Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektiriğe zam

spartacus
25.12.2007, 00:42
Elektriğe zam: Faturaları ödemeyelim!
Su ve ulaşımdan sonra elektriğe de zam bindirildi. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak zammın oranı 15!

Faturalar ve vergiler

Günümüzü karakterize eden en temel özelliklerden biri, “her şeyin metalaşması”dır. Kapitalist meta üretim ve ilişkilerinin toplumsal yaşamın hiçbir alanını boş bırakmayacak ölçüde yaygınlaşması ve derinleşmesi, tüm toplumsal ilişkilerin karlılık-meta-para dolayımına bağlanması, en temel toplumsal ihtiyaçların bile tekelci kapitalist piyasaya tabi kılınmasıdır.
Bu, kendini işçi ve emekçilerin yaşamında nasıl gösteriyor? Birincisi, eskiden emekçi aile bütçesinde görece küçük bir yer tutan, elektrik, doğal gaz, su, ulaşım, iletişim faturalarının, giderek zorlayıcı, tahammül edilmez bir yekün tutmasında gösteriyor. Ödenenemeyen faturalar, kesilen elektrik, su ve telefonlar, yüksek faizli cezalar, emekçilerin kabusu oluyor. İkincisi, sosyal güvenlik sisteminin tasfiyesinde, sağlık ve eğitimin özelleştirilmesinde, derinlemesine ticarileşmesinde yıkıcı bir etki gösteriyor. Üçüncüsü, konut sorunu, kentsel (rantsal) dönüşüm uygulamaları, otomatiğe bağlanmış gecekondu yıkımları, emlak spekülasyonu, mortgage kapanı, görülmemiş ölçüde yükselen konut fiyatları ve kiraları ile başlıbaşına bir toplumsal kriz konusu olma yolunda ilerliyor. Dördüncüsü, temel gıda ürünleri başta olmak üzere, diğer zorunlu tüketim mal ve hizmetlerinde de subvansiyonların kaldırılarak tekelci piyasanın azami kar iştahasına bırakılması, tarım ve hayvancılık ürünlerinde yüksek tekelleşme oranları, aynı yönde etkide bulunmaktadır.

Bunları yalnızca ev içi tüketim açısından değil, aynı zamanda işyerlerinde, okullardaki faturalar olarak düşünmek gerekir. Nitekim, bu durum orta sınıfları bile ciddi biçimde etkilemeye ve sarsmaya başlamıştır. Son dönemde okullarda yemekhane ve kantinlerin kapatılması ve özelleştirilmesine, öğrenci kentlerinde aşırı kira artışlarına, bazı organize sanayi bölgelerinde ve öğrenci merkezlerinde ulaşım fiyatlarına karşı kitlesel eylem dinamiklerinin başgöstermesi ve sıklaşmaya başlaması raslantı değildir.

Beşincisi, hepsinin üstüne, emperyalist ve işbirlikçi burjuvazinin vergiden neredeyse bağışık kılınmasıyla (en son yabancı sermayeye stopaj vergisi kaldırıldı) devleşen cari açıklar ve bütçe açıkları, olduğu gibi temel geçim mal ve hizmetlerine dolaylı vergiler yoluyla bindirilmektedir. Türkiye, verginin en alçakça biçimi olarak bilinen dolaylı vergilerde dünya şampiyonudur!

Sistem enflasyonun düşmüş, hayat pahalılığının ortadan kalkmış olduğunu telkin etmekte, böylelikle ücretleri de dondurmaktadır. Sendika-toplu sözleşme mekanizmasının, yarı yıl zamlarının, giderek asgari ücretin tasfiye edilmesi de bu izlenimi doğurmaktadır. Gerçekten de, geleneksel “hayat pahalılığı”, geleneksel sınıf mücadelesini gündelik olarak dinamize eden önemli etkenlerden biriydi.

Ne var ki “hayat pahalılığı” sorunu enflasyonun (tabii ki işçi ve emekçilerin sefalet birikimi temelinde) düşmüş görünmesiyle ortadan kalkmamakta, tam tersine biçim ve içerik değiştirerek, çok daha yıkıcı bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Ücretler, her türlü sosyal hak, güvence ve sübvansiyondan soyularak çıplak ücrete indirgenmekte, (ki bu, emekçinin de her türlü toplumsal-manevi yeniden üretim olanağından soyularak çıplak emekçi -iş aleti- derekesine alçaltılması anlamına gelir), buna karşılık, bırakalım büyüyen ve çeşitlenen ihtiyaçları, konut, elektrik, su, ulaşım, sağlık, eğitim gibi en temel -ve ancak toplumsal olarak karşılanabilir- ihtiyaçlar bile tekelci piyasa rayicinden bireysel olarak satın almak zorunda bırakılmakta, dolayısıyla karşılanamaz hale gelmektedir. Bu da eskiden bölüşüm sorunu sınırları içerisinde popülist tınlamalar yapan “hayat pahalılığı” sorununun da yeni bir düzlemde, kapitalist meta üretim ve ilişkilerinin, yaşamın hiç bir alanını boş bırakmadan her şeyi kuşatması sorununa dönüştüğünü ve artık ancak, antikapitalist bir eksende ele alınabileceğini gösterir. Bugün kendisini, proleterleşme sürecine itilen orta sınıfları da içine çekmeye başlayan, temel geçim mal ve hizmetleri, sağlık, eğitim, konut, ulaşım, iletişim, elektrik, su, çevre gibi sorunlar küçük küçük kıpırdanmalara yol açsa da ilerleyen süreçte daha yığınsal eylemlere dönüşme potansiyeli taşımakla kalmamakta, toplamda bir düzlem farklılaşmasıyla programatik bir içerik de kazanmaktadır. Bu, aynı zamanda proleterleşme sürecinde olan kesimleri ve proletaryanın yakın ittifaklarını, onun öncülüğünde toplamak, birleştirmek ve kapitalizme karşı cepheleştirmek açısından önemli bir dinamiktir.

- Dolaylı vergiler kaldırılsın!
- Artan oranlı vergi sistemi!
- Temel geçim mal ve hizmetlerine sübvansiyon uygulansın!
- Konut kiraları ücretin beşte biri ile sınırlansın!
- Parasız eğitim ve sağlık!
- Tüm çalışanlara ve öğrencilere indirimli ulaşım sistemi!
- Faturaları ödemeyelim!

Alınteri /Ufuk Çizgisi

sausen
25.12.2007, 00:55
Merhaba,

Maaşlara zam yok ama giderlere zamlar devam ediyor...
İşte bu ülkenin kendisini yönetmek için seçtiği halk sömürücüleri...
Düşünün askeri ücretle çalışan bir işçi nasıl kalkabilir,
bu yükün altından.

Susmak artık korkaklıktır...
Kanımızı emmeden bu düzen, sesimiz umudumuz olsun...

Saygılarımla...

onur melis
25.12.2007, 01:10
evet devlet yeni yılda herzaman halkın dediyini uygular

hani hep deriz ya yeni yıla nasıl geçersen bir yıl öyle sürermiş

işte devlet yeni yıla zamla ve vergilerle geçiyorki bir yıl hep vergi ve zamlar gelsin

Şirin Baba
25.12.2007, 10:15
Enflasyonun canavarlık döneminin bittğini söyleyenler nasıl %15 zam yapabilirler.Daha bir çok alandada ve özellikle sigara ve alkole yine zamlar gelecekmiş.
Canavar olan enflasyon değilmiş.
Canavar ellerimizle beslediğimiz hükümetlermiş.

Maaşlar yerinde sayarken enflasyon yok diyenler,ücretlinin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla ücret istemeyi neye bağlıyorlar anlamak istiyorum.

Tepki nasıl olur bilemem ama nasıl olursa olsun TOPLUMSAL olmak zorundadır.

saygılarımla

sefer ağca

carpe
25.12.2007, 10:25
hayırlı olsun daha nice zamlara

eylül83
25.12.2007, 10:38
ben bu zam haberlerini duydukça mutlu oluyrm aslında bir yandan, çünkü şuanki hükümeti basımıza musallat eden mutlu çoğunluk da yavaş yavaş görmeye basladı onların gerçek yüzlerini.Bu sayede Belki bu mutlu çogunluk at gözlüklerini çıkaracak camiydi baş örtüsüydü bir kenara atacak etrafındaki olup biteni görecekler, suan olan biz halka oluyor ama bence uzun vadeli düşündüğümüzde sıranın onlara gelmesi için bunlar birer vesile olabilir...

BerfeM
25.12.2007, 11:06
ben bu zam haberlerini duydukça mutlu oluyrm aslında bir yandan, çünkü şuanki hükümeti basımıza musallat eden mutlu çoğunluk da yavaş yavaş görmeye basladı onların gerçek yüzlerini.Bu sayede Belki bu mutlu çogunluk at gözlüklerini çıkaracak camiydi baş örtüsüydü bir kenara atacak etrafındaki olup biteni görecekler, suan olan biz halka oluyor ama bence uzun vadeli düşündüğümüzde sıranın onlara gelmesi için bunlar birer vesile olabilir...

haklısınız ama bunlar körü körüne bağlı adamlar..yani bunlara istediğin kadar zam yap..adamların hiç umrunda değil..dedikleri şey belki sizde denk gelmişsinizdir..''ee yapacaklar tabi kaç yıldır zam yapmadılar''..mutlaka azalma olacaktır yani bunların farkına varacak insanlar olacak ama....hükümet çok güzel bir örtü kullanıyor farkettirmeden..herşeyin üstünü örtüyor....ben eve gelen faturaların hepsini tek tek inceliyorum kaç zamandır..suyun metreküpünü falan..adamlar zaten farkettirmeden tabiri caiz ise inceden inceye zaten koyuyorlardı zamları..bakarsanız akp hükümetine oy verenlerin büyük bir bölümünüde burjuva kesim oluşturuyor....ne kadar buna inanmak istemeyen insanlar olsada..adamlara dokunmuyor birşey...yani hep birlikte kapitalizme uşaklık edenlerin arasında ezilen sömürülen yine garibe oluyor..umarım o örtüler beynide kapatmadan farkına varır insanlarımız herşeyin..

iyi forumlar...

lion12
25.12.2007, 11:11
Ee yapacaklar tabi zamları ne de olsa seneler boyu zam yapmadılar.Gerekçeleri de var artık Berfem ablanında dediği gibi.
Senelerdir zam yapmadıkları şeylerin fiyatları Almanya vb...ülkelerde 15-20 sene önce ne kadarsa hala aynı.Asgari maaşa yaptıkları 16 milyonluk halkla dalga geçer gibi zammı da söylüyorlar mı acaba?

eylül83
25.12.2007, 11:19
haklısınız ama bunlar körü körüne bağlı adamlar..yani bunlara istediğin kadar zam yap..adamların hiç umrunda değil..dedikleri şey belki sizde denk gelmişsinizdir..''ee yapacaklar tabi kaç yıldır zam yapmadılar''..mutlaka azalma olacaktır yani bunların farkına varacak insanlar olacak ama....hükümet çok güzel bir örtü kullanıyor farkettirmeden..herşeyin üstünü örtüyor....ben eve gelen faturaların hepsini tek tek inceliyorum kaç zamandır..suyun metreküpünü falan..adamlar zaten farkettirmeden tabiri caiz ise inceden inceye zaten koyuyorlardı zamları..bakarsanız akp hükümetine oy verenlerin büyük bir bölümünüde burjuva kesim oluşturuyor....ne kadar buna inanmak istemeyen insanlar olsada..adamlara dokunmuyor birşey...yani hep birlikte kapitalizme uşaklık edenlerin arasında ezilen sömürülen yine garibe oluyor..umarım o örtüler beynide kapatmadan farkına varır insanlarımız herşeyin..

iyi forumlar...

Olayın bu tarafından bakıldığında haklısınız tabii kapitalist hükümetin yalaka vatandaşları zaten yine onlarla birlikte kalkınıyr ama hani şu pofpoflanarak ezilen, ezilip sömürüldüğünün kullanıldığının farkında olmayanların gözü açılır belki

CrAzY_AnGeL
25.12.2007, 12:47
seferagca tebrik ediyorum çok güzel ve yerinde bir tespit sana katılıyorum.....

''Enflasyonun canavarlık döneminin bittğini söyleyenler nasıl %15 zam yapabilirler.Daha bir çok alandada ve özellikle sigara ve alkole yine zamlar gelecekmiş.
Canavar olan enflasyon değilmiş.
Canavar ellerimizle beslediğimiz hükümetlermiş.''

Sevinc_25
25.12.2007, 15:38
Zam gelmese şaşardım.konutlara %15 sanayilere %10 zam yapıldı yanılmıyosam dün haberlerde izlemiştim bende Berfem'cigimde dedigi gibi olan garibe oluyor.Maaşlara zam yok ama tüketime çok.

Srpl_77
25.12.2007, 15:55
Asgari ücret tespit komisyonu dün 1 kez daha toplandı. % 6 Zammı emekçisine çok gören devletimizin yapabileceği en güzel şeylerden biri ZAM tabiki. %6 yı vermeye çekiniyolar ama %15 derken hiç içleri titremiyodur eminim.

Ne diyelim Allah geçim kaygısı olan vatandaşımıza yardım etsin.

AnGeNehM
25.12.2007, 16:02
Ordu cinayet işlesin bizde onlara para yetişterelim oh ne alaa

Sanayiye %10 evlere %15 zihniyete bak

spartacus
26.12.2007, 01:02
Elektriğe Ocak ayıyla birlikte %10 zam geliyor.
Hükümet doğalgaz içinde bir iylik düşünüyor. %10'da doğal gaza zam öngörülüyor.
R.T. Erdoğan Genelkurmaya para yetiştiremediğinden şikayetçi. O halde neden teskere çıkartın? Bu samimiyetsizlik örneğidir.
Sınır dışına çıkıp operasyon düzenlemenin şimdiden maliyeti 100 milyon doları geçti. Peki bunlar milletvekillerinin veya paşaların ceplerinde mi çıkıyor. Hayır. Bunun diyetini halk ödüyor.

zülküf
26.12.2007, 10:18
memurlara +2 zam elektriğe %10 zam ve arada ki farka bakın

@DuYGu@
26.12.2007, 13:56
Akp hükümetinin seçim dönemindeki harcamalarının faturası yine bizlere çıkarıldı tabii..

elektriğe zam,doğalgaza zam,vergilere zam..

Akp yandaşlarının seçim döneminde aldıkları yardımlar 2008 bütçesine devredilmişti ve bu devri bize yeni yıl hediyesi olarak sunuyorlar..

eda_deniz
26.12.2007, 17:46
bu zammı yapanlar annemin eline bi geçse bi kaşık suda boğacak nerdeyse:D fazladan bi ışık yanıyosa evde kıyameti koparıyo:S herşeye zam var ama bi maaşlara zam yok....:S

ONU®
26.12.2007, 23:20
Artık bunları kimse tutamaz maaşallah sonbahar yağmurlarıyla birlikte zam yağmuruna da tutulduk.

Uyanın ey halkım!
Cebin farkettirilmeden boşaltılıyor!

solcar
26.12.2007, 23:29
Bunlar görünen basına yansıyan zamlar birdr bu satılık basının gizlediği bir sürü zam vardır herşey kendi kendine artıyor ama bu ülkede bu durum tozpempe gösteriliyor malesef Nasıl olsa bu hükümeti destekleyen koyun çok........

ezgede
30.12.2007, 02:30
elbette zam olacak.
Güney doğuya ve kuzey ırak a tonlarca bomba atıldı
yüzlerce kez uçaklar kalktı
askeri sevkiyuatlar yapıldı
trilyonlar harcandı
bu paraları Tayyip cebinden vermeyecek elbet
savaşı masrafı ağır olur
şimdi o masrafları halka ödetiyorlar.
Ya savaşa hayır barış diyeceğiz
Yada savaşta ısrar edip masrafları ödeyeceğiz.