Orijinalini görmek için tıklayınız : Urfa'da Alevi köyleri
Ben Urfalı'lıyım.
Anadolu'nun her yöresinde kuşkusuz aleviler vardır. Ancak Urfa'da, sanırım hiç tahmin edilmiyor olabileceği. Diyarbakır'de var, Gaziantep'te var ama iki şehir ortasında yok sanılmasının, nüfus olarak az olmasından kaynaklanıyor diiyeceğim ama o da değil. Azımsanmayacak kadar var hem de.
Bu konuda bilgisi olan var mıydı acaba? Daha detaylı bilgi peşindeyim.
Selamlar
Alisahin 24.01.2006, 15:00 Urfali dedelerin Yaptiklari CEM e katilmistim,HB ta, cok begenmistim
özellikle bilgi birikimi olan DEDE ve hizmet sahipleri.
Aslinda o bölgemizden katilan canlar,URfa ile ilgili bilgi verirlerse bende
cok memnun olurum,bu vesileyle bilgi sahibi olmus oluruz.
simdiden tesekkürler.Almanya.
Güzel bir haber daha.
Ben Urfa'da hiç bir Cem'e katılmamıştım dersem, bu konuda yetersizliğimi de ifade etmiş olurum. Zaten derdim de bu idi. Belki çocukken babam götürmüştür. "Hb ta," ne demek anlamadım.
Zaten köyümüzde değil de şehirdeki alevilerin yozlaşmasından szöetmiştim ben.
Urfa ile ilgili bilgi tabii ki vermeye çalışacağım.
Siz ne zaman katılmıştınız Cem'e.
Görüşmek üzere...
Bilmeyenler var ise eger Dertli Divani (Veli Aykut) dede buralidir . Urfa Kissas köyündendir. Alevilik adina cok sey yapmis bilgi birikimi bir insan , ozan Dededir...
Bilmeyenler var ise eger Dertli Divani (Veli Aykut) dede buralidir . Urfa Kissas köyündendir. Alevilik adina cok sey yapmis bilgi birikimi bir insan , ozan Dededir...
İnaç, sen Diyarbakır'lısın galiba.
Kadıköy'ü de bilirsin.
Daha önce ayzdım mı bilmiyorum ama, Kadıköy ile Kısas(Urfa) arasında bir akrabalık var sanırım.
Ama nasıl onu bulmaya çalışıyorum..
rockçı turna 30.01.2006, 23:36 ... "Hb ta," ne demek anlamadım.
..
sanırım, hb ta= hacı bektaşta (burada yapılan cem töreninden bahsetmiş arkadaş)
sanırım, hb ta= hacı bektaşta (burada yapılan cem töreninden bahsetmiş arkadaş)
Tamam ya. Özür dilerim.
Urfa'daymış gibi algıaldım bir an.
Bizimkiler oraya sık sık gider doğrudur.
zulfikar_orak 31.01.2006, 18:32 Ben Şanlıurfa'da Alevi olup olmadığını bilmiyordum.Varmış çok sevindim.(İşte biraz da eksikliğimiz burada birbirimizden pek haberimiz yok!Bu gibi forumlar arttıkça bu da aşılacaktır.)
Doğru.
Ve hikayesi o kadar eski ki, şimdiki yerleşim yerlerinden en az 1000 yıl öncesine dayanıyor.
İlk gününden beri de Türk köyüdür.
Hacı Bektaş'a cami diken anlayış, bizim köye de cami dikmiştir.
Ama boş duruyor.
zulfikar_orak 31.01.2006, 18:41 Boş olması doğal sadece caminin bulunması onlar için yetiyo içlerini rahatlatıyor.Sizin de ŞanlıUrfa'da kültürünüzü koruyor olmanız çok güzel bir şey.Umarım o kültür hiç kaybolmaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Boş olması doğal sadece caminin bulunması onlar için yetiyo içlerini rahatlatıyor.Sizin de ŞanlıUrfa'da kültürünüzü koruyor olmanız çok güzel bir şey.Umarım o kültür hiç kaybolmaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aslında sana doğrusunu da söylesem yeridir.
Acı ama Gerçek!
Şehirdeki Aleviler, Alevlikten çıkmış, daha çok sünnileşmişler.
Ama köydekiler biraz daha, geleneklerine bağlılar ve hala ozan çıkıyor içlerinden. Bilinen en az 40 oaznımız var.
Şimdi benim kaygım, bizimkilere, şehirdekilerine yani aleviliği tekrar nasıl hissetirebilirim? O'nun peşindeyim...
Bu da benim sağlıklı ve oturmuş bilgilerle karşılarına çıkmamdan geçiyor.
Saygılar
zulfikar_orak 31.01.2006, 20:30 Vahim bir durum!Onlara özleri hatırlatılmalı!senin gibi düşünen gençler var mı orada?(yozlaşamaya yüz tutanların çocuklarından falan)
Vahim bir durum!Onlara özleri hatırlatılmalı!senin gibi düşünen gençler var mı orada?(yozlaşamaya yüz tutanların çocuklarından falan)
Evet. Onlara bu konuları pişirip önlerine koymayı düşünüyorum.
Ölü toprağı serpilmiş üstlerine resmen.
Okumayan, okutmayan, hiçbir gelenek ve göreneğimizi yeni nesile aktarmayan bir akraba ordusu var.
Arada bir cem evi dedikleri yerde sadece içip türkü söylüyorlar. (Ha bu arada çok usta bağlamacılar yetişiyor tabii)
İnanılmaz hurafelelerle de beslenip, kendileirni tatmin ediyorlar.
Bütün bunlar beni rahatsız ediyor.
Zaten benim onların gözünde "yaramazın" tekiyim. Daha iyi ya, tartışma ortamı yaratırım hiç olmazsa.
Saygılar
zulfikar_orak 31.01.2006, 20:53 Yaramazlık bazen işe yarar sen çizginden şaşma candost!ama şunu da söyleyeyim bilgili bir dede ile irtibata geçip bilgileri güvenilir bi kaynaktan öğren.senin gibi düşünen kişiler varsa onlarla da bilgilerini paylaşarak o yatuklara(eskiden yerleşik yaşama geçen Türklere derlermiş işe yaramaz,kültürünü kaybetmiş anlamında):komik :komik kaybettikleri şeyleri hatırlata bilirsin.
Düşüncen güzel ama belli sözü geçen bilgili bir destek bulursan seni daha ciddiye alırlar.
Düşünceni destekliyorum candost!
NBu güzel öneriniçin teşekkürler.
Ha bu arada yaşımı da söyleyeyim. 49.
Eski dinozorlardanım yani.
zulfikar_orak 31.01.2006, 21:00 Tmmdır.Yaş öğrenilmiştir.Ama senin düşüncen genç be Abi bi kusurumuz olduysa affet kusura bakma!sende genç bi kan var.o zaman şöyle diyeyim çevrendeki gençlere bu düşünceni söylemeni hatta aşılamanı canı gönülden destekliyorum.
pirsultanca 03.02.2006, 08:44 URFA'DA BİLDİĞİM BİR TANE ALEVİ KÖYÜ VAR: KISAS KÖYÜ BU KÖY AYNI ZAMANDA BÜYÜK USTA DERTLİ DİVANİ DEDENİN KÖYÜDÜR.
BİRDE URFA MERKEZDE ALEVİLERİN YOĞUN OLARAK YAŞADIĞI SIRRIN MAHALLESİ VAR.
ÜNİVERSİTEDE OKURKEN SIRRIN MAHALLESİNDE KALDIM. DÜNYANIN EN ŞEKER EN İYİ İNSANLARI ORADA. HEPSİNE CANDAN SELAMLAR.HEPİNİZİ ÇOK ÖZLEDİM.
[quote=pirsultanca]URFA'DA BİLDİĞİM BİR TANE ALEVİ KÖYÜ VAR: KISAS KÖYÜ BU KÖY AYNI ZAMANDA BÜYÜK USTA DERTLİ DİVANİ DEDENİN KÖYÜDÜR.
Teşekkür ederim dostum.
Ben o köydenim zaten. Bir de Akpınar var.
Köyümüzden ayrılıpı Avrupanun ve Türkiye'nin her yerine göçler olmuş.
Onlarla buluşmak ve tanışmak için arayış içindeyim. 30 yıldan fazladır İstsnbul'dayım çünkü.
Saygılar
ulalıgenç 06.02.2006, 16:34 Ben Urfada ÖĞrencİ Olarak Okuyorum..Şehİrde GerÇekten Alevİ OlduĞunu Duyunca Çok ŞaŞirdim..benİm Sİze AktaracaĞim Bİr Bİlgİ Var Sanirim Sİverekte De Bİraz Alevİ VarmiŞ..yurtta Benle Ayni Odada Kalan Sİvereklİ ArkadaŞim Kendİlerİnİn Tuncelİ'den GeldİĞİnİ SÖylÜyordu..zaten Bİlİyorsunuz SİvereĞİn Neredeyse Tamami Zazaca KonuŞur..tuncelİnİn De Öyle..ama Bunlar Asİmİle OlmuŞ Alevİler Eskİ KÜltÜrlerİnİ YaŞattiklarini Sanmiyorum..
Ben Urfada ÖĞrencİ Olarak Okuyorum..Şehİrde GerÇekten Alevİ OlduĞunu Duyunca Çok ŞaŞirdim..benİm Sİze AktaracaĞim Bİr Bİlgİ Var Sanirim Sİverekte De Bİraz Alevİ VarmiŞ..yurtta Benle Ayni Odada Kalan Sİvereklİ ArkadaŞim Kendİlerİnİn Tuncelİ'den GeldİĞİnİ SÖylÜyordu..zaten Bİlİyorsunuz SİvereĞİn Neredeyse Tamami Zazaca KonuŞur..tuncelİnİn De Öyle..ama Bunlar Asİmİle OlmuŞ Alevİler Eskİ KÜltÜrlerİnİ YaŞattiklarini Sanmiyorum..
Bak bunu ben de senden öğrendim.
Bu foruma üye olduktan sonra ufkum genişledi inan.
Peki, hangi köyündenmiş Siverek'in? Aşirettir mutlaka, Kürt, Zaza Aleviler genellikle aşiret olur Urfa'da.
İzol'lar veya Karakeçili'ler olabilir mi? Onlar var Siverek'de...
ulalıgenç 06.02.2006, 19:44 Bak bunu ben de senden öğrendim.
Bu foruma üye olduktan sonra ufkum genişledi inan.
Peki, hangi köyündenmiş Siverek'in? Aşirettir mutlaka, Kürt, Zaza Aleviler genellikle aşiret olur Urfa'da.
İzol'lar veya Karakeçili'ler olabilir mi? Onlar var Siverek'de...
Evet aşiretlerdi..Ama karaçeli veya izollardan değil..Gülelilerden di ,köyünü tam olarak hatırlamıyorum..Ama sivereğin önde gelen ailelerinden biriydi..Aşiret olarak tunceliden gelmişler zaten..
Teşekkürler..
beşkozlu 18.02.2006, 01:29 merhaba canlar
aranıza maceralı bir kayıt işleminden sonra yeni katılmış bulunmaktayım ben urfada doğup büyüyen bir alevi evladı olarak bu topikte sizlerle bildiklerimi paylaşmak bilmediklerimi öğrenmek istedim.
evet genelde urfada alevi çok az olduğu olanlarınsa birtek kısas köyünde yaşadığı sanılır ama birde bizim akrabalarımızın mensubu olduğu dışarıdan epey uzun yıllar önceye dayanan göçleri neticesinde gelip yerleşenlerde vardır bizim babalarımız ve dedelerimiz besni civarından bügün hala irtibatımızın devam ettiği benim kullanıcı ismim olan beşkoz ve burunçayır köylerinden gelip yerleşmişlerdir ve bize urfada besnililer veya eskiden besni malatyaya bağlı olduğundan malatyalılarda denilmektedir yanlış sayı vermek istemem ama yaklaşık 200 aile varız urfada belkide daha fazladır ama tam sayıyı bilmediğim için abartmak istemedim. hala cemlerimiz kısıtlı olsada devam etmekte gelenek ve göreneklerimizde aynen devam etmektedir tabi bir alevi olarak urfada yaşamanın zorluklarını artık tahmin edersiniz herhalde.
ha birde şunu belirteyim birtek kısas dememde yanlış olur akpınar ve urfa merkez mahallesi olan sırrında vardır aleviler ve onlarlada irtibatımız devam etmekte bizi bilir ve tanırlar ayrıca asimile olmuş aleviliklerini unutmuş bazı köylerde vardır onada daha ilerleyen zamanlarda değineceğim tabi sizlerden istek olursa ve şu anda yürütülmekte olan urfadaki alevi kültürünü varlığını avrupa topluluğu yardımlarıyla yapılan araştırmanın neticelerinden bilgi alabilirsem.
evet dostlar yeri gelmişken tekrar belirteyim avrupa birligi katkısıyla urfada bir proje yürütülmekte cem vakfı tarafından urfadaki alevi varlığı geçmişi kültürü hakkında epey veriler toplanıyor sanıyorum.
merhaba canlar
aranıza maceralı bir kayıt işleminden sonra yeni katılmış bulunmaktayım ben urfada doğup büyüyen bir alevi evladı olarak bu topikte sizlerle bildiklerimi paylaşmak bilmediklerimi öğrenmek istedim.
evet genelde urfada alevi çok az olduğu olanlarınsa birtek kısas köyünde yaşadığı sanılır ama birde bizim akrabalarımızın mensubu olduğu dışarıdan epey uzun yıllar önceye dayanan göçleri neticesinde gelip yerleşenlerde vardır bizim babalarımız ve dedelerimiz besni civarından bügün hala irtibatımızın devam ettiği benim kullanıcı ismim olan beşkoz ve burunçayır köylerinden gelip yerleşmişlerdir ve bize urfada besnililer veya eskiden besni malatyaya bağlı olduğundan malatyalılarda denilmektedir yanlış sayı vermek istemem ama yaklaşık 200 aile varız urfada belkide daha fazladır ama tam sayıyı bilmediğim için abartmak istemedim. hala cemlerimiz kısıtlı olsada devam etmekte gelenek ve göreneklerimizde aynen devam etmektedir tabi bir alevi olarak urfada yaşamanın zorluklarını artık tahmin edersiniz herhalde.
ha birde şunu belirteyim birtek kısas dememde yanlış olur akpınar ve urfa merkez mahallesi olan sırrında vardır aleviler ve onlarlada irtibatımız devam etmekte bizi bilir ve tanırlar ayrıca asimile olmuş aleviliklerini unutmuş bazı köylerde vardır onada daha ilerleyen zamanlarda değineceğim tabi sizlerden istek olursa ve şu anda yürütülmekte olan urfadaki alevi kültürünü varlığını avrupa topluluğu yardımlarıyla yapılan araştırmanın neticelerinden bilgi alabilirsem.
evet dostlar yeri gelmişken tekrar belirteyim avrupa birligi katkısıyla urfada bir proje yürütülmekte cem vakfı tarafından urfadaki alevi varlığı geçmişi kültürü hakkında epey veriler toplanıyor sanıyorum.
Merhaba arkadaşım,
Beşkozlu olduğunu söylemişsin ve Urfa'ya da ordan gelmişsiniz. 200 aile kadar da varmışsınız.
Bunlar doğru. Demek ki benim de akrabamsın sen. O 200 ailen biri olamaz mıyım? Sen kimlerdensin. Kimliğin, adın, mail adresin hiç bir şeyin yok. Daha açık biri olamazmıydın? Sen beni tanırsın o zaman. Adım Suat, Kısas'lıyım, Seyyitler derler bize. Şehir'de büyüdüm. 31 senedir İstanbul'dayım. Beşkozluların hepsi, İstanbul'da Yenibosna civarında oturur.
Ancak, benim ilk açıklamalarımız okumadan yazılmış bir yazı bu senin yazdığın. Buna karşın ben de senden bir şeyler öğrenmiş durumdayım.
"Urfa'da yürütülen bir proje"den söz etmişsin. Ban bu konuda biraz daha bilgi ele eder misin.
mail adersim de var, yazabilirisn.
Saygılarımla
ulalıgenç 18.02.2006, 12:16 merhaba canlar
Ya bende urfada öğrenciyim..Urfada alevi olduğunu hiç tahmin etmiyordum ama epey varmış..Bende cemlere katılmak istiyorum..Beni bilgilendirirsen çok sevinirim..Benim ev arkadaşlarımdan biride besnili oradan tanıdığım bir sürü arkadaşım var...Üst komşumuzda besninin alevilerimden..
beşkozlu 18.02.2006, 13:01 Doğru.
Ve hikayesi o kadar eski ki, şimdiki yerleşim yerlerinden en az 1000 yıl öncesine dayanıyor.
İlk gününden beri de Türk köyüdür.
Hacı Bektaş'a cami diken anlayış, bizim köye de cami dikmiştir.
Ama boş duruyor.
daha önceki yazıları okudum onun için bu topikte açıklamada bulundum ama alıntı yaptığım yazına cevaben kısasın belkide senin bildiğin bir yönünü diğer arkadaşlarında bilğilenmesi açısından açıklığa kavuşturmak istiyorum kısas çoğunluk alevi olmasına rağmen epey sünni de vardır yerleşik ve yerlisi olarak.
ayrıca proje hakkında ise size şimdilik kısasta büronun kurulup araştırmalar devam etmekte olup cem vakfından istanbul merkezinden görevli ve yetkili arkadaşlar gelmekteler zaman zaman onları şeref duyarak konuk etmekteyim.
daha önceki yazıları okudum onun için bu topikte açıklamada bulundum ama alıntı yaptığım yazına cevaben kısasın belkide senin bildiğin bir yönünü diğer arkadaşlarında bilğilenmesi açısından açıklığa kavuşturmak istiyorum kısas çoğunluk alevi olmasına rağmen epey sünni de vardır yerleşik ve yerlisi olarak.
ayrıca proje hakkında ise size şimdilik kısasta büronun kurulup araştırmalar devam etmekte olup cem vakfından istanbul merkezinden görevli ve yetkili arkadaşlar gelmekteler zaman zaman onları şeref duyarak konuk etmekteyim.
Tamam. Teşekkür ederim.
Kısas'da ki büro da kim var acaba bağlantı kurabileceğim? Ya da Cem Vakfı'nda görüşebileceğim kim var? Yardımcı olur musun?
İstanbul'da mı yaşıyorsun, Urfa'da mı? Beni tanıdın mı? Doğrusu seninle de tanışmak isterim.. İtersen Chat'e geç, istersen bana e-posta gönder. suat@cemsigorta.com.tr
beşkozlu 18.02.2006, 13:46 doğrusu uzun yazılar yazıp sıkıcı olmak istemediğim için kısa ve sürekli bilgiler yazmak istemiyorum chat olayına gelince ben açıklamaların veya konuşmaların topikler üzerinden yürütülmesinin daha uygun olacağı kanaatindeyim çünkü topiki takip eden arkadaşlarında bilgi ve fikir sahibi olabilmeleri açısından daha uygun olacağını düşünüyorum.
kısas bürosununda şu anda istanbul cem vakfı merkezinden bir gürevli arzu hanım var soyadını vermek uygun olmayabilir ayrıca proje adıyaman gölbaşı cemvakfı başkanın koordinatörlüğünde yürütülüp bilgiler olgunlaşmaya başladıkça hepinizle zaman içerisinde paylaşacağımdan kuşkunuz olmasın
doğrusu uzun yazılar yazıp sıkıcı olmak istemediğim için kısa ve sürekli bilgiler yazmak istemiyorum chat olayına gelince ben açıklamaların veya konuşmaların topikler üzerinden yürütülmesinin daha uygun olacağı kanaatindeyim çünkü topiki takip eden arkadaşlarında bilgi ve fikir sahibi olabilmeleri açısından daha uygun olacağını düşünüyorum.
kısas bürosununda şu anda istanbul cem vakfı merkezinden bir gürevli arzu hanım var soyadını vermek uygun olmayabilir ayrıca proje adıyaman gölbaşı cemvakfı başkanın koordinatörlüğünde yürütülüp bilgiler olgunlaşmaya başladıkça hepinizle zaman içerisinde paylaşacağımdan kuşkunuz olmasın
Sizden devlet sırrı istemedim. İsminizi bile vermediniz. Üstelik mutlaka akraba çıkacağız.
Ama yine de bu kadar bilgi için de teşekkür etmek zorundayım: bu konuda benim de araştırmalarım vardı ve isabet oldu.
Tekrar teşekkür ederim. Gelişme oldukça haberdar edin lütfen.
Saygıyla kalın...
beşkozlu 18.02.2006, 14:23 Sizden devlet sırrı istemedim. İsminizi bile vermediniz. Üstelik mutlaka akraba çıkacağız.
Ama yine de bu kadar bilgi için de teşekkür etmek zorundayım: bu konuda benim de araştırmalarım vardı ve isabet oldu.
Tekrar teşekkür ederim. Gelişme oldukça haberdar edin lütfen.
Saygıyla kalın...
dostum sizin maaşallah çok şey bildiğiniz belli benim sizin bilgi dağarcığınıza birşeyler katma gayretimi umarım ukalalık addetmessiniz nereden anladın derseniz diğer topiklerdeki yazılarınızı okudumda.
isim önemli değil şahsiyet kişilik önemli isimleri ben şuna benzetirim hani Windowsta kısa yol tuşları vardır şeklin üzerine gelince imlece tıklarsınız istediğiniz yere sizi götürür ben sizin mouse nizin ucundayım beşkozlu kullanıcı isminize tıklarsanız her zaman emrinizdeyim.
ayrıca size bir bilgi daha vermek istiyorum örneğin kısasta yaşayan eski insanlardan yaşlılardan bazıları benim bizzat şahit olduklarım var türkçe hiç bilmezlerdi arapça konuşurlardı ana dil olarak hemde özbe öz alevilerdir bunu biliyormuydunuz çevrede arap köyleri var etkilenmiş olabilir diyeceksiniz ama değil evet paylaşacak çok şey var bize zaman gerekli zamanla tanışıp belki buluşabilirizde.
zaman demişken kısastaki bahsettiğim büroya bilgisayar almaya gitmemiz gerekiyor oradaki arkadaşlar şimdi geldiler onlara yardımcı olmam lazım.
hoşçakalın
Sen bilirsin Beşkozlu, senin güven sorunun var.
beşkozlu 18.02.2006, 21:25 Sen bilirsin Beşkozlu, senin güven sorunun var.
ne demek istediğini anlayamadım yanlış anlaşıldıysam özür dilerim ama ben forum ruhuna uygun davrandığımı sanıyorum zira forumların amacı paylaşımdır bildiklerimi paylaşmak bilmediklerimi ögrenmek chat amacım olsaydı chat yapabileceğim ortamalara girerdim ayrıca forumda bilirsiniz nickler kullanılır tıpkı sizin urfalı nickiniz gibi yani takma isimler sizin dediğiniz gibi olsaydı herkes kendi gerçek ismini yazardı.
ayrıca güvenle alakası yok siz öyle uygun gördünüz diye bendende buna uymamı bekleyemezssiniz insanların her zaman doğruları kendincedir sizce doğru olan benim açımdan doğru olmayabilir tıpkı bu konuda sizinle farklı düşünmemiz gibi tıpkı bir sünniye göre alevinin yanlış yolda olduğunu sanması gibi sizcede sünninin bizim hakkımızda düşüncesi doğrumu yani ben söyleyim hayır demekki doğrular mutlak değildir dostum fark duruştadır saflardadır işte bende saflarımızı sıklaştırmak kendimce doğruları paylaşmak için bu forumdayım
ne demek istediğini anlayamadım yanlış anlaşıldıysam özür dilerim ama ben forum ruhuna uygun davrandığımı sanıyorum zira forumların amacı paylaşımdır bildiklerimi paylaşmak bilmediklerimi ögrenmek chat amacım olsaydı chat yapabileceğim ortamalara girerdim ayrıca forumda bilirsiniz nickler kullanılır tıpkı sizin urfalı nickiniz gibi yani takma isimler sizin dediğiniz gibi olsaydı herkes kendi gerçek ismini yazardı.
ayrıca güvenle alakası yok siz öyle uygun gördünüz diye bendende buna uymamı bekleyemezssiniz insanların her zaman doğruları kendincedir sizce doğru olan benim açımdan doğru olmayabilir tıpkı bu konuda sizinle farklı düşünmemiz gibi tıpkı bir sünniye göre alevinin yanlış yolda olduğunu sanması gibi sizcede sünninin bizim hakkımızda düşüncesi doğrumu yani ben söyleyim hayır demekki doğrular mutlak değildir dostum fark duruştadır saflardadır işte bende saflarımızı sıklaştırmak kendimce doğruları paylaşmak için bu forumdayım
Benim ilk baştaki nick'im doğrudan doğruya kendi ismim olan Suat idi. Bunu forum yöneticisne sorabilirsin. Urfalı nick'ini ise, forumdaki ilk ve tek Urfalı olduğumu fark ettiğimden dolayı, moderatörden rica ederek değişirttim.
Forum kurallarına tabii ki saygılı olacağız, tabii ki, herşeyi paylaşmaya çalışacağız. Ben uygun gördüğüm için açık olmanı beklemedim ki, senin % 100 akrabam olduğunu düşündüğüm için ismini saklamanın (ki anlamsız zaten) gereksiz olduğunu düşündüm. Ben tanıtayım kendimi, 1975 Urfa Lisesi mezunuyum. Kısas'lıyım. Çocukluğum, şehirdeki tüm Kısaslıalrın oturduğu Hekimdede Mahallesi'nde geçti. Turan İlk Okulu, Merkez Orta Okulu ve Lise Urfa'da. Üniversite, Diyarbakır ve İstanbul. Urfa'da Faşistlere karşı dayak da yedim dayak da attım. Ölümlerden döndüm. Hala Sosyalist'im. Hala Devrimciyim.
Kısas'da, bizim aile mezarlığımız var hala. Seyyidler mezarlığıdır adı. Bundan bir kaç yıl önce Urfa'ya köye gittiğimizde, 6 yaşındaki oğlumun elini öpmeye kalktışar "dede" soyundan geliyoruz diye. Babam, emekli astsubay Alirıza'dır ve köyde o mezarlıkta yatar.
Asimile olmamak için açık olmak gerekir. Hiç bir ticari kaygı duymadan hem de. Gün bugündür. Açık açık mücadele günüdür.
Sen sadece 42 yaşında olduğunu yazmışsın, bu beni beni tanımana yeter.
Şimdi bildiklerini kendine sakla, turşusunu kur.
Ben zaten öğreneeğim. (Hatta elde etmeye başladım bile. Pek de olumlu değil)
Yine de saygılarımla değerli akrabam.
beşkozlu 18.02.2006, 22:54 olumlu olmayan nedir yine anlayamadım açıklarsanız sevinirim ben sadece gereksiz olduğunu düşünmüştüm halada öyle düşünüyorum ayrıca kullandığınız ifade biraz yanlış olmadımı ne dersiniz.
olumlu olmayan nedir yine anlayamadım açıklarsanız sevinirim ben sadece gereksiz olduğunu düşünmüştüm halada öyle düşünüyorum ayrıca kullandığınız ifade biraz yanlış olmadımı ne dersiniz.
Olumlu olmayanın ne olduğunu duyum olarak aldığımı söyledim. Net öğrenip sana bildireceğim.
İfade tarzıma gelince, haklısın. Ben bazan fevri olabiliyorum. Tarzım için özür dilerim. Yaşam beni korkusuz yaptı.
Saygılar
beşkozlu 24.02.2006, 12:38 Dostlar, Urfada alevi köyleri başlığı altında, şimdilik kısasla ilgili bilgiler genelde Urfa alevi kültürel varlığı, geçmişi ve bugünkü değerleri hakkında bilgiler aktaracağım. Takip edenler ilgilerini mesajla belirtirlerse, devam etmem konusunda teşvik edici olur. Teşekkürler.
Söz ustalarıyla başlayalım.
SÖZ USTALARI
İSMAİL KONDU (AŞIK DOKSANDA ON): Kısas Cem Babası
YAHYA KONDU( AŞIK KUL YAHYA-DOKSANDA ONA YETMİŞ):Kısas Cem evi zakiri.
ALİ NARİN (AŞIK CAN ALİ):Kısas Cem evi zakiri.
MEHMET ACET (AŞIK SEFAİ): Kısas, Kültür ve Turizm bakanlığı Şanlıurfa devlet Türk Halk Müziği Korosunda mahalli sanatçı.
CUMA AZBAY (AŞIK DEVRANİ):Kısas
ABDURRAHMAN AZBAY : Kısas
VELİ GÖNCÜ (AŞIK CELALİ ):Kısas
MEHMET BAKINDI (AŞIK MEFTUNİ) : Kısas, doğaçlama şiir söyleyen aşıklardan.
BEKTAŞ BULUT ( AŞIK KUL BEKTAŞ) : İsatanbul, şiirleri var.
KEMAL BURHAN (AŞIK KUL KEMAL) : Sırrın Cem Evi Zakiri
MUSTAFA UĞUR (AŞIK CEYLANİ ): Mersin Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı
EMİNE UĞUR (AŞIK HÜREMİ ): Mersin, Ev hanımı.
HÜRÜ AŞAN (AŞIK ENGİNİ ) : Şanlıurfa Cem Evi görevlisi.Kısaslı bayan aşıklardan biridir.
BEKTAŞ YILDIRIM (KUL BEKTAŞ ) : Kısas, şiir yazıyor.
BAKIR ERDEM (KUL BAKIR) : Kısas, şiir yazıyor.
SABRİ ÇULPAN : Kısas, şiir yazıyor.Amatörce hazırlanmış bir şiir kitabı var.
beşkozlu 24.02.2006, 12:46 Devam
USTA MALI ÇALIP OKUYANLAR
HALİT AŞAN : Kısas
ABBAS AŞAN : Akpınar Köyü Cem Evi Babası ve Zakiri
MEHMET ERDEM : Kısas, Şanlıurfa Cem Evi Zakiri
VELİ ERENLER :Akpınar, eski cem aşıklarındandır.Rahatsızlığı nedeniyle hafızası yerinde değil.
KEMAL DEMİRCAN : Akpınar Köyü Cem Evi Zakiri
YUSUF ÖZTÜRK : Akpınar Köyü Cem Evinde Zakir olarak yetişmektedir.
HAKAN GÜLEÇ : Şanlıurfa Cem Evinde Zakir olarak yetişmektedir.
HÜSEYİN ÖZTÜRKMEN: Şanlıurfa Cem Evi Zakiri.
ZEYNEL ÜÇBUDAK: Sırrın Cem Evi Zakiri.
VEYSEL ARAN: Kısas Semah Ekibinin bir ara zakirliğini yapmıştır.
SABRİ ATA : Kısas Semah Ekibinde zakirlik yapmış.
CUMA GÜLEÇ : Kısas yöresine ait türküleri seslendiriyor.
Teşekkürler Beşkozlu.
Gölbaşı cemevi başkanı ile telefonda görüştüm. Kendimi tanıttım. Mayıs 25-28 arası Kısas'da şenlikler varmış. Sempozyum da olacakmış. Urfa'da bir Alevi Köyü'nün dünyaya tanıtılması gurur verecektir bize.
Ben kesin giderim. Yazdıkların için ayrıca teşekkür ederim.
Yapabileceğim bir şey varsa, İstanbul'dan yani, katkım olsun isterim.
Kolay gelsin
beşkozlu 24.02.2006, 14:15 Ben teşekkür ederim.
beşkozlu 24.02.2006, 14:18 GENÇ YETENEKLER
SULTAN ŞAHAN (Sırrın) :
SERDAR HAKLI (Sırrın) : Sırın Cem Evinde Zakir olarak yetişmekte.
MURAT GÜLEÇ (Kısas): Kaval çalıyor
TİMURTAŞ GÜLEÇ( Kısas) : Bağlama çalıyor.
CEMAL GÜLEÇ (Kısas): Bağlama çalıyor. Güzel sanatlar lisesi mezunu.
HAYDAR ACET (Kısas): Bağlama çalıyor.
ORHAN BOZKURT ( Şanlıurfa ): Bağlaması güçlü bir kaset yapmış.
ERDAL MERDAN(Sırrın) : Bağlama çalıyor. Kaset hazırlığı içerisinde.
İSMAİL DOĞAR (Kısas): Yöresinin ve diğer yöre türkülerini seslendiriyor.
İBRAHİM DEMİR (Kısas): Bağlama ve piyano çalıyor. Güzel Sanatlar Lisesi Mezunu.
ALİ YILMAZ (Şanlıurfa) : Bağlaması güçlü olan Ali Yılmaz Edebiyat Öğretmeni.
Bir de Derli Divani'nin yeğeni idi sanırım, Feyzullah diey bir genç vardı. Sesi tıpkı Ferhat Tunç gibiydi. Bir gece oturmuş beraber Urfa'da. Hala da öğrencidir.
beşkozlu 24.02.2006, 15:21 Evet bende çok dinledim ipek gibi bir sesi vardır ayrıca yukarıda dikkatinizi çekmiştir dertli divanide yok işte çalışmalar sürdüğü için paylaşmak heyecanıyla ilk çalışmalarını yazdım arkadaşlarımızın ön blgi, yararlanma açısından yoksa daha derli toplu hale getirilecektir.
Evet bende çok dinledim ipek gibi bir sesi vardır ayrıca yukarıda dikkatinizi çekmiştir dertli divanide yok işte çalışmalar sürdüğü için paylaşmak heyecanıyla ilk çalışmalarını yazdım arkadaşlarımızın ön blgi, yararlanma açısından yoksa daha derli toplu hale getirilecektir.
Anladım. Ben de yazdıkalrından, bir tek Hüseyin ÖZtürkmen'i tanıyorum. Hem baba tarafından akrabamdır, hem de anne tarafından. Teyzem kızının eşidir. Oğulları var görüşürüz onlarla.
beşkozlu 24.02.2006, 15:29 Ayrıca arkadaşlar tekrar belirtmemde fayda var bunlar Cem vakfının yürüttüğü Kısas kültürel miras projesi çalışmalarından alıntıdır.
bunu belirtmenin hem ahlaki hemde çalışmayı yapan arkadaşların emeğine saygı açısından daha uygun olacağını düşünüyorum.
Ayrıca arkadaşlar tekrar belirtmemde fayda var bunlar Cem vakfının yürüttüğü Kısas kültürel miras projesi çalışmalarından alıntıdır.
bunu belirtmenin hem ahlaki hemde çalışmayı yapan arkadaşların emeğine saygı açısından daha uygun olacağını düşünüyorum.
Hepinizi sizin şahsınızda takdirle karşıladım.
Başarılarınızın devamını dilerim.
beşkozlu 24.02.2006, 17:41 ZAKİRLER
ALİ NARİN: Kısas
YAHYA KONDU :Kısas
HAYDAR POLAT :Kısas
AHMET AYKUT : Kısas
ABBAS AŞAN : Akpınar Köyü
KEMAL DEMİRCAN :Akpınar Köyü
YUSUF ÖZTÜRK : Akpınar Köyü
MEHMET ERDEM :Şanlıurfa
HÜSEYİN ÖZTÜRKMEN : Şanlıurfa
YUSUF AŞAN :Akpınar Köyü
KEMAL BURHAN :Sırrın
ZEYNEL ÜÇBUDAK: Sırrın
SERDAR HAKLI : Sırrın
HAKAN GÜLEÇ : Şanlıurfa
beşkozlu 25.02.2006, 13:03 Devam
HAYATTA OLMAYAN KISASLI AŞIKLAR
YAHYA DOĞAN (1880-1936 ):
ALİ RIZA OLGUN (1840-):
ALİ YETİMBALİ
İMAM YILDIRIM
ABDURRAHMAN TÜRKMEN ( KUL BİÇARE) :
MUSTAFA AŞAN (AŞIK MİÇO) : Kısas’ın günümüze kadar gelen deyiş ve semah türü ezgilerinin asıl kaynak kişisi olmuştur.Bağlamayı çalmada usta olan aşığın kendine ait eserleri yoktur.Usta malı söylemiştir.
MUHAMMED ÇAVUŞ (1845-1948):
KÖÇEK AHMET ( )
KILO BEKTAŞ (1875-1945) :
YAHYA BABA ( ÇULHA YAHYA)
MEHMET EYYÜP (1880-1936 ) :
HOCA BAKIR ( 1885-1972 ) :
SEYİT HALİL ( 1900-1969):
İBRAHİM ÇAVUŞ (1905- 1952 ) :
HAMDULLAH AYKUT (1926- 1990 ) : AŞIK KEMTERİ, BÜRYANİ
HASAN POLAT (1955-1987) : AŞIK YARANİ
İMAM POLAT (1937-1995) : AŞIK HELALİ
BAKIR KONDU (1934-1996)
AYDIN DEMİRCAN ( -2004)
MEHMET UĞUR ( ) : AŞIK İKRARİ
beşkozlu 25.02.2006, 13:06 Devam edeceğim ama topik 816 ziyaret almış fakat pek mesaj atan olmamış acaba ilgi görmüyormu diye endişeleniyorum.
yolcu_lar 04.03.2006, 01:24 Kısas köyüne 1991 yılında belgesel film çekmek için gitmiştim.Köyün alevi köyü olduğunu hemen anladım.Köyde hemen herkes saz çalıyordu ve deyişler söylüyordu.
Alevitalip 04.03.2006, 17:04 sayin arkadaslar A$IK iSyani de yasayan efsanelerdendir öncelikle söylim,yerel tvlerde radyolarda ilk cikan ozanlardandir 100 gibi eseri vardir ayrica kendisi birde kisaslilar icin kisaslilar.com web adresini kurmusturki KISAS köyümüzü talan etmek isteyenlere karsi,Sayin Dertli Divanin cocukluktan beri arkadasi yol dostudur Divanin ilk konserinde birlikte cikmislardi biliyorum ve daha nice bölge gezilerinde birlikte calismislardir,ayrica bi eseride Dertli Divani tarafindan ilk kasetinde okunmustur Bir Dünya istiyoruz adinda,kendisi su an almanyada yasiyor.Ve ikinci olarakda söylim Cem vakfi calisanlarini köyümüzden kovalim,biz Hünkarin kapisini biliriz yoksa onlara rakip olmaya calisan popülerist magazin pesinde olan yezzittin dogan degil ayrica yezzitin beyin gözü ulusoylarin yerini almaktir,alevi bektasi kimligimizi yezzitin dogan beye borclu olanlar u$akligini yapsin ama bizim köyümüzdeki serefli kisiler onlara katilmiyacaktir,KISAS bir deryadir ve bu deryadan cem vakfi tarafindan vurgun yapilmak isteliniyor,siz onun icin KISAS a has ve öz görüsleri,haberleri www.kisaslilar.com adresinden takip edin.Saygilar herkese merhaba..
sayin arkadaslar A$IK iSyani de yasayan efsanelerdendir öncelikle söylim,yerel tvlerde radyolarda ilk cikan ozanlardandir 100 gibi eseri vardir ayrica kendisi birde kisaslilar icin kisaslilar.com web adresini kurmusturki KISAS köyümüzü talan etmek isteyenlere karsi,Sayin Dertli Divanin cocukluktan beri arkadasi yol dostudur Divanin ilk konserinde birlikte cikmislardi biliyorum ve daha nice bölge gezilerinde birlikte calismislardir,ayrica bi eseride Dertli Divani tarafindan ilk kasetinde okunmustur Bir Dünya istiyoruz adinda,kendisi su an almanyada yasiyor.Ve ikinci olarakda söylim Cem vakfi calisanlarini köyümüzden kovalim,biz Hünkarin kapisini biliriz yoksa onlara rakip olmaya calisan popülerist magazin pesinde olan yezzittin dogan degil ayrica yezzitin beyin gözü ulusoylarin yerini almaktir,alevi bektasi kimligimizi yezzitin dogan beye borclu olanlar u$akligini yapsin ama bizim köyümüzdeki serefli kisiler onlara katilmiyacaktir,KISAS bir deryadir ve bu deryadan cem vakfi tarafindan vurgun yapilmak isteliniyor,siz onun icin KISAS a has ve öz görüsleri,haberleri www.kisaslilar.com (http://www.kisaslilar.com) adresinden takip edin.Saygilar herkese merhaba..
Merhaba arkadaşım
Ben de Kısaslıyım. Yazdıklarından gerekli mesajları aldım. Aslında aynı şeyleri düşünmüyor değiliz. Seninle de tanışmak istiyorum.
Saygılar
Alevitalip 05.03.2006, 13:36 merhaba urfali umarim öyledir...
beşkozlu 05.03.2006, 21:49 Merhaba arkadaşım
Ben de Kısaslıyım. Yazdıklarından gerekli mesajları aldım. Aslında aynı şeyleri düşünmüyor değiliz. Seninle de tanışmak istiyorum.
Saygılar
Urfalı kardeşim, gerekli mesajları aldım diyorsun, aldığın mesajı benimlede paylaşabilirmisin,aynı şeyleri düşünüyorum derken ne kastediyorsun,çünkü bende fahri olarak hiçbir çıkar gözetmeden sözkonusu olaya yardımcı oluyorum.
Urfalı kardeşim, gerekli mesajları aldım diyorsun, aldığın mesajı benimlede paylaşabilirmisin,aynı şeyleri düşünüyorum derken ne kastediyorsun,çünkü bende fahri olarak hiçbir çıkar gözetmeden sözkonusu olaya yardımcı oluyorum.
Hiçbir çıkar gözetmeden çalışma yapmanıza diyecek birşeyim yok. Çok da güzel bir iş yapıyorsunuz. Bunu ancak onaylayabilirim.
Ancak, Aleviliğin ne olup ne olmadığı konusunda ve bunu Kısas ile ilgili çalışmaların yapılmasında Avrupa destekli katkıların doğru kullanılıp kullanılmamasında ister istemez endişe duyacak duyumlar aldım.
Daha fazla bilgi elde edeceğim ve size de bildireceğim, ama önce kim olduğunuzu tam olarak bilmem gerek. Ben adıyla soyadıyla ortadayım, kim olduğumu da size yetecek kadar söyledim. Ama siz önce sizi tanıyayım: havanda su dövmeyelim.
Bu arada, aynı tanıma isteği, yeni katılan arkadaş için de geçerli. Alevi talip, Urfalı olduğunu söylüyor da, O'nu da tanımak isterim doğal olarak. Gizli bir iş yapmıyoruz.
İkinize de saygılar
beşkozlu 05.03.2006, 23:22 Teşekkürler Beşkozlu.
Gölbaşı cemevi başkanı ile telefonda görüştüm. Kendimi tanıttım. Mayıs 25-28 arası Kısas'da şenlikler varmış. Sempozyum da olacakmış. Urfa'da bir Alevi Köyü'nün dünyaya tanıtılması gurur verecektir bize.
Ben kesin giderim. Yazdıkların için ayrıca teşekkür ederim.
Yapabileceğim bir şey varsa, İstanbul'dan yani, katkım olsun isterim.
Kolay gelsin
Yukarıdaki ifadelerinle çelişiyorsun ozaman bu endişelerinizden görüşmenizde bahsettinizmi kendisine sonra siz hep duyum ! ! ! alıyorsunuz.
Yukarıdaki ifadelerinle çelişiyorsun ozaman bu endişelerinizden görüşmenizde bahsettinizmi kendisine sonra siz hep duyum ! ! ! alıyorsunuz.
Tabii ki tanışırım, tabii ki desteklerim. Ama meydanı da boş bırakmam. Ben onu değil ki, Kısas ve Alevilerini tanıtmak amacıyla yapılan çalışmaları destekliyorum. Bu anlamda yapabileciğim ne varsa, yaparım. Ama yanlışlarını da yüzüne söylerim. Yani, bu iş onların tekelinde değil. Her yaptıkları da doğru olacak değil.
Ayrıca, daha önce de bunu ima etmiştim. Gideceğim, gerekirse destekleyeceğim gerekirse karşı çıkacağım.
Duyumları da bizzat Urfa'dan ve onları tanıyanlardan aldım.
Düşünce ve eylemlerinizde bir yanlışlık yoksa eğer, kendinizi tanıtmamakta ısrar edecekseniz, yazışmamızın da bir anlamı yok.
Yine de saygılarımla
beşkozlu 06.03.2006, 00:09 Alevi talip arkadaşa cevap verirken 'aynı şeyleri düşünmüyor degiliz' derken demekki bir yanlışlık olduğunu teyid ediyorsun son cevabında dediğin gibi yanlışlarını niye yüzlerine söylemedin. ayrıca alevi talip arkadaşımı bende tanımıyorum ve cem vakfının kısasla ilgili her yaptığı doğrudur veya yanlıştır manasındada söylemiyorum.
merhaba urfali umarim öyledir...
Ne demek bu şimdi?
"umarım"ına uymasa ne olur yani?
Kısas köyüne 1991 yılında belgesel film çekmek için gitmiştim.Köyün alevi köyü olduğunu hemen anladım.Köyde hemen herkes saz çalıyordu ve deyişler söylüyordu.
İyi geceler dostum, Kısas'da mı kaldınız, Urfa'da mı? Hangi film çekimi idi acaba? İzlenimlerinizi merak ediyorum doğrusu.
beşkozlu talip, urfalı,alevi talip bende urfadan katılıyorum sizlerle konuşmak istiyorum
beşkozlu talip, urfalı,alevi talip bende urfadan katılıyorum sizlerle konuşmak istiyorum
Merhaba dostum hoşgeldin.
Urfalı olduğunu yazmışsın.
Nersendensin? Beni tanıdın mı? Ya da sen kendinden söz et, ben seni çıkarayım. Senden biraz büyük olmam nedeniyle daha çabuk tanırım diye düşündüm.
Bana yaz, kendinden ev düşünceleirnden söz et.
Saygıalrımla
Merhaba dostum hoşgeldin.
Urfalı olduğunu yazmışsın.
Nersendensin? Beni tanıdın mı? Ya da sen kendinden söz et, ben seni çıkarayım. Senden biraz büyük olmam nedeniyle daha çabuk tanırım diye düşündüm.
Bana yaz, kendinden ev düşünceleirnden söz et.
Saygıalrımla
merhaba can dostum hoş bulduk urfa kısas kökenliyim
beni tanırsın ozan isyaninin amcası oğluyum kirnislerdenim sizi tam olarak çıkaramadım siz besinlilerden olmalısınız özel mesaj yaz detaylı konusalım.
merhaba can dostum hoş bulduk urfa kısas kökenliyim
beni tanırsın ozan isyaninin amcası oğluyum kirnislerdenim sizi tam olarak çıkaramadım siz besinlilerden olmalısınız özel mesaj yaz detaylı konusalım.
Seni değil de, Ozan İsyani (Bakır Bozkurt), tanıdım. O da beni tanıdı.
Babamı tanırsın belki, emekli astsubay (Aliriza başçavuş).
Mayıs sonunda , Kısas'da tören vb. gibi birşeyler varmış, büyük bir olaslıklı geleceğim. Sen orda olur msusun? Bu konuda fikrin var mı? Nedir, kimler yapıyor?
ÖZel emsaj göndermeye çalıştım ama, kabul etmediğnden göndermedim.
benim msn:
Görüşmek üzere
Kisasta bu ayin 16'sinda (16.Nisan.2006) tarihinde genis kapsamli ve katilimli bir asure etkinliginin düzenlendigini, ve bunun da tamamen Kisaslilarin (herhangi bir dernek veya devlet kurumunun tekelinde olmadan) girisimi oldugunu bilen bu konuda detayli bilgisi olanlar varmiydi?
Kisasta bu ayin 16'sinda (16.Nisan.2006) tarihinde genis kapsamli ve katilimli bir asure etkinliginin düzenlendigini, ve bunun da tamamen Kisaslilarin (herhangi bir dernek veya devlet kurumunun tekelinde olmadan) girisimi oldugunu bilen bu konuda detayli bilgisi olanlar varmiydi?
Sağol dostum.
Önceki senekine katıldım, biliyorum.
Ancak bu sene katılamayacağım. Mayıs sonunda ise, 25-28 mayısa arası, başka bir şenlik-sempozyum varmış. Avrupa'dan da katılım olacakmıi galiba: biraz da, parasal destek almışlar galiba (biraz dediğim, 300.000 Euro civarıymış!)
Seninle de ayırca tanışmak isterim.
Saygılar
Kısas kürt, arap ve türkmen alevilerin eraber yaşadığı ve her perşembe cem düzenlenen bir beldeymiş
kısas köyünü gördüm urfadadır. türkmen alevisi oldugunu biliyorum
Evet öyleyiz.
Ancak Araplar da var köyümüzde, öyle ki, bizimkiker Arapça bile konuşup bazı gelenekelrini bile onlardan almışlar. (yüzlerindeki, simgesele dövmelr filan)
O bölgede yasayip da Kürtlerle ya da Araplarla bagi olmayan cok az aile vardir kanimca. Ancak nedeninden cok emin olmamakla (cok kapsamli bir konu olmasindan ötürü) birlikte Kisasta aleviligin özünde bir kaymanin yasanmaya basladigini düsünüyorum. Cok özgün bir yapi, bir o kadar da siradan düsünen insanlari görüyorum giderek daha cok oralarda. Bu yazik ki sadece Kisasa özgü bir durum da degil..
O kadar kücük bir bölge icin bölünmüsük ve parcalanmisligin bu kadari derim ancak..
hasandağı 17.04.2006, 15:35 Urfadan daha ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.
merhaba arkadaşlar ben hüseyin kısaslıyım elimsen geldiğince size bu konularda yardımcı olurum... msn adresimi ekleyebilirsiniz
evet oldu bende bulundum mahsunu şerifin oğlu ve erdal diye bir sanatçılar geldi kısasta oldu fena degildi yani kısaslıların etkinligi üzerine oldu yapan organize eden başkan ali diye kişiydi ve başka yerden destek almışlardı para konusunda.
Dün Cem tv de kısas cem töreni vardı ve hayatım boyunca urfa semahını hiç bu kadar güzel dinlememiştim :)
atacan63 29.04.2006, 21:36 canlar bunu bilimki şanlıurfada da alevi canlar vardır sadece kısas ta deyil sırrın ve akpınar koylerınde de canlar var
atacan63 29.04.2006, 21:40 can dostum seroş kısasın semahı bir başkadır o coşkuyu onların icinde yasamak bir başka olur sade ce bakmakla deyıl
Atacan,
merhaba.
Sanırım Urfalısın. Kendinedn söz eder misin biraz?
evet oldu bende bulundum mahsunu şerifin oğlu ve erdal diye bir sanatçılar geldi kısasta oldu fena degildi yani kısaslıların etkinligi üzerine oldu yapan organize eden başkan ali diye kişiydi ve başka yerden destek almışlardı para konusunda.
Selamlar Sena, Baskan Ali dedigin sanirim Kisas eski Belediye Baskani ve Kisas Kültür Dernegi Baskani sayin Ali Ersöz olmali. Yaptigi konusmayi okudum gecenlerde bir kaynakta. Biraz fazla uzlasmaci bir yapisi var anladigim kadariyla. Bir de para destegi konusu neden bu kadar cok konusuluyor onu anlamadim, ayrica bildigim kadariyla sözkonusu dernek herhangi bir olusuma bagli olmadan bagimsiz faaliyet gösteriyor olmali. Yaniliyor muyum?
OCe
Problems cannot be solved at the same level of awareness that created them.
Albert Einstein (1879-1955)
Dün Cem tv de kısas cem töreni vardı ve hayatım boyunca urfa semahını hiç bu kadar güzel dinlememiştim :)
evet ama ben izleyemedim yaw. çünkü uydu yoktu. Ama pek fazlada üzülmüyorum çünkü ben KISASLIYIM:) daha öncede izlemiştim. ama izlemeyenler için söylüyorum mutlaka izlemelisiniz tavsiye ederim...
atacan63 05.05.2006, 20:29 Atacan,
merhaba.
Sanırım Urfalısın. Kendinedn söz eder misin biraz? merhaba urfalı sanırın kısaslı sın kımlerdesın cunku bende kısaslıyımda ben negolardanım
Evet can urfa semahını yaşamak.. Bu inan anlatılmaz birşey..
merhaba urfalı sanırın kısaslı sın kımlerdesın cunku bende kısaslıyımda ben negolardanım
Atacan merhaba
Evet. Kütüğüm hala Kısas, değişmedim: 31 senedir İstanbul'dayım. Negolardanmışsın, ama ben sadece duymuştum bu aileyi. Köyde'de (hala köy diyorum alışkanlık), akrabalarımız var. Benim babam Alirıza başçavuş. Herkez tanır. Mezarı da köydedir. Seyyitler mezarlığını bilirsin.
İsim olarak kimler var dersen pek sayamam ama, Hüseyin Öztürkmen ve Sabri Olgun'u sayabilrirm. Sabri eniştemdir. (Eski bayıdndırlık müdürü idi). Alirıza hoca, Urfa'da Harran Ün. Ziraat fak. bölüm başkanıdır.
Sen kendinden bahsetsene biraz...
Kaç yaşındasın, nerde okudun, dünya görüşün vb.
Saygılar
evet ama ben izleyemedim yaw. çünkü uydu yoktu. Ama pek fazlada üzülmüyorum çünkü ben KISASLIYIM:) daha öncede izlemiştim. ama izlemeyenler için söylüyorum mutlaka izlemelisiniz tavsiye ederim...
Merhaba dostum
Biraz kendinden söz eder misin lütfen.
Atacan arkadaşa yazmıştım hakkımdaki bilgileri. Ordan da okursun, fikir shaibi olursun sanırım.
Saygıalrımla
Merhaba urfalı kendinden bahset demişsin bahsedeyim. Ben hüseyin demirlerdenim (daha iyi tanıyabilmen için sana ufak bi ipucu vereyim hille hüseyinin torunuyum). Bide seyyitlerlen bahsetmiştin seyitlerle baba tarafından akrabalığımız var.
Sevgili kardesim, baktigim zaman ilgimi ceken ve hosuma giden bir ismin vardi. "Yol_nerde_kaldi".
Bir insan kendi toplumunun (alevilerin) gercegini ancak bu kadar iyi ortaya koyabilir diye düsünmüstüm.
Yalniz kisa bir arastirinca ve de yazdiklarini okuyunca sormadan edemedim, sizin köyde (belediye baskani sectiginize göre köy degil artik sanirim) AKP nasil iktidara geldi? Cocuk katili bir basbakanla ayni partide olmayi bir alevi olarak nasil kabul edip sindirebiliyorsunuz icinize? Belki siz onlardan birisi degilsiniz bilemiyorum tabii, ama sanirim Demir soyisiminde cok fazla aile olmasa gerek beldede.
Alevilik, sadece semahla ve canlar diye yazismakla korunabilecek ya da yasanabilecek kadar sig bir inanc bicimi degil malesef (iyiki). Kültür ve mücadeleyle de beslenmesi gerekiyor.
Sevgiyle
OCean
my_emrah 12.05.2006, 18:46 bende bu sitede yeni üyelerden biriyim urfadan katılıyorum sırrın diye bir mahhelesinden, bu mahallede herkez alevi,....ilk msjım dır idare edin :yaw2
Sevgili kardesim, baktigim zaman ilgimi ceken ve hosuma giden bir ismin vardi. "Yol_nerde_kaldi".
Bir insan kendi toplumunun (alevilerin) gercegini ancak bu kadar iyi ortaya koyabilir diye düsünmüstüm.
Yalniz kisa bir arastirinca ve de yazdiklarini okuyunca sormadan edemedim, sizin köyde (belediye baskani sectiginize göre köy degil artik sanirim) AKP nasil iktidara geldi? Cocuk katili bir basbakanla ayni partide olmayi bir alevi olarak nasil kabul edip sindirebiliyorsunuz icinize? Belki siz onlardan birisi degilsiniz bilemiyorum tabii, ama sanirim Demir soyisiminde cok fazla aile olmasa gerek beldede.
Alevilik, sadece semahla ve canlar diye yazismakla korunabilecek ya da yasanabilecek kadar sig bir inanc bicimi degil malesef (iyiki). Kültür ve mücadeleyle de beslenmesi gerekiyor.
Sevgiyle
OCean
sevgili OCean sevgi ve hoşgörünün diyarı kısasta AKP'nin iktidara gelmesinin nedeni partiye olan baglılıktan veya benzeri durumlardan kaynaklanmıyor. Başbakan çocuk katili olabilir ama bu bizimde başbakanla aynı yolu izlediğimiz anlamına gelmez. Sayın başkanımız çok iyi hizmet veriyor. kısasta yaptırdıgı cem evi de bunun en basit örnegi. Bizde partiye değil şahısa rey verilir. Eger sen burda kısasla ilgili yorum yapıyorsan kısasla ilgili bişeyler biliyosun demektir. Ama parti vb konuların foruma taşınması hoş bi durum değil sonuç itibariyle burası herkese açık bi forum sitesi Burda tartışılmasını yanlış buluyorum. Eğer konuşmak istersen msn adresimi alır eklersin konuşuruz bu konuyu açıklıga kavuştururuz. Ayrıca ben demirlerdenim demirlerin az oldugunu düşünerek yanılıyorsun. ufak bişey daha ben şu an kısasta değilim. başka bi şehirdeyim üniv. okuyorum eger yaz tatilinde kısmet olursa beklerim kısas'a
SAYGILARIMLA...
Aslinda bu konuda yazilacak ve konusulacak ve tartisilacak cok sey var ama o kadar yozlamis ki bazi degerler, bunlari tartismak bize ne getirir ne götürür bilemiyorum. Ancak benim tercihim bu konuyu seninle özellestirmek yerine aleviler üzerinde genellestirmek.
Başbakan çocuk katili olabilir ama bu bizimde başbakanla aynı yolu izlediğimiz anlamına gelmez. Sayın başkanımız çok iyi hizmet veriyor. kısasta yaptırdıgı cem evi de bunun en basit örnegi.
Bunlari söyleyen sen bir de üstelik üniversitede okuyorsun ve belli bir egitim düzeyine sahipsin sevgili yol_nerde_kaldi. Aleviligin sizlere ögrettigi bu mudur. "Kim size fayda sagliyorsa oraya gidin" mi diyor alevilik sizlere.
Özür dileyerek belirtmeliyim ki, basbakan da olsa cocuk katili damgasini yemis, üstelik de dinci bir kökene sahip birisinin partisinde olmayi aklimdan gecirmeyi bile bir alevi olarak kendi adima "utanc" sayarim.
Bizde partiye değil şahısa rey verilir.
Ben sahsen böyle bir görüse kesinlikle katilmiyorum, beni temsil edecek kisi de tutarli ve onurlu olmalidir. AKP veya herhangi bir sag partiden aday olabilecek nitelikte birisi benim görüsümce bu özelliklere haiz degildir.
Kisasi yakindan tanir ve severim. Dost aci söyler misali bugünkü durumuna bakinca da üzüldügüm daha farkli olmasini bekledigim ve ümit ettigim bir yerdir.
Ama parti vb konuların foruma taşınması hoş bi durum değil sonuç itibariyle burası herkese açık bi forum sitesi Burda tartışılmasını yanlış buluyorum.
Bence tam da bu konu bu tarz forumlarda dile getirilip acikliga kavusturulmalidir. Nasil ki biz islamin disindayiz diyerek Aleviligin öz degerlerini sahiplenmeye yönelik girisimleri her yerde destekliyor ve dillendiriyorsak bu konularda da Aleviligin konumunu netlestirmeliyiz diye düsünüyorum.
Alevilik gerek inanc yönü gerek felsefesiyle her türden din, dil ve irk ayrimciliginin karsisinda olmakla sag ideoljilerle asla biraraya gelemeyeceginin altini net olarak cizmistir.
eger yaz tatilinde kısmet olursa beklerim
nazik davetin icin tesekkürler, ama bir gün olur da kisasa gelirsem sorarim zaten "yol_nerde_kaldi" diye, belki böylece tanismis da oluruz..
sevgiyle
OCean
atacan63 15.05.2006, 14:41 slm urfalı ben de kısastan cok tan ayrıldım ama arada bir gidiyorum alilen belki bizim aileyi tayıya bilir ben nögo guleyın torunuyum ve de babanım lakabıyla da gok oglu aziz zin ogluyum dedgın kişilerlede akraba bagımız vardır bilmeni isterim saygılar?
beşkozlu 30.05.2006, 00:39 Dostlar kısasta bu hafta sonu cem vakfı ve kısas belediyesi organizasyonuyla ve avrupa birliği finansörlüğünde geçmiş yazılardada bazı topiklerde bahis konusu olan sempozyum ve aşure şöleni gerçekleşti Urfada olanların haberleri olmuştur ama bende sizleri bilgilendirmek ve becerebilirsem birkaç resimle görüntü aktarmak istiyorum.
Evet can dostlar 25-26 mayıs 2006 tarihlerinde birçok yerli ve yabancı bilim adamınında katıldığı sempozyumun ardından 27 mayısta aşure şenlikleri kısastaki okul bahçesi alanında geniş (çeşitli civar illerden) katılım ve büyük çoşkuyla yöresel sanatçılar (aşıklar) ve Sabahat Akkirazın katılımıyla gerçekleşti akşam ise güzel bir cem ile törenler bitirildi ha bu arada genel olarak törenleri zaten cem tv kayıt yaptı fakat özelliklede akşamki cem kesintisiz çekimle cem tv de yayınlanacaktır mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Şimdi aşağıdaki rapid linklerine tören ve cemle ilgili birkaç resim upload yaptım ilgilenenler indirip bakabilirler tabi cep telefonu çekimi olduğu belirteyim.
http://rapidshare.de/files/21721406/Goelba___cem_vakf__semah_ekibi.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721508/Goeruentue001.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721604/Goeruentue002.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721685/Goeruentue003.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721783/Goeruentue004..jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721879/Goeruentue005..jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721925/Goeruentue008.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21721966/Goeruentue009.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21722035/K_sas_belediye_ba_kan___ilt_takdimi.jpg.html
http://rapidshare.de/files/21722545/Semah.3gp.html
http://rapidshare.de/files/21722834/Video011.3gp.html
http://rapidshare.de/files/21723138/Video...3gp.html
Can resimler için teşekkürler ;)
atacan63 30.05.2006, 22:58 ya canlar bilrmizin kısasın urfada bir başka öneme sahiptir , neden derseniz bir ortama girdigimide hemen sorarlar ya sen nerelisin derler bende her zaman kısaslı dediğimde ya sen alevimisin diyorlar ,bende evet derim sanki urfa da kısas ayrı bir şehir ya ayrı bir coğrafi bir yer olarak görürler;ama bizlerin bir şeyini severler oda insana insan gibi davranışımızı , bağlılığımızı vede bizlerden hiç bir kötülük gelmeyeceğini iyibilirler bende bundan çl ğurur duyarım inanki canlar işte KISASIN URFADAKİ BİR KONUMU.?
Resimler icin tesekkürler Beskozlu, ancak bu resimleri gördükten sonra anlam veremedigim bir durum olustu. Ayni etkinligin bir parcasi olarak düzenlenen bir panelden bir görüntü vardi bir yerel gazetede, toplamda 20 kisi bile yoktu. Bunun özel bir sebebi olabilir mi, bilmiyorum.
Gecenlerde bir arkadas Kisasli alevilerin neden AKP'yi secmis olduguna yönelik bir elestirime karsilik buna sebep olarak AKP'nin daha iyi hizmet verdigini öne sürerek, özrü kabahatinden büyük bir celiski durumu olusturmustu. Hep söyledigim gercegi yine ayni bicimiyle tekrarliyorum. Hedefim bir sekilde karisiklik yaratmak degil, biz alevilerdeki yozlasmanin boyutlarina dikkat cekmek.Bu yönüyle de Kisas sanirim en tirajik örneklerden birini teskil ediyor.
Kisas'in kozmopolit bir yapisi oldugunu biliyorum. Bu yüzden de iki cok farkli resmi algilamakta güclü cekiyorum. O yüzden merak ediyorum.
Orada neler oluyor? Kisas kimlerin elinde, alevilerin mi?
beşkozlu 31.05.2006, 17:04 Evet arkadaşım haklısın aynı görüntüleri bende yerel tv kanalında seyrettim çıldırdım delirecektim ve hemen telefona sarıldım bu organizasyonu yapanların bir ayağıda biliyorsunuz cem vakfıdır işte cem vakfının kısastaki projeyi yürüten temsilcisi adıyaman gölbaşı cem vakfı temsilcisidir aynı zamanda ve benimde yakınımdır telefonda epey sitemde ! ! ! bulundum sempozyum yapılıyor sadece sempozyumda sunum yapan bilim adamlarının dışında hiç bir kimse yok ne yerel yöneticiler nede vali veya devlet temsilcisi nede alevi ahali bize verilen önem bakılan göz açısından iyi bir örnektir sanırım.
atacan63 01.06.2006, 19:45 merhaba beşkozlu cn dostum ya ben bir türlü resinleri acamadım ne yapmam gerekir saygılarımla
Merhaba dostlar, canlar
Uzun zamandır forum'a giremedim.
Meslek gereği, pek zaman bulamadım ama bu gerkeçenin arkasına sığınmak da hoş değil, bunu da biliyorum. Ancak, ofisimden uzaklada kalmak, zaman zaman yurt dışına gitmek, daha iyi bir gerekçe olur diye düşünüyorum.
Atacan, sen 31 yaşında imişsin, sen doğduğunda ben Urfa'dan ayrılmıştım; biraz da olaylı yıllardan kaçarak İstanbul'a geldim desem daha doğru olur. Urfa'da oldukça azınlıkta kalmıştık düşünsel olarak. Sen beni tanımışsındır ve akraba olduğumuzda aşikardır. Bana ayırca yazarsan sevinirim.
Beşkozlu arkadaşım, daha önce sana da söylemiştim, o tarihlerde kesinlikle orada olacağımı söylemiştim. Çünkü, acentesi olduğum şirketin yıllık toplantısı bu sene Diyarbalır'da olacaktı ve şenliklerden hemen sonra başlayacaktı. Ancak, olayların tırmanmaya başlaması toplantıyı batı'ya kaydırması ile planlarım da değişmiş oldu. Gelemedim, büyük üzüntü içindeyim. Yapmış olduğun çalışma için teşekküre derim ama, görüntüleri açamadım. Ayrıca, eleştirdiğin konuda haklısın. Diğer taraftan kendimi, o okulun bahçesinde hissettiğimi de bilmeni isterdim.
Ocean arkadaşım ise, tutarlı bir yaklaşım göstermiş bence. Dünya görüşü ile olayları değerlendirme biçimi, kendisi hakkında olumlu ve sevecen düşünceler oluşmasına neden oldu bende. Yazışmak ve paylaşmak isterim Kısas veya diğer konularda.
Hepinizi sevgi ile kucaklarım. İyiki varsınız Kısaslı canlarım, değerli akrabalarım benim.
Sevgiye kalın
beşkozlu 05.06.2006, 14:07 arkadaşlar resimleri ve görüntüleri daha önce söylediğim gibi rapide upload ettim linke tıklayın rapid sayfası açılacak oradan free ye bas kaydeceğin yeri göster oradan açın ceptelefonu çekimidir resimleri indirip bakabilirsiniz ama videolar için codec gereklidir.
beşkozlu 05.06.2006, 14:26 Merhaba dostlar, canlar
Uzun zamandır forum'a giremedim.
Meslek gereği, pek zaman bulamadım ama bu gerkeçenin arkasına sığınmak da hoş değil, bunu da biliyorum. Ancak, ofisimden uzaklada kalmak, zaman zaman yurt dışına gitmek, daha iyi bir gerekçe olur diye düşünüyorum.
Atacan, sen 31 yaşında imişsin, sen doğduğunda ben Urfa'dan ayrılmıştım; biraz da olaylı yıllardan kaçarak İstanbul'a geldim desem daha doğru olur. Urfa'da oldukça azınlıkta kalmıştık düşünsel olarak. Sen beni tanımışsındır ve akraba olduğumuzda aşikardır. Bana ayırca yazarsan sevinirim.
Beşkozlu arkadaşım, daha önce sana da söylemiştim, o tarihlerde kesinlikle orada olacağımı söylemiştim. Çünkü, acentesi olduğum şirketin yıllık toplantısı bu sene Diyarbalır'da olacaktı ve şenliklerden hemen sonra başlayacaktı. Ancak, olayların tırmanmaya başlaması toplantıyı batı'ya kaydırması ile planlarım da değişmiş oldu. Gelemedim, büyük üzüntü içindeyim. Yapmış olduğun çalışma için teşekküre derim ama, görüntüleri açamadım. Ayrıca, eleştirdiğin konuda haklısın. Diğer taraftan kendimi, o okulun bahçesinde hissettiğimi de bilmeni isterdim.
Ocean arkadaşım ise, tutarlı bir yaklaşım göstermiş bence. Dünya görüşü ile olayları değerlendirme biçimi, kendisi hakkında olumlu ve sevecen düşünceler oluşmasına neden oldu bende. Yazışmak ve paylaşmak isterim Kısas veya diğer konularda.
Hepinizi sevgi ile kucaklarım. İyiki varsınız Kısaslı canlarım, değerli akrabalarım benim.
Sevgiye kalın
Urfalı arkadaşım söylediğin bahane seni tatmin, ikna etmişse mesele yok ama gelmen için bir önemli sebep daha vardı aslında ondan sözetmemişsin çünkü özel ailevi bir durumun işte o bahaneler onlarıda ikna ettimi bilemiyorum. Duyum ! ! ! değil bilgi üzerine söylüyorum tabi, batıdaki bir toplantı 4 yıldızlı bir otel tatil gibi sonra kısasta sıcak toz falan yok yok tercihin n'olacağı belli.
Beşkozlu,
Öncelikle, 4 yıldızlı değili, 5 yıldızlı idi! Bilmende yarar var! Eleştiri konusu veya malzeme olacaksa işe yarar diye düşündüm; çünkü bizler iyi şeylere layık değiliz öyle değil mi?
Ayrıca, seninle elektriğimiz baştan beri tutmadı, sen yoksul edebiyatı yaparak, ben meselenin köküne inerek çözüm taraftarıyız, sebep bu olsa gerek.
Diğer taraftan, sadece kısas değil, tüm harran ovasını ve yaşayanların sosyal yapısını ve bugüne kadar nasıl dejenere olduğunu bilecek kadar da toz yuttum dostum.
Ama merak etmedim desem yalan olur. "özel ailevi durumun, işte o bahaneler onları da ikna etti mi..." derken ne demek isetdin çıkaramadım. Belki de yaşlandım ondandır! "Duyum" ile bilgi arasınadi fark, bilgi direk elde edersin, "duyum"u ise, elde ettiğin kişilerin "duruşu"ndan elde edrsin. Sağlam duruyorlarsa mesele yok.
Yine de sevgi ve saygıyla selamlarım seni Beşkozlu...
beşkozlu 07.06.2006, 00:26 Urfalı
Öncelikle 5 yıldızlı bir otel olduğuna neredeyse emindim ama senin 4 değildi 5 yıldızlıydı teyid etmen teyid ederkende kendimce bazı şeyleri ölçmek üzere özellikle söylenmiş bişeydir bilesin, yoksa senin dediğin gibi eleştiri konusu, malzeme hele layık olmama konusu gibi sığ bir düşünceden dolayı söylenmiş hiç değildir.
Ayrıca, seninle elektriğimiz tutmadığı doğrudur daha önce bende belirtmiştim(bir artımız vardı hatırlatırım) ben yoksul edebiyatı ne zaman hangi yazımda yapmışım, yine duyummu aldın yoksa ön yargılarınmı sana bu izlenimi verdi veya müneccimlik tarafındamı var. Sen meselenin köküne inerek çözüm taraftarı olma yönünde bir dostumuz olarak bu manada maaşallah her konudaki fikir beyan etme birikiminizden (şu ana kadarki 357 mesajınıza bakarak) sinemadan edebiyata dinler tarihinden psikolojiye bir otorite gibi her şeyi ben en iyi bilirim iyiyse mutlaka ben söylemişimdir tavrınızdan anlaşılıyor hah buldum şimdi belki sizinle elantiriğimizin tutmamasına sebep budur işte mutlaka öyle olmalı.
Diğer taraftan, Harran ovasınının coğrafi yapısını, sosyal yapısını, dejenere olmuş feodal yapısınıda zaten bütün Türkiye ezbere ! biliyor sadece siz degil Harranı geçelimde kısasın tozunu kaç gün hatta kaç dakika yuttunuz acaba merak ediyorum.
Ama merak ettiğiniz diğer konu olan 'özel ailevi durumunuz' konusunda ise icabet etmeniz gereken başka bir tören, merasim, yakınlarınızın bir mutlu günü doğum günü, evlilik töreni veya kısasın bir kez daha tozunu yutmanıza sebep olabilecek bir bahaneyi kastetmiştim, yaşlandınızmı bilmiyorum ama unutkanlık yaşın getirdiği bişeydir ama sizde ne mümkün olmasına ihtimal yok. 'Duyum' konusunda yine deriin bilgilerinizle biz cahilleri bilgilendirmişsiniz ama üstadım unutmuşsunuz yine galiba onun diğer adı dedikodu değilmiydi sonra bilgi emek ister hani vardırya iki satır kitap okur herşeyi ben bilirim, gitmeden gitmiş, yapmadan yapmış, bilmeden bilmiş mış gibi muş gibi olmak değildir tabi siz zatı şahaneleri daha iyi bilirsiniz.
Duruş konusunda sizden o konuda bir öneri almadığımdan nasıl tensip buyuracağınızı bilmediğim için size yamuk görünmüş olabilirim ama yok şimdi aynaya baktım gayet dik sağlam tutarlı duruyormuşum çocukken ceviz ağacından düşüp kırılan kolumun eğri kaynamasını kastediyorsanız vallahi teessüf ederim dostum üzüldüm doğrusu.
Yine de degil her zaman sevgi ve saygıyla selamlarım seni Urfalı...
Beşkozlu
Öncelikle en sonda açıkladığın ve bilmediğim bir konuyu, biliyormuşum gibi değerlendirip teessüf etmene bir anlam veremedim: henüz seni tanımıyorum. Bu anlamda özür dilerim, bilmiyordum. Zaten, fiziksel durüştan değil, fikirsel duruştan söz etmiştim ben.
İyi şeylere "layık" olma konusunda da aynı düşüncede olduğumuza sevindim.
"Yaşlılık" işte, (bir artımız vardı)yı da hatırlayamadım, gerçekten.
"Otorite"yim mi dedim ki, yaftayı yapıştırdın! Her sosyalist gibi her konuya duyarlı olmak suçmuş ki, elektriğimiz tutmadı! Belki sen de Alevi olduğun için, "otorite"sindir de haberin yok!
Yoksul edebiyatı yaptığından değil (ki bu son yazında O'nu da yapmışsın nihayet), yaklaşımından söz etmiştim.
Evet, çok uzatırsam az okuduğum anlaşılır açık vermeyeyim.
Beni uzaktan "otorite"r algılasınlar, hoşuma gidiyor.
Ben "zat-ı şahaneleri", deneyimsiz, kültürsüz, bir kaç kitap ancak okumuş, görmemiş, sıradan ve cahil biri olarak sizden öğreneceğim çok şey olduğu için, istisna insanlardan biri olduğumu düşünmeye başladım!
Evet, her zaman sevgi ve saygıyla selamlarım Beşkozlu...
Suat Akoğlu
1957 doğumlu
Hasbelkader yaşamayı becermiş
beceriksizin biri.
beşkozlu 07.06.2006, 23:55 Urfalı
Öncelikle benim fikirsel duruşumu bilmediğinizi bildiğim için biliyormuşsunuz gibi değerlendirdiğiniz, duyumla duruş arasında bir önceki yazınızda yaptığınız değerlendirmeye gönderme yaparak bir latife yapmıştım kol kırıklığını yok öyle bir şey zaten. Bence siz benim yazımı lütfen bir kez daha okuyun.
İyi şeylere layık olmamız konusundaki aynı düşüncelere sahip olmamızdan bir artımız daha oldu gözümüz aydın ama eksi hanemiz hala çok kabarık.
'Her sosyalist gibi her konuya duyarlı olmak' slogan olarak güzel ama içini doldurmak gerekir bazı sosyalistler duyarlı olmakla tabirimi mazur görün her konuya maydanoz olma arasında bocalayınca işte böyle sadece slogan olarak klişe laflar kalır meydanda ayrıca bazı sosyalistlerin ateistliklerini alevilikle örtbas etmesi veya örtüştürmeleride var tabi kendi inançsızlıklarına sığınacak limanı alevi toplumunun hoşgörüsünde buluyorlar, evet bu anlamda ben dediğin gibi önce aleviyim sonra sosyalist ama 'otorite' olsaydım heralde benimde haberim olurdu yoksa üstadım o konuda bir duyummu aldın vallahi bişey biliyorda söylemiyorsan sana ikinci teessüfümü bildirttiririm.
Yoksul edebiyatı yapmamızıda siz zatı şahanelerinin rahleyi tedrisinden geçtikten sonra biraz olsun aşabilirsek ne mutlu bize, sahi üstadım en son hangi kitabı, makaleyi veya edebi eseri okudunuz lütfedip biz kullarınızla paylaşırsanız hani yani bize ufkumuzu açma konusunda yardımcı olurdunuz yok eğer benim okuduğum kitapları siz fehmedemezsiniz derseniz o halde elifba kabilinden önerinizide alabiliriz.
Hayır üstad aksine uzatın yazılarınızı siz bize bakmayın bizinkisi yoksul edebiyatı canııım nerde sizin gibi her konuyu derinlemesine irdeleyecek 'otorite'rr pardon bir r fazla oldu galiba neyse yoksul edebiyatı yapan anca bu kadar yazar.
Aman efendim bendenizden bişeyler öğrenebileceğinizden bahisle kendinize cahil ve sıradan gibi benzetmelerde bulunmuşsunuz hiç oldumu üstadım o güzel leblerinize bu kelam hiç yakışmadı.
Bahane konusundaki merakını giderebildimmi o konuyu unutmuşsun galiba yine yaşlılığa bağlayacaksın muhakkak.
Selam saygı güzel günler dileklerimle.
Sadece Beşkozlu
>>Bir adam kotu yoldan para kazanip bununla kendisine bir inek alir.
>>
>>Neden sonra, yaptiklarindan pisman olur ve hic olmazsa iyi bir
sey yapmis
>>olmak icin bunu Haci Bektas Veli'nin dergahina kurban olarak
>>bagislamak
>>ister.
>>
>>O zamanlar dergahlar ayni zamanda asevi islevi goruyordu. Durumu
Haci
>>Bektas Veli'ye anlatir ve Haci Bektas Veli
>>
>>- ' helal degildir ' diye bu kurbani geri cevirir.
>>
>>Bunun uzerine adam Mevlevi dergahina gider ve ayni durumu
>>Mevlana'ya
>>anlatir .
>>
>>Mevlana ise ; bu hediyeyi kabul eder.
>>
>>Adam ayni seyi Haci Bektas Veli'ye de anlattigini ama
onun bunu
kabul
>>etmemis oldugunu soyler ve Mevlana'ya bunun sebebini sorar.
>>
>>Mevlana soyle der:
>>
>>- Biz bir karga isek Haci Bektas Veli bir sahin gibidir. oyle
her lese
>>konmaz. O yuzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul
etmeyebilir.
>>
>>Adam usenmez kalkar Haci Bektas dergahi'na gider ve Haci Bektas
Veli'ye,
>>Mevlana'nin kurbani kabul ettigini soyleyip bunun sebebini bir
de Haci
>>Bektas Veli'ye sorar.
>>
>>Haci Bektas da soyle der:
>>
>>- Bizim gonlumuz bir su birikintisi ise Mevlana'nin gonlu
okyanus gibidir.
>>Bu yuzden, bir damlayla bizim gonlumuz kirlenebilir ama onun
engin gonlu
>>kirlenmez. Bu sebepten dolayi o senin hediyeni kabul etmistir."
>>
>>Boylesi tevazu ve incelikle, birbirlerini yermek
yerine
>>yuceltebilmeyi
>>becerebilen bir insan olmamiz dilegiyle...
saygılar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bende bu sitede yeni üyelerden biriyim urfadan katılıyorum sırrın diye bir mahhelesinden, bu mahallede herkez alevi,....ilk msjım dır idare edin :yaw2
mrb emrah aynı yerlerde oturuyor ve tanımıyoruz bende sırrınlıyım
Selamlar Sena, Baskan Ali dedigin sanirim Kisas eski Belediye Baskani ve Kisas Kültür Dernegi Baskani sayin Ali Ersöz olmali. Yaptigi konusmayi okudum gecenlerde bir kaynakta. Biraz fazla uzlasmaci bir yapisi var anladigim kadariyla. Bir de para destegi konusu neden bu kadar cok konusuluyor onu anlamadim, ayrica bildigim kadariyla sözkonusu dernek herhangi bir olusuma bagli olmadan bagimsiz faaliyet gösteriyor olmali. Yaniliyor muyum?
OCe
Problems cannot be solved at the same level of awareness that created them.
Albert Einstein (1879-1955)
evet eski belediye başkanıydı ali ersöz biraz uzlaşmacı ama iyi bir insan oldugunu gerçekçi bir insan oldugunu duyarım hep para destegini köylerine çeki düzen verme konusunda oldugunu sanıyorum seslerini duyura bilmek için sanırım tam ne oldugunu bilmiyorum çünkü.dernek konusunda da bilgim yok köye pek itmedigim için ama faliyette bulundugunu biliyorum
Sorun para desteğinde veya bunun yanlış bir uygulama olduğunda değil gençler, yanlış kişilerin, yanlış yere veya yanlış yerde harcayacağı endişesi ile ilgilidir muhtemelen.
Uzlaşmacı,
Aleviliği alışılagelen yanlış biçimiyle yorumlayan insanların elinde olması mı acaba sorun.
Yoksa sorun yok mu?
Saygılarımla
Resimler icin tesekkürler Beskozlu, ancak bu resimleri gördükten sonra anlam veremedigim bir durum olustu. Ayni etkinligin bir parcasi olarak düzenlenen bir panelden bir görüntü vardi bir yerel gazetede, toplamda 20 kisi bile yoktu. Bunun özel bir sebebi olabilir mi, bilmiyorum.
Gecenlerde bir arkadas Kisasli alevilerin neden AKP'yi secmis olduguna yönelik bir elestirime karsilik buna sebep olarak AKP'nin daha iyi hizmet verdigini öne sürerek, özrü kabahatinden büyük bir celiski durumu olusturmustu. Hep söyledigim gercegi yine ayni bicimiyle tekrarliyorum. Hedefim bir sekilde karisiklik yaratmak degil, biz alevilerdeki yozlasmanin boyutlarina dikkat cekmek.Bu yönüyle de Kisas sanirim en tirajik örneklerden birini teskil ediyor.
Kisas'in kozmopolit bir yapisi oldugunu biliyorum. Bu yüzden de iki cok farkli resmi algilamakta güclü cekiyorum. O yüzden merak ediyorum.
Orada neler oluyor? Kisas kimlerin elinde, alevilerin mi?
YAW KARDEŞİM KISASI TANIMIYORSAN KISAS HAKKINDA KONUŞMA SENIN AMACIN NE BİLMİYORUM. ŞU AKP'YE GELİNCE AKP HAKKINDA İSTEDİKLERİMİ YAZARIM BU SENİ İLGİLENDİRMEZ. msn adresim: ekle bakalım...
çiğerparem 26.06.2006, 23:08 arkadaşım bu paragöz dertli divaninin köyü değilmi?kısas.
walla paragöz maragöz bilmem dertli divaninin köyü evet ama aynı zamanda benimde köyüm.
Dertli Divani (Veli Aykut), benim bildiğim, şu sırlara devlet memuru değil mi Ankara'da.?
Nasıl paragöz oluyot? Bilmem gereken bir şey var da bilmiyor muyum, bir hemşehrisi olarak?
Yol nerde kaldı (yahu neden isim yazmazsınız anlamam,?) hitap etmekte zorlandım kusura kalma, sanki sen de onaylıyormuşsun gibisin!
Hoşçakalın
beşkozlu 27.06.2006, 09:43 arkadaşım bu paragöz dertli divaninin köyü değilmi?kısas.
alagözlü arkadaşım buna benzer eleştiriyi bende birkaç defadır farklı kişilerden duyuyorum hatta şu son kısas şenliklerinden önce yapılan çalışmalarda olsun daha sonra olsun katkısını esirgemiş diye ifadeleri ben olayın içinde olanlardan duydum tabi daha evel bir iki alevi ağırlıklı anadolu kasabalarındaki konser düzenlemeleri sırasındada yine aynı maddi çıkar ve kaygıyı ön planda tuttuğuna olayın yine içerisinde olanlardan dinlemiştim.
evet urfalı dost kendisinin şu anda ankarada bir resmi kurumda devlet görevlisi olarak çalıştığı doğrudur.
atacan63 07.07.2006, 19:35 slm canlar 2 temuzda yaşanan sıvas olayları bizleri yeniden derim bir acıya soktu ve sanki yeniden yaşamış oldum hayınler şimdi elini kolunu sallayarak dolaşırken bu acı bizleri hep böyle derim üzüntülere sokmaya devam ediyor canlar zaman geçmeden öyle bir şekilde birbirimişe baglanmanın zamanıdır ve bizlerin hiçbir zaman aslımızı kaybetmeden süreceğini ıspatlayacagız ve bizleri hiçbirzaman bölemeyecekler . hüüüüüüüüüü canlar
Merhaba Arkadaslar,
Bir süredir yoktum takip edemedim buralari, zaten pek bir hareket de olmamis. Dertli Divani hakkinda söylediklerinize katilmadigimi söylemeyi cok isterdim ancak o konuda malesef haklisiniz. Sadece paragözlükle kalsak yine iyi, bir de Kisasta AKP'nin kazanmasindaki katkisini arastirmak lazim.
Bu AKP mevzuuna niye takilip kaldigimi sormus genc kardesimiz biraz da sinirlenmis anladigim kadariyla.
YAW KARDEŞİM KISASI TANIMIYORSAN KISAS HAKKINDA KONUŞMA SENIN AMACIN NE BİLMİYORUM. ŞU AKP'YE GELİNCE AKP HAKKINDA İSTEDİKLERİMİ YAZARIM BU SENİ İLGİLENDİRMEZ. msn adresim: ekle bakalım...
Canim kardesim, zaten beni ilgilendiren senin AKP'li olman veya AKP'yi savunman degil; yazdiklarimdan az cok anlasilmistir benim kimligim ve tarafim. Oradan hareketle ben AKP'ye düsmanim ve Alevi toplumu icerisinde de barinmalarina barindirilmalarina karsiyim. Aleviyim diye ortaya cikip da AKP'yi savunan insanlarin benim de mensubu oldugum alevi toplumunun icerisinde yerleri yoktur, olmamalidir.
Kisas sevdigim ve deger verdigim bir yerdir, ama Kisas'in alevileri iclerinden AKP'yi cikarabilmislerse o zaman Kisas'in verilen degeri hakettiginden süphe ederim. Tipki Dertli Divani konusunda oldugu gibi.
Insan ya kisilikli ve onurlu bir toplumla yasar ya da güruhlarin pesinden gider kendi kisiligini de ezip gecerek.
Alevi toplumu ve fertleri hep birinci cizgiden devam ettiler...
Neyse,
bu konu burada kalsin böyle, tarihe düsülmüs nottur...
Ben Dertli Divani hakkinda söylediklerinize katilmiyorum ve de bu sekilde yazmakla sizleri kiniyorum. Bu tip laflar gecmiste Mahsuni Serif ve diger asiklara ozanlarada söylendi. Bu konuda cok haksizlik yapiliyor. Lütfen arkadaslar yapmayin. Bu bizlere yakismaz ve sadece bizi bitirmeye, birbirimizi cekememeye, bölüp parcalamaya ayirmaya yaramaktan baska bir sey degildir. lütfen bu konularda daha dikkatli olalim. bizlere yakisani yapalim. Dertli Divaninin bu kültüre bu inanca bu yola yapmis oldugu katkilarini neden görmemezlikten geliyoruz. Bu genc yasinda cemler yürütüyor, insanlara isik olmaya calisiyor, deyisleriylede halka ve Hakka hizmet ediyor. Meyve veren agaci taslamayalim. bizlere yakisani yapalim. Bu sekilde konusmalari karalamari yapmayalim. Lütfen ama lütfen.....
Saygilarimla....
akp yi nasıl savunursunuz alevi milletini yok sayan ben alevilerin başbakanı degilim diyen 1999 yılında ankaradaki cem evini yıkmaya çalışması sonra cem evleri ibadet yeri degil kültür yeridir diyen birilerini nasıl savunulur
İnaç arkadaşıma katılıyorum.
Bu yolda emek harcaması, oturduğu yerden ahkam kesenelerin hazmedemediği bir durumdan kaynaklanıyor olsa gerek.
Benim akrabamdır ve sadece telefonla tanışma fırsatı bulabildiğim ama hikayesini de duyduğum, (olumsuz bir şey duymadığım) dost canlısı bir ozanımızdır.
Konser organizasyonları yapan firmaların, sanatçıalrı nasıl kazıkladığını, emeği nasıl sömürdüklerini hepimiz biliyoruz. Eğer böyle bir durumda hakkını aramışsa ki doğrudur arar, yapılması gerekeni yapmıştır. Bu da sosyalist mücadelenin bir parçası değil mi zaten: emeğinin karşılığını söke söke almak...
Saygılarımla
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
akp yi nasıl savunursunuz alevi milletini yok sayan ben alevilerin başbakanı degilim diyen 1999 yılında ankaradaki cem evini yıkmaya çalışması sonra cem evleri ibadet yeri degil kültür yeridir diyen birilerini nasıl savunulur
Gülsün kardeşim nasılsın?
Ankara'daki değil, İstanbul Karacaahmet'teki Cemevi yıkılmaya çalışıldı.
Kısas da AKP'yi savunduğundan değil, CHP'nin beceriksizliğinden sandıktan çıktılar. Hizmet alabilmek için değil, hiç olmazsa mağdur edilmemek için AKP çıktı sandıktan. "gölge etmesinle başka ihsan istemez" yani.
Kaldı ki, Kısas'da, Araplar da var. alevi de değiller. Onlar da oy vermediler mi ki?
AKP de, sol'un eski söylemelri ile bu işi iyi becerdi. Hakkını verelim yani!
Gülsün, tarihsel ve topluımsal değişimleri daha iyi değerlendirmen yararına olacaktır.
Kendine iyi bak...
Derslerin nasıl gidiyor?
urfada da olduğumuza çok sevindim.bilen varsa kıssas köyü hakkında bilgi vermenizi rica ederim.
urfada da olduğumuza çok sevindim.bilen varsa kıssas köyü hakkında bilgi vermenizi rica ederim.
Merhaba,
Hoş geldin
Kısas ile ilgili diğer topiklerde açıklamalar var.
Özellikle benim mesajlaşmalarımıa göz atarsan bulabilirsin.
Saygılarımla
keanu_1907 23.07.2006, 13:15 ben tunceliliyim ama bir gün kısmet olursa bu köye gitmek istiyorum.dertli divaninin de bu köyün semahı solediğini duyunca daha da merak ettim.inş bir gün kısmet olur
teşekkür ederim bilgilerinizi okudum
teşekkür ederim bilgilerinizi okudum
Ne demek? Ben teşekkür ederim.
akpınar ve kıssas köyü urfanın merkezine bağlı yada hangi il ve ilçeye bide urfadaki cemevinin tam olarak yerini bilen varmı ??????
akpınar ve kıssas köyü urfanın merkezine bağlı yada hangi il ve ilçeye bide urfadaki cemevinin tam olarak yerini bilen varmı ??????
Akpınar köyünü doğru duymuşsun. Urfa'dan, Diyarbakıra doğru giderken, şehir merkezine 20 -25 km. kadar uzakta kalıyor.
Köyün tamamı alevidir. Kısasdan bir kısım göçler sonucu meydan gelmiş 50-60 senelik bir köydür. Muhtemelen, eski bir Ermeni köyü iken boşaltılmış veya terke edilmiş bir yer idi. Benim de akrabalarım, amca çocuklarım hala orda yaşarlar.
Kısas ise, Mardin yolunda, merkeze daha yakın, Harran ovasında çokd aha eski (benim bulabildiğim, Emevi baskısına maruz kaldığından biliyorum) 1300-1400 senelik türkmen köyüdür. orda da akrabalarım hala yaşar. Ama sunni araplar da yaşamaktadır.
Cemevi'ne gelince, küçük bir evi Cemevi olarak kullanıyorlar. Şehir merkezinde, yine alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallededir. (mahallenin adı bende kalsın)
Bilgiler işine yarar sanırım.
Saygılarımla
mahelenin adını ben biliyorum sırrın mahellesi olmasın :-)
Gülsün merhaba, nasılsın?
Sırrın, Urfa'nın içinde kaldı artık. Eskiden dış mahalle idi ve alevilerin yoğun olduğu bir bölge idi. Orda değil Cemevi.
Benim çekincem başka. Şehir içinde kalan eski bir mahalle. Eskiden Kısaslıların yoğunlukta oturduğu bir mahalle idi. Şimdi azaldılar, hemen hepsi hayat standartalrını yükselttiğinden daha yeni semtlere taşındılar. O mahallede ise pek az alevi kaldı.
selamlar
teş.ederim tekrar evet bu bilgiler işime yarar.
muhammetali 28.07.2006, 23:04 degerli canlar ben cok yeni bir üye oldugum icin bilgi alis verisiniz seklinize karismak istemem ama fikirlerimi yazmadanda gecemem nedenmi dereniz birincisi kisasta arap diye birsey yoktur hele alevi arap kesinlikle kisasta yoktur belki sulama projelerinden sonra pamuk toplamaya gelmislerse o baska ikinci konu akp olayi gercektende cok üzücü buluyorum kisas alevilerinin tek partisi vardi oda chp idi ama ecevitin chp den ayrilmasiyla kisas alevilerinde parti kopmalari yasandi bundan 25 yil önce kisasta akp zihniyetli bir partinin ismi bile anilmazdi isin özü bu bu hallere nasil gelindi bilemiyorum cünkü tam 19 yildir kisasi görmedim ama ailem hala orada yasar eker bicer. saygilarimla
memetkaraca 29.07.2006, 15:13 Arkadaşlar mesajlarınızı okuyorum da bilhassa (Hille Hüssenin torununun msj ları) kardeş mümkünse doğruyu yansıtın. Kısasta AKP ile iktidara gelen ve hala başkanlığını devam ettiren sizler belde içerisindeki hazin olaydan sonra (Kırmızı İbonun ölümü) mevlüt yapan zatlarsınız. Kalkıp ta merhumun arkasından cem ayini yapmanıız ve Hz.Muhammet-Aliye mersiyeler övgüler yakmanız gerekmezmiydi. Senden insani isteğim kabul etmendir. Şahısa verilen oyla gelmiş olabilir Yönetim ama yolunda gitmeyen ve AKP yi andıran eklentiler olduğunu gizlememeliyiz değilmi?? (Yol_Nerde_kaldı)
ayrıca KISAS ta yapılan cemevi hakkında bilgi edinmeni isterim ki onu yaptran Başkanımızın zatı değil partner olarak hizmet verdiği Cem Vakfıdır.. OK?
memetkaraca 29.07.2006, 15:26 İnaç arkadaşıma katılıyorum.
Bu yolda emek harcaması, oturduğu yerden ahkam kesenelerin hazmedemediği bir durumdan kaynaklanıyor olsa gerek.
Benim akrabamdır ve sadece telefonla tanışma fırsatı bulabildiğim ama hikayesini de duyduğum, (olumsuz bir şey duymadığım) dost canlısı bir ozanımızdır.
Konser organizasyonları yapan firmaların, sanatçıalrı nasıl kazıkladığını, emeği nasıl sömürdüklerini hepimiz biliyoruz. Eğer böyle bir durumda hakkını aramışsa ki doğrudur arar, yapılması gerekeni yapmıştır. Bu da sosyalist mücadelenin bir parçası değil mi zaten: emeğinin karşılığını söke söke almak...
Saygılarımla
Gülsün kardeşim nasılsın?
Ankara'daki değil, İstanbul Karacaahmet'teki Cemevi yıkılmaya çalışıldı.
Kısas da AKP'yi savunduğundan değil, CHP'nin beceriksizliğinden sandıktan çıktılar. Hizmet alabilmek için değil, hiç olmazsa mağdur edilmemek için AKP çıktı sandıktan. "gölge etmesinle başka ihsan istemez" yani.
Kaldı ki, Kısas'da, Araplar da var. alevi de değiller. Onlar da oy vermediler mi ki?
AKP de, sol'un eski söylemelri ile bu işi iyi becerdi. Hakkını verelim yani!
Gülsün, tarihsel ve topluımsal değişimleri daha iyi değerlendirmen yararına olacaktır.
Kendine iyi bak...
Derslerin nasıl gidiyor?
BANA BAK ELEMAN İŞİ CHP NİN BECERİKSİZLİĞİNE VERECEĞİNE OLAYI İYİCE BİL KAVRA ONDAN SONRA KONUŞ..KIZMANIN DARILMANIN YERİ YOKTUR MEYDANI BOŞ BULMUŞ SALLAMIŞSINIZ BAKIYORUM EĞER O ENGİN BİLGİLERİNE ÇOK GÜVENİN VARSA EKLE BENİ SANA SÖYLEYEYİM KISAS HAKKINDA BİLİP BİLMEDEN ATIP TUTMAYI. BİLMİYORSAN ÖĞREN SALLAMANIN YERİ YOKTUR. CHP NİN BECERİKSİZLİĞİ DİYECEĞİNE DİĞER ETKENLERDENDE BAHSET AKP NİN EVLERDE-MİTİNGLERDE BULUNDUĞU VAATLERDEN BAHSET? NEYSE EKLE BENİ GÖRÜŞELİM memetkaraca@hotmail.co.uk
my_emrah 31.07.2006, 15:00 SIRRIN :)
Bu şarabı dilenci içti, bey oldu gitti.
Bu şarabı tilki içti, aslan kesildi.
Bu şarabı ihtiyar içti, oldu delikanlı.
Delikanli içti, ömrü bi uzadı, bi uzadı, bi uzadı.
Arkadaşlar mesajlarınızı okuyorum da bilhassa (Hille Hüssenin torununun msj ları) kardeş mümkünse doğruyu yansıtın. Kısasta AKP ile iktidara gelen ve hala başkanlığını devam ettiren sizler belde içerisindeki hazin olaydan sonra (Kırmızı İbonun ölümü) mevlüt yapan zatlarsınız. Kalkıp ta merhumun arkasından cem ayini yapmanıız ve Hz.Muhammet-Aliye mersiyeler övgüler yakmanız gerekmezmiydi. Senden insani isteğim kabul etmendir. Şahısa verilen oyla gelmiş olabilir Yönetim ama yolunda gitmeyen ve AKP yi andıran eklentiler olduğunu gizlememeliyiz değilmi?? (Yol_Nerde_kaldı)
ayrıca KISAS ta yapılan cemevi hakkında bilgi edinmeni isterim ki onu yaptran Başkanımızın zatı değil partner olarak hizmet verdiği Cem Vakfıdır.. OK?
mehemed beg demişki(eski başkan alo'nun oglu) dogruyu yansıtın:P:P biz yalanmı söylüyoruz mehemed beg bu sene seçimde sizler başarılı olamayınca dogrularıda yalana çevirdin bravo sana... hem kırmızı ibo benim dedem. her insan zamanı gelince bu dunyadan göçer gider.tamam üzülmedik diyemem ama onunda zamanı gelmiş demekki. Şu yönetimde AKP'yi andıran eklentiler nelermiş??????? ayrıca ona buna sert çıkarak nereye varabilecegini sanıyorsun? gerçekleri kabullenmelisin artık bidahaki seçime........... ayrıca CHP'yi de unutmamak lazım seçimlerde özellikle orta mahallede vaatlerde bulundugunu... Sen urfalı'ya atıp tuttugunu söylüyorsun ama kör köre cırt deyi gel ayıbımı ört deyi. msn adresim kisasli_63@hotmail.com
Canlar Ben de Urfaliyim Birecikten Birecigin ILK Alevisi Benim Herhalde
Urfada Bildiginiz Bi Cem Evi Varmi Gitmek Istiyorum da Bu Konuda Yardimci Olursaniz Cok Sevinirim..
Kolay Gelsin
birecikte alevi varmı ne güzel bize biraz kültürünü anlatsan seviniriz.bildigim kadarıyla kısasta tek cem evi var.yanlışım varsa düzeltin
karadagli 02.08.2006, 11:05 Akpınar köyünü doğru duymuşsun. Urfa'dan, Diyarbakıra doğru giderken, şehir merkezine 20 -25 km. kadar uzakta kalıyor.
Köyün tamamı alevidir. Kısasdan bir kısım göçler sonucu meydan gelmiş 50-60 senelik bir köydür. Muhtemelen, eski bir Ermeni köyü iken boşaltılmış veya terke edilmiş bir yer idi. Benim de akrabalarım, amca çocuklarım hala orda yaşarlar.
Kısas ise, Mardin yolunda, merkeze daha yakın, Harran ovasında çokd aha eski (benim bulabildiğim, Emevi baskısına maruz kaldığından biliyorum) 1300-1400 senelik türkmen köyüdür. orda da akrabalarım hala yaşar. Ama sunni araplar da yaşamaktadır.
Cemevi'ne gelince, küçük bir evi Cemevi olarak kullanıyorlar. Şehir merkezinde, yine alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallededir. (mahallenin adı bende kalsın)
Bilgiler işine yarar sanırım.
Saygılarımla
Sn. Urfali az önce mesajlarinizi okudugumda dikkatimi ceken bir sey oldu Ezgim can sizden bilgi almak istiyor alevi köyleri alevi mahallesi üzerine cem evleri üzerine ama siz mahallenin ismi bende kalsin diyorsun bence saklamana gerek yok gerekli bilgiyi özel masaj olarakta gönderebilirsiniz diye düsünüyorum .
saygilarimla
ibo_eren_27 02.08.2006, 11:13 benim bildigim urfada bir tane alevi köyü varmıs babam bana bir kere demişti bir tane var dedi doğru yanlış mı bılmem
mehemed beg demişki(eski başkan alo'nun oglu) dogruyu yansıtın:P:P biz yalanmı söylüyoruz mehemed beg bu sene seçimde sizler başarılı olamayınca dogrularıda yalana çevirdin bravo sana... hem kırmızı ibo benim dedem. her insan zamanı gelince bu dunyadan göçer gider.tamam üzülmedik diyemem ama onunda zamanı gelmiş demekki. Şu yönetimde AKP'yi andıran eklentiler nelermiş??????? ayrıca ona buna sert çıkarak nereye varabilecegini sanıyorsun? gerçekleri kabullenmelisin artık bidahaki seçime........... ayrıca CHP'yi de unutmamak lazım seçimlerde özellikle orta mahallede vaatlerde bulundugunu... Sen urfalı'ya atıp tuttugunu söylüyorsun ama kör köre cırt deyi gel ayıbımı ört deyi. msn adresim
Kardeş eğerki bi tartışma olacak ve bişiyler paylaşılacak söylediğin şeyleri belgelemeni isterim. Kırmızı ibonun deden olduğunu biliyorum tabiiki de Ölümüne en az sizin kadar bizde üzüldük lakin ben o merhumun payına bişiy söylemedim.Yazıyı iyi okumanı rica edeceğim. Ayrıcaa!! seçim ortamının bir yarış olduğunu ALLAH bilir sen hariç herkes biliyor. Bu yarışı layığı ile tamamladıktan sonra kazanamzsan bile problem olmaz. neyse seni özele davet etmek istiyorum mümkünse orada görüşelim neyin ne olduğunu sana detaylı olarak anlatayım .çünkü forumda söylenmemesi gereken şeyler var nede olsa köylümsün OK.?
birecikte alevi varmı ne güzel bize biraz kültürünü anlatsan seviniriz.bildigim kadarıyla kısasta tek cem evi var.yanlışım varsa düzeltin
Ya Normalde Birecikte Alevi Yok Dedigim Gibi ILK Alevi Benim Herhalde
Durum Böyle Oldugu Icin Kültür'de Sunni Kültürü Gelenekler Görenekler örf Adetler Hep Sunni'ce Bu Yüzden Tek Basima Yetersiz Kaliyorum Arkadaslar Urfada'ki Cem Evinin Acik Adresini Verecek Biri Yokmu Dedeleri Görelim Arastiralim Bi Dernek Kuralim Gerekirse Kültürümüzü Genislesin Yayalim Bunu Tüm Cevremize ve Sunni Vatandaslara Alevi Kültürünü Sevdirelim Tüm Urfali Alevi Canlardan Olumlu Yaklasimlar Bekliyorum
Kolay Gelsin
ben onları memetkaracaya yazdım sen niye üzerine alınıyorsun?? sen beni özele davet ediyorsun ama ne msn adresin var nede başka bişey msn adresim
my_emrah 04.08.2006, 12:59 urfada bir kaç bölgede var mesela sırrın ve kısas köyünde var bir kaçtanede şehir içinde/merkezde yani...tabi sırrında merkezde bulunuyor mardin yolu üzerinde, zaten urfadaki ilk aleviler sırrındakiler....merkezdede insanların pek bilmedigi yerler var tabi...
mustojen 09.08.2006, 15:27 yaw kardesim ben urfa-kısas liyim kıssas değil hem de bilmeden kimse bişe sallamasın adresim mustojen@hotmail.com sorsun sölim yaw
ulalıgenç 09.08.2006, 15:31 yaw kardesim ben urfa-kısas liyim kıssas değil hem de bilmeden kimse bişe sallamasın adresim sorsun sölim yaw
Öncelikle hoş geldin!!!
Ben de Urfa da üniversite de okuyorum..Kısasa bir ara gelmeyi de düşünüyorum..Üslubuna biraz daha dikkat edersen daha iyi anlaşabiliriz ama senle..
Sn. Urfali az önce mesajlarinizi okudugumda dikkatimi ceken bir sey oldu Ezgim can sizden bilgi almak istiyor alevi köyleri alevi mahallesi üzerine cem evleri üzerine ama siz mahallenin ismi bende kalsin diyorsun bence saklamana gerek yok gerekli bilgiyi özel masaj olarakta gönderebilirsiniz diye düsünüyorum .
saygilarimla
Dostum
Bir önceki sayfada, temkinli olmamın gereklerini de yazmıştım.
Hala gizlilik atmosferinde gidilen bir yer olduğundan mahallenin ismini açıklamamdım.
Ancak, kişileri biraz daha tanımamda yarar görüyorum bunu açıklamam için.
Saygıalrımla
urfada bir kaç bölgede var mesela sırrın ve kısas köyünde var bir kaçtanede şehir içinde/merkezde yani...tabi sırrında merkezde bulunuyor mardin yolu üzerinde, zaten urfadaki ilk aleviler sırrındakiler....merkezdede insanların pek bilmedigi yerler var tabi...
Delikanlı
İlk Alevi köyü Sırrındaki ise, Kısas'ın geçmiinden biraz söz edeyim.
Bir arkadaşımda "Kıssas değil, Kısas" olarak düzeltmiş. O'na da cevap olmuş olur.
Doğru şimdiki adı Kısas, ama Abbasiler dönemindeki adı, bir ermeni yazarın kitabında okumuştum ki O da zaten Urfalıdır. (Adı Urfalı Mateos) o dönemdeki adı Kısaus'dur.
Bu da gösterir ki, Kısas'ın geçmişi en az 1000 yıldır. Kim bilir belki de daha eskidir.
Ve sanırım, tarihsel geçmiş de gösterir ki, Suriye veya Irak Selçuklularının Anadolu'ya girişlerinden sonra Türkmenlerin yerleşmesiyle oluşmuş bir köydür.
Bu döneme aynı zamanda Anadolu Beylikleri dönemi denir.
Saygılarımla
ulalıgenç 09.08.2006, 18:40 Dostum
Bir önceki sayfada, temkinli olmamın gereklerini de yazmıştım.
Hala gizlilik atmosferinde gidilen bir yer olduğundan mahallenin ismini açıklamamdım.
Ancak, kişileri biraz daha tanımamda yarar görüyorum bunu açıklamam için.
Saygıalrımla
Merhaba Sn. Urfalı
Biliyorsunuz bende urfa da öğrenciyim..Kısasa gitmeyi düşünüyorum.Orda ulaşabileceğim,bilgi alabileceğim bir yer var mı?Bizim evimiz de Sırrın Mahallesine çok yakın..Bi de bir ayrıntıyı açıklayayım.Ben yurtta kalırken yurt otobüslerinin hemen önünden kısas'ın otobüsleri kalkıyordu..Tabi ben o zaman bilmiyordum Kısasın alevi olduğunu..Hep ilgimi çeken bir şey olmuştu..Kısaslılar diğer urfalılara göre çok daha modern giyiniyordu...
Merhaba Sn. Urfalı
Biliyorsunuz bende urfa da öğrenciyim..Kısasa gitmeyi düşünüyorum.Orda ulaşabileceğim,bilgi alabileceğim bir yer var mı?Bizim evimiz de Sırrın Mahallesine çok yakın..Bi de bir ayrıntıyı açıklayayım.Ben yurtta kalırken yurt otobüslerinin hemen önünden kısas'ın otobüsleri kalkıyordu..Tabi ben o zaman bilmiyordum Kısasın alevi olduğunu..Hep ilgimi çeken bir şey olmuştu..Kısaslılar diğer urfalılara göre çok daha modern giyiniyordu...
Ulalı Genç,
Adın Urfalı Genç gibi okunuyor zaman zaman!:)
Ben 30 yıl önce çıktım Urfa'dan. Zaman zaman Köye (şimdi belediye oldu) giderim. En son 2 yıl önce gitmiştim.
Seni bir alevi genç olarak ağırlayacak, onurlandıracak mutlaka birirleri olacaktır ama bunu ben sana çok zor sağlarım.
Yabancılaşmamı desem, ekonomik kaygılar ağır mı basıyor desem, bir şekilde benim orda seni ağırlayacağım gibi kimsem yok desem yeridir.
Suçlamıyorum, doğrudan söylüyorum, diğer Anadolu köylerinde, özellikle Sivas, Tokat, Tunceli, Amasya vb yerlerdeki tanımadığı insana sıcak davranma, konuk etme geleneğini hep kıskanmışımdır, bizim Urfa'daki Alevilerde niye yok diye.
Tamamen genellemek değil bu kuşkusuz. Ama sözünü ettiğim yörelerde genelleme yaparak tam not verebilirirm. Bizimkilere tam not veremiyorum. Kısır döngü ve ekonomik kaygılardan başlarını kaldıramıyorlar.
Ama şunu rahatlıkla yapabilirsin, o sözünü ettiğin minibüslere binerek rahatlıkla köye gidebilir Şah Muhammet türbesini ziyaret edebilir tarihte bir yolculuk yapabilirsin.
Benim adım Suat Akoğlu. Mutlaka babamı tanırlar. Rahmetli Başçavuş Alirıza'nın oğlunu arkadaşıyım diye kendini tanıtabilirsin soranlara.
Ancak orda Araplar da vardır ki, kıyafetlerinden de, tiplerinden de Türkmen kökenli olmadıklarını anlarsın eminim.
Diğer taraftan,
forumda yazan bir kaç kısaslı arkadaşımız vardı. Onlardan biri belediye başkanının da yeğeinidir. O'nunla tanışmanda da yarar var.
Adının Memet Karaca olduğunu hatırlıyorum. Bana da sitemli bir yazısı vardı hatta. "Bak kardeşim" gibi sorumsuzca başlayan; yaşımı bilmeden.
Neyse
Bu bilgiler yetmezse eğer, sana verecek bir kaç isim mutlaka bulrurum yine de.
Saygıalrımla
yaw kardesim ben urfa-kısas liyim kıssas değil hem de bilmeden kimse bişe sallamasın adresim mustojen@hotmail.com sorsun sölim yaw
Eğer yaşın gerçekten 17 ise, sen kemale ermiş biri olarak "kimse bir şey sallamasın" gerçekten.
Sevgilerimle
Not: Son mesajımı okur musun lütfen.
ulalıgenç 09.08.2006, 19:17 Ulalı Genç,
Adın Urfalı Genç gibi okunuyor zaman zaman!:) .
Öyle diyenler de var..Erzincan da herkes bana Urfalı demeye başladı zaten..:D
Yabancılaşmamı desem, ekonomik kaygılar ağır mı basıyor desem, bir şekilde benim orda seni ağırlayacağım gibi kimsem yok desem yeridir.
Suçlamıyorum, doğrudan söylüyorum, diğer Anadolu köylerinde, özellikle Sivas, Tokat, Tunceli, Amasya vb yerlerdeki tanımadığı insana sıcak davranma, konuk etme geleneğini hep kıskanmışımdır, bizim Urfa'daki Alevilerde niye yok diye.
Tamamen genellemek değil bu kuşkusuz. Ama sözünü ettiğim yörelerde genelleme yaparak tam not verebilirirm. Bizimkilere tam not veremiyorum. Kısır döngü ve ekonomik kaygılardan başlarını kaldıramıyorlar.
Aslında Urfalılar'ın çoğu konukseverdir..Bence Kısaslılar da en az bizim oralılar kadar misafirperverdir..Ben buna inanıyorum..
Benim adım Suat Akoğlu. |