Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi olduğunuz için haksızlığa uğradınız mı?
halitseyfi 21.01.2006, 15:07 Alevilre olarak yıllarca hor görülüp ezilidik.Bizler bunu halende resmi dairelerde bile yaşıyoruz.Buunla yüzleşmenin zamanı gelmedimi? Haydi yaşadıklarımızı tüm dünya ve özellikle sünni kardeşlerimiz duysun ve bizlerin nasıl duygular içinde olduğumuzu anlasınlar.Bu belkide bizleri daha iyi tanımalarına yardımcı olur.
ALEVİ OLDUĞUNUZ İÇİN HAKSIZLIĞA UĞRADINIZ MI?
Yaşadıklarınızı yazın
Ben cok sukur simdiye kadar hic ugramadim. Ama bunun nedeni genelde sadece Alevilerle yakin oldugum icin. Diger insanlarla sadece gerektigi zaman konusurum, SINIRLI ve resmi olarak! (Yaa mesela tandigim bir sunni var, kendisinin bana kesinlikle zarari yok, ama yuzume gulup arkamdan laf soz edebilecegende inaniyorum. Yani acikcasi ben guvenmiyorum ve rahat edemiyorum.)
halitseyfi 25.01.2006, 14:23 Ben cok sukur simdiye kadar hic ugramadim. Ama bunun nedeni genelde sadece Alevilerle yakin oldugum icin. Diger insanlarla sadece gerektigi zaman konusurum, SINIRLI ve resmi olarak! (Yaa mesela tandigim bir sunni var, kendisinin bana kesinlikle zarari yok, ama yuzume gulup arkamdan laf soz edebilecegende inaniyorum. Yani acikcasi ben guvenmiyorum ve rahat edemiyorum.)
Sevgili ışık
yazdıklarını ibretle okudum arkadaşlık bazında hiç bir sünni arkadaşıma sözüm yok.Ben özellikle devlet kademesinde bulunanların alevilere bakışının ortaya konmasında bazı kişilerin alevileri potansiyel suçlu veya yok saymalarını ve bu görüş-düşüncelerini sıradan halka empoze etmelerinden özellikle rahatsızlık duyuyorum. Sıradan insanlar içinde alevi olmadığı halde en az aleviler kadar insana yaklaşımları olumlu olan sünni insanlarda var. Anketi başlatan kişi olarak bu kişilere saygı duyuyor ve onları seviyorum.Alevi canların sünniarkadaşlarına süpheci bakışlarını umarım ki sünni insanlarımızda değerlendirirler.
Selamlar ve saygılar
Mirioglu 25.01.2006, 18:36 Alevilerin coğunluğu oluşturduğu bi okulda eğitim gördüm ben. Alevi öğrencilerin coğunlukta olmasının yanı sıra öğretmen ve idareciler genelde sünniydi. Orda Çok sık olmasada kayırma ve haksızlık oluyordu. Ama tabi bunu yapanların çoğuda cezasını hukuksal yönden buluyordu çünkü alevi veliler gerçekten duyarlıydı. Ben bu konuda sadece üzülüyorum. çünkü iki tarafta zarar görüyordu. tek sorunda sünni hocaların alevi öğrencilerinin başarılarına tahammül edemeyişiydi... herzaman hak yerini bulur emin olun.
Sevgili ışık
yazdıklarını ibretle okudum arkadaşlık bazında hiç bir sünni arkadaşıma sözüm yok.Ben özellikle devlet kademesinde bulunanların alevilere bakışının ortaya konmasında bazı kişilerin alevileri potansiyel suçlu veya yok saymalarını ve bu görüş-düşüncelerini sıradan halka empoze etmelerinden özellikle rahatsızlık duyuyorum. Sıradan insanlar içinde alevi olmadığı halde en az aleviler kadar insana yaklaşımları olumlu olan sünni insanlarda var. Anketi başlatan kişi olarak bu kişilere saygı duyuyor ve onları seviyorum.Alevi canların sünniarkadaşlarına süpheci bakışlarını umarım ki sünni insanlarımızda değerlendirirler.
Selamlar ve saygılar
Bende onlara saygi duyuyorum! Bana kesinlikle zararlari yoktur, ama dedigim gibi BEN rahat edemiyorum bir turlu.... Benim sunni tanidiklarim var, ama fazla samimi olamiyoruz iste. Aslinda bu cok yanlis, sana katiliyorum, cunku her insan ayni degildir. Yani butun sunniler tabiki 'kotu' degildir!! Benim guvenemedigimin sebebi su: benim bir cok sevdigimi sandigim sunni arkadasim vardi. Inan onu cok seviyordum ve cok guveniyordum. Birgun yanlislika otobusdeyken o beni gormedi ve benim ve Alevilerin hakkinda kotu sozler soyledigini duyunca resmen shock oldum. Baska bir ulkucu olan cocukla birlikte Alevileri kotuluyorlardi. Sesimi cikarmadim ve konustuklarinin hepsini dinledim. Ya sanki uzerime kaynar su dokulmus gibi olmustum. Onunla kavga bile etmedim, sadece iki soz kelime soyledim bu kadar hersey ondan sonra bitti. Demeki ikiyuzlunun biriymis ve hic birzaman arkadasim degilmis...gercek yuzu ortaya cikti iste. Mademki Alevilerden o kadar cok nefret ediyormus, neden benimle arkadaslik yapti?
halitseyfi 27.01.2006, 03:01 Bende onlara saygi duyuyorum! Bana kesinlikle zararlari yoktur, ama dedigim gibi BEN rahat edemiyorum bir turlu.... Benim sunni tanidiklarim var, ama fazla samimi olamiyoruz iste. Aslinda bu cok yanlis, sana katiliyorum, cunku her insan ayni degildir. Yani butun sunniler tabiki 'kotu' degildir!! Benim guvenemedigimin sebebi su: benim bir cok sevdigimi sandigim sunni arkadasim vardi. Inan onu cok seviyordum ve cok guveniyordum. Birgun yanlislika otobusdeyken o beni gormedi ve benim ve Alevilerin hakkinda kotu sozler soyledigini duyunca resmen shock oldum. Baska bir ulkucu olan cocukla birlikte Alevileri kotuluyorlardi. Sesimi cikarmadim ve konustuklarinin hepsini dinledim. Ya sanki uzerime kaynar su dokulmus gibi olmustum. Onunla kavga bile etmedim, sadece iki soz kelime soyledim bu kadar hersey ondan sonra bitti. Demeki ikiyuzlunun biriymis ve hic birzaman arkadasim degilmis...gercek yuzu ortaya cikti iste. Mademki Alevilerden o kadar cok nefret ediyormus, neden benimle arkadaslik yapti?
Sevgili Işık
Aynı durumlarla defalarca karşılaştım umarım bundan sonra karşılaşmam.İlk zamanlar sizinle benzer duygularla tepki gösterdim hatta sizden daha kaba ve kırıcı oldum.Sonraları dah olgun tavırlarla karşılamaya çalıştımsada fazla başarılı olamadım.Aleviliği tanımayan bu tür insanlara karşı bunu aleviliği tanıtmak için bir fırsat olarak kullanmaya başladım.Bu gün her tanıştığım insana alevi olduğumu söz ve davranışlarımla dolaylı olarak göstermeye çalışıyor ve bu tür olayların önüne geçiyorum.Bana dost mu düşman mı olduğunu bilmediğim insana daha yakın oluyorum.
DOST OLMAYA DEĞERSE DOST OLUYORUM
Selam ve saygılar
Sevgili Işık
Aynı durumlarla defalarca karşılaştım umarım bundan sonra karşılaşmam.İlk zamanlar sizinle benzer duygularla tepki gösterdim hatta sizden daha kaba ve kırıcı oldum.Sonraları dah olgun tavırlarla karşılamaya çalıştımsada fazla başarılı olamadım.Aleviliği tanımayan bu tür insanlara karşı bunu aleviliği tanıtmak için bir fırsat olarak kullanmaya başladım.Bu gün her tanıştığım insana alevi olduğumu söz ve davranışlarımla dolaylı olarak göstermeye çalışıyor ve bu tür olayların önüne geçiyorum.Bana dost mu düşman mı olduğunu bilmediğim insana daha yakın oluyorum.
DOST OLMAYA DEĞERSE DOST OLUYORUM
Selam ve saygılar
Sevgili halitseyfi abi,
Oncelikle foruma hosgeldiniz. Size iyi forumlar dilerim!
Simdi benim anlatmak istedigim sey su: ben sunni arkadaslara kaba veya kotu davranmiyorum, insanlara herzaman saygimi gostermeye calisiyorum. Onlar bana saygi gosterdikleri surece bende onlara saygi gosteriyorum, kim olursa olsun. Ama eger saygisizlik yapmak istiyorlarsa, mesela anlattigim sunni arkadasim gibi, ben yinede gayet kibar bir sekilde davraniyorum. Onlarin yaptigi terbiyesizligi yapmiyorum, yapmamda. Yani istesem bende onlara: "iste sen sunni'sin, yezidsin, soylesin, boylesin" diyebilirdim, ama bunlar bize Alevilere yakismayan seyler. Bir insani ne oldugu icin kanaat veremezsin, bir insana sadece yaptigi hareketleri icin kanaat verebilirsin bence!(You cannot juge somebody on what he IS, you can only juge somebody on what he DOES.) Ama bunlara ragmen, ne kadarda iyi olsalarda ben rahat edemiyorum. :o Bu da galiba benimle ilgili olan bir sorun..bilmiyorum!
Sevgiler,
Isik
EŞİTLİK PARTİSİ 27.01.2006, 16:04 DÜŞMAN YARATAN SİSTEM...
Arkadaşların yazdıklarını okuyunca gerçekten umutlanmamak elde değil...yaşım itibarı ile çoğu genç arkadaşların yazdıklarından gerçekten bilgimizi artırıyoruz...
Şunu peşinen belirtelim ki biz iyi ve güzeli biliyoruz derken diğer insanları hem başka görmüyoruz,hemde bu iyi ve güzellik o düşüncelerde yok demiyoruz...ama şu farkıda görmeden geçemeyiz,bire bir ilişkilerde herşey insani ölçülerde yürüyor ama ne zamanki AYRILIKÇILIKTAN çıkarı olanlar devreye girer girmez herşey bozuluyor...bu ÇIKARCILAR şunu çok iyi biliyorki insanlar,ırk,din,dil velhasıl her türlü AYRIMCILIĞI aradan kaldırdığında yıllarca bu nedenle sömürdükleri insanları artık sömüremiyecek o zamanda açık yüzleri,yani kirli yüzleri ortaya çıkacak...işler iyice güzelleşmeden hemen KLASİK dedikoduları devreye sokuyorlar...mesele bunlara direnmek ve o kişileri yani DÜŞMAN YARATAN SİSTEMİ savunanları dışlama CESARETİNİ göstermek,yoksa elbette insanların bir biri arasında sorun yok...
Yine tüm bunların elbetteki,tarihi,siyasi,sosyal,ekonomik,kültürel izahları var bunu zaten herkes kendince bilir diyor saygılar sunuyorum.
Bektaş ÇELEBİ
halitseyfi 27.01.2006, 18:23 Sevgili Işık
Öncelikle teşekkürler ve derslerinde başarılar dilerim.Benim ümidim sizler gibi genç alevilerde.
Önceki yazındaki parantez içindeki ingilizce cümleyi okuyamadım fakat bir önceki cümlenin aynısı olarak değerlendirdim.Umsarım doğrudur.
Selamlar saygılar ve de başarılar
Sevgili Işık
Öncelikle teşekkürler ve derslerinde başarılar dilerim.Benim ümidim sizler gibi genç alevilerde.
Önceki yazındaki parantez içindeki ingilizce cümleyi okuyamadım fakat bir önceki cümlenin aynısı olarak değerlendirdim.Umsarım doğrudur.
Selamlar saygılar ve de başarılar
Merhaba Halitseyfi abi,
BEN size tesekkur ederim! Bizde sizin gibi buyuklerimizden ornek alip birseyler ogrenmeye calisiyoruz. Mesela bu forumda cok sevdigimiz bir abi daha var o bizim Kizibas 66 abimiz, burdan saygilarimi sunuyorum kendisine!!!! Ve sizin bu foruma katildiginiza cok sevindim...tskler! Ve daha onceki yazdigim Ingilizce cumleyi dogru olarak anlamissiniz, o bir onceki Turkce cumlenin ingilizcesi sayilir. Siz kusura bakmayin benim Turkcem pek iyi degil, onun icin bazen anlatmak istediklerimle zorlaniyorum ve bunun icin o Ingilizce cumleyi yazdim.
Saygilar,
Isik
morkusakli 27.01.2006, 19:57 HİÇ HaksizliĞa UĞramadim Ama Alevİ OlduĞum İÇİn Bana Haksizlik Yapacak Kesİmlerİn Her Zaman KarŞisinda DuracaĞimin Bİlİnmesİnİ İsterİm. Herkes Kendİsİnİ YaŞar Bİzde Kendİmİzİ YaŞayanlardaniz. Bİzİm BÜtÜn DÜnya DÜzenlerİne Saygimiz Vardir. BÜtÜn DÜnya DÜzenlerİnİn De Bİzlere Saygi Duymalarini Beklemekteyİz
nyaman44 27.01.2006, 22:26 merhaba arkadaşlar..haksızlık değil ama benimde daha 2-3 gün önce başımdan bir olay geçtii..
Aynı iş yerinde çalıştığım bir arkadaşım var o da alei benim gibi diğer ikisine sünni.. Dğer arkadaşlar ve ben o alevi olan arladaşla ilgili özel bir mesele hakkında konuşurken konu o arkadaşın alevi olduğu kısmına geldii bilmeyen arkadaşlardan biri de; yaaa öyle miiii? diyee çok acırmışcasınaa bir cümle kurduu.. ne kadar bozulduğumu anlatamam.. neden öyle yaptığına dair bir soru sordumm ama tatin edici bir cevap alamadımm.. :(
böyle olaylarla karşılaşabiliyoruz maleseff.. :(
Sonuçta HEPİMİZ İNSANIZZ.. NEDEN BU AYRIM ANLAYAMIYORUM.. :((
halitseyfi 27.01.2006, 23:01 Alevilerin coğunluğu oluşturduğu bi okulda eğitim gördüm ben. Alevi öğrencilerin coğunlukta olmasının yanı sıra öğretmen ve idareciler genelde sünniydi. Orda Çok sık olmasada kayırma ve haksızlık oluyordu. Ama tabi bunu yapanların çoğuda cezasını hukuksal yönden buluyordu çünkü alevi veliler gerçekten duyarlıydı. Ben bu konuda sadece üzülüyorum. çünkü iki tarafta zarar görüyordu. tek sorunda sünni hocaların alevi öğrencilerinin başarılarına tahammül edemeyişiydi... herzaman hak yerini bulur emin olun.
Sevgili miroğlu
Alevi kitlesinin haklarına bu ülkenin hukuk sistemi içinde sadece alevi oldukları için haksızlığa uğraması ve haklarını aramasıbence çok korkunç birşey.Keşke bu olaylar hiç olamsa.Bu anketin amacıda yaşanan olumsuzlukların ve yarattığı tepkiyi ve yaşattığı duyguyu bunu yapanlara anlatmak, duyurmaktır.Bunun için yazarken yaşadığınız duygularıda dile getirirseniz sanırım amaca ulaşırız."Hak yerini mutlaka bulur." bundan eminim.
Selamlar saygılar
halitseyfi 27.01.2006, 23:12 HİÇ HaksizliĞa UĞramadim Ama Alevİ OlduĞum İÇİn Bana Haksizlik Yapacak Kesİmlerİn Her Zaman KarŞisinda DuracaĞimin Bİlİnmesİnİ İsterİm. Herkes Kendİsİnİ YaŞar Bİzde Kendİmİzİ YaŞayanlardaniz. Bİzİm BÜtÜn DÜnya DÜzenlerİne Saygimiz Vardir. BÜtÜn DÜnya DÜzenlerİnİn De Bİzlere Saygi Duymalarini Beklemekteyİz
Sevgili morkuşaklı
Alevilik tarihi bükük direnişlerle doludur.Bu bizlerin yaşam felsefesinde genlerimize yerleşmiş bir inançtır.Dün silahlarla olan bu direnişlerimiz bu gün kalemle olmaktadır.Kültürümüzü anlatmak ve bu karşı koyuşu sürdürmek bizlerin görevidir.Biz bu görevi karşımızdakileri kazanarak yapmalıyız.
Selamlar saygılar
morkusakli 28.01.2006, 10:57 Sevgili morkuşaklı
Alevilik tarihi bükük direnişlerle doludur.Bu bizlerin yaşam felsefesinde genlerimize yerleşmiş bir inançtır.Dün silahlarla olan bu direnişlerimiz bu gün kalemle olmaktadır.Kültürümüzü anlatmak ve bu karşı koyuşu sürdürmek bizlerin görevidir.Biz bu görevi karşımızdakileri kazanarak yapmalıyız.
Selamlar saygılar
sevgili halitseyfi dostum
sana KATILIYORUM.. yazdıklarında sonuna kadar haklısın. tıpkı dediğin gibi genlerimize yerleşmiş bu inancı sonuna kadar yaşatmalı onun için ne pahasına olursa olsun savaşmalıyız busavaşın boyutu şimdi karşımızdakileri kazanmaktır karşımızdakilerdi kazanarak onlara inancımızın hükmettiği saygı ve sevgiyşi göstermeliyiz
Ben HaksizliĞa UĞramadim Ama Bİlİyorumkİ Bunu YaŞayan Çok İnsan Var. Malesef Bunu DeĞİŞtİrmek İmkansiz Gİbİ GÖzÜkÜyor. Yillardir Bu Ayrimlar Oluyor Alevİ Olmayipta Sol GÖrÜŞlÜ Olan İnsanlar Bİle Bİle EĞrİlİp BÜĞrÜlÜp Yilan Mİsalİ Çiktiklari Yere Gerİ DÖnÜyorlar. KeŞke Onlar Bu Ayrimi Yapmasalarda Bİzİ OlduĞumuz Gİbİ Kabul Etseler. Ben Alevİ OlduĞum İÇİn Onur Duyuyorum
halitseyfi 29.01.2006, 00:58 Ben HaksizliĞa UĞramadim Ama Bİlİyorumkİ Bunu YaŞayan Çok İnsan Var. Malesef Bunu DeĞİŞtİrmek İmkansiz Gİbİ GÖzÜkÜyor. Yillardir Bu Ayrimlar Oluyor Alevİ Olmayipta Sol GÖrÜŞlÜ Olan İnsanlar Bİle Bİle EĞrİlİp BÜĞrÜlÜp Yilan Mİsalİ Çiktiklari Yere Gerİ DÖnÜyorlar. KeŞke Onlar Bu Ayrimi Yapmasalarda Bİzİ OlduĞumuz Gİbİ Kabul Etseler. Ben Alevİ OlduĞum İÇİn Onur Duyuyorum
sevgili yaren
hele solgörüşlüler bunu yaptımı daha da acı oluyor.
hele 44 lü ise
schafbock 29.01.2006, 02:20 Ben HaksizliĞa UĞramadim Ama Bİlİyorumkİ Bunu YaŞayan Çok İnsan Var. Malesef Bunu DeĞİŞtİrmek İmkansiz Gİbİ GÖzÜkÜyor. Yillardir Bu Ayrimlar Oluyor Alevİ Olmayipta Sol GÖrÜŞlÜ Olan İnsanlar Bİle Bİle EĞrİlİp BÜĞrÜlÜp Yilan Mİsalİ Çiktiklari Yere Gerİ DÖnÜyorlar. KeŞke Onlar Bu Ayrimi Yapmasalarda Bİzİ OlduĞumuz Gİbİ Kabul Etseler. Ben Alevİ OlduĞum İÇİn Onur Duyuyorum
ewet arkadaşlara katılıorum. Sol görüşlü yapınca başka koyuyo. Ben bazen haksızlıkla, ayrımcılıkla karşı karşıya geliyorum. En son arkadaşlarımdan biri boynumdaki zülfikarı gördü ve sen alevi misin diye sordu bende evet dedim. Dediğine gelince ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Her insan gibi direk mum söndü olayınız varmış.... diye bir cümle kurdu. Kendimi zor tuttum onla aynı seviyeye düşüp tartışmamak için. cahil dedim geçtim
ama herşeye rağmen kimsenin düşüncesi umrumda değil
ALEVİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM
Mirioglu 29.01.2006, 12:18 Sevgili miroğlu
Alevi kitlesinin haklarına bu ülkenin hukuk sistemi içinde sadece alevi oldukları için haksızlığa uğraması ve haklarını aramasıbence çok korkunç birşey.
sn Halit seydi nedemek istedğinizi anlamadım tam oarak
Mirioglu 29.01.2006, 12:19 Keşke bu olaylar hiç olamsa.Bu anketin amacıda yaşanan olumsuzlukların ve yarattığı tepkiyi ve yaşattığı duyguyu bunu yapanlara anlatmak, duyurmaktır.Bunun için yazarken yaşadığınız duygularıda dile getirirseniz sanırım amaca ulaşırız."Hak yerini mutlaka bulur." bundan eminim.
Duydularım dediğiniz ben zaten üzüldüğümü bildirmiştim başka ne yapabilirdimki :S
Bence siz bura yorun yazalnarı fazla sınırlar içinde sıkıştırmasanız daha iyi olur ;)
emin ol bu anket amacına ulaşıyor...
halitseyfi 29.01.2006, 17:08 sn Halit seydi nedemek istedğinizi anlamadım tam oarak
Sadece alevi olunduğu için haksızlığa uğramak ve bu nedenle hukuk sistemine baş vurmak bu ülke için utanç veriçi ve korkunç birşey olduğunu anlatmaya çalıştım
saygılar
pirsultanca 10.02.2006, 23:29 Alevi kimliğimizi sakladığımız sürece pek sorunla karşılaşmıyoruz.Ama ne zamanki okulda, işyerinde, arkadaş ortamlarında BEN ALEVİYİM diyoruz işte o zaman sorunlar yaşanmaya başlıyor.
Ben kimliğimizi gizlemek kadar onurumuza ve kişiliğimize yakışmayan başka bir davranış göremiyorum. Ne kadar çok kimliğimizi ortaya koyarsak bir okadar haksızlığa uğrama potansiyelimiz azalır. Bu toplumda, işyerilerinde, okullarda, hayatın her alanında Alevilerin olduğunu göstermeliyiz. İşte o zaman bazıları ne konuştuklarına, ne yaptıklarına dikkat ederler.
Bugün Türkiye'de Bir tane Alevi vali bulamazsınız. Tesadüf mü acaba? İsminiz bile bazen sizi ele verebilir. Ali Rıza, Ali Naki, Hasan Hüseyin vb.. Bakışlar değişir, tavırlar değişir... Ama herşeye rağmen kimliğimizi ortaya koyalım. Sivas Katliamı bence bu anlamda bir dönüm noktası. O tarihten sonra özellikle Alevi Gençlik üstlerinde Hz.Ali tişörtleri, Boyunlarında Zülfikar vb. sokaklarda dolaşmaya başladılar. Aynı duyarlılığın sürmesi dileğiyle.
rockçı turna 10.02.2006, 23:32 Bugün Türkiye'de Bir tane Alevi vali bulamazsınız. Tesadüf mü acaba? İsminiz bile bazen sizi ele verebilir. Ali Rıza, Ali Naki, Hasan Hüseyin vb.. Bakışlar değişir, tavırlar değişir... Ama herşeye rağmen kimliğimizi ortaya koyalım.
bir tane vali vardı... adı da senin dedigin gibi ali haydar ön isimli birisiydi. soyadını hatırlamıyorum. en son gresun valisiydi. adama az cektirmediler.
mihrican52 14.02.2006, 01:35 Şükürler olsun ki hiç uğramadım uğramakta istemem.
Ben HİÇ HaksizliĞa UĞramadim. Bİlen Bİlmeyen Herkes Benİ Ben Olarak Bİldİ DeĞer Verdİ Ve Sevdİ.
Yakapınarlı 14.02.2006, 05:32 3 senedir tek dersten okulu bitiremedim sırf alevi olduğum ve hocayla atıştığım için daha ne olsun:)
Babam kamu kuruluşundan emekli.Babamın çalıştığı genel müdürlükte toplam 4 kişi aleviydi.2 si amcamdı.Biri Çorum lu bir abimizdi.Amcamın birini Kastamonuya birini daktilo memuruydu müstahdem babamıda depo sorumluluğundan garajda araba yıkama bölümüne çorumlu abimizde yemekhane şefliğinden gece bekçiliğine atadılar.Tesadüf hepsinin ortak yanları akrabalıktan çok alevi olmaları idi.Ama hepside bu durum karşısında ezilip büzülmediler yılmadılar bu olaylar çeşitli şekilde devam ettirdiler.Devamlı görevlerini değiştirerek yıldırmaya çalıştılar.Sonuçta kastamonuya giden amcamla babam emekli oldular ( kendi istekleriyle ) ve diğer amcam ve çorumlu abimde başka bir kuruma tayin oldular.
Benim kendi şahsıma olan bir olay olmadı.Ama genelde yeni bir iş ortamında yada arkadaşlık ortamında alevi olduğumu öğrendiklerinde aaaaa bizim bir alevi komşumuz vardı çok iyilerdi temiz namuslu iyi niyetli insanlardı(Artık nasıl düşünüyorlardı bilmiyorum ama).Bu olay birden fazla yaşadım.
halitseyfi 19.02.2006, 01:47 3 senedir tek dersten okulu bitiremedim sırf alevi olduğum ve hocayla atıştığım için daha ne olsun:)
Sıkma canını diyecemde diyemiyorum. Her alevi gibi (kendi yaşamamışta olsa ) sende bende bu işe canımızı sıkmalı ve de bu haksıslığı tüm dünyaya duyurmalıyız :olmadi
tabi ki. "zorunlu" din derslerinde hangimiz haksızlığa uğramadı ki?
ben birçok kez haksızlıklara uğradım.aynı zamanda çevremde de bunları gördüm.ama hiç bi zaman benim olduğum ortam içinde bişey söylendiği olmamıştır.mesela birçok arkadaş yanlarında aleviliğe laf atıldığını sohbet ortamında çok kırıldıklarını söylediler.bana böyle bişey olmadı bence en büyük nedeni bunun birisi ile tanıştıktan sonra dinle ilgili bi konu olduğunda lafı uzatmadan direkt olarak alevi olduğumu söylemem olmuştur.
altobelli 26.02.2006, 19:57 polis akademisinden şutlandım desem yetermi canlar!!!!!!!!!!!!!!!!!
halitseyfi 26.02.2006, 23:43 ben birçok kez haksızlıklara uğradım.aynı zamanda çevremde de bunları gördüm.ama hiç bi zaman benim olduğum ortam içinde bişey söylendiği olmamıştır.mesela birçok arkadaş yanlarında aleviliğe laf atıldığını sohbet ortamında çok kırıldıklarını söylediler.bana böyle bişey olmadı bence en büyük nedeni bunun birisi ile tanıştıktan sonra dinle ilgili bi konu olduğunda lafı uzatmadan direkt olarak alevi olduğumu söylemem olmuştur.
Sevgili arda
Alevilerin haksızlığa uğraması sadece alevilik hakkında laf söylemeleri değildir.Buna çoğu zaman hiç bir alevi izin vermez zaten.Burda bahsettiğimiz şeyi bir örnekle vereyim;" Bir öğretmen olduğunuzu düşünün bulunduğunuz okulda çalışmalarınızdan dolayı hakketmiş bile olsanız müdürünüz sizi ödüllendirmeye teklif etmez veya edilseniz bile bir üst amirleriniz sizi siyasi düşünceniz veya aleviliğiniz yüzünden ödüle layık görmez." veya "idarecilik sınavını kazanmışsınız idareci olarak göreve başlatılmamak için çeşitli sebepler gösterilir" işte bunun gibi haksızlıklardan bahsediyoruz yoksa sadece laf söylemelerinden değil.
halitseyfi 26.02.2006, 23:45 polis akademisinden şutlandım desem yetermi canlar!!!!!!!!!!!!!!!!!
üzücü geçmiş olsun. sen hiç olmasa okula alınıp şutlanmışsın çoğu alevi geçmişte kapısına bile yaklaştırılmadı.
Bende ortaokulda din hocasıyla anlaşamazdım.Hz aliye karşı bir laf etmişti ona sinir olmuştum daha da ısınamamıştım adama ve derslerine katılmıyordum birde namaz kıldırıyordu ama herkese değil birkaç sünni arkadaş vardı çıkarıyordu sıranın üstüne kıldırıyordu.Benle hiç iyi geçinmezdi aramızda hep bi mesafe soğukluk vardı.Çocuklarıda bizim kulda okurdu karısı okula bi gelirdi türbanlara boğmuş kendini.eee bu tip bir aile yapısına sahip bir öğretmenden hele ki o din hocasıysa bir alevi öğrencinin onla anlaşması pek kolay olmaz bence
Birde habire ayağa kaldırıp dua okuturdu birkaç defa duaları elime yazdım yada kitaba yazardım kitabı arkadaşın sırtına dayar ordan okurdum
Orta okula giden bir kişiye göre ciddi bir haksızlık olur bence.Hele ki o kişi alevi ise ve sünni ibadeti öğretilmeye zorlanılıyorsa...
Hüseyin69 26.02.2006, 23:57 ben ilkokul dördüncü sinifta dindersi yazilisinda ögretmenin MÜSLÜMANMIYIZ
sorusuna evet cevabi yazmamla ilk fireyi vermistik elhamdulilah müslümaniz yazmadigimiz icin benimle birlikte 12 arkadasim dördüncü sinifi sirf bu soru yüzünden bir sene fazla kalmistik
zaten geriside geliyordu daha iki sene öncesine kadar sakalli biri bana adres sormustu tarif etmistim birden bana memleketi sordu erzincanliyim dedigimde sanki adamin basina kazanlar dolusu kaynar su dökülmüstü aksilik o günde iki hafta sakal trasi yapmamistim keske konyaliyim deseydim
Bende ortaokulda din hocasıyla anlaşamazdım.Hz aliye karşı bir laf etmişti ona sinir olmuştum daha da ısınamamıştım adama ve derslerine katılmıyordum birde namaz kıldırıyordu ama herkese değil birkaç sünni arkadaş vardı çıkarıyordu sıranın üstüne kıldırıyordu.Benle hiç iyi geçinmezdi aramızda hep bi mesafe soğukluk vardı.Çocuklarıda bizim kulda okurdu karısı okula bi gelirdi türbanlara boğmuş kendini.eee bu tip bir aile yapısına sahip bir öğretmenden hele ki o din hocasıysa bir alevi öğrencinin onla anlaşması pek kolay olmaz bence
Birde habire ayağa kaldırıp dua okuturdu birkaç defa duaları elime yazdım yada kitaba yazardım kitabı arkadaşın sırtına dayar ordan okurdum
Orta okula giden bir kişiye göre ciddi bir haksızlık olur bence.Hele ki o kişi alevi ise ve sünni ibadeti öğretilmeye zorlanılıyorsa...
çok şanslı gördüm kendimi. yaw okul hayatım boyunca ne kadar ii din hocaları varsa hepsi bana denk geldi :yamukgul: namaz falan da kıldırmadılar hiç. sadece duaları ezberlemiştim e o kadar da olsun yaaani. din dersi nihayetinde. hatta lisedeki din hocamız alevilerin islamın önderleri olduğunu bile söylemişti. taktire şayan bir kişilikti. :36_1_55:
DersimVatan 28.02.2006, 19:05 biz aleviyiz diye neler cekmedik ki :(
halitseyfi 03.03.2006, 22:19 biz aleviyiz diye neler cekmedik ki :(
daha neler çekeceğiz bilmiyorum
Dindersi öğretmenim yüzüme karşı alevilerin katli vaciptir demişti. o zaman daha bu cümlenin ne olduğunu bile bilmiyordum.sonrada öğrenince hem tiskindim hemde korkmuştum.çocukluk işte.
Ben lisede sarılıktan dolayı hastanede yatan bir arkadaşımın sırf atölyeden kalmasın diye çizimlerini yaptım, okula geldiğinde de sınavlarda yardım ettim, konuyu bilmiyor diye ama sonradan o arkadaşın sadece beni çıkarına kullandığını öğrendim, bu benim için çok acıydı :pisman
Lisede din dersim çok iyidi çünkü bizim hoca soruların cevaplarını verirdi birde zaten çok kafa biriydi hep acayip hikayeler anlatırdı ama orta okulda nerdeyse kalıyordum. Bir gün babam veli toplantıma gitmişti ve diğer dersin öğretmenlerine yetişememiş, sadece bizim dinciyi görebilmiş ve ona derslerimi sormuş. Hocada din dersi çok kötü diye uzun uzun anlatıyormuş babam kızıp '' Bırak şimdi din notunu hocam sen diğer derslerini söyle'' demiş ve ozamandan beri hala din hocası derslerinde bunu anlatıyormuş :)
Hayatin her alaninda karsilasilmistir bu tür problemlerle.Lise birinci sinifitayken bu yüzden okulu bir yil sonra birakip baska bir ilde okumak zorunda kalmistim.Din dersi yüzünden.Iki Alevi arkadasim vardi ayni sinifta.Onlar ne yazikki tavizkar davranmislardi.
Hiç bir zaman inanç teşhirliği yapmadım..
O yüzden hiç bir zorlukla da karşılaşmadım açıkçası.(Aile olarak)
Muhatap olduğunuz kişiye bağlı biraz da bu durum.Sanırım kişi seçiciliğimden dolayı yaşamadım bu tür hadiseleri..
Ancak eminim ki, inancım gönlümde değil de dilim de olsaydı ben de aynı şeyleri yaşardım.Fakat kamu alanında bu tür olaylar kaçınılmaz..
İster dilinizden olsun ister gönlünüzde..
(İZEM )Hiç bir zaman inanç teşhirliği yapmadım..
Muhatap olduğunuz kişiye bağlı biraz da bu durum.Sanırım kişi seçiciliğimden dolayı yaşamadım bu tür hadiseleri..
Ancak eminim ki, inancım gönlümde değil de dilim de olsaydı ben de aynı şeyleri yaşardım.Fakat kamu alanında bu tür olaylar kaçınılmaz..
İzem' e katılıyorum. Gönülde taşınan ve yaşayanları arayanlar asla zorluklarla karşılaşmaz. Söz gümüşse sukut altındır. yeri geldikce kullanılması ve huy edinilmesi gereken önemli özelliklerdendir. Sağolasın izem.
Mert_offline 05.03.2006, 21:13 eğer resmi bir görevde çalışıyorsanız bu başınıza gelmesi kaçınılmaz bir durumdur. konuşacak söyleyecek o kadar çok şey var ki. ancak bunları söyleyip, hatırlayıp sinirlenmek ve moralimi bozmak istemiyorum.
halitseyfi 05.03.2006, 23:53 Hiç bir zaman inanç teşhirliği yapmadım..
Teşhir=göstermek, sergilemek(tdk sözlüğü)
sevgili izem
inanç teşirliği yapmaman hiç bir zaman sonucu değiştirmez. öyle kilit noktalarda öyle insanlar var ki senin ne olduğunu senden iyi biliyorlar.yıllarca devlet dairelerinde, yönetici kesimlerinde nedense alevi insanları görevlendirilmiyor. Acaba aleviler yöneticilik yapamayacak kadar bilgisiz ve yeteneksizlermi.
alevilerin inancını göstermesi veya sergilemesi hiçte kötü birşey değil,aksine bence aleviliğin tnınması, devlet kademelerinde kabul görmesi, resmi statü içinde var olması birazda aleviliğimizi sergilememize,göstermemeize bağlı.
sizinde ifade ettiğiniz gibi ,amaç kamu alanındaki haksızlıkları teşir etmek, minumuma indirmek olmalı. Alevilik özellikle anlatılmalı, gösterilmeli,sergilenmelidir.
saygılar
Alevi oldugum icin bir kac kiz arkadasimin abisiyle dövüs etmistim...ama bunlari haksizliga saymiyorum ufaktik lisedeydik...
Hüseyin69 06.03.2006, 03:54 ben daha cok sunni olmadigim icin bazi haksizliklara ugradim
hangisini anlatayım ki hala parmağımda taşıdığım bıcak yarasını 20 yıldır taşıyorum.
3 kız arkadaşım oldu uzun bir ilişkiden sonra, üçününde bu soruyu sorması ve alevilik hakkındaki yanlış düşüncüleri , bana yapılan haksızlıklar arasında.
emrecan_kat 18.03.2006, 17:06 sanki anlımızda yazıyor.bu yüzden hep 2. planda kalıyoruz
kasıtlı olarak bir haksızlığa uğramadım ama ben bilmeden mezhep milliyetçiliği yaparak beni belli bir konuda saf dışı bıraktıysalar onu bilmem bu bana ve benim yoluma yakışmaz biz 72 millete aynı nazarla bakarız
hayır kesinlikle oyle bişi olmadı...
ben kendim boyle bir olay yasamadim yani tam anlamiyla ama dayimin oglu turkiyede yaziyor ve univertiye sinavlarina girmek için yazilmak istiyordu benim dayimin adi haydar ve kuzenimin basvurusunu dolduran kisi bu isimle fazla umut baglama demisti ve zaten o basvuru ne kabul edildi kuzenim sesini cikaramadida :(
yusuf363 01.05.2006, 15:47 öyle bir olay başıma gelmedi.
Sevgi Erkan 01.05.2006, 16:20 Ben öğrencilik hayatımda haksızlık değil de,alevilerle ilgili genel hakaret tarzı sözlerle karşılaştım.Haklarımı hep savundum.Bu nedenle benimle ilişkisini kesen hiç olmadı.İzmir gibi büyük şehirde yaşamak, alevi olmak pek zor değil.Şimdi aynı şehirde öğretmenlik yapıyorum.Zaman zaman alevi öğrencilerim oluyor.Tabi çoğunlukla sünni ama mesleğimde böyle bir ayırım yapmak bizlere yakışmaz.Tüm iş arkadaşlarım alevi olduğumu biliyor.Bu yüzden bir ithamla karşılaşmadım.Bence işinizi iyi yapıyorsanız ve insanlar sizden bir şeyler öğreniyorsa sorun da yok.Bence bizim gibi alevilerin eğitimli oldukları sürece bu sorun iyiden iyiye azalacaktır.Yaşamınızda başarılar.
Kader GÜNGÖR 01.05.2006, 21:14 yazdıklarına katılmıyorum çünkü sizde şuanda bir sunni ile aynı düşünceyi paylaşıyorsunuz bu şu demek değildir tüm sunniler aynıdır içinde gerçekten alevileri sevenlerde vardır.
Ben cok sukur simdiye kadar hic ugramadim. Ama bunun nedeni genelde sadece Alevilerle yakin oldugum icin. Diger insanlarla sadece gerektigi zaman konusurum, SINIRLI ve resmi olarak! (Yaa mesela tandigim bir sunni var, kendisinin bana kesinlikle zarari yok, ama yuzume gulup arkamdan laf soz edebilecegende inaniyorum. Yani acikcasi ben guvenmiyorum ve rahat edemiyorum.)
tunceli didem 01.05.2006, 21:44 evet hemde fransa gibi bir ulkede
kavga bile ettim bu sebeple
halitseyfi 01.05.2006, 23:05 Ben öğrencilik hayatımda haksızlık değil de,alevilerle ilgili genel hakaret tarzı sözlerle karşılaştım.Haklarımı hep savundum.Bu nedenle benimle ilişkisini kesen hiç olmadı.İzmir gibi büyük şehirde yaşamak, alevi olmak pek zor değil.Şimdi aynı şehirde öğretmenlik yapıyorum.Zaman zaman alevi öğrencilerim oluyor.Tabi çoğunlukla sünni ama mesleğimde böyle bir ayırım yapmak bizlere yakışmaz.Tüm iş arkadaşlarım alevi olduğumu biliyor.Bu yüzden bir ithamla karşılaşmadım.Bence işinizi iyi yapıyorsanız ve insanlar sizden bir şeyler öğreniyorsa sorun da yok.Bence bizim gibi alevilerin eğitimli oldukları sürece bu sorun iyiden iyiye azalacaktır.Yaşamınızda başarılar.
haklısın İzmirde alevi olmak okadar zor değil,fakat başka yerlerde okadar kolay değil bende öğretmenim bulunduğum yerlerde oku idareciliğine niyetlendiğimiz zaman önümüze çıkan en büyük sorun alevi olmamız oluyor.çok iyi bir öğretmen olabiliriz, çok iyi insanda olabiliriz,bize saygıda duyabilirler fakat yönetici olmamızı hazmedemezler, istemezler.
bundan 10 yıl önce idareciliğie başvuranlar için düzenlenen raporlarda "cumaya gider" veya "cumaya gitmez" diye not düşülüyordu.
Ya şimdi durum nasıl , sizce daha mı iyi , dahamı kötü dersiniz ?
ben bu konuda bir kere haksızlıga ugradım oda lise yıllarımda din hocası tarafından oldu ama yaptıgım tartışmada da sonum disiplin cezası oldu neyse siz siz olun alevilik konusunda haksızlıga ugrasanız dahi asla kendinizi ezdirmeyin sonunuz disiplin olsada:(((((((
bodrum_26 01.05.2006, 23:48 ewet az önce haksızlığa uğradım ama yinede sevgi ve hoş görüm eksik olmadı ama insanda büyük etki yapıyor yinede söylerim genelde kırmızı olsun bizden olsun o kadarrrrr...
evet sünnilerle çok tartıştım bu konuda ama bi haksızlığa uğramadım.ama alevilik üzerinde oynanan haksız oyunları hep gördüm.biz her zaman her yerde uğruyoruz haksızlığa acımasızca eleştirileri haksızlığın en büyüğüdür.
Sevgi Erkan 02.05.2006, 10:41 haklısın İzmirde alevi olmak okadar zor değil,fakat başka yerlerde okadar kolay değil bende öğretmenim bulunduğum yerlerde oku idareciliğine niyetlendiğimiz zaman önümüze çıkan en büyük sorun alevi olmamız oluyor.çok iyi bir öğretmen olabiliriz, çok iyi insanda olabiliriz,bize saygıda duyabilirler fakat yönetici olmamızı hazmedemezler, istemezler.
bundan 10 yıl önce idareciliğie başvuranlar için düzenlenen raporlarda "cumaya gider" veya "cumaya gitmez" diye not düşülüyordu.
Ya şimdi durum nasıl , sizce daha mı iyi , dahamı kötü dersiniz ?
hocam haklısınız ama artık müdür ve müdür yardımcısı olmak için sınav var.bu bizim için fırsat olabilir.hepimiz biliyoruz ki onların düzeninde yaşıyoruz.bu anlamda doğal.biz neyi mücadele etmeden aldık ki!saygılar..
seher.yeli 02.05.2006, 11:25 EGER ILIM ,UMIT ILE OLSAYDI, DUNYADAKI BUTUN INSANLAR ALIM OLURDU.
HZ.ALI
HAKSIZLIGI YAPANLAR DEMEKKI ALIM DEGIL :uhhm:
halitseyfi 02.05.2006, 14:17 hocam haklısınız ama artık müdür ve müdür yardımcısı olmak için sınav var.bu bizim için fırsat olabilir.hepimiz biliyoruz ki onların düzeninde yaşıyoruz.bu anlamda doğal.biz neyi mücadele etmeden aldık ki!saygılar..
sevgili öğretmenim
amaç idareci olmakdeğil,tavrı ortaya koymak. Bu tavır halen etkin olarak sürmektedir. Burda buna dikati çekmeye çalıştım.
saygılar
Sevgi Erkan 02.05.2006, 16:49 hocam selam,
konuyu uzatmayalım tavır konusunda haklısınız.her iş ortamında bizlere seve seve yetki vermiyorlar.
EGER ILIM ,UMIT ILE OLSAYDI, DUNYADAKI BUTUN INSANLAR ALIM OLURDU.
HZ.ALI
HAKSIZLIGI YAPANLAR DEMEKKI ALIM DEGIL :uhhm:
Sn. Seheryeli,
Lütfen yazılarımızda büyük harf kullanmayalım.
Hakaret anlamı taşımaktadır.
ben uafk çapta uğradımm yani 4 arkdaşla ortaköyde bundan 2 yıl önce oturuyoduk küçük bir kahve vardı oraya girdik yani bayanların ve erkeklerin beraber oturduğu bir kahve biz tavla oynuyoduk akşam saat 8bucuk gibi aniden polis geldi içeriye zaten biz balkon tarafındaydık zaten ilk bizim masaya geldi kimlik sorgulaması yaptı herkes kimliklerini çıkardı bi arkadaşım sitanbul doğumlu biri manisa biri yozgat bi ben erzincalıyım ve bi ben aleviyim polis suratıma aksi aksi baktı ters gününe gelmiş olmalıyım sen bizimle gel bakalım dedi hayrola dedim sus bölücü seni dedi allah allah dedim ne oluyo be dedim sen ne hakla bana bu kelimeleri kullanırsın neyse baya bi itiştik sonra karakola gittik ama arkdaşlarımda benimle komiserin yanına kadar çıktık ben altüst ettim karakolu sonra komiser ne oluyo dedi bende bana bölücü dediğini ve sadece beni buraya getidiğini söyledim bunu nedenide kimliğimde erzincanlı yazması ve alevi olduğumu anlaması olduğunu söyledim ve ondada ağzımı açtım gözlerimi kapadım sonra komser tamam polis arkdaşımız adına ksura bakmayın bayan dedi ve bizi çıkardı ama olmadı ben rahatlamadım tam çıkarken karakoldan ben bölücü değilim assıl sen bölücü dar kafalı ve beni buraya getirecek kadar erkeksin dedim bu görev sana bence verilmemeliydi yanlış kullanıyosun onca insan varken bu saatte beni braya getirmen çok yanlışş senin gibi insanlara bu meslek verildiği sürece polislerden nefret etmemek elde değil dedim beni karakola getiren polise sonrada çıktım gittim arkamdan bakakaldı öle
yani haksızlığa uğradım ama ağzıma gelenide söledim hiçde pişman değilim iki yıldır ortaköye aynı yere gidiyorum yine ama hiç karşılaşmadım daha sanırım yanlış yaptığını anlamış polisss bey.....
pirim ali 14.06.2006, 17:57 ugrmadım ugratmamda ben onurum için varım ve alevilikte benim en güzel onurumdur.Buna kimse dokunamaz.
arap kız ela 27.06.2006, 09:26 Alevilerin coğunluğu oluşturduğu bi okulda eğitim gördüm ben. Alevi öğrencilerin coğunlukta olmasının yanı sıra öğretmen ve idareciler genelde sünniydi. Orda Çok sık olmasada kayırma ve haksızlık oluyordu. Ama tabi bunu yapanların çoğuda cezasını hukuksal yönden buluyordu çünkü alevi veliler gerçekten duyarlıydı. Ben bu konuda sadece üzülüyorum. çünkü iki tarafta zarar görüyordu. tek sorunda sünni hocaların alevi öğrencilerinin başarılarına tahammül edemeyişiydi... herzaman hak yerini bulur emin olun.
arkadaşım bende sana katılıyorum bazı sünni hocalar inanınki alevi gençlerin başarılarını kaldıramıyor ve bunu not olarak da çok berbat sözlü notlarıyla değerlendiriyor ve ben bundan nefret ediyorum artık ve bazı ters inançlılardan mesela bizim yani alevilerin allaha inanmadığımızı ve onu tanımadığımızı düşünenlerden o cahillerden iğreniyorum !!!
isditanlebulda 20.09.2006, 03:29 daha önce de bir başak başlık altında belirttiğim gibi ben sünnilerin arasında büyüdüm ama benim mi şansımdır bilmiyorum hiç kötü bir anım yok bu konuyla ilgili. soru soran alevilik hakkında bir şeyler öğrenmek isteyen arkadaşım çok olmuştur ama herhengi bir kıstılamayla ya da dışlanmayla karşılaşmadım hiç öyle oruç tutmaya falan da zorlanmadım çocukken bazen heves eder tutardım onlarla beraber ama kendi isteğimle , din derslerinde de yine sanırım benim şansım hep iyi hocalara rastladım lisedeki hocam dua okuncağı zaman "okucan mı ?" diye sorar hiç de üstelemezdi.. daha örnekler çok ,kısacası ben bu açıdan çok şanslı bir çocukluk geçirdim.
Özgür-Taylan 20.09.2006, 05:09 hiç ugramadim.. ugrasam da hakkimi ararim, söke söke alirim!!
hakk verilmez, ALINIR!
saygilar
HoZaTLi_62 23.09.2006, 19:32 ben hiç uğramadım ama uğrayan çok insan biliyorum.
belediyenin bursuna başvurmuştum çıkmayacağını bile bile ,normal şartlarda çıkmaması için hiçbir engel yoktu ,babamın çalıştığı kurumadn ötürü vs, alakasız şımarık zengin tiplere çıktığını bilirim ama bana çıkmadı..ii oldu aslında bilmek yetmez bazen yaşamak da lazım böylece insann benliğine işler ki bana da öyle oldu ,bunun dışında alevi olduğumu saklamak zorunda kaldım bazı ortamlarda hatta yobaz taklidi de yaptım ve bazen öyle bir noktaya geliyordu ki bu işten zevk almaya başlıyordum çünkü teatral bir havada geçmeye başlayordu yaptığım yobaz taklitleri :)
halitseyfi 27.09.2006, 00:14 belediyenin bursuna başvurmuştum çıkmayacağını bile bile ,normal şartlarda çıkmaması için hiçbir engel yoktu ,babamın çalıştığı kurumadn ötürü vs, alakasız şımarık zengin tiplere çıktığını bilirim ama bana çıkmadı..ii oldu aslında bilmek yetmez bazen yaşamak da lazım böylece insann benliğine işler ki bana da öyle oldu ,bunun dışında alevi olduğumu saklamak zorunda kaldım bazı ortamlarda hatta yobaz taklidi de yaptım ve bazen öyle bir noktaya geliyordu ki bu işten zevk almaya başlıyordum çünkü teatral bir havada geçmeye başlayordu yaptığım yobaz taklitleri :)
umarım aynı durumu birdaha yaşamak zorunda kalmasın.
birde doğuyu düşünün .....
çocukluğundan başlayıp,öğrencilik hayatında devam eden haksızlık sinsilesi birde iş hayatına atılınca karşınıza çıkıyor.işte ozaman anlıyorsunuzki taklit yapmanın hiçbir faydası olmamış. anlımızda alevi yazıyor silemesin, silinmesinide istemiyor insan çünkü gurur duyduğun şeylerden insan olanın vaz geçmesi mümkün değil.
ne sakla nede saklan gururla yaşa
türkiyede din tacirleri olduğu sürece bu durum şu veya bu şekilde sürecektir,tabi bizimde gururlu mücadelemiz
HoZaTLi_62 27.09.2006, 11:28 bende elazığda yaşarken okula gittiğimde saklıyodum ama ozamanın koşullarında yapacak başka bir alternatifte yoktu . ama istanbulda yaşadığımdan beri ne okulda nede bi başka yerde saklamadım. şimdiki aklım olsa ozamanda saklamazdım.
insanlar kendileri gibi olmayanları sevmiyorlar. yada hep kendileri gibi olmanı bekliyorlar. Alevi olduğumu öğrendikleri anda sen hiç aleviye benzemiyorsun, bizim gibisin gibi sacma sapan şeyler duyuyorum. gerçekten hiç ayrım yapmayan insanlar var elbette ama sadece alevilik değil farklılık taşıdığınher anlama karşı gelenlerin sayısının daha fazla olduğunu düşünüyorum.:yorgun: :yorgun: :yorgun:
sevgicocuk78 27.09.2006, 18:56 Merhaba Canlar
Çalıştığım ortam içerisinde son derece muhafazakar insanlar bulunmakta idi. Ta ki bugün işyerim kapatılıncaya kadar. Genelde yapmış olduğum iş dolayısı ile yediden yetmişe bir çok insa tanımama rağmen şunu açık ve ne olarak söyleyebilirim kii sadece bazı kendini tam yetiştirmemiş, aşırı derecede kendini müslüman zanneden eğitimsiz olan insanlardan bazıları bana nereli olduğumu sorduktan sonra ilk soruları ALEVİ'misin oluyordu. Gerçi benim için çok büyük bir problem değildi ama neden özellikle bu soruyu sorduklarınıda çok düşünmekteyim. Yani biz insanlara kendimiz gibi bakıyoruz iyi,güzel,alevi,sünni,laz,kürt gibi bir ayrım yapmıyor bizim insanlarımız. Gerçi aslında bazen yapmakta iyi olur diye düşünmediğim olmuyo desem yalan olur.
İnsanlar benim ALEVİ olmamdan dolayı özellikle Ramazan gibi önemli aylarda sanki bir adım daha geriden bakıyorlar bana.Özellikle insanlar yaa ALEVİ'lerde mum söndü var gibi bilinçsiz ve mantıksız sorular sordukça çok sinirleniyorum. Bazı insanlar özellikle beyin yıkama konusunda oldukça başarılılar. Bu sebeple insana muhabet duydum duyalı parçasını aklıma getiriyorum. Çünkü benim özümde insanları ayırt etmek mezhep ve din sorgulamak gibi kötü bir alışkanlık olduğuna inanmıyorum. Bu sebeple ALEVİ olmaktan çok gurur duyuyorum. Şu anda işsizim. Genel olarak çok aşırı derecede dürüst olduğum için bir çok tanıdığım ALEVİ ve SÜNNİ ve KÜRT her arkadaşım sen çok dürüstsün ve birasda safsın dedikleri zaman hem üzülüyor hemde seviniyorum.
Hepinizi Canı gönülden selamlarken doğru ve dürüstlüğün acaba bazen kayıplara neden olması mümkünmü diyede sormak istiyorum.
Saygılarımla
alevi olduğum için haksızlığa uğrayacak bir ortamda bulunmadım.yani hiç kimse sen alevisin diye benim hakkımı yemedi.ama alevi olduğum için bir çok ortamda hor görüldüm.hani vadır ya alevi olduğunuzu öğrendiklerinde arkadaşlarınız arasındaki fısıltılar kesilmez,alevi olduğunuzu bilmeden evvel normalde sizi çağıracakları bir davete çağırmazlar ve yahut bazı durumlarda sizi es geçerler...vs..vs...
ben ilkokulu sivas merkezde okudum.sünni çocuklarının çoğunlukta olduğu bir okulda.oturduğumuz mahalle küçük bir yer olduğu için bütün aileler bilirlerdi birbirlerini.yani kim alevi kim sünni.biz 50 kişilik bir sınıfta alevi öğrenciler olarak 3 yada 4 kişiydik.ilkokul 4 yada 5. sınıftayız.bizim alevi olduğumuzu bilen koyu dinci ailelerin çocukları birgün toplanmışlar üzerimize yürüdüler(aileleri o yaştaki çocuklara alevilerin nasıl olduklarını ne oldukları nasıl anlatmışsa artık?ve bunların hepsi erkek bu arada.benim yanımda sadece alevi 1 erkek arkadaşım vardı o kadar.)kızılbaşlar,sizin kökünüzü kurutacağız vs.. vs.. diye hakaret ediyorlar.tabi başımızdan kaynar sular boşalmış kadar oldu.kendimizi önce sözle savunduk siz ne diyosunuz falan diye.onlar başladı küfretmeye.yanımdaki arkadaşım atağa geçti artık.birbirlerini itip duruyorlar.o sırada öğretmen geldi sınıfa.kimse öğretmene bişey söylemedi böyle böyle oldu diye söyleseydide bişey farketmeyecekti zaten.bu çocuklar zaten öğretmenden korkan tip çocuklar değildi.neyse böyle bir yıl zehir oldu bize.
okulda bu çocuklarla uğraştığımız yetmiyormuş gibi bu defada mahallede arkadaşımla sokakta oyun oynarkenkendi arkadaşlarını ve peşinede bir sivas kangal köpeğini almış işte seni tek yakaladım öğretmende yok hadi şimdi ne yapacaksın diye köpeği peşimize salıp kovaladıklarını asla unutamam.bu arada küfürler peşi sıra...bu ne kindir bir türlü anlayamıyorum...
aslında il sivas olunca bende bu konuyla ilgili hikaye çok.hepside çocukluğa dair.şimdi 10 yıldan beridir istanbuldayım yukarıda anlattığım gibi bir problemle burada karşılaşmadım.ama sanırım bayağı uzun yazdım diğerlerini daha sonra anlatırım .hoşça ve dostça kalın...
veli.topcu 27.09.2006, 19:24 Hepinizi Canı gönülden selamlarken doğru ve dürüstlüğün acaba bazen kayıplara neden olması mümkünmü diyede sormak istiyorum.
Saygılarımla
Bazen sizin anlatmış oldugunuz olaylarla bende karşılaşıyorum.Sizin de yazmış oldugunuz gibi bu gibi soruları kendilerini yetiştirmemiş insanlar soruyor.Çalıştıgım yerin kültür seviyesi çok yüksek ve kimse bir başkasına karışmaz içlerinde bazı kendini bilmezler var kim alevi kim sünni bunu ögrenme çabasındalar.Bazen açıkca sorarlar bazende gizli sorularla (niyetlimisin vb...)sorularla çözerler/çözmeye çalışırlar.
Sizin sorunuza gelince bir atasözü dogru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.Dogruluktan dürüstlük dogar.Dogruluktan ve dürüstlükten vazgeçmemeni öneririm bu sizin artınız olur
Saygılarımla
halitseyfi 28.09.2006, 22:19 Hepinizi Canı gönülden selamlarken doğru ve dürüstlüğün acaba bazen kayıplara neden olması mümkünmü diyede sormak istiyorum.
çocukluğumdan beri Alevi olduğumu söylemem gerektiğinde hiç çekinmeden söyledim. Girdiğim her ortamd alevi olduğumu gerektiği an mutlaka gösterdim.
İnsan alevi olduğunu söyledikten sonra bin kat daha dürüst olması gerektiğini düşünüyor ve uyguluyordum çünki yapacağım bir hatanın tüm alevilere mal olacağına inanyorumdum ve halende inanıyorum. bunu uygulamam benim hayatımı çok olumlu yönlerde geliştirdi ve toplumun bana güven duymasını sğladı. bunu yaparken özellikle çevreme art niyetini hissettiğim kişiliğini beğen mediğim kişileri yaklaştırmadı.
dürüst ve doğru olmam bana çok şeyler kazandırdı,asla dürüstlükten vaz geçmedim, kimseninde vazgeçmesini tavsiye etmem.yalnız unutmayın ki sahtekarların amacı dürüstlüğünüzden yararlanmaktır.doğru ve adil olun ama asla saf olmayın.
|