Orijinalini görmek için tıklayınız : Nufüs Cüzdanlarından İslam yazısını kaldırabilme hakkımız varmı?
AnGeNehM 06.12.2007, 20:23 Merhaba Sevgili Canlar,
Ben mahallemizdeki Cemevimizin açılışında konuşma yapan bir Pir Sultan Abdal Derneği yetkilisinden duydum.Nufüs cüzdanlarındaki Dini kısmında yazan (İslam) Yazısını kaldırabilme (boş bırakabilme) hakkımız varmış!
Bu konuda bilgisi olan can varsa benimle paylaşırsa sevinirim.
Teşekkürler iyi forumlar..
halitseyfi 06.12.2007, 23:39 Bir hukukçu yok mu aramızda???????
AB ülkelerinde kimliklerinde din hanesi yok, öncelikle bu konu Türkiye'nin AB ile müzakareleri kapsamında ele alınmıştı.
Genel insan hakları anlayışında kimse dini inancını bir belge ile açıklamak zorunda değildir. Fakat Türkiyedeki bu uygulama insan hakları kapsamındaki bireyin inanç hakları konusunda önemli bir hak gaspıdır. Bu realite göz önüne alınarak dünya'da gelişmiş hiç bir ülkede böyle bir uygulamaya rastlayamazsınız.
Din hanesine bulunmasına rağmen, isteyen herkes mahkemeye başvurup, din hanesindeki yazıyı değiştirebilir veya boş bırakabilir. Bu tamamen bireyin özgürlük hakları alanında ele alınabilecek kişinin kendi tasarrufuna kalmış bir durum.
Bence boş bırakılmasıda değil, o hanenin tamamen ortadan kaldırılması gerekliliğidir. Çünkü din hanesinin boş bırakılması durumunda, hanesinde islam yazanlar boş bırakılanlara göre kimliksel algıda mevcut anlayış içerisinde her türlü kamu veya açık bir ortamda imtiyaz sahibi olmuş olacaklar. Bu durum yine yobaz zihniyetin farklılıkları kimlikteki boşluktan algılamalarını sağlayarak ayrımcalık yaratmaları konusunda onların işlerine yarayacaktır.
onur melis 07.12.2007, 01:41 ya bu konuda çok bilgim yok ama tuncelide çoğu nufus hanesindeki din bölümüne alevi yazıldığını biliyorum
AnGeNehM 07.12.2007, 01:59 ya bu konuda çok bilgim yok ama tuncelide çoğu nufus hanesindeki din bölümüne alevi yazıldığını biliyorum
Hımm :S ilk defa sizden duydum bunu.Alevi yazılması değilde benim için boş kalması yeterki olacaktır.
Hani diyorlar ya bir ülke laik olur birey laik olamaz :)
Bir birey nasıl demoktarik bir ülkede demokrat olursa.
Laik bir ülkedede laik bir birey olur.
Bakalım ya henüz kararımı vermedim,sizlerde daha aydınlatıcı konusabilseniz keşke.Bi huhukçu arkadaşım var yarın ona sormayı düşünüyorum.Bilmesede öğretim görevlilierinden öğrenir en azından :)
AnGeNehM 07.12.2007, 02:49 http://img170.imageshack.us/img170/8185/4392lu5.jpg
Avrupa Konseyi’nin emriyle nüfus cüzdanlarındaki “din” ibaresi boş bırakılıyor. Sırada din derslerinin mecburi olmaktan çıkarılması var. Hükümet bunu da yapacak...
KRİTERLERİ kayıtsız şartsız uygulayan AKP hükümeti bir yeniliğe daha imza attı! “AB yolunda ilerlemeniz için dini özgürlükler alanında, örneğin nüfus cüzdanlarından din ibaresinin çıkarılmasına ihtiyaç var” dayatmasına uydu ve değişikliği hemen yerine getirdi.
Tam da misyonerlerin istediği gibi, bundan böyle nüfus cüzdanlarında din hanesi, kişinin yazılı beyanına uygun olarak değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek. Sırada AB’nin ikinci istediği var: Okullarda din dersleri mecburi olmaktan çıkarılsın...
Din kimlikten çıkarıldı
Avrupa Birliği’nin “Nüfus cüzdanlarından din ibaresinin çıkarılmasına ihtiyaç var” dayatmasına uyan AKP değişikliği hemen yerine getirdi.
Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. AB’nin dayatmasıyla gerçekleştirilen değişiklikle tam da misyonerlerin istediği gibi, bundan böyle nüfus cüzdanlarında din hanesi, kişinin yazılı beyanına uygun olarak değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek. Sırada AB’nin ikinci istediği var: Okullarda din derslerinin mecburi olmaktan çıkarılsın...Yönetmeliğe göre, evlilik içinde doğan veya herhangi bir şekilde evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde Türk babadan olan veya Türk anadan doğan çocuklar doğumlarından başlayarak Türk vatandaşlığını kazanacak. Bu çocuklar babanın soyadını alacak ve aile kütüklerinde babalarının hanesine yazılacak. Sağ olarak dünyaya gelen çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de 30 gün içinde olayın olduğu yer veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunlu olacak. Evlenen kadın, kocasının soyadını alacak. Kadın kocasının soyadı ile birlikte önceki soyadını da taşımak istediğini evlenme sırasında yazılı olarak evlendirme memurluğuna, evlenme sırasında müracaat etmemiş ise daha sonra nüfus müdürlüğüne başvurarak yazılı olarak talep edebilecek. Bu tür müracaatlarda idarece kayıt düzeltme ve tamamlamaya ilişkin form düzenlenerek kadının önceki soyadı koca soyadından önce gelecek şekilde tamamlama işlemi yapılacak.
ArkadaŞlar Alevİlİgİ Bİr Dİn Olarak GÖrmenİzİn Ne Gİbİ Bİr Mantigi Var Yoksa Hz.alİ Alevİlİgİ Dİn Sayiyordu Mu Dİyeceksİnİz Bu Defa Şunu Akliniza İŞyİce YerleŞtİrİn Şİİlİk Alevİlİk SÜnnİlİk Bunlar Mesheptİr HİÇbİrİ Dİn Olarak Kabul Edİlemez Madem Sİz Dİn Kabul Edİyorsunuz Alevİlİgİ Hanİ O Zmn Kutsal Kİtabiniz Nerde Ve Hangİ Peygambere YollanmiŞ AÇiklayabİlİr Mİsİnİz?
Kuzey Egeli 23.01.2008, 10:04 Din hanesinin boş bırakılması,yada bizim istediğimiz bir din isminin yazılmasını isteme hakkımız var.Fakat bu hakkımızdan pek haberdar degiliz, ya da uygulamadan dogan aksaklıklar devam ediyor.Bence bu hakkımızı kullanmaya başlayalım,bizi yansıtmayan dinin yazılmasının hiç bir manası yok ,bu sadece şu klasik deyimi nufüsünun yüzde doksan dokuzu müslüman deyimini kurtarmaya yönelik laftan başka bir şey değildir.
ehlibeyt 23.01.2008, 10:06 alevilik islam dışı değilki neden islam yazmasını istiyorsunuz?şahsen bence islamiyetin özüdür alevilik,özüdür imam ali. bence islam yazmalı.
tuncerbio 23.01.2008, 10:12 ben boşalttırmıştım daha önce nu konuda yazıların yazıldığı topiklerdedebelirttim : sadece kimlik yenilemek için müracat edin ve kimliğinizdeki din hanesinin boşaltılmasını istediğinize dair bir dilekçe yazmanız yeterli 5 dk sonra yenisini veriyorler ben bir yıl kadar önce boş bıraktırdım ...
Bu tip değişiklikler için şimdilik avrupa konseyi kararları yetmiyor, mahkeme kararı gerekiyor.
onur melis 23.01.2008, 10:44 Merhaba Sevgili Canlar,
Ben mahallemizdeki Cemevimizin açılışında konuşma yapan bir Pir Sultan Abdal Derneği yetkilisinden duydum.Nufüs cüzdanlarındaki Dini kısmında yazan (İslam) Yazısını kaldırabilme (boş bırakabilme) hakkımız varmış!
Bu konuda bilgisi olan can varsa benimle paylaşırsa sevinirim.
Teşekkürler iyi forumlar..
benim çok bilgim olmamasına ragmen tuncelide(hozat) kaldıgım süre içinde oradaki yaşıyan kişilerin nufus cüzdanlarının arkasında alevi olarak yazıyordu vede kimse bunun yasak oldugunu söylemiyordu
halilibrahim83 23.01.2008, 11:45 ya bu konuda çok bilgim yok ama tuncelide çoğu nufus hanesindeki din bölümüne alevi yazıldığını biliyorum
cok guzel ya bende alevi yazmasini isterdim ama bızde muslumanız sonucda pek bi fark varmı kı sizce
toprak62 23.01.2008, 12:27 valla bende tuncelliyim ama ilk defa duydum sizden nüfus cüzdanına alevi yazdıklarını ovacıkta böyle bir şeyle karşılaşmadım daha ama olabilir. Bence din kısmı kaldırılsa daha da iyi olur bence. öbür türlü iç çatışma olur. hani bir işe başvurduğumuzda bu alevi yada bize başvurduklarında bunlar islamcı (nasıl oldukları ?)diye işe almayız yada alınmayız.bu tür sonuçlarıda doğurur. en iyisi din ibaresini kaldırın olsun bitsin.
diğer arkadaşa gelince arkadaşım tabiki alevilik islamın en güzel yüzü ama şimdi karşı karşıya kaldığımız islamla o en güzel yüz arasındaki farkları görebiliyoruz. Şimdikiler islamı öne atıp olur olmaz işler yapıyorlar.anlıyacağın birazda türban meselesine döndü bu iş.
bir örnek verirsem. üniversitenin birinde adını hatırlayamadım din konulu konferans yapılıyor ve türbanla girmek serbest kılınıyor.
1. gün 500 kişi katılıyor 2.gün 250 kişi 3. gün 100 4. gün 50 5.gün 20 kişi katılıyor. yani anlıyacağımız türbanı islamın gerekçesi olarak görüp takan kişiler sadece 20 kişi yani siyasi amaca çekildi artık din bu zamanda böyle işler varken bence din bölümü kaldırılsın gerek yok.
AnGeNehM 23.01.2008, 16:02 Merhaba konuyu açan benim fakat başka araştırmalarımla bi nevi kendi kendime yanıt vermiş oldum.
Sevgili tuncerbio nunda beni doğrulamasıyla bu tür birşeyin aslının olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.
Laikliği savunan ve laik bir birey olarak yaşığını düşünen herkesin yapması gereken birşeydir.
Gereksiz tartışmalara gerek yok.
Konuyu kapatarak cevaplandıya taşıyorum.
|