Orijinalini görmek için tıklayınız : osmanlı ve eğitim

kgunduz
18.01.2006, 09:33
Fransa,macar soylusu olan ve fransada doğan Baron de Tott'u istanbula göndermiştir.Amacı osmanlı ordusunu izletmektir.Baron de Tott haliç tersanesinde ''Riyaziye mektebini açtırır.Bu okula öğrenci bulabilmek için açtığı sınavda öğrencilere şu soruyu sorar.''ÜÇGENİN İÇ AÇILARININ TOPLAMI KAÇTIR? '' Sınava katılanlar garip garip birbirlerinin yüzüne bakarlar ve içlerinde kendini cesaretli gören birisi söz olarak şu vevabı verir; ''Üçgenine göre değişir.''Bu olay osmanlı eğitim sisteminin o günlerde nerelere geldiğnin güzel bir örneğidir...

drhumutus
12.02.2007, 11:47
ALINTI :''Bu olay osmanlı eğitim sisteminin o günlerde nerelere geldiğnin güzel bir örneğidir... .................................bu olay eğitimin geldiği noktadan bahsedemiyeceğimizi..tam tersi eğitim hiç olmadığı doğal yöntemlerle ataların birikmiş ananevi öğretileri..duydukları ile öğrendiğini sanan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan vatandaşların oluşturduğu bir ülke...eğitim yok ...var olanda
yetersiz...osmanlının son dönemleri bunun farkında anadolu insanını düşünme gibi bir halleri olamaz bari idari ve askeri düzeltmeler için eğitim politikası düşünülüyor.. bu seferde bağnazlık bunları bile sindiremiyor..anadoluda ve diğer yerlerde kişisel çabalarla dünya kavranmaya çalışılıyor zengin bazı aileler veya avrupa ile teması olan yörelerdeki insanlar kendilerini eğitebiliyorlar..meşrutiyetle birlikte bu halk hareketleri toplumun ilgisini çekip eğitim sivil halkın ilgi alanına girmeye başlıyor...

yazımın devamı gelecek