Orijinalini görmek için tıklayınız : Her kaynaktan Rivayetlerle Ehlibeyt!

zulfukar
02.01.2008, 00:53
Sevgili Aleviforum Ailesi,
Kaynaklar hakkindaki arastirmalarimiza bir nebze olsun katkim olmasi hasebiyle ve Ehlibeyt imamlarinin faziletleri ile ilgili degisik kaynaklardan derlenmis olan ve Ebul Huda diye bilinen Abdulhalim Elgizzi nin eserinden faydalandigim birdizi rivayetleri bilgilerinize sunuyorum.Umulurki Ehlibeyt imamlari Hakkindaki bilgilerimizin uzerine bilmediklerimizide ekleyip ufkumuzu genisletiriz!

EHLİ SÜNNET KİTAPLARINDA SAKLANAN GERÇEKLER

Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem buyurdu ki ; Allah ;Hz.Ali ve evlatlarının faziletlerini gizleyen alimlerin suçu yüzünden halka azap edecektir.Bilin ki peygamberler ve resullerden sonra yeryüzünde yaşayan en hayırlı insanlar Ali ve onun şiileridirler.Onlar Ali’nin velayetini kabul edip faziletlerini yayarlar.Rahmet onları kapsar ve melekler onların günahlarının affolması için Allah’a dua ederler.Onun faziletlerini ve velayetini inkar edenlere eyvahlar olsun.İnkarcıların yeri ateştir.Dem’et us Sâkibe (Mevla Muhammed Bâkır Behbehani r.a.) c2 sf 56.
Ehli Sünnetin kitaplarında Hz.Alinin faziletlerini ve peygamberimizin hakk halifesi olduğuna dair kırk tane hadis seçtik . Bu hadislerin tümü onların Hz.Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’den rivayet ettikleri ve bizlerin Hz.Ali ve evlatları hakkındaki görüşlerimizi ve haklılığımızı bildiren hadislerdir.Eğer konunun uzamasından çekinmeseydim çok çok daha fazla hadisi burada naklederdim.
BİRİNCİ HADİS:
“Cabir bin Abdullah diyor ki ;Hz.Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Hum vadisine geldiğinde halkı topladı ve Hz.Ali bin Ebu Talib’in elinden tutarak Allah’a hamd ü senadan sonra şöyle buyurdu;Ey halk!Sizin bana muhalefetinizden çekiniyorum,sanki benden sonra gelen ailemden daha fazla buğz ettiğiniz birileri yok gibi.Sonra buyurdu ki ; Ama Allah Ali’yi bana nispet tıpkı benim kendisine nisbetim gibi karar kıldı.Tıpkı benim ondan razı olduğum gibi Allah da ondan razı olmuştur.Hiçbir şey benim ve Ehli Beytimin sevgisiyle değiştirilemez.Sonra ellerini kaldırarak şöyle buyurdu; Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır.Allahım onu seveni sev ,ona düşman olana düşman ol.Halk Hz.Resulullaha doğru koşup ağlayarak şöyle dediler:Seni kızdıracak birşey yapmaktan Allah’a sığınırız.Allah resulünün gazabından Allah’a sığınırız.
Resulullah ondan sonra onlardan razı oldu.”
El Ğadir c1 sf 22. Kaynaklar: Tefsir-i Sealibi,Esnal Matalib sf 3 (Cezeri) , Makteli Harezmi...
İKİNCİ HADİS :
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki ;Her peygamberin ümmetinde kendine benzer biri vardır.Banabenzeyen Ali’dir.”Riyad un Nadra c2 sf 164.[/COLOR][/COLOR]
ÜÇÜNCÜ HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurduki; Kendimden sonra bıraktığım en hayırlı insan Ali’dir.”Mevakıf-ı îci sf 80,Mecme uz Zevâid c9 sf 113.
DÖRDÜNCÜ HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurduki; Alinin bana olan nispeti tıpkı başımın bedenime olan nispeti gibidir.” Nur ul Absâr sf 80,Feyz ul Gadir c4 sf 357,Şerhi Azizi c2 sf 417,...Riyad un Nadra c2 sf 162[/COLOR]
BEŞİNCİ HADİS:
“Ebu Zerr’in kölesi Ebu Sâbit der ki;Ümmü Seleme’nin yanına gittiğimde Ali’yi anarak ağladığını gördüm.Dedi ki ;Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu duydum:Ali hakk iledir,hakk da Ali ile. Bu ikisi havzun başında bana ulaşıncaya dek birbirlerinden ayrılmazlar.” Tarih –i Bağdad (Hatip Bağdadi) c 14 sf 321,aynı hadis Sem’âninin “Fezail us Sahabe” adlı kitabında Aişe’den nakledilmiştir.
ALTINCI HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;Ali Kur’an iledir, Kur’an da Ali ile. Bu ikisi havzun başında bana ulaşıncaya dek birbirlerinden ayrılmazlar.” Müstedrek ul Vesail c3 sf 124,Savâiq ul Muhrika sf 74ve 75,Tarih ul Hülefa (Suyuti) sf 116...[/COLOR]
YEDİNCİ HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Benden sonra ümmetimin içinde en alim olan Ali’dir.” Kenz ul Ummâl c6 sf 153,Menakıb-ı Hârezmi sf 49.[/COLOR]
SEKİZİNCİ HADİS:
Ebu Rafi’ diyor ki :Ebu Zerr’i Rebeze’ye sürgüne giderken uğurlamaya gittim.Ayrılık vaktinde bana ve yanımdakilere dedi ki ;Yakında büyük bir fitne kopacak,sakın rehberimiz Ali’den ayrılmayın. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu duydum:Sen bana ilk önce iman edensin,kıyamet günü benimle ilk önce kucaklaşacak olansın,sen en büyük sıddıksın,sen hakk ile batılı ayıran faruksun,sen müminlerin önderisin,mal ise kafirlerin
önderidir,sen benim kardeşim,vezirim ve vaatlerimi yerine getiren ve kendimden sonra bıraktığım en hayırlı insansın.”Mevakıf-ı İci c 3 sf 276,Nezhet ul Mecalis (Safûri) c 2 sf 205.[/COLOR]
DOKUZUNCU HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;Sakın Ali’ye sövmeyin. Şüphesiz o Allah’ın zatına mess olmuştur.”Hilyet ul Evliya (Ebu Naim İsfahani) c1 sf 68.[/COLOR]
ONUNCU HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;Her kim Ali’ye itaat ederse bana itaat etmiş,her kim de isyan ederse bana isyan etmiştir.” Müstedrek ul Vesail c 3 sf 121 ve 128.[/COLOR]

zulfukar
02.01.2008, 00:56
ONBİRİNCİ HADİS:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;Ey Ümmü Seleme!Buadamı tanıyor musun?Dedi ki : Evet bu Ali bin Ebu Talib’dir.Buyurdu ki ; Evet bu Ali bin Ebu Talib’dir.Eti etimle kanı da kanımla karışmıştır.Onun bana olan nisbeti tıpkı Harın’un Musa’ya olan nispeti gibidir.Yalnız benden sonra peygamber yoktur.Ey Ümmü Seleme!Bu Ali yüce bir önderdir,müslümanların arzusudur,müminlerin emîridir,sırrımın ve ilmimin hazinesidir,kendisine sığınılan bu adama babam feda olsun,ümmetimin hayırlılarına Ehli Beytimdeki vasim budur ve o benim dünya ve ahiretteki kardeşimdir.” El Mahâsin vel Mesavi (Beyhaki) c 1 sf 31, Kifayet ut Talib (Kenci i Şafii)sf 69, Kenz ul Ummal c6 sf 154,Menakıb-ı Hârezmi .
“Ya Ali! Seni sevmeyenler üç kısımdır:Ya veled-i zinadırlar,ya münafıktırlar, ya da anaları onlara hayızlı iken hamile olmuştur.Bunun gibi hadisler bizim ve Ehli Sünnetin kitaplarında mütevatirdir.Örneğin Ehli Sünnetten Cezeri-i Şafii Esnal Matalib adlı kitabında Ubade bin Sâmit’ten şöyle rivayet eder:Evlatlarımızı Ali (Radıyallahu anh)sevgisi ile denerdik.Eğer o Ali’yi sevmiyorsa onun bize ait olmadığını anlardık.Onun veled-i zina olduğunu anlardık.Cezerinin kendisi dipnotunda diyor ki ;Ali’yi sevmeyenlerin veledi zina olduğu bugüne dek meşhur bir olaydır.
Cezeri yine aynı kitabında Ebu Said el Hudri’den rivayet eder ki o şöyle dedi : Biz ensar topluluğu evlatlarımızı Ali sevgisi ile denerdik.Onu sevmeyen bir evladımız olduğu zaman onun bizden olmadığını anlardık.
ONİKİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki :Ali hidayet bayrağıdır, velilerimin imamıdır,bana itaat edenin nurudur,takvalılara her zaman lazım olan kelimedir,onu seven beni sever,ona buğz eden bana buğz eder. Esnal Matalib sf 57,58. Hilyet ul Evliya c1 sf 67.Kenz ul Ummal c6 sf 400,Mecme uz Zevaid c9 sf 132,Riyad un Nadra c3 sf 215.
ONÜÇÜNCÜ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem Cebrail aleyhisselam’dan bildirerek buyurdu ki ; “Gerçek mutluluğa ulaşan kişi benim zamanımda ve benden sonra Ali’yi sevendir.Bilin ki asıl eşkiya da benim zamanımda ve benden sonra Ali’ye buğzedendir.”Tarih-i Bağdad c3 sf 161.
ONDÖRDÜNCÜ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Ali aleyhisselama buyurdu ki :Ey Ali !Eğer bir adam tıpkı Nuh’un kavminde kıyam ettiği gibi ibadet eder,Uhud dağı kadar altını Allah yolunda bağışlar,Ömrü uzar da bin haccı yaya olarak yerine getirir sonra Safâ ile Merve arasında mazlumca öldürülür ama senin velayetini kabul etmeyen ya Ali,cennetin kokusunu dahi alamayacak ve cennete giremeyecek.” Menakıb-ı Hârezmi
ONBEŞiNCi HADİS:
İbni Abbas diyor ki :Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e şöyle arzettim;Ateşten kurtulmanın bir yolu var mı?Buyurdu ki :Evet,Ali bin Ebu Talib sevgisi.” Müsned-i Ahmed bin Hanbel c5 sf 356,Hilyet ul Evliya c6 sf 294,Riyad un Nadra c2 sf 171,Kenz ul Ummal c6 sf 154...
ONALTINCI HADİS:
İmran bin Hasin diyor ki : Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir seriyye hazırlayarak başına Hz.Ali’yi komutan olarak tayin etti.Yolda bir takım olaylar vuku bulunca sahabilerden dört kişi durumu Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e anlatmaya karar verdiler.Seferden dönüp de içeriye girdiğimizde peygambere selam verdik .Onlardan biri kalkarak Hz.Ali şöyle şöyle yaptı dedi.Peygamber ondan yüz çevirdi.Sonra ikincileri kalktı ve dedi ki ;Hz.Ali şöyle şöyle yaptı ,peygamber ondan da yüzünü çevirdi.
Sonra üçüncüleri kalktı ve dedi ki ;Hz.Ali şöyle şöyle yaptı ,peygamber ondan da yüzünü çevirdi. Sonra dördüncüleri kalktı ve dedi ki ;Hz.Ali şöyle şöyle yaptı, Peygamber dördüncülerine doğru bakarak yüzü gazaptan kızarmış olarak şöyle buyurdu :Ne istiyorsunuz Ali’den? Ne istiyorsunuz Ali’den? Ne istiyorsunuz Ali’den?Ali bendendir ben de ondanım.O benden sonra her müminin velisidir.”
Sırf şu hadis dahi Hz.Ali’nin masumluğuna ve Resulullah sallallahu aleyhi ve âlihi ve sellem’den sonra onun her müminin velisi olduğuna ve ona itaatın ve teslimiyyetin vacip olduğuna yetmez mi?Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem bundan daha açık ne buyurabilirdi ki ?
Hz. Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem üç kere Ali’den ne istiyorsunuz diye buyuruyor.Yüzü gazaptan kızarmış bir halde.Niçin?Onların Hz.Ali aleyhisselam’ın yaptığının ve emirlerinin karşısında teslim olmayışlarından dolayı.Sonra sabah güneşi gibi net ve açık olarak buyuruyor ki:”Ali bendendir,ben de ondanım.” Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’de bulunan temizlik, fazilet ve diğertüm kemaller aynı şekilde Hz.Ali aleyhisselam’da ve onun için de geçerlidir.Bu söz kesinlikle bid’at değildir,Camiat-ul Kebire ziyaretinde Hz.Ali ve evlatlarına bakın nasıl hitap ediliyor:
“Hakk sizinledir,sizdedir,sizdendir ve size doğru gelir,Siz hakk ehli ve hakkın madenisiniz,nübüvvet mirası sizdedir,halkın dönüşü sizedir,hesapları sizinledir.”
Bu duanın başka bir yerinde ise şöyle hitap ediyoruz:“Eğer hayır zikrolursa siz onun başısınız,hayırın kökü,dalı,gövdesi,sığınağı ve son noktası da sizlersiniz.”
İşte bunun için Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem: “O, benden sonra bütün müminlerin velisidir” diye feryad ediyor.Böylece onun hakkı bütün müminlerin boynuna farz oluyor.İmametinin hakikatı ortaya çıkıyor,Velayeti ve hakimiyeti bütün alemde netleşiyor,bize de söyleyecek tek söz kalıyor:Allah O’nun düşmanlarına ,ona buğz edenlere,faziletlerini inkar edenlere,onun aziz rabbimiz katındaki yüce ve övülmüş makamlarını reddedenlere Allah’ın lâneti olsun.
ONYEDİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem buyurdu ki; “ Kıyamet günü geldiği zaman Ali bin Ebu Talib, Firdevs’de oturacaktır.Firdevs cennetin üzerindedir ve onun da üzerinde alemlerin rabbinin arşı vardır.Onun altından cennetin ırmakları çıkarak cennete yayılır.O nurdan bir kürsünün üzerine oturmuş ve elinde tesnim(1)şarabı vardır.Hz.Ali’den ve onun Ehli Beyt’inden beratı (2) olmayanlar sırat köprüsünü geçemeyecek.Ali cennete bakacak,kendisini sevenleri cennete ,buğz edenleri ise cehenneme sokacaktır.” Menakıb-ı Harezmi sf 42,Ferâid us Simteyn 54.bab.
1-Tesnim: Cennetteki en iyi içecektir.Allah,mübarek “Mutaffifin”suresi 27 ve 28.ayeti şerifelerde buyuruyor ki : “Katkısı tesnimdir.Onu sadece Allah’a yakın olanlar içer.”Hadislerimizde ise Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem buyuruyor ki ;Tesnim cennetteki en iyi içecektir,Onu saf olarak yalnızca Muhammed ve Âl-i Muhammed içecek, velayet ashabına ve sair cennet ehline katkılı verilecek.
2- Hz.Ali ve evlatlarının velayetini kabul edenlerle etmeyenleri ayıran kıyamet günündeki mühür.
ONSEKİZİNCİ HADİS:
Huzeyfe dediki ; “ Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Ali cennette tıpkı fecir yıldızının dünya ehline göründüğü gibi cennet ehline görünecektir.” Cami us Sağir (Suyuti),Savik ul Muhrika (İbni Hacer) sf 75, Künuz ul Hakaik (Menavi) sf 95, İs’af ur Rağibin sf 178...
ONDOKUZUNCU HADİS:
İbni Abbas diyor ki ; “ Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:Her kim benim yaşadığım gibi yaşamak ve benim gibi ölerek rabbimin hazırladığı cennetlerde yaşamak istiyorsa benden sonra Ali’nin ve onun velilerinin velayetini kabul etmeli ve benden sonraki imamlara iktida etmelidir.Onlar benim evladımdır ve benim toprağımdan yaratılmıştır.Onlar bilim ve ilimle rızıklanmıştır.Ümmetimden onların faziletlerini inkar edip onlarla olan bağlarını koparanlara eyvahlar olsun.Allah benim şefaatimi onlara ulaştırmasın.”Hilyet ul Evliya c1 sf 86,Şerhi Nehc ul Belağa c2 sf 450,Kenz ul Ummal c6 sf 217,Yenabi’ul Meveddet sf 126.
YİRMİNCİ HADİS;
Cabir diyor ki; “Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanında idik.Hz.Ali yanımıza gelince Resulullah:Kardeşim geldi,dedi ve yüzünü Kâbe’ye dönüp eliyle Hz.Ali’nin sırtına vurdu ve buyurdu ki :Bu ve bunun şiileri kıyamet günü kurtuluşa erenlerdir.Sonra buyurdu ki ;O içinizde benimle birlikte ilk iman edendir.Allah’ın ahdine en vefakâr olanınızdır,Allah’ın emirlerine en iyi uyandır,halka en adaletli davranandır,halka en iyi muamele yapanınızdır,Allah’ın yanında en yüce meziyetleri olanınızdır.Sonra dedi ki :İşte o anda şu ayet nazil oldu: “İman edip salih ameller işleyenler varya işte onlar halkın en hayırlılarıdırlar.” Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin sahabeleri Hz.Ali geldiği zaman derlerdi ki ;Halkın en hayırlısı geldi.

sausen
02.01.2008, 01:17
Merhaba,

Başlığa baktım ve girdim...
Ama yazı çok uzun ve kopyala yapıştır...
Karmaşa gibi...
Okuyamadım...

Saygılarımla...

zulfukar
02.01.2008, 01:56
YİRMİBİRİNCİ HADİS;
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Sen ve senin şiilerin cennettedir.”
YİRMİİKİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Emirülmüminin aleyhisselam’a buyurdu ki; “Sen ümmetimin içinde cennete ilk önce girecek olansın,senin şiilerin nurdan minberler üzerinde mesrurdurlar ve benim çevremde ve yüzleri nurludur,benim edeceğim şefaatle yarın cennette bana komşu olacaklar.”Menakıb-ı Harezmi sf 66,Tefsir-i Taberi,Kifayet ut Talib,Fusul ul Muhimme,Savaik ul Muhrika
YİRMİÜÇÜNCÜ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Şefaatim ümmetimden Ehli Beytimi sevenler içindir,onlar benim şiilerimdirler.”Tarih-i Bağdad (Hatip Bağdadi) c 12 sf 289.
YİRMİDÖRDÜNCÜ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Her kim Ali halkın en hayırlısıdır demezse o kafir olur.” Kifayet ut Talib sf 135,Mecme’uz Zevaid c9 sf 131.
YİRMİBEŞİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Ali beşerin en hayırlısıdır, herkim bunu kabullenmezse kâfir olur.”Tarih-i Bağdad c2 sf 146.
YİRMİALTINCI HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Eğer bütün ağaçlar kalem,bütün denizler mürekkep bütün cinler muhasip ve bütün insanlan da yazıcı olsa Ali’nin faziletlerini bitiremezler.”Tarih-i Bağdad c3 sf 192,Kenz ul Ummal c6 sf 159.
YİRMİYEDİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Ya Ali!Sen dünyada ve ahirette seyyidsin.Seni seven beni sever,beni seven de Allah’ı sever,senin düşmanın benim de düşmanımdır,benim düşmanım ise Allah düşmanıdır.Benden sonra sana buğz edenlere eyvahlar olsun.”Tarih-i Bağdad.Kenz ul Ummal.
YİRMİSEKİZİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Ali kurtuluş kapısıdır.Her kim o kapıdan girerse mümindir,her kim o kapıdan dışarı çıkarsa kafirdir.”Menakıb-ı Harezmi,Kifayet ut Talib,Tezkiret-u Sıbt bin Cevzi
YİRMİDOKUZUNCU HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Hz.Ali aleyhisselam’a buyurdu ki; “Ya Ali!Ben hikmet şehriyim,sen de onun kapısısın.Şehire yalnızca kapı tarafından girilir.Beni sevdiğini zannedip sana buğzedenler yalancıdırlar.Çünkü sen bendensin ve ben de sendenim.Etin etimdendir, kanım da kanımdan,ruhun ruhumdandır,sırların benim sırrımdan,açık görüşün de benim açık görüşümdendir.Sen ümmetimin imamısın ve benden sonra onlara halifemsin.Sana itaat eden saadetlidir,sana isyan eden eşkiyadır,senin velayetini kabullenen kazançlıdır,sana düşman olan ise zarardadır, sana sarılan kurtulur,senden ayrılan helâk olur,sen ve senin evlatlarından olan imamlar tıpkı Nuh’un gemisi gibisiniz.Ona binen kurtulur,ondan ayrılan ise boğulur.Sizler tıpkı yıldızlar gibisiniz.Bir yıldız kayboldukça kıyamete dek yeni bir yıldız doğar.”Müstedrek us Sahiheyn c3 sf 128.
OTUZUNCU HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem buyurdu ki; “Allah bana itaat etmenizi sizlere farz kıldı ve bana isyan etmenizi yasakladı.Ayrıca sizlere benden sonra Ali’ye itaat etmenizi farz kıldı ve ona isyan etmenizi de yasakladı.O benim vasim ve varisimdir,o bendendir,ben de ondanım.Onu sevmek iman ona buğz etmek ise küfürdür.Onu seveni ben de severim, O’na buğz edene ben de buğz ederim. Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır ve ben her müslüman erkek ve kadının mevlasıyım.Ben ve o bu ümmetin iki babasıyız.”Savaik ul Muhrika sf 75,Cami us Sağir c2 sf 140,Yenabi ul Meveddet.

zulfukar
02.01.2008, 02:01
OTUZBİRİNCİ HADİS:
Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem buyurdu ki; “Her kim Ali’yi severse Allah onun namazını,orucunu,ibadet ve dualarını kabul eder,her kim Ali’yi severse bedenindeki damarları sayısınca cennette ona şehirler verir,her kim Âl-i Muhammed’i severse hesap,mizan ve sıratta güven içinde olur,her kim Âl-i Muhammed sevgisi üzerine ölürse ben onun cennetine peygamberlerle birlikte kefil olurum,herkim Âl-i Muhammed’e buğz üzerine ölürse kıyamet gününde alnının ortasına şöyle yazılacak:Bu, Allah’ın rahmetinden yoksundur.”Menakıb-ı Hârezmi sf 43,Maktel-i Harezmi 40,Lisan ul Mizan
OTUZİKİNCİ HADİS:
Atâ ,İbni Abbastan rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:Ateşin odunu yaktığı gibi Ebu Talib oğlu Ali sevgisi de günahları yakar.Tarih-i Bağdad c4 sf 194,Tarih-i Demeşq c4 sf 159,Kifayet ut Tâlib sf 184,Nezhet ul Mecalis c2 sf 207...
OTUZÜÇÜNCÜ HADİS:
Cabir rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: İslamdaki ilk gedik Ali’ye muhalefet etmekle başlar.”Yenabi’ul Meveddet sf 257,Menakıb ul Murtezeviyye(M.S.Tirmizi) 115.
OTUZDÖRDÜNCÜ HADİS:
Aişe diyor ki : Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in Ali’ye şöyle buyurduğunu duydum: Seni sevenler ölürken hasretle ölmez,kabirde korkmaz ve tek kalmaz,kıyamet günü dehşete düşmez.Bu ona yeterlidir.Tarih-i Bağdad c4 / 102,Lealil Masnua (Suyuti) s 64,Yenabi ‘ul Mevedde
OTUZBEŞİNCİHADİS:
Enes bin Malik diyor ki :Kendisinden başka ilah olmayan Allah’a andolsun ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu duydum: Müminin amel defterinin ilk ünvanı Ali bin Ebu Talib sevgisidir.Tarih-i Bağdad c4 sf 410,Tarih-i Demeşq c1 sf 454,Lisan ul Mizan c4 sf 471, Nezhet ul Mecalis c2 sf 208,Savâik ul Muhrika sf 75,Câmi us Sağir (Suyuti) c2 sf 145...
OTUZALTINCI HADİS:
Maaz bin Cebel rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi
ve sellem şöyle buyurdu:Ali bin Ebu Talib sevgisi öyle bir iyiliktir ki günah ona zarar veremez ve ona buğz etmek öyle bir kötülüktür ki hiçbir iyilik ona fayda getirmez.Nezhet ul Mecalis c2 sf 207,Yenabi’ul Meveddet sf 180,Künuz ul Hakaik (Menavi)
OTUZYEDİNCİ HADİS:Abdullah bin Abbas rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:Ey İbni Abbas!Ali’den ayrılma.Şüphesiz hakk onun dilinde ve kalbindedir.Doğrusu o cennetin ve ateşin kilidi ve anahtarıdır.Onun sayesinde cennet veya cehenneme girilir.Yenabi’ul Meveddet sf 257,Menakıb ul Murtezeviyye(Keşfi) sf 113.
OTUZSEKİZİNCİ HADİS:
Ebu Hüreyre der ki:Hz.Ali mescide girdiğinde Kureyşlilerden bazıları onunla alay etmek isteyince onları peygambere şikayet etti.Resulullah da gazaplanarak Kureyşlilere şöyle buyurdu:Sizlere ne oluyor?İbrahim ve Âl-i İbrahim adı geçince yüzünüz gülüyor ve ferahlıyorsunuz.Ama Muhammed ve âl-i Muhammed adı geçince kalbiniz taşlaşıyor ve yüzünüz ekşiyor. Ve Ali’yi göstererek buyurdu ki:Canımın elinde olduğu Allah’a andolsun ki eğer yetmiş peygamberin iyi amellerini yapsanız dahi bunu ve evlatlarını sevmedikçe cennete asla giremezsiniz.Allah’ın öyle yüce bir hakkı varki bunu yalnız Allah,ben ve Ali biliyoruz.Benim size öyle bir hakkım var ki bunu yalnızca Allah ve ben biliyoruz.Ali’nin hakkını da yalnızca Allah ve ben biliriz.Yenabi ul Meveddet.
OTUZDOKUZUNCU HADİS:
Said bin Cübeyr ve İbni Abbas radıyallahu anhüma rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu : Ya Ali! Sen havzumun ,bayrağımın ve kalbimin sahibisin,sen benim vasimsin,.ilmimin varisisisin ve önceki peygamberlerin miraslarını alacak olansın,sen Allah’ın yeryüzündeki eminisin ve halka hüccetisin,sen imanın temeli ve islamın direğisin.Sen karanlıklardaki ışıksın ve hidayet minaresisin ve dünya içinde yükselmiş bayraksın.
Ya Ali!Her kim sana uyarsa kurtulur,her kim sana karşı çıkarsa helak olur.Sen belirgin yolsun ve sen sırat-ı mustakimsin.Sen alnı nurlu olanların rehberisin ,müminlerin önderisin,ben kimin mevlası isem sen de onun mevlasısın ve ben her mümin erkek ve kadının mevlasıyım.Seni yalnızca mayası temiz olanlar sever,sana yalnızca mayası pis olanlar düşman olur.Ben miraca her çıkışımda rabbim bana şöyle buyurdu:Ya Muhammed!Ali’ye benden selam söyle ve onu velilerimin imamı ve bana itaat edenlerin nuru olarak tanıt.Bu kerametten dolayı sana ne mutlu. El Erbain (Ebul Hasan el Kâziruni)sf 105,Künuz ul Hakaik(Menavi el Şafii) sf 141, Yenabi’ul Meveddet sf 235...
KIRKINCI HADİS:
Enes rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Ali’nin halkın içindeki yeri tıpkı İhlas suresinin Kur’andaki yeri gibidir.Mübarek “Kehf”suresi 104.ayeti şerife.

zulfukar
02.01.2008, 02:07
Merhaba,

Başlığa baktım ve girdim...
Ama yazı çok uzun ve kopyala yapıştır...
Karmaşa gibi...
Okuyamadım...

Saygılarımla...

Ilginiz icin minnettarim sevgili Can,
Evet haklisiniz,yazinin biraz karisik oldugunu bende farkettim ve elimden geldigi kadar tekrar duzeltmeye calistim.Hadisleri Bilgisayarimdaki arsivimden aldigim icin tekrar yazmama gerek duymadan direkt yapistirdim.Eksikligimi hatrlattiginiz icin minnettarim!
Ilginizede ayrica tesekkur ederim.
Saygilar...

zulfukar
04.01.2008, 17:08
Sevgili canlar,
Ehlibeyt imamlari özellikle alinan ilim konusunda nereden alinmasi gerektigini bizlere bildirmis ve kendilerinden alinmayan ilmin faydasiz ve batil oldugunu emretmislerdir!

İmam Muhammed Bâkır aleyhisselam buyuruyor ki:

“Bu evden çıkmayan sözlerin hepsi batıldır.”Bihar ul Envar c2 sf 94 31.hadis. “Basâir ud Derecât”tan.
Onun icindirki siratulmustakimi ogrenmenin yegane yolu Ehlibeytin ögretilerini bizzat onlardan ogrenmektir,bu acidan itikadi meselelerde dolambacli yollarda perisan olmaktansa direkt Ehlibeytin emir ve hadislerine muraacaat edilmelidir!

Yine vasilerin efendisi Hz.Emirülmüminin aleyhisselam hutbelerinin bir bölümünde şöyle buyurmaktadır: “Ey halk!Fitnelerin başlamasının sebebi heva ve heveslere uyulması, Allah’ın kitabına karşı çıkılarak bid’atle ortaya çıkan hükümlerdir.Bu sayede birileri birilerinin velayetine girer.Eğer batıl batıllığı ile kalsa,akıl sahiplerine gizli kalmaz.Eğer hakk,saf hakk olarak kalsa ihtilaf olmaz.Biraz hakktan alıntı yapılıyor,biraz da batıldan.Bu ikisi birbirine karışıyor ve böylece şaytan kendi velilerine hakim oluyor.Yalnızca Allah’ın kendilerine teveccüh ettikleri kurtuluyor.”Usul ü Kâfi c1 sf 54,1.hadis.

Bu hadiste Muminlerin Emiri günümüz insanlarini ve itikadi anlamda icinde olduklari durumu gozler onune seriyor.Imam Alinin de dedigi gibi eger biraz hakkdan birazda batilda alip karistirilirsa ozaman ihtilaf olur ve Hakk yol bertaraf edilmis olunur!
Eger sadece Hakk(Gercek Ehlibeyt yolu) olcu alinirsa ozaman ihtilafta olmaz bitatta!
Hakka ulasmanin yegane yoluda Ehlibeytin Hadislerini ve emirlerini Tahkik edip nefsani duygularin tesirinde kalmadan bu hadis ve emirleri kabul edip uygulamaktir!
Saygilarimla..