Orijinalini görmek için tıklayınız : Muharrem orucu: 9 - 21 Ocak 2008

Alevimen
03.01.2008, 12:03
Matem orucu 12 gündür, 10-21 Ocak arası. 9 Ocak yatmadan önce niyet edilerek oruç başlanır, 21 Ocak akşam yani 12 gün sonra oruç sonlanır.

Geçen yılın topiği:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=25418

Bu yıl muharrem orucu tutacaklara, adında topik:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=38248

Aşure malzemesi ve pişirmesi:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=26097

Saygılar
Alevimen

cawres62
03.01.2008, 12:10
Gelın canlar 12 ımamınların matemlerın beraber paylaşalım onların yolunda gıdelım onlrı unutmaylım.....

sausen
03.01.2008, 12:14
Merhaba Canlar,

Allah şimdiden Oniki İmamların yolunda gidenlerin yanında olsun...
Allah herkesin orucunu kabul etsin...

Saygılarımla...

yurek_cagrısı
03.01.2008, 12:17
oruç tutacak olan arkadaşların oruçlarını allah kabul etsin şimdiden..

AnGeNehM
03.01.2008, 13:48
Matem orucu 12 gündür, 10-21 Ocak arası. 9 Ocak yatmadan önce niyet edilerek oruç başlanır, 21 Ocak akşam yani 12 gün sonra oruç sonlanır.

Geçen yılın topiği:

Bu yıl muharrem orucu tutacaklara, adında topik:

Aşure malzemesi ve pişirmesi:

Saygılar
Alevimen

Syn Alevimen Muharremde forumumuzun mavi temesı siyah olacak inş değilmi?

Muharrem ayında oruç tutacak tüm canların nitertleri yasları kabul ola.

Kerbela şehitleri sonsuza denk ölümsüzdür.

huseyn
03.01.2008, 16:31
oniki imam ışığımız olsun..

AleviKürt
03.01.2008, 16:52

Saygılar
Alevimen

Yani Matem orucu Muharremin 1inde baslar öyle mi?

Peki oructa Asure gününün önemi ne oluyor? Asure günü 19 ocak oluyor, ve oruc 2 gün sonra bitiyor.

Meraktan soruyorum.

Selamlar

Findorin
03.01.2008, 17:39
Bu senede 12 gün tutmayı düşünüyorum hatırlattığın için teşekkürler.

Alevimen
03.01.2008, 18:15
Yani Matem orucu Muharremin 1inde baslar öyle mi?

Peki oructa Asure gününün önemi ne oluyor? Asure günü 19 ocak oluyor, ve oruc 2 gün sonra bitiyor.

Meraktan soruyorum.

Selamlar

Geçen sene bu konuda mesaj yazdım:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=339480#post339480
Bakalım daha neler duyacaksın..
Zamanında Yahudiler 10 Muharremde oruç tutmaya başlamışlardır çünkü onlar için o gün güzel bir gündü, Firavun'dan (Pharao) kurtulmuşlardı -> Musa - Firavun rivayetleri..
Son Peygamberde bunu öğrendiğinde 10 Muharremde herkese oruç emri verir yani farz olur. O zamanlar ramazan orucu diye bir kavram bile yoktu.
Yani aşure nin anlamı: güzel, olumlu, iyi demektir
Mesela Nuh'un gemisi kurtulduğundada aşure pişirdi.

Aşure gününde yani 10 Muharrem'de Kerbela'da insanlara zulüm ettiler, Yezitler (Emevi sempatizanlar).
Aleviler 1-12 Muharrem arası yaş tutar, matem günlerinden sonra aşuremizi pişiririz.

AnGeNehM
03.01.2008, 19:07
http://s.azbuz.com/uploads/images/25/85/5000000002585704.gif

Merhaba Sevgili canlar...

Muharrem Matemi;

Hepimizin bileceği üzere Muharrem (matem) ayımız geliyor ve ibadetlerimizi en sık yaşadığımız bu dönemde Kerbelada şehit düşen Hz Hüseyin başta olmak üzer onun kader arkadaşlarını anıyoruz ve 12 imamlara olan bağlılığımızı gösteriyor,pekiştiriyoruz ve Kerbelanın bitmek bilmeyen acısını yüzyıllardır yüreklerimizde yaşayarak yasımızı sürdürüyoruz.

Masum-u pak;

Masum-u Pak orucunda ise çocuklara edilen eziyet,zulümleri protesto ediyor ve yine onlarında yasını tutuyoruz.

Yani adı üstünde masum çocukların günahsız çocukların katledilmesinin yasını tutuyoruz.

Tarihler;

Bu yıl 2008 Ocak ayının 6sının gecesinde niyet edip 3 gün Masum-u Pak orucu tutuluyor.

Ocak ayının 9 u gecesi Muharreme niyet edilir ve 10 uından itibaren 12 gün boyunca Muharrem matemini yaşıyacağız ve yasını tutacağız.

Muharrem'in bitişi ise Aşure gününe denk geliyor.

Kerbela tarihi;(forumumuzdan alıntıdır) (http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=335418&postcount=1)

Hz. Muhammed`in kızı Fatma`nın ve Hz. Ali`nin oğlu Hz. Hüseyin, haksız olarak iktidarı ele geçirmiş olan Muaviye`nin oğlu Yezid`e biat etmeyi –onu halife olarak tanımayı- reddetti. Kufe halkının kendisini desteklemesi ve Kufe`ye davet etmeleri üzerine Hz. Hüseyin, 68 0yılında yaklaşık 100 kişi ile birlikte, İslam adına çeşitli zulüm ve haksız uygulamalar yapan Yezid`e karşı savaşmak üzere Mekke`den Kufe `ye hareket etti. Bugün Irak sınırları içinde olan Kerbela`da Yezid`in askerleri, Hz. Hüseyin ve taraftarlarının önünü keserek onları günlerce susuz bıraktılar ve sonunda Hz. Hüseyin savaşmak zorunda bıraktılar. Hicretin 61. yılının 10 Muharrem cuma günü (18 Ekim 680) öğle vakti Hz. Hüseyin`i ve toplam 72 kişiyi binlerce askerden oluşan Yezid`in ordusu şehit etti.

Hz. Hüseyin`in haksızlığa karşı bu cesur direnişi ve ölümüne mücadelesi, Anadolu Alevilerinde çocuk eğitiminde „haksızlığa karşı gelmek, haksızlık yapmamak, haksızlığa uğrayanların yanında olmak“ şeklinde önemli bir yer tutar.

Kerbela Katliamı, Anadolu Alevilerinde her yıl Muharrem ayında anılır ve lanetlenir. Bu katliamda hasta olması nedeniyle Hz. İmam Zeynel Abidin`in kurtulması ve Hz. Ali`nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah`a şükredilir.

Sevgili canlar,öncelikle şunları belirtmek istiyorum,insanlar bu tür ortamlarda bilgiler kazanamayıp yada cemevlerine gidemeyipte Muharrem de oruç tutacak olabilirler.
Son günlerde AKP nin sözde alevi açılımı kapsamında bazı asimile girişimleri başlatılmış bulunmaktadır.
Onlara göre Muharrem ayınca iftar diye birşey varmış.
Oysa bizler özellikle saatimiz geldi diye şaaşalı sofralarda iftar yapmıyoruz.
Tabiri caizse bizimki oruç açmak oluyor daha fazla.
Bundan ziyade yine bazı söylentilere göre oruçlarımızı akşam ramazanda iftar için okunan ezandan (sanırım akşam ezanı oluyor) 5 dakika sonra oruçlarımızı açacağımız söyleniyor :@ oysa bizlerin camii ile bir bağlantısı olmadığı için tamamen bir asimile çabası olarak değerlendiriyorum ve AKP nin Alevi açılımını kaale almamanızı öneriyorum.
Bizlerin ibadetlerine göre ise orucumuzu akşam hava karardı denecek kadar bir karanlık çöktükten sonra açıyoruz.
Buda yine benim tahmini saatim Bursaya göre 17:15 civarına tekabül ediyor.
Kesinlikle ince kurallar yoktur canlar,bu yüzden bu konuda kendinizi sıkmayınız.
Mesela benim 17:00 da sınavlarım olacak ben sınavlardan sonra 18:00 civarı açmayı düşünüyorum orucumu..

Bu hatırlatmalarıda yaptıktan sonra yasımızı nasıl tutacağımız konusunda biraz bilgiler vermek istiyorum;

*Muharremde sahur yoktur!Bir sonraki günen başlangıcı olan gece saat 00:00 dan önce yemeğimizi yiyiyor ve niyet ediyoruz.

*Sonraki günün akşamı hava kararıncaya kadarda orucumuzu açmıyoruz.(Yukarda detayıyla bahsettim bu konudan)

*Sevgili canlar öncelikle kesinlikle ve kesinlikle şaşaalı softalardan uzak duruyoruz.Tıklıktan çıkmış gibi akşam orucumuzu açtığımızda şaşaalı sofralara oturmuyoruz.Sonuçta yas tutuyoruz ve olabildiğince sade yemekler ile orucumuzu açıyoruz.

*Muharrem ayında su içmiyoruz.Ben bunu daha çok su içmemeye çalışıyoruz diye değerlendiyorum.Yine içecekler meşrubatlar içmeye gayret edelim.Buda demek oluyorki orucumuzu su yada hurma gibi özellikle herhangi birşeyle açmamaya özen gösteriyoruz.

*Hepinizin bileceği üzere Muharrem ayında et te kesinlikle yemiyoruz.Et yememekle beraber sofralarımıza etli yemeklerde koymuyoruz aynı zamanda.

*Oruç süresince bıçak ve kesici aletlerle keyfi oynamıyoruz,mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyoruz(ev hanımlarının mutfaktaki ihtiyaçları hariç)

*Eğlencelerden,düğünlerden,yüksek sesli şarkılardan kaçınıyoruz.Bu özellikle dikkat etmemiz gereken birşeydir.

*Muharrem matemi boyunca hiçbir canlıya hiçbir zarar vermemekle beraber aynı zamanda insanları üzmemeye onlarla tartışmamamaya ve kalplerini kırmamaya önemle dikkat ediyoruz.

*Ben kendim için bunu söylemek istiyorum tamamen babamdan öğrendiğim kadarıyla lüks yataklarda değilde daha esiklere özgü şekilde yer yatakları açarak yerde halının üzerine serilen birşeyin üzerinde yatmanızı öneririm.Ben bu şekilde yapacağım

*Yine kendim kesinlikle sakal traşı olmamaya özen gösteriyorum canlar.Bunu yine kendim iin söylüyorum çünkü kendimn öğrenciyim.Çalışan vardır traş olmak zorunda olan vardır o yüzden Önmeli olan dış görüşünün değil içimizde yaşadığımız acının olduğunu hatırlatarak imkanı olanların traş olmamasınıda istiyorum.

*Yine genelde insanların dikkat ettiği bir husus ise koyu giysiler giyinmektedir.Mesela mahallemizdeki sivaslılar Madımak katliamından ötürü sadece Muharrem değil genelde zaten siyah giyinmeye özen gösterirler özellikle ev hanımları.Bunu ise mümkün olduğunca muharremde yapmanızı rica ediyorum.

*Muharrem boyunca 2 Perşembe görcez,imkanı olan canların Cemevlerine gitmesi ibadet etmesini ve Alevilikle ilgili kitaplar okumasını insanlara birşeyler öğretmesini hiç olmazda forumda bunu üstlenmesini rica ediyorum

Sevgili canlar eklemek istediğim şeyler oldukça ve sizlerden gelen istekler doğrultusunda hatalarım yada eksimlerimde dahil sizin söylediklerinizide özellikle ilk mesaj olduğu için buraya eklemeye özen göstereceğim.Mesajımı mümkün olduğunca editleyeceğim.

Yine bir konuya özellikle değinmek istiyorum;
Ramazan ayında oruç tutanların sürekli şikayetçi oldukları bir durum söz konusudur.
Aleviler bizim gözlerimizin önünde sürekli yemek yiyiyor sigara içiyor v.s söylentiler vardır.
Unutmayalım ki Ramazan ayı en çok trafik kazalarının olduğu ve insanları en asabi olduğu asayişlere gelen ihbarlar vesilesiyle en fazla kavgaların yaşandığı zamandır.
Bizler ise bu tür şeylere gerçekten dikkat etmeliyiz.
Açlığın insanın sinirlerine etki ettiği konusunda bilimsel çalışmalar mevcuttur evet ama insan nefsine hakim olduktan sonra yine bu tür olaylardan uzak durabiliriz.
Hepimizin bildiği gibi bizim orucumuzu çook nadir insanlar dışında sünniler tutmazlar.
Bizler ise karşımızda sürekli yemek yiyen ve sigara içen birşeyler içen insanlarla münakaşaya girmemeliyiz ve sakin olmalıyız.
İnsanların bizim ibadetlerimiz hakkında bilgileri olmayabilir.
Bu bizlerin değil onların sorunudur.Bizler Hz Hüseyin ve tüm Kerbela şehitlerinin sonsuz acısını yüreğimizde yaşadıktan sonra yapmamız gereken başka birşey kalmamıştır diye düşünüyorum.

Aşure(Âşura) günü;

Muharrem ayının bitiminde aşure pişirilir(kimi yörelere göre Aşura).Aşure 12 imamları temsil eden 12 farklı (bakla, nohut, buğday, kuru incir, nar taneleri, kestane, fındık, fıstık, kuru üzüm) gibi farklı malzeme kullanılır.Aynı zamanda bazı yörelerde kullanılmasada içine şeker katılır.Yine bazı yörelerde ise üzerine tarçın tozu yada ceviziçi serpilir.

Forumumuzda Aşure ile ilgili topic;

Forumumuzda Muharrem matemi ile ilgili birkaç topic;

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=37253

Muharremdeki dualar;

Genel olarak orucumuzu açtığımızda şu dua okunur;

“B-ism-i Şâh, Allah Allah!

İmam Hüseyin’e, onun soyuna ve dostlarına selâm olsun! Yezide, soyuna ve yandaşlarına sed hezaran (yüz bin kere) lanet olsun!

Hak matem oruçlarımızı kabul eylesin. Gerçeğe Hü!”

Yas bittiğinde Aşure pişirilirken okunacak dua;

Bârekallah, şehidler Şâhı İmam Hüseyin Efendimiz’in ve Kerbelâ şehidlerinin yüce ruhlarının şâd olması için bârekallah!
Cümle erenlerin ruhları için bârekallah!
Kurbanlarımızın kabülü için bârekallah!
Âhirete göçenlerimiz ve yaşamakta olanlarımız için bârekallah!
Gökten hayırlı rahmet, yerden hayırlı bereket vermesi için bârekallah!
Muhammed Mustafa, Ali el-Murtaza, İmam Hasan, İmam Hüseyin, Kerbela şehitleri ve Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli hakkı için barekallah!
Gerçeğe Hü!”

Aşure yendikten sonra ise;

Allah-Muhammed ya Ali!
Oniki İmam Efendilerimiz’in ruh-u revanları şad-ü handan ola!
Münkir-münafıklar mat ola!
Müminler şad ola!
Cümlemize Hak’dan hayırlı kısmetlerin verilmesi için Nur-u Nebi, kerem-i Ali, Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli demine Hü!

http://img172.imageshack.us/img172/2594/hnkarjn8.jpg

Alevimen
03.01.2008, 19:28
Arkadaş muharremin 10. günü aşure pişirilmez bu tipik suni toplumun etkisinde gelen bir gelenektir, aleviler matem zamanında sevinci ve olumluluğu simgeleyen aşureyi pişirmez bu birdefa birbirine zıt olan olgudur. Matem biter sonra aşure pişirilir, dağıtılır, yenilir.
10 Muharrem alevi olmayanlar için aşura günüdür yani aslında genel olarak anadolu daki halklar tarafından kabul edilen birşeydir ama kerbela olaylarına denk geldiği için bu tarih matem orucun sonuna itilmiştir.

Ayrıca ne demişsin, 'çok su içmemeye çalışyoruz' dostum buda ne oluyor, ya tam ya hiç yani fazlası azı yoktur bunun, sade temiz su içilmez bunun azı çoğu yoktur. Su ihtiyacını başka sıvılar'dan alacaksın fakat genelde çay tercih edilmez, kırmızı kana benzediği için.

9 ocak itibaren 12 gün demişsin, buda tam doğru deyildir. 9 ocak gece başlanır yani 9 ocak itibaren 12 gün deyil, 10 ocak ilk gün..

Bunu demişsin:
Muharrem matemi boyunca hiçbir canlıya hiçbir zarar vermemekle beraber aynı zamanda insanları üzmemeye onlarla tartışmamamaya ve kalplerini kırmamaya önemle dikkat ediyoruz.
Dostum bir alevi, hayatı boyunca bu yazılmamış kuralı uygulamalıdır!!

Ayrıca yerde yatacaksınız diye öneri vermişsin, bu çağda biliyoruz ki fiziki yönde eğer rahatsızlık yaratıyorsa muhakak döşeklerden vaz geçilmemeli, yerde yatarak belini inciterek (aynı anda doktorlar tarafından bazen tavsiye edilen birşeydir yani her insan için farklı) matem olmaz bu oruçda vucüda işkence yapılmıyor, aç kalmak sonra tıkanmak olayı gibi.. Ruhen bir oruçtur, ruh haz duymalı. Matem orucunu ve kerbela olayını araştırıp, öğrenmek devam anlatmakda orucun görevlerindendir..

Siyah elbise giymek şart deyildir önemli olan mütevazi giyim kuşam, elbiseden, hareketlerden, konuşmaya kadar normalden daha dikkatlı davranılması gerekiyor yani insan gözü sadece dokunabileceği şeyleri/eşyaları görebiliyor.

Yazdığın keskin alet / bıcak olayı: soğan kesmekden geliyor, soğanın bildiğimiz gibi 'kafası' olduğu için kesilmez, buna benzer 'kafası' olan her tür yiyecek/eşya kesilmemesi gerekiyor.

AnGeNehM
03.01.2008, 19:36
Evet ekler için teşekkür ederim.Aşure konusunu da düzelttim

Mümkün olduğunca fazla yerde bilgiler topladım birçoğunuda kendim yazdım.

Genelde zaten tavsiye türü oldu bu yüzden.

6 sının gecesi Masum-u Pak'a niyet ediyoruz yazmıştım.

Yani 7-8-9 dan basediyorum.
Buda demek oluyorki 10 undan itibaren Muharrem orucunuz başlamasına değinmek istedim.
Sanırım bir telafuz hatası olmuş.6 sının gevesi Masum-u Pak'a 9 unun gecesin yani Masum-u pakın 3. günü ise Muharreme niyet edilir.
Yani 10 una denk geliyor evet.9 unun gecesi olarak düzelttim orayıda.

temizkopat
03.01.2008, 19:48
http://www.taab.nl/Submenu/Islam/imamali/hz.ali.jpg
Hz.Ali'ye Can Kurban
Bende AnGeNehm rumuzlu üyemizin yayınlamak istediği resmini göstermek istedim
Saygılarımla
Haşim

AleviKürt
03.01.2008, 21:19
Cok aydinlatici ve güzel bir yazi yazmisin AnGeNehM dost. Ellerine saglik.

Ek olarak, orucumuzu tutmak isteyen canlarin bilgilerine; aslinda camasir degistirmek ve yikanmak oruc süresinde yapilmaz.

Güvenilir ve dogru buldugum bir kaynagi sizinle paylasmak istiyorum. AleviAkademisi sitesinden:

http://www.aleviakademisi.de/site/content/view/30/

AleviAkadamesi, internette Alevilik ile ilgili olan siteler arasinda en begendigim sitedir.

Simdilik kendimce negatif buldugum hic bir yanina rastlamadim.

AleviKürt
03.01.2008, 21:48
Arkadaslar, bu kurallar Masumu pak orucu icin de mi gecerli?

Masumu pak orucunun simdiden bilecegimiz özellikleri varmi?

gallep
08.01.2008, 16:20
bence var, çünkü masumu pak orucu da aynı olayla bağlantılı.ben bugünden tutmaya başladım. tek üzüntümüz imam hüseyin olsun

AnGeNehM
10.01.2008, 00:17
Sevgili canlar,

Muharrem boyunca eğlence / mizah türü topiclerden ziyade forumun ana ve ilk kategorisi olan Alevilik kategorisine ilgi göstereceğinizden hiç şüphem yoktur.Bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum.

Teşekkürler şimdiden

Alevimen
10.01.2008, 00:18
Bu arada bir not daha düşmek istiyorum, tek gün oruç tutmak isteyenler lütfen 2 gün yapsın çünkü bu matem orucunda 12 gün olmuyorsa geleneksel olarak 2er, 4er, 6er... gün tutulur.