre yerlesim oraninin yüzde kaçi Alevi haritasini ekledim bas sayfaya, bilginiz olsun
saygilar
canlar, ilçeye göre yerlesim oraninin yüzde kaçi Alevi haritasini ekledim bas sayfaya, bilginiz olsun
saygilar
Can bu istatiksel verileride eklemen çok güzel olmuş.
YERLESIM YERLERI (%)
(DIKKAT!!! bu nüfus degil, sadece yerlesim yerlinin % kaçi Alevi.. çünkü artik köylerde pek insan kalmamis, büyük sehirlere göç etmistir..)
Evet. Bence burda vurgulanan nokta çok önemli, tesbit edilen nufüs değil sadece yerleşim sayıları baz alınarak bu istatistiklerden veriler çıkartılmış.
Alevi yerleşim birimlerinin önemli bir kısmı sünni yerleşim birimlerine göre daha fazla dışarıya göç verdiği için bu yerleşim birimlerindeki nufüsların önemli bir kısmı bölgede yok.
Ayrıca il ve ilçe merkez nufüslarındaki ağırlıklı popülasyon genel nufüsa etkili olduğu için bu merkez nufüsları 'Nurhak' ve 'Pazarcık' ilçelerindeki alevi ağırlıklı merkez nufüsları hariç diğer merkezi bölgelerin tamamına yakınında sünni nufüs hakimdir, örneğin elbistan yerleşim birimlerinde alevi fazla gözükmesine karşın merkez neredeyse tamamen sünni ve elbistanın diğer sünni bölgelerindeki nufüsunda alevilere göre daha az göç verdikleri için mevcut yapıda şu an çok çok daha fazla sünni ağırlıklı bir nufüsa sahiptir.
murat222 22.11.2007, 13:18 Can bu istatiksel verileride eklemen çok güzel olmuş.
Evet. Bence burda vurgulanan nokta çok önemli, tesbit edilen nufüs değil sadece yerleşim sayıları baz alınarak bu istatistiklerden veriler çıkartılmış.
Alevi yerleşim birimlerinin önemli bir kısmı sünni yerleşim birimlerine göre daha fazla dışarıya göç verdiği için bu yerleşim birimlerindeki nufüsların önemli bir kısmı bölgede yok.
Ayrıca il ve ilçe merkez nufüslarındaki ağırlıklı popülasyon genel nufüsa etkili olduğu için bu merkez nufüsları 'Nurhak' ve 'Pazarcık' ilçelerindeki alevi ağırlıklı merkez nufüsları hariç diğer merkezi bölgelerin tamamına yakınında sünni nufüs hakimdir, örneğin elbistan yerleşim birimlerinde alevi fazla gözükmesine karşın merkez neredeyse tamamen sünni ve elbistanın diğer sünni bölgelerindeki nufüsunda alevilere göre daha az göç verdikleri için mevcut yapıda şu an çok çok daha fazla sünni ağırlıklı bir nufüsa sahiptir.
elbistan merkez bundan 15 yıl öncesine kadar nerdeyse yarı yarıya iken yoğun göçten vu durum %25- 30 lara düşmüştür.ama elbistan merkez tamemen sünni demek yanlış olur.merkezde hala yoğun alevi nüfus vardır.ayrıca elbistanın alevi köylerinde yoğun göç olmuş,sünni yerleşimlerde ise fazla göç yoktur.köylerinin çoğunluğu alevi olan elbistanda..
keklikoluk köyü 22.11.2007, 19:02 Göksun-Kazandere (Kaleboynu olarak da geçer ) Köyü'nün Kırıkkilis Mezrası da sayılmalı. Bu konuda www.goksun.gov.tr , www.keklikoluk.org ve http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Denetmen/ adreslerinden yararlanılabilir.
Basta gulemin olmak uzere emege gecen herkese sonsuz tskler. Muazzam ve yararli bir calisma olmus.
Basta gulemin olmak uzere emege gecen herkese sonsuz tskler. Muazzam ve yararli bir calisma olmus.
ilgin için sagol bacim
emegi geçen herkese sonsuz tesekkür
güzel canlarimiza bilgi aktarabildiysek ne mutlu bize
saygilar
elbistan merkez bundan 15 yıl öncesine kadar nerdeyse yarı yarıya iken yoğun göçten vu durum %25- 30 lara düşmüştür.ama elbistan merkez tamemen sünni demek yanlış olur.
eskiden alevi nufüsün yoğun olduğu, halen yerleşke ağırlığının alevi olduğu fakat genel nufüsün ağırlıklı olarak sünni olduğunu belirtmiştim. ve dikkat ederseniz merkezde azınlıkta olduklarını ifade etmek için 'NEREDEYSE' tamamen sünni bir nufüs hakim demiştim. şu an merkezdeki alevi nufüs %20'i geçmez. isterseniz mahalle mahalle yaklaşık nufüslarınıda belirtebilirim.
ayrıca elbistanın alevi köylerinde yoğun göç olmuş,sünni yerleşimlerde ise fazla göç yoktur.köylerinin çoğunluğu alevi olan elbistanda..
evet yerleşim sayısında alevilerin fazla fakat alevi nufüsun maraş'ın diğer bölgelerindeki aleviler gibi fazla göç verdikleri için daha az sayıdaki sünni yerleşkelerinin nufüsunun daha fazla olduğunuda aynı şekilde belirtmiştim. özellikle maraş olaylarından sonra sadece elbistanda değil, aleviler ildeki tüm bölgelerde şehir ve yurt dışına ciddi oranda bir göç vermiştir.
Kurtderenin sunni kürtleri(sonradan sünnileşenler) Buvan (Buganlar) aşiretine bağlı, Damlataş köyüne bağlanmış mezralardan birisiymiş ama haritada ayrı bir köy gibi verilmiş ve damlataş bilgisi verilmemişti.
Ama bugün araştırdım, öğrendiğim kadarı ile türkülere konu olan ünlü meyrik'in de obası olan 'Kantarma' Obası'nında bağlı olduğu 'Damlataş' çok yüksek bir oranda alevi köyü.
Göksun-Kazandere (Kaleboynu olarak da geçer ) Köyü'nün Kırıkkilis Mezrası da sayılmalı. Bu konuda www.goksun.gov.tr , www.keklikoluk.org ve http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Denetmen/ adreslerinden yararlanılabilir.
verdigin köyü ekledim can
çok sagol
Gulemin bu aralar PC sorunu yaşıyor ama bir yer daha belirtim geldiğinde ekleyebilir. Kahramanmaraş'ın küçükçamurlu köyünde alevi nufüsun çoğunluğu göçmüş ama halen sünni alevi karışık bir köymüş.
YAGMURUM46 06.03.2008, 10:52 ya arkadaşlar ben bu merkez kocalar köyü hakkında bilgi eedinmek istiyorum bana yardım eddebilece abim yada ablam varmı??? varsa msn de de konubiliriz
efsane_karizma15@hotmail.com
oky
Egalitarian 09.03.2008, 18:47 :shifty:
ünlü ve genç şair BEJAN MATUR ''maksutuaşklıdır''. son bir iki yıldır bütün mesaisini alevilik-kürtlük ve dağdakilerine ayırmıştır. bizim memleketin derin pskolojik devinimlerini enfes bir ciddi bir masum duruşla anlatır. o insanı tanımanızı/araştırmanızı tavsiye ederim.
hatta diyebilirimki gelecegin en ünlü pazarcıklısıdır.
ünlü ve genç şair BEJAN MATUR ''maksutuaşklıdır''. son bir iki yıldır bütün mesaisini alevilik-kürtlük ve dağdakilerine ayırmıştır. bizim memleketin derin pskolojik devinimlerini enfes bir ciddi bir masum duruşla anlatır. o insanı tanımanızı/araştırmanızı tavsiye ederim.
hatta diyebilirimki gelecegin en ünlü pazarcıklısıdır.
http://www.dunyabulteni.net/images/author/150_b.jpg
Evet Bejan Matur'u tanıyorum. Maraş Pazarcık maksutuşak köyünden kürt-alevi yazar ve şair, 40 yaşında. İsmini değiştirmeden önceki asıl ismi Bercan Elif Matur. Zaten pazarcık bölgesindeki çoğu alevi evinde elif ismini duyarsınız. En yakın örneği benim bir teyzem, birde halamın adıdır.
Bejan ismini alması kürt duruşu gereği bir pozisyon olarak hissetmiş olsa gerek. Bejan Matur nur cemaati'nin yayın organı olan bir zaman gazetesi yazarıdır. Bilindik anlamdaki kürt veya alevi kimliklerinden farklı, çalıştığı gazetenin bağlı bulunduğu cemaatinde üzerine sindiği bir duruşu vardır. Genel olarak şiirleri oldukça duru ve akıcıdır, sade bir dille kullandığı etkili imgelerle insanda yeni ufuklar keşfettirecek bir sihiri vardır.
sakine && 09.04.2008, 10:26 Çok güzel bir çalışma olmuş.Öncelikle gulemin ve canca emeğinize yüreğinize sağlık.Bu güzel paylaşımda emeği bulunan herkese teşekkürler....
|
|