Orijinalini görmek için tıklayınız : Antakya Lehçesi ile Yazılmış bir mektup... Kaynağı Bilinmiyor...

MehmetBaran
15.12.2007, 03:27
Mektuptan umarım bişey anlarsınız... :komik

Bire ciğerim Mehmet Ağa;

Hüsnücüğü landona bindirik gönderiksin, istifil ol ama niye gönderiksin keni. Hemde ekrütlük etme deyin tenbih ediksin kene. Yeğnim ne mal olduğunu sende bilin.
Tiskit cala ilahim şu landonu, keşke hantüre bindiredin dölü. Yolda landonun tekeri patlayık, sefil oluk oğlan.

Landon tokmağı kırık gilin ğattabesi yanında duruk. Hüsnücük landondan inerken zeyit kannesine basık ayağı zıypık höşhösünün üzerine düşük, höşhösünü çatlatık. Yerden kalkım derken belleğinin kenarına basık siyene bellenik oğlan.
Ciğerim Mehmet ağa, bunca rezillikten sonra Hamekigilin Sattafçı zokmağına gelik. Oralıkta zinadölleri fırfır çeviriyolarmış. Hüsnü oğlanın kellesini fırfırla behtil edip vıcığını çıkarıklar.

Üzerine ğafiyet bende zemheriden beri üdürüğü hastalığı oluğum. Neyi bulsam yiyom. Bedenim barmil gibi oluk.

Ciğerim humma görmeyesin, hamama gidiktim. Eve gelirken kara görmeyesin kömürcü Hamuşun yanı başındaki Hangür Ali’den ağzına sağlık yarım sakka davar eti aldım. Gittim kör Remmuzdan banadura ğakidi aldım. Garbiyesten getirik keni.

Eve geldim. Hüsnücüğün başına gelenleri duyunca seyirttim. Ayağım duz ğölbesine geçti. Mükebbenin üzerine yığıldım. Meğersem mükebbenin altında künefenin ğakidi varmış. İman tahtamı yaktı, böğrümü haşladı. İlahım düşmanlarımız haşlana bess.

Gözümün bebeği Mehmet Ağa. Hüsnücüğün yüzünden başıma gelenlere bak. Rabbim taala kimsenin başına getirmeye. Devresi gün hastahanaya yatırdılar beni. Bilomun hastahanada kimler vardı? Ankebutgilin kızı Mennuş, İliğiyirik gilin gelini Koşkana Hayriye, Alliko Gilin kızı kaç senenin kahpesi Zelluhçuk, Küllüğü Behtil gilden fattumcuk, Behlül Gilden İbrik kelleli Melahatçık, Şirincenin Şirin kızı tenceresi büyük gilin cardun suratlısı Duducuk, Çağıllıktan duvarı yıkık buğdacı gilin cehennem zebanisi avradı Haççecik, Paşa havuşundan Zilli def Ayyuş, Banadurası uluk gilden Nezme, Yoğurdu cıvık gilin türemiyesice kızı Saadetçik, Hasbesi büyük gilin behdilliye keni bes Fethiyecik.

Bu kahpelerin hepsi kantara zokmağında inciri güzel Şükriye’nin kabülünde bir gün bir gece çekişikler, birbirlerini hırpalayıklar, hastanelik edikler.

Eh ciğerim Mehmet Ağa. Göron ya sana istifil ol dediğim bundan. Böyle mezbelelikte işi ne oğlanın? Rabbim sıtar eyleye, bizim mahallenin dölleri rahat komazlar keni. Bazzaka yalaya kenleri.

İşte ğamtimin dölü, havadis şimdilik bu kadar.
............................................

:clown: :clown: :clown:

Mahir_86
15.12.2007, 03:49
abi sağol.. aynen antakya kurbatlar mahallesindekilerin ağzından duyar gibi oldum

MehmetBaran
15.12.2007, 03:53
rica ederim canım... paylaşım oldukça güzeldir hayat... (mesajımızı da verelim...)

devrim69
15.12.2007, 03:57
Ne zengin kültürümüz var.Okurken gülümseyerek okudum sağolasın mehmet.Benim ilgi alanıma girer yöre şiveleri:) Bu mektubu ben gider gelir okurum artık.

MehmetBaran
15.12.2007, 04:24
Üzülerek belirtiyorum bu lehçe Hatay'daki alevilerin değil... Burada bir mozaik gibi şekillenmiş halklardan birinin lehçesi... Yine de paylaşmak istedim...

nusayri
15.12.2007, 05:41
abi sağol.. aynen antakya kurbatlar mahallesindekilerin ağzından duyar gibi oldum

mahir bu lehçe şirince mahalesinin lehçesi.

saygılarımla.

onur melis
15.12.2007, 10:55
mahir bu lehçe şirince mahalesinin lehçesi.

saygılarımla.

aynen katılıyorum bu dağ mahallesi dediyimiz çoğunlukta çingene ve sünnilerin oturduğu bölgede kullanılan dildir

ama bu dili bütün antakya halkına mal edemeyiz

okancakirkaya
15.12.2007, 10:56
tipik bir antekece konuşma işte.. "maallemin dölleri" :lol:
paylaşımın için sağol abi.. işe gitmeden önce gülmeye ihtayacım vardı valla :D

desert rose
15.12.2007, 17:57
çok hoş gelmişsin abicim.sefalar getiriksin:)ne ürüyon buralarda:)aramıza hoş geldin;)

suveydiyeli
15.12.2007, 18:13
Paylaşımın için teşekkürler, ancak topiğin başında Antakya lehçesi yazıyor......Sonrasında Mahir86, Onur melis ve Nusayri abimin dediği gibi farklı kesimlere ait olduğu anlaşılıyor...:thumbup1: :thumbup1:

Bence de Antakya'ya maledilmesi yanlış......Antakya mozaik kültürün en güzel örneğidir..Ancak topiğin başlığı yanlış olmuş bence, özür dierim........:blush: :blush:

MehmetBaran
15.12.2007, 20:01
Arkadaşlar başlığı düzelttim... Doğrudur bu Antakya'da sadece belli bir bölgede kullanılan bir lehçedir... Uyarılar ve ilginiz için teşekkür ederim...

özcan1
30.12.2007, 19:16
:thumbup1:enneplik lechesi olabilir. ben 32 yildir uzagim dörtyak ve affandan Türkiyeden.cok hosuma gitti. önce bir yerden bu lehceyi tanir gibi oldum sonra Uzuncarsi veya anneplik aklima geldi. Bazen insan gercekten özlüyor yerel lehceleri, eski günleri animsamak cok güzel.