Orijinalini görmek için tıklayınız : İçkinin duası olurmu?
Arkadaşlar; ben bir arkadaşın kına gecesine gittim.Kına gecesinden sonra yemek verildi,yemegin duası okundu daha sonrada bir tepside rakı şişeleri geldi dedemiz bu rakı şişelerinin duasınıda okudu bu bana garip geldi.
Sizce içkinin duası okunurmu?
spartacus 05.01.2008, 19:38 Hristiyanlıkta şarap kutsal biliyorum.
İslam dininde haram olarak kabul görmüştür.
Alevilikteki dem ise ehlilleşmektir. Bunun alkolle alakası yoktur.
Dolayısıyla dede kendi zaafiyetini duayla kamufule etmiş.
Arkadaşlar; ben bir arkadaşın kına gecesine gittim.Kına gecesinden sonra yemek verildi,yemegin duası okundu daha sonrada bir tepside rakı şişeleri geldi dedemiz bu rakı şişelerinin duasınıda okudu bu bana garip geldi.
içki duası olduğunu sanmıyorum.. tarikat falan desek hadi olması mümkün.. ama,
daha önce böyle bir dua duymadım... belki yöreye özgü bir anlamı vardır... o sebepten olabilir belki... yoksa başka türlüsünü açıklamak mümkün değil... tabi bunlar bir fikir... böyle bir durum varsa da bilen arkadaşlar bizide aydınlatırsa iyi olur...
içki duası olduğunu sanmıyorum.. tarikat falan desek hadi olması mümkün.. ama,
daha önce böyle bir dua duymadım... belki yöreye özgü bir anlamı vardır... o sebepten olabilir belki... yoksa başka türlüsünü açıklamak mümkün değil... tabi bunlar bir fikir... böyle bir durum varsa da bilen arkadaşlar bizide aydınlatırsa iyi olur...
Alevilikte yok böyle bir durum. Bu örnekte anlatılan olay dedenin şahsına münhasır bir durum olabilir. Yani alevilikle ilgili bir öğreti veya inanış değil.
Alevilikte yok böyle bir durum. Bu örnekte anlatılan olay dedenin şahsına münhasır bir durum olabilir. Yani alevilikle ilgili bir öğreti veya inanış değil.
bende var olduğunu sanmıyorum demiştim.. ama kesin olarakta bilmediğim için "sanmıyorum" kelimesini kullandım.. yine de aydınlattığınız için teşekkürler...
zulfukar 05.01.2008, 21:00 Bakiniz hele! yeni yeni adetlerde türemeye yada türetilmeye calisiliyor!
Alevilikte ickinin ve eglencenin bu sekil bir duasi yoktur! Bu kesinlikle bazilarina yaranmak isteyen o dedenin zaafiyetinin mahsülüdür.
Ben buyuklerimden böyle gördüm böyle ögrendim;Alevilikte kesilen kurbanin ustünede icki icilmez.
Imam huseyin bizlere isik olabilmesi icin kendini Allaha kurban eetikten sonra,yezit onun sehadetini ickiyle kutladi ve onun mübarek basina icki döktü! :(
Icki icmek isteyen gider evinin bir kosesinde,barda yada meyhanede icer.Ama kutsallarimizin bu denli asagilanmasi kabul edilemez!
Saygilar..
Aklıma bir fıkra geldi;
Bektaşi’nin biri her nasılsa camiye gitmiş, yani başında namaz kılan adam.
-Allah’ım! Beni dinden, imandan eksik etme, diye dua ediyormuş. Bektaşi’de başlamış duaya.
- Allah'ım bana bir şişe rakı parası ihsan eyle... Bunu duyan adam.
- Bre dinsiz imansız herif , hiç Allah’tan rakı parası istenir mi?. Bektaşi
- Kızma be Îmanım, herkes kendinde olmayanı ister. Sen biraz daha din, iman istiyorsun. Benim dinim, Îmanım tamamdır, onun için bende rakı parası istiyorum.
:)
babannedemiyeli 05.01.2008, 21:13 ben buna karşıyım canalar
bana ben çocukken sen alevisin dediler hemde iki taraftan ocak
bana babam aleviliği anlatırken hiç ayık değildi bana dedem aleviliği anlarırken oda hiç ayık değildi
artık benim nekadar aleviliği bildiğimi siz tahmin edin
birde kınayı bilmiyorum ama cem ortamındad da oluyor alkol diye duydum ben hiç katılmadım daha doğrusu katılılamadım ama varsa yalnış canlar
yagmur12 05.01.2008, 21:23 Bu yanlışı Dedenin yapmış olması üzücü... Alevi inancıyla ilgisi olmayan, bir bi'dat örneği...
zulfukar 05.01.2008, 21:25 Bu yanlışı Dedenin yapmış olması üzücü... Alevi inancıyla ilgisi olmayan, bir bi'dat örneği...
Aynen katiliyorum arkadasim! Bitatlarla meshur olan halifeleri elestirirken,kendimizde ayni hataya dusmemeliyiz!
saygilar...
Benim katildigim Cem'lerde ne icki icen gordum nede icki duasini duydum. Kinalarda icilen ickinin duasi olmaz icmek istersen icersin ama bunu dedenin yapmasi cok yanlis anlasilmalara sebep olabilir. Boyle bir olay olmussa cok sacma ve yanlis...
yeşiltepe 06.01.2008, 00:37 tabi olur diyen olursa sacma olur arkadaşlar ickinin duası olmaz ama bu bazı yörelerde değişebilir ama iyi araştırmak lazım onu dedeye sormak lazım neden dua verdiğini ozaman belki kendisi bir acıklama yapar neticesi anlaşılır
benim bildigim herşeyin duvası olur yani insan herşey icin duva edebilir
buna bir engel olmadıgını biliyorum bunun yanış veya dogru oldugunu karar vermek cok güc
mesela icki icerken insanlarınbirbirleriyle kavga kalp kırmama v s gibi şeylerin olmaması icin duva edilebilinir
Dede-baba 06.01.2008, 02:08 Arkadaşlar; ben bir arkadaşın kına gecesine gittim.Kına gecesinden sonra yemek verildi,yemegin duası okundu daha sonrada bir tepside rakı şişeleri geldi dedemiz bu rakı şişelerinin duasınıda okudu bu bana garip geldi.
Degerli canlar..
Dügünler de içki içilir bu doğal fakat bunun üzerine bir dua edilmesi.... hele hele "içki duası" diye bir şey yoktur bu uydurma bir şeydir.. ancak az miktarda kişinin kendisine ve de çevresine zarar verden içtilen içki de haram değildir
İsterseniz içkinin Kur'an-i delillerini aşağıda sundum.. bakabilirsiziz::
HAYIRLAR FETOLA , ŞERLER DEF OLA HAK-MUHAMMED-ALİ YOL GÖSTERENİMİZ OLA
Gerçekleri söylemeyen, dine yeni hükümler ekleyen halkı yanıltan "Hakkikati bile bile ve mazereti olmaksizin soylemeyen dilsiz seytandir" Bilerek yada bilmeyerek bütün yanlışlarından ve hatalarımdan Allah'a sığınırım...
Kur'an'nın konu ile ilgili ayetleri incelendiğinde, tam ve doğru tesfirlerde...
"Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz." (Bakara/219)
"Şeytan,aşırıya kaçan içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?" (Maide/90-91)
İçkinin tam olarak yasaklanmadığı, fakat tamamen de helal kılınmadığı burada düşünülmesi ve açıklanması gereken bir durum bulunduğu açıktır.
*** İçki: kişinin düşünme kabiliyetini yitirene kadar içmesi durumunda yada ailesinin geçimini rızkını tehlikeye atacak şekilde içmesi veyahut ta; içki sonucu çevresine zarar vermesi durumunda HARAMDIR. ...
Yine konuyla ilgili Hadisler incelendiğinde de...
***" peygamber bir gece mekke sokaklarında dolaşıyordu... Bir meclisten içeri girdi. İçerde içki içiliyordu hoş bir ortam vardı.. sohbete eşlik etti selam verdi selam aldı çıktı... Başka bir gün tekrar bir meclise girdi. İnsanların Ahlaka ters bir şekilde kadınlı erkekli bir şekilde adaba aykırı davranışları gördü.. kavga ve kargaşaya tanık oldu. Peygamber selam vermedi yüzünü çevirip meclisi terk eyledi..."
Degerli Canlar, gerek hadisler ve gerekse yukarıdaki hadisler incelendiğinde... ve şu soruyu sorduğumuzda "İçki nasıl haramdır?
Yukarıda sıraladığım nedenlerle haram kılınmıştır. Peki O zaman aşırıya gitmeden alınan dozunda olan içki de buna dahil midir? Yoksa içki tümüyle islam dininde yasak mıdır? Sanırım açık ayetlerden ve hadislerden, anlaşıldığı üzere dozunda alınan , bektaşi deyimiyle "dem niyetine" alınan içki helaldir...
Yine Sizin verdiğiniz Ehl-i Beyit imamları da, aşırı şekilde alınan iç.kiye ve bunun yol açtığı kötü durumlara dikkat cekmiş bu şekilde alınan içkinin haram olduğunu belitmişlerdir. burada bir çelişkimiz yok....
***İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah akılları korumak için şarap içmenin terkedilmesini farz kılmıştır." Nehc'ul-Belağa, 252. hikmet
***İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sürekli şarap içen kimse aziz ve celil olan Allah'ı bir putperest gibi karşılar." Kendisine, "Sürekli şarap içen kimdir?" denilince şöyle buyurmuştur: "Her şarap bulduğunda içen kimsedir." el-Hisal, 632/10
Degerli Canlar, dikkat edin "sürekli içen " diyor
***İmam Ali (a.s): "İmtihan üç şeydir: Kadını sevmek ki bu şeytanın kılıcıdır; şarap içmek ki bu da şeytanın tuzağıdır; dirhem ve dinarı sevmek ki bu da şeytanın okudur. Her kim kadınları severse, hayatından nasiplenemez; her kim (alkollü) içecekleri severse, cennet kendisine haram olur ve her kimde dirhem ve dinarı severse, dünyanın kulu olur." [15]el-Bihar, 73/140/12
Doğrudur. içki dikkat edilmez ise , mümtelası olursa her kötülüğün kilidini açandır..
**** İmam Caferi Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünyada sarhoş edici şeyleri kanasıya içen kimse, susuz olarak ölür, susuz olarak haşrolur ve susuz olarak cehenneme girer." Sevab'ul-A'mal, 290/5
***İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah şarabı içenin aklını değiştirmesi, şarap içeni aziz ve celil olan Allah'ı inkara sürüklemesi, Allah'ı ve elçilerini iftiraya sevketmesi, fesat ve cinayet gibi diğer bir çok kötülüklere sebep olması sebebiyle haram kılmıştır." Uyun-u Ahbar'ir-Rıza (a.s), 2/98/2
İŞTE İÇKİNİN HARAM olduğu durumlar bunlardır. Yoksa Bektaşi erkanında alınan "dem" in haramlığı ya da dozunda alınan içki haram değildir.
ALLAH EYVALLAH, ŞEYHEN İLALLAH
Saygı ve Sevgilerimle....
zulfukar 06.01.2008, 02:32 peygamber bir gece mekke sokaklarında dolaşıyordu... Bir meclisten içeri girdi. İçerde içki içiliyordu hoş bir ortam vardı.. sohbete eşlik etti selam verdi selam aldı çıktı... Başka bir gün tekrar bir meclise girdi. İnsanların Ahlaka ters bir şekilde kadınlı erkekli bir şekilde adaba aykırı davranışları gördü.. kavga ve kargaşaya tanık oldu. Peygamber selam vermedi yüzünü çevirip meclisi terk eyledi..."
Sayin dedebaba!
Yukarida vermis oldugunuz hadise buharinin sahihinde rivayet ettigi olaydir ve yalandir!Hem Buhari bilindigi uzre sunni ekolunun temel kaynagidir.Hicbir Ehlibeyt kaynakli yol bu kaynaga itibar etmez!
Digerlerine gelince;Ickinin acik bir sekilde haram kilindigini bildirir.Bunun yaninda sukadar icmenizde bir sakinca yoktur ibaresi bulunmamaktadir.
Yani su soylenmek istenmistir;
Icki haramdir! nedenleride sunlardan ibarettir! Burada ickinin kotulukleri anlatilmaya calisilir.Az icilmesinin serbest oldugu anlasilmaz!
"Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz." (Bakara/219)
Bu ayettede ickinin Haram oldugunu bildirmis ama bazi menfaatlerinin oldugunu da soylemistir ama menfaatlerinin yaninda gunahlarinin daha buyuk oldugunu bildirmistir!
Menfaat demek serbestlik demek degildir!Bu menfaatler gunumuzde alkolun tibbi malzeme olarak kullanilmasi gibi meselelerdir!
Imamlarimizin cevresinden ve onun dostlarindan hickimse icki icmezlerdi.Eger bir serbestlik olsaydi (hasa) o imamlar yada en azindan arenleri icerlerdi!??
Bizde onlarin takipcileri olarak ancak onlara uymakla mukellefiz!
Onlarin yapip yapmadiklari suphesiz bizim icin huccettir!
Icki iciminin dem niyetinede olsa sadece bektasilikte oldugu malumdur ve buda ickinin helal oldugu anlamina gelmez!
Icen yine ickisini icebilir ama bunun Ehlibeyt inancinda helal oldugunu soylemek buyuk bir yanilgi olur!
Peki az alinan icki diyorsunuzda;Bazi insanlar azda alsalar hemen sarhos olabiliyorlar,bazilarida siseleri bitiriyorlar ama yinede birsey olmuyor!? Bunun olcusunu soylemek ve sinir koymakta imkansiz gibidir ve kurallarda kisiden kisiye degismez!
saygilar...
İçkinin duası olurmu?
Readhead Can yazmis.
--------------------------------------------------------------------------------
Sizce içkinin ..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aslinda . Readhead Can, Alevilikte Kabulü mümkün olmayan güzel bir olaya temas etti
Ben su kanidayim" Yüzyillardir süre gelen hatali davranislardan dolayi Aleviligin deyisik yörelerdeki gelenekler bir sonraki nesilin hayatindan kopmaz bir parca haline geliyor "" Ben Aleviliyi öyle gördüm -Öyle öyrendim "" öyle süregelmis günümüze kadar.söyleyenlerde var
Düsünebiliyormusunuz? suanki tele kombinasyon sayesinde dahada güzel bir sekilde, zengin varligimizdan bahsedip birbirimizle bilgi paylasimi yapabiliyoruz.gercek Alevilik mirasi Anadoluda ve Dünyanin öbür kitalarinda örf ve adetlerle birlikte sinifta kaldi. Tabiki dünyanin her yerinde oldugu gibi DEDE raki duasi yapti aleviydi kavrami dogacak ve Düyünde baska bir dine mensup insan olmus olsaydi Aleviliyin temel inancina mal edilecekti. kanaatindeyim
Alevilikte icki duasi olmaz. Keske o, düyünde ciyköfte yapsalardida Dede rakisini öyle icseydi.:lol: afiyet olsun.
Birrahber 06.01.2008, 16:33 şimdi arkadaşlar şunu belirteyim ki içki dediğimiz şeyi ne amaçla tüketiyorsunuz. sarhoş olmak içinmi? sağlık için mi? yoksa aperatiflik şeylerde mi?
kusura bakmayın ama içki denince aklınıza neden direk sünîiler gibi haram geliyor?:innocent:
şimdi arkadaşlar şunu belirteyim ki içki dediğimiz şeyi ne amaçla tüketiyorsunuz. sarhoş olmak içinmi? sağlık için mi? yoksa aperatiflik şeylerde mi?
kusura bakmayın ama içki denince aklınıza neden direk sünîiler gibi haram geliyor?:innocent:
--------------------------------------------------------------------------Birrahber Can -Her seyin asirisi zararli tabiki-" ama asil konu ickinin duasi olurmu? -Benim cok tanidigim iyi niyetli Aleviliyin temelindeki hosgörüyü seven ve keske bende Alevi bir Ailenin evladi olarak dünyaya gelseydim diyen Sunni arkadaslarim var. Ama Konu DEDE düyünde rakiya dua etmis.
Saygilar
zeynoo19 07.01.2008, 01:12 Arkadaşlar içki yüzünden başımıza gelmedik kalmıyor bu pis bir şeydir Allah(cc) bunu haram kılmıştır,hem paramız hem aklımız zarar görüyor zaten 12 imamlar hep uzak durmamızı tavsiye etmiştir,hepimiz alevi toplumundan bu içki uyuşturucusunu uzaklaştırmak için çalışmalıyız,yeşilaya bu konuda yardımcı olmanızı tavsiye ediyorum.
onur melis 07.01.2008, 01:56 ya ben hiç duymadım ama diyer alevi bölgelerindeki geleneklerde varsa onuda bilemem
zulfukar 07.01.2008, 03:20 Yoktur,yoktur ve yine yoktur!Ve asla boyle birsey olmayacaktir! Dede eger bolye birsey yaptiysa;hata bunu yapmasina cesaret veren bizler degilmiyiz?
Herkes bireysel olarak ickisini icer ve kimse buna birsey diyemez.Ama eger buna Alevi inanci kilifini uydurursa,iste o zaman onun kulagini sahimerdan Ali mutlaka cekecektir!
saygilar..
|
|