Tunceli belediyesi genclik kültür merkezi tarafından Yeni yıl (Gağan) kutlaması yapıldı.Tunceli belediyesi genclik kültür merkezi çalışankları tarafından Yeni Yıl (Gağan) kutlaması yapıldı. Tunceli yöresine özgü eski bir gelenek olan kutlamada,esnafları gezen Belediye Gençlik Merkezi çalışankları para ve yiyecek topladılar.
PEKİ NEDİR GAĞA
Yeni Yıl (gağan) Tunceli Alevileri tarafından yıln son ayında kutlanan sosyal,kültürel ve inanış geleneklerinden biridir. Tunceli'de yılın son ayına Gağan ayı denir.Bu ay içinde Gağan etkinlikleri yapılır. Gağan,sona ermekte olan yılın senbolik olarak uğurlanışıdır da aynı zamanda Tunceli Gağan'ı oldukça sosyal içeriklidir. Gağan boyunca yoksul komşulara evde Pişenden götürülür.Muhtaç kişiler eve yemeğe davet edilir..
bizim nesil hiç kutlayamadıysa da... babam köyde yapıldığını ve çok eğlenildiğini anlatır.
biri yaşlı kılığına girip sakal falan takar, yırtık pırtık elbise giyermiş. biride kadın kılığına girermiş ev ev dolaşırlarmış. tiyatro benzeri oyunlar oynanırmış. noel baba ile bir bağı var mı bilmiyorum ama araştırılması gerekmekte.
rocê gağani kutlu olsun...
huseyincem
21.01.2006, 20:30
babam tuncelili ve annem erzincanlı.ben her ikisinden de bu eğlenceyi duymuştum.hem yardımlaşmayı hemde eğlanmeyi amaçlayan bir gelenek ama ne yazık ki şu anda bunun uygulandığı bir yer bilmiyorum.eğer bu geleneğin içeriği öğrenilip tekrar canlandırılabilse,tekrar yapılabilse çok güzel bir gelenek kurtulmuş olurdu...
Evet bende gağan hakında birşeyler yazmak isterim.Çünkü kaybolmakta olan bir gelenek.Çok iyi hatırlıyorum yıllar önce bende bizzat gağanda yani yılın son gününde komşuları gezerdik.
tabi o zamanlar böyle para yada şeker yoktu.Kuru armut(kak) tut bilmem ceviz falan verirlerdi.
Hatta yeni yılın karşılanması ve iyi bereketli geçmesi adına kömbeler pişirilir komşulara dağıtılırdı.Ayrıca bir kişi de yaşlı dede kılığında elinde karasaban sembolü olan bir ağaç parçasıyla önce kendini tanıtırdı sonra dua ile içeri alınırdı.Tabi çok güzel bir gelenek
insanlarımız arasındaki dayanışmanın bir ifadesidir.araştırılması,tanıtılması gerkir bence saygılar.
genclik_atesi
31.01.2006, 13:36
walla ne yalan soyleyim ben gagani hic duymamistim, ama annem anlatirdi kucukken onlarin koyundede boyle birseyler yapiyorlarmis, mesala iste ay sonu cocuklar icin bir gun kapi onune yemek birakirlarmis cocuklar karnini doyursun diye ve birde bit posat icinde yiyecek fakirler icin...
google da "gağan" diye arama yapılınca da epey bir sayfa çıkıyor. Yani bizim milletimiz de aslında değerlerine çok uzak değil ama hayat şartları insanları değerlerden uzaklaştırabiliyor ne yazık ki. En azından şimdiki gençler bence kendisindeb önceki kuşağa göre çok daha bilinçli. Tabii bunda gençler arasındaki okuma yazma oranının çok üst seviyelerde olmasının da etkisi yadsınamaz.
Asimilasyonun temeli devlet politikaları da olsa halk buna karşı durduğu sürece gerçekleşmesi imkansız. Dünya da tek bir kişinin konuştuğu bir dil bile insanların çabaları ile kurtulabiliyor günümüzde. Bu bazen bir dil olur bazen de bir gelenek ama bunların ileriki nesillere aktarılması şart.
sıma rında
14.11.2007, 18:36
:ilgili: Arkadaşlar gaganı hiç duymadım yanlız tuncelı dekı yaz etkınlıklerını merak edıyorum gıtmeyı çok ısterdım bır arada onlardan bahsedermısınız