Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'de hangi kimlikten ne kadar insan var?

aslentercan
08.12.2007, 22:05
Merhaba,

Türkiye'de hangi kimlikten ne kadar insan var?

“1995 ile 2000 yılları arasında MGK'nın emri ile üç üniversitenin öğretim üyelerinin yaptığı kamu oyundan saklanan etnik grupların ve mezheplerin dağılımı raporu.

Erciyes Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi'nin öğretim görevlileri katılımı ile 68 ili dolaşıp tek tek köy ve mahallelere kadar teker teker hangi kökenden, mezhepten ve tarikattan olduğunun tespitini yapmıştır. 60 il tamamıyla bitirilmiş diğer 8 il ise nüfus sirkülasyonu sebebiyle ve projenin aniden durmasıyla % 65 lerde kalmıştır.

Araştırmanın bir diğer amacı ise Türkiye'nin etnik ve mezhepsel dağılımının tespitiyle dış güçlerce yapılacak provakosyanları tespit etmekmiş.

İşte sonuçları açıklanmayan araştırmaya göre Türkiye'de hangi kökende ne kadar insanın var olduğu.

TÜRKLER
Türkmen, Yörük, Tatar, Tahtacı, Terekeme, Karaçay, Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar ve artık tamamen Türkleşmiş geldikleri kökenle ilgileri kalmamış 50milyon civarı. Ayrıca diğer etnik gruplar içinde sayılan, ancak Türkleşme sürecinde olanlarda dahil edildiğinde bu sayı 55milyona çıkıyor.

KÜRTLER
Sayıları 3 milyon civarında olan, ancak kimilerince ayrı bir halk kabul edilen Zazalarda kürt nüfusuna dahil edildiğinde 12milyon600bin. Ancak bu sayının 2,5milyonu ciddi derece Türkleşme sürecinde olduğu ve bazı yerlerde Kürtlüğünü dahi kabul etmediği çok net biliniyor.

GÜRCÜLER
Ağırlıklı olarak Ordu, Artvin, Samsun ve Marmara bölgesindeki ilerde bulunuyorlar. Nüfusları 870bin civarında. Karadeniz'deki birkaç ildeki Gürcüleri saymazsak diğerleri Gürcüce'yi unutmuş durumdalar. Ancak son yıllarda Gürcüstan'ın kurulmasıyla Gürcülüğe yönelik bir ilgi artışı olmuş.

BOŞNAKLAR
Ağırlıklı olarak Adapazarı, İzmir, Manisa ve İstanbul'da yaşıyorlar. Nüfusları 1milyon700bin civarında.

ÇERKEZLER
Değişik illerde yaşayan bu topluluğun da sayısı 2milyon160bin civarında. Çerkezlerin 1,5milyondan fazlası Çerkezce'yi unutmuşlar.

ARAPLAR
İstanbul, Siirt, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay ve Adana illerinde olmak üzere toplam 870bin civarında.

ARNAVUTLAR
Toplam nüfusları 1milyon300bin. 500bin kadarının yoğun bir Türkleşme süreci sonunda Arnavutluk'la hiçbir ilgisi kalmamış. Geri kalan kısımda ise çok çok canlı bir “Arnavut şuuru” var.

LAZLAR
Bütün Doğu Karadenizlilerin Laz sanılması yanlışından dolayı kalabalık sanılan Lazların gerçek sayısı 80bin civarında. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca adlı bir dil konuşan gerçek Lazlar Rize ve Artvin'in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşıyorlar.

HEMŞİNLER
Lazlar gibi Rize ve Artvin'in bazı ilçelerinde yaşarlar. 13bin civarındalar.

POMAKLAR
Kimine göre Türk, kimine göre ise Slav ırkından olan Pomaklar 600bin civarındalar ve tamamıyla Türkleşmiş durumdalar.

DİĞERLERİ
Çingeneler: 700bin civarı
Ermeniler: 60bin
Rumlar: 15bin
Yahudiler: 20bin
Ayrıca çok az sayıda Süryaniler.

ALEVİLER
5 ile 25milyon kişi olduğunu söyleyen Aleviler ise 8 milyon750bin civarındalar. Avrupadaki 1milyon Alevi ile araştırmanın tamamlanmadığı illerde dahil edilirse Türkiye'de 10milyon Alevi var. Buna göre Türkiye nüfusunun %85 i Sünni.

Rapordaki Bir Diğer Sonuç,
Türk nüfusu son 15 yıldır artmadığı gibi son 5 yıldır azalıyor. Buna karşılık Kürtler her yıl %2,5 artıyor. Türkiye'nin şu anki nüfus artışını kürtlerden kaynaklı olduğu biliniyor. Boşnaklar her yıl binde 12 Türkler binde 8 Arnavutlar binde 5 azalıyorlar. Buna karşılık Türkleşme oranının en fazla kürtlerde olduğu onları Boşnakların Çerkezlerin ve Arnavutların takip ettiği bir gerçek. Güneydoğudan göç eden Araplarda'da yoğun bir Türkleşme hızı görülüyor.

ABD de bulunan “Languages of the World” kuruluşundan P.A Andrews tarafından yapılan araştırmada 2004 yılına göre Türkler 60milyon347bin, Kürtler 5milyon852bin, Zazalar 371bin, Lazlar14bin, Diğer halklarsa 700bin kişiden ibaret.

AB komisyon görüşmelerinde çok ciddi olarak ortaya atılan kimi rakamlara göreyse Türkiye nüfusunun 44milyonu değişik etnik gruplardan oluşuyor. Bu raporda Türklerin sayısı 28milyonla sınırlı.

suveydiyeli
08.12.2007, 22:20
ARAPLAR 870 bin mi?.....kesinlikle yanlış bir veri bu......sadece Hatay nüfusu bile değil.......

Alevimen
08.12.2007, 22:20
Alevi sayısı tek rakkamlı milyon sayısındadır, 10 milyon ve daha fazla olduklarını sanmıyorum.

Ayrıca 3 milyon kürt, zazalarda eklense 12 milyon oluyor :) ne kadar çok zaza var. En çok zaza Berlin de sonra Basel de yaşıyor bu iki şehirde'de aşağı yukarı 10 000 kişiler. İstanbulda muhtmelen bu rakkama yakın veya üstündedir.
Yani benim gibi araştırmadan haberi olmayan sıradan bir vatandaş bile ne kadar saçma balon haber olduğunu görüyor.
Allahsız Aziz ne demişti: Bu ülkede çok az akıllı var :)

rewhat
08.12.2007, 22:25
rakamlar bana inandırıcı gelmedi.3 milyon kurt 9 milyon zaza mı var.

aslentercan
08.12.2007, 22:33
Alevi sayısı tek rakkamlı milyon sayısındadır, 10 milyon ve daha fazla olduklarını sanmıyorum.

Ayrıca 3 milyon kürt, zazalarda eklense 12 milyon oluyor :) ne kadar çok zaza var. En çok zaza Berlin de sonra Basel de yaşıyor bu iki şehirde'de aşağı yukarı 10 000 kişiler. İstanbulda muhtmelen bu rakkama yakın veya üstündedir.
Yani benim gibi araştırmadan haberi olmayan sıradan bir vatandaş bile ne kadar saçma balon haber olduğunu görüyor.
Allahsız Aziz ne demişti: Bu ülkede çok az akıllı var :)

haklı olabilirsiniz bende üniversitede görevli ögretim görevlilerinin yalancısıyım:)

anibal
08.12.2007, 22:57
araştırma bence saçma
arapların sayısı çok düşük.
zazaların sayısı da kürtlerden fazla gösterilmiş.
mezhep olayına girmiyorum

makaay2077
08.12.2007, 23:00
Kürt ve Zaza sayıları dışında diğerleri gerçeğe yakın değerler

Findorin
08.12.2007, 23:02
araştırma bence saçma
arapların sayısı çok düşük.
zazaların sayısı da kürtlerden fazla gösterilmiş.
mezhep olayına girmiyorum
Bu kadar da emin olma bence.Araştırmanın bende sağlıklı bir şekilde yapıldığını düşünmüyorum.

anibal
08.12.2007, 23:16
Bu kadar da emin olma bence.Araştırmanın bende sağlıklı bir şekilde yapıldığını düşünmüyorum.

neye göre sağlıklı
sadece nusayri sayısı 1972 yılına göre; 290.000 1972 den bu yana nusayri sayısı artmıştır muhtemelen üstüne birde sünni arapları eklerseniz sayı oldukça artacaktır.
zazaları kürtlerden fazla gösterilmesi de bence saçmalık.
bunun konda'nın yaptığı anketten çok fazla bi farkı yok.

Findorin
08.12.2007, 23:20
neye göre sağlıklı
sadece nusayri sayısı 1972 yılına göre; 290.000 1972 den bu yana nusayri sayısı artmıştır muhtemelen üstüne birde sünni arapları eklerseniz sayı oldukça artacaktır.
zazaları kürtlerden fazla gösterilmesi de bence saçmalık.
bunun konda'nın yaptığı anketten çok fazla bi farkı yok.
Anlamadığım konu şu ne üzerinden yapıldı bu kimlik taraması açıklık getirirsen sevinirim tutup sokaktan nesin neycisin diyecek halleride yok.

AlininEvi
08.12.2007, 23:23
bende Türkiye' de 10milyon alevi olduğunu hiç sanmıyorum... bu nufusün yaklaşık %14'ü demek:S:S:S
hatta biraz daha abartıyım... dünyada bile yoktur...:p:p:p:p

rewhat
08.12.2007, 23:26
Anlamadığım konu şu ne üzerinden yapıldı bu kimlik taraması açıklık getirirsen sevinirim tutup sokaktan nesin neycisin diyecek halleride yok.

peki arastırmayı genellemek dogru mu? neye gore yaptılar peki arastırmayı? kac ilde kac kişiyle yaptılar? arastırma hangi bilimsel dergide yayınlanmıs?

suveydiyeli
08.12.2007, 23:33
Kürt ve Zaza sayıları dışında diğerleri gerçeğe yakın değerler
............
.............
Yanlışınız var, Arap'ların sayısıda az verilmiş......Neye göre yakın değerler? Kaynak gösterir misiniz?

anibal
1.300.726 bu Hatayın 2000 yılı nüfusu
Nüfusun yarısına yakını Arap veya Arap asıllılardan oluşur.sırf 650 bin kişi burada var diğer illeri katmıyorum bile

Findorin
peki arastırmayı genellemek dogru mu? neye gore yaptılar peki arastırmayı? kac ilde kac kişiyle yaptılar? arastırma hangi bilimsel dergide yayınlanmıs?
Bana sormadıkları kesin:laugh:en azından bunu biliyorum.Sosyolojik bir konu herkes kendi kimliğini açıklamak istemez üstelik Türkiyede yaşıyorsak.Zaten böyle anketlerin mantıklı olduğunu inanmamaktayım yani kimliğin mezhebin kaç kişi olduğunun ne önemi varki.Ayrıca ankette eksik seçenek olan insan seçeneğini telafüz etmemişler.Heralde yapanlar için kayda değer bir ayrıntı değil.

Saygılarımla..

suveydiyeli
08.12.2007, 23:40
1.300.726 bu Hatayın 2000 yılı nüfusu
Nüfusun yarısına yakını Arap veya Arap asıllılardan oluşur.sırf 650 bin kişi burada var diğer illeri katmıyorum bile
.............
Katılıyorum sunduğunuz nüfus sayısına..........., bunu tartışmak bile anlamsız aslında,...bu araştırma verilerinin neden yalan-yanlış rakamlarla insanların gözüne sokulmaya çalışıldığını biliyoruz...Türkiye mozaik bir ülkedir, buna paralel Türk'ler yarı rakamda bile değildir genel nüfusun..Bunu herkes biliyor..

anibal
08.12.2007, 23:54
genel olarak etnik köken üzerine tartışmaya girmemeye çalışıyorum.milliyeçilik dünya görüşüme göre tamamen saçma ben sadece ankete inanmadığımı söylemek istedim.Arapları ve Kürtleri örnek göstermem bunun içindi.

rewhat
09.12.2007, 00:10
genel olarak etnik köken üzerine tartışmaya girmemeye çalışıyorum.milliyeçilik dünya görüşüme göre tamamen saçma ben sadece ankete inanmadığımı söylemek istedim.Arapları ve Kürtleri örnek göstermem bunun içindi.

o arastırmayı yapan adamlara bilim adamı diyende suc? unilere bak erciyes, firat, inönü ne kadar tarafsiz olduklarını okulardaki egitim kalitesi ve ozgur dusunceye verdikleri degerlere bakmak lazim. birde arastırmayı yapan kurum mgk. cok bilimsel olmus rakamlara baksanıza. 2 sene sonra aynı adamlar bir arastırma daha yapıp kurdler 10 milyon araplar 1 milyom olmus derler ve 5 yılda yuzde 300 artmıs derler ki buda işin diger trajik tarafı

cemahir
09.12.2007, 00:41
Araştırma pek inandırıcı gelmedi bana. Ama hep Alevi nüfusunu merak etmişimdir. Acaba nüfusumuz ne kadar :bitmisbu:

anibal
09.12.2007, 03:54
Araştırma pek inandırıcı gelmedi bana. Ama hep Alevi nüfusunu merak etmişimdir. Acaba nüfusumuz ne kadar :bitmisbu:

benim tahminim 10 ile 15 milyon arası bi sayıdır.
söylendiği gibi 25 milyon sayısı abartıdır.(bu benim görüşüm)
gerçi 50 milyon olsak ne yazar ya birlikte hareket edemedikten sonra.
Alevilerin çok çabuk örgütlenip beraber hareket etmeleri en mantıklıdır.bu hem mezhebin hem de Cumhuriyetin geleceği açısından önemlidir.

iusjure
10.12.2007, 19:12
.............
Katılıyorum sunduğunuz nüfus sayısına..........., bunu tartışmak bile anlamsız aslında,...bu araştırma verilerinin neden yalan-yanlış rakamlarla insanların gözüne sokulmaya çalışıldığını biliyoruz...Türkiye mozaik bir ülkedir, buna paralel Türk'ler yarı rakamda bile değildir genel nüfusun..Bunu herkes biliyor..

Türkler yarı rakamda ha?
O zaman nasıl bu kadar insanın ana dili Türkçe?
saçma bir araştırmadan saçma bir sonuca ulaşmışsınız...

zarali
10.12.2007, 19:40
Türkler yarı rakamda ha?

...bir kisinin türkceyi anadili gibi konusmasi illaki türk olmasi anlamina
gelmiyor....

suveydiyeli
10.12.2007, 19:54
Türkler yarı rakamda ha?
............
.............
Neye göre saçma? Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyorum,bu topraklarda doğdum, Türkçe biliyorum ama Türk değilim.......Türkiyeli'yim..Benim gibi milyonlarca insan var....Bu değiştirilemez ve baskı kabul edilemez bir realitedir..Buyrun lütfen bu mesajımdan sonra da olumsuz değerlendirme yapın bana, istediğiniz kadar puanımı düşürün, ..Bu gerçeği değiştirecek mi????????

SAYGILAR.......

Kardeşçe........

Amedli
10.12.2007, 20:04
Arkadaslar arastirma MGK NIN istegiyle yaptirilmis.neden gerceklik payi ariyoruzki.Birileri görmek istedigi rakamlari belirtmis..Ama bunu iyi biliyorumki Türkiyede 20milyonun üstünde Kürt,15 milyona yakin Alevi var...

iusjure
10.12.2007, 22:18
Arkadaslar arastirma MGK NIN istegiyle yaptirilmis.neden gerceklik payi ariyoruzki.Birileri görmek istedigi rakamlari belirtmis..Ama bunu iyi biliyorumki Türkiyede 20milyonun üstünde Kürt,15 milyona yakin Alevi var...

20 milyon kürt olduğu bilginizin temeli nedir acaba?
Herhangi bir bilimsel temeli var mı?
Hayır, güneydoğunun nüfusu bu sayının yanından bile geçmiyor da.
DTP'nin oy sayısı da %7 civarında.
Bu durumda nüfusun %30 nun kürt olması abartı gibi geldi bana.

iusjure
10.12.2007, 22:21
...bir kisinin türkceyi anadili gibi konusmasi illaki türk olmasi anlamina
gelmiyor....

Bir kişi Türk değilse (beya Türk olarak asimile olmamışsa) neden Türkçe konuşsun ki?

Sonuçta Türkçe, İngilizce veya Fransızca gibi bir imparatorluk dili değil.

Amedli
10.12.2007, 22:36

DTP NIN OYLARI ILE KÜRT vatandaslarini sayisini ölcmek dogru deyil.Bütün Kürtler Dtp ye oy verse idi Dtp su an tartismasiz iktidar idi..
Bir kişi Türk değilse (beya Türk olarak asimile olmamışsa) neden Türkçe konuşsun ki?

Sonuçta Türkçe, İngilizce veya Fransızca gibi bir imparatorluk dili değil.

Biz KÜRT nesli yasaklardan ve baskilardan dolayi kismi olarak asimile olduk..simdi Kürtceyi yalnizca nenelerimiz,dedelerimiz konusuyor..Ne yazikki biz baskilardan ve bilhassa kendi pasifligimizden dolayi Kürtceyi ögrenip gelistiremedik..Konusulan dili esas alarak Irk sayisini belirleyebilme hic dogru teknik deyil

huseyn
10.12.2007, 22:45
peki kimliği insan olan kaç kişi var???

gulemin
10.12.2007, 22:47
türklesmis kürtlerden sözediliyor ilk yazida.. bu aci bir gerçek malesef, 50 yil sonra bizden kürtçe konusan kisi kalmicak ha suraya yaziyorum... bizde yaslilar hariç kimse kürtçe bilmez konusmaz yani... gençler çat pat anlarlar ama cümle kuramazlar... tamam kürdüz ama alevi kimligimiz ön plana çiktigi için pek önem vermiyoruz galiba kürtlügümüze... hem konustugumuz kürtçe türkçeden çok etkilenmis... ben bile çat pat anlayabiliom ne dediklerini oysa hiç kürtçem yoktur!!... konustugumuz kürtçe tüm alevi kürt vatandaslariyla hemen hemen aynidir, bunun altini da çizmek isterim

saygilar

CaNCa
12.12.2007, 22:33
Bencede zazaca konuşanların oranı bu kadar çok gösterilmesi normal değil, kürtler zazaların bir kaç mislidir diye tahmin ediyorum.

Birde sürekli tartışma konusu olan bir durum var 'zaza'lar kürt'müdür?' sorusu. Zazacanın suffix yani sondan eklemeli, kürtçenin ise tüm hint-avrupa dillerinde olduğu gibi prefix ön eklemeli dil grubunda olması ve genel olarak benzerliklerinin pek olmaması gibi çeşitli veriler bu anlamda çok ciddi farklılıklar sunuyor. Fakat genel algıda zazaların büyük bir kısmında kürt olduklarına dair bir kanaat vardır, yani kabulleniş budur. Eğer önemli olan kişinin psikolojik hissedişi ise zazalarda bu istatistik verilerde kürt toplumunun bir parçası olarak tanımlanması gerekirdi.

Burda etnik veri olarak dilin kullanılmasına bakıldıysa, kürtlerin(kürt ve zaza) önemli bir kısmı kürtçe bilmemektedir. Bunlar genellikle bir sonraki jenerasyonlarında ise tamamen türk olarak anılmakta.

Yukarıda Gulemin'in belirttiği durum bizim maraştaki kürt aleviler içinde geçerli, ana vatanlarından uzaklaşanların çocuklarının hemen hiçbiri kürtçe bilmez. Hatta bölgede bile yeni nesil arasında kürtçe bilen çok azdır, genellikle yaşlılar kendi aralarında konuşurlar. Bende 50 yıl sonra oralarda kürtçeden eser kalacağını zanetmiyorum. Burda kişilerinde öğrenmek konusunda kişisel gayretleri önemli, ailelerin ihtiyaç duymamalarından ve çeşitli baskı, çekincelerden çocukları ile konuşmamalarından dolayı onlarda kendilerinden sonra gelen nesile öğretebilmek gibi bir durumu olmamış.

Alevi kürtçesinde çok fazla türkçe kelime ve tamlama olmasından dolayı, doğudaki sünni kürtlerle tam olarak anlaşamazlar. En dikkat çekici unsur, hangi şehirde olursa olsunlar alevi kürtlerin kürtçesi tamamen aynı fakat kendileri ile aynı şehirde oldukları, mesafe olarak belki daha yakın oldukları sünni kürtlerden ise çok farklıdır. Bu farklı bölgelerde yaşayan alevi kürtlerin kürtçelerin tamamen aynı olması, zamanında belli bir bölgeden başka bölgelere dağılmış olduklarına dair bir ihtimal gösterge olabilir. Bu duruma neden olarak çeşitli alternatifler ortaya sunulmakta fakat kesin bir veri belki yeterince araştırılmadığı için bilinmemekte.

Örneğin maraş pazarcık bölgesinde alevilikten asimilasyona uğrayıp sünnileşenlerin kürtçeside alevilerin kullandığı kürtçedir, diğer şafii kürtlerde konuştuklarında garipsenirler. Bu durum onlarında bildiği gibi alevi kökenli olduklarını gösteren önemli bir veri olarak sürekli karşılarına çıkıyor.

Türkler yarı rakamda ha?

Bencede saçmalık sizin yazdıklarınızda mevcut, ana dil kavramına göre bakarsanız, kolonileşmiş veya egemen toplum altında yaşayan tüm ülkelerdeki etnik gruplar önce altında bulundukları dilleri öğrenirler. Sanırım buna en iyi örnek brezilyalıların portekizce ve diğer güney amerika topluluklarınında günümüzde tamamının ana dil olarak kabul edip ispanyolca konuşmasıdır. Şimdi bunlar artık ispanyolca konuşuyor diye etnik kökenleri ispanyol olarak mı kabul edilir? Araştırmadaki bazı veriler tutarsız olabilir ama sizin tesbit konusundaki mantığınız daha ilginç.

Yine maraş bölgesinden örnek vereceğim; maraştaki alevi kürtlerin tamamına yakını chp'e oy verirler, sanırım bir çok bölgedeki alevi kürtler içinde bu durum geçerli. Doğuda kırsal alandaki sünni kürtlerinde ciddi bir kısmı akp ve benzeri sistem partilerine oy vermektedir. Batı'ya yerleşmiş kentleşme sürecine girmiş sünni kürtlerinde çok büyük bir kısmı akp'i desteklediler, kentleşmiş alevi kürtlerdin chp'i desteklediği gibi.

Yine ilginç bir mantıkla nufüs analizi yapmaya çalışmışsınız ama bir etnik topluluğun nufüsunu hesaplamak için daha geniş bakış açıları kullanmanızı öneririm.