ibocan
23.01.2006, 20:56
benim duyduguma gore hz ali yani rivayete gore tabutunu kendisi tasimis bole bi bilgisi olan varmı ?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : bilginiz varmi ya erenler ibocan 23.01.2006, 20:56 benim duyduguma gore hz ali yani rivayete gore tabutunu kendisi tasimis bole bi bilgisi olan varmı ? Şah-Mat 23.01.2006, 21:50 benim duyduguma gore hz ali yani rivayete gore tabutunu kendisi tasimis bole bi bilgisi olan varmı ? Sevgili İbocan.., Evet biliyorum.Keza ki banada böyle anlatıldı.Ama bunların rivayet olduğu söyleniyor peki neden..? Ama önce Rivayete bir değinelim. Hz.Ali efendimiz Camiide şehit edilmiştir.Ancak;Bugün bizim içimizdeki aleviler yarıya bölünmüş kimisi Camiide şehit edilmiştir derken,Kimiside Yolda Pusu kurularak şehit edilmişdir denilir.Ama tüm islam alemi Konumuza dönersek; Hz.Ali yaralandıktan sonra 3 gün yaralı olarak gezmiştir.Burda insanlara nasihatler vermeyide unutmamıştır.Hz.aLİnin ruhu bedeninden ayrılmadan önce Akrabaları ve inananlara şöyle söylediği rivayet ediliyor; ---Ben şehit olacam.ruhum bendenimden ayrılacak.Ben öldükten sonra beni siz yıkamayın,kefenlemeyin,Çünkü;Bir peçeli adam atla gelip beni yıkayacak,kefenleyecek,tabuta koyup götürecek..Ona sakın karşı çıkmayın.NE olduğunu, nerden geldiğini ,Kim olduğunu ,asla sormayın diye söz almıştır.Orada Tabiiki Oğulları Hz.hasan ve HZ.hüseyinde var.Herkes kabul etmiştir. Ondan sonra Hz.ali ruhunu teslim ettikten sonra ,bir peçeli adam gelir Herkes şaşırır tabii.sonra adam Hz.Aliyi yıkayıp,kefenleyip,tabuta koyup,Atın arkasına bağlıyarak götürür.Ancak; Hz.hasan huysuzlanır birazda asabi imiş Hz.hasan efendimiz Hz.huseyine oranla. hZ.Hasan Dayanamaış ve HZ.huseyine dönerek; Adam babamızı alıp götürüyor,kimdir nedir,necidir,diye Hz.huseyine soru sorar. Hz.huseyin efendimizde; Abii,babamız demedi mi beni bir peçeli adam alıp götürecek,sakın karşı çıkmayın ,ne olduğunu ,nereye götürdüğünü sormayın diye bizden söz almadı mı? merak etme der.. Fakat; ***Hz.hasan adamı takip eder ve Hz.hasanın bir atı varmış ismini şuan hatırlayamıyacam bu adama yetişiyor ve önünü kesiyor,Diyor ki; Sen kimsin? babamı nereye götürüyorsun? Peçeni kaldır seni görmeliyim gibi sorular yöneltiyor..? Adam peçeyi kaldırıyor..; Hz.hasan bir bakıyor karşısındaki babası(Hz .ali)..,Tabuttakide babası sonra Hz.ali Oğluna dönerek! Oğlum ben sana demedim mi.,o gelene soru sorma,ne olduğunu..vs beni üzdün hasan diyor.Hasan orda özür diliyor babasından.. geri geliyor ve Ev halkınada durumu anlatıyor..sonra buda bugüne kadar geliyor sevgili İbocan.., Ama bunlar rivayet doğruluğu kanıtlanabillir bir rivayette değil.Bu yüzden bu tür rivayetleri zamanında Muaviyenin HZ.ali nin mezarına zarar verebilirler diye ortaya atıldığı söyleniyor..Bu sadece bunlardan bir tanesi idi.Rivayetti elimden geldiği kadar anlattım ama eksikler var..,Bilmem belkide Rivayet değil gerçektir.Biliyorsunuz Bugün Hz.aLİ efendimizin Naşı NECEF deryasında olduğu söyleniyor.Timsali olarak Hz.ali, camiisinde Hz.ali efendimizin yattığı söyleniyor. BEN bildiğimi,Öğrendiğimi aktardım... :) Dogan24 23.01.2006, 22:52 evet sah-mat kardeşim dogrudur bu rivayet başka sekillerdede anlatılır yazdıklarına benziyor dediğin gibi rivayet değil gerçekdir...... dostcakal candost mercan 23.01.2006, 23:14 gerçekten çok etkileyici bi rivayetmiş ilk kez duydum ve şuan ciddi anlamda baya bi etkilendim :sook bülentişcan 23.01.2006, 23:14 Sevgili İbocan Rivayet odur ki (Sevgili doğan24 ve Şah-Mat gercek deseler de ) olay ŞAH-MAT 'ın anlattğı gibi bir mitolojik efsanevi yanı vardır, Hacı Bektaş içinde aynı rivayet vardır, oda kendi naaşını kendisi götürür,ve olay yanılmıyorsam VELAYETNAME de yazılı, Anadolu alevileri (Dünyada da böyledir) halkı sevdiği insanları yüceltirler,onlara tanrısal güç katarlar, Hacı Bektaş Güvercin donunda rum a gelir,Abdal Musa Geyik donuna girer,GEyikli baba keza aynı,Yine Alevi uluları,bir anda mısıra hicaza gider,bir anda geri dönerler,Yılanı kırbaç yapıp,duvarı yürütürler, Bence bunlar itikala ilgili, Onların himmetleri üstümüzde hazır ve nazır ola; DOSTCA KALIN Şah-Mat 23.01.2006, 23:44 Sevgili İbocan Rivayet odur ki (Sevgili doğan24 ve Şah-Mat gercek deseler de ) olay ŞAH-MAT 'ın anlattğı gibi bir mitolojik efsanevi yanı vardır, Hacı Bektaş içinde aynı rivayet vardır, oda kendi naaşını kendisi götürür,ve olay yanılmıyorsam VELAYETNAME de yazılı, DOSTCA KALIN Sevgili Bülentİşcan.., Ben gerçek demedim sadece Olabilir dedim.Ha bu arada Hacı bektaşı veli içinde geçerli bu olay doğru söylüyorsun yazmayı unutmuşum,Hatırlatıp yazdığın için saol. Aynısı HACI BEKTAŞI VELİ dede olmuştur..buna örnek olarakta Hz.Ali efendimizin 1001 donda gelip gittiğidir ki ;Bu enson HACI bektaşı veli olduğunu söylüyorlar.Ama bende bunlara pek meyil vermiyorum. Yakapınarlı 24.01.2006, 01:40 böyle şeylere pek inanmam yada inanması çok güç mantığım almıyor ama varsada ilginç gerçekten eerkan82 24.01.2006, 07:55 bu konuda birsürü deyişlerimiz duazlarımız var yani Hz Ali efendimizin kendi cenazesini kendi yıkamış ve kendisi defnetmiştir. ben buna inanıyorum. candost_20 24.01.2006, 09:46 Sana aynen katılıyorum eerkan82 kardeşim bunlar kendiliğinden ortaya çıkmamıştır.belki içinizde tanıyan vardır ruhuna binlerce kez rahmet diliyorum Çorumlu Şekip Şahadogru vardı bizim aile dostumuz du kendisi ve çok aydın bi insandı biz ona Şah baba deriz. ben bizzat kendisinden dinledim tabi büyüklerim bunu bi çok kez anlatmışlardı ondan önce.ama Şah babadan daha tedaylı bi şekilde dinledim. evet naşını yıkayanda defnedende kendisidir. bu olayı günümüz yaşantısıyla kıyaslamamak gerekir çünkü bu zamanlarda böyle bi şeyi rüyasında bile gören olmaz aksi taktirde arkadaşların dediği gibi inanılmaz bi konu haline gelir. saygılar ve sevgler... ibocan 24.01.2006, 19:35 cok sagolasın SAH-MAT bu bilgiler icin az cok etkım vardı bu olay ustunde senın anlatman cokte guzel oldu ellerıne ve dusunce saglık |