Orijinalini görmek için tıklayınız : hz.ali ve van gölü canavarı hikayesi

GoKHaN_18
14.12.2007, 00:20
.hz.ali yasarken o zaman anadoludan gelen kisiler vanda bir canavarin teror estirdigini soyluyorlar.belli bir sure sonra o kadar cok bahsedilmeye baslaniyorki bu canavardan hz.ali yardim icin vana gidiyor.yaninda 4 kisi ile agri daginin dibine gidiyor ve canavari orada goruyor.gorudugunde cok korkuyor ama canavari magaranin girisinde yakalayip savastiktan sonra olduruyor.ama son anda farkediyorki baska bir tane daha var.hz.ali o an hemen magaranin girisinde secde edip namaz kiliyor ve magaranin girisi yikiliyor.bu olaydan sonra oldurdugu canavarin kemiklerini o yorenin halkina hediye ediyor.hjalkta o kemikleri alip o civardanki bi kaleye koyuyor.soylenildigi kadariyla timurun o kaleyi kusattiginda kemklerin cogu parcalanmis ve calinmis.ve son soylenilen ise disi canavarin o magara icinde oldugu ve biraktigi tek yumurtanin buyuyerek gunumuze kadar gelmis van golu canavari oldugu.
gerçekmi bilmiyorum ama kararı siz verin

ErCaN_Wien
14.12.2007, 00:25
valla hic inandirici bir seye benzemiyor
tabii inanana saygi duyarim
paylasim icin tesekkürler

onur melis
14.12.2007, 00:58
valla hic inandirici bir seye benzemiyor
tabii inanana saygi duyarim
paylasim icin tesekkürler

ya banada saçma geldi ama ginede emeyine sağlık

GoKHaN_18
14.12.2007, 01:20

ARKADAŞLAR ASLINI SÖLEMEK GEREKİRSE BANADA ŞAÇMA GELDİ:001_unsur :001_unsur :001_unsur

sausen
14.12.2007, 01:42
Merhaba,

Her hangi bir gerçeklik payı yok...

Saygılarımla...

Garaoglan
14.12.2007, 01:53
tam geyiklik bi topik ya , vallahi kendimi zor tutuyom ama topigi acana saygidan
geyik yapmayacam :laugh: :laugh:

zulfukar
14.12.2007, 02:17
Aslinda geyikligine geyiklik ama bence bu hikayeyi uyduran tam bir geyik!!! Hem sacma hem sinir bozucu!Hem Imam Alinin Hicbirseyden korkmadigini dost dusman herkes bilir! Bende ne diyorum ya arkadaslar askinda yorum bile yapmamak lazim.sacma sapan hurafelerden biri iste..
iyi topikler...

Zahir
14.12.2007, 11:10

Yalan...

PoyrazıM_24
14.12.2007, 11:24
.

yaw gerçek tabi:D:Drivayete göre van gölü canavarı kabilesi oynak beyi olarak bilenen vançor bu olayın üstünee büyük kayıplar verdiğini bildirerek büyük bir darbe aldığını söylemişti.bu olay türk ve yabancı basında geniş bir yer aldı...yanlız vançor un en son dediği kelime gdişimiz suskun olacak ama dönüşümüz çok muhteşem olacak demesi akıllarda soru işareti bıraktı.:D:D

ve üstünden fazla geçemeden tahmini 1500 sene ve vangölünde yeni bir canavar çıktı..bu vançörün türklere olan kininden, labaratuvar ortamında gerçeklerştirdiği bir deney sonucu çıkmıştır...:D:D

şimdiki canavarın bordo bereliler tarafından etkisiz hale getirdiği ve yakalanarak bir hayvananat bahçesine konulduğu ortaya çıkmıştır:D:D:D
:biggrin: :001_tt2: :001_tt2:

PoyrazıM_24
14.12.2007, 13:27
gökhan alınma sakın can bizde bi geyik yapalım dedikk..konu tam geyiklikkk:D:D

lizgem
14.12.2007, 13:59
ilk defa duydumm valla basbayağı yalan bu ya

AleviKürt
14.12.2007, 14:26
Sonucta bu halk arasinda söylenen bir rivayettir. Arada bin besyüz yil gecmis. Fakat kesinlikle dogruluk payi vardir.

Ozamanlar büyük bir hayvan söz konusu ise, 1400 yillik bir süreden sonra bu "hayvan" CANAVAR olarak algilanmis olabilir. Hz. Ali'nin döneminde belki bugün varolmayan büyük hayvan tipleri de olmus olabilir.

Alevilikte sözlü gelenek agir bastigi icin, bu olayin tam olarak gercek halini ögrenemeyiz. Ama dogruluk payini da unutmamaliyiz.

hasbihal
14.12.2007, 23:20
arkadaslar saygisizlik etmek istemem ama bu Van gölü canavarinin Hz.Ali ile olan duydugum en sacma hikayesi. lütfen böyle seyler yazmadan arastirin. Veya biraz daha mantikli konular secin.

ALEVI KÜRT arkadasimizin yazdigi dogru olabilir. Benimde duydugum cok eskiden anatilan bi varsayim var. isterseniz size bu versiyonu anlatayim da siz karar verin:

COK ESKIDEN SEHIRDE HALKA ZULÜM YAPAN; INSANLARI YIYEN BIR AG DEVIN YASADIGI SÖYLENIR: HZ.ALI 16- 17 YASLARINDA IKEN BU DEVE INSANLARI RAHAT BIRAKMASI ICIN YEMIN ETTIRIR. FAKAT BU AG DEV SÖZÜNDE DURMAZ.BUNUN ÜZERINI IMAM ALI IKI HURMA AGACININ ARASINDA BIR HURMA DALINI ALARAK DEVIN IKI BASPARMAKLARINI BIRBINE BAGLAR. DEV YÜZYILLARCA ACISIN CEKER: VE BIR GÜN INSANLARIN ARASINDA DOLASIRKEN SALMANI PAK EFENDIMIZIN SIRTINDAKI 2-3 YASLARINDAKI COCUGU GÖREN DEV KORKUDAN TITRER VE SAKLANIR. BUNUN FARKINA VARAN SALMANI PAK, NOLDU? DIYE SORAR. DEV ISE BUNDAN YÜZYILLAR ÖNCE BENI CEZALANDIRAN ISTE BU COCUKTU DER. BUNUN IMKANSIZ VE NEDEN BU KADAR EMIN OLDUGUNU SORAN SALMANI PAK´A DEV SU CEVABI VERIR:" BU COCUGUN ALNINDA MIM DUASI YAZILI; BU HZ.ALI´DIR" DER; ELLERINI UZATIR VE YILLARDIR KIMSELERIN CÖZEMEDIGI ELINI SALMANI PAKIN SIRTINDAKI HZ.ALI BIR DOKUNUSTA CÖZER... IMAM ALI NIN ALNINDA MIM DUASININ YAZILI OLDUGU SÖYLENIR

iste benimde cok eskilerden anlatilan hikayem budur arkadaslar...

Beşiktaşli58
15.12.2007, 00:03
Pek inandirici gelmedi..

Ayrica Hz. Ali hiç birseyden korkmazdi, bir canavardan asla..

GoKHaN_18
15.12.2007, 00:13
valla arkadaşlar banada inandırıcı gelmedi ben 1 kez daha bi yerden duymuştum sizinde düşüncelerinizi öğrenmek için burda yayımladım

SahHatayi
15.12.2007, 00:30
.hz.ali yasarken o zaman anadoludan gelen kisiler vanda bir canavarin teror estirdigini soyluyorlar.belli bir sure sonra o kadar cok bahsedilmeye baslaniyorki bu canavardan hz.ali yardim icin vana gidiyor.yaninda 4 kisi ile agri daginin dibine gidiyor ve canavari orada goruyor.gorudugunde cok korkuyor ama canavari magaranin girisinde yakalayip savastiktan sonra olduruyor.ama son anda farkediyorki baska bir tane daha var.hz.ali o an hemen magaranin girisinde secde edip namaz kiliyor ve magaranin girisi yikiliyor.bu olaydan sonra oldurdugu canavarin kemiklerini o yorenin halkina hediye ediyor.hjalkta o kemikleri alip o civardanki bi kaleye koyuyor.soylenildigi kadariyla timurun o kaleyi kusattiginda kemklerin cogu parcalanmis ve calinmis.ve son soylenilen ise disi canavarin o magara icinde oldugu ve biraktigi tek yumurtanin buyuyerek gunumuze kadar gelmis van golu canavari oldugu.

nerden duyuyonuz böyle seyleri töhbe töhbe .... akil mantik disi, hz. ali'nin adini kararliyorlar resmen ... unut böyle masallari ... al eline bir divan-i nesimi oku ...

CaNCa
15.12.2007, 00:36
valla arkadaşlar banada inandırıcı gelmedi ben 1 kez daha bi yerden duymuştum sizinde düşüncelerinizi öğrenmek için burda yayımladım

Değerli can foruma katkı sunmak adına dikkatini çekmiş bir hikayeyi foruma eklemiş olabilirsin, fakat duyduklarımızı biraz düşündükten sonra eklemeyi denesek daha faydalı olabilir.

Daha başlığa bakarken hz.ali ve van gölü canavarı hikayesi hiç içeriğine bakmadan yüzümde bir tebessüm yaratıyor, zaten içerik kısmı'de tamamen saçmalık. Yani 'herkül ve 7 başlı ejderha' tarzında mitolojik bir konuma kaydırılması Hz. Ali'nin tarihsel kişiliğine ve aklını mantığını kullanan insanların muhakeme yetisine azıcık saygısızlık gibi birşey oluyor.

Böyle gerçekle alakasız olduğu hem coğrafik, hem tarihsel süreçlerle, hemde mantıkla bağdaşmayan, adeta Hz. Ali'yi mitolojik bir kahraman herkul'vari yada konan'vari bir konsepte oturtmak bu kişinin üstlenmiş olduğu tarihsel gerçekliği ile bağdaşmıyor. Bu anlamda bu tür saçma hikayelerin konusu yapılması aslında bu isimler adınada hoş olmadığını düşünüyorum.

AleviKürt
15.12.2007, 01:10
Arkadaslar elestirirken tek yali bakmayin lütfen.

Bunun elbette bir dogruluk payi vardir. Belki de halk arasinda anlatilan bir hikaye olup, sonralari bas rölüne "Hz. Ali" eklenmis olabilir.

Ve unutmayin ki, Aleviligin yazili kaynaklarindan olan Faziletname'de de Hz. Ali'nin bir Ejderha öldürdügüne dair bir hikaye var.

Ve bunlar degisik yönden de yorumlanabilir. Bu olay Zahir'de mi gerceklesmis? Batin'da mi?

Yoksa bu "ejderha" dedikleri sey aslinda baska bir hayvan midir?

Aslinda bu topigi acan arkadas bilmeden isabetli bir katkida bulunmus. Alevi kaynaklarinda metafizik olaylar tartisiliyor.

Saygilarimla

hünkar62
15.12.2007, 01:53
arkadaş emeğine sağlık paylaşmışsın ama bu hikayenin bu şekilde gerçek olma payı hiç yok çok uydurma bir rivayet olmuş

Mahir_86
15.12.2007, 01:56
yalan demeyin arkadaşlar.. Asi nehrinin hikaysini bilmiyor musunuz? anlatayım...

çok eski zamanlarda hatay'da ejderha türü bir yaratık varmış.. insanları rahatsız ediyor, öldürüyormuş.. o zamanların halkın kralı ile yaratık anlaşıyorlar.. her hafta ya da ay tam hatırlamıyorum, halk arasındaki en güzel kızı kurban olarak ona vereceklermiş..

uzun bir süre bu şekilde devam ediyor.. birgün sıra kralın güzeller güzeli kızına geliyor.. tam kızı yaratığa teslim edecekken Hz Hızır (a.s) görünmüş.. güzel kızın kurban olmasına vidanı rahat olmamış. ( yada allah öyle istemiş diye) orada bulunan askerlerden birinin mızrağını alıp yaratığa fırlatmış.. yaratık/canavar tam göğsünden yara almış... acı çekiyormuş.. Hızır(a.s)' a yalvarıyor.. birdaha vur ve öldür beni diye.. ama Hz Hızır o yaratıga bir defa daha vurusa yaratıgın iki yarası birbirini tedavi edeceğini bildiği için yaratığı oradan kovmuş.. yaratık sürüne sürüne asi nehrinin yatağını açmış.. lübnan dağlarına varmış orada ölmüş ve başının dağa düştüyü yerden sular fışkırmış... Asi nehrinin suyu önüne yaratıgı katıp Akdenize doğru akmış..

Asi nehri o gün bugundür, Dünyada "güneyden kuzeye" akan tek nehirdir..

gel gelelim Hz Ali ve Van gölü canavarı hikaye/efsasnesine.. bunu çok daha önce duymuştum... yukardaki olaya bakarak van gölü canvarı olayının OLABİLİR BİRŞEY OLDUĞUNU düşünebiliriz..

paylaşım için sasğol Gökhan.

Garaoglan
15.12.2007, 02:05
ya 30 milyon sene önce yasamis olan dinozorlarin kemikleri bulunuyda
tas devrindeki insanlarin kemikleri bulunuyorda
daha hic bi insan oglu cikipta su kemiklerde ejderhanin dedigini görmedimde duymadimda

:D:D

Mahir_86
15.12.2007, 02:22
ya 30 milyon sene önce yasamis olan dinozorlarin kemikleri bulunuyda
tas devrindeki insanlarin kemikleri bulunuyorda
daha hic bi insan oglu cikipta su kemiklerde ejderhanin dedigini görmedimde duymadimda

:D:D

dayı benim anlattığım hikayeyenin sonuna bakarsan Asi Nehrinin Suyu önüne yaratık/ejderhayıda katıp Akdenize dökülüyor.. yani nerden bulsunlar ejderhanın kemiklerini sende ilahı dayıcım haaaaa.

adamlar suda kazı yapıptamı arasınlar.. dünyanın 4te 3ü su :S

bırak ejderhayı adamlar kocaman kayıp şehir ATLANTİS' i bulamadılar :) (aslında bulamazlar :D ben sakladım euheuhe)

Garaoglan
15.12.2007, 03:20
dayı benim anlattığım hikayeyenin sonuna bakarsan Asi Nehrinin Suyu önüne yaratık/ejderhayıda katıp Akdenize dökülüyor.. yani nerden bulsunlar ejderhanın kemiklerini sende ilahı dayıcım haaaaa.

sen gün uzun oldukca cok sey anlatiyorsun yigenim :devil2: :laugh:

adamlar suda kazı yapıptamı arasınlar.. dünyanın 4te 3ü su :S

bende yüzde 75 % diye duymustum nerden cikti bu 4te 3ü ya ??
bakiyomda matematigin pek kuvetli degil

bırak ejderhayı adamlar kocaman kayıp şehir ATLANTİS' i bulamadılar :) (aslında bulamazlar :D ben sakladım euheuhe)
adamlar bulamadiysa bayanlardami bulamadi ?hem ben Atlantisi
Nero yakti diye biliyordum sen yakilan Atlantisi nasil sakliyorsun he ?

:sweatdrop :sweatdrop

MehmetBaran
15.12.2007, 22:22
Hz. Ali'nin savaştığı tek şey islamiyetin karşısında olan yezitlerdi...Hz. Muhammed'in yanında savaşmıştır... Yani etten, kandan oluşan, müslümanlığı yok etmeye çalışan -sonradan politik düşünceyle yükselen trendin (!) içinde olmak gerektiğini görüp çark eden- dinsiz, imansız insanlardı...

Görmek, bilmek lazım... Bilinmiyorsa sorup öğrenmek lazım...

zulfukar
16.12.2007, 13:23
Hz. Ali'nin savaştığı tek şey islamiyetin karşısında olan yezitlerdi...Hz. Muhammed'in yanında savaşmıştır... Yani etten, kandan oluşan, müslümanlığı yok etmeye çalışan -sonradan politik düşünceyle yükselen trendin (!) içinde olmak gerektiğini görüp çark eden- dinsiz, imansız insanlardı...

Görmek, bilmek lazım... Bilinmiyorsa sorup öğrenmek lazım...

Ayenen katiliyorum sevgili kardesim!

serdar_adas
17.12.2007, 16:47
kardeşim senin anlatımın dede korkut hikayesine benzemiş alakası olmayan şeyler inanmak güç yinede sagol yazın için...

Sevinc_25
17.12.2007, 18:51
yaw gerçek tabi:D:Drivayete göre van gölü canavarı kabilesi oynak beyi olarak bilenen vançor bu olayın üstünee büyük kayıplar verdiğini bildirerek büyük bir darbe aldığını söylemişti.bu olay türk ve yabancı basında geniş bir yer aldı...yanlız vançor un en son dediği kelime gdişimiz suskun olacak ama dönüşümüz çok muhteşem olacak demesi akıllarda soru işareti bıraktı.:D:D

ve üstünden fazla geçemeden tahmini 1500 sene ve vangölünde yeni bir canavar çıktı..bu vançörün türklere olan kininden, labaratuvar ortamında gerçeklerştirdiği bir deney sonucu çıkmıştır...:D:D

şimdiki canavarın bordo bereliler tarafından etkisiz hale getirdiği ve yakalanarak bir hayvananat bahçesine konulduğu ortaya çıkmıştır:D:D:D
:biggrin: :001_tt2: :001_tt2:

Yawwwww Samet sen yokmusun öldüreceksin beni gülmekten yawww yine yaptın yapacagını hehehe:lol: :lol: :lol:

PoyrazıM_24
18.12.2007, 02:51
[QUOTE=Sevinc_25;546668]Yawwwww Samet sen yokmusun öldüreceksin beni gülmekten yawww yine yaptın yapacagını hehehe:lol: :lol: :lol:[/QUOT

bidenem ben sana daha önce sana gülmek çok yakşıyo demişmiydim..D:D:

Sevinc_25
18.12.2007, 15:41
[QUOTE=Sevinc_25;546668]Yawwwww Samet sen yokmusun öldüreceksin beni gülmekten yawww yine yaptın yapacagını hehehe:lol: :lol: :lol:[/QUOT

bidenem ben sana daha önce sana gülmek çok yakşıyo demişmiydim..D:D:

demiştin canım benim

PoyrazıM_24
19.12.2007, 01:22
[QUOTE=samet24;546908]

demiştin canım benim

lafımı değiştiriyorum şimdii:..sana sadece gülmek değil herşey yakışıyooo...

zulfukar
19.12.2007, 14:36
yaw generalim senin eline o silahlar hic yakismiyor!:)Hur generaller kalemle dolasir...

PoyrazıM_24
19.12.2007, 16:14
yaw generalim senin eline o silahlar hic yakismiyor!:)Hur generaller kalemle dolasir...

kalemde var yaww merak etme:D:Dama diğerleri olmadan da olmuyoo:D:D

Sevinc_25
19.12.2007, 17:48
[QUOTE=Sevinc_25;547057]

lafımı değiştiriyorum şimdii:..sana sadece gülmek değil herşey yakışıyooo...

Canımsın teşekkür ediyorum canım benim

gunisigi
19.12.2007, 20:20
saçma denilecek kadar saçma

temizkopat
20.12.2007, 22:58

bencede hiç gerçeğe benzemior