Orijinalini görmek için tıklayınız : Akp de "Dede Kriterleri" Çalışması

rozerin62
13.12.2007, 20:50
AK Parti’de ‘dede kriterleri’ çalışması
AK Parti’nin ‘Alevi açılımı’ çerçevesinde Alevi dedelere maaş bağlanacak. Ancak bu konuda bir kayıt olmaması nedeniyle, başvuranların ‘dede’ olup olmadığı Osmanlı arşivlerindeki kayıtlar incelenerek belirlenecek.

AK Parti yöneticileri, Alevi toplumunun tarihsel olarak kendisini saklaması, kimliğini gizlemesi nedeniyle resmi kayıt olmaması nedeniyle, “dede patlaması” yaşanması veya “gerçek” dedelerin ihmal edilmesi kaygısı taşıyor.

Bu sıkıntıyı aşmak için Diyanet ve ilahiyat fakülteleri başta olmak üzere üniversitelerle ortaklaşa bir çalışma yürütülerek “dede kriterleri” belirlenecek.

Ayrıca “gerçek” dedelerin bulunması için, Alevilik’te dedeliğin babadan oğula geçmesi nedeniyle, soy kütükleri araştırılacak.

Bu araştırmayı yürütecek bir birim oluşturulacak. ‘Dedeyim’ diye başvuranların soy kütüğü, Osmanlı arşivlerine kadar incelenerek, gerçekten dede olup olmadıkları belirlenecek.

NTVMSNBC.com

Vay canına arkadaşlar bu Akp ne kadar Aleviliğe değer veriyormuş böyle:garibbak: Düşünmek bile istemiyorum bunun için kuyruğa girecek insanları.Yani samimi bir davranış olsa zaten arşivlere bakan kişi koskoca devlet gerçek dedelerede ulaşmasını bilir.

Ne yani şimdi bizim Dedelerimiz bunun için başvuru kuyruklarımı oluşturacak onları bu rezil hale düşürmeye ne hakları var.

Hem bu Dedelik kriterlerini belirleyecek olan diyanet işlerinde ve ilahiyat fakültelerinde Alevi olan kaç kişi var.Üstelik bu oluşturulacak kurula dede alınmadan nasıl böyle kriter belirleyebilirler ne hakla buna cesaret ederler.
Onların yapacağı ancak asimile kriterleri olur inancımızı asimile etmeye çalışan bu partinin hiç bir adımını samimi bulmuyorum.

ismailgokhan
15.12.2007, 11:51
Sevgili Kardeşim;
bu güzel mesajına kimse görüş bildirmemiş demekki uzakta arama biz kendi içimize bakmalıyız bu kadar duyarsız olursak adamlar bizim için yeni elbise biçmekten açıkça bahsediyor biz ne yapıyoruz artık sokaklar bizi bekliyor Amasya'da baskıya uğrayan Alevi Kızları için ne yaptık okuma hakları elinden alındı artık biz kendimizi sorgulayım asimile çalışmaları başladı biz ancak konuşuyoruz başka birşey yaptığımız yok

sausen
15.12.2007, 13:54
Merhaba,

Bizi de kendi içinde eritmek istiyorlar.
Bu bir oyundan başka bir şey değildir.
Maaşını al benim dediklerimi yap başka bir şey söyleme.
Bu yapılanlar bundan başka bir şey değildir.
Akp nin oyunları devam ediyor.
Ve bu oltaya gelen herkes susmak zorunda bırakılıyor.

AKP'nin oyununa gelmeyelim...

Dün mollaların dizinin dibinde oturanlardan hayır gelmez bizlere...

Saygılarımla...

AnGeNehM
15.12.2007, 14:22
Din Kültürü ve Ajlak Bilgisi kitaplarındaki yazıları yazanlarında hiçbiri alevi değildi.

Aleviliğe açılım yaparken en çok yapması gereken ve hiç yapmadığı birşey varki oda alevilere sormadan yapılması.

Aleviliği yaşayan alevilerin inançları zorlarına gidiyor...

Dedeler kuyruğa girmezler merak etmesinler.Gerçek dedeler başvurur ve onlarda AKP liler gibi zenginliği,parayı,servete servet katmayı,soymayı yapmazlar.

Camii hocaları yaptığını hatırlayalım.Sabahtan akşama kadar 2 saat camiide durmayıp paralarına zam istediler.Sabah namazına kalkıyorlarmış v.s

Bunların yapcağı alevilik falan değildir.Gerekli tepkileri zaten alıyorlar.ABütün asimile olmuşlarla beraber (sözde) iftar yapacaklar.Ramazan sofraları gibi şaşalı sofralarda yemek yiyecekler.

renat
15.12.2007, 14:57
şu AKP biz alevileride seçim malzemesi yaptıya sonunda helal olsun.
evet seçimlere malzeme oluyoruz daha düne kadar cemevlerimize cümbüş evi diyenler bunlardı ben nereden alevilerin başbakanı olayımki diyen bu hükümetin
başbakanıydı alevilerin hükümetle görüşmelerini kabul etmeyen bunlardı şimdi ne olduda alevilere yaklaşıyorlar. yerel seçimler yaklaşıyor ondan olabilirmi. bence olabilir

tuzaklarına düşmeyelim canlar

lion12
15.12.2007, 16:21
Ne olacak renat abi ne de olsa bizim toplumumuza sadakalar ve yalan vaatler tatlı geliyor.

nupelda
16.12.2007, 00:56
Sevgili canlar bu osmanlı değilmiydi alevileri katleden?peki katliamlarda birde kayıtmı tutmuş geleçekte dedelere maaş bağlanır diye?
Tabiki Akp dede kriterlerine yine Akpli sünni meshep mensupları girecektir.peki bu güne kadar bu tuplum dedesizmi yaşadı da akp dede araştırmasına gerek gördü.
Bütün bunlar bir yana bizler laiklik dedikçe,onlar şeriat alın sizede bir tutam bal siz sesiz durursanız bizler de istediğimiz atı koştururuz işte sizlere diktiğimiz elbise vede üstünüzde prova ediyoruz.............

huseyn
16.12.2007, 17:25
akp'den duyrulur; alevi dedelerinde aranacak kriterler :D
1; alevi olmayacak
2; cem evlerini cümbüş evi olarak görecek
3; din dersleri zorunlu olmalı görüşünü savunacak
4; liberal olacak
5; tek millet tek vatan tek ırk görüşünü savunacak
6; laik olmayacak
7; toplu iftar açtıracak
8; cem'lerde haremlik-selamlık şeklinde olması zorunlu olacak; yani erkekler cemi ayrı; kadınlarınki ayrı olacak
9; cuma hutbeleri gibi; cem'lerde de diyanetin istediği konular söylenecek
10; cem'e gelenlere gerektiğinde "ananı da al git" diyebilecek kişilikte olma zorunluluğu olacak...

güleylül
16.12.2007, 18:13
belediye başkanlığı sırasında karacaahmet cem evini kapatmak için elinden geleni ardına koymayan adam,yıkmak için dozerlerle giden adam şimdi ne olmuşda aleviliği önemsemeye başlamış,alevilik değerlerine saygı göstermeye başlamış..
ben söyleyeyim baktıki kendini belli ederek alevilği ve aliyi seven insanları karşısına alamıyor,bize dostmuş gibi yaklaşıyor..
bizi gene kendi insanımızla vurmaya çalışıyor..
alın size bir parmak bal susun diyor.....
bizi kendi insanımızla asimile etmeye çalışıyor...
çok mereak ediyorum acaba ilk maaşı bağlanan dedinin verdiği ilk hutbe ne olcak....diyanet dededen ilk olarak ne anlatmasını istiycek..

MehmetBaran
17.12.2007, 01:30
Arkadaşlar bana göre bu çalışma tamamen yozlaştırma, eritme, yoketme taktiğidir... Biz tasvip etmediğimiz bir topluluğun kendi düşüncelerini kriter olarak gösterip bizi şekle sokmasını istemiyoruz sanırım...
Bu haberler çıkmaya başlayınca belli oldu zaten amaç... Yıllardır kurtulmaya çalıştığın, ezdiğin, hor gördüğün, varlığını kabullenmek istemediğin bir kavmi birden koruyup kollamanın mantığı yoktur...
Bu yıllardır oynanan oyunların değiştirilmiş senaryolarından başka bir şey değildir...

Ben dağın tepesindeyken aşağıda karıncadan küçük, onun kadar bile değeri olmayan birkaç sıfatsız kalkıp bana kim olduğumu söyleyemez, şeklimi düşüncemi belirleyemez...

Bizi tanımak demek maaş bağlamak, düzeni olmayan bir birimin içine sokmak demek değildir... Önce insan olarak kazanılmış haklarımı ver, sonra diğer şeylere geçelim...

zarali
17.12.2007, 16:52
sevgili rozerin önemli bir konuya deginmissin....bu kriterleri belirleyen biri olacaksa bizden biri olmali tabiki ayrica diyanet kurumuna alevilerin haklarini temsilen alevi dedeleri yerlestirilmesi gerekli oldugunu düsünüyorum....

Sevinc_06
17.12.2007, 18:40
şu AKP biz alevileride seçim malzemesi yaptıya sonunda helal olsun.
evet seçimlere malzeme oluyoruz daha düne kadar cemevlerimize cümbüş evi diyenler bunlardı ben nereden alevilerin başbakanı olayımki diyen bu hükümetin
başbakanıydı alevilerin hükümetle görüşmelerini kabul etmeyen bunlardı şimdi ne olduda alevilere yaklaşıyorlar. yerel seçimler yaklaşıyor ondan olabilirmi. bence olabilir

tuzaklarına düşmeyelim canlar

Arkadaşım benim nasılda güzel düşünmüş cvp vermişsin bencede çok dogru katılıyorum bu söyledigine.bende bişey söylemek istiyorum müsadenizle affınıza sıgınarak ayıdan post yezitden dost olmaz derler bizimkiler çokta dogru wallahi yezitden dost olmuyor dost gibi görünüyorlar sadece tek bir yanlışında seni ezmek bitirmek için fırsat kolluyorlar şuanda akp nin yaptıgıda bu dost görünerek alamadıgı oyları alma çabası ama bizler neyin ne oldugunun farkındayız.

shahrud
17.12.2007, 19:06
Bu acilimin Turkcesi bol, kimliksizlestir, birbirine dusur, rezil et, birbirine kirdir..Umarim bunlarin oyununa gelmeyiz.

renat
18.12.2007, 01:20
Arkadaşım benim nasılda güzel düşünmüş cvp vermişsin bencede çok dogru katılıyorum bu söyledigine.bende bişey söylemek istiyorum müsadenizle affınıza sıgınarak ayıdan post yezitden dost olmaz derler bizimkiler çokta dogru wallahi yezitden dost olmuyor dost gibi görünüyorlar sadece tek bir yanlışında seni ezmek bitirmek için fırsat kolluyorlar şuanda akp nin yaptıgıda bu dost görünerek alamadıgı oyları alma çabası ama bizler neyin ne oldugunun farkındayız.

AB Türkiye'ye ne kadar değer veriyorsa AKPde bizlere o kadar değer veriyor .AB Türkiyeyi oyalama taktiğini akp bizlere uyguluyor
osmanlı arşivlerini inceleyeceklermiş bu arada baksınlar Y.sultan Selim zamanında yapılan alevi katliamlarına