Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartiliyor??
Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklari üzerindeki insanlar kabaca üçe böِlünebilirdi :
1. Yunan ve Ermeni isyancilar/düsmanlar!
2. insanlarin ezici çogunlugu HILAFET yanlisi Türk ve Kürtler,
ve
3. Osmanli zulmunden çok çekmis olan Aleviler, bu sebepten ve inançlari geregince mustafa Kemal'a destek vermislerdir(Osmanli gitsinde,ne olursa olsun, kim gelirse gelsin mantigi ile)
Mustafa Kemal bunu çok iyi bildigi için sünni-müslümanin yaninda 'müslüman' takilmistir, Alevilerin yaninda Alevi/bektasi, Yahudilerin yaninda Yahudi.
Bunlarin bilincinde olanlar Mustafa Kemalin Alevilerden destek almasi/beklemesi sasirilacak birsey olmadigini kendileride düsünebilir...
Yunanlilari ve Ermenilerden destek almasi veya beklemesi abes oldugu için bunlari saymiyoruz..
Geriye Sünni Türkler ve Sünni Kürtler(hilafetçiler) ve Alevi Türkler ve Alevi Kürtler( anti-Osmanli) kaliyordu....
Kisaca: Aleviler Osmanliya kendi deyimleriyle Yezit düzenine karsi olduklari için Mustafa Kemal i desteklemislerdir, diger taraftan MK'da Anadoluda baska güvenecegi ister maddi ister manevi HIÇBIR destek bulabilecegi bir toplum olmadigini ÇOK IYI biliyordu ve ondan Alevileri sözde 'kurtardi''
Gelelim Tarih ile sabitlenmis GERÇEKLERE.
Atatürk SÜNNI-HANEFI esaslarina dayanan Diyaneti kuruyor..... bunun ِözelikle sünni ve hanefi mezhebinden olmasinin TEK sebebi ALEVILERI ve (sünni) KÜRTLERI assimile etmek için.
Diyanetin kurulmasiyla tekke/zaviye/tarikatlar/dergahlar kapatildi, bu kanunun en çook ALEVILER ve KÜRTLERI vurdu. Kürtlerin doguda Naksibendi tarikatlari kapatildi, Alevilerinde dergahlari. Osmanlinin bile kapatmadigi Haci Bektas dergahi müzeye çevirildi..!!!! Alevi-Bektasi dergahlari üfürkçülerle ayni kefeye koyulup kapatildi.
Diger taraftan SÜNNI-HANEFI-ISLAM i esas alan ve Türkiyede yasayan herkesi böِyle tek millete çevirip hem türklestirmek hem sünnilestirmek için kurulan Diyanet=Hiyanet bugun halen EGitim ve Saglik bakanliklarindan fazla para almaktadir.
Atatürkün Ermeni asilli manevi kizi Sabiha Gِökçen Dersimi bombaliyor ve bu katliama ortak olup kadin çoluk çocuk demeden Dersime bombalar yagdirdigi için Türkiyenin ve Dünyanin ilk kadin pilotu ünvanina sahip oluyor (!) ve adi caddelere ve havalimanlarina veriliyor. Ki zaten Türkiyede Alevi düsmani/katili olan herkes kahraman sayiliyor.(!)
Ondan sonra Maras, Çorum, Sivas, Gazi ve Malatya bunlarin hepsi Atatürkün kurdugu ''laik'' Cumhuriyette DEVLET DESTEGI ile gerçéklesti, üstelik çogunlunda CHP iktidar idi, hani güya CHP Atatürkün ve Alevilerin partisiydi ya.?
Ben bir Aleviyim Atatürk'ün bizleri Osmanli belasindan kurtarmasindan hariç (Aleviler bakimindan) olumlu seyler yerine olumsuzluklar görüyorum, ve bir Alevi olarak (ASIRI) Atatürkçü olmayi dogru bulmuyorum.
Bir yanlisim varsa düzeltebilirsiniz.
Aleviligini/Aleviligi baz alarak Atatürk'ün yaptigi ne biz Alevilerin dururumunu Türkiyede degistirdi (iyi yönden)?
Bence konu irdelenmeye değer bir konu.
Ancak yine de sizin tabiriniz ile Atatürk için kötünün iyisi desek sizce doğru olmaz mı?
En azından şu sistemdekilerin hepsinden çok daha iyi bir Türkiye olmaz mıydı sizce de şimdi eğer Atatürk başta olmuş olsaydı?
Atatürk ü neden bir dinin temsilcisi gibi göstermeye çalışıyor toplum ben bunu anlamış değilim dostlar.Bazı şeyler bence teoride kalmıştır.Atatürk'ün Diyanet i kurması ile bütün dergahları kapatması sizce çelişmiyor mu?Yani hem İslamcı olacak hemde ibadet yerlerini tekkelerin ve zaviyelerin kapatılmasından yana olacak öyle mi?
Şu anda etrafımıza baktığımızda kaç tane böyle bir İslamcı görüyoruz ki?
Ayrıca hemen hemen bütün askeri birliklerin mescitlerinde sözüm ona Atatürk'ün Balıkesir'de yaptığı dini konuşma vardır.Bunun Atatürk ile alakasının olduğuna hiçbirinizin mantığı inanıyor mu acaba?
Hem laik olacak hemde çıkıp dini savunan konuşmalar mı yapacak?Demek ki neymiş Atatürk ü olduğu gibi göstermeyipte,kendi farklı ideolojik çıkarlarınca göstermek isteyen bazı güçler varmış.Kaldı ki emin olabiliriz hepimiz ki atatürk ün böyle dini öven bir konuşması olsa,İslamcılığı sünniliği öven bir konuşması olsa,bunu hepimizden önce Ak Parti liler sahiplenirdi bundan emin olabilirsiniz.
Sömürülen Atatürk ve Atatürkçülük diye bir kitap var bunu herkesin okumasını tavsiye ederim.Orada herkesin Atatürk'ü ideolojilerine alet etme çabalarını net bir şekilde görebiliriz.
Somut delillerle sabit olan birşey var ki o da Atatürk halkçı,laik,demokrasi yanlısı bir insandı bunları unutmamamız lazım.Feodalizme savaş açtı ve de topluma hükmeden sosyal sınıfların bitmesi adına çok çabaladı.Tek yanlış yaptığını düşündüğüm nokta ise Lenin ile birlik olmadı Sovyetler ile anlaşma yapsa bence daha iyi olurdu.
Konuya gelecek yorumları çok merak ediyorum.
Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklari üzerindeki insanlar kabaca üçe böِlünebilirdi :
ve
3. Osmanli zulmunden çok çekmis olan Aleviler, bu sebepten ve inançlari geregince mustafa Kemal'a destek vermislerdir(Osmanli gitsinde,ne olursa olsun, kim gelirse gelsin mantigi ile)
Mustafa Kemal bunu çok iyi bildigi için sünni-müslümanin yaninda 'müslüman' takilmistir, Alevilerin yaninda Alevi/bektasi, Yahudilerin yaninda Yahudi.
Bunlarin bilincinde olanlar Mustafa Kemalin Alevilerden destek almasi/beklemesi sasirilacak birsey olmadigini kendileride düsünebilir...
Yunanlilari ve Ermenilerden destek almasi veya beklemesi abes oldugu için bunlari saymiyoruz..
Geriye Sünni Türkler ve Sünni Kürtler(hilafetçiler) ve Alevi Türkler ve Alevi Kürtler( anti-Osmanli) kaliyordu....
Kisaca: Aleviler Osmanliya kendi deyimleriyle Yezit düzenine karsi olduklari için Mustafa Kemal i desteklemislerdir, diger taraftan MK'da Anadoluda baska güvenecegi ister maddi ister manevi HIÇBIR destek bulabilecegi bir toplum olmadigini ÇOK IYI biliyordu ve ondan Alevileri sözde 'kurtardi''
Atatürk SÜNNI-HANEFI esaslarina dayanan Diyaneti kuruyor..... bunun ِözelikle sünni ve hanefi mezhebinden olmasinin TEK sebebi ALEVILERI ve (sünni) KÜRTLERI assimile etmek için.
Diyanetin kurulmasiyla tekke/zaviye/tarikatlar/dergahlar kapatildi, bu kanunun en çook ALEVILER ve KÜRTLERI vurdu. Kürtlerin doguda Naksibendi tarikatlari kapatildi, Alevilerinde dergahlari. Osmanlinin bile kapatmadigi Haci Bektas dergahi müzeye çevirildi..!!!! Alevi-Bektasi dergahlari üfürkçülerle ayni kefeye koyulup kapatildi.
Diger taraftan SÜNNI-HANEFI-ISLAM i esas alan ve Türkiyede yasayan herkesi böِyle tek millete çevirip hem türklestirmek hem sünnilestirmek için kurulan Diyanet=Hiyanet bugun halen EGitim ve Saglik bakanliklarindan fazla para almaktadir.
Atatürkün Ermeni asilli manevi kizi Sabiha Gِökçen Dersimi bombaliyor ve bu katliama ortak olup kadin çoluk çocuk demeden Dersime bombalar yagdirdigi için Türkiyenin ve Dünyanin ilk kadin pilotu ünvanina sahip oluyor (!) ve adi caddelere ve havalimanlarina veriliyor. Ki zaten Türkiyede Alevi düsmani/katili olan herkes kahraman sayiliyor.(!)
Ondan sonra Maras, Çorum, Sivas, Gazi ve Malatya bunlarin hepsi Atatürkün kurdugu ''laik'' Cumhuriyette DEVLET DESTEGI ile gerçéklesti, üstelik çogunlunda CHP iktidar idi, hani güya CHP Atatürkün ve Alevilerin partisiydi ya.?
Ben bir Aleviyim Atatürk'ün bizleri Osmanli belasindan kurtarmasindan hariç (Aleviler bakimindan) olumlu seyler yerine olumsuzluklar görüyorum, ve bir Alevi olarak (ASIRI) Atatürkçü olmayi dogru bulmuyorum.
Aleviligini/Aleviligi baz alarak Atatürk'ün yaptigi ne biz Alevilerin dururumunu Türkiyede degistirdi (iyi yönden)?
bu aciklamalarindan dolayi seni tebrik ediyorum, bende bunlara deyinmistim mesajlarimda,
biz aleviler bununda kalmayip gidip ataturkun resmini cem evlerinde asiyoruz, hemde Hz alinin resminin yanina, mantigimiz nerde???
Ataturk bir askeri adamdi, kulanabildigi herkezi kullandi. aynen bir askeri adami gibi.
sadece Seyit Rizayi kendini kabul ettiremedi.
" Senin yalanlariylan hilelerinle basa cikamadim bu bana dert oldu, bende onunde diz cokmedimya buda sana dert olsun." SEYIT RIZA;
Eger cem evinde Hz alinin yaninda asilacak tek resim var ise oda SEYIT RIZA.
Halki icin haksizligin karsinda boyun egmedi, aynen Hz Ali gibi
saygilarimla
Lazoşa_62 08.01.2008, 12:40 Evet yazdıklarınızda doğruluk payı var.Ama denel düşünceleriniz hissi.
Dönemi,sartları ve ortamı yaşamış gibi yazmışsınız.Genel bir dayanak yok ama günüğmüze kadar kulaktan kulağa ve yaşanan olaylardan tek taraflı anlatılan haklılıklarla bir devrimi bu kadar basite andirgemekde şaşılacak bir durum.
Acaba tarih ve anlatılanlar ne kadar saptırılmış.
Basit bir örnek:
Kürt isyanı diye nitelendirilen Şeh sayit ayaklanması ne kadar gerçekçi. Şeyh sait tin Ayaklanmayı kürt direnişimi yoksa dini amaçla halifelik ve dine dayalı yobazlığı savunmasımı. Size cevap vereyim. Şeyh saitin kürt halkının hakkıyla yakından ve uzaktan asla bir bağlantısı yoktur.Buyrun araştırın. Yalansa burdan özür dilerim.
Lazoşa_62 08.01.2008, 12:52 Arkadaşlar şunu unutmayalım. Yeni bir rejim eskisiyle çatışır.
Lenin; Rusyada devrim yapmış ve devralan stalin baş kaldıran milyonlarca insanı öldürtmüştür. Stalin aynı zamanda kasap olarak ün yapmıştır.
Hitler kendine göre bir devrim yapmış ve milyonlarca yahudiyi öldürmüş
Atatürk bir devrim yapmiş tabiiki milyonlarca kişi ölmuş.
Şu demek Yapılana uymaz ve baş kaldırısan başın gider. Bu halada böyledir.
Şirin Baba 08.01.2008, 12:53 Atatürk gibi bir devlet adamı ,bir asker gelsin bu şeriat düşkünlerinin elinden beni kurtarsın ve beni istediği kadar kullansın.
Memleketi kurtarmak için savaşan insanları siz kullanılmış olarak nasıl görürsünüz.
Güllük gülistanlık değildi ülkem ve oyuncağıydı padişahı ingilizin elinde.
Bugüne kadar bize uygulanan baskıları Atatürk'e maletmek haksızlıktır,büyük haksızlıktır.
Atatürk,kimi ne için kullanmıştır,kimin için kullanmıştır?
Bizi sömürge olmaktan,hilafet devleti olmaktan,gericilikten kurtarmak için bütün halkı kullanmıştır.Bende böyle kullanılmak istiyorum,canı gönülden.
sefer agca
Westside 08.01.2008, 13:02 Ondan sonra Maras, Çorum, Sivas, Gazi ve Malatya bunlarin hepsi Atatürkün kurdugu ''laik'' Cumhuriyette DEVLET DESTEGI ile gerçéklesti, üstelik çogunlunda CHP iktidar idi, hani güya CHP Atatürkün ve Alevilerin partisiydi ya.?
İyi de kardesim bunda Atatürk'ün sucu ne söyler misin? Atatürk öldükten sonra zaten iktidarda hep karsı devrimciler vardı buna İSmet Pasa da dahil.Sivas'taki olaylarda gericiler ''kahrolsun laiklik yaşasın seriat'' Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu Sivas'ta yıkılacak'' diye bagırmadı mı?Siz simdi kalkmıs bütün bunlar yüzünden Atatürk'e niye suc atıyorsunuz anlamadım.Bu adamların Atatürkle bagdasan bi yönleri var mı ki Atatürk'e laf söylüyorsunuz.
Meymane abi
Bende sadece Seyit Rıza nasıl yakalandığını sormak istiyorum_?
çorumda maraşta sivas da insanları öldürenler CHP'limiydi ?
aydıner32 08.01.2008, 13:30 Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklari üzerindeki insanlar kabaca üçe böِlünebilirdi :
ve
böyle bir kaynağa nasıl ulaştın veya kaynağın ne öğrene bilirmiyim.
açıkcası atatürkten neden bukardar rahatsız olunuyor anlamıyorum.tabiki tek başına devrim yapmamış ama mimarı o neden bunu hazmedemiyoruz anlamıyorum.hilafet le yönetilmek mi isteniyor yada azda olsa demokrasi var bak yazmışsınız hem bu forumda hem de ülkeyle ilgili diğer forumlarda yazıldı eleştirildi.bence haksızlık ediliyor atatürk e, alevilere ve tabiki ülkeye de.
tabulaştırmaya bende karşıyım.fakat karalamak bence çok yakışıksız.
ve en kötüsüde devrime atatürke ihanet edenlerin alternatif bir fikirleri yok...
okancakirkaya 08.01.2008, 14:01 Atatürk gibi bir devlet adamı ,bir asker gelsin bu şeriat düşkünlerinin elinden beni kurtarsın ve beni istediği kadar kullansın.
Memleketi kurtarmak için savaşan insanları siz kullanılmış olarak nasıl görürsünüz.
Bugüne kadar bize uygulanan baskıları Atatürk'e maletmek haksızlıktır,büyük haksızlıktır.
Bizi sömürge olmaktan,hilafet devleti olmaktan,gericilikten kurtarmak için bütün halkı kullanmıştır.Bende böyle kullanılmak istiyorum,canı gönülden.
sefer agca
Sefer Abi, düşüncelirine aynen katılıyorum.. O insan ki koca bir milletin hayatını geleceğini kurtarmış. O insanlar ki bizler için canını vermiş. Onlar doğru bildikleri yolda sonunun ölüm olduğunu bile bile girdiler savaşlara, sadece daha temiz yarınları gelecek nesillere aktarmak için...
Ve ben düşünüyorum ki topik her zamanki gibi amacından ve sorusundan saptırılmıştır...
Atatürk'ün yeri her Alevi (Nusayri)'nin yanında daha büyüktür. Keza Hz. Ali'nin her resminin yanında Atatürk'ün resmi vardır. O yüce bir insandı; devrimleri, düşünceleri ve mirasıyla... Bunu görmemek ihanetten başka birşey değildir bence... Biz emekten yana emekçiden yana herşeyden önce sevgi, saygı ve hoşgörüden yanayız...
Ne demişler; Sevgide özgürlük vardır, Saygıda MECBURİYET!
Atatürk'ü sevip sevmemek o kişinin bileceği şeydir ama saygısızlığına kimsenin tahammulü olmaz..
Unutmayalım ki bugün ülkemizdeki çalkantının, sorunların nedeni Atatürk değil, ardından sözde O'nun yolunda ilerleyenlerdir...
Saygılarımla...
Okan ÇAKIRKAYA
İyi de kardesim bunda Atatürk'ün sucu ne söyler misin? Atatürk öldükten sonra zaten iktidarda hep karsı devrimciler vardı buna İSmet Pasa da dahil.Sivas'taki olaylarda gericiler ''kahrolsun laiklik yaşasın seriat'' Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu Sivas'ta yıkılacak'' diye bagırmadı mı?Siz simdi kalkmıs bütün bunlar yüzünden Atatürk'e niye suc atıyorsunuz anlamadım.Bu adamların Atatürkle bagdasan bi yönleri var mı ki Atatürk'e laf söylüyorsunuz.
Osmanlidan bugüne T.C. ye ne degisti? Alevilere yönelik katliamlar devam etmedimi? üstelik hizlandirilmis sekilde?
tek fark Osmanlida Aleviler en azindan düsmanin kim oldugunu biliyorlar idi.
Cumhuriyette ise Aleviler ''siz Laikligin teminatisiniz'' gibi içi bos sözlerle avutuluyorlar ta kii birdaki (devlet destekli) Alevi katliamina kadar ve bu böyle gider.
Dersim, Koçgiri katliamlari Atatürk hayatta iken gerçeklesti; Maras, Çorum, Sivas'ta onun mirasini alip (neredeyse harfiyen uyan) kemalistler sayesende bilinçli olarak yapildi böl-parçala-yönet........ gerisinide zaten Atatürkün HANEFI-SÜNNI-TÜRK çizgisinde kurdugu DIYanet yapiyor.
Musta Kemal herkesin esit oldugu sözde laik bir T.C. de Diyanetin ne isi var Cumhuriyette?
Alevilerde en önemli yere sahip olan Haci Bektas dergahi üfürükçü yobaz tarikatlarla ayni kefene konup kapanip müzeye çevirildi. Inancimizin merkezine parayla giriyoruz MÜZE OLARAK.
Buna karsilik Tarikatlarin boslugunu Sünniler için doldurmak için Diyanet kuruldu(!).. Peki Alevilerin dergahlarini kapatip müzeye çevirildikten sonra Aleviler için neden birsey yapilmadi? Ta ozamandan beri simdiki gibi Aleviler/Alevilik yok sayiliyordu ki halende öyle.
Alevi ve Kürt tekkeleri, türbeleri kapaniyor.. Diyanet kuruluyor.
bunlarin kapatilip Diyanetin kurulmasi ne gibi sonuçlar çikardigini sen tam olarak kestiremedin herhalde?
Yoksa yukarda bana yöneltiginiz sorulari sormazdiniz. Tesaduf degildir kii Çorumda, Marasta ve Sivasta Atatürkün kurdugu Diyanetin Camiilerinden çikan vahsiler bu katliamlari yapmistir. Atatürk Aleviler için korkmadan bi araya gelmelerini gerçeklestirecegine yasaklamistir(bölmüstür) ama Diyaneti ve Sünnileri desteklemistir ve bu destek Çorum, Sivas, Maras gibi katliamlari çikarmistir.
Atatürkü sevmenize birsey demiyorum, diyememde AMA Aleviligin bulastirilmasina karsiyim. Alevilik okadar ucuz ve satilik degil!!!
Osmanlidan bugüne T.C. ye ne degisti? Alevilere yönelik katliamlar devam etmedimi? üstelik hizlandirilmis sekilde?
tek fark Osmanlida Aleviler en azindan düsmanin kim oldugunu biliyorlar idi.
Aleviler yine düşmanlarını biliyor bence şayet Atatürk isteseydi cumhuriyeti kurduğu zaman hilafeti kaldırmayabilir ve sizin dediğiniz gibi sunni yanlısı olsaydı sunniliğin tekeline verirdi her şeyi yavuzun yaptığını yapabilirdi çünkü o zaman o yetkisi vardı ama o bunu tercih etmedi.Neden?
Cumhuriyette ise Aleviler ''siz Laikligin teminatisiniz'' gibi içi bos sözlerle avutuluyorlar ta kii birdaki (devlet destekli) Alevi katliamina kadar ve bu böyle gider.
Kimse aleviliği laikliğin teminatı olarak tanımlamıyor aleviler yani biz kendimizi laikliğin teminatı olarak görüyoruz incinsende incitme felsefesi içimize o kadar işlemiş ki.Biz sivas sanıklarını öldürebile imkanı varken elimizde onların 5-10 metre gerisinde bombayı patlatarak sadece gözdağı vermeyi tercih eden bir toplumuz bir anlık devrimci ruhu ile kanı kabarıp her şeye muhalefet etmeyi tercih etmektense haklı olduğumuzda hakkımızı almasını bilen bir toplumuz ve asla nankör olmadık.
Dersim, Koçgiri katliamlari Atatürk hayatta iken gerçeklesti; Maras, Çorum, Sivas'ta onun mirasini alip (neredeyse harfiyen uyan) kemalistler sayesende bilinçli olarak yapildi böl-parçala-yönet........ gerisinide zaten Atatürkün HANEFI-SÜNNI-TÜRK çizgisinde kurdugu DIYanet yapiyor.
Musta Kemal herkesin esit oldugu sözde laik bir T.C. de Diyanetin ne isi var Cumhuriyette?
Kimsenin kimseyi bölmek yönetmek gibi bir dşüncesi olduğunu zannetmiyorum eğer atatürk bunu istemiş olsaydı ülkeyi kurarken zaten bölmek istediği yerleri bölerdi.
Alevilerde en önemli yere sahip olan Haci Bektas dergahi üfürükçü yobaz tarikatlarla ayni kefene konup kapanip müzeye çevirildi. Inancimizin merkezine parayla giriyoruz MÜZE OLARAK.
Buna karsilik Tarikatlarin boslugunu Sünniler için doldurmak için Diyanet kuruldu(!).. Peki Alevilerin dergahlarini kapatip müzeye çevirildikten sonra Aleviler için neden birsey yapilmadi? Ta ozamandan beri simdiki gibi Aleviler/Alevilik yok sayiliyordu ki halende öyle.
Alevi ve Kürt tekkeleri, türbeleri kapaniyor.. Diyanet kuruluyor.
bunlarin kapatilip Diyanetin kurulmasi ne gibi sonuçlar çikardigini sen tam olarak kestiremedin herhalde?
Yoksa yukarda bana yöneltiginiz sorulari sormazdiniz. Tesaduf degildir kii Çorumda, Marasta ve Sivasta Atatürkün kurdugu Diyanetin Camiilerinden çikan vahsiler bu katliamlari yapmistir. Atatürk Aleviler için korkmadan bi araya gelmelerini gerçeklestirecegine yasaklamistir(bölmüstür) ama Diyaneti ve Sünnileri desteklemistir ve bu destek Çorum, Sivas, Maras gibi katliamlari çikarmistir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin durumunu düşündüğünüzde senin dergahını kapatıyorum seninkini kapatmıyorum gibi bir lüks düşünülemezdi.Hepsi mecburen kaldırıldı çünkü halkın büyük çoğunluğunu oluşturan sunni kesimin eğitim yuvaları medreseleri bile kapatılmıştı.Alevi Kürt tekkeleri kapatıldı diye bas bas bağırıyorsunuz sunni türk tekkeleride kapatıldı.Ayrıca Atatürkten sonra da başa gelen devlet adamlarını suçlarken Atatürk ü hedef almanız enteresan.Sistemde boşluk ve eksiklikler olabilir imkansızlıklarla bir devrim gerçekleştirildi.Türk kürt hep birlikte yan yana savaşarak bağımsızlğını kazandı.Fakat Atatürk ten sonra başa gelenlerin izledikleri yanlış politikalar eşkeredir.Fakat bush ırak a savaş açtı diye gidip Jorç Washınton u mu suçlayacaz şimdi ya da zenciler belli yıllarda soykırıma uğradı diye adam kurduğunda amerikada daha zenciler bile yoktu.
Atatürkü sevmenize birsey demiyorum, diyememde AMA Aleviligin bulastirilmasina karsiyim. Alevilik okadar ucuz ve satilik degil!!!
Bende senin Atatürk düşmanlığına bir şey demiyorum ama alevilik benim aleviliğim ve istediğim gibi yaşar isediğim kişiye taparım şayet rahatsız olursan geldiğinde cemevine Atatürk posterinden başka bir cemevine gidebilirsin veya camiye bak Atatürk ün çok sevdiği sunniler onu hiç sevmez mesela neden acaba :confused1Kimsenin bir şey sattığı yok ayrıca sevgili arkadaşım.Daha önce sevgili adaşım okan çakırkayanında dediği gibi Atatürk ü sevmek zorunda değilsin ama şunu unutma ki o belirli bir kesim için çok büyük bir değerdir ve bir Lider dir. Ne olursa olsun bir lideri eleştirirken kantarın topuzunu kaçırmamanı öneririm.
İyi Forumlar
Atatürkün t.c inin kurduğu yılların koşulları ortada tabiki sağlıklı bir şekilde tam bağımsız t.cumhuruyetini gereçkleştirmek için dinyaneti kurduğunu düşünüyorum.Halkın hazırlanması gerekliydi koşullar bunu gerektirdi saltanatı ve halifeliği kaldırdıktan sonra halkı din elden gidiyor diyerek kullanmaya çalışanlara karşı kurulmuş bir kurumdur bence.Geçmişi şeriat kuralları ile yönetilen bir ülkede en hassas noktanın din olması diyanetin kurulmasını sağlamıştır.
Aleviler ilerleyip kendini koruyamadıysa kendişine eşit haklar tanındığı halde siyasette yer edinemediyse bunun suçlusuda atatürk değildir.
Benim sormak istediğim başka bir şey var neden biz aleviler Hacı Bektaş Veli'ın resminin yanına Atatürk'ün resmini asarız anlamam_? Atatürk'e olan bağlılığımız mı buna neden oluyor ki öyle olsa bile Atatürk ile aleviliğin arasında ne gibi bir bağ vardır hep merak etmişimdir..
Benim sormak istediğim başka bir şey var neden biz aleviler Hacı Bektaş Veli'ın resminin yanına Atatürk'ün resmini asarız anlamam_? Atatürk'e olan bağlılığımız mı buna neden oluyor ki öyle olsa bile Atatürk ile aleviliğin arasında ne gibi bir bağ vardır hep merak etmişimdir..
Atatürk tabii ki Hünkar gibi bir alevi önderi değildir olamaz da onun resmini hünkarın yanına asılması sadece duyulan saygıdandır.Çünkü biz ondan sonra gelen devlet adamlarının yanlış politikalarının suçunu ona yüklemeyiz ve ona duyulan saygıdan ve sevgiden onu Hacı Bektaş-ı Veli nin ya da Hz Ali nin resminin yanına asarız.Tabii ki bu bir zorunluluk ya da aleviliğin gereği değildir dileyen asar dileyen asmaz.Ama bulunmasında da alevilik açısından bir sakınca olduğunu zannetmiyorum tamamen terihe kalmış bir durum bence. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir Irmak.
Saygılar
selam Canlar
herseyden önce herkesin fikrine saygim vardir, Atatürkçü olunur olunmaz insanin kendi görüsüdür, ama kendi adima konusacak olursam, Atatürkçüyüm çünkü Aleviyim, yani ikisini ayretmek elde degil, büyüklerimden böyle gördüm ben... bu demek degildir ki sana bu ol diyecekler olacaksin, insanin da biraz kendi kritigi, öz düsüncesi olmasi lazim...
Alevi toplumu, Atatürk'ün ilkelerine toz kondurmuyor, bunu benden ögrenmiyorsunuzdur herhalde... ama sanmiyorum ki Aleviler abartiyorlar bu konuda, sadece bizim hayat felsefemiz ve Atatürkçülügün ilkeleri uyusuyor o kadar, dolayisiyla sahip çikiyoruz, her yobazliga ve gericilige karsi bence..
herkesin düsüncesine saygim sonsuz, yeter ki saygisizlik olmasin :)
saygilar sevgiler canlar
ben ATATÜRK' ü ALEVİ olduğumdan değil Atatürk'ü ATATÜRK olduğu için seviyorum.
Meymane abi
Bende sadece Seyit Rıza nasıl yakalandığını sormak istiyorum_?
asker seyit rizaya soruyor, seyit riza sizmisiniz???
Seyit Riza ise, siz hanki rizoyu ariyorsunuz, dersimde butun meselerin altinda bir rizo vardir.:
Evet dersimde meselerin alti hic bos kalmadi ve kalmiyacak :wink:
Onutmaki dersim genelek ve gorenekleri cumhuriyeti, osmanliyi asip geciyor. seyit rizanin tek istedigi bu genelekeri korumakti bunun icin bir anlasma soz konusu degilmiydi ataturklen, cumhuriyet kurulmadan once.
Adam diyor tek din, tek dil siz halen adama sarilip duruyorsunuz,
Kusura bakmayin dersim katliami sizler onuttunuz ama bizler asla onutmayiz, zaten sizler anliyamazsiniz.
Kafaniza sokun aleviler istenmiyor ve istenmiyecek adamlarin amaci sizleri asimile yapmak sanirim iyi basariyorlar.
esen kalin:wink:
asker seyit rizaya soruyor, seyit riza sizmisiniz???
Seyit Riza ise, siz hanki rizoyu ariyorsunuz, dersimde butun meselerin altinda bir rizo vardir.:
Onutmaki dersim genelek ve gorenekleri cumhuriyeti, osmanliyi asip geciyor. seyit rizanin tek istedigi bu genelekeri korumakti bunun icin bir anlasma soz konusu degilmiydi ataturklen, cumhuriyet kurulmadan once.
Kusura bakmayin dersim katliami sizler onuttunuz ama bizler asla onutmayiz, zaten sizler anliyamazsiniz.
Kafaniza sokun aleviler istenmiyor ve istenmiyecek adamlarin amaci sizleri asimile yapmak sanirim iyi basariyorlar.
esen kalin:wink:Sorduğum sorunun cevabı bu diğildi abi ama sağolsın..
Sorduğum sorunun cevabı bu diğildi abi ama sağolsın..
Biliyorum:wink:
ama bildiginede inaniyorum:biggrin:
Westside 09.01.2008, 00:53 Arkadaslar bana göre Mustafa Kemal bir ateistti , dincilerden de nefret eden biriydi.Tekke zaviyeleri kapatması hilafeti kaldırması bunlara isaret.
Devlet icin ne iyiyse onu yapardı gerekirse alevileri de sunnileri de kürtleri de türkleri de kırardı.Vatansever herkes Atatürk'ü sahiplenebilir.
Alevimen 09.01.2008, 01:16 Sayıyorum muhtemelen sebepleri :)
- Gelenek
- Saygı (kişiye ve ülkeye)
- Entegrasyon
- Yasal sebeplerden ötürü (bkz. ana yasa)
Dini hatta inançsal bir durum olduğunu zannetmiyorum.
Portreyi asmakla Atatürkçü de olunmuyor, duvar'daki resim galerisini tamamlayan bir parçadır olmazsa olmuyormuş işte'de olabilir.
Atatürk birçok alevi köylerin çeşitli sebeplerden dolayı imha edilmesine komut vermiştir, bu sebepden dolayı bazı kesim tarafından 'sevilmiyor' ama buda gene o fotoğrafı oraya asmayacaklar anlamına gelmez yani birçok nedenler birleştirip asma sebebine yol açıyor (yukarda listeledim).
Tabii buda benim görüşüm, kimseyi bağlamaz. :turned:
KörogluErsoy 09.01.2008, 06:15 Atatürk gibi bir devlet adamı ,bir asker gelsin bu şeriat düşkünlerinin elinden beni kurtarsın ve beni istediği kadar kullansın.
sefer agca
Her sözüne katiliyorum. Ayrica Atatürk benim gözümde en büyük Alevilerden biridir. Soyu da zaten Alevi-Bektasidir. Olmasaydi da onun ta cürümüs kemiklerine kurban olurum. SU VATANA EN COK EMEGI GECEN BIRI HACI BEKTAS BIRI ATATÜRK!
KörogluErsoy 09.01.2008, 06:25 Dedelerimiz ne de güzel ifade etmisler Atamizin degerini...
BE HEY DÜRZÜ
ne ararsin tanri ile aramda!
sen kimsin ki orucumu sorarsin?
hakikaten gozun yoksa haramda,
basi aciga niye turban sorarsin!
raki, sarap iciyorsam sana ne.
yoksa sana bir zararim, icerim.
ikimiz de gelsek kildan kopruye
ben durustsem sarhosken de gecerim.
esir iken mumkun mudur ibadet?
yatip kalkip ataturk e dua et.
senin gibi durzulerin yuzunden,
dininden de soguyacak bu millet.
isgaldeki hali sakin unutma,
ataturk e dil uzatma sebepsiz.
sen anandan yine cikardin amma,
baban kimdi bilemezdin serefsiz...
Neyzen Tevfik
Her sözüne katiliyorum. Ayrica Atatürk benim gözümde en büyük Alevilerden biridir. Soyu da zaten Alevi-Bektasidir. Olmasaydi da onun ta cürümüs kemiklerine kurban olurum. SU VATANA EN COK EMEGI GECEN BIRI HACI BEKTAS BIRI ATATÜRK!
Atatürkün soyu hakkinda farkli rivayetler var.
Arnavut, Yunan, Makedonyali, Sabeteist/Yahudi olmasida söyleniyor ki bu rivayetler EN AZ Atatürkün Alevi-Bektasi olmasi kadar mantikli/geçerli
Bunlarin arasinda Atatürkün Alevi-Bektasi olmasi en saçmasi en uydurmasi. Yani kusura bakmada bu yamayi herkes sökebilir....
Atatürkdüsmani yobazlar 1 tasla 2 kus vurmak istedikleri için yalan oldugunu bilselerde bu rivayate inanmis gibi yapiyorlar.
Sizde ben Aleviligi baz alan/savunan birsey görmüyorum. Devletin alevilere empoze ettigi içi bos ve birazda inkarcii düsünceler içindesiniz. Ki bu inkarci sorgulamasiz tavirlar yüzünde basimiza hersey geldi zaten.
Neyse birdaki Alevi katliaminda anlatirsin bunlari. Susma Sustukça sira sana gelecek gibi sloganlarin yani sira. Bakalim kaç vatanevladi seni vatanevladi olarak kabul ediyor/edecek?
Dedelerimiz ne de güzel ifade etmisler Atamizin degerini...
BE HEY DÜRZÜ
ne ararsin tanri ile aramda!
sen kimsin ki orucumu sorarsin?
hakikaten gozun yoksa haramda,
basi aciga niye turban sorarsin!
raki, sarap iciyorsam sana ne.
yoksa sana bir zararim, icerim.
ikimiz de gelsek kildan kopruye
ben durustsem sarhosken de gecerim.
esir iken mumkun mudur ibadet?
yatip kalkip ataturk e dua et.
senin gibi durzulerin yuzunden,
dininden de soguyacak bu millet.
isgaldeki hali sakin unutma,
ataturk e dil uzatma sebepsiz.
sen anandan yine cikardin amma,
baban kimdi bilemezdin serefsiz...
Neyzen Tevfik
Bu siiri bir Alevi olarak cevap olarak baska Aleviye/alevilere yazmak Alevilige ihanettir, Aleviligi satmaktir!!!!!
Ya biz Aleviligi bilmiyoruz ya sen bilmiyorsun?
Senin amacin tarafsizca bilgi edinip dogrulari görme degilde, Atatürkü putlastirip kendi belirsizligini örtbas etmek!!!!
Sanki cumhuriyet kurulduktan sonra Aleviler rahat nefes alip istedikleri ibadetti korkmadan yapabildiler?? yine jandarma korkusuyla cemler gizli yapildi, yine Alevi dedelerin sakallari kesildi, yine oruç tutmayan Alevi ögrenciler her sene dayak yiyor vs. vs. vs.
Kisaca senin bu siiri buraya bir Alevi olarak baska Alevilere yazman, senin nasil bir Alevi (anlayisin) oldugunu bariz sekilde gösteriyor.
Ya gerçekleri görmüyorsun/bilmiyorsun Ya da Sünnilere sirin görünmek için yapmacik ve çeliskili bir tavir içinde Atatürk putlastiriliyor.
bizde müslümaniz, bizde türküz bizde vatani savunduk gibi biri ruh halinde olan Alevilerdensin.
Bende bu görüse katilsamda. Bir Sünniye/Yezide kendimi ezik bir tavirla onlarin kurallarina göre kabul ettirmeyi asla çalismam/beklemem!! zira bu beni ve Aleviligimi küçültür!!!
Vatani kuran ve sahip çikan Aleviler, hesap verip Katliamlar görüp yok edilen/sayilan yine Aleviler.....
barikatci 09.01.2008, 14:07 Aleviler aleviligini felsefesini bilmemeye ögrenmemeye devam ettikleri sürece atatürke de inanirlar yarin öbür gün tayyip cikar aleviler icin bi kac kiyak yapar onun resminide asarlar bi yerlere. Pir Sultani bilmeyen,haksizliga karsi haklinin yaninda, ezene karsi ezilenin yaninda olmasini bilmeyenler, ancak kendilerini atatürkle avuturlar. Oysa acik acik belgeleriyle bizi yani sadece alevileri degil tüm türkiye halklarini emperyalizmin kucagina oturtturan biri sadece halk düsmanidir. Taa kurtulus savasinin baslarinda emperyalistlerle sürekli isbirligi yapan biridir atatürk. Ki kurtulus savasi diyoruz 3-4 tane büyük ordulari olan ülkeyi yendik diyoruz, bölgelerde catismalarda zaferler kazanmisizdir yer yer fakat akil mantik var kendimizi abartmiyalim isteseydi o gücler anadoluyu cok rahat elde ederlerdi, isyanlar olurdu ama yinede elde ederlerdi tabii atatürk ve o zamanin burjuva kesimi emperyalistlerle anlasmasaydi. Tarih yanilsamalarla doludur. Atatürkte tarihin yanilsamalarindan biri halk önderi saniyoruz ama yalanlar tarih karsisinda elbet bir gün yenildiginde görecegiz kimin ne oldugunu. Seyh saitin mi yada cerkez ethemin mi vatan haini oldugunu yoksa resmini duvarlara astigimiz kisilerin mi?
Arkadaslar bana göre Mustafa Kemal bir ateistti , dincilerden de nefret eden biriydi.Tekke zaviyeleri kapatması hilafeti kaldırması bunlara isaret.
Devlet icin ne iyiyse onu yapardı gerekirse alevileri de sunnileri de kürtleri de türkleri de kırardı.Vatansever herkes Atatürk'ü sahiplenebilir.
Hangi Atatürkten bahis ediyorsun? Ilk sayfada yazdigim gibi Atatürk Sünnilerin yaninda sünni, Alevilerin yaninda Alevi-bektasi, Yahudilerin yaninda Yahudi takilmistir.
Tekke ve Zaviyeleri kapatirmasi dogru ama diger taraftan Diyaneti kurdu(bize katliamlar yapilan camiiler) Yani Sünniler için eskisi gitti yenisi geldi.. Biz Aleviler için eskisi (artik kurtuldunuz/dost görünerek) yok edildi ama yerine Diyanet disinda birsey gelmedi.(Müslüman iseniz buyurun camiiye) Haci Bektas Dergahi müze olup ibadet yerimiz kapandi parayla giriyoruz o da onlarin istedikleri zaman/sekilde.!
Ki bu Kanunlardanda belli: Camiisii olmayan bir Köy, Köy sayilmiyor T.C. de Bunu Balta abimiz bu forumda baska topicte yazmisti mevzu bahis yasa ile. Istersen arayip bulabilirim?
selam Canlar
herseyden önce herkesin fikrine saygim vardir, Atatürkçü olunur olunmaz insanin kendi görüsüdür, ama kendi adima konusacak olursam, Atatürkçüyüm çünkü Aleviyim, yani ikisini ayretmek elde degil, büyüklerimden böyle gördüm ben... bu demek degildir ki sana bu ol diyecekler olacaksin, insanin da biraz kendi kritigi, öz düsüncesi olmasi lazim...
Alevi toplumu, Atatürk'ün ilkelerine toz kondurmuyor, bunu benden ögrenmiyorsunuzdur herhalde... ama sanmiyorum ki Aleviler abartiyorlar bu konuda, sadece bizim hayat felsefemiz ve Atatürkçülügün ilkeleri uyusuyor o kadar, dolayisiyla sahip çikiyoruz, her yobazliga ve gericilige karsi bence..
saygilar sevgiler canlar[/B]
Bunu nasil yazabiliyorsun anlamis degilim. Durumumuz ortada.. Bu ve buna benzer yazilari Alevilerden Alevilik adina okuyunca aklima ''Kendi düsen aglamaz'' sözü geliyor hep....
Bu kafayla Türkiyede dahaa çook katliam görecegiz..... Ta ki Alevilik-Aleviler yok olana kadar. Atatürkçülük=Alevilik de bunun bir örnegidir.
Mahir_86 09.01.2008, 15:08 Şunu belirtmek isterim; Mustafa Kemal' in babasının adını çoğunuz bilirsiniz.. Ali Rıza' dır..
Ali Rıza ismini sünniler pek kullanmazlar.. Bi araştırın, bakın. Yanlışsam araştırdıktan sonrayanlış biliyorsun diyin bana...
Bu yüzden Mustafa Kemal' in Alevi olduğuna dair söylentilere inanıyorum, ama siz inanmazsınız o ayrı bir konudur, saygı duyarım..
Ama yok alevileride sünnileride ermenileride şunlarıda kullandı demek pek etik durmuyor.. Saygısızlık hatta Hakarete girer bu söylemler.. Söylenecek lafların önce tartılması gerekir kanımca..
Atatürk için Seyit Rıza' yı öldürttü deniyor.. Belgeli kanıtı var mı?
Kurtuluş savaşı sırasında Ermeniler katledildi deniyor, Kanıtı var mı?
Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklari
diye yazmış konuyu açan arkadaş.. ne demek SÖZDE? Yani bu toprakları, zayıf düşen devleti işgal etmemiş mi Fransızlar-İngilizler-Yunanlar-Ermeniler-Rum çeteleri-ENVER PAŞACILAR-Dini alet eden yobaz-yezitler?
Tabi bütün bunlar bakış açısına bağlı.. ben işgal-dağıtma-bölme olarak görürüm, sen(kimse alınmasın ben dışındaki herhangi biri) Hakkı olan toprakları geri alma mücadelesi olarak algılarsın...
Ve SİDAR.. Mustafa Kemal' i, benim bakış açıma göre ALEVİ olduğu için bana çook yakın hissediyorum...
Findorin 09.01.2008, 15:51 [QUOTE=Sidar;556327]Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklariQUOTE]
Bunu anlamayamadım bunu inkar mı ediyorsunuz şimdi kanıtınız varsa sunun yoksa böyle cümle kullanma gibi lüksünüz yok.
Saltanatın kaldırılması
halifeliğin kaldırılması
tevhidi tetrisat kanunu
medereselerin kaldırılması
kılık kıyafet kanunun çıkartılması
türk medeni kanunun çıkarılması,
tekke ve zaviyelerin kapatılması,
24 anayasasından devletin dinini islamdır ilkesinin çıkarılması
Çok partili döneme geçiş denemeleri
mecellenin kaldırılması gibi aşamalar sizce neye hitap etmektedir ve kim gerçekleştirmiştir ayrıca kimlerin işine yaramıştır.
Farkında olmamız gereken bir şey vardır bütün bunların yapılması biz alevilerin işine gelmiştir. Her alanda eşit haklara kavuşmuş olmamıza rağmen bir yerlerde değilsek bu bizim kendimizden kaynaklanıyor.Her imkandan faydalanabilir dahada gelişebilirdik yapamadık sorumlusu şimdi atatürk mü ?tabiki değil arkadaşlar kendi başarısızlığımıza kılıf arayıp BU KILIF OLARAK ATATÜRK ü bulmak hiçte mantıklı değil.
Yukarıda saydığımız yenilikler ve devrimlere karşı en fazla şeriatı benimseyen ve isteyen sünnüler şikayetçi olsa anlarım ama alevilerin işine yarayan devrimlerden dolayı atatürk suçlu olamaz.
Bu memleket işgal edilmiştir.İnanmak istenmesede edilmiştir bunu ölen akraba ve dedelerimizden biliyoruz sadece bize yazılanlarla ilgili kitaplardan değil.yaşayan bi tarihimiz var.
Vatan haini aranıyorsa bu atatürk değildir arkadaşlar.şeyh saite vatan haini derim ben saltanatı geri getirmek isteyenlere vatan haini denir.Sivasların sorumlusu atatürk olarak algılanıyorsa eğer sırf diyaneti kurduğu için o zamanın koşulları bunu gerektiriyordu dinin kullanılmaması için yapılmıştır.Hilafet ve saltanat taraftarları Atatürkü dinsizlikle suçlayarak(din elden gidiyor gibi), halkı kışkırtmasın diyedir.Toplumu hazırlamak içindir.devrimlerin önündeki engelleri kaldırmak içindir.
Bizlere verilen seçme ve seçilme hakkını yerinde ve zamanında kullanmış olsaydık sivas,çorum,maraş olayları olmazdı.Suçlumu aranıyor aslında ortada suçlu yine bizleriz sivastaki yobazın eline o ateşi biz verdik kabul etmek istemesekte biz verdik.Bu olaylar tekrarlana bilir tabiki değişen birşey varmı arkadaşlar hala yerimizde sayıyor ve yobazlara koz veriyoruz.Haklarımızı kullanamıyoruz.onlar birlik olup şeriati getirebilirler ama bizler birlik olamadığımız için o beğenmediğimiz diyaneti kaldıramıyoruz.Atatürk o kadar yol kat etti peki bizler ne kadar..
can dostum58 09.01.2008, 18:02 [B]Mustafa Kemal Ataturk Selanık ALEVISIDIR...
Atatürkün soyu hakkinda farkli rivayetler var.
Arnavut, Yunan, Makedonyali, Sabeteist/Yahudi olmasida söyleniyor ki bu rivayetler EN AZ Atatürkün Alevi-Bektasi olmasi kadar mantikli/geçerli
Fransadaki yahudilerin dedigine gore ataturk yahudi,ve bunu hayati boyunca hep saklamis. ne kadar dogru bilemem ama cok diyenleri duydum.
hatta bir yazi bile okumusdum fransizcaylan.
Neyse, ne onemi varki yahudi olup olmadigi degisen ne ki, sonucta bir askerdi. yapmak isdedigini yapti.
cok akilli ve zeki olmasi kessin cunku herkezi kullanmaya iyi bildi, ve dersimide icten kirmaya basarip, boylece yuzlerce sene aleviligin kalesi olan dersimi yikmis oldu.
Bunu nasil yazabiliyorsun anlamis degilim. Durumumuz ortada.. Bu ve buna benzer yazilari Alevilerden Alevilik adina okuyunca aklima ''Kendi düsen aglamaz'' sözü geliyor hep....
Bu kafayla Türkiyede dahaa çook katliam görecegiz..... Ta ki Alevilik-Aleviler yok olana kadar. Atatürkçülük=Alevilik de bunun bir örnegidir.
altan isi bitiriyorlar farkinda bile degiller:lol:
baksaniza cevrenize ne kadar alevi sunnilesmis, ne kadar alevi aleviligini biliyor yakinda aleviler sunnilerden daha cok sunni olacaklar, bir cok sunni namaz ve ramazani bile tutmuyor:lol:
ve
Yazdıklarınızı kısa kısa cevaplamaya çalışıyım ama yinede anlamayacaksınız.Çünkü anlamanız için 1881-1938 yılları arasındaki tarihi olayları çok iyi bilmelisiniz.Ayrıca nutuk ve söylevlerini okumanız gerekli.1-Sünni-hanefi esaslarına dayanan bir diyanet kurmadı.Aksine din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı.Diyanet bugün sünni-hanefi leşmişse bu onun ölümünden sonra gelen yöneticilerin marifetidir.İslam konferansına şapkayla katılım ve türkçe ezan onun döneminde olmuştur.Ayrıca Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kullanılan yapraklı nüfus kağıtlarında herkesin mezhep hanesi yazılıydı.2-Kürt alevileri olduğu kadar,bu ülküde türk alevileri ve bektaşileri büyük çoğunluktadır.Balkanlarda ve Türki Cumhuriyetlerde de yaşamaktadırlar.ALEVİLİKLE-KENDİ KÜRT DAVANIZI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYINIZ.Neticesinde sünni-şafi kürtlerde vardır.Alevi kürtlerle bunların uzaktan yakından inanç olarak hiçbir bağları yoktur.Daha yazılacak çok şey var ama neyse... SAYGILARIMLA [/COLOR]
Fransadaki yahudilerin dedigine gore ataturk yahudi,ve bunu hayati boyunca hep saklamis. ne kadar dogru bilemem ama cok diyenleri duydum.
hatta bir yazi bile okumusdum fransizcaylan.
Neyse, ne onemi varki yahudi olup olmadigi degisen ne ki, sonucta bir askerdi. yapmak isdedigini yapti.
cok akilli ve zeki olmasi kessin cunku herkezi kullanmaya iyi bildi, ve dersimide icten kirmaya basarip, boylece yuzlerce sene aleviligin kalesi olan dersimi yikmis oldu.
Kim ne dediyse bizi ilgilendirmiyor sonuçta Atatürk ün rum olduğuda söylemişti belki de doğruluk payıda vardır oda önemli değil sonuçta bize bir ülke bıraktı ve şahsım adına ben bu ülkede yaşamaktan mutluyum onun için Atatürk bizim için bir tabudur.Ayrıca dediğiniz doğru çok akıllı ve zeki bir askerdi ve yapmak istediğini yaptı.Kullnadığından kasıt hangi objektif belgeleri sunabilirsiniz bana ben sunamam çünkü benimkiler Türkiye Cumhuriyetinin belgeleri olduğu için hepsi atatürk yanlısıdır ve tek taraflıdır da kanımca.
altan isi bitiriyorlar farkinda bile degiller:lol:
baksaniza cevrenize ne kadar alevi sunnilesmis, ne kadar alevi aleviligini biliyor yakinda aleviler sunnilerden daha cok sunni olacaklar, bir cok sunni namaz ve ramazani bile tutmuyor:lol:
Alttan işi bitiren kim?
Sunnileşen aleviler için de Atatürk ü suçlamanız beni gerçekten güldürdü.Söyleyecek bir şey bulamıyorum.Devlet tarafından sunnileşme politikaları yapıldığı aşikardır.Ama bunda Atatürk ün yaptığı bir suç yok ki.Seyit rıza olayı Atatürk zamanında yapılan ama hala nedeni tartışılan bir olaydır.Her tarafa cami dikti diye yargılayamayız veya diyaneti kurduğu için yargılayamazsın çünkü türkiyede yaşayan sunni toplumuda göz ardı edemezdi.Peki aleviler için ne yaptı diyebilirsin? Fakat Osmanlı aleviler için o kadar kuvvetli bir politikayla milleti aşılamıştı ki. Halk zaten cumhuriyeti zor kabulleniyordu . Ve alevilere hak verilmesini kaldıramazdı.
Mahir_86 10.01.2008, 00:59 Valla yeter arkadaşlar.. tam 70 yıl önce vefat eden, yaşadığımız bu toprakları O olmasaydı Yunan-İngiliz vb epmeryalist güçler altında yaşıyor (belkide hiç yaşamıyor) olacaktık..
Kullanıldık yahut kullanılmadık? 70-80-90 yıl önce neden bunun farkına varmadınızda şimdi varıyorsunuz.. Ayıp ölmüşün ardından yok böyleydi şöyleydi demek..
Önemli olana GELECEK. Gelin şimdiki yönetimi tartışalım-eleştirelim..
Bir Mustafa Kemal kalmıştı karalama kampanyası başlatılmayan.. Her insan hata yapar..
Belkide Seyit Rıza hataydı, Dersim hataydı, Ya diğer iyi şeyleri neden görmezden geliyorsunuz?
Geçmişi boşverinde "GELECEKTE NASIL BİR DURUMA GELECEĞİZ" bunun eleştirisini yapıp buna göre davranıp birşeyleri değiştirmeyi deneyelim.. Çamur atarak birşey olmaz...
KörogluErsoy 10.01.2008, 06:05 @Sidar o siir Atatürkün degerini gösterdigi icin eklenmistir ve senin alinman aslinda gerekmezdi. Siirde zaten yobazlara itafen yazildigi besbelli. Lakin senin kendi üstüne bunu alinman düsündürüyor beni. Ayrica Atatürkün Alevi-Bektasi soyundan gelmesi nasil seni incitir anlamiyorum. Alevilik hic bir irkin mali degildir! Ve Aleviler vatanina milletine bagli insanlardir. Ya da sen vatan kavramini hükümet ile es deger tutuyorsun. Atatürkün cumhuriyeti kurduktan sonra ki sürecte Alevilerin rahat etmemesinden dolayi Atatürkü sorumlu tutman da tam bir sacmalik olmus... ki zaten arkadaslar cevabini vermisler. Yahu kimse Atatürkü sevmek zorunda degil ama bu nefretini anlamiyorum.
canlar yukarıda yapılan bazı açıklamalara gülmemek elde değil.
yok atatürk aleviymiş,
yok sünniymiş,
yok yahudiymiş,
yok ateistmiş, yok daha neler neler.
hani çocukların yaptığı gibi: benim babam senin babanı döver.....
benim abimde senin abini döver...
---------------------------------------------------------------------------------
büyük taarruzun akabinde curchıl;" dünyaya her yüzyılda bir dahi gelir, ne yazıkki; yüzyılımızın dahisi türklerden çıkmıştır."
kurtuluş şavaşını destekleyen hintli lider gandhi;" o doğunun ve sömürü altındaki ülkelerin
bağımsızlık sembolü olmuştur."
atatürk'ü; asker, devlet adamı ve lider olarak irdelemek gerek.
yaptıklarını onaylarsınız yada karşı çıkarsınız ama ben atatürk' seviyorum, ona sonsuz bir saygıyla bağlıyım ve onunla gurur duyuyorum.
Vallahi ne yazacagimi bilmiyorum. Gerçekler açik ve net olarak ortada iken, halen Atatatürk'ün Alevilere yönelik pasifligi/inkarciligi normal gösterilmeye çalisiyor. Birde içerikli cevap verilemedigi için ben Kürt milliyetçisi olarak gösterilip Atatürk ve Alevilik hakkinda yazdiklarim çürütülmüs sayiliyor(!) ben milliyetçi degilim TÜRK+ KÜRT milliyetçilerininde canlari cehenneme!! Ben Aleviyim, bizler nekadar TÜRK veya KÜRT olsakta ALEVI olarak kategorize edilip buna göre elestiriliyoruz. Bunu artik kabul edip Alevilige sahip çikin, Alevilik disinda herseye sahip çikacagina.
Benim burda Atatürk hakkinda yazip sorduklarimin Türklük ile Kürtlük ile hiçbir ilgisi yok SADECE Alevi olarak yorum yapiyorum. Sizler ise Alevi aslinizi baltalayarak/yumusatarak/örtbas/inkar ederek Atatürke sahip çikiyorsunuz. Ayni bu mantiga göre Sünniler/Vahhabiler'de Hz.Hüseyin'in katili Yezidi elestir(e)miyorlar ve Yezidin o zamanki kosullara göre en iyi/uygun olani yaptigini savunuyorlar.
Melun Yezidin yaptigi tüm kötülükleri bilip kabul etselerde (inkar edemedikleri için!) Analarinin bacilarinin namusunu kurtaran ezanlarinin dinmemesine vesile olan Atatürke Küfür/lanet edebilirler ama sevip iman ettiklerini iddia ettikleri Peygamberin torununun katilini elestirmeye/lanet etmeye gelince yapamazlar.
D-e-v-r-i-m-c-i 11.01.2008, 11:07 asker seyit rizaya soruyor, seyit riza sizmisiniz???
esen kalin:wink:
Sadece seyit rıza mı unutuldu ? Daha birçok değerimizi unuttuk. Dostum sanırım devlet olmak ya da devlet erkanında biri olmak yapacağın herşeyi bu ülkede mübah kılıyor. O yüzden bir mazbata sahibi olmak yetiyor adam öldürmeye, işçi emekçinin hakkını yemeye, insan kayırmaya, vs...Bir koltuk da biz mi kapalım acaba ?...
Atatürk u Hacı Bektaş-ı Veli nin ya da Hz Ali nin resminin yanına asarız.Tabii ki bu bir zorunluluk ya da aleviliğin gereği değildir dileyen asar dileyen asmaz.Ama bulunmasında da alevilik açısından bir sakınca olduğunu zannetmiyorum tamamen terihe kalmış bir durum bence. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir Irmak.
Saygılar
cem evinde olmasi ne alaka onadami dua edecen???????????????????
mantigin nerde, cem evi allahin evi degilmi????
allahin ataturku sevmesini nerde biliyorsun lol:
Ben ataturkun resmi olan bir cem evine girmem
:wink:
[B] Ayrıca dediğiniz doğru çok akıllı ve zeki bir askerdi ve yapmak istediğini yaptı. ]
Ve sakin soylemegin dersim katliamminda hastaydi, cunku ataturkun haberi bile olmadan bir igne bile yerinde kaldirilmazdi. Zaten katliami hazirliyan bizzat kendisiydi, " bir canli birakmayin"
Katliamda sonra iylesip dersime gitti, bu nasil oluyor ? demeki hasta olmasaymis dersimin koku gelirdi, Dersim katliamini durduran birzat Fevzi cakmakdir. Ve sonrada surgun olaya cikmistir.
Verilen madalyalar ne icindi ??
Cete basi topal osmani, kurtleri kandirip“ alevi oldurun cenete gidersiniz“, alevileri ve bir kesim kurtleride kandirip ermenileri oldurun manasiyla, bir cok asker dersime gitmemismiydi???? Peki bu manaylan dersime gidenlerden beklediklerin ne : BIR KATLIAM DEGILMIDIR.
EVET ATATURK COK AKILLIYDI VE NE YAPTIGINI COK IYI BILIYORDUAlttan işi bitiren kim?
Sunnileşen aleviler için de Atatürk ü suçlamanız beni gerçekten güldürdü.Söyleyecek bir şey bulamıyorum. ]
Bir agac dikilir bugur ve bir zaman sonra meyvesini verir, o zaman anlarsin bu agac verimlimi degilmi. Cizilen cizgi hep ayni degisenler biziz. Eger bir anne baba oglunu alevi kulturunu veremiyorsa o insanda bos olup sunniler icin iyi bir av olur. Ortada kalan bir insan ne oldugunu bile bilmiyen kolay bir av degilmidir.
Mahir_86 12.01.2008, 13:49 cem evinde olmasi ne alaka onadami dua edecen???????????????????
Bu senin kaybın ve ayıbındır.. Ayrıca; Sen Cem Evine gittiyinde TEMSİLİ HZ. ALİ RESMİNE Mİ DUA ve İBADET ediyorsun?
Ve sakin soylemegin dersim katliamminda hastaydi, cunku ataturkun haberi bile olmadan bir igne bile yerinde kaldirilmazdi. Zaten katliami hazirliyan bizzat kendisiydi, " bir canli birakmayin"
Katliamda sonra iylesip dersime gitti, bu nasil oluyor ? demeki hasta olmasaymis dersimin koku gelirdi, Dersim katliamini durduran birzat Fevzi cakmakdir. Ve sonrada surgun olaya cikmistir.
Cete basi topal osmani, kurtleri kandirip“ alevi oldurun cenete gidersiniz“, alevileri ve bir kesim kurtleride kandirip ermenileri oldurun manasiyla, bir cok asker dersime gitmemismiydi???? Peki bu manaylan dersime gidenlerden beklediklerin ne : BIR KATLIAM DEGILMIDIR.
EVET ATATURK COK AKILLIYDI VE NE YAPTIGINI COK IYI BILIYORDU
Bir agac dikilir bugur ve bir zaman sonra meyvesini verir, o zaman anlarsin bu agac verimlimi degilmi. Cizilen cizgi hep ayni degisenler biziz. Eger bir anne baba oglunu alevi kulturunu veremiyorsa o insanda bos olup sunniler icin iyi bir av olur. Ortada kalan bir insan ne oldugunu bile bilmiyen kolay bir av degilmidir.
Mustafa Kemal' i sevmiyorsun diye ÇAMUR ATMAN gerekmez... Haa hiç mi hata yapmadı, elbette vardır hataları, kimse dört dörtlük olamaz... Aynı SENİN O' na çamur atarak yaptığın hata gibi....
Atatürk olmasaydı bugün uşaktık be siz neden bahsediyosunuz.
Cem evlerimize tabiki ulu önderin resmini asacağız acaba kaçta kaçınız o vaziyette Atanın yaptıklarını yapabilirdi.
cem evinde olmasi ne alaka onadami dua edecen???????????????????
Atatürk tabii ki Hünkar gibi bir alevi önderi değildir olamaz da onun resmini hünkarın yanına asılması sadece duyulan saygıdandır.Çünkü biz ondan sonra gelen devlet adamlarının yanlış politikalarının suçunu ona yüklemeyiz ve ona duyulan saygıdan ve sevgiden onu Hacı Bektaş-ı Veli nin ya da Hz Ali nin resminin yanına asarız.Tabii ki bu bir zorunluluk ya da aleviliğin gereği değildir dileyen asar dileyen asmaz.Ama bulunmasında da alevilik açısından bir sakınca olduğunu zannetmiyorum tamamen terihe kalmış bir durum bence. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir
Bende senin Atatürk düşmanlığına bir şey demiyorum ama alevilik benim aleviliğim ve istediğim gibi yaşar isediğim kişiye taparım şayet rahatsız olursan geldiğinde cemevine Atatürk posterinden başka bir cemevine gidebilirsin veya camiye bak Atatürk ün çok sevdiği sunniler onu hiç sevmez mesela neden acaba Kimsenin bir şey sattığı yok ayrıca sevgili arkadaşım.Daha önce sevgili adaşım okan çakırkayanında dediği gibi Atatürk ü sevmek zorunda değilsin ama şunu unutma ki o belirli bir kesim için çok büyük bir değerdir ve bir Lider dir. Ne olursa olsun bir lideri eleştirirken kantarın topuzunu kaçırmamanı öneririm.
İyi Forumlar
Görüldüğü gibi aynı şeyleri tekrar edip duruyorsun ya gerçekten anlamak istemiyorsun ya da idrak edemiyorsun.Sorduğun sorulara daha önce cevap verilmiş hala aynı şeyleri tekrar etmenin gereği yok bence.
Bizler abartmiyoruz, az bile yapiyoruz.Nice erenler,pirler gelmis bu topraklara.Insanlara yol göstermis.Halkini aydinlatmis,bilgisini,birikimini paylasmis.
Benim icin Atatürk bu sahsiyetler kadar degerli ve özel.Heleki son zamanlarda onu daha cok iyi anliyorum icime sindiriyorum.
Biz aleviler cagdas,ilerici insanlar olarak onun yol gösterici,aydinlatici halkina deger veren ve yücelten yanini görüp sevip saymisiz.
Onda biraz,Hz Aliden,biraz haci bektas veliden,biraz pir sultan abdaldan,pirlerimizden,erenlerimizden hepsinden birseyler bulmusuz.Tabiki cem evlerimizde zorunlulugu olamaz.Ama bize yaptiklarindan sonra ona olan sükranimizi bagliligimizi saygimizi böyle gösteriyoruz.
Bu senin kaybın ve ayıbındır.. Ayrıca; Sen Cem Evine gittiyinde TEMSİLİ HZ. ALİ RESMİNE Mİ DUA ve İBADET ediyorsun?]
Bak bra senin aleviliginde suphem yok ama dedelerim ya muhammed ya ali derlerdi sizde sanirim yakinda ya mustafa diyeceksiniz.
Eger Hz Alinin resimi asilmiysa peygamberin sulalesindedir, eger haci baktasin resimi asilmissa Hz alinin soyundadir. Eee ataturklen ne alaka.
Sizi kurtardigini saniyorsan o senin gorusundur bir sey diyemem. Peki sizi kimden kurtardi cok merak ettim dogrusu. Ama bunlari bizim icinde diyemesin cunku dersim onunla oldu,
[[B]Mustafa Kemal' i sevmiyorsun diye ÇAMUR ATMAN gerekmez... Haa hiç mi hata yapmadı, elbette vardır hataları, kimse dört dörtlük olamaz... Aynı SENİN O' na çamur atarak yaptığın hata gibi....
Bak burda yanilmadin, evet nasil sevebilirimki ben istesemde icim sizlar,
Sen ne hatalardan bas ediyon sanirim sen hic ve hic dediklerininde farkinda bile degilsin.
Burda bir SOYKIRIM MESELESI turk ordulari dersimin bebeklerini cocuklarini yaslilarini yakip bicti, insanliginiz nerde sende kalkip diyorsun hatta yapmis.
Birde kalkip diyorsun benim kaybimdir, kusura bakma ben hic ataturkun resminin cem evinde olmasina razi degilim onun disinda nerede asilirsa asilsin bunda sorun gormuyom.
Eger bir cem evi ataturkun resmini kabul ediyorsa o zaman yaptiklarinida, o zaman benim yerim orasi degildir, ve inanki hicbir kaybim yoktur .
PoyrazıM_24 12.01.2008, 18:36 Benim sormak istediğim başka bir şey var neden biz aleviler Hacı Bektaş Veli'ın resminin yanına Atatürk'ün resmini asarız anlamam_? Atatürk'e olan bağlılığımız mı buna neden oluyor ki öyle olsa bile Atatürk ile aleviliğin arasında ne gibi bir bağ vardır hep merak etmişimdir..
bence aleviler le atatürkün arasındaki bağ çokta ben sana bitane örnek verim ikiside çağdaş ve laik bir ülke istiyor...ve buna benzer bir çok şey...
Görüldüğü gibi aynı şeyleri tekrar edip duruyorsun ya gerçekten anlamak istemiyorsun ya da idrak edemiyorsun.Sorduğun sorulara daha önce cevap verilmiş hala aynı şeyleri tekrar etmenin gereği yok bence.
kelime oyunu yaptigini bilmiyordum, baskasina verdigim cevabi kendi mesajina yapistiriyon gercekten bravo, :thumbdown
evet senin gerceklerini anlamak istemiyom bu kesin, senin gerceklerin senin olsun , zaten anlaya anlaya bu hale geldiniz ya ataturku alevilerin onderi yaptiniz ,kendi kendinize yarinda peygamber olsa hic sasmam, :pinch:
PoyrazıM_24 12.01.2008, 18:42 cem evinde olmasi ne alaka onadami dua edecen???????????????????
çok yanlış bir düşünce içindesin...bu düşüncenden bir an önce kurtul..
meymane yazmış=
Sen ne hatalardan bas ediyon sanirim sen hic ve hic dediklerininde farkinda bile degilsin.
Burda bir SOYKIRIM MESELESI turk ordulari dersimin bebeklerini cocuklarini yaslilarini yakip bicti, insanliginiz nerde sende kalkip diyorsun hatta yapmis.
Birde kalkip diyorsun benim kaybimdir, kusura bakma ben hic ataturkun resminin cem evinde olmasina razi degilim onun disinda nerede asilirsa asilsin bunda sorun gormuyom.
Eger bir cem evi ataturkun resmini kabul ediyorsa o zaman yaptiklarinida, o zaman benim yerim orasi degildir, ve inanki hicbir kaybim yoktur .
objektif olupta doğruyu yanlışı birbirinden ayarabilipte sana katılmamak elde değil bra.
alevi kürd lerin bölgesinde katliamlara sürgünlere sebeb olmuş anlayışa kesinlikle hayır.
seyid rızayı saygıyla anıyor,onu asan ve asmakla yetinmeyip yakıp mezarını hala ortaya çıkarmayan,alişerin başını kesip diyar diyar gezdirip gövde gösterisi yapan anlayışa kesinlikle hayır.
http://www.tayyareci.com/hvata/ata164a1.jpg
zaten benim bu topici açmamin sebebi bugibi ''gerçekleri'' ögrenmemle basladi.
yukardak linkte Atatürk kizi Sabiha Gökçen'i KENDI ELLERIYLE ugurluyor Dersim'e çoluk çocuk bombalatmaya. Bu görevini basariyla sonuçlandirdigi için ismi caddelere havaalimanlarina verilip Türkiyenin ilk kadin pilotu ünvanina sahip oluyor. Daha önce yazdigim gibi zaten Cumhuriyette kim Alevi katili veya alevi düsmaniysa Türkiyede övülüp yüceltiliyor (=Alevilere açik açik gözdagi vermek!)
Topal Osman Atatürkün ve Cumhuriyetin ilk Abdullah Çatlisiydi.
Ozaman Mustafa Kemal'ín direktifi üzerine Topal Osman Alevilere katliam yapiyordu.
Mustafa Kemalin mirasçilari O nun mirasina neredeyse harfiyen uyarak Abdullah Çatlilari kullanarak ATAlarinin izinden gidiyorlar....
Mahir_86 12.01.2008, 20:33 Bak bra senin aleviliginde suphem yok ama dedelerim ya muhammed ya ali derlerdi sizde sanirim yakinda ya mustafa diyeceksiniz.
Eger Hz Alinin resimi asilmiysa peygamberin sulalesindedir, eger haci baktasin resimi asilmissa Hz alinin soyundadir. Eee ataturklen ne alaka.
Sizi kurtardigini saniyorsan o senin gorusundur bir sey diyemem. Peki sizi kimden kurtardi cok merak ettim dogrusu. Ama bunlari bizim icinde diyemesin cunku dersim onunla oldu,
meymane yazmış=
objektif olupta doğruyu yanlışı birbirinden ayarabilipte sana katılmamak elde değil bra.
alevi kürd lerin bölgesinde katliamlara sürgünlere sebeb olmuş anlayışa kesinlikle hayır.
seyid rızayı saygıyla anıyor,onu asan ve asmakla yetinmeyip yakıp mezarını hala ortaya çıkarmayan,alişerin başını kesip diyar diyar gezdirip gövde gösterisi yapan anlayışa kesinlikle hayır.
http://www.tayyareci.com/hvata/ata164a1.jpg
zaten benim bu topici açmamin sebebi bugibi ''gerçekleri'' ögrenmemle basladi.
yukardak linkte Atatürk kizi Sabiha Gökçen'i KENDI ELLERIYLE ugurluyor Dersim'e çoluk çocuk bombalatmaya. Bu görevini basariyla sonuçlandirdigi için ismi caddelere havaalimanlarina verilip Türkiyenin ilk kadin pilotu ünvanina sahip oluyor. Daha önce yazdigim gibi zaten Cumhuriyette kim Alevi katili veya alevi düsmaniysa Türkiyede övülüp yüceltiliyor (=Alevilere açik açik gözdagi vermek!)
Topal Osman Atatürkün ve Cumhuriyetin ilk Abdullah Çatlisiydi.
Ozaman Mustafa Kemal'ín direktifi üzerine Topal Osman Alevilere katliam yapiyordu.
Mustafa Kemalin mirasçilari O nun mirasina neredeyse harfiyen uyarak Abdullah Çatlilari kullanarak ATAlarinin izinden gidiyorlar....
Anlayamıyorum SİZİ... Herkes hadi barış olsun derken SİZ sadece AYIRIM-BÖLÜCÜLÜK-"ÇAMUR ATMAK"tan başka birşey yapmıyorsunuz... Sanırım KÜRTsünüz, ama dışardan biri sizi görse YUNAN sanır... Ne yapmış Mustafa Kemal? Şu anda her ne kadar kötü bir yönetim altında olsakta YUNAN-İNGİLİZ-FRANSIZ ve EMPERYALİST-FAŞİST-KAPİTALİST dediğiniz insanların yönetimi altında BELKİ YAŞIYOR, Ya da Yaşayamıyor olacaktınız... Bunu göremiyorsanız ben bile ilaç olamam YARANIZA... Mustafa Kemal için iyi kışkırtmışlar sizi..
Ama illaki kırım yaptı diyorsanız neden geriye sizi-bizi bıraktı? Madem el atmış kıyıma , hepimizi katletseydi de bunları konuşacak kimse kalmasaydı..
"BOŞ ATIP TUTMAYI HERKES BİLİR. DOĞRU SÖZÜ SÖYLEYEN AZDIR"...
Hz. Ali şöyle demiş: BİR SORUYA NE KADAR ÇOK CEVAP OLURSA, GERÇEK O KADAR GİZLİ KALIR...
Aman dikkatli olun, Yarın birbirinize karşı DOLDURUŞA getirmesinler sizi...
Anlayamıyorum SİZİ... Herkes hadi barış olsun derken SİZ sadece AYIRIM-BÖLÜCÜLÜK-"ÇAMUR ATMAK"tan başka birşey yapmıyorsunuz... Sanırım KÜRTsünüz, ama dışardan biri sizi görse YUNAN sanır... Ne yapmış Mustafa Kemal? Şu anda her ne kadar kötü bir yönetim altında olsakta YUNAN-İNGİLİZ-FRANSIZ ve EMPERYALİST-FAŞİST-KAPİTALİST dediğiniz insanların yönetimi altında BELKİ YAŞIYOR, Ya da Yaşayamıyor olacaktınız... Bunu göremiyorsanız ben bile ilaç olamam YARANIZA... Mustafa Kemal için iyi kışkırtmışlar sizi..
Ama illaki kırım yaptı diyorsanız neden geriye sizi-bizi bıraktı? Madem el atmış kıyıma , hepimizi katletseydi de bunları konuşacak kimse kalmasaydı..
"BOŞ ATIP TUTMAYI HERKES BİLİR. DOĞRU SÖZÜ SÖYLEYEN AZDIR"...
Hz. Ali şöyle demiş: BİR SORUYA NE KADAR ÇOK CEVAP OLURSA, GERÇEK O KADAR GİZLİ KALIR...
Aman dikkatli olun, Yarın birbirinize karşı DOLDURUŞA getirmesinler sizi...
ilk önce seni kınıyorum insanları düşüncelerinden dolayı bölücü diye niteleyemezsin ben bu şekilde düşünüyorum rahatsızlık duyuyorsan buyur savunduklarını yaz.
dersim,koçgiri isyanlarında ne oldu bir araştır istersen ondan sonra bu yazdıklarının ne kadar hatalı olduğunu farkına varacaksın.
evet kürd üm umarım bir mahsuru yoktur.
atatürkün kurtuluş savaşı sonrası kürd lere hediyesi katliam olmuştur.
sana ve çevrene ne hediye etti bilmiyorum,açıklarsan sevinirim.
siyasal anlayış olarak sosyalizm i savunuyorum ve kemalizmi hiçte kendime yakın bulmuyorum,bi mahsuru yok değilmi mahir arkadaşım.
tabi yakın bulmamamın bazı nedenleri var ilk nedeni mensubu olduğum halka katliamlar sürgünler yaşatması.
bir halkın hakkını aramasını hemen milyetçiliğe indirgeyemezsin kürd orjinliyiz diye kürd lerin tarihte yaşadığı sorunları dile getirmeyelimmi.
saygılar..................
LiberalistiC 12.01.2008, 21:50 Atatürk'e Laf atanlara Neyzen Tevfik gereken cevabı vermiş:
Atatürk`e dil uzatma sebepsiz
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kimdi bilemezdin serefsiz
Gizemli Kullanıcı...Avatar resmine bakıp sakın aldanma!!!
devrimciche 12.01.2008, 21:55 konu irdelenirken bir seyler unutuluyor hic bir camide havrada kilisede atatürkün potresi bulunmazken cem evlerinde niye bu soruyu kendimize sorma cesareti bulursak sanirim konuyu daha aciklik getirmis oluruz
ben nenemi ve babami bu konuda cok dinlemisim cocukken nenem hep sunu derdi misto dersime geldi bütün asiretimizi perisan etti
bizi dalsiz budaksiz birakti saydigi bir sürü akrabalari sürgünde oldugunu soylüyordu
bu dersim sürgün olayi 1920 lerde baslamis 38 dede o bölgeye yönelik katliyamlar yapilmis
bazi yaslilarimiz sunu hep vurgular iste atatürk hasta yataginda yatiyormusta haberi yokmus olayi celal bayar yapmis
yani bir katliyamdan nasil haberi olmaz ayni yil hatay türkiye topraklarina katilirken atatürkün bir zat orda görv aldigini arsifler yaziyor
bu konu biraz kan cekme olayidir
bizler dersimliyiz kürt alevisiyiz yasananlari canli taniklardan dinledik türk alevileri bu konuda biraz daha uzak duyarlik farkli oluyor bu bir gercektir
Atatürk'e Laf atanlara Neyzen Tevfik gereken cevabı vermiş:
bu yazdıklarına cevaben küfür etmemi bekliyorsan yanlış kişiyi seçtin.
siyasal düşüncesi savunacak ideolojisi olmayan insanlar böyle kendini savunur tam bu şekilde tartışmayı bel aşağısına indirir.
yetkili arkadaşlardan bu yazıyı okumasını rica ediyorum.
saygılar......
LiberalistiC 12.01.2008, 22:04 Ben demiyorum Neyzen diyor...
Gizemli Kullanıcı... Avatar resmine bakıp sakın aldanma!!!
keçecili_kız 12.01.2008, 22:05 Atatürk gibi bir devlet adamı ,bir asker gelsin bu şeriat düşkünlerinin elinden beni kurtarsın ve beni istediği kadar kullansın.
sefer agca
sana kesinlikle katılıyorum.bizim için uğraşmış,bizi osmanlı belasından kurtarmış birine rahata erdikten sonra laf söylememiz çok yanlış.bu da ihanettir.
Atatürk'e Laf atanlara Neyzen Tevfik gereken cevabı vermiş:
Nasıl bir müdafaadır bu?
Ya da siz kendinizi ne sanıyorsunuz? Ne yani şimdi bizim namusumuzun bekçisi Atatürk mü?
Haklıyken haksız duruma düşmek buna denir. Kendinizi savunamıyorsunuz bile ben nasıl bileyim sizin haklı olduğunuzu... Size kurabilecek cümle bulamıyorum açıkçası.
Soru gayet açık "Soru Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartılıyor? "
Abartılıyor mu gerçekten bilemiyorum, bu konudaki yorumum pek içaçıcı da olmayabilir bilemiyorum fakat şu da var... Eğer biz şu an Atalarımızın kanı dökülerek kurulan bu vatanda yer alıyorsak ve hepimiz Ay-Yıldızlı bayrağın altında yaşamımızı sürdürüyorsak buna hüküm giymişsek, istesek de istemesek de gereğini yapmak zorundayız. Atatürk bu ülkenin kurucusu ve Cumhuriyet'i ona borçlu halk (bir yerde-önder olması vasfıyla) ve biz bu ülkenin kurucusuna gerekli hürmeti göstermek zorundayız bence, en azından bu ülke sınırları içinde yaşamak zorunda kaldığımız sürece...kaldı ki Atatürk kendi alanında gerçekten hayran kalınacak devrimler yapmış devrimci kişiliğine lafım yok... Ama bu zamanında (Dersim,Koçgiri...vs gibi olaylarda) hata yapmadığını ya da savaş stratejisine bir etnik grubu kurban etmediğini ifade etmez... Ne diyor siz Türkler: Savaşta herşey mübahtır ;)(ya da öyle bir şeydi)
Konunun tamamını okumadım ama soru başlığı ile sizin son geldiğiniz nokta arasında bağ kuramadım. Soru şunu demiş: "Soru Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartılıyor?" ama siz olayı Kürt sorununa ve Kürtlerin etnik kökenine yaşadıklarına çevirmişsiniz... Helal olsun nasıl becerdiniz :S Biliyor musunuz etnik grup bakımından Aleviler sadece Kürtlerden oluşmuyor, bunların Türkü, Arabı, vs de var. Kürtlere yapılanlara bir itirazım yok ya da Kürt kardeşlerimin düşüncelerine, aksine onları anlıyor ve bir yerde hak veriyorum. Ama Bir Türk kardeşim ya da bir Arap kardeşim Kürt kardeşimle aynı acıları yaşamamıştır belki de. Belki de bu yüzden anlamıyordur sizi, neden anlatmaya çalışmıyorsunuz... Ya da neden birilerinin canının gerçekten yakıldığını anlayamıyoruz, çok mu zor bu... Peki Hoşgörü kardeşlik saygı sevgi (dilimizden düşmeyen tanımlar)... Onlar nerede, sadece lafta mı?
Şunun bilincine varmak zorundayız ki dostlar: Bu vatan hepimizin bu birilerinin hoşuna gitse de gitmese de... Hal böyleyken olumlu ya da olumsuz her türlü olgu da hepimizin... Ve hepimiz bu vatanda yaşıyor olmanın gereklerini yerine getirmeliyiz bu hoşumuza gitse de gitmese de...
Şöyle düşünün: Hükümetle, devletle bize bütçe ya da diğer olanaklara hak tanıması için savaş halindeyiz ama bu devletin Türkiye Cumhuriyeti devletinin ana unsurlarını yok saymak istiyoruz... Sizce de kendimizle çelişmiyor muyuz beyler?
Kavga etmeden kardeş kardeş tartışmaya (tartışma adabına uygun) devam edeceğinizi umuyorum :confused1 :whistling
Mahir_86 12.01.2008, 22:47 Şunu belirtmek isterim; Mustafa Kemal' in babasının adını çoğunuz bilirsiniz.. Ali Rıza' dır..
Ali Rıza ismini sünniler pek kullanmazlar.. Bi araştırın, bakın. Yanlışsam araştırdıktan sonra yanlış biliyorsun diyin bana...
Bu yüzden Mustafa Kemal' in Alevi olduğuna dair söylentilere inanıyorum, ama siz inanmazsınız o ayrı bir konudur, saygı duyarım..
Ama yok alevileride sünnileride ermenileride şunlarıda kullandı demek pek etik durmuyor.. Saygısızlık hatta Hakarete girer bu söylemler.. Söylenecek lafların önce tartılması gerekir kanımca..
Mustafa Kemal' i, benim bakış açıma göre ALEVİ olduğu için bana çook yakın hissediyorum...
Bu topikte kalbini kırdığım-üzdüğüm kimse varsa affola... LaDY' nin dediği gibi, Hiç kimseyi görüşü için rencide etmemeliyiz, ama saygı duyduğumuz önem verdiğimiz değerleride kimsenin küçük görüp rencide etmemesi gerekir..
Kılıç Ali 12.01.2008, 23:26 Atatürk hakkında hemen herkes farklı düşüncelere sahip olabilir sonuçta hepimiz aynı tornadan çıkmıyoruz, Atatürkü sevmeye bilirsiniz buna saygı duyarım çünkü bende sizin sevdiklerinizi sevmeye bilirim, ama bu sizin sevdiklerinize saygısızlık yapabileceğim hakkını bana vermez, aynı şekilde başkalarınında Atatürk hakkında saygısızlık yapmasınada müsamaha gösterilemez, fikirlerimizi medeni insanlar gibi yazarak tartışa bileceğimiz kanaatindeyim aksi durumda ortak noktalarımızı ön plana çıkarmayı bir kenara bırakıp farklılıklarımızın ön plana çıkacağı aşikardır...
bence aleviler le atatürkün arasındaki bağ çokta ben sana bitane örnek verim ikiside çağdaş ve laik bir ülke istiyor...ve buna benzer bir çok şey...
ataturk cagdas diyor = alevilerde cagdas = ataturk alevi:biggrin:
dunyada bir tek laik ulke var oda fransa, cunku fransada hicbir zaman dinlen siyaset karistiralamaz.
fransa cumhuriyeti 3 gun icinde kurulmadi, fransanin bugunku cumhuriyeti 5 ci sidir ve bu cumhuriyet saglam temeller uzeri kuruldu. Ve ne olursa olsun devlet hicbir zaman dine karismaz maddi yonde bile.
turkiyenin soyledigi gibi turkiye laik bir ulkemidir acaba?
O zaman dinin siyasette ne isi var ve neden kabul ediniyor, kabul edilen sadece islam peki neden digerleri kabul edilmiyor.
ataniz ne demis Tek din tek dil peki cagdaslik nerde, laiklik nerde?
sadece bu sozler turkiyeyi karistiriyor o zaman ortaya cikan ne, turkiye cumhuriyeti saglam temmeller uzeri kurulmamis.
Hep yapmacik ve gostermelik
Benim size anlatmak istedigim, bir siyaset adamin resmi bir cem evinde isi ne???
Burada senin dedigin Laik kelimesi bozukluga ugruyor ve sizlerin daima tekrarladiginiz cagdas kelimesi suya dusuyor.:turned:
çok yanlış bir düşünce içindesin...bu düşüncenden bir an önce kurtul..
tiyatrocusun galiba, ya da ******
Ben demiyorum Neyzen diyor...
Gizemli Kullanıcı... Avatar resmine bakıp sakın aldanma!!!
18 yasina girdin diye kendini buyuk his etme:wink:
sana kesinlikle katılıyorum.bizim için uğraşmış,bizi osmanlı belasından kurtarmış birine rahata erdikten sonra laf söylememiz çok yanlış.bu da ihanettir.
Osmanli zaten bitmisti, ataturk sizi osmanlidan degil avrupadan kurtardi. desene belkide 1923 avrupa birligine girebilirdik:lol: ne gerek vardi bu kadar ugrasmaya:wink:
MehmetBaran 13.01.2008, 02:08 İyi de kardesim bunda Atatürk'ün sucu ne söyler misin? Atatürk öldükten sonra zaten iktidarda hep karsı devrimciler vardı buna İSmet Pasa da dahil.Sivas'taki olaylarda gericiler ''kahrolsun laiklik yaşasın seriat'' Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu Sivas'ta yıkılacak'' diye bagırmadı mı?Siz simdi kalkmıs bütün bunlar yüzünden Atatürk'e niye suc atıyorsunuz anlamadım.Bu adamların Atatürkle bagdasan bi yönleri var mı ki Atatürk'e laf söylüyorsunuz.
Yazılımış ya da anlatılmış birkaç şeye dayanarak bişeyleri burda yazarak birilerini suçlamak mantıksız bence... O zamanın ne şartlarında bulunduk ne de tam net olarak biliyoruz... sonuçta yok olmak üzere olan bir ülkemsi bişey vardı... herşeye rağmen bir ülke yaratıldı ve biz o topraklar üzerinde yaşıyoruz... Hiç kimse ne alevilere ne de diğerlerine haklarınızdan vazgeçin demedi... Herkes nasıl hakkını savunuyorsa bizde savunalım... Herkes nasıl hak iddia ediyorsa bizde edelim... Bir araya gelelim, tek düşünce etrafında birleşelim... sadece sağdan ya da soldan bakmamak lazım arada bir ortadan da bakmak gerekiyor...
Yukarıda yazılanlara katılıyorum...
Biz hep birileri gelsin bize hakkımızı versin diye bekledik... Bu tarih boyunca böyle oldu... En azından şimdi değişsin... Şimdi bişeyler yapalım... Yasal olarak bu ülkede ne haklarımız varsa onları isteyelim... Bu çok mu zor, başaramayacağımız bişey mi?..
Sanmıyorum...
Suçlu aramak yerine kendi özeleştirimizi yapalım... Ben Atatürkün "Ben Aleviyim" dediğini hiçbir yerde okumadım, görmedim... Elbetteki bu ülkeyi kurtaracaksanız o ülkede yaşayanlardan faydalanacaksınız... Bu bir suç değildir...
Naçizane fikrim budur...
MehmetBaran 13.01.2008, 02:23 ataturk cagdas diyor = alevilerde cagdas = ataturk alevi:biggrin:
dunyada bir tek laik ulke var oda fransa, cunku fransada hicbir zaman dinlen siyaset karistiralamaz.
fransa cumhuriyeti 3 gun icinde kurulmadi, fransanin bugunku cumhuriyeti 5 ci sidir ve bu cumhuriyet saglam temeller uzeri kuruldu. Ve ne olursa olsun devlet hicbir zaman dine karismaz maddi yonde bile.
turkiyenin soyledigi gibi turkiye laik bir ulkemidir acaba?
O zaman dinin siyasette ne isi var ve neden kabul ediniyor, kabul edilen sadece islam peki neden digerleri kabul edilmiyor.
ataniz ne demis Tek din tek dil peki cagdaslik nerde, laiklik nerde?
sadece bu sozler turkiyeyi karistiriyor o zaman ortaya cikan ne, turkiye cumhuriyeti saglam temmeller uzeri kurulmamis.
Hep yapmacik ve gostermelik
Benim size anlatmak istedigim, bir siyaset adamin resmi bir cem evinde isi ne???
Burada senin dedigin Laik kelimesi bozukluga ugruyor ve sizlerin daima tekrarladiginiz cagdas kelimesi suya dusuyor.:turned:
Zaten Fransa laik ve çağdaş olduğu için geçen kısa zaman içinde bir iç çatışma oldu da insanlar ortalığı yakıp yıktılar değil mi dostum...
[QUOTE=Sidar;556327]Birinci Dünya savasi esnasinda (sِözde) Isgal altindaki Türkiye topraklariQUOTE]
Bunu anlamayamadım bunu inkar mı ediyorsunuz şimdi kanıtınız varsa sunun yoksa böyle cümle kullanma gibi lüksünüz yok.
bakis açisina bagli. Resmi tarihe göre ''Geldikleri gibi giderler'' ve '' Yunanlilari Izmirde Denize döktük'' gibi SIG ama KARIZMATIK açiklamalarla Cumhuriyet Güçlü ordulara sahip olan Isgalcilara ragmen kurulmustur...?
Bir ülkenin/imparatorlugun baskentini(=ozamanki Istanbul) ve bagli bulunan topraklarin en önemli bölgeleri düzenli ordular tarafindan isgal altinda iken Isgalci devlet güçlerinin bir sütçü (imam) ve 2 baklavaciya* yenilip/tirsip geri çekilmeleri/yenilmeleri bana pek inandirici gelmiyor.
Ayni zihniyet simdi Kürt Alevileri Ermeni soyundan gelmedir diyerek 1 tasla 2 kus vurmak istiyor.
* bir sütçü (imam) ve iki baklavaci düzenli ordulari yenip Marasi KAHRAMAN, Antebi' de GAZI yapiyor. ?
Mahir_86 13.01.2008, 03:21 [QUOTE=Findorin;557162]
bakis açisina bagli. Resmi tarihe göre ''Geldikleri gibi giderler'' ve '' Yunanlilari Izmirde Denize döktük'' gibi SIG ama KARIZMATIK açiklamalarla Cumhuriyet Güçlü ordulara sahip olan Isgalcilara ragmen kurulmustur...?
Bir ülkenin/imparatorlugun baskentini(=ozamanki Istanbul) ve bagli bulunan topraklarin en önemli bölgeleri düzenli ordular tarafindan isgal altinda iken Isgalci devlet güçlerinin bir sütçü (imam) ve 2 baklavaciya* yenilip/tirsip geri çekilmeleri/yenilmeleri bana pek inandirici gelmiyor.
Ayni zihniyet simdi Kürt Alevileri Ermeni soyundan gelmedir diyerek 1 tasla 2 kus vurmak istiyor.
* bir sütçü (imam) ve iki baklavaci düzenli ordulari yenip Marasi KAHRAMAN, Antebi' de GAZI yapiyor. ?
Topik başlığı Osmanlı yahut kimlerin hata yaptığı değildir.. Topik konusu dışına çıkıyorsunuz..
"Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartiliyor??" konu başlığı buydu...
Atatürk'ün alevilerdeki yeri kime göre, neye göre abartıdır? Abartı kavramı ancak kişinin kendi gözündeki değer limitinin mevcut realitenin üzerinde olmasının subjektif bir bakış açısı olabilir.
Türkiye'de bulunan tüm kesimler içinde aidiyetlerine yönelik aşırı duyarlılıkları olan kişiler Atatürk'ün varlığından rahatsız olurlar. Fakat bir çoğunun bu aidiyetlerinin telafuz etmesine neden olmuş olanda yine onun zamanında başlatmış olduğu bir mücadelenin sinerjisidir.
Gericilik trendinin hızla artış gösterdiği bir ülkede, Atatürk ismi belli bir aşamdan sonra artık bir tarihi isimden çok çağdaşlığın, dinin siyasete bulaşmadığın bir idealin simgesi haline gelmiştir. Atatürk'le uğraşıp yobazların değirmenine su taşımaktansa, başka uğraşılması gereken çok canlı kanlı kişiler var.
Topik başlığı Osmanlı yahut kimlerin hata yaptığı değildir.. Topik konusu dışına çıkıyorsunuz..
"Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartiliyor??" konu başlığı buydu...
Topic baslagi ne oldugunu bende biliyorum, ki konuyu açan benim zaten.!?
Arkadas konumuzun disina çikarak benden 'kanit' sordu, bu soruya verilen onca tesekkürleri görünce bu soruya cevap vermek zorunda kaldim. Iddia edildigi gibi bir lüksüm felan yok tabiki.
Konu basligina içerikli cevaplar zaten fazla degil. Halen Alevilik-Aleviler için Mustafa Kemalin ne gibi (özellikler) yaptigi açiklan(a)miyor. Kimse Mustafa Kemal ve Aleviler hakkindaki gerçekleri oldugu gibi kabullenmek istemiyor.
Yobazlarin kendi gerçeklerinin etrafina ördükleri kalin duvar gibi Mustafa Kemalin yaptiklari IYI veya KÖTÜ elestirilmiyor. Bize sistematikçe yapilan zulum/baski ve yok etme politikalari inkar/örtbas ediliyor veya daha kötüsü bize BILINÇLICE yapilanlar sirin gösterilip hazmedilebilir bir sekile bükülüyor.
Sünniler (bazi atatürkçüleri dahil) Mustafa Kemal Aya Sofia camiisini müze yaptigi için sevmezler ve hatta Fatih Sultan Mehmed'in bir sözüne dayanarak lanetlendigine inananlar bile var... Bu da Türkiyede ve Islam aleminde okadar camii olmasina ragmen ve sirf bu Camiinin tüm Sünni alemi için özel bir yere sahip olmadigi halde.
AMA bizim Aleviler için EN ÖNEMLI inanç merkezi olan Haci Bektas Veli dergahinin müzeye çevirilmesine Alevilerin çogu sessiz kaliyor ve 'sartlara göre' o gerektiriyordu diyerek yukarda bahis ettigim duvarin arkasina saklanarak Atatürk aklaniyor.
sonrada bu sistemin ürünü olan katliamlar ve yok etme/sayma politikalari AÇIK AÇIK sürüp meyve vermiye baslayinca (=alevileri yok etmek/saymak) ''susma sustukça sira sana gelecek'' gibi sloganlarla kendilerini kandiriyorlar.
Sira çoooktan bize geldi geçti ve Mustafa Kemal'in Aleviler için bu abartili konumu degismedikçe sira bize daha çook gelir/gelecek maalesef....
Mahir_86 13.01.2008, 04:28 Topic baslagi ne oldugunu bende biliyorum, ki konuyu açan benim zaten.!?
Arkadas konumuzun disina çikarak benden 'kanit' sordu, bu soruya verilen onca tesekkürleri görünce bu soruya cevap vermek zorunda kaldim. Iddia edildigi gibi bir lüksüm felan yok tabiki.
Konu basligina içerikli cevaplar zaten fazla degil. Halen Alevilik-Aleviler için Mustafa Kemalin ne gibi (özellikler) yaptigi açiklan(a)miyor. Kimse Mustafa Kemal ve Aleviler hakkindaki gerçekleri oldugu gibi kabullenmek istemiyor.
Yobazlarin kendi gerçeklerinin etrafina ördükleri kalin duvar gibi Mustafa Kemalin yaptiklari IYI veya KÖTÜ elestirilmiyor. Bize sistematikçe yapilan zulum/baski ve yok etme politikalari inkar/örtbas ediliyor veya daha kötüsü bize BILINÇLICE yapilanlar sirin gösterilip hazmedilebilir bir sekile bükülüyor.
Sünniler (bazi atatürkçüleri dahil) Mustafa Kemal Aya Sofia camiisini müze yaptigi için sevmezler ve hatta Fatih Sultan Mehmed'in bir sözüne dayanarak lanetlendigine inananlar bile var... Bu da Türkiyede ve Islam aleminde okadar camii olmasina ragmen ve sirf bu Camiinin tüm Sünni alemi için özel bir yere sahip olmadigi halde.
AMA bizim Aleviler için EN ÖNEMLI inanç merkezi olan Haci Bektas Veli dergahinin müzeye çevirilmesine Alevilerin çogu sessiz kaliyor ve 'sartlara göre' o gerektiriyordu diyerek yukarda bahis ettigim duvarin arkasina saklanarak Atatürk aklaniyor.
sonrada bu sistemin ürünü olan katliamlar ve yok etme/sayma politikalari AÇIK AÇIK sürüp meyve vermiye baslayinca (=alevileri yok etmek/saymak) ''susma sustukça sira sana gelecek'' gibi sloganlarla kendilerini kandiriyorlar.
Sira çoooktan bize geldi geçti ve Mustafa Kemal'in Aleviler için bu abartili konumu degismedikçe sira bize daha çook gelir/gelecek maalesef....
Altı çizili yerler için ; Ben bu topikteki ilk mesajımda gerekli açıklamayı yaptım, tekrarlayayım;
Adı: Mustafa
Baba adı: ALİ RIZA
Ana adı: Zübeyde
Baba adına dikkat çekerim.. Genelde ALEVİLER tarafından kullanılan bir isimdir, Sünnilerce pek nadir kullanılır.. "Mustafa Kemal ATATÜR Alevidir" diyenlere bu yüzden hak veriyorum ve bende buna inanıyorum, sen inanmazsın o inanmaz saygı duyarım...
Kırmızı renkte vurguladıgım yerler içinse; Tasdikli imzalı kanıtlı belgen varsa yayınla da sanada HAK verip inanayım, bol keseden atmak oluyor seninki..
Arkadaşlar şunu unutmayalım. Yeni bir rejim eskisiyle çatışır.
Lenin; Rusyada devrim yapmış ve devralan stalin baş kaldıran milyonlarca insanı öldürtmüştür. Stalin aynı zamanda kasap olarak ün yapmıştır.
Hitler kendine göre bir devrim yapmış ve milyonlarca yahudiyi öldürmüş
Atatürk bir devrim yapmiş tabiiki milyonlarca kişi ölmuş.
Şu demek Yapılana uymaz ve baş kaldırısan başın gider. Bu halada böyledir.
Atatürk gibi bir devlet adamı ,bir asker gelsin bu şeriat düşkünlerinin elinden beni kurtarsın ve beni istediği kadar kullansın.
sefer agca
Atatürk'ün yeri her Alevi (Nusayri)'nin yanında daha büyüktür. Keza Hz. Ali'nin her resminin yanında Atatürk'ün resmi vardır. O yüce bir insandı; devrimleri, düşünceleri ve mirasıyla... Bunu görmemek ihanetten başka birşey değildir bence... Biz emekten yana emekçiden yana herşeyden önce sevgi, saygı ve hoşgörüden yanayız...
Ne demişler; Sevgide özgürlük vardır, Saygıda MECBURİYET!
Atatürk'ü sevip sevmemek o kişinin bileceği şeydir ama saygısızlığına kimsenin tahammulü olmaz..
Saygılarımla...
Okan ÇAKIRKAYA
Atatürkün t.c inin kurduğu yılların koşulları ortada tabiki sağlıklı bir şekilde tam bağımsız t.cumhuruyetini gereçkleştirmek için dinyaneti kurduğunu düşünüyorum.Halkın hazırlanması gerekliydi koşullar bunu gerektirdi saltanatı ve halifeliği kaldırdıktan sonra halkı din elden gidiyor diyerek kullanmaya çalışanlara karşı kurulmuş bir kurumdur bence.Geçmişi şeriat kuralları ile yönetilen bir ülkede en hassas noktanın din olması diyanetin kurulmasını sağlamıştır.
Aleviler ilerleyip kendini koruyamadıysa kendişine eşit haklar tanındığı halde siyasette yer edinemediyse bunun suçlusuda atatürk değildir.
selam Canlar
saygilar sevgiler canlar
ben ATATÜRK' ü ALEVİ olduğumdan değil Atatürk'ü ATATÜRK olduğu için seviyorum.
atatürk'ü; asker, devlet adamı ve lider olarak irdelemek gerek.
yaptıklarını onaylarsınız yada karşı çıkarsınız ama ben atatürk' seviyorum, ona sonsuz bir saygıyla bağlıyım ve onunla gurur duyuyorum.
Atatürk olmasaydı bugün uşaktık be siz neden bahsediyosunuz.
Cem evlerimize tabiki ulu önderin resmini asacağız acaba kaçta kaçınız o vaziyette Atanın yaptıklarını yapabilirdi.
Bizler abartmiyoruz, az bile yapiyoruz.Nice erenler,pirler gelmis bu topraklara.Insanlara yol göstermis.Halkini aydinlatmis,bilgisini,birikimini paylasmis.
Benim icin Atatürk bu sahsiyetler kadar degerli ve özel.Heleki son zamanlarda onu daha cok iyi anliyorum icime sindiriyorum.
Soru gayet açık "Soru Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartılıyor? "
Abartılıyor mu gerçekten bilemiyorum, bu konudaki yorumum pek içaçıcı da olmayabilir bilemiyorum fakat şu da var... Eğer biz şu an Atalarımızın kanı dökülerek kurulan bu vatanda yer alıyorsak ve hepimiz Ay-Yıldızlı bayrağın altında yaşamımızı sürdürüyorsak buna hüküm giymişsek, istesek de istemesek de gereğini yapmak zorundayız. Atatürk bu ülkenin kurucusu ve Cumhuriyet'i ona borçlu halk (bir yerde-önder olması vasfıyla) ve biz bu ülkenin kurucusuna gerekli hürmeti göstermek zorundayız bence, en azından bu ülke sınırları içinde yaşamak zorunda kaldığımız sürece...kaldı ki Atatürk kendi alanında gerçekten hayran kalınacak devrimler yapmış devrimci kişiliğine lafım yok... Ama bu zamanında (Dersim,Koçgiri...vs gibi olaylarda) hata yapmadığını ya da savaş stratejisine bir etnik grubu kurban etmediğini ifade etmez... Ne diyor siz Türkler: Savaşta herşey mübahtır ;)(ya da öyle bir şeydi)
Konunun tamamını okumadım ama soru başlığı ile sizin son geldiğiniz nokta arasında bağ kuramadım. Soru şunu demiş: "Soru Atatürk'ün Alevilerideki yeri neden abartılıyor?" ama siz olayı Kürt sorununa ve Kürtlerin etnik kökenine yaşadıklarına çevirmişsiniz... Helal olsun nasıl becerdiniz :S Biliyor musunuz etnik grup bakımından Aleviler sadece Kürtlerden oluşmuyor, bunların Türkü, Arabı, vs de var. Kürtlere yapılanlara bir itirazım yok ya da Kürt kardeşlerimin düşüncelerine, aksine onları anlıyor ve bir yerde hak veriyorum. Ama Bir Türk kardeşim ya da bir Arap kardeşim Kürt kardeşimle aynı acıları yaşamamıştır belki de. Belki de bu yüzden anlamıyordur sizi, neden anlatmaya çalışmıyorsunuz... Ya da neden birilerinin canının gerçekten yakıldığını anlayamıyoruz, çok mu zor bu... Peki Hoşgörü kardeşlik saygı sevgi (dilimizden düşmeyen tanımlar)... Onlar nerede, sadece lafta mı?
Şunun bilincine varmak zorundayız ki dostlar: Bu vatan hepimizin bu birilerinin hoşuna gitse de gitmese de... Hal böyleyken olumlu ya da olumsuz her türlü olgu da hepimizin... Ve hepimiz bu vatanda yaşıyor olmanın gereklerini yerine getirmeliyiz bu hoşumuza gitse de gitmese de...
Şöyle düşünün: Hükümetle, devletle bize bütçe ya da diğer olanaklara hak tanıması için savaş halindeyiz ama bu devletin Türkiye Cumhuriyeti devletinin ana unsurlarını yok saymak istiyoruz... Sizce de kendimizle çelişmiyor muyuz beyler?
Atatürk hakkında hemen herkes farklı düşüncelere sahip olabilir sonuçta hepimiz aynı tornadan çıkmıyoruz, Atatürkü sevmeye bilirsiniz buna saygı duyarım çünkü bende sizin sevdiklerinizi sevmeye bilirim, ama bu sizin sevdiklerinize saygısızlık yapabileceğim hakkını bana vermez, aynı şekilde başkalarınında Atatürk hakkında saygısızlık yapmasınada müsamaha gösterilemez, fikirlerimizi medeni insanlar gibi yazarak tartışa bileceğimiz kanaatindeyim aksi durumda ortak noktalarımızı ön plana çıkarmayı bir kenara bırakıp farklılıklarımızın ön plana çıkacağı aşikardır...
Yazılımış ya da anlatılmış birkaç şeye dayanarak bişeyleri burda yazarak birilerini suçlamak mantıksız bence... O zamanın ne şartlarında bulunduk ne de tam net olarak biliyoruz... sonuçta yok olmak üzere olan bir ülkemsi bişey vardı... herşeye rağmen bir ülke yaratıldı ve biz o topraklar üzerinde yaşıyoruz... Hiç kimse ne alevilere ne de diğerlerine haklarınızdan vazgeçin demedi... Herkes nasıl hakkını savunuyorsa bizde savunalım... Herkes nasıl hak iddia ediyorsa bizde edelim... Bir araya gelelim, tek düşünce etrafında birleşelim... sadece sağdan ya da soldan bakmamak lazım arada bir ortadan da bakmak gerekiyor...
Yukarıda yazılanlara katılıyorum...
Biz hep birileri gelsin bize hakkımızı versin diye bekledik... Bu tarih boyunca böyle oldu... En azından şimdi değişsin... Şimdi bişeyler yapalım... Yasal olarak bu ülkede ne haklarımız varsa onları isteyelim... Bu çok mu zor, başaramayacağımız bişey mi?..
Sanmıyorum...
Suçlu aramak yerine kendi özeleştirimizi yapalım... Ben Atatürkün "Ben Aleviyim" dediğini hiçbir yerde okumadım, görmedim... Elbetteki bu ülkeyi kurtaracaksanız o ülkede yaşayanlardan faydalanacaksınız... Bu bir suç değildir...
Naçizane fikrim budur...
Atatürk'ün alevilerdeki yeri kime göre, neye göre abartıdır? Abartı kavramı ancak kişinin kendi gözündeki değer limitinin mevcut realitenin üzerinde olmasının subjektif bir bakış açısı olabilir.
Türkiye'de bulunan tüm kesimler içinde aidiyetlerine yönelik aşırı duyarlılıkları olan kişiler Atatürk'ün varlığından rahatsız olurlar. Fakat bir çoğunun bu aidiyetlerinin telafuz etmesine neden olmuş olanda yine onun zamanında başlatmış olduğu bir mücadelenin sinerjisidir.
Gericilik trendinin hızla artış gösterdiği bir ülkede, Atatürk ismi belli bir aşamdan sonra artık bir tarihi isimden çok çağdaşlığın, dinin siyasete bulaşmadığın bir idealin simgesi haline gelmiştir. Atatürk'le uğraşıp yobazların değirmenine su taşımaktansa, başka uğraşılması gereken çok canlı kanlı kişiler var.
Sonuç itibariye soru nedir ? Atatürk ün aleviler(i)deki yeri neden abartılıyor ??
Birincisi soruyu anlamadım Atatürk ün alevilikte bir yeri yoktur ki abartılsın sadece saygı gösterildiği için asmak isteyen cemevine asar veya asmaz.
Ama soru şöyle sorulmak istenmişse Atatürk alevileri yok etmek istemesine rağmen neden aleviler tarafından çok seviliyor ? Anlam veremiyorum.
Olmuş olsaydı bir defa zaten Atatürk ü sevenler için o bir tabudur ve görüldüğü gibi çoğunluk için abartı değildir, atatürk bizler için bir değerdir.
Bu sorunu cevaplanmış olması lazım artık.Çünkü verilen cevaplara bakıldığında gerçekten istisna rakamlar hariç yeri abartılmamış.
okan22'nin de örneklerle belirttiği gibi konu baya bir süredir bir çok üye tarafından cevaplandı. Genel kanaatta az çok ortada.
Sanırım artık konuyu açan arkadaşta cevabını almıştır.
Konu cevaplandı bölümüne taşınmışdır.
Zaten Fransa laik ve çağdaş olduğu için geçen kısa zaman içinde bir iç çatışma oldu da insanlar ortalığı yakıp yıktılar değil mi dostum...
evet cok haklisin "dostum" franda laik ve cagdas butun yabancilara verilen haklar fransizlarlan ayni asagi degil.
Dikkatini cektimi sorunlari yaratanlar kimler???
Evet hep yabancilar cok ozgur olunca ne yapacaklarini bilmiyorlar (ozelikle islam kesimi) kendi ulkedeki sorunlarini fransaya tasiyorlar ve inanki hicde kolay bir sey degil.
Ornegin fransadan en cok kara para cikartan "turkler"
icsizlik parasi alip gizliden calisanlar gine |