Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'yi islamlaştığı için terk edebilirim (Fazıl Say)
Türkiye son bir kaç gündür dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın gündeme bomba gibi düşen şu açıklamalarını konuşuyor.
"İslamcılar güç kazandı, azınlıkta kaldık. Tüm bakan eşleri türbanlı. Türkiye rüyalarımız öldü. İleride ülkeden ayrılabilirim"
Ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Türkiye'deki İslamcıların güç kazanması nedeniyle Türkiye'yi terk edebileceğini açıkladı.
Fazıl Say Paris'te, Almanya'da yayımlanan sol-liberal eğilimli 'Süddeutsche Zeitung' gazetesinin sorularını yanıtlarken, "Türkiye rüyalarımız kısmen öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı. Biz yüzde 30, onlar ise yüzde 70. Başka yere taşınmayı düşünüyorum" dedi.
Gazete, keman ustası Renaud Capuçon ve Fazıl Say'la Paris'te röportaj yaptı. Röportajda, Capuçon'un, Fazıl Say'a İsviçre'nin Zürih kentine taşınmasını önerdiği yazıldı. Fazıl Say ise, konserler nedeniyle devamlı seyahat ettiği için Lozan'ı daha çok beğendiğini, ancak havalimanının kente 1.5 saat uzak olmasını bir dezavantaj olarak gördüğünü belirtti.
Say soruları yanıtlarken şunları söyledi: "Hemen değil ama, ileride Türkiye'den ayrılmayı düşünüyorum. Biz artık azınlıkta kaldık, dışlanıyoruz. Çankaya'daki davete bile beni çağırmadılar. Böyle giderse, bir kızım var, onu da alır yurtdışına giderim."
Fazıl Say, Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılı kültürlerarası diyalog elçisi olarak görevlendirilmişti.
Cumhurbaşkanlığınında siyasal islamın eline geçmesinden sonra, varlığını son zamanlardaki atamalarla ve etkisi altındaki kurumların verdiği kararlarla fazlası ile hissettiğimiz gelişmeleri düşününce Fazıl Say'ın haksız olmadığını anlamak güç değil..
Ya sev ya terk et dayatmasına prim veriyor Fazıl Say!! Giden gidebilir! Sanatçı da olsa, manavda olsa!! Ama ben bu ülkeyi sevilecek bir hale getirene kadar buradayım!!!
Saygılar
Bence fazıl say ın hiç bir şeye pirim verdiği yok ya sev ya terk et politikasını ağzına plesenk edenler farkında olmadan bu anlamsız düşünceye pirim veriyorlar fazıl say ı veya onun gibi değerli sanatçı ve fikir adamlarını kaybetmemek için yapılması gerekenleri konusacağımız günlerde bize yaratılan sanal gündemlerle uğraşıyoruz çevremizde istemediğimiz olaylar cereyan ederken sınır ötesi gibi akp dilediği gibi at koşturmanın sefası içinde
Böyle mi oluyor yani? Şeriatçılar geldi, benden bu kadar! Ne haliniz varsa görün! Bence bu tam olarak budur!! Sanatçı olarak, kalmak gerek diye düşünüyorum! Ama Fazıl Say bu ülke yaşanmaz bir hale geldi, benim param var ünüm, şöhretim var, ben giderim, siz uğraşın bu şeriatçılarla diyor! Yapılması gereken gitmek midir? Ve her giden kendi ülkesinde yaşayamaz hale geldi için mi mağdurdur!? Bu gitmek diğer sanatçıların gitmesi gibi, ki onlar sürgündü, bir durum değil! Hande Ataizi ile çıkarken de AKP iktidardaydı! Bu sadece uğraşmak istememek, kaçmak! Herkes kalıp bunlarla uğraşacak diye bir durum tabi ki söz konusu değil! Keyfi bilir!
Saygılar
MehmetBaran 17.12.2007, 03:06 Ya sev ya terk et dayatmasına prim veriyor Fazıl Say!! Giden gidebilir! Sanatçı da olsa, manavda olsa!! Ama ben bu ülkeyi sevilecek bir hale getirene kadar buradayım!!!
Saygılar
Yapılması gereken de budur... Terketmek değil savaşmaktır yapılması gereken...
Bana göre biran önce harekete geçmek gerekiyor... O kadar insanız ortak bir paydada buluşabiliriz sanırım...
Bir araya geldiğimiz zaman birçok şeyi değiştirebilecek gücümüzün de olacağına inanıyorum...
Belki fazıl say ın yaptığı kaçmak olarak nitelendirilebilir fakat fazıl say ın eser hazırlamada ve sunmada rahat ve özgür bir ortam bulamadığı için ülkeyi terk etmek istemesinde tüm toplumun bizimde suçumuz var isteyen gitsin bir fazıl say 5 tc vatandaşına eş değildir gibi akp mantığıyla konuya yaklaşmak yerine onları bu ülkede tutmak hatta ülkeyi yurt dışından beyin göçü alacak seviyeye getirmeliyiz gideni kimsenin zorla tutmak gibi bir uğraşı elbetteki yok gitmek isteyen gidebilir ama yakında gidenlerin sayısı arttıkça farkına varılacakki yavaş yavaş her şeyimizi kaybetmiş olacağız
Yapılması gereken de budur... Terketmek değil savaşmaktır yapılması gereken...
Bana göre biran önce harekete geçmek gerekiyor... O kadar insanız ortak bir paydada buluşabiliriz sanırım...
Bir araya geldiğimiz zaman birçok şeyi değiştirebilecek gücümüzün de olacağına inanıyorum...
peki sanatçı veya önderler savasmak için ardında halkı bulamıyorsa nasıl yapacaklar halk oyle güzel güdülüyor ki herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığında
Böyle mi oluyor yani? Şeriatçılar geldi, benden bu kadar! Ne haliniz varsa görün! Bence bu tam olarak budur!! Sanatçı olarak, kalmak gerek diye düşünüyorum! Ama Fazıl Say bu ülke yaşanmaz bir hale geldi, benim param var ünüm, şöhretim var, ben giderim, siz uğraşın bu şeriatçılarla diyor! Yapılması gereken gitmek midir? Ve her giden kendi ülkesinde yaşayamaz hale geldi için mi mağdurdur!? Bu gitmek diğer sanatçıların gitmesi gibi, ki onlar sürgündü, bir durum değil! Hande Ataizi ile çıkarken de AKP iktidardaydı! Bu sadece uğraşmak istememek, kaçmak! Herkes kalıp bunlarla uğraşacak diye bir durum tabi ki söz konusu değil! Keyfi bilir!
Saygılar
aynen katılıyorum.şeriat gelirse giderim,yok şöyle olursa giderim,böyle kalırsa giderim.buyur git yol açık.gitmek neyi çözcek?kalıp mücadele etmeli,örnek olmalı diye düşünüyorum.herşeyin basitine kaçmak ne kadar kolay geliyor.şeriat değil ne gelirse gelsin gitmem ülkemden kalıp mücadelemi sürdürürdüm.ister sonu ip olsun,ölüm olsun,kaçmaktansa davam için ölmeyi tercih ederdim
MehmetBaran 17.12.2007, 03:33 peki sanatçı veya önderler savasmak için ardında halkı bulamıyorsa nasıl yapacaklar halk oyle güzel güdülüyor ki herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığında
savaşacak halk var... ama peşinden gidilecek bir önder yok... sanatçı sesini benden daha kolay duyurabilir... seslensin ben arkasından gelirim... tepki göstersin arkasından gelirim... ama gideceğim dediği zaman arkasından gidemem...
Bu memlekette sesini duyurabilecek insanlar ses etmiyorlarsa, kılını kıpırdatamıyorlarsa benim birey olarak yapabileceğim ne olabilir ki... ama ben bunun arkasına sığınıp saklanmıyorum... her şekilde sesimi en azından etrafımdakilere duyurmaya çalışıyorum... sesim şuan cılız olabilir ama bir gün gürlediğim zaman çok yeri titreteceğime inanıyorum...
gütmek o kadar kolay yapılabilecek bişey değildir... bi şekilde bir yerden patlak verecek ve o zaman neler yapılabileceği de açık seçik şekilde görülür... boyun eğmek bize yakışmaz... hiç bir zaman yakışmadı...
aynen katılıyorum.şeriat gelirse giderim,yok şöyle olursa giderim,böyle kalırsa giderim.buyur git yol açık.gitmek neyi çözcek?kalıp mücadele etmeli,örnek olmalı diye düşünüyorum.herşeyin basitine kaçmak ne kadar kolay geliyor.şeriat değil ne gelirse gelsin gitmem ülkemden kalıp mücadelemi sürdürürdüm.ister sonu ip olsun,ölüm olsun,kaçmaktansa davam için ölmeyi tercih ederdim
Kaçıp pes eden olmaktansa kalıp, kahraman olmayı herkes arzular, en azından ideal olan budur fakat her gün şahit olduğumuz bu örnekler bir gün koskocaman siyasal islamlaştırma realitesinin birer parçaları olarak karşımıza çıkarlarsa, inan bende o hale gelecek bir ülkede kalmak için çabalamazdım artık. üstelik dünyaca ünü yayılmış bir yeteneğim varsa, yobazların her hücresine girdiği ex bir bedende hayat bulma çabası için hiç zorlamazdım kendimi. şu an teker teker yitirdiğimiz kalelerin tamamı zamanla tamamen zaptedilmişse tabi..
toplumsal konulara duyarlılığın gerçekten göz yasartıcı emin ol betül keşke herkes senin gibi sonunu düşünmeden konulara bu denli milletini düşünerek yaklaşırsa muhakkak güzel günler göreceğiz
Kaçıp pes eden olmaktansa kalıp, kahraman olmayı herkes arzular, en azından ideal olan budur fakat her gün şahit olduğumuz bu örnekler bir gün koskocaman siyasal islamlaştırma realitesinin birer parçaları olarak karşımıza çıkarlarsa, inan bende o hale gelecek bir ülkede kalmak için çabalamazdım artık. üstelik dünyaca ünü yayılmış bir yeteneğim varsa, yobazların her hücresine girdiği ex bir bedende hayat bulma çabası için hiç zorlamazdım kendimi. şu an teker teker yitirdiğimiz kalelerin tamamı zamanla tamamen zaptedilmişse tabi..
kesinlikle altına imza atabileceğim bir yorum zaten Fazıl say ında söylemek istediği son çare olarak bunu düşündüğüdür ve onun açıklaması aslında bir nebze uyarı niteliğindedir ama anlamak isteyene yoksa kimsenin bir yere gittiği yok kanımca
Şirin Baba 17.12.2007, 09:48 Kaçıp pes eden olmaktansa kalıp, kahraman olmayı herkes arzular, en azından ideal olan budur fakat her gün şahit olduğumuz bu örnekler bir gün koskocaman siyasal islamlaştırma realitesinin birer parçaları olarak karşımıza çıkarlarsa, inan bende o hale gelecek bir ülkede kalmak için çabalamazdım artık. üstelik dünyaca ünü yayılmış bir yeteneğim varsa, yobazların her hücresine girdiği ex bir bedende hayat bulma çabası için hiç zorlamazdım kendimi. şu an teker teker yitirdiğimiz kalelerin tamamı zamanla tamamen zaptedilmişse tabi..
Ya Memleket sevdası,o bir şekilde tutmalı insanı bu ellerde.Fazıl Say sanırım bu ülkenin yetiştirdiği değerli bir varlığımız o giderse vatandaş demez mi;
Sen kaçtın savaşmaktan ben kaldım savaşmak zorundayım ama gücüm tükendi bende kaçmak istiyorum diye seslendiğinde ne olacak?
Gideceksen sessiz gideceksin.
Çünkü;Ülkem elimden alındığında benim gidebileceğim hiç bir yer yok!
Ben kalıp savaşırken,sen avrupanın göbeğinde sanat icraa edeceksin.
Ve ben hep yanacağım!
saygılarımla
sefer ağca
aydıner32 17.12.2007, 12:50 ben fazıl say a şu sebepten katılıyorum.
kendisi herkesin tanıdığı bir sanatcı,eğer oda bizim gibi (sıradan)biri olasydı eminim oda burda kalır ve bizlergibi buna (savaşmak)dersek oda savaşırdı eminim.
ve bu açıklaması gitmesi gereken yere gitmiştir.bunu bir gönderme olarak görmeliyiz.
ayrıca diğer sanatçılarada bir özeleştiri fırsatı vermişdir ve tabiki bizlerede.
yani bir öz eleştiri yapma fırsatı doğdu türkiyeye.
İstedikleride bu değilmidir zaten.Çekip arkamıza bile bakmadan gitmemizi istiyorlar.Savaşmadan ölmüyeceğiz ben burdayım bırakıp gitmek acizliktir ya onurumuzla kurtaracağız ya onurumuzla biatsız başlar vereceğiz.Tek bir kişi kalana kadar hatta o tek kişi olacağımızı bilsek bile bu memleketi bırakmamalıyız.Pes etmek yok atalarımdan ben bunu öğrenmedim bu topraklardan benim mutluluk ve özgürlük alacağım var en azından savaşmadan ölmemeliyiz alacak ve vereceklerimiz için.
Westside 17.12.2007, 13:29 Arkadaslar allah askına Fazıl Say nasıl savasabilir bu adamlarla . Politikaya mı atılsın adam.Ülkenin durumu iyi olmadıgı icin gidebilirm demis aynı Einstein gibi.
Aslında bazen benimde aklıma esiyor çekeyim gideyim bu memleketten bu yobazlaşma nedeni ile ancak görmekteyim ki,şu anda gideceğim dediğim yerler dahi Amerikan kapitalizminin birer parçaları oldukları için vazgeçiyorum.Böylece de şunu düşünür oluyorum,ülkede devrimci ruhu uyandırmak gerekli olduğunu düşünüyorum.Che Guevara akıllı ol imkansızı iste diyor.Çekip gitmek çok kolay ve kaçmaktır.Kaçmak ise bizlere yakışmaz.Onun yerine birlik olmak lazım.
merhaba;
iktidara geldiğinden beri adeta her alanda kadrolaşan akp hükümetinin sanata,eğitime,bilime vb. bakış açısı ortadadır.Bence konu Fazıl Say'ın memleketi terk edip etmemesi değildir,akp hükümetinin elini kolunu sallayarak keyfi hareket etmesi;geçtiğimiz yıllarda okullardan müzik ve resim derslerinin kaldırılması girişiminde bulunması,yanlış okumadıysam 10.000 müzik öğretmeni açığı olduğu halde bu dalda eğitim gören öğretmen adaylarının karşısına engel çıkarmak için elinden geleni yapmasıdır.
tehlike gerçekten çok büyük...
Abla bizim halkımız kör olmuş kör.Gözleride kör olmuş gönül gözleride kör.bunları insanlar nasıl fark edemiyorda bu adam oylarını katlaya katlaya iktidar oluyor.Buna aklım fikrim ermiyor benim.
Ne kadar balık hafızalı bir toplum olmuşuz.Adamlar laikliği düşman olarak görüyorlar.Usame bin Ladin in önünde pençe divan durmuş resimleri boy boy piyasada gezdi.Atatürk ve laikliği aşşağılama suçlarından cezaevinde kaldı ama adam bomba gibi rekorları birbiri ardına patlatıyor.Ya bu seçimlerde Amerika'nın bir parmağı oluyor ya da bu toplum gerçektende çok dangalak bir toplum ikisinden biri.%48 oy ne demek yaw sokakta gördüğün 2 kişiden biri bunları destekliyor demek ki ama soruyorsun o diyor ben falanca partiye verdim o diyor ben falancaya Ak Parti diyen yok piyasada doğru dürüst.
bu sorunların kaynağı akp o kadar kurnaz bir politika(politika denilirse tabii)uyguladı ki,önce halkı fakirleştirdi sonra bir kilo bulgura pirince muhtaç edip tam istediği gibi düşünmeyen bir toplum haline getirdi ne yazık ki halkı..
%48 le kalmadılar,cumhurbaşkanlığını ele geçirdiler,yök'ü ele geçirdiler,devlet daireleri malum ortada..
aynı şeyi yineleyip duruyorum ama gerçekten tehlike çok çok büyük
Abla büyük tabi ki de sana katılmamak elde değil.
Bizim toplumumuz bilinçsiz işte onu diyorum yani o nedenle de bu bilinçsiz toplumu aydınlatmak artık çok zor hale geldi.Diyorum ya insanların gözleride,gönül gözleri de kör olmuş artık.Senelerce hatırlanmıyorlar,oyu alan bir daha ancak seçim zamanı gelince hatırlıyor.Şimdi o kadar oy veren içinde öyleTam seçim zamanı ak parti gelip bulgur altın bilmem ne yardımı yapıyor gözlerini boyuyor işte afeder sin köpeğin önüne kemik atar gibi atıyor oylarını kapıyor.İşte toplum bilinçli olsa der ulan bunlar bu kadar eve altın yiyecek yardımı yapıyor ama nasıl yapıyorlar?Kimin parası ile bunu hiç sorgulayamaz hale gelmişler.
Aslında demeye de dilim varmıyor abla ama bu topluma da böylesi müstehak yani bu toplum hak ediyor bunu.
türkiye hic bir zaman elindeki kiymeti anlamadi ki simdi fazil sayi anlamalarini el üstünde tutmalarini bekleyelim
fazil say öldügünde ( ki allah gecinden versin ) bir nazim hikmet gibi degerlenir gözlerinde birden bire.
parasi vardir, baska ülkelerde yasama sansi vardir gidebilir.
ama biz cekip giden insanlar degil, ülkesi icin mücadele edecek yürekler istiyoruz
bellatrix62 17.12.2007, 15:15 giden gitsin kalan sağlar bizimdir...
''Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ülkesi olamaz.''
Fazıl Say gibi bir sanatçının ülkesinde yaşayamayacak bir duruma gelmesi, en azından öyle düşünmesi tabi ki acı bir durumdur! Ancak bir sanatcı olarak, söz söyleyebilen ve kitlelere ulaşabilen biri olarak, çıkıp iki söz söylemiş mi bu güne kadar!? Sanatımı yapamıyorum, ben gidiyorum demiştir! Biz de yıllarca cem yapamadık, miting yapamadık, hakkımızı savunamadık,yeri geldi karnımızı doyuramadık, oruç tutmuyoruz diye dayak yedik!!! Bizde mi gidelim!?
Sanatcı olmanın gereği bu değildir! Bu davranışı ile ben, Fazıl Say'ın yaptığı Nazım ve Metin Altıok bestelerinden şüphe ederim! Çıkıp böyle bir dönemde, bu tarz bestelerle, o beğenmediği iktidarla mücadele edebilirdi!!!
Saygılar
Şirin Baba 17.12.2007, 21:30 Fazıl Say gibi bir sanatçının ülkesinde yaşayamayacak bir duruma gelmesi, en azından öyle düşünmesi tabi ki acı bir durumdur! Ancak bir sanatcı olarak, söz söyleyebilen ve kitlelere ulaşabilen biri olarak, çıkıp iki söz söylemiş mi bu güne kadar!? Sanatımı yapamıyorum, ben gidiyorum demiştir! Biz de yıllarca cem yapamadık, miting yapamadık, hakkımızı savunamadık,yeri geldi karnımızı doyuramadık, oruç tutmuyoruz diye dayak yedik!!! Bizde mi gidelim!?
Sanatcı olmanın gereği bu değildir! Bu davranışı ile ben, Fazıl Say'ın yaptığı Nazım ve Metin Altıok bestelerinden şüphe ederim! Çıkıp böyle bir dönemde, bu tarz bestelerle, o beğenmediği iktidarla mücadele edebilirdi!!!
Saygılar
Aynen katılıyorum.Ülkeyi terketmek için ya yargılanıyor yada haksız yere aranıyor olman lazım.Nazım Hikmet,Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya gibi bir yargılanma sorunu yokken gidmek istiyorum diyenin ben yanında olup kal bile demem.Tepki diyoruzda ,burda hepimizin ülkeyi terk etmesi gerekir o zaman. Tepki kaçarak değil,kalarak gösterilir.
saygılarımla
sefer ağca
türkiye hic bir zaman elindeki kiymeti anlamadi ki simdi fazil sayi anlamalarini el üstünde tutmalarini bekleyelim
fazil say öldügünde ( ki allah gecinden versin ) bir nazim hikmet gibi degerlenir gözlerinde birden bire.
parasi vardir, baska ülkelerde yasama sansi vardir gidebilir.
ama biz cekip giden insanlar degil, ülkesi icin mücadele edecek yürekler istiyoruz
herkesin istedikleri biryerde uyuşuyor..fakat bunlar için mücadele edenleride bu ülke gönderiyor..kendi ülkelerinden istekleri dışında; sadece ülkesini düşündüğü, ülkesinde kendi gibi yaşamak istediği için kaç kişi sürüldü..sürgünde öldü..???
burda Fazıl Say içindeki sıkıntıları ve burdaki rahatsızlığını dile getirmiş..doğru cümlelerle mi oda okuyana kalmış..bana göre doğru bir başkasına göre yanlış..yani kalıp mücadele etmek güzel...kim istemez emeğin sonunda ki yemeği...emek verilen herşey dahada güzeldir..belkide ağır bir eleştiri yapmak istedi bu cümleleriyle..belkide göndermeler..(anlayana tabi)...herkes özgürdür..düşünceyi savunurken başkasınınkine de saygı duymak gerekir..seçim kendisinindir..insan seçimleriyle vardır hayatta...hepimizin en azından kendi adıma gitmek istemelerim olmadı mı tabiki oldu...ne diyelim bazen hepimizin aklından geçen cümleleri belkide yüksek sesle konuştuğu için yargılanıyor belkide...
iyi forumlar..
xolxol_12 17.12.2007, 23:49 Adam son derece haklı !
Adamın işi sanat !Gidin bir devlet tiyatro salonuna (Örneğin Kaıköy Haldun Taner) tiyatroya girin bakalım bir tane türbanlı görebilecekmisiniz ? Tiyatro ki sanatın ve kültürün temel taşlarındandır...Kültürel bir ortama,müzeye,sergiye,sanatsal bir kuruma girin bakalım türbanlı birini görebilecekmisiniz ?ALIN SİZE KOCAMAN BİR ''YOK''
Çünkü onlar gerçekden sanattan ve kültürden yoksun insanlar...
Vay Fazıl Say vah demek sende kaçacasın kaç belki de kafana çatal kaşık fırlatılmayı beklemiyorsun kaç kanser olduğunda tedavi görmen için çıkış izni vermeyecekler gitmene kaç belki zindanlarda çürütecekler seni kaç idam sephalarında salladıracaklar seni kaç belki kör bir kurşuna gideceksin yada kaçma sanatını yap akpliler sanatının içine tükürebilirler emeğini hiçe sayabilirler bak biz %30 da olsa arkadayız (mıyız) nerde bilmem!!!
Ahmet Kaya giderken görmedinmi bizi ordaydık, Ruhi Su kanserken biz ordaydık açtık sınır kapılarını bak görmüyormusun Nazım Hikmete ne kadar güzel bir anıt mezar yaptık vasiyetini yerine getirdik Yılmaz Güney kaçarken kapılarını biz açtık F tiplerinde tutulan sanatçıları görmüyormusun bak biz onları yağla balla besliyoruz hatta çıkardık onları zindanlardan ha Sivas'mı katillerin hepsinden hesap sorduk.
Biz sahip çıkabiliyormuyuz ki haklarımıza ve onlara ne kadar çaba harcıyoruz önce kendimizi eleştirelim. Ölürümde gitmem demekle olmuyor. Lafla peynir gemisi yürümez.
Özgürlük Düşmanı İslamcılar!!!
Özgürlük Düşmanı Laikler!!!
ve Sayın Fazıl Say;
Farklılıklarımızla da birlikte yaşamamız mümkün. Ama önce Özgürlüğü içine sindirmek gerek...
Şirin Baba 18.12.2007, 09:00 herkesin istedikleri biryerde uyuşuyor..fakat bunlar için mücadele edenleride bu ülke gönderiyor..kendi ülkelerinden istekleri dışında; sadece ülkesini düşündüğü, ülkesinde kendi gibi yaşamak istediği için kaç kişi sürüldü..sürgünde öldü..???
burda Fazıl Say içindeki sıkıntıları ve burdaki rahatsızlığını dile getirmiş..doğru cümlelerle mi oda okuyana kalmış..bana göre doğru bir başkasına göre yanlış..yani kalıp mücadele etmek güzel...kim istemez emeğin sonunda ki yemeği...emek verilen herşey dahada güzeldir..belkide ağır bir eleştiri yapmak istedi bu cümleleriyle..belkide göndermeler..(anlayana tabi)...herkes özgürdür..düşünceyi savunurken başkasınınkine de saygı duymak gerekir..seçim kendisinindir..insan seçimleriyle vardır hayatta...hepimizin en azından kendi adıma gitmek istemelerim olmadı mı tabiki oldu...ne diyelim bazen hepimizin aklından geçen cümleleri belkide yüksek sesle konuştuğu için yargılanıyor belkide...
iyi forumlar..
Onlar gitmeye mecburdular ve kalırlarsa belkide ölüme mahkum edileceklerdi.
Fazıl Say gidebilir ve bunu sessizce yaparsa umrumda olmaz.Çünkü;ekonomik koşulların oldukça insanları zorladığı bu ülkemden bende bazen para kazanmak için gitmek istiyorum.
Fazıl Say gitmek istediğinde birinci sınıf uçaklarda uçarak istediği ülkeye gidecek,bense bir insafsız çetenin elinde ölüme direnebilirsem kaçak gidebilirim.
Özgürdür herkes,ama sanatçılar helede sosyal mesaj içerikli konuşuyorlarsa dikkatli olmalılar.
Bende gitmek istiyorum.Valizimi alıp kapısına dayandığımda beni avrupa kabul ediyor mu?
BEN insan değil miyim?
Baskı diyorsunuz,ya Fazıl Say ne baskısı gördü.Belkide özel hayatına giren kadınlarla adının çıkması mı baskı?
Metin altıoklar Oratoryosuna izin vermediklmeri zaman deseydi ya gitmek istiyorum diye..
Hiç kimsenin su kadar özgürlüğü hakettiğini sanmıyorum.Başkalarına kısmet olamayacak kadar zenginken ,özgürken gitmek için herşeyin hazırken baskı var gitmek istiyorum dersen senin ben her şeyinden şüphe ederim.
Vatandaş olarak biz yüzyıllardır baskı görmüşken ,GÖRÜYORKEN VE GÖRECEKKEN ve yanan bizler olacakken feryat figan edene bak!
saygılarımla
sefer ağca
Sevgili Sefer böyle düşünüyorken Fazıl Sayın gidip gitmemesi, Türkiye'nin islamlaştığı yada onun sunduğu sebebin hiç bir önemi kalmazki o zaman herkes birşeyleri kullanıyor oda kullanmış deyip geçelim. Niye diyemiyoruz acaba. O zaman kimin için özgürlük demezlermi. Tartıştığımız Fazıl Sayın kişiliğimi, sunduğu sebep mi, onun sahip olup bizim olmadıklarımız mı. Sessizce gitseydi diyorsunuz adam iltica etmiyecekmişki gidip orda yaşayacakmış.
Onlar gitmeye mecburdular ve kalırlarsa belkide ölüme mahkum edileceklerdi.
Fazıl Say gidebilir ve bunu sessizce yaparsa umrumda olmaz.Çünkü;ekonomik koşulların oldukça insanları zorladığı bu ülkemden bende bazen para kazanmak için gitmek istiyorum.
Fazıl Say gitmek istediğinde birinci sınıf uçaklarda uçarak istediği ülkeye gidecek,bense bir insafsız çetenin elinde ölüme direnebilirsem kaçak gidebilirim.
Özgürdür herkes,ama sanatçılar helede sosyal mesaj içerikli konuşuyorlarsa dikkatli olmalılar.
Bende gitmek istiyorum.Valizimi alıp kapısına dayandığımda beni avrupa kabul ediyor mu?
BEN insan değil miyim?
Baskı diyorsunuz,ya Fazıl Say ne baskısı gördü.Belkide özel hayatına giren kadınlarla adının çıkması mı baskı?
Metin altıoklar Oratoryosuna izin vermediklmeri zaman deseydi ya gitmek istiyorum diye..
Hiç kimsenin su kadar özgürlüğü hakettiğini sanmıyorum.Başkalarına kısmet olamayacak kadar zenginken ,özgürken gitmek için herşeyin hazırken baskı var gitmek istiyorum dersen senin ben her şeyinden şüphe ederim.
Vatandaş olarak biz yüzyıllardır baskı görmüşken ,GÖRÜYORKEN VE GÖRECEKKEN ve yanan bizler olacakken feryat figan edene bak!
saygılarımla
sefer ağca
şimdi sevgili abim burda kalsalardı öleceklerdi demişsin..onların ölümü dolaylı cinayettir hepsinin..bana göre..memeleket hasretiyle öldüler sevdijklerinden ayrı..neyse konuya döneyim..
tabiki hepimiz insanız..sadece yaşam standartlarımız farklı..yani dediğin gibi sen gidemezsin ama o gider..ekonomikl şartlar..vs..vs..
kişinin özel yaşantası beni çok fazla ilgilendirmiyor açıkçası..ben sadece olayı bu yönünden algılayıp bakmaya çalışıyorum..gözönündeki insanlar biraz daha dikkatli olmalıdır..evet doğrudur..ama insanlar içindekilerini bi şekilde biryerde döküyor...bu yazılı veya sözlü olsun.. artık biryerde yaptığı işde gözükmüyor gözüne..
herkes özgürlüğü hakediyor..ama maalesef birininki başladığı yerde diğerininki son buluyor..ve mutlak özgürlük diyede birşey yok..seçimlerinde özgürdür bireyler..yapıp yapmaması kısıtlıdır şartlar açısından..veya baaşka bir sebeple..
hepimizin istekleri aynı..bende istiyorum burda güzel şeyler yaşanılsın..herkes özgürce yaşayabilsin..ama bir insan çıkıp ben gşitmek istiyorum derse ben onada dur diyemem..yani tekrarlıyorum kendi seçimidir..
evet çok yıkımlar yaşadık sefer abi..baskılar zulümler biz neden gitmiyoruzda o gidiyor diyorsun..onun yaşadığı baskımı???baskılar ortak mı olmalı yada baskının türü mü olmalı..adam belkide yaptığı işin artık burada yürütemeyeceğini verimli olamayacağını düşünüyor ne bileyim..yani bakın bunlarıda irdelemiyorum..sadece ortada bir gitmek ve kalmak var..bende diyorum ki kendi seçimi..
saygılarımla abicim..
Şirin Baba 18.12.2007, 09:55 Sevgili Sefer böyle düşünüyorken Fazıl Sayın gidip gitmemesi, Türkiye'nin islamlaştığı yada onun sunduğu sebebin hiç bir önemi kalmazki o zaman herkes birşeyleri kullanıyor oda kullanmış deyip geçelim. Niye diyemiyoruz acaba. O zaman kimin için özgürlük demezlermi. Tartıştığımız Fazıl Sayın kişiliğimi, sunduğu sebep mi, onun sahip olup bizim olmadıklarımız mı. Sessizce gitseydi diyorsunuz adam iltica etmiyecekmişki gidip orda yaşayacakmış.
Türkiyenin hızla islamlaştığını bizler vatandaş olarak çok daha hızlı hissediyoruz ve bunun sıkıntılarını önce bizler yaşıyoruz.
Sevgili dostum,bir şeyi unutmuyalımbirilerinin açlıktan nefesi kokarken ,gariban yaşamların bu kadar açık ve artık uluorta yaşandığı,hed sabah bir sabah şekeri bir fakire yardım ettiğini bağıra bağıra duyuror iken Fazıl Say'ın yada herhangi bir kişinin ben gidip dışarda yaşayacağım,gürültü istemiyorum demesini mantıklı görmüyorum ben.
Fazıl Say bu ülkenin verdiği bursla okudu bildiğim kadarıyla.
Bu ülke yaşanacak durumda değil ben gitmek istiyorum dediğinde benimde canım çekerse bende gitmek istersem,sende gitmek istersen ve Fazıl Say'ı kabul eden avrupa yada dünyanın başka bir ülkesi beni kabul edeck mi?
Hadi diyelim ki bizlerde gidebildik,dahada azalarak kalanlar nasıl kabul ettircekler kendilerini yada nasıl direnecekler ?
Bu ben balığı ekmek arası denizin kıyısında titreyerek yerken diğerinin lüks bir sahil balıkçısında sıcak ortamında balığını rakısıyla yerken birde ortalığa bağırması durumudur.
İslam gelirse giderim bu ülkeden
bende gitmek istiyorum,bende kendimce sanatçıyım.
sanatçı nedir işini seven sevgiyle yapandır,bende islamı yönetim altında yıpranmak istemiyorum.
arkadaşlar hani birinin elinde canınız çeker ya simit,
ya simitçi yoktur,yada paranız öyle bakakalırsınız.
Özendirme var burda.
O yüzden sessizce git ve nasıl istiyorsan öyle yaşa
saygılarımla
sefer ağca
yağmuryüreklim 18.12.2007, 10:26 Savaş meydanında değilizki adam bizi yüzüstü bırakıp gidiyor diyelim bu sadece Türkiye'nin, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin Akp hükümeti tarafından ne hale getirildiğini görerek verilmiş bir tepki Fazıl Say'ın verdiği tepkinin diğer sanatçılarada örnek olmasını umuyorum ben elbette kaçıp gitmek doğru değil ama ben asla kaçmam kalır mücadele ederim diyen bizler kaçımız gerçekten birşeyler yapabildik sesimizi duyurabilecek...
Sevgili Sefer ben Fazıl Say'a teşekkür borçlu olduğumuzu bile düşünüyorum.
Kişiliği yaşamı hakkında bir bilgim yok ama öyle görünüyorki gitmek istiyor güle güle bu bağlamda gitmek zorunda bırakınların illede vatanım halkım diyenlerin kıymeti anlaşılmıyormu.
Diğer söylediklerinizi biz hep yaşadık yaşayacağız bu ülke kapitalizmin pençesinden kurtulmadığı sürece böyle devam edecek. Durumu iyi olan kapitalizmin islamın baskılarından etkilenmiyo zaten. Etkilenen sesi kesilmeye çalışan zaten bizler değilmiyiz. O zaman bizim yapmamız gereken kendi zincirlerimizin kalınlaşmasını beklemek yerine silkelenip kendimize gelmek değilmi.
Bizler zincirlerimizden tek başımıza kurtulmak istemiyoruz hep beraber kurtulalım diyoruz. Ama gitmek isteyene de güle güle.
Ünlü piyanist Fazıl Say ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında tartışmaya neden olan müzik eğitimi konusunda, Say’ı haklı çıkaran bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı. İki yıl içinde 700 kişiye müzik aleti çalmasını öğreten, bin kişilik koro kuran ve çalıştığı okulu halk oyunlarında birinci yapan Fatih Kız Lisesi müzik öğretmeni Müslüm Akdemir hakkında öğrencilerine müzik dersi almaya zorladığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Müslüm Akdemir, 2 yıl önce İstanbul Fatih Kız Lisesi’ne müzik öğretmeni olarak atandı. Bu süre içinde 700 öğrenciye keman, gitar, piyano, ritim perküsyon, bağlama, ney, ud gibi çalgıları öğreten Akdemir bin kişilik bir koro kurdu ve halkoyunları yarışmasında okulunu birinci yaptı.
Akdemir 2007-2008 eğitim öğretim yılı başlayınca okul yönetiminin “öğrenciler müzik dersi almak istemiyor, tayininizi başka okula isteyin” dayatmasıyla karşılaştı. Akdemir, durumu Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne iletince, “Ben araştırdım hiçbir öğrenci müzik dersi istemiyor, müzik dersini isteyen bir öğrenci dilekçesini versin hemen müdahale eder dersi açtırırım” yanıtıyla karşılaştı. Bu olayın öğrenciler arasında duyulmasının ardından 250 öğrenci dilekçe vererek müzik dersi almak istediklerini bildirdi. “Müzik dersi almak istiyoruz” dilekçelerinin ardından Müslüm Akdemir, öğrencileri “müzik dersi almaya zorlamakla” suçlandı ve hakkında soruşturma açıldı. Akdemir bu soruşturmanın hemen ardından derslerinin azlığı nedeniyle başka iki okula daha görevlendirildi. Akdemir’in ilk soruşturması devam ederken okul yönetimine imzasız bir mektup geldi. Mektupta, müzik öğretmeninin “Hrant Dink’in hemşehrisi olduğu, öğrencilere Ermeni ezgilerini öğrettiği, Alevilik ve Ermenilik propagandası yaptığı” ileri sürüldü.
Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı Haldun Özkan, piyanist Fazıl Say’ın müzik sanatının okullarda küçümsendiği ve sanat eğitiminin dışlandığı iddialarının doğru olduğunu belirtti. (İstanbul/ANKA
göründüğü gibi olay Fazıl Say dramı olmaktan çıkmıştır,olayın boyutu bambaşka görünen yüzü Fazıl Say...
Türkiye ortaçağ karanlığına doğru hızla ilerliyor..
Westside 19.12.2007, 13:17 Adam herseyi acık acık söyledi iste kimsenin söyleyemedigini .Ülkenin kötüye gittigini herkes görüyor ama tek söyleyen Fazıl Say isin kötüsü simdi adama karsı karalama kampanyaları basladı.
Bugüne kadar Fazıl Say, METİN ALTIOK görüntüleri dışında sansüre uğramış mı!? Bu olayın üzerinden geçen 5 sene boyunca aklı nerdeymiş!? Bir insan, bir sanatçı, bir bakkal başka bir ülke de yaşamak isteyebilir ve bunu için herhangi bişr sebeb gösterme zorunluluğu yoktur! Ancak bir sanatçı bir siyasi bir neden göstererek, bir tek sansürlemeyi yıllar sonra bahane ederek ülkesinden gidiyorsa, bu onurlu bir davranış değildir!!
Mahsuni'yi yıllar boyu her konserinden sonra, üç hapishaneye attılar! Gitmedi!!
Ahmet Kaya'yı yıllar boyu her konserinden sonra hapse attılar! Hapise girmemek için gitti!
Ruhi Su'yu yıllarca hapse attılar! Darbe günlerinde işkence ettiler! Gitmedi! Gitmek istediği zamanlar oldu, hastaydı, gidemedi!!
Ozan EMEKÇİ, yıllardır türkiye'de yaşıyor, hayatı sansürlenmiş, ama her fırsatta, özel izinle gelebildiği ülkesine gelip, memlun olmadığı iktidara sazı ile sataşıp gidiyor!!
Başka örnekler de verim mi?!
Bir sanatçı siyaset yapmak, bu konuda iki laf söylemek, tepki göstermek zorunda değildir!! Ama tepki veriyor ve haklı olduğunu düşünüyor ise, kalmak ve bunun arkasda durmak, mücadele etmek zorundadır!! Öyle bir bahane bulup, taşı atıp kaçmak yakışık alır bir durum değildir!!
Ve kimse Fazıl Say'ın arkasında kim vardı gibi bir söz etmesin! Bu yanlış ve haksızdır!! Çünkü bizim de mücadelemizde Fazıl Say yokmuş!
Saygılar
Kaçmaktan ziyade mücadele etmek kesinlikle en iyisi ama olaya farklı bir açıdan bakarsak Fazıl Say, yaptığı açıklamayla güzel bir konuya değinip silkinmemizi bir nebze olsun sağlamıştır.Her yerde istediği gibi at koşturan bir oligarşik düzen ve sansürler ortamında yaptığı bu cesurca çıkıştan dolayı kendisini kutluyorum.
ilkay123 25.12.2007, 21:26 Yasaminin büyük cogunlugunu ülke disinda geciren birinden böyle söylevler duymak ;Türkiye yi biraz sirkeledi zannedersem.Söylev degisik yerlere cekildi.Ama söylem yerine vede amacina ulasmistir..TESEKKÜRLER ..gercek sanatcilara...Ayni zamanda ayni zamanda elcilik unvani ile ödüllendirilen bir sanatciya bu kadar karalama yapilmasi,bazilarina hedef gösterilmesi,ülkemizi bir adim daha geriye götürmüstür..Tesekkürler Fazil SAY uyuyan ülkemi uyandirmak icin.......caba sarf ettigin icin...
|
|