Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizce "Alevi sirri" nedir?

dem_dost
17.04.2005, 20:31
evet cevaplarinizi bekliyorum

Duncan
18.04.2005, 01:04
dostum 'alevi sırrı' mı demek istedin yoksa alevi sirri diye birşey varda bizmi bilmiyoruz ?

Alevi_cocuk
18.04.2005, 11:23
duncan biraz konuyu kaydırma ya olmazmı belki yanlış yazdı hemen öle aşşalar gibi konuşmana gerek yok...
Bu arada alevi sırrı nı öğrenmek isterim beni merakta bırakma söylede öğrenelim..

dem_dost
18.04.2005, 15:41
türkce klaviye kullanmadigimi belirtmek isterim

evet.. o "Alevi sirri"

"Ali sirri"

"Yol sirri"

nedir sizce?

ben sizin fikirlerinizi almak istiyorum fikir belirtme gibi bir istegim olsaydi yapardim

ya iste demekki öyle bir sir kurmuslarkine... alevi forumda cevap veren yok
; )))

ya deyisleri okumiyormusunuz? her asik bundan bahs etmis..

alinin sirrina ereyim dersen
Mürsid-i kamile varin erenler
Gönül kabesine gireyim dersen
Ol bahri ummana dalin erenler

Elest-i bezminde odur var olan
hakta Hakikatte bize yar olan
Bütün kainatte gizli sir olan
Bu ilmin sirrina erin erenler

Esrari bu yolun kemter kuludur
Yükü ilim irfan gevher doludur
ali yolu insanligin yoludur
Gönülden gönüle girin erenler

evet nedir bu sir olan ; )?

saygilarimla

TheGodfather
18.04.2005, 20:04
Walla sır olan şey;
Bence Ali'nin sırrına ermektir...
Başka sır varsa bilmiyorum belkide Allah'aulaşmaktır.... :)

dem_dost
18.04.2005, 20:12
Bence Ali'nin sırrına ermektir...

alinin sirri nedir?, kusura bakma da... bu forumdaki userler aleviligin özündeki bir kac seyi kavramalarini istedim bu topicle

belki daha farkina varirlar

saygilarimla

OzBektasi
01.06.2005, 16:47
Selam!

Sir dedigin sey o kadar kolay aciklanabilse yeryüzünde ALEVI kalmazdi!
Sir'ri aciklasak Aleviligin bir zevk'i mi kalir??

Sir'dan bahs etmek bir kac siir'le bitmiyor...

Esen kalin!

acareftelya
24.08.2005, 13:01
Selam!

Sir'ri aciklasak Aleviligin bir zevk'i mi kalir??

Sir'dan bahs etmek bir kac siir'le bitmiyor...

Esen kalin!

evet bencede bu öyle bir sırdır ki açıklamak çok zordur...bunun güzelliği burada zaten :3D_NG (29

afsin_2007
24.08.2005, 17:57

yada herkes alevi olurdu tabi sırrı açıklamanızı sabırsızlıkla bekliyorum

Yunus Emre Negüzel demiş 'Gel Ne Olursan Ol Yine Gel '

Gelenlerin öğrenmeye gelmesini istemiş, anlayıpta gelemek isteyenler bu büyüklük bizi kabul edermi diye düşünmesin diyede böyle söylemiş.
Kendini Tanıtmış olduğunu tanıtmış kendini sevdirmiş hiçbir zorlamada bulunmadan sıkmadan bunaltmadan mantık çerçevesinde.

Konuyu biraz dağıttım sanırım benim görüşüm
aleviliğin bir sır olmadığıdır.
Bir Sır Varsa oda yaşamın sıırıdır bence oda saygı, sevgi ve hoşgörüdür

ahmet_ali
17.10.2005, 12:31
arkadaşlar aleviliğin güzelliği burada bu sırda hem kimse açıklanmasını beklemesin bu ne internette nede başka yerde açıklnacak bir sır değildir

atom
23.10.2005, 16:22
Merhaba kardeşler

Hz. Ali'nin sırrı Hz. muhammed'in sırrı'dır. Hz. Muhammed'in sırrı, Allah'ın sırrıdır. Allah'ın sırrı da bizizdir. Kendimizi bilmektir. Bizim SEBEBimizdir. Kendimizi çözdüğümüzde her şeyin sırrı çözülür.

Alevi sıırı ise sadece mezhebe gizem katmak için kullanılan bir yapıdır. Herkes bunu kendi çerçevesinde yorumlayabilir.
Yani aklına gelen ilk şey Alevi sırrı'dır.

İyi günler kardeşler

ahmet_ali
24.10.2005, 19:44
atom kardeş yanılıyorsun lütfen aleviliği biraz daha araştır ve lütfen aleviliği sadece anadolu aleviliği olarak düşünme ne demek istediğimi anlayacaksın

Kizilbas 66
11.11.2005, 01:27
Degerli Dostlar.... Alevi inanisi icinde derin sir perdeleri vardir bunlardan en önemlilerinden bir tanesi,insanin yaratilisina iliskin sir " sekahüm sirri" dir.Alevi ozanlarindan Genc Abdal söyle der.

Sekahüm sarabindan icildi serbet
Kuruldu cem töreni ettik muhabbet
Meydana acildi, gercegin sirri
Aldigim sirlari cok tasidim ben

Tabiiki en önemli diyebilecegimiz sir ise Ali sirridir bunlari daha sonra ilerde yazabiliriz.Benim anlatmak istedigim vermeye calistigim mesaj Alevilik SIR larla dolu bir yoldur.SIR rin saklanmasi Alevi yolunun geregidir.Alevi önderleri,Mürsitlerinden aldiklari ögütlere uyarak SIR lari binlerce yildan bu yana saklamislar ve sadece SIR ri tasimaya EHIL olanlara aktarmislardir.Dolayisiyla sevgili dostlar Alevi SIR rini bilmek isteyenlere sözüm Pirine,Mürsidine gidip sorup ögreneceksin.
Sevgilerimle
Boz atli Hizir yardimciniz olsun

Erki
11.11.2005, 02:23
benim bildigime göre bazi alevi sirlardan biri, cemevi dir. aleviligin sakli tutuldugu dönemde ,iste su mum söndü olayi falan, bunlardan geliyodu. ki suan herkesin bildigi icin sirri kalmiyor.

OzBektasi
11.11.2005, 08:38
Kizilbas66...

Yanaklarindan üc kez öptüm...!!

eerkan82
11.11.2005, 09:06
evet her zaman deyişlerimizde duazimam'larımızda Ali'nin sırrı diye yer alır.öyleki birgün hz.Muhammet yolda giderken(nereye gittiğini tam anımsamıyorum)önüne bir aslan çıkar ve aslan yol vermek için ondan yüsüğünü ister hz.Muhammet'de yüzüğünü aslanın ağzına verir ve geçer.hz.Muhammet bir mecliste otururken hz.Ali efendimiz gelir ve ona yüzüğünü verir ve hzMuhammet,ya Ali eğer sen benim elime doğmuş olmasaydın ben sana Allah derdim der.

gulizar
11.11.2005, 14:53
Benim bugüne kadar cikardigim ders bu konuda, sir insanda herseye bir ispat istemeden inanmak,güvenmek.
Kizilbas66 abimin dedigi gibi daha derin ögrenmek icin Pirine Mürsidine danisacaksin gönül gözünlede görmeye anlamaya calisacaksin.
Pir Talibinin gözünü aciyor,ona ezbere seyler ögretmiyor,yani gine sen cabanla ögreneceksin,hani böyle bir beyt varya:damal bile degil idim Göle cevirdiler beni,dil bilmezdim ögrettiler....

saygilar.

Kizilbas 66
12.11.2005, 02:08
Sevgili Canlar... Konunun önemli ve biz Aleviler acisindan fazla bilinmeyen, irdelenmeyen tarafi, daha dogrusu Alevi SIR rinin günümüze degin ehil ve ehli-Kamil Pirler,Mürsitler tarafindan gönül fakirligimize sunulmus,Tasavvufu ilim bilen,benim Kabem insandir ,gercegin demine hü diyenlere isik tutmustur.
Alevilik icindeki Yaratilis in tanimi bir inanistan öte bilimsel gercekliktir.Aleviler bin yillardan beriibadetlerinin icinde gizlediklerinin GERCEK oldugunu biliyorlar bu nedendirki tüm Alevi Gülbenkleri "GERCEGIN DEMINE HÜ" cümlesi ile biter.Aleviler binlerce yildir yalnizca gercege inanmis,gercege siginmis ve varliklarini gerceklere adamistir.Asil gercek ise Nurdur, Isiktir.
Yedi Ulu Ozanimizdan Sah HATAYI söyle diyor

Hü diyelim gerceklerin demine
Gerceklerin demi nurdan sayilir
Biz Anadolu Alevileri Hak deriz Hakki arariz Hak Nurdur,Hak Candir,Hak gercektir sevgili canlar.
Erkan kardesimide gözlerinden öpüyorum Cemeviyle ve Mum söndü ile ilgili ,mum söndürme karalamasi forumunda bir yazi yazmistim onu okursan daha saglikli bilgiye sahip olacagini düsünüyorum.

Boz Atli Hizir yardimcimiz olsun Sevgilerimle.........

OzBektasi
12.11.2005, 17:58
ve hzMuhammet,ya Ali eğer sen benim elime doğmuş olmasaydın ben sana Allah derdim der.
Erkan Kardes Merhaba, lütfen böyle seyleri Hz.Muhammed'e (s.a.a) yakistirma. O böyle sözlerden uzaktir...

can hüseyin
12.11.2005, 19:21
alevi sırrı insan kendisidir kalbindeki özdür

sila
12.11.2005, 19:30
alevilik bir sirin cozumlenmesiyle aciklanacak bir sey degildirr...... alevilik cok kapsamli bir konudurr.....aleviligi bir sirla ozumseyemeyizz ben boyle dusunuyprummm.....

Serkan_Devrim
13.11.2005, 19:35
bir gün hz Ali'ye soruyorlar(allah 'ın sırrı nerede) o da diyorki;
(allah'ın sırrı semavi kitaplarında, semavi kitapların sırrı kuran-ı kerim de, kuran-ı kerim in sırrı fatiha da, fatihanın sırrı besmelede, besmelenin sırrı be harfinde, be harfinin sırrı be harfinin noktasında. ben be harfinin noktasıyım.) insanlar Ali yi reddettikleri için onun sırrına dolayısıyla allah ın sırrına erişemediler. bu sır alevilerde kaldı. bu yüzden alevi sırrı adını aldı. aslında alevi sırrı=Ali nin sırrı=Allah ın sırrı Allahın sırrına ancak kamil insanlar ulaşabilir. bizse kamil insan olma yolunda ilerliyoruz.
ehlibeyt sevgisinin tüm insanları kaplaması dileyiyle...

Kızılırmaklı
19.11.2005, 19:19
Aleviliğin en büyük sırrı bence insan sevgisidir, insancıl olmak ve insanca yaşamakdan geçer...

candost
30.11.2005, 20:18
arkadaslar aleviligin sirri herkesin icinde saklidir o sir anlatilmaz sadece yasanir herkes bu duygulari bu dusunceleri tasisaydi belkide biz farkli bir boyutta olurduk ama sunuda unutmayin..iKi KiSiNiN BiLDiGi SIR DEYiLDiR....

alevidewrimi
02.12.2005, 21:38
bu soruyu soran dem_dostun şunu bildiğine eminim alevilik sırrına erenlerin bu yola girmeden önce ettikleri ketumiyet yemini buna rağmen bu soruya burada cevap aramak bence biraz abes

Hüseyin69
05.12.2005, 19:22
galiba dem dost soruyu dogru sormamis SIR degilde KERAMET diye sorsaydi daha dogru olurdu alevilikte SIR yoktur SIR ali SIRI dir ama gecmisde dedelerin ve pirlerin kerametleri oldukca dersim ve erzincan yöresinde halende anlatiliyor

skandinava
06.12.2005, 11:38
evet alevilik sırrı belkide açıklansa hiç bir anlamı kalmaz diye düşünüyorum.ama şunu iyi biliyorumki asıl sır bizlerde gizli,insanları sevmemiz onlara verdiğimiz değer bu sırra yakın değilmi sizce.

gurbet
12.12.2005, 21:05
Eger iki kisinin bildigi sir olmuyorsa bence ortada sirda yoktur .... Buna belki aleviligin sirri degilde Hz Ali ´nin sirri dersek belkide daha dogru olur. Yoksa yaniliyormuyum ? Egerki ortada bir sir var ve siz bu sirrin ne oldugunu bilmiyorsunuz, peki neye dayanaraktan aleviligin sirri diye bir yorumda bulunabiliyorsunuz merak ediyorum ? Benim bu konu hakkinda bir bilgim yok .... Simdi bazi arkadaslar bilmedigin konu hakkinda nasil oluyorda yorum yapabiliyorsun diyeceklerdir, ve bu konuda haklilarda ama benim amacim sadece ögrenmek!! Beni yanlis anlamayin calar.

alevigencligi
13.12.2005, 17:25
Erenler adi ustunde iste "SIRR" , bu "SIRRA" ermek herkese nasip olmaz, zaten butun meselede o SIRR'A ermek zaten, erenler bizede nasip eder insallah

Gercegin demine huuu

Adam
20.12.2005, 16:00
Sırda anlatılmak istenen hususun düzen oldugu süphe götürmez fakat nasıl oldugunun anlasılması(sırra ermek) her cana nasip olmaz.Arkadaslar bahsederken dikkat ederseniz Ali'nin sırrı Muhammed'in sırrı veya Allah'ın sırrı die bahsetmissiniz iste bu olgu dikkat ederseniz insan-evren-yaradan sirridir ve bizim burdaki yerimizdir buna vakıf olabilmek icin cok cabalamak lazim dostlar sorarak cevabının bulunabilmesi mümkün degildir cünkü herkes bu buyuk sırra erince kendi sırrına erer ve onun icin olgunlasmak kamil olmak gerekir.

Turnacik
20.12.2005, 16:15
demekki hiçbiriniz bilmiyorsunuz ki boyle cevaplar veriyorsunuz
Benim anladigim sir denilen " Gerçek" tir... ulasmamiz gereken bilgedir, bilmedigimiz gormedigimiz gerçektir.. Herkes kendiliginden ulasmalidir bu gerçege.. benim sana gosterdigim, anlattigim sir/ gerçek senin gerçegin olamaz...
Ara...

Oli
20.12.2005, 16:34
“Damlanın içinde gerçeği buldum
Yine benden bana getirdi beni” (Daimi)

"Selman geldi şeydullah´ın istedi
Ali-Muhammed´i gördü dost dedi
Bu engür Kırklar´a has dedi
Engür ezilip de bal olmadı mı" (Kul Himmet)

Cennetin kapısın Kırklar açtılar
Muhabbet tohumun yere saçtılar
Bir üzümü engür edip içtiler
Size mescit bize meyhane düştü (Kul Himmet)

“Kırklar Arş üstünde kurdular cemi
Mahabbet hakkoldu sürdüler demi
Balçıktan yarattı Mevla Adem’i
Ben ol zaman atam belinde idim.”

bu şiirler de görüldüğü üzere aleviler islamın yaradılış teorisine alternatif bir yaratılış sunmakta. alevilikte yaratıcı anne ve babadır. bu da bir evrim sürecidir. anne karnında 40 günde cenin oluşur.

Kizilbas 66
20.12.2005, 16:59
Daha önceki yazimda Alevi sIrrInIn sadece Kamil olanlara ,Ehline aktarildigini belirtmistim.Kamo arkadasimda gayet güzel deyislerle ve siirlerle aciklamis.SIr denince önce akla ne geliyor ona bakmak lazim.Bu SIR herhengi birinin arkadasina yada dostuna söyledigi özel sirlardan degildir.Bu Yasam SIRrIdir,Kainat SIR ridir,Varolus,Yaratilis,Devriye ve Ali nin Tanri oldugu SIR dir.Bunlari internetten okumayla bulamayiz arkadaslar.SIR ra ulasmak kolay degildir,emek ister,iman,itikat,bilgi,hizmetve taliplik ister canlar.Yunus Emre dergaha 40 yil odun tasiyarak bu SIR ra ermistir.

Pir Sultan Abdal ,Alevi SIR rini söyle dillendirir :

Pir Sultanim bu bir SIR dir
SIR rinin saklayan erdir
Ay da nurdur gün de nurdur
Allah bir Muhammed Ali

Diyerek hepsini " nurda " teklestirir ve buna da Muhammed Ali der.

Alevi inancina ait SIR lari Dedeler,Pirler tarafindan korunmasi,SIR larin ve inanisin esasindan sadece bu SIR ri elde etmek icin 4 kapi 40 makamdan gecen ve bu ugurda caba ,emek ve zaman harcayanlara verilmesi,binlerce yil boyunca bu inanisin korunmasinda etkili oldu.Bu SIR ra erisenlerde hem bu SIR rin kiymetini bildiler hem de bu inanisi yücelttiler.Ancak zaman ve sürec icerisinde bi sistem ve SIR Alevi kitleler arasinda bile anlasilmaz ve önemsenmez oldu.

Saygilarimla...........

ibocan
26.12.2005, 19:59
ne demisler canlar atalarımız ELINE BELINE DILINE HAKIM OL sır

halitseyfi
27.12.2005, 21:27
Canlar
Alevi sırrı hakkında bazı yazılanları üzülerek okudum.Alevileride hedefledikleri gibi "yozlaştırdılar mı ?" dedim. Sonra aleviği hic bir şeyin yozlaştırmayacağını düşündüm ve bundanda eminim.
Canlar
Herşeyden önce alevilerin yakın zamana kadar canlarının tehlikede olması nedeniyle uyguladıkları takiye asla gerceği saklamak değildir.(Yazdıklarınızı buna dayanarak yazdığınız izlenimi doğduğu için bunu peşinen yazdım)
Diğer inançlarda olduğu gibi alevilikte gizli kalmasıgereken hiç birşey yoktur.(Biz kuranı herkesin herkesin anlayacağı bir dille yazdık) Yıllarca süslü bir kılıfın içinde duvarda asılı olan kuranı okumayalım diye kutsallığını bahne ettiler.Bu gün artık duvardan indirip okumaya başladık.Şİmdide sırlarla düşünmemizimi engelleyecekler.Yapmayın beyler alevilik düşünme ,yorumlama,yenileme,ilerleme..... demektir.Aleviler için hiç bir sır sır olmamalıdır. Alevilik sırrı; insanı anlamak,anladığını aşikar etmek ve insana yönelmektir.

Hararet nardadır sac da değildir
Keramet baştadır taçda değildir
Her ne arar isen kendinde ara
Kudü'te Mekke'de Haçta değildir

can cana

din_adami
01.01.2006, 21:49
bence sırrı açıklasak bıle çoğu insanlar bızım bildiğimiz gerçekleri yalanlıcaklardır.. bazılarıda gururuna yediremeyıp gelip kavga çıkartacak ve sonra iç savaş başlıcak....

özgür_denizim
13.01.2006, 14:04
bizler yıllar boyunca türkülerimizle ağıtlarımız sevdalarımızı anlattık bence şiir bize göre değil biz türkülerimizi yazıp söyleyelim bizim işimiz bu şiir bize göre değil

GERÇEĞE HÜ
Gözleyi gözleyi gözüm dört oldu
Ali'm ne yatarsın günlerin geldi
Korular kalmadı, kara yurt oldu

Kızılırmak bendinden boşan
Hama'dan Mardin'den Sivas'a döşen
Düldül eğerlendi Zülfikâr kuşan

selin
04.03.2006, 09:38
Selam Canlar

Bence O sırra Hazreti Aliden Başka Kimse erememiş ve o bilgi ve kemale ulaşamamıştır. Çünkü O sırra ermek için Hazreti Ali Olmak Yaratan Olmak gerekir Yaradanın sırrı Ali'de Ali'nin Sırrıda Arıda gizlidir. Beygamberimiz Hazreti Muhammed bile ben ALİ'nin sırrına eremedim diye söylerdi. Biliyorsunuzdur bizde 4 kapı 40 makam vardır bu 4 kapı ve kırk makama olaşan kamil insanın bile bu sıra tam vakıf olamazlar, Onun içindirki Aleviliğin sırrı büyüktür bizler ancak bu sırrın çok azına vakıf olabilmişizdir ve çok azın biliyoruz

Hacı Bektaş Veli'nin dediği gibi

Hararet nardadır tacda değil
Keramet baştadır tacde değil
Herne ararsan kendinde ara
Kabe'de kudüs'de hacda değil

derviscemal
04.03.2006, 10:01
Sevgili Arkadaşlar bu soruya cevap vermek için gerçekten sırra ermek mi gerek diye düşündüm önce, sevgili can bence soruyu sorarken malesef bir ton eksikliklerle sormuşsun olay da almış başını gitmiş.

Alevi inancında sırra ermek demek Allah dostu olmak demektir. Hak katına ulaşmak demektir. Yoksa bizlerin arasında sakladığı bir sır yoktur bazı arkaşlarımız böyle algılamış sanırım.

Bunlara keramet göstermekte diyebiliriz kısacası; örneğin Baş köylü hasan efendinin elindeki sulu demir mafraşadayı fırlattığı ve içindeki suyun dökülmediğini duymuşsunuzdur. Buda Baş köylü Hasan Efendinin sırra erdiğini göstermektedir. Örneğin Hünkar Hacı Bektaş Veli dergahında yetişmiş derviş cemalin asanını değdiği her ağacın birden bire yeşillenmesi onun sırra erdiğini göstermektedir. Bu örnekleri uzatıp gitmek mümkündür. Anlaşılması için örneklerle belirtim..

Sevgi ve saygılarımla..

selin
04.03.2006, 10:25
can dost

Dediğinde haklısın ama sırrın sadece gösterildiği yanı beynimizin alacağı kadarını biliyoruz.

söylediğin gibi bazı insanlar bu sırrın sadece küçük bir kısmına valıf olmuşlardır yani kamili insan olmuşlardır amma sırı hakka erememişlerdir.

o sıra ermek için Hazreti Ali olmak yanı Rabbimizin sırrına ermek gerekir diyorum

Şahmati
04.03.2006, 10:32
Sn derviscemal'in ifade buyurdugu gibi bir cok kimseyi asiyor bu soru ve ne soylesek doldurmak zor oluyor lakin forumda isek gereginide cekinmeden yerine getirecegiz kuskusuz..

Cevap olarak bende anladigimi alinti dortlukler ile dile getireyim..

Bir nefes de derki;

Nice yüz bin yıllar kandilde durdun
Atanın belinden madere geldin
Anın için halkı gümana saldın
Bin bir dondan baş gösterdin ya Ali!

Burdan yola cikarak;

Aynayı tuttum yüzüme Ali göründü gözüme.
Nazar eyledim özüme Ali göründü gözüme
Hilmi Dedebaba

Ermislerin ulastiklari mertebelerde sir kalmayacagini dusunuyorum.
Meyvalari ise guzel dortluklerde buluyoruz.

Yunus Emre de oldugu gibi;
"Ne varliga sevinirim, ne yokluga yerinirim"..

Sirlar dortluklerde arkadaslar, gonul gozu ile bakmaya ve bu yolda yurumeye devam ettikce gorecegiz.

Fakat icinde bulundugumuz dunya buna ne kadar izin verecek.

Gorecegiz...

meymane_usari
04.03.2006, 19:21
Kendisi de Alevi olan ve “Alevilerin Büyük Sırrı” adlı bir kitap yazan yayıncı Ünsal Öztürk; “Alevilikte Allah anlayışı yoktur.” / Yurt Yayınları’ndan çıkacak olan ve bu yayınevinin sahibi olan Ünsal Öztürk tarafından kaleme alınan “Alevilerin Büyük Sırrı”, hayli tartışılacak gibi görünüyor. Kayseri kökenli bir Alevi olan Öztürk, kendileri için inançlarının neredeyse felsefi temeli olarak kabul ettikleri “Kırklar Cemi-Meclisi’nin Sırrı”nı çözdüğünü iddia ediyor.

Nedir “Alevilerin Büyük Sırrı”?

Bizimkiler kendilerine “Hak Ehli Erenleri” adını verirlerdi. Alevi sözcüğünü ilk kullanan Baha Sait’tir. Yani, her bilginin insanın kendisinde olduğuna ve her olgunun merkezinde insan olduğuna inanırlar. Onlar için her şey insanda başlar ve biter. İşin temeli şudur: Tek ve çok tanrılı dinlerin tümü yaradılış teorisine inanmaktadır. Oysa, bilim bu inanışı reddetmektedir. Din insanın çamurdan yaratıldığını söyler.

Kuran’ın Hac Süresi’nin 5. Ayeti “Biz sizi topraktan, sonra az bir sudan yarattık” der. Aleviler buna inanmıyorlar mı?

Aleviler öz olarak anneler ve babalardan oluştuklarına inanırlar. Alevilikte, Hak Ehli Erenleri’nde yaradılış yoktur. Bilimin savunduğu evrimci teze inanmışlardır. İslam öncesinde de böyleydi. Benim görüşüm, İslam’la birlikte Alevilerin kendi görüşlerini “sır” etmiş olduklarıdır. Bu sır da doğuşla ilgilidir.

Bu sırrı çözdüğünüzü söylüyorsunuz?

Sır insanın doğuşudur. Alevilerde ölünün kefenlenmesi geleneği, sırrın başlangıç noktasıdır. Ölüyü tamamen örten iki katlı ve dış kefenin altında “yakasız gömlek” denilen, ancak ölüyü boydan boya örtmeyen bir iç kefen vardır. Bu kefene ölünün cinsel organını örttüğü için, “sır örtüsü” de denir. Edep örtüsü yerine sır örtüsü denmesinin nedeni de, Alevilerin sırrını saklamasıdır. Çünkü cinsel organlar, üreme organlarıdır. Sır, birleşmede, üremededir.

Bu, herkesin bildiği bir gerçek, sır bunun neresinde?

Alevilerde temelde Allah anlayışı yoktur. Yaradılışa inanmazlar. Aleviler, insanın evrimci bir mantıkla yaratıldığına inanırlar; ancak, Müslüman olmak zorunda kaldıklarında, bu inanışlarını saklamak zorunda kalmışlardır. Bu sırrı bildiğini inandığım Başköylü Hasan Efendi adlı Alevi piri, “Varlığın Doğuşu” adlı kitabında bu konuyu şöyle açıklar: “Baba mayayı ana sütüne katar, ana rahminde vücut tutar. Mayalanan maya 40 gün mayada kalır. 41. gün vücut hasıl olur.” Yani anne rahmindeki mayalanma 40 gün sürer. 41. gününde insanın ilk şekli oluşur. İlk insanın oluşumu 40. günden sonra, 41. günde gerçekleşir. Anne rehminde bebeğin ilk nüvesi tamamlanır. Bu da Alevi inancında çok önemli bir yer işgal eden “Kırklar Cemi-Meclisi” inancıdır.

Kırklar Cemi-Meclisi nedir?

“Kırklar Cemi”, insanın ilk kez belirmesi, ilk insanın ana rahminde toparlanması, cem olmasıdır. Bu da başka bir alemde, “Kubbe-i Rahman’da yani ana rahminde gerçekleşmektedir. Cem kavramı anne rahminde oluşan insanın ilk toparlanmasını, cem olmasını anlatmaktadır. Kırklar cemi ve semah insanın ana rahminde mayalandığı ilk 40 gün ile ilgilidir. 40 günden sonra da 41 yoktur. Yani Kırklar bir’e dönüşmektedir. Zaten Kırklar söylencesi’nin bütün anlatımları da buna dönüktür. Kırklar cinsiyetsizdir, cinsiyet henüz oluşmamıştır. Bu yüzden Sırrı Hakikat Kapısı’ndan geçip Kırklar Cemi’ne girenlerin cinsiyetinin olmadığı kabul edilir. Bir başka değişle, Adem’in Allah tarafından çamura şekil verilerek; kadının da onun kaburgasından yaratıldığı inanışına karşı, Aleviler evrimci bir mantıkla meseleye bakarlar. Ve insanın evriminin bir sonucu olarak doğduğuna inanırlar. Kırklar Cemi’yle de, erkeğin spermlerinin, kadının rahim içinde bulunan yumurtasını döllemesiyle ortaya çıkan embriyonun yolculuğunu tasvir ederler. Sözle söylenemeyen bilimsel gerçeğin dans ile anlatılmasıdır. İlk 40 günün anlatılmasıdır. Alevi inanışı bu bilimsel düşüncenin sır edilmesidir.

Müslüman gibi görülen, ancak kendi içlerinde evrim inancını yaşamaya çalışan bigr topluluktan mı bahsediyorsunuz?

Tam da öyle. Alevilerin bilimle ilgileri var, dinle ilgileri yok. Kendilerini “Hak Ehli Erenleri” diye tanımlayan bir grup, İslam kapıyı çaldığında korkudan, “Biz de Müslüman olduk” diyorlar. Ama kendi inançlarını, bir nevi Sebataycılar gibi sırra büründürüyorlar. Aslında kendi dünyalarında doğuma inanıyorlar. Bunlar, çok büyük bir ihtimalle Harran Üniversitesi ya da bu üniversiteye bağlı cevredeki eğitim kurumlarında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunların ortaya koyduğu bilim felsefesi de zamanla, özellikle Anadolu coğrafyasına yayılıyor. Bu felsefeye inananan topluluklar sayesinde kitleselleşiyorlar. Örneğin Baba İshak, Baba İlyas gibi erenlerin köyleri Harran etrafındadır. Onların izlerini sürerseniz, o coğrafyaya ulaşırsınız.

Aleviler için “Orta Asya’dan gelen Türklerdir” deniyor. Siz bu tezi ret mi ediyorsunuz?

Aleviliğin Orta Asya’dan gelmediği bellidir. İddiam da şudur, bundan böyle hiç kimse Alevilerin cemlerinin ve semahlarının Orta Asya’dan eski Türk inançlarından ve Şaman ayinlerinden geldiğini söyleyemez. Çünkü aralarında çok farklı kozmik ve mitolojik farklılıklar var. Birbirine çok zıt iki sistemdir. Orta Asya kültürü ve Şaman, Kutup Yıldızı merkezli düşünür, dünya merkezli düşünmez. İnanışa göre Kutup Yıldızı’nın etrafında dönen bütün gök cisimleri dönmektedirler. Orta Asya’dan gelmedikleri bellidir ama kimdir bu Aleviler? Dediğim gibi evrimci düşünceyi benimsemiş farklı topluluklardır.

Bu sırrı saklayanlarn, bir süre sonra kendi cemaatinden de mi bu sırrı saklamaya başlıyor?

Eavet kesinlikle! İslam’la tanışılmasının ardından bilgi, sırra büründü. Bir süre sonra sırrı bilenler, özellikle diğer baskıların da etkisiyle Aleviler içinde azalmaya başladı. Sır hak edenlere verilmeye başlandı.

Aleviler içide bir grup var ki, sırrın gerçekte ne anlama geldiğini biliyor ve ona göre mi yaşıyorlar?

Evet! Kesinlikle böyledir. Dedelerin çoğu sırrı bilmez. Mürşit ve Pirler bilirler. Kırklar cemi yaparlar. Kırklar Cemi’ne sadece Mürşitler ve Pirler katılır. Bu cemde kimse oturmaz herkes kendi hizmetlerini kendisi görür ve yaşanan hiçbirşey anlatılmaz. Sır işte burada gizlidir. Şu anda Alevi sırrını bilen olup olmadığını bilmiyorum. Yoksa bu kadar kafa karışıklığı olmazdı. Alevi cemaati içinde Mürşit ve Pir denen iki makam var, bunlar sırrı biliyor ve bunlar sırra göre yaşıyor, zaman zaman bir takım ritüllerde bulunuyorlar. Yunus Emre Kırklar Cemi’nin gerçek anlamını bilen biridir örneğin. Örneğin Yunus Emre diyor ki, “Derviş adını duydum/ derviş yolun dolandım/ yola baktım utandım/ her işim yanlış benim” Yunus, “Sır-ı Hakikat Kapısı’ndan geçtim” diyor. “Yola bakınca geçmişimden utandım, bütün işlerim yanlışmış” diyor.

Bu sırrı bilen son kişi kim sizce?

Başköylü Hasan Efendi, Erzincan’ın Çayırlı yakınlarında bir köyündedir; o, bu sırrı biliyordu. Kitabında da saklıyordu. Ama ben hem ondan hem sırrı bile Alevi ozanlarından öğrendim ve sırrı çözdüm.

Haber : Okan Konuralp
Fotoğraf : Barış Oral

Kitapta böyle anlatılıyor:
Kırklar Meclisi’nin sırrı “...Nihayet dışarıdan gelen 40. kişi Muhammet’in önüne bir üzüm tanesi koyar. Üzümü paylaştırmasını ister. Sonuçta sonradan gelen üzümü de kendisi ezerek Kırklara tattırır. Muhammet’e de tattırır. Artık 40 tamamlanmıştır ve Kırklar coşkuyla aralarına Muhammet’i de alarak, “ Gezegenlerin dünyanın etrafında dolaşımı” gibi semaha kalkarlar. Bu semah tabii ki üryan, yani çıplak olacaktır. Oturan kimse, semahın dışında kalan kimse kalmamıştır meydanda, yani ana rahminde. Artık Kırklar yoktur. Bir’e dönüşmüştür. Anne rahminde ilk insanın 366 azasının oluşumu tamamlanmıştır. Kırklar, 41. günü Muhammet ile tamamlayarak gelecek insanı selamlamaktadır. Semah sırasında Muhammet’in başındaki sarık yere düşer. Kırklar bu sarığı alıp 40 parçaya bölerek bellerine bağlarlar. Kırkların sarığı bellerine bağlaması Göbek Kordonunu ifade etmektedir. Muhammet’in sarığı Alevilerin “kemerbest” sırrını, bebeğin Göbek Kordonunu saklamıştır. Muhammet’i de evine göndermişlerdir. Ali ise Hak’ka yani Bir’e tavaf ederek Kırkların Bir’e dönüşümünü ve Bir’i selamlama ritüelini gerçekleştirmiştir. İşte Alevilerin sırrı budur.“

derviscemal
06.03.2006, 12:12
Sayın zaza alevi;
bu konu daha önceden açılığı için yazınız buraya kaydırılmıştır. Ayrıca lütfen forumumuza kopyala yapıştır mantığı ile yazı yazmayalım okuyalım seçelim bu kadar uzun yazıları bütün üyelerimiz okumamaktadırlar..

yolali
06.03.2006, 23:13
zaza alevi gerçekten ilginç şeyler anlatmışsın ama aleviliğin inançsızlık olarak tanımlanması ve evrime inanıp, allah'ın yaratıcılığına inanmıyorlar diye anlatılması bu alıntı yaptığın kitaptan beni rahatsız eden şeylerdir.

Mirioglu
07.03.2006, 01:59
Arkadaslar bu konuda cok güzel bir beyit eklemek istiyorum, Söyleyenini şu anda hatırlayamıyorum, bütün araştırmalarıma rağmen kaynağını bulamadım bu yüzden tam doğru yazmamış olabilirim, ama en yakın zamanda kaynağı, doğru hali ve sahibi ile birlikte yeniden eklemeye çalışacam.

Benim ilmim öyle bir şey ki,

Size açıklarsam eğer,

Dersiniz " sen putlara taparmışsın meğer"

Bu yazdıklarınız nekadar kaçamak ve sadece yorum olsada yinede daha farklı şeylerin yazıldığını görmekten iyidir... Beni anlayacakların olacaklarını umuyorum...