Orijinalini görmek için tıklayınız : Babalara ozel

ecolis
20.12.2007, 09:55
1980'lerde amerikada yapilan cesitli arastirmalarda,bir grup cocugun babalarini incelemisler.babalarin daha yakindan ilgilendiyi cocuklarin zekalarinin daha cok gelistiyini,okulda daha basarili olduklarini bulmuslar

yapilan arastirmalarda babanin yoklugu veya ilgisizliyi,cocuklarin saldirgan,kendilerine guvensiz,annelerine bagimli bir hale geldiyini ve arkadaslariyla sorunlar yasadigini gostermektedir

baba yoklugu veya baba sevgisi ve ilgisi yoklugunun olumsuz etkileri,erkek cocuklarinda kucuk yaslarda baslayarak,kizlarda ise daha fazla genc kizlik dönemlerınde ortaya cıkmaktadır.

yapılan tum arastırmalar,babanin,cocugun zihinsel,duygusal,sosyal,kisilik,fiziksel ve cinsel gelisiminde buyuk rol oynadigi gorulmektedir

siz ne yapabilirsiniz?

cocugunuza gunde sadece yarim saat mi ayirabiliyorsunuz?o zaman o yarim saati gercekten baska birsey yapmadan cocugunuza ayirin.bu sure icinde bile, onun gelisimine katkida bulunabilir, birlikte yasadiginizdan keyif alabilirsiniz.ona cok sey oyretebilir, eyitebilirsiniz.
Nasil mi?
onunla konusarak
anlattigini dinleyerek
birlikte oyun oynayarak
ona kitap okuyarak
parka goturerek
birlikte oyuncak yaparak
derslerine yardimci olarak
hatalarina hemen kizmayip, duzeltmesine yardimci olarak
ona sevdiyinizi gostererek
davranislarinizla ornek olarak
tutarli davranarak(hem kendiniz, hem esinizle birlikte

yukarda yazdiklarim esimin gonullu öyretim uyesi oldugu acev(anne cocuk eyitimi)den bana gonderilen mektubtan bir bolumdu ben turkiyede oldugum sure icinde yukardakilerden cogunu yaptigima inaniyorum fakat onlarin yaninda olmadigim sure zarfinda kendimi suclu hissediyorum.
babalar ve baba adaylari kulaginiza kulaginıza kupe olsun.
zamanim oldukca ZEP(zihinsel eyitim programi)dan bolum bulum yazacam saygilar.

aydıner32
20.12.2007, 10:20
kesinlikle katılıyorum. bunu yaşamış biriolarak söylüyorum.yani onun varlığınıda yokluğunuda yaşayan biri olarak söylüyorum.işte bu yüzden oğlımla daha da çok ilgileniyorum..

ecolis
20.12.2007, 21:26
Cocugunuza ayiracaginiz vakitlerde bunlari yapabilirsiniz

Soyal gelisim

simdi sana pelin'in basindan gecenleri anlatacagim.
Pelin bir gun sokakta oynamak icin evden cikmis. annesi onu evin onunden ayrilmamasi ve cagirdigi zaman hemen eve gelmesi konusunda uyarmis.fakat annesi''pelin,pelin''diye onu cagirmis.ama pelin sokakta olmadigi icin duymamis.
pelin'i bulamayinca ne hissetmistir?-korku

peki pelin'in ne yapmasi gerekirdi?-izinsiz kemal'lere gitmemesi gerekirdi.

sence bir cocuk evden izinsiz uzaklastiginda ne olur?-anne ve babasi merak eder.

sen bizim evde hangi konularda izin aliyorsun?

kavramlar(geomatrik sekiller)
malzeme:1 kare,1dikdortgen,1ucgen,1daire ve 1 yildiz

(kare ,diktortgen,ucgen ve daireyi gostererek soyle diyin.)
Bak elimde bir kare ,bir dikdortgen, bir ucgen, birde daire var.

1.(kareyi gosterin)
sana gosterdiyim seklin adi nedir?-kare
sira ile ucgen,daire ve dikdortgeni gostererek adlarini sorun

2.(sekilleri tumuyle cocuga verin.)
simdi sen bana sekilleri goster.ben sana isimlerini soyleyeyim.
(cocugun elindeki tum sekiller gosterilene kadar devam edin)

3.(cocuga yildiz gosterin ve soyle diyin)
simdi soylediyimi tekrar et.
bu bir yildiz.

4.(tum geometrik sekilleri cocuga verin.)
simdi bana istediyin sekli goster.ben sana adini soyleyeyim.

5.(cocugun geometrik sekilleri bitince soyle diyin.)
simdide ben sana sekilleri gostereyim. sen banaisimlerini soyle

horasan66
20.12.2007, 21:42
Çok güzel bir konuya değinmişsin abi. .bir çocuk için baba bambaşka bir şeydir ; Dünyadaki en güçlü kişi babadır. arkasında duran koskoca bir dağdır, babanın gücünün yetmeyeceği şey yoktur. Bunları çoğaltabiliriz onun için çocuklarımıza gereken özeni gösterelim lütfen.

birde gelişim ile ilgili nacizane bir bilgimide sizlerle paylaşmak istiyorum.

-bir insanın en fazla beynini kulandığı dönem 0-5 yaşları arasındadır bu devrede çocuklarımızla ne kadar ilgilenir beynini ne kadar çok kullandırabilirsek bebek için o kadar faydalıdır ve hayatında kullanacağı beyin foksiyonları o kadar artacaktır.

Saygılarımla

ecolis
20.12.2007, 23:03
Çok güzel bir konuya değinmişsin abi. .bir çocuk için baba bambaşka bir şeydir ; Dünyadaki en güçlü kişi babadır. arkasında duran koskoca bir dağdır, babanın gücünün yetmeyeceği şey yoktur. Bunları çoğaltabiliriz onun için çocuklarımıza gereken özeni gösterelim lütfen.

birde gelişim ile ilgili nacizane bir bilgimide sizlerle paylaşmak istiyorum.

-bir insanın en fazla beynini kulandığı dönem 0-5 yaşları arasındadır bu devrede çocuklarımızla ne kadar ilgilenir beynini ne kadar çok kullandırabilirsek bebek için o kadar faydalıdır ve hayatında kullanacağı beyin foksiyonları o kadar artacaktır.

Saygılarımla

haklisin horosan can.5 yasina kadar cocuga ne verebilirsek vermeliyiz.bu yaslardaki cocuklarin oyrendikleri kazandiklari ozguven butun hayatlarini etkiliyecek.ben cocuklarin eyitimine herzaman cok onem veririm ve butun babalarin bunu onemsemesini ama dogru sekilde eyitmelerini cok onemsiyorum,
topiyi acmam bu nedenledir.ben butun babalarin cocuklarini onemsediklerini biliyorum ama ayni zamanda cogu babanin cocuklarini dogru eyitmediklerinide biliyorum.belki bende mukemmel bir baba deyilim ama en azindan olmaya calisiyorum.saygilar

Garaoglan
20.12.2007, 23:28
Allah'a bin sükür , cocuklarina zaman ayirma lüksüne sahip olan ender Babalardanim

ecolis
20.12.2007, 23:42
okuma yazma oncesi (oyun)

ben sana bir bilmece soracagim.sende ne oldugunu bulacaksin.bulmak icin bana sorular sorabilirsin.
orneyin,sordugum sey buyukmu kucukmu?yenirmi?hayvanmi?ne ise yarar? gibi..

(cocugugun sorular sormasini saglayin.bu bir oyundur.amac cocugun bilmeceyi dogru bilmesi deyildir.zorlanirsa cevabi siz soyleyin.cocugun bu bilmeceleri baskalarina da sormasini tesvik edin.)
haydi baslayalim. simdi dikkatle dinle.

1.sekere benzer tadi yok
gokte ucar kanadi yok
(dogru cevap kar)

2. biz biz idik
yuz bin tane kiz idik
sabah oldu silindik
(dogru cevap:yildiz)

Sosyal gelisim

simdi sana bazi cumleler soyleyeceyim.sende bu cumlelere uygun ne soylenebileceyini bulacaksin.

arkadasin hastalandi ve onu ziyarete gittin.onu gorduyunde ne soylersin?
gecmis olsun.

dogum gununde arkadasin sana bir hediye aldi.onu sana verdiyinde arkadasina ne dersin/-tesekkur ederim.

bir akrabani yolcu etmek icin tren istasyonuna gittin.o trene binmeden once ne soylersin?-iyi yolculuklar gule gule.

ismail NEHİR
21.12.2007, 12:24
Herkesin dediği gibi çok güzel bir konuya deyinmişsin ama sorunları bulup çözüml yollarını tartışmazsak yanlış olur bence bunu bir düşünün 5 dakikanızı ayırın çocuğunuza eyer yurtdışında veye ondan uzakta iseniz 5 dakika onu arayın onu heyecanlandıracak sözler söyleğin bence daha hırslı ve çalışkan bir çocuk olacak yada çocuk 5 yaşına gelene kadar veye okula başlayana kadar sık sık izin kullanın mümkün deyil ise onu yanınıza alın siz orda onlar için çalışıyorsunuz ozaman en iyisini yapın ??? !!!

ecolis
21.12.2007, 12:40
Herkesin dediği gibi çok güzel bir konuya deyinmişsin ama sorunları bulup çözüml yollarını tartışmazsak yanlış olur bence bunu bir düşünün 5 dakikanızı ayırın çocuğunuza eyer yurtdışında veye ondan uzakta iseniz 5 dakika onu arayın onu heyecanlandıracak sözler söyleğin bence daha hırslı ve çalışkan bir çocuk olacak yada çocuk 5 yaşına gelene kadar veye okula başlayana kadar sık sık izin kullanın mümkün deyil ise onu yanınıza alın siz orda onlar için çalışıyorsunuz ozaman en iyisini yapın ??? !!!

tesekkurler kardesim.burda beni elestiri kokusu aliyorum ama haklisin.bunlari yapmak lazim eyer sartlar musade ederse.saygilar

ecolis
21.12.2007, 23:50
Allah'a bin sükür , cocuklarina zaman ayirma lüksüne sahip olan ender Babalardanim

senin adina mutlu oldum,bu zamanin kiymetini bil.zamanimizda cogu anne baba bunu ekonomiye dayandirip elimizden bisey gelmiyor bahanesini one suruyorlar.fakat cok kucuk miktarda bir ekonomiyle cocuklarin eyitimine gereken onem verilebilir.onemli olan anne babanin o kapasiteye sahip olmasi.:)

ismail NEHİR
02.01.2008, 12:45
bence sen harika bir babasın çünkü bunu her fırsatta gösterebiliyorsun.Söz konusu çocuk olunca bence akan sular durmalı.Sağlıklı bir toplumu ancak sağlıklı ve zeki çocuklar yetiştirerek oluşturabiliriz.bunuda çocuklarımızla ilgilenerek yapabiliriz.sevgi ve şefkat gören çocuklar;yemek yiyen ama sevgi ve şefkat görmeyen çocuklara nazaran daha çok gelişme gösterirler.çocuğumuzu önce sevgiyle sonra yemekle besleyelim.çocuklarımız sevgisiz büyümesin.(sevda)

sevdali
12.02.2008, 12:53
Merhaba ben Alevi foruma katılan yeni üyeyim.Sevgili ecolisin yazdıklarına katkıda bulunmak istiyorum.
Çocuğun kendini tanıması ve kendinegüvenli olması için neler yapabilirsiniz?
1.Çocuğu bir birey/kişi olarak görün.Çocuğa verdiğiniz sözleri tutun.
2.Çocuğun yaşına uygun bazı davranışları yapabileceğine güvenin.
3.Çocuğun gerçekçi olmayan değerlendirmelerini düzeltmeye çalışın.
4.Çocuğunuz başarısız olduğunda da onu sevdiğinizi,değer verdiğinizi gösterin.
ÇOCUĞUNUZLA İLGİLİ BEKLENTİLERİNİZ ONUN YAŞINA VE ÖZELLİKLERİNE UYGUN OLSUN.
Sevgili eşim ecolis bence sen harika bir babasın; yanımızda olamasanda.Bunu bütün Alevi forum üyeleri hatta bütün dünya duysun ve bilsin istiyorum.Seni çok seviyoruz sevgilim.Her şey çocuklarımız için.

ecolis
12.02.2008, 13:11
:wub::wub::wub::wub:
Galiba erkekeler daha utangac

kezban
12.02.2008, 13:23
Çok güzel bir konu bu babamla aramız çok iyi allahıma şükürler olsun.Hem babamla hem annemle çok iyiyiz .Evet babalar bizim arkamızda duran kocaman birer dağ gibi.Bize gelen ilk tehlikelere karşı bizi korur gözetler.Bizden önce tehlikelere kendilerini atarlar.Babam ve annem hep sizde ata olunca göreceksiniz der .Eminim ki bunu birçok anne babalar söyler.Herşey para değil çocuğuna para verip onu mutlu edemezsin ama yanağına bir öpücük kondurup dünyaları ona verirsin.Bizlerde ata olunca göreceğiz.Allahım tüm çocukları babasından ve annesinden ayırmasın.Yoksa tutunacak sarılacak kendimizi güvende hissedeceğimiz başka neresi varki baba kucağı:)Babam iyiki sen benim babamsın sen benim herşeyimsin.

ecolis
12.02.2008, 13:52
Çok güzel bir konu bu babamla aramız çok iyi allahıma şükürler olsun.Hem babamla hem annemle çok iyiyiz .Evet babalar bizim arkamızda duran kocaman birer dağ gibi.Bize gelen ilk tehlikelere karşı bizi korur gözetler.Bizden önce tehlikelere kendilerini atarlar.Babam ve annem hep sizde ata olunca göreceksiniz der .Eminim ki bunu birçok anne babalar söyler.Herşey para değil çocuğuna para verip onu mutlu edemezsin ama yanağına bir öpücük kondurup dünyaları ona verirsin.Bizlerde ata olunca göreceğiz.Allahım tüm çocukları babasından ve annesinden ayırmasın.Yoksa tutunacak sarılacak kendimizi güvende hissedeceğimiz başka neresi varki baba kucağı:)Babam iyiki sen benim babamsın sen benim herşeyimsin.

Nemutlu size ve babaniza.Aranizdeki bu sevginin bas mimari baba ve anneniz olsa gerek.Size gereken sevgi ve ilgiyi vermislerki sizde onlara budenli baglisiniz.aranizdaki bu bagin omur boyu surmesi dileyiyle

Kuzey Egeli
12.02.2008, 14:04
Ben bayan olmama rağmen,hayatımın şekillenmesinde,daha doğrusu,benim kişiliğimin oluşmasında en önemli olumlu faktör babamdır.Bu araştırmaya katılıyorum.Kişiliğin oluşmasında,hayata bakış açısında,dünyayı algılamada.Demokrat,aydın oluşumda,insancıl olmamda hep babam.Güvendir babam,sevgidir,hoşgörüdür,nezakettir.Ben güzel salata, eyleme gitmeyi,dogayı....babamdan ögrendim.İyiki varsın babacığım.

sevdali
14.02.2008, 13:32
merhaba ben bugün sevmeyi bilen tüm insanların sevgililer gününü kutlamak istiyorum.Dünya güzeldir bir insanı sevmekle başlar herşey.sevgilimiz olması gerekmiyor çocugumuz olabilir eşimiz olabilir dostumuz olabilir bir çiçek yada bir hayvan önemli olan insanın bu duyguyu bilmesi ve tatması.sevgi dolu yarınlar için çaba gösterelim.özellikle çocuklarımızdan sevgimizi eksik etmeyelim.
1.Çocukların kendi duygularını bilmeleri ve başkalarının duygularını anlamalarını sağlayın.
2.Çocuk arkadaşlarıyla oynarken veya sizinle konuşurkenfarklı görüşlerinizi söyleyerek çocuğun dikkatini farklı bakış açılarına çekin.
3.oyun sırasında çocuğun yaptıkları davranışın niyetine dikkat çekin.Örneğin bak arkadaşın saksıyı yanlışlıkla mı yoksa bilerek mi devirdi.
ÇOK GEÇ OLMADAN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYELİM