Orijinalini görmek için tıklayınız : Maraş Katliamı, 29. yıl geçti, kanla yazılan tarih silinmez

Alevimen
19.12.2007, 21:23
Olayların gelişimi
Bu olay 2 tane sol görüşlü öğretmenin öldürülmesi ile başladı.
19 Aralık 1978 günü Maraş'ta faşist olarak nitelendirilen grubun propaganda aracı haline gelen Cüneyt Arkın' ın "Güneş Ne Zaman Doğacak" filminin gösterildiği Çiçek Sinemasının, Ökkeş Kenger ve birkaç faşist tarafından bombalanmasıyla olaylar gelişmeye başlamıştır.Hemen sonra sol görüşlü Aleviler sinema bombaladı diyerek CHP binası taşlandı ve bir Alevi Mahallesi basıldı.(çoğu kişi öldürülen alevilerin evinin kapısına çarpı işareti konduğunu iddia ediyor)Çoğu kişi öldürüldü ve çoğu kadın tecavüze uğradı.Ayrıca bu olay 12 Eylül darbesinin ilk kıvılcımıdır.
Aydınlık'ın iddiası
Aydınlık Gazetesinin 12 Ocak 1979 tarihli sayısından aktarılmaktadır:
Kahramanmaraş katliamı, EDEM (Yağ Fabrikası) toplantısında kararlaştırıldı. Katliamdan 15 gün öncesine rastlayan toplantıya, EDEM ortağı Faruk ARIKAN, Fabrikatör ve Hacı Çiftliğinin sahibi Muammer PAKDİL, kardeşi Cahit PAKDİL, Faruk ARIKAN'ın ağabeyi Hacı Osman ARIKAN, Pişkinler İplik Fabrikası sahibi Abdurrahman PİŞKİN, Çırçır ve Prese Fabrikatörü Sıddık AKDİŞLİ, Tanrıverdi Çırçır Fabrikası sahiplerinden Zekeriya KİRİŞÇİ, Yağlıca kardeşler Kooperatif şirketi sahipleri Kasım ve Ali YAĞLICA, Fabrikatör Tarık SARIKATİPOĞLU, Çırçır Fabrikatörü Mehmet VAKKASOĞLU, AP İl Başkanı ve Kadıoğlu Çiftlikleri sahibi Faruk KADIOĞLU, Belediye Başkanı Ahmet UNCU, MİSK Bölge Temsilcisi (Başkanı) Cemil TOZKOPARAN katıldılar...
Toplantının açış konuşmasını yapan Hasan Balcı, Bugüne kadar bizleri koruyabilmeleri için ülküdaşlarımıza her ay 250 bin lira para veriyorum. Sizler ise bugüne kadar bir kuruş yardım yapmadınız. Hükümete haddini bildirmek ve Alevi komünistleri yok etmek istiyorsak mutlaka birleşip bütün gücümüzü ortaya koymalıyız. Elbirliği yapalım, Maraş'ı komünistlerden, POL-DER'cilerden, TÖB-DER'cilerden temizleyelim demiştir. Gazetenin bu haberi yalanlanmamıştır.
Sonuç
Maraş’ta 19 Aralık 1978’de başlayan kanlı saldırılar günlerce sürmüş ve kelimenin gerçek anlamıyla karşı-devrimci güruhun katliam ve yağmasına dönüşmüştür. MHP’nin başını çektiği muhafazakâr, mutaassıp küçük-burjuva ve lümpen kitleler “bugün cihat günüdür, Alevileri öldüren cennete gider”, “komünistleri bırakmayın” sloganları eşliğinde saldırılarını günlerce sürdürmüşlerdi. Saldırılar sonucunda 111 kişi ölmüş, Alevilerin ve solcuların evleri ve işyerleri yakılıp yıkılmış, Alevi nüfusun yüzde 80’i Maraş’ı terk etmiştir.
Devlete ait gizli rapor
Dönemin İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı, K.Maraş Katliamı’nın gün ışığına çıkartılması için özel bir ekip görevlendirir. Özel ekip ayrıntılı raporunu İçişleri Bakanı’na sunar. Ancak raporun içeriği gizli tutulur. Gündem Dergisi , bu raporun bir kısmini elde ederek bazı bölümlerini daha sonra yayınlar.
Raporun yayınlanan bölümü şöyle:
1. 18 Aralık 1978 günü, ÜGD Maraş şubesi ikinci başkanı Mustafa Kanlıdere, Ökkeş Kenger ve üçüncü başkan Mustafa Tecirli’ye “Halkı kışkırtmak, tahrik etmek ve isyanını sağlamak için solcuların attığı süsü verilmek kaydıyla, tahrip gücü az bir dinamit atılmasını” emretmiştir.
2.15 gün öncesinden itibaren, gelecek program olarak “Zeynel ile Veysel” filmi gösterilecekken Adana Maraş ÜGD Şubesi’ne gelen iki şahsın getirdiği ‘Güneş Ne Zaman Doğacak” filmi 16 Aralık’ta aniden gösterime sokulmuştur..
3.Olaylardan önce, Ankara İli Bahçelievler, Karşıyaka ve Keçiören semtlerinde oturdukları bilinen Hüseyin Yıldız, Ünal Ağaoğlu, Haluk Kırcı, Mustafa Özmen, Mustafa Dülger, Remzi Çayır, Mustafa Demir, Bünyamin Adanalı, Ahmet Ercüment Gedikli, Mustafa Korkmaz ve İsmail Ufuk ile Mehmet Gürses isimli şahısların Kahramanmaraş iline gittikleri öğrenilmiştir.
4.22 Aralık 1978 günü Maraş’ta olaylar patlak verdiğinde iki ayrı telefon görüşmesi yapılır.Yapılan araştırmalarda ,Adana ilinden bir şahıs, Malatya Özel Doğu Kliniği Doktoru Muhittin Turgut’u telefonla arayarak ; ‘Kahramanmaraş’tan oraya yaralılar gelecek, dikkatli olun’ der. Muhittin Turgut ise; ‘Orasını bana bırakın. Malatya olaylarında bir açık verdim mi ki bunda vereyim. Malatya olaylarında ne şekilde çalıştığımı siz de bilirsiniz’ karşılığını verir..
Sonuç olarak bu katliamı gerçekleştiren yaratıklar ( insan demek içinden gelmiyor.)
Hamile kadınlara bile tecavüz edip çocuk erkektir diye karnını deşerek onları katletti.
Bu yazıyı ülkücü alevi olamaz mı? Diye bir konuya istinaden yazıyorum….
Olmaz…… Olamaz….
Milliyetçi alevi derseniz olur zaten devlete bağlılığımızı kurtuluş savaşında ispatlamıştık.
Şimdi canlar biz bu kıyımcı canilerin önünde birlik olup dimdik durmazsak korkarım bu tür katliamlara daha çok maruz kalacağız bu yüzden derim ki Gelin Canlar Bir Olalım…..

kaynak:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=13854

devrim69
19.12.2007, 21:45
Yer ile gök birbirine ne kadar uzaksa,ülkücülük ve alevilikte o kadar birbirine uzaktır.Hem aleviyim deyip hemde ülkücü olunmaz.

nesrinsir
19.12.2007, 22:55
bilmem 32. gün'ün MAraş katliyamıyla ilgili hazırladığı belgeseli seyreden var mı...
seyretmediyseniz edin aarkadaşşlar bütün katlliyamların aslında birbirine ne kadar benzediğini göreceksiniz...hep aynı yöntem, müdahele etmmeme hep aynı...
suçlular da aynı ölenler de
isimlerin ne önemi var

rozerin62
19.12.2007, 23:00
bilmem 32. gün'ün MAraş katliyamıyla ilgili hazırladığı belgeseli seyreden var mı...
seyretmediyseniz edin aarkadaşşlar bütün katlliyamların aslında birbirine ne kadar benzediğini göreceksiniz...hep aynı yöntem, müdahele etmmeme hep aynı...
suçlular da aynı ölenler de
isimlerin ne önemi var

gerçi Canca arkadaşımız daha önce foruma 32.gün Maraş belgeselini eklemişti ancak bu sayfaya ben yeniden ekleyeyim.Herkes izlemeli biraz düşünmeli.Alevi ile ülkücü aynı kişi olamaz.http://www.youtube.com/watch?v=aVSICOXOkmM

özcan1
19.12.2007, 23:07
Sevgili Canlar.
Bizler daha bir kac yil öncesine kadar toplumda, evet BEN ALEVIYIM demeye cekiniyorduk ve ben 77 yillarinda üni okuyordum TR de o,haklarimdanda mahrum oldum. Cünkü ben okulda Antakyaliyim dediyim icin. Demeseydim gene dayak yiyip okuldan uzaklasacaktim Cünkü alnima ben Aleviyim yazilmis gibi taniniyordum, Hani Entekyeliler tovuk derler ya Tavuk yerine iste ondan,Affan- dirtyak-armitli-sveydi-harbi! ondan iste canim! AMA simdiki eyitimimiz dahada farkli ve o,imkanlara sahibiz. Gelin gelecekteki neslimizi Alevilik konusunda dahada güzel eyitip bilinclendirelim.Yalniz ben Aleviyim demekle olmaz bu isler. europa da yasayan genclerimize Din, Dil ve irk ayirimi olmaksizin Alevilik kavraminin Dürüstlük ,hosgörülü,ve caliskanlik oldugunu samimiyetle ispatiyla izah edelim.Hani bizler islamiyetin dogusunda simdi elhamdüllah ben müslümanim diyen cok dinsizleri kilinc altinda islam ettik ya... cekinmeyin canim.. de hadi artik- SAYGILARIMLA.

bellatrix62
19.12.2007, 23:12
saol kardeşim bu vidyoyu paylaştıgın için.bu vidyo yu her seyredişimde içimde istemedende olsa daha fazla kin birikiyor..ne suçumuz var..dinsiz olsak onlara ne orda ölenler bebekler hamile kadınlar günahsız insanlar hiç bir suçu olmadan çok fena şekilde can verdiler..üstelik youtube da bir de vidyo nun altındaki mesajlar bölümünde ülkücülerin yazmış oldukları mesajları görünce kinim kat kat artıyor.adamlarda insanlık namına hiçbirşey kalmamış..

bir keresinde ben mynette oyun oynarken bir vatandaşla karşılaştım sivas lı idi.konu döndü dolaştı sivas olaylarına geldi.ben kınayıcı sözlerde bulunurken adamdan aynen şu cümleleri aldım:
çok iyi olmuş.bende öldürenlerin içindeydim bir daha olsa yine girerim yine yakarım..(kısa özetini yazdım ağza alınmayacak kelimeler de kullandı)
şimdi ben o ve o gibi insanları nasıl affedebilirim. ben maraş olayları yapan ülkücülerle kendimi aynı kefeye nasıl koyabilirim mümkünmü..Allah ın maraş sivas dersim katliamlarını yapanları en iyi şekilde cezalandıracağından şüphem yok..ama daha fazla istediğim iktidara sahip olup her ne kadarda dersim olaylarını yapanları kaçırmış olsakta,sivas ve maraş olaylarını yapanları bir şekilde bulup cezalandırılmasını görmem..
NOT: hiç izlememiş olan veya 1-2 kere izlemiş olan kardeşlerim bu vidyoyu fazla izlemesinler..ben çok çok izledim pişman oldum :S

sahrut75yagmur
20.12.2007, 00:01
Tempo - Cemal Subaşı, Tutkun Akbaş,

BÜLENT ECEVİT’İN ÖZEL ARŞİVİNDEN ÇIKAN TEK TEK İSİM VERİLEREK BU İDDİADA BULUNULUYOR:

MARAŞ OLAYLARINI MİT ORGANİZE ETTİ

Cemal SUBAŞI

• Maraş'ta olaylar 19 Aralık 1978'de başladı
• Resmi rakamlara göre 111 kişi öldü
• İddialara göre ise rakam 200'ün üzerinde
• Asker üç gün olaylara müdahale etmedi
• Oiaylarm ardından 13 İlde sıkıyönetim ilan edildi
• Olaylar tarihe Alevi-Sünnj çatışması olarak geçti
• 12 Eylül darbesi yolunda önemli bir adım kabul edilir

Başbakanlığı döneminde Bülent Ecevit'e gönderilen 3 Ocak 1979 tarihli bir rapor ya da özel not, Maraş olaylarını MİT'ten bazı İsimlerin organize ettiğini ileri sürüyor. Bülent Ecevit'in üzerine düştüğü, "Ekli bilgi çok ciddi bir kaynaktan verilmiştir. Değerlendirilmesinde yarar vardır. B.E." notu ve raporda yer alan bilgiler oldukça ilginç ve düşündürücü.

Ankara'daki ABD Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Alexander Pack, kanlı olayların başlangıç tarihi olan ve resmi rakamlara göre 111 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı 19 Aralık 1978'den kısa bir süre önce Kahramanmaraş'taydı. Yine benzeri bir senaryonun ortaya konduğu, onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce Alevlenin kenti terk ettiği 28 Mayıs 1980'den önce de Çorum'da. Hatta Malatya ve Amasya'yı da ziyaret etmişti. Tercümanıyla birlikte ziyaret edip görüştüğü kişilere yönlendirdiği sorular ise aynıydı: "Bu ilde Sünni-Alevi çatışması çıkar mı? İran tipi, dine dayalı bir siyasi irtica olasılığı nedir?" Bu soruları yönlendirdiği kişilerden biri de dönemin AP Çorum İl Başkanı Ali Ayhan Çetin: “Bana, İran'da siyasi atlama yapıp, İran'ı kaybettik. Türkiye’yi kaybetmek istemiyoruz' anlamında görüşlerini belirtti" diyor. Görüştüğü diğer isim Çorum olaylarında saldırılara maruz kalan Sadık Eral ise şunları söylüyor: "Bu dönemde gittiği her yerde olaylar çıkmasıyla bilinen Pack denilen kişinin CIA ajanı olduğu biliniyor. Kahramanmaraş, Malatya, Çorum ve Amasya'da da görüşmeler yaptığı, bu görüşmelerinde de gerek MHP'den gerek CHP'den gerek AP'den, değişik insanlarla temasta bulundu. Bu insanlara da genellikle Çorum'daki gelişmelerin bir sağ-sol ekseninde mi, yoksa bir Alevi-Sünni ekseninde mi olacağını sordu, bu konudaki tahminlerini aldı. Çorum'da uzun süre kalmıştı.Pack, Çorum olaylarından kısa bir süre sonra sessiz sedasız Türkiye’yi terk etti.

Bu bilgiler Mehmet Ali Birand, Hikmet Bila ve Rıdvan Akar’ın kaleme aldığı, "12 Eylül Türkiye'nin Miladı'' adlı kitapta yer alıyor. ABD Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Alexander Pack, o dönemde bu illeri neden ziyaret edip ilginç sorular yöneltmişti? Amacı neydi? Bunun gibi daha pek çok soru Çorum'un yanı sıra Maraş olayları için de geçerli. Çünkü bu olayların üzerinden yaklaşık 28 yıl geçmesine karşın hâlâ pek çok soruya yanıt bulanamıyor. Bunlardan biri de, Bülent Ecevit’in arşivinden çıkan 3 Ocak 1979 tarihli bir rapor ya da "özel not'.

Bu isimler organize etti

Dokuz madde ve sonuç bölümünden oluşan raporun en ilgi çekici bölümü, "(...) vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas ve Kahramanmaraş) çıkacağına dair bir-iki ay evvelinden haber verilmediğinden (...}". Diğer bölüm ise "(...) yeni vuku bulan Kahramanmaraş olayı, Türkeş ve Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yusuf Ö. başta olmak üzere, MİT'ten Şahap H., Ali K., Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K’nın müşterek planlamaları ile çıkarılmıştır.' Bugüne kadar, özellikle Maraş ve Çorum olaylarında MİT'in parmağı olduğuna dair iddialar ortaya atılıyordu. Ancak İlk kez açık açık isimlere yer veriliyor. Biz de soyadları bizde saklı kalmak üzere isimlerini yayımlıyoruz.

Olaylardan yaklaşık 28 yıl sonra gün ışığına çıkan bu isimleri içeren rapora Rıdvar Akar ve Can Dündar ulaştı. Bu ve benzeri birçok bilginin yer alacağı kitap ise önümüzdeki günlerde İmge Yayınlarından çıkacak. Dündar, konuya ilişkin şunları söylüyor: "Ecevit'in ölümünden önce evindeki arşivinde, izni ile araştırma yaptık. Arşivde gerçekten önem taşıyan tutanakların, raporların bulunduğunu gördük. Maraş'a ilişkin olan. bu önemli belgelerden bir tanesiydi. Anlaşılan o ki MİT içinde, Bülent Ecevit başbakanlığa geldiği zaman bilgi aktaran bazı çevreler vardı. Ve bunların ciddi haber kaynaklarının olduğu da Ecevit’in üzerlerine düştüğü notlardan anlaşılıyor; şu an sizde olan da bu belgelerden biri. Bu bir ihbar mektubu, o nedenle ihtiyatla yaklaşmak gerekir ama hem resmi görevli bir istihbaratçıdan gelmiş olması hem dönemin başbakanının ciddiye alıp ilgilenilmesi gerektiğini düşünmesi bizim için önemli ve anlamlı kılıyor.
Ecevit, bu belgeye ilişkin değil ama genel olarak; 'Biz iktidarımız süresince bunların üzerine gitmeyi çok istedik ama başta yeterince güçlü değildik, geldiğimizde de yeterince zaman yoktu' diyordu."

Ecevit'in özel arşivine giren diğer bir isim Rıdvan Akar ise şöyle bir yorumda bulunuyor: "Ecevit'in başbakan olduğu döneme ilişkin, MİT'le ilgili iki farklı rapor bulunuyordu. İçerik olarak bakıldığında; teşkilat içinde kendilerini sosyal demokrat ya da Atatürkçü olarak nitelendiren MİT elemanları tarafından Sayın Ecevit'e hazırlanmış. Sizdeki raporda ise bir istihbaratçı, teşkilattaki MHP ve AP'li kadrolaşma ile ilgili tek tek isim vererek adeta ihbar ediyor. Ancak bana göre asıl önemli olan şu; Maraş olayları ile ilgili çok önemli bir meseleden söz ediliyor; ancak Bülent Ecevit, konuya ilişkin bir tasarrufta bulunmamış, soruşturma açmamış, ihbar kabul etmemiş. Raporun üzerinde Ecevit'in 'ciddi bir kaynaktan verilmiştir' notu var. Maraş, Türkiye'yi darbeye götüren en önemli taşlardan biridir. Sonuçta olaylara üç gün süreyle asker müdahale etmemiştir. Bu soruyu yönelttiğimiz Kenan Evren, 'Yeterli gücümüz yoktu' diyor. O dönemde Türkiye'nin askeri gücü 500 bindi. Alexander Pack olayı da çok ilginç. Özellikle kitle katliamlarının olduğu yerlerde dolaşması ilgi çekici. Pack'in, 1970'lerin Anadolu coğrafyasında il siyasilerine gidip buralarda Alevi-Sünni çatışmasının olup olmayacağını sorması ve ardından söz konusu yerlerde Alevi-Sünni adı altında olaylar yaşanması araştırmaya son derece değerdir. Yaptığı görüşmelerde, 'Biz İran'ı kaptırdık ancak Türkiye'yi kaptırmayacağız' demiştir.

Bu, ABD'nin İran müttefikini kaybettikten sonra Türkiye'ye ilişkin önlemler aldığı anlamına gelmektedir. Askeri darbeden hemen sonra Başkan Carter'in kulağına fısıldanan 'Bizim çocuklar yaptı' cümlesi ile. Pack'in soruları arasındaki bağlantı araştırılmalıdır. Pack'in Türkiye'den ayrıldıktan sonra ABD'de de hangi kurumlarda çalıştığının ortaya konulması bile çok önemlidir."

"Ciddi bir kaynaktan gönderilmiştir. B.E.”

3 Ocak 1979 tarihli bu rapor ya da bilgi notunun üzerinde, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in kendi el yazısıyla, "Ekli bilgi çok önemli bir kaynaktan verilmiştir. Değerlendirilmesinde yarar vardır. B.E." ibaresi yer alıyor. Rıdvan Akar ve Can Dündar'ın, vefatından önce izniyle, Bülent Ecevit'in arşivinde elde ettikleri bu 'özel notu' aynen yayımlıyoruz. Yani imla hatalarını ya da tashihlerini düzeltmeden. Sadece anlaşılmayan bazı kelimelerin doğrusuna parantez içerisinde yer vererek:

2- C.H.P. iktidarı devraldıktan sonra, vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas ve Kahraman Maraş} çıkacağına dair bir iki ay evvelinden haber verilmediğinden yüzlerce vatandaşımızın can ve milyonlar mal kaybına sebebiyet vermişlerdir. Önceden haber vermeleri bir tarafa, üstelik olayın yaratılmasında en etkin rol oynamışlardır. Nitekim yeni vuku bulan Kahraman Maraş olayı, başta Türkeş, Kahraman Maraş Milletvekili Mehmet Yusuf Ö. olmak üzere, MİT'ten Şahap H. Ali K, Mehmet K., Avukat Metin E., Nart K.'ın müşterek planlamaları ile çıkarılmış. (Soyadları bizde saklı)

3- Teşkilatın en iyi, dürüst, şerefli, kanunların uygulayıcısı olup, 1975-1976 senelerinde Adana ve bölgesi Daire Başkanlığı yapan Selahattin Y., gerek anarşik olaylar ve gerekse silah kaçakçılığının en çok vuku bulduğu Adana Bölgesi'nde gösterdiği insan üstü gayretle tamamiyle yok etmiş, en sonunda uzun takip sonunda yakaladığı 12 MHP'li Genel Savcılığa teslim edip tevkifii isteyince, yardımcısı, Mart K. (Editörün notu: Doğrusu Nart K. olabilir) gizlice durumu Şahap H'ye, o da Türkeş'e bildirince Türkeş Gençlerin tevkiflerini önleyemeyince, bu kere Selahattin Y.'un Adana'dan uzaklaştırılması için her çareye baş vurmuş neticede; Teşkilatın üstten yaptıkları ba...?...ları şerefine yediremeyerek emekliye ayrılmak mecburiyetinde kalmıştır. Selehattin Y.'un ayrılmasıyla Adana Bölgesini ele geçiren Türkeş, derhal oraya Şahap H.'in tavasutuyla Nazif A.'u tayin ettirerek Güney Bölgesi ele geçirmiş ve Kahramanmaraş olayını hatlıkla tertip ettirmiştir. Eğer MİT olayın içinde olmasaydı, muayyen m........? rakları olan Kahramanmaraştan her türlü

istihbaratını aylar evvel alır v....? (ve) olayın zuhur etmesine meydan vermezdi.

4- M.H.P’nin bir organı haline gelen MİT, C.H.P. zamanın meydana g...? len büyük olayları, yapan ve yaptıran M.H.P: İllere ait hiçbir istihbarat ve bilgi verilmeyip saklanmış, sadece sola ait bilgiler aktarılmak suretiyle olayı sola mal etmiştir.

5- Kurulan sıkı yönetim mahkemelerine, sağa ait raporların verilmemesi, sadece sola ait raporların verilmesi hususunda Türkeş'in MİT'deki bu elemanlarına talimat vermiştir. Bu şahıslar aynı uygulamanın çabası İl.....? (ile) solu mahkum ettirmek, sağı serbestliğe kavuşturmaya çalışmaktadır. Bu uy.....? lama (uygulama) Türkeş'in tlimaı (talimatı) dahilinde çok gizli tutulmaktadır.

SONUÇ:

Yukarıda arz ve izah ettiğim hususlar vatan ve millet sevgisinden ileri gelmektedir. Milletimizin huzura kavuşması, kardeşin kardeşe düşman edilmemesi, şimdiye kadar zuhur etmiş olan acıların son bulması, yenisinin zuhur etmemesi için, hadiselerin kökeninde yatan MİT teşkilatında gereken bu acil organizasyonun yapılmasını önemle arz ederim. 3/1/1979

Kaynak.Can Dündar
Yazının devamı yukarıda ki mesaja benzer...İsteyenler aşağıdaki linkten devam edebilirler...
http://www.candundar.com.tr/?Did=4068

Olayların başlamasından önce Pack'ın bölgede inceleme yapması ile başlayan süreç...Sanki katliamın habercisi...Sorular bile güne ve katliama oturuyor...Ve bu kişi CIA ajanı...
Can Dündar ve Rıdvan Akar'ın Ecevit'in ölümünden önce ve sonra evindeki dökümanlardan ,yazılardan ve belgelerden elde ettiği belgeler katliama ışık tutacak gibi ve ilerde kitap olarak bizlere de ulaşacak...Belgelerde bu olayları ABD'nın direktifleri doğrultusunda Mit içindeki mhp ve Ap'li kadrolarıyla MHP vekillerinin katkısıyla yapıldığıdır...Ecevit olayı ve o zaman ona ulaşan özel not için ''güçlü değildik, zamanımızda azdı'' yanıtını vermiş...Evren ise ''yetersizdik'' demiş...

Türkiyede ki önemli siyasi süreçlerin hepsinde ABD yer alıyor...80 darbesinin zeminini oluşturan bu katliamda da yine var...Küçük Amerika'nın piyonları da olmaya hazır insancıkların var olduğu ülkemizin kadrolarında bu ve buna benzer katliamların her an yaşanacağı da aşikardır...Çünkü ülkemizin adalet sistemi işlemiyor...Katiller ve asıl tetiği çektirenler hala dışarıda yargılanmadan,yargılatılmadan dolaşabiliyor bu sistemde...
Ülkemizde seçimlerde,hükümet oluşumlarında o kadar etkin bir güçken ABD bizlerin hala seçimlerde birlikteliği ve kardeşliği yakalayamamasını ,ortak paydalarda buluşamamasını üzülerek takip ediyorum...

Umarım bu katliamlar son olur...Savaşlar son bulur...İnsanlık kazanır...

Saygılarımla.

Ütopya
20.12.2007, 00:08
kabullenmekte zorlandigim şeylerin karşisinda iyimser ve objektif kalmaya çalişip şunu tekrarliyorum kendime: herşeyin özürü olmasada herşeyin bir açiklamasi vardir...

Ama ne zaman bu görüntülerle karşilaşsam, düsünemiyorum bile, yorum bile yapamiyorum... öfkemizi, kizginligimizi ne anlatabilirki..

Böyle insanlik dişi bir vahşetin açiklamasi olamaz ...

toprak62
20.12.2007, 00:35
Alevi insanının bir çoğunda hem yürek hemde dil var... Ah bu dilimizi hiç bir zaman tutamayız.

ÇÜnkü haksıza kim dur diyecek,kim yapma diyecek,biliyorum sonunda ölüm bile var ama şerfsizlere boyun eğeceğime boynumu eğmeden namerde dur demeden ölmiyeceğim.ben Neden yakıldık neden vurulduk hep bu ülkeye doğruları göstermeye çalıştığımız için.

6. filoyu kovarken abilerimiz ablalarımız ülkücüler bunlar kominist bunlar ülkeyi bölecekler demiyorlarmıydı.Peki şimdi neden amerikaya karşı çıkıyorlar cami çıkışında amerikalılara karşı propaganda düzenliyorlar.Bizim okuyan insanlarımız yediniz vatana en büyük ihaneti siz yaptınız sonrada bize laf atıyorsunuz... bıraksınlar palavraları 21. yy geldik halen gazeteci öldürüyorsunuz neymiş ülkeye ihanet etmiş aptal herif bir geçmişinize bakın bu ülkeye kim ihanet etmiş bir bakın be.

susmamak herzaman konuşmak lazım.boynumuzu hiç bir zaman eğmememiz lazım dar ağacında bile dim dik durabilmek için.

xraymen65
20.12.2007, 03:19
:cursing: Eğer bu faşist-yobazlar kendilerine insanım diyorlarsa ben insan değilim:cursing: güzel ahlak,güzel din ve allaha sorumluluklarından bahsedenler hiç kendi vicdan muhasebesini yaptınızmı:olmadi Sivas,Maraş,Malatya,Çorum ve Gazi Mahallesinde katledinlen canlarımızı saygı ile anıyorum:gosterge

gurdag
20.12.2007, 09:47
Hiçbir güç Özgürlüğün önünde engel değildirYaşamada varolduğumuz Sürece Gücümüz olacak tır ALLAH MUHAMMETE VE EHLİBEYTİNE İNANDIĞIMIZ SÜRECE ELİMİZDE BİR ÇAKIL taşıyla ŞAVAŞIRIZ Biz bir ölürüz bin diriliriz ALLAHIN VEDİĞİ CANI ALLAH ALIR DERSİMLİ

aydıner32
20.12.2007, 10:17
şu anda ağlıyorum..bu hayvanlar.alçak şerefsizler hala aramızda hala yaşıyor ve bana kalırsa hala aynı düşüncelerle bizlere kan kusuyorlar.
eğer alevi olp ülkücü sağcı akp li.olanlar sa bir gün bunların hesabını verecektirler.vermelidirler.bebeklere kadınlara hamilelere zulm edenler birgün hak ettikleri cezayı görecektirler.tabi eğer bizler birlikte olursak yani aynı saflarda yer alırsak.göcümüzü birleştirirsek.
bu katliyam haberlerini her duyduğumda ağlıyorum.artık siyasal anlamda ne birleşmek için neyi ve nezamanı bekliyoruz bilmiyorum.anlamıyorum

rozerin62
20.12.2007, 12:27
Şimdi Aleviyle ülkücü aynı kefede olamaz diyoruz çok doğrudur ama lisede yaşadığım bir diyaloğu sizinle paylaşmak istiyorum.Başka bir şehirden bir arkadaş bizimle aynı sınıfta okuyordu.Kendisinin Alevi olduğunu her fırsatta dile getiriyordu bunu hepimiz biliyorduk.Ara sıra ülkü ocağında yatıyordu.Bizim sol görüşlü olduğumuzu biliyordu ve bazen okul çıkışlarında bize ülkü ocağına davetlisiniz diyordu.Bende Sivası hatırlatıyordum tabiki bilmediği için onu ülkücüler yapmadı diyordu pişkin pişkin üstelik yaşça bizden büyüktü.

Kadınları içine sindiremeyen ortamına almayan geri kafalı bir yere utanmadan bizi davet etme gafletini göstermişti.böylelerinden Alevi falan olmaz Alevilik insanın içindedir bence anne babadan kazanmakla olmaz.

atmali1982
20.12.2007, 13:55
Ektikleri her acı
Yaptıkları her kıyım
Senin gözlerin kurumasın diyedir
Gözlerin kurumasın diye
İğdişliyorlar bilincimizi
Analar evlatlarının cansız bedeniyle
Yeniden buluşsun diyedir
Tüm riyaları, tüm oyunları

Gözlerin kurusun diye unutmuyoruz
Kinden değil
Öğrenmektir anılarımız
Sinsice koynumuza sokulan yılanın
Kaç çığlık sonlanacak midesinde
Daha kaç çığlık, kaç canın

Unutmasın diyedir
Bağrımızı karaya boyaşımız bugün
Unutmasın çocuklarımız
Koynuna sokulan yılanı
Ve biz kucaklamayalım
Cansız bedenleriyle onları

Şimdi senin siyahla beyazdan ibaret yüzün
Benim geleceğimdir
Yeni analar
Ölü çocuklara sarılmasın diyedir
Her yasını tutuşumuz
O kara günün
Ve yeniden dokunmasın diyedir analara
Soğuk elleri bir ölünün

başkabirdünya
20.12.2007, 14:10
12 eylül darbesine giden yolda önemli bir dönemdir maraş olayları
devletin bizzat kendisin organize ettiği ve faşist köpeklerce uygulanan bu katliam,darbe ortamını yaratmak için darbecilere gerekliydi

peki neden aleviler seçildi
çünkü aleviler devletin dayattığı sunnii-türk profiline uymuyordu
vede muhalif kesimin yanında yer alıyordu

aleviler haklıdan yana tavır aldığı içiin,zalime,zulüme,baskıya isyan ettiğin için
tarihin her döneminde katliamlara maruz kalmıştır
ama yolundanda dönmemiştir

MARAŞ KATLİAMIN FAİLLERİ BULUNAMAMIŞTIR
ÇÜNKÜ BULUNMAK İSTENMİYOR

ÇÜNKÜ FAİLLER DEVLETİN KENDİSİ VE MHPLİ FAŞİST KADROLARDIR...

özcan1
20.12.2007, 21:30
Was immer du tun kannst oder zu können glaubst-fang an.in der Kühnheit liegt Genie,Kraft und Magie. ------- (Her zaman Yapabileceyine inandigin,veya Yapabildiyin seyi yakala Cünkü onda kuvvet, zeka, ve icat yatmakta)

özcan1
20.12.2007, 21:59
Türkiyenin her kösesinde her gün insan öldürülüyor ,.katillerede bizler ülkücü diyoruz. yani ülkesini seven insanlar bu cinayetleri isliyor.
ya bosu bosuna katledilenler, ülkesini sevmeyenlermi oluyor.? Lütfen bana kizmayin ama katiller ülkücü deyil ! onlari fasistler olarak tanimlarsak yerinde olur. düsüncelerim yanlismi?

huseyin44
21.12.2007, 18:25
selam canlar bu vatanı vatan yapan alevisi çerkezi lazı vs değilmiydi sorarım sizlere.ama ne yazıkki vatan savunmasında tek yumruk olan bu vatanın evlatları birbirinin canına katledebiliyor.Tek üzüldüğün nokta bunu halkına reva görenlerden başkası değildir.Onun için tek yumruk olmamız lazım ki tekrar aynı acıları yaşamayalım.gelin canlar bir olalım....

suveydiyeli
21.12.2007, 19:16
işte bunlardır ölümden ve ahiretten korkan ve "Allah'ın verdiği canı ondan başka alacak yoktur...." diye nutuklar atan..Ama aynı kişiler istedikleri zaman kan döküp can alabiliyorlar...Ne berbat bir çelişki......

rozerin62
21.12.2007, 20:15
Türkiyenin her kösesinde her gün insan öldürülüyor ,.katillerede bizler ülkücü diyoruz. yani ülkesini seven insanlar bu cinayetleri isliyor.
ya bosu bosuna katledilenler, ülkesini sevmeyenlermi oluyor.? Lütfen bana kizmayin ama katiller ülkücü deyil ! onlari fasistler olarak tanimlarsak yerinde olur. düsüncelerim yanlismi?

Sizce arada bir fark varmı?????ülkücü=faşist aynı kapıya çıkıyor.ikisi ayrılmaz birer bütün tencere kapak gibi yani.

suveydiyeli
21.12.2007, 23:08
...........
...........
Birçok siyasiyi öldürenler Ülkücü değil mi?..

Bahçelievler Katliamını yapanlar?
Maraş olaylarının önünde giden katilleri?
Sivas Katliamı'ndan sonra tutuklanarak mahkemeye çıkarılan caniler bozkurt işareti yapmadı mı kameralara?
Gazi Olayları'nda polisle aynı safta bulunup provakasyon yapanlar ve yine bozkurt işaretleriyle şov yapanlar kimdi?

Siz neyi savunuyor sunuz? Ülkücülerin faşist olmadığını mı?
Ülkücülük "memleket sevgisi" mi?.......Bu kocaman bir maske, kocaman bir yalan.....Tarih ve yaşananlar en büyük kaynağımdır...Araştırmanızı öneririm size..

Saygılar..
Kardeşçe......

ecolis
22.12.2007, 00:31
videoyu seyrettiyimde tuylerim diken diken oldu,yorumlari okudukcada icimde bir belirsizlik bir caresizlik....bize yakismaz bilirim ama bunuda normal gorun cunku bu olaylarin mimarlari insan olamaz bende bu insan olmayan mahluklarla nasil mucadele edilir bilmiyorum:höng:höng

asd.1950
22.12.2007, 00:39
evet

özcan1
22.12.2007, 12:31
:smartass:Fasist Tanimi tektir. sizler onu formlarsaniz( alli pullu motivasyonlu yaparsaniz Ülkücü olur)
-bizler sol görüslü insanlar- veya Atatürk Devrimlerini benimseyen insanlara Kominist deniyorsa. Formlandi ve Demotivasyon oldu öylemi? Eli kanli, örümcek beyinli ve Devlet himayesi altinda TETIKCI denen, ister Dersim katliami-Maras katliami-sivas katliami ve buna benzer olaylarina karisan insanlara motivasyonlandirip Ülkücü sifatini verdiyin zaman leylekler bile güler. Ben Türkcenin gramatiyinden bahsetmiyorum .
Ben bizim yasadigimiz Sehrin insani olarak bizim üzerimizde oynanan oyunun , (SAM) Suriye savasinda yenilgiye ugrayan osmanlilar.ve orta anadoluya dönüslerinde Kafalari kesilip, kafalariyle top oynanan zülüm gören Benim gibi Alevileri! ev komsum Ortodox ve bitisiyindeki komsu baska dinden olan insanlar himayeleri altina Alip bizleri korumustur. peki o, zamanlar bu katliamin sahiplerine Ülkücülermi deniyordu?? Benim izah etmeye calistigim.ITE ASLAN denmez. Örnek vereyim sana sevgili yoldas* Sen Alevi devleti kurmussun "Örneyin"- Sen kendi kurmus oldugun devletinde, Yalniz alevileri istiyorsun. Ama baska Din, Dil Irk sahibi insani istemiyorsun iste o, zaman sen Ülkücüsün."Mesela demistim".......Simdi Bizler Aleviler,ve dünyanin her yerinde her Din ve mezhebe sahip ,masum insanin katiline, kahraman dersek ne olur ? Ama sen Köpeye, Aslan dersin tekdirini sana birakiyorum. Dördyak, Affan,Samandag,Harbiyeden selamlar olsun sana sevgili dostum.

Kul Sefili
22.12.2007, 13:42
DAVET

Tarihe not düşmek ve bu günden yarına, dizelerimiz ile Emperyalizme başkaldırışımızın tanıklığını bırakmak için buluşuyoruz. Bizler kendi dertlerini değil içinden yetiştiği halkın dertlerini, sorunlarını haykırıyoruz. Geçmişte ki kimi ozanlar gibi güle bülbüle şiir yazıp ağıt yakmıyoruz. Bizler, Emperyalizme ve onun uşağı faşizme karşı susmuyoruz, ona karşı haykırıyoruz. Kendimizi avutmuyoruz, güçlülerden yana methiyeler dizmiyoruz.

Sesini bizim sesimize katmak isteyen, Bende emperyalizme karşıyım diyen ozan dostları bu buluşmaya davet ediyoruz ve sesimizi çoğaltalım, sesimizi yükseltelim diyoruz.

Şiirlerin geleneksel halk şiiri olması (yani hece ölçülü ve uyaklı) gerekli.

Şiir kitaplarını dağıtımcılar dağıtmadığı için katılan ozan dostların, kendilerine gönderilen kitapları bulundukları yerde satmaları gerekli.

HALK ŞİİRİNDE EMPERYALİZME BAŞKALDIRI

ANTOLOJİSİ

BANKA HESAP NO AÇILMIŞTIR:

Türkiye İş Bankası Adapazarı Şubesi
şube kodu 2000
hesap no 2209262
Cihangiray ŞUMNU adına
bankanın ekranında para yatırılırken ANTOLOJİ hesabı olarak görünecektir
şimdiden teşekkür ederiz ozanlarımıza katılımlarından dolayı…
HAZIRLIYANLAR:
Kul Sefili (Ali Turalı)
Ozan Garip ( Cihangiray Şumnu)
Yusuf Ter
kulsefili@hotmail.com yusufter5711@hotmail.com
cihangiraysumnu@hotmail.com
Not: Kişi başına 10 sayfalık dır öz geçmişi vesikalık 2 resim ücret 50 Ytl dir katılım payı

KATILIMCILARIN LİSTESİ

Emperyalizme Karşı Başkaldırı

Şiir Antolojisi

01- Aşık İhsani
02-Şeref Muş
03-Ozan Emekçi
04-İlhami Arslantaş
05-Ali Turali (Kul Sefili )
06-Turan Çeliker (Aşık Kederi )
07-Vedat Koparan
08-Diyap Gökduman
09-Ozan ŞAHTURNA
10-Ozan Şiar
11-Ozan Meftuni
12-Yusuf Ter
13- Kalender Şahin
14-Ozan Efkarı
15-Murat Karaarslan
16-Ozan Kamili
17-Abidin Karabudak
18-Ozan Güner Kaymak
19-Can Yürek
20- Ozan Garip ( Cihangiray Şumnu)
21- Ozan ATACANANI
22-Ozan Zamani
23-Ozan Mecburi
24-Ali Çağan
25- Velayet Aytan'
26-Nurali Zengingül ( Aşık Kosani)
27-Yılmaz Savaş
28-Mehmet İpek
29-İsmail İpek
30-Şafak Altun
31-İsmail Aydoğmuş
32-Hacı Cırık
33-Ozan Naçari
34- Harun Yiğit
35-Ali Yakar
36-Osman Aközel
37-Ali Sarı ( Nivani) ,
38-Aziz Şimşek
39-İhsan Güvercin
40-İsa Kızılöz
41-Güleser Yorulmaz
42- Fedaican
43-Ali Ekber Eren

özcan1
22.12.2007, 15:31
Ben yoldaslara sunu yazmak geldi icimden. Hatay Alevilerindenim.
Benim cocuklarim en kücüyü 17 en büyüyü ise 27 yasinda 3 Erkek cocugum var onlar almanyada dogdu en büyüyü ise 4 simester sonra almanyada savci olacak. Türkiyede aleviler üzerinde yasanan olaylari onlar kücükken kaba olarak izah ettim. simdi ise bazen oturup böylesine dertlesip muhabbet ediyoruz, Dünyadaki gelmis gecmis olaylarin deyerlendirmesini kendi kafamiza göre eksik olan tarih kultürümüzden yoksun bir sekilde öylesine konusuyoruz. Halen meslek okuluna giden kücük olan oglum Amerikan emperyalist lobisini elinde tutan simdiki yehudi systeminin alt yapiyi iyi zeminlere dayadiktan sonra ve kendi inanclarinin gücünü kullanarak Araplarin önce evlerini satin alarak sonra onlari kapidisi yapan, orta doguyu kana bulayip basari gösteren Israili örnek verdi , ortancisi ise" cok eskiden icat edilmis az yakitla kullanabileceyimiz gelecekteki otomobillerin kanun deyisikliyinin vereceyi karar yürürlüye gireceyinden bahsetti.... diyorum ya her kes kafasina göre atip tutuyordu.... o, ana kadar sessiz olan Büyük oglum ise Dünyadaki poltikadan -yüz yillik ingiliz monarsi ile Arabistan monarsi si arasindaki farki anlatmaya calisti... yani bir devletin alt yapisindaki Ana yasalari saglam zeminler oturtarak" Ben su cahil kafamla," baska unsurlara alet olmadan, silahli mücadele, kirdiyla, vurduyla , hic bir yere varilamiyacagini anlamisim. Temelde Bilgi ile bir yerlere varabilme imkanimiz varsa esirgemeden yapalim- pratikte Her halde okuyarak.. okuma imkaninizi elinizden alindiysa o,zaman sonraki nesli sizler okutun bu isler önce BMW,Mercedes,Porsche satin alinipta binmeye sonra ben nasil okuturum demeye benzemez... kimse alinmasin lutfen sevgili yoldaslar. Ben Beni yaziyorum. istemiyen okumasin. Arap devletleri Parsellendi, diyecektim. Bizim icimizde Halen Hacidan, Hocadan,üfürükcüden medet umanlar var . Birakalim bunlari -saflarda birleselim.. okuyup okutarak ama. ALTININI KAYBEDEN ALTIN PAZARINDA BULUR; SEVGILISINI KAYBEDEN BIR GÜN GELIR UNUTUR; DEVLETINI KAYBEDEN DEVLETINI NERDEN BULUR.. insanlari ve hayvanlari seviyorum bu cahil kaffamla. sevgili Dostlar

suveydiyeli
22.12.2007, 16:42
:smartass:Fasist Tanimi tektir. sizler onu formlarsaniz( alli pullu motivasyonlu yaparsaniz Ülkücü olur)
-bizler sol görüslü insanlar- veya Atatürk Devrimlerini benimseyen insanlara Kominist deniyorsa. Formlandi ve Demotivasyon oldu öylemi? Eli kanli, örümcek beyinli ve Devlet himayesi altinda TETIKCI denen, ister Dersim katliami-Maras katliami-sivas katliami ve buna benzer olaylarina karisan insanlara motivasyonlandirip Ülkücü sifatini verdiyin zaman leylekler bile güler. Ben Türkcenin gramatiyinden bahsetmiyorum .
Ben bizim yasadigimiz Sehrin insani olarak bizim üzerimizde oynanan oyunun , (SAM) Suriye savasinda yenilgiye ugrayan osmanlilar.ve orta anadoluya dönüslerinde Kafalari kesilip, kafalariyle top oynanan zülüm gören Benim gibi Alevileri! ev komsum Ortodox ve bitisiyindeki komsu baska dinden olan insanlar himayeleri altina Alip bizleri korumustur. peki o, zamanlar bu katliamin sahiplerine Ülkücülermi deniyordu?? Benim izah etmeye calistigim.ITE ASLAN denmez. Örnek vereyim sana sevgili yoldas* Sen Alevi devleti kurmussun "Örneyin"- Sen kendi kurmus oldugun devletinde, Yalniz alevileri istiyorsun. Ama baska Din, Dil Irk sahibi insani istemiyorsun iste o, zaman sen Ülkücüsün."Mesela demistim".......Simdi Bizler Aleviler,ve dünyanin her yerinde her Din ve mezhebe sahip ,masum insanin katiline, kahraman dersek ne olur ? Ama sen Köpeye, Aslan dersin tekdirini sana birakiyorum. Dördyak, Affan,Samandag,Harbiyeden selamlar olsun sana sevgili dostum.
..........
.............
Teşekkür ederim selamınızı aldım..

Ancak çakışmayacak düşüncelerimiz sayın Harbiyeli abim, size saygı duyarım, yaşınız ve yaşanmışlıklarınız gereği daha farklı bir bakış açınız var..Bir sonra ki mesajınızda Almanya'da yaşayan çocuklarınızdan bahsetmişsiniz..Anladığım Avrupa'da yaşamışsınız uzun bir süre...Bu nedenle çok daha farklı hissedebiliriz bu konuda..

Tekrar yineliyorum sayın abim... faşistlik ve Ülkücülük arasında kopmaz, sıkı bağlar vardır...Bu bağlar yıllar boyunca gücünü sinsice ortaya koymuştur..Bu iki olgu herzaman örtüşmektedir...

Size saygılar sayın abim..
Ayrıca Muğla'da yaşayan bir suveydiyeli yürekten Harbiye'ye selam olsun..

lion12
22.12.2007, 19:42
Bilinçlendirici çok güzel bir çalışma olmuş değerli Alevimen eline sağlık.
Bununda sorumlusu devlet ve de onun tetikçiliğini ve infazlarını gerçekleştiren Mhp ülkü ocaklarıdır.

ilkay123
23.12.2007, 16:01
Bu katliamin unutulmamasi unutturulmamasi dilegiyle...

CaNCa
24.12.2007, 04:53
Maraşta İnsanlık Unutulur

Kahramanmaraş'ın bir çok maraşlı alevi için hafızalarında adı Kanrevanmaraş veya Karamaraş olarak kalmıştır, çünkü 29 yıl önce bugün 24 Aralık 1978'de Maraş için insanlık kavramını yitirmiştir. Tek bilinen sözcük ölümdür, o gün orada her ne olursanız olun aleviyseniz ölümü en feci şekilleri ile haketmişsinizdir. İşin en trajik ve çelişik tarafı ise insanlar allahın evi olarak kabul ettikleri camilerden çıkıp sürüler halinde alevi mahallerine, evlerine, işyerlerine dalarak allahın yarattıklarını, çocuk, bebek, kadın, yaşlı demeden en acımasız şekillerde katletmişlerdir.

Dar mantalitelerinde ölen aleviler zındıktır, kafirlerdir, çünkü onlar gibi namaz kılmamışlardır, camilerine gitmemişlerdirki, bu ne büyük bir günahtır..! İnsan kanı içmekten, yaradılanı feci şekillerde katletmekten bile büyük bir günahtır bu..! Yaradanın adı kullanılarak parselledikleri dini inançları, onların canlıları var oluşlarından dolayı katletmelerine engel değildir.. Çünkü aleviler zındık, onlar ise mümindir, inanandır, onlar sözde müslümandır!

Sağcı faşistlerin öldürdükleri biri sol görüşlü sünni ve bir diğeri sol görüşlü alevi iki öğretmenin cenazelerinde alevilerin isyanının, yakılan ağıtlarının ardından, varlıklarının boşlukta yer kaplaması bile artık fazladır. Öyle ya; bir zındıkla, bir müminin aynı toprakta bulunması, aynı oksijeni paylaşması hiç kabul edilebilinir mi? Alevilerin toptan ceza faturasının kesilme zamanı geldiğine inanılır ve bu cezanın kesilmesi hiç zaman kaybetmeden gerçekleşir.

Maraşta olanları 'çatışma' veya 'olaylar' gibi hafif kaçan kelimelerle ifade etmek, o yıl yaşananları tam olarak nitelendiremez. Bu daha çok bir 'katliam' planlı bir cinayetler silsilesidir. Hedef ailelerin oturduğu evler haftalar öncesinden teker teker kontrol edilmiş ve işaretlenmiştir. Faşist militanların yönettiği gruplar bu evlere saldırılar düzenleyerek içlerindekilere işkenceler gerçekleştirip, yaş, cinsiyet veya herhangi bir insani kavram tanımamaksızın hunharca katletmişlerdir.

Katliamlar devam ederken, maraş şehri, alevi mahalleleri mezbahaneye dönerken her yer suskundur. Ankara bile ancak günler sonra bu sessiz çığlığı duyabilir, ordu müdahale etmek için girdiğinde neredeyse çürümeye yüz tutmuş cesetleri toplamaya yetişebilmişdir. İçlerinde yavrusuna sarılarak ebediyete beraber intikal eden anneler, yaşını doldurmamış bebeler, daha ellerindeki bez bebekleri düşmeden katliamın en feci şekilde kurbanı olmuş 4-5 yaşındaki kız çocukları, dedeler, nineler, hiç biri için katlin ayrımı yoktur. Maraş susar, yobazlar içlerindeki kin tohumlarını kusar, insanlık, merhamet ve vicdan gibi kavramlar maraşta günlerce unutulur..

Maraşta aleviler için 24 Aralık 1978'de kıyamet mahşeri beklememiştir. Tarumar olmuş hayatların, umutların ardından geriye sadece gidenlerin arkasından yakılmış ağıtlar ve göz yaşları kalmıştır. Yüreklerden hiç çıkamayacak o sessiz çığlıkların tüyler ürpertici esintisi canlarda her dem diri kalmaya mahkumdur.

gerçi Canca arkadaşımız daha önce foruma 32.gün Maraş belgeselini eklemişti ancak bu sayfaya ben yeniden ekleyeyim.Herkes izlemeli biraz düşünmeli.Alevi ile ülkücü aynı kişi olamaz.http://www.youtube.com/watch?v=aVSICOXOkmM

Can, bu görüntülerle katliamın boyutunu herkese tekrar hatırlatman iyi oldu.

sidarsinan
24.12.2007, 10:17
Maraşta İnsanlık Unutulur

Kahramanmaraş'ın bir çok maraşlı alevi için hafızalarında adı Kanrevanmaraş veya Karamaraş olarak kalmıştır, çünkü 29 yıl önce bugün 24 Aralık 1978'de Maraş için [B][COLOR="Green"]insanlık kavramını yitirmiştir.

Insanlik kavraminin bittigi yerde Tanri kavramida biter

Maras ne ilk nede son katliyamdir.

nusayri
24.12.2007, 15:23
ülkenin içinde bazı çevrelerin yaptıkları kahramanmaraş kavusunun ,günümüzdede aynı yol içinde oladukları ayni zihniyetle yine katlimlar yaptırılıp halkları birbirine düşman olmalarını sağlayıp çikar sağlamaktadırlar.
o günde alevilere karşı yapılan saldırılarda asayışı sağlıyan güvenlik güçleri mudahale etmemesi giriş ve çıkış yoların kapatılıp olaylara seyirci kalınmalası o andaki devrimci harekete bir mesaj verilmek istenmiştir.
halkları birbirine kırdırmaya çalışan güçlere karşı devrimci yoldaşlarımız gereken mucadeleyi vererek olayların durmasını sağlayıp kulanılmış faşıstleri gereken cevap verilmiştir.
kahramanmaraş katliamı türkiyede yapılan tüm katliamlar gibi oligarşinin görünmiyen yüzü derin devletin ürünüdür.

kahrolsun halklarını ihanet eden ve faşizmele kolkola olan işbirlikçi yapana kahorsun.

yaşasın halkların kardeşliyi ,halklar için bariş için insan sevgisi için mucadele edene bin selem olsun.

saygılarımla.

serçeşme
25.12.2007, 15:37
Maraş katliamı...........çoluk,çocuk,genç,yaşlı ne uğruna böyle bir vahşete maruz kaldılar.Sadece kendilerini inançlı gören bir avuç Bulaşık Suyu Beyinli YARATIKLAR'ın sözde Allah için yaptıkları bir rezalet.Bu katliamların devamını da yaşayacağız canlar.Acı ama gerçek bu!!!!Bizler kendi aramızda bir değiliz ki.1 ay öncesinde Alevi yöneticisi olduğunu söyleyen şahıs:''Alevilik İslamın içinde dışında''tartışmasını yapıyor.Bu nebiçim zihniyettir yaaaaaaaa.sen önce bu ülkede varlığının kabul edilmesinin tartışmasını yap.Bu vahşetlerin sebebi bu değil mi zaten?DİN,İSLAM vs.... bırakın artık bu saplantıları.Yol Tv 'de görüntüleri izledim ve gözlerimin yaşı dinmedi yatana kadar.Uyuyamadım .Lütfen Canlar.üzerimizde oynanmak istenen oyunlara müsaade etmiyelim.böyle devam edilirse;Daha nica Maraşlar,çorumlar,sivaslar,dersimler,gazileri yaşayacağız.Lanet olsun faşizme,Lanet olsun insanlığını yitirmişler.
YUH İNSANA KIYANLARA YUHHHHHHHH .

Özgür insan24
25.12.2007, 20:59
Çiğli'de Maraş Katliamı Anması

PSAKD Çiğli Şubesi Maraş Katliamının 29. Yıldönümü Nedeniyle 23 Aralık Pazar Günü Bir Anma Etkinliği Düzenledi

Çiğli Belediyesi meclis salonunda düzenlenen anma, saat 17.00’da devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Anmada, Çiğli PSAKD Şube Başkanı Türkan DOĞAN bir konuşma yaparak şu görüşlere yer verdi: ”Tarihte en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitlesel katliamlar olmuştur bu ülkede ve Aralık ayı ülkemiz tarihinde artık iki katliamla birlikte anılıyor. 1978 Aralığındaki Kahramanmaraş katliamı ve 19 Aralık 2000 yılındaki hapishaneler katliamı.”

Doğan, bu katliamların hiçbirinde de katillerin yargılanmadığını ifade ettiği konuşmasına şöyle devam etti:

“Osmanlı döneminden bu güne kadar Alevilerin katline ferman sürekli hale gelmiştir. Örgütsüz bırakılmaya, zayıf düşürülmeye çalışılmıştır. Kültürleri inançları gelenekleri kabul görülmemiştir. Biz örgütlenmediğimizde yaşadığımız yaşayacağımız her katliam bir sonrakinin provası olacaktır.” AKP hükümetinin Aleviler üzerinden yürüttüğü politikalara da değinen Doğan, halkın, yaşadığı acılardan ve kanlı tarihten ders çıkarması gerektiğini ve bugün Aleviler üzerinden yürütülen politikalara karşı durulması gerektiğini söyledi.

Doğan’ın ardından bir konuşma yapan Bilsen Başaran da “’Maraş tan bir haber geldi’ kitabının tarihi belgelerle yazıldığını ifade ederek, Maraş katliamında öldürülen halkın vahşet boyutuyla katledilişlerinden örnekler verdi.

Konuşmacılar arasında yer alan Eğe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Tonbul ise eğitim ve eğitimde ailenin rolü üzerine durdu. Kendi kültürümüze yakışır bir insan yetiştirmek için ailenin nasıl bir eğitim vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konuşmacılardan Zeki Büyüktanır da Anadolu toprakları üzerinde, tarihimizde yaşamış olan halk önderlerinden ve misyonlarından söz ederek Şeyh Bedrettinleri, Pir Sultan Abdal’ı Kübilay’ı untmamak gerektiğini ifade etti.

Maraş katliamını bire bir yaşayan canlı tanıklardan Ali Rıza Tekin ise o süreçte Maraş’ta neler yaşadıklarını anlattı. Ve unutulmaması gerektiğini ifade etti

Maraş belgeselini gösteren slayt gösteriminin sonrasında Ege’den Anadolu’ya Halk Sahnesi “Kanlı Maraş Elleri” adlı oyunu sergiledi. Maraş katliamını anlatan oyun izleyenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşırken, duygulu anlar yaşandı.

Program, yapılan konuşmaların ardından, PSAKD Çiğli Şubesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten Semah Erkanı ve müzik grubu Yaren Türküler’in sahne almasıyla devam etti.
Ayakta alkışlanan programın sonunda katılımcıları selamlayan PSAKD Çiğli Yönetimi, aynı zamanda kuruluşlarının 1. yılını doldurduklarını ve Pir Sultan Abdal’ın inancı ve bilinciyle çalışmalarına devam edeceklerini ifade ettiler.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı program saat 20.30’da sona erdi.

cem_sultan
25.12.2007, 23:35
Biri dedi unuttun mu Maraşı?
orda aktı mazlumların gözyaşı...

inadinamutluluk
25.12.2007, 23:53
İnsanlar bazı seyleri yasadıkca görüyo, yasadıkca anlıyo.Neden insanlar kendilerini sorgulayamıyolar.Allahın verdiği cana nasıl kıyabiliyo, vijdan denilen gercek yokmu oluyo o zaman.İçimden bir çığlık, bir feryat dısarı dogru haykırmak istiyo ama çıkaramıyorum bir türlü.......

özcan1
26.12.2007, 18:47
Bizim, sizin,ve herkesin SILAHI elindeki kalemi olsun...Bizler nasil katillere silah kullanan ve alevileri hor gören cikarci yobaz kültürsüz kesimin usaklarina cani diyorsak!______ Bu tür oyunlara gelmemek dileyi ile,... Calisalim, Calisalim bikmadan calisalim Hayat Ödevimizi yerine getirelim.. Daha`da güzel günlere sevgili Alevi canlar.