Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'de bir öğrenci sendikası kuruluyor...

@DuYGu@
13.12.2007, 13:41
İSTANBUL (06.12.2007)- DİSK'e bağlı Genç-Sen'in Kurucu Genel Kurulu, 15-16 Aralık’ta Ankara’da toplanıyor. Üniversiteli ve liseli gençliğin akademik, demokratik örgütü olma iddiası taşıyan Genç-Sen, yürüyeceği yolu belirginleştirmeyi hedefliyor.

Türkiye'de bir ilke imza atacak

15-16 Aralık'taki Kurucu Genel Kurul'un temel tartışma konularından birisi; tüzük olacak. Diğeri ise örgütlenme modeli. Zira Genç-Sen, canlı ve dinamik bir örgüt modeline ihtiyaç duyuyor. Genç-Sen'e tabandan bir örgütlenme modeli öngörülüyor: Bir genel merkez ve genel merkeze bağlı şubeler, üniversite meclisleri ve temsilcilikleri

genelde işçiler için duyduğumuz sendikalar,öğrenciler için kuruluyor bu defa..
geçmişte birkaç defa duymuştum ama sadece haber olarak kalmıştı..
bu defa kurul için çalışmalara başlanmış..
çok güzel bir haber,umarım işsiz-evsiz v.s öğrencilerimize umut olur..:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

barikatci
13.12.2007, 15:16
Cok güzel bir gelisme. Halkin her yerde örgütlü olmasi cok önemli bu baglamda ögrencilerinde örgütlü olmasi cok iyi fakat umarim bu sendika revizyonist bir yapiya sahip olmaz ve bu tür siyasetler yapmaz..

başkabirdünya
13.12.2007, 15:37
özelikle öğrencilerin örgütlenmesi ve politikleşmesi adına güzel bir oluşum
öğrenciler ülke sorunlarına karşı ,öğrenci sorunlarına karşı duyarsızlaştırıldı
bu örgütlülük sayesinde bunu aşmaları kolaylaşacaktır

En başta öğrenci sorunlarıyla ilgilenmeli

Özlem Altuntaş (İstanbul Üniversitesi): Genç-Sen'i, bir konser yapmışlardı, oradan duydum. Onun haricinde çalışmalarına ilişkin bir şey duymadım. Genç-Sen, öğrencilerden oluşuyor, o yüzden en başta öğrenci sorunlarıyla ilgilenmeli. Öğrencilerin okulla ilgili ve dışarıdaki sorunlarıyla ilgilenmeli. Ve tabii ki ülke gündemiyle. Diğer sendikalarla bağlantı içinde olup, yapılan bir çok şeyde de tavrını koymalı.

Utku Okçu (İstanbul Üniversitesi): Genç-Sen'i duydum. Ama Genç-Sen, ancak öğrencilerde de bir sendika bilincinin oluşmasıyla anlam kazanabilir, tıpkı işçilerde olduğu gibi. Genç-Sen ne yapmalı? Üniversite koordinasyon merkezi gibi hareket edebilir. Her üniversitede koordinasyon merkezi olabilir. Ulaşım ve barınma sorunu vb. sorunlar üzerinden gündem yaratması ve bununla ilgili eylemler örgütlemesi gerekir.

Gençliğin politize edilmesini sağlamalı

Sidar Batun (İstanbul Üniversitesi): Kuruluş aşamasında Genç-Sen'i duyuyordum, ama son dönemlerde pek duymadım. Öğrenci sendikası yeni bir kavram, sendikayı bu güne kadar hep işçiler üzerinden duyduğumuz için kafam karışık. Klasik sendikadan farklı bir tanımlama gerekiyor. Bu yüzden belki de en önemli konu kendini tanımlaması, çalışma alanlarını belirlemesi gerekiyor. Her fakültenin kendi yerel sorunları vardır. Ayrıca DİSK'e bağlı sendika diyorsak, gençliğin politize edilmesini de sağlamalı.

Mehmet Emin Çelik (İstanbul Üniversitesi): Genç-Sen'i geçen yıldan beri duymaktayım. Öğrenci gençlik sendikası bence kapitalizme karşı da net bir duruş sergilemeli. Milyonlarca genç, işsiz insan var. Öğrenci sendikası, bu konuda daha sert ve net olmalı.

Genel kurul süreci bir üyelik kampanyasıdır

Zeliha Kabataş (Genç-Sen İstanbul Koordinasyon Üyesi): 15-16 Aralık'ta, Kurucu Genel Kurul yapma kararını, 10 Kasım'da yapılan Genç-Sen iller toplantısında aldık. Hemen arkasından bu kurula dönük hazırlık çalışmalarını başlatarak çeşitli materyaller çıkardık. Öncelikle bu hazırlık süreci, sendikanın üyelerinin kim olduğunu görme ve üye olmak isteyen öğrencilerin Genç-Sen'le organik somut bir bağ kuracağı bir süreç olacak. Bu yüzden, genel kurula giden süreci bir üyelik kampanyası olarak görüyoruz. Bir kolektif akıl oluşturmaya çalışacağız. En genel anlamda; öğrencilerin akademik, demokratik, ekonomik ve kültürel hakları için mücadele yürüten bir sendika olmak istiyoruz. Aynı zamanda Genç-Sen, toplumsal sorunlarla da ilişkilenmeli, işçi sendikalarıyla da dirsek temasında olmalı.

anadolu75
13.12.2007, 23:39
ogrenci sendikasi kurulmasi iyi oldu gec bile kalindi. hem ogrenciler seslerini duyur, hem de ulke sorunlarina duyarli olurlar.

Okan22
16.12.2007, 06:47
Bu güzel örgütlenme en azından duyarlı öğrenci dolayısıyla duyarlı bir toplum yaratma adına güzel bir davranış çünkü şahsi fikrim öğrenciler her yerde işçilerin yanında yer almış ve gündemin nabzını tutmayı bilmiştir fakat yakın tarihte yaşadığımız türk telekom grevinde ben hiç bir öğrenci topluluğunu işçilerin yanında göremedim şahsi katılımları saymazsak.Gerçi bunda 12 den bu yana ısrarla uyutulmak veya bastırılmak istenen gençliğe karşı uygulanan politikaların etkisi büyük ya bu politikalara da böyle güzel çalışmalarla gereken cevap verilecektir.Bilinçlice örgütlenmiş bir öğrenci topluluğunun/gençliğin karşısında hiç bir sorunun uzun süre dayanamayacağı görüşündeyim.Eğer konu hakkında detaylı bilgisi olan varsa paylaşsın bence ilk önce kuruluş aşamasında bu örgüte bizim sahiplenmemiz gerekiyor ki yanlış kişi(lerin) yuvası haline dönüşüp farklı şeylere hizmet etmesin

başkabirdünya
16.12.2007, 16:27
Genç-Sen ete kemiğe büründü

http://img255.imageshack.us/img255/6950/gencsenetekemigeburundujl5.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/8483/gencsenetekemigeburundupi2.jpg

http://img101.imageshack.us/img101/7966/gencsenetekemigeburundudc2.jpg

ANKARA-Öğrenci gençlik hareketi, yeni bir mevziye kavuştu. “Asla yalnız yürümeyeceksin” şiarını rehber edinen Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen, Kurucu Genel Kurulunu dün ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde topladı, kuruluşunu ilan etti.

Kitlesel, coşkulu, bol tartışmalı bir genel kurul

Üniversiteli gençlerin yaklaşık 1,5 yıl boyunca hazırlıklarını yürüttüğü Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen'in kuruluşu, dün düzenlenen Kurucu Genel Kurul ile tamamlandı. Genç-Sen ete kemiğe büründü. Öğrenci gençlik hareketi yeni bir mevziye kavuştu.

ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kurultaya yaklaşık 700 öğrenci katıldı. 30'a yakın ilden üniversite öğrencilerinin katıldığı Kurucu Genel Kurul'da, Genç-Sen'in tüzüğü oluşturuldu, Genç-Sen manifestosu hazırlandı.

DİSK: Tarihi bir temel atma fırsatı

Kurucu Genel Kurul'un divan başkanlığını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün yaptı.

Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko ise, DİSK adına açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Üniversite gençliğini işçi sınıfı mücadelesinde hep yanlarında gördüklerini belirten Beko, öğrencilerle her zaman yan yana olmayı arzuladıklarını ifade etti. Beko, “Burada tarihi bir temel atma fırsatı var. Yolunuz açık olsun. Yaşasın Genç-Sen!" dedi. Beko'nin konuşması, uzun süre alkışlandı.

Tüzük tartışmasında hararetli anlar

Genç-Sen tüzük tartışması, Genel Kurul'un en hareketli ve tartışmalı bölümü oldu.

Genç-Sen İstanbul Koordinasyon Üyesi Zeliha Kabataş, önce Genç-Sen'e gençlik örgütleri adına ortak tüzük taslağını sundu. DGP'liler ise, alternatif bir tüzük taslağı önerdi.

Ardından söz, üniversite öğrencilerine bırakıldı. Öğrenciler, iki taslağı değerlendirdi, önerilerini sundu. Öğrencilerin büyük bir bölümü DPG'nin tüzük taslağına karşı çıktı.

Anadilde eğitim, liselilerin sendika içerisindeki örgütlenme biçimleri ve sendikanın yapısına odaklanan tartışmalar, zamanın büyük bölümünü aldı.

DPG, önerilerinin kabul görmemesi üzerine, genel kurulun iradesini tanımadı, zaman zaman kürsüde konuşan öğrencilere sataştı, divan ile sözlü tartışmalara girdi.

Başkansız, demokratik katılımcı sendika

En nihayetinde, liselilerin sendika içerisinde ayrı bir platformda örgütlenmesi kararı benimsendi. Genç-Sen'in örgütlenme modeli şöyle şekillendi:

Genç-Sen genel kurulun hemen ardından tüm üniversitelerde şubeler kuracak. Öğrenciler, bölüm ve fakülte meclisler oluşturacak. Meclislerin her türlü kararı alma yetkisi olacak. Meclisler, düzenli toplantılarla çalışmalarını sürdürecek. Meclisler, Üniversite Yürütme Kurulu ve İl Koordinasyonu ile çalışmalarını eş güdümlü hayata geçirecek. Üniversite meclisleri, sendika şubesinin görevini üstlenecek, toplantıları kongre mahiyetinde olacak.

Öğrenci sendikasının önemli bir diğer yönü ise; başkanlık sisteminin bulunmaması, çalışmaların merkezinde taban iradesinin yerleştirilmesi.

Merkez ve şube yürütme kurullarının en az yüzde 40'ının kadınlardan oluşması da, genel kurulun bir diğer önemli ayırt edici kararı.

Genç-Sen manifestosu oluşturuldu

Genel kurul, sendikanın amaç ve ilkeleri ile ilgili önergelerle devam etti.

'Genç-Sen manifestosu' okundu. Manifestoda, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Söz, yetki karar öğrencilere”, “Diplomalı işsizliğe hayır” taleplerine yer verildi.

Genel kurula ayrıca meslek liseleri ile ilgili kampanya yürütülmesi, Üniversiteler Sosyal Forumu düzenlemesi, neoliberal saldırılara karşı uluslararası eylem günü çağrısı yapılması gibi öneriler sunuldu.

Önergeler, zaman darlığı nedeniyle Temsilciler Meclisi'ne bırakıldı.

DPG'den sorumsuz davranışlar

Genel Kurulda, Genç-Sen Merkez Yürütme Kurulu seçildi. Seçim öncesi MYK adayları, kendilerini tanıttı. DPG adayının belirlenenden uzun konuşma isteği tepkilerle karşılandı.

DPG'nin MYK adayı, daha MYK seçimi gerçekleştirilmeden yaptığı kışkırtıcı konuşmada, genel kurulun iradesini tanımayacağını açıkladı, “Ben seçilecek MYK'yı tanımıyorum” dedi.

Genel kurul boyunca sorumsuz davranışlarını sürdüren DPG'nin bu konuşması, bardağa taşıran son damla oldu. Tansiyonlar yükseldi. Ama DPG'liler, o kadar ileri gittiler ki, attıkları sloganlarla ilerici devrimci yapıların kurulmasında önemli rol oynadığı gençlik sendikasını, 'sarı/tabela' sendikası olarak niteleyebildiler.

Ekim Gençliği, dışındaki tüm gençlik grupları DPG'ye tepki gösterdi.

Gerginlik ve sorumsuzluk, Genç-Sen Kurucu Genel Kurulu'nun sloganlarla protesto edilmesine kadar vardı. DPG ve Ekim Gençliği, genel kurulu sloganlarla terk etti.

Merkez Yürütme Kurulu seçildi

453 öğrencinin oy kullandığı seçimde, 13 kişilik MYK belirlendi. Genel Kurul tartışmalarında bir adım öne çıkan Zeliha Kabataş, en yüksek oyu aldı.

MYK şu isimlerden oluştu; Zeliha Kabataş, Kıvanç Eliaçık, Emrah Arıkuşu, Dilek Şahan, Dilek Demirel, Ozan Ersan, Ufuk Güllü, Simin Gürdal, Deniz Kantar, Ozan Kayan, Umut Kocagöz, Gözde Mutlucan.

Öğrencilere destek vermek amacıyla DİSK Genel-İş, Emekli-Sen ve Oleyis temsilcileri genel kurulda yerini aldı. Öte yandan Fransız üniversite ve lise öğrenci sendikaları, Fransız Başka Bir Dünya Mümkün İnisiyatifi, İtalya'dan öğrenciler, Birleşik Metal-İş, Limter-İş, Gıda-İş, Dev Maden-Sen, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, SDP, EHP ve ÖDP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkanı Ufuk Uras genel kurula mesaj göndererek, desteklerini sundular.

Kaynak:ATILIM www.atilim.org

başkabirdünya
16.12.2007, 16:28
Genç-Sen Manifestosu

Öğrenci Gençlik Sendikası, Kurucu Genel Kurulu'nda okunan Genç-Sen manifestosu şöyle;

AMAÇLAR VE İLKELER

Genç-Sen çalışmalarını aşağıdaki amaç ve ilkeler doğrultusunda belirler:

İnsanca bir yaşam

Genç-Sen öğrencilerin aldığı eğitimi ve yaşam koşullarını etkileyen; ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yürütür.

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan neo-liberal dönüşümün eğitimdeki yansıması olan özelleştirmeler, paralı eğitim, diplomalı işsizlik gibi sorunlara karşı Genç-Sen, eğitimin ve bilimin piyasanın ve şirketlerin çıkarları doğrultusunda değil, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçları, gelişimi ve isteği doğrultusunda verilmesi gerektiğini savunur.

Savaşların, öğrencilerin ve genel olarak toplum yararına olmadığının farkında olan Genç-Sen, tüm dünyada halkların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını engelleyecek her türlü girişimin ve emperyalizmin karşısındadır. Eğitim olanaklarının geliştirilmesi, kalitesinin arttırılması ve herkesin eşit bir şekilde eğitim alabilmesi amacıyla, kamu bütçesinden silahlanmaya değil, eğitime daha fazla pay ayrılmasını talep eder.

Bilimin ve teknolojinin insanların ve doğanın ihtiyaçlarına hizmet etmesi gerektiğini savunan Genç-Sen, insanlığın var oluşunu tehdit eden çevresel sorunların çözülmesini ve doğayla uyumlu daha sağlıklı bir dünyada yaşamamızı sağlayacak bütün talepleri ve çalışmaları destekler.

Genç-Sen öğrencilerin aldığı eğitimi ve yaşam koşullarını iyileştirmeye dönük olarak:

Burs karşılığı çalışma programlarının kaldırılmasını, tüm öğrencilere öğrenimleri boyunca karşılıksız burs verilmesini,

Ders kitaplarının ve diğer eğitim araçlarının ücretsiz olarak temin edilmesini,

Öğrenci olan herkesin toplu taşıma araçlarından; sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklerden parasız yararlanabilmesini,

Tüm öğrencilerin, sağlık kurumlarından parasız hizmet alabilmesini

Tüm öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını

Kamuya bağlı sosyal tesislerin yaz aylarında tatil yapmak üzere öğrencilerin kullanımına açılmasını,

Lise ve üniversite öğrencilerinin staj yoluyla ücretsiz olarak çalıştırılmasına son verilmesini,

LGS, ÖSS, KPSS ve LES gibi sınavların kaldırılarak isteyen herkesin yetenek ve ilgisi doğrultusunda parasız eğitim alabilmesini ve öğrenciler arasında fırsat eşitliğinin sağlanmasını

Eğitimin cinsiyetçi niteliğine karşı kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanmasını

Okul sonrasında yine herhangi bir sınava tabi olmadan okuduğumuz alanlara yönelik iş garantisiyle birlikte sigortasız ve güvencesiz çalıştırmaya son verilmesini talep eder.

Demokrasi ve katılımcılık

Genç-Sen’in yapacağı çalışmalara dair kararlar her okulun şube, bölüm ve fakültelerinde temsilcilikler oluşturularak en geniş katılımlı toplantılarda demokratik olarak alınır. Genç-Sen üyesi her öğrenci düşüncelerini bu toplantılarda özgürce ve eşit olarak ifade edebilir.

Öğrencileri ilgilendiren konularda öğrencilerin belirleyici taraf olması gerektiğini savunan Genç-Sen, öğrencilerin görüş ve taleplerinin yaygın bir şekilde duyulmasını, okullarda olduğu kadar toplumsal alanda da güçlü bir şekilde temsil edilmelerini hedefler.

Öğrencilerin sendikal örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını;

Ders programlarının ve müfredatın; yurt, yemekhane, kantin, spor salonu, atölye gibi tesislerin kimler tarafından nasıl yönetileceğinin ve buralarda uygulanan fiyatların belirlenmesinde söz ve karar hakkımızın olmasını;

Okul bütçelerinin öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanlar tarafından yönetilmesini

Okullarımızdaki müdür, dekan, rektör gibi yöneticilerin öğrencilerin de katıldığı seçimlerle belirlenmesini;

Lise ve üniversitelerdeki gerici disiplin yönetmeliklerinin, kamera ve turnike uygulamalarının kaldırılmasını, güvenlik görevlilerinin, polisin ve jandarmanın okullardan çıkarılmasını;

YÖK’ün kaldırılarak eğitimin özgür ve demokratik olmasını talep eder.

Çeşitlilik

Genç-Sen, milliyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, cinsiyet, cinsel yönelim gibi farklılıkları gözetmeksizin tüm öğrencilerin eşit eğitim olanaklarına sahip olmaları hedefiyle çalışmalar yürütür. Bu nedenle her öğrencinin eşit sosyal haklara sahip olmasını, kendi kültüründe ve ana dilinde eğitim alabilmesini savunur.

Farklılıklarımızı sorun olarak değil yaratıcı bir zenginlik kaynağı olarak görerek tüm öğrencileri kapsamayı hedefler. Bu kapsamın tek istisnası bir kesime yönelik ırkçı, cinsiyetçi, homofobik vb. ayrımcı bir yaklaşımla sözlü veya fiziksel saldırıların parçası olan öğrencilerdir.

Dayanışma ve birlik

Öğrenciler ve öğrenci sendikaları okullarda, ulusal ve uluslararası düzeyde birlikte hareket ettiği oranda etkili ve güçlüdürler. Bu nedenle Genç-Sen Türkiye genelinde bütün okullarda ortak talepler etrafında kampanyalar yürütürken, tek bir okuldaki küçük bir sorunun aşılabilmesi için de bütün okullardan dayanışma almayı hedefler.

Yaşadığımız sorunlar toplumun büyük bir kısmını ilgilendirdiği için, Genç-Sen öğrenci sorunları üzerinden olduğu gibi; emek, barış, demokrasi gündemiyle toplumsal sorunlar üzerinden de sendikalar ve diğer kitle örgütleriyle ortak çalışmalar yaparak bu konularda ortak mücadele yürütür.

Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!

Söz, yetki, karar öğrencilere!

Diplomalı işsiz olmayacağız!

Kaynak:ATILIM www.atilim.org

CaNCa
19.12.2007, 10:08
Bunun biz öğrencilerin örgütlü bir yapı edinmesi adına çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Umarım yine herhangi bir sansürlenme olmadan öğrenci sendikası yasal bir statü kazanabilir.

alevi_che
19.12.2007, 12:33
Çok Güzel Bir Gelişme...

En azından bir yerden başlanması gerekiyordu.Bu şimdi gerçekleşmiş gibi görünüyor.Umarım kalıcı felsefesi; özgürlük-demokrasi ve barıştan oluşur daima.

Bunun yanısıra bence bütün meslek kuruluşlarının bağlı olduğu bir sendika olmalı.Bu sendikalarda meslek sahibi olan işçilerimiz,emekçilerimiz sesini duyurabilmeli...