Orijinalini görmek için tıklayınız : Uyurgezer-Somnabulizm

Ütopya
27.01.2008, 17:06
UYURGEZERLIK

Aranizda uyurgezerler varmi??
Nasil yasadiniz bu sorunu? Nasil önlemler alidiniz?
Ve en önemli sorum: hatirlanmiyor hiçbisey deniliyor ya, ben eskiden uyu gezermisim, o zamanlar hatirlamiyordum, ama simdi animsiyorum bazi seyleri...Ne dusunuyosunuz, hayal gucum mu yoksa hatirlamak mumkun mu???

Tip'ta somnambulizm deniliyor ( latinceden "somnus" = uyku ve "ambulare" = yürümek, gezmek)

uyugezerlik hepimizin bildigi gibi uyurken, yani bilinç uyku halindeyken, hafiza devre disiyken, kisinin hareket etmesidir.
genelde gecenin ilk yarisinda, yataga girip uyumaya basladiktan 2-3 saat sonra ortaya çikar.
Uyur gezerligik farkli sekillerde ortaya çikar.
Cogu zaman tehlikesiz olur, kisi sadece uykusunda konusur, yada yataginda dogrulup bir iki hareket yapip yine basini yastiga koyar.
Önemli bir kismi da yataktan çikar ve (adi üstünde) "gezer". Gözleri açik, genelde düzgün hareketlerle, nerdeyse otomatik bi sekilde, yatak odasinda, evin içinde,.. gezer. Bazen uyurgezer mutfaga gidip yemek bile yer...
Bir azinlikda daha farkli hareketler görülebilir. Kimi uyur gezer arabasina binip araba bile kullanir, yada agresiflesip etrafina zarar verebilir.
Ama öyle sanildigi gibi kollari havada dolasmaz, normal bi sekilde, sadece gözleri açik yürür..

5-12 yas arasi çocuklarda çok *** rastlanirmis somnabulizme. anne babalar bile fark etmez mis bazen, sessiz sessiz kalkip dolanip yine yatarlarmis, giyinip okula gitmeye kalkarlarmis, yani aliskanlik olan herne varsa onu yaparlarmis... Ve bu ergenlik çagina girer girmez sona erer.

Uyurgezer onunla konusca "evet" yada "hayir"li kisa cevap verir, ama onu sorguya çekmek onu agresiflestirir.
Böyle bi durumda en iyisi hiç dokunmamak, kendiliginde yataga donmesini beklemek, yada ona sadece yumusak bi sekilde yataga gitmesini soylemek, çunku uyurgezerler emirleri yerine getirmeye çok yatkin (!!!)

Genelde hiçbisey hatirlamazmis, hafiza devre disi..

saygilar

~Elvin~
27.01.2008, 17:43
Bende uyur gezerlik yok ama dişlerimi çok sıkar ve o gün ne yaşadımsa onu konuşurum bazen konuşarak gülerek yada aglayarak uyandıgım çok olmuştur.

YezdaN
27.01.2008, 21:12
Güzel bir paylaşım emeğine ( bu yazıyı yazan kişinin emeğine ) sağlık.Emeğe saygı, kimden alıntı olduğunu yazarsanız forumun kurallarına uymuş olacaksınız.

iyi forumlar.

angelus
27.01.2008, 21:42
Benim kuzenim eskiden uyur gezerdi ve kalktığında hiçbirşey hatırlamazmış.Şuanda da hala arasıra konuşuruz ve hiç hatırladığından bahsetmedi.

Ütopya
27.01.2008, 22:38
Güzel bir paylaşım emeğine ( bu yazıyı yazan kişinin emeğine ) sağlık.Emeğe saygı, kimden alıntı olduğunu yazarsanız forumun kurallarına uymuş olacaksınız.

iyi forumlar.

Neden önce alinti olup olmadigini sorma geregi duymuyorsunuz???

en azindan 10-15 tane bu konuyla ilgili sayfa okudum, sonra yazmak istedigimi önce daha çok hakim oldugum bir dilde yazdim, sonrada türkçeye tercümesini yaptim...

Merak etmeyin, alinti yaptigimda, herkesin bildigi çok meshur bir siir, yada çok tanidik bir sarki sözü bile olsa tirnak arasina alip alinti oldugunubelirtip kaynagi veriyorum...

Kurallara da uyuyorum, en azindan mesajlarimin içerigi konusunda bi sorunum yok..

Kisacasi : emek, benim, yani tessekkür ederim :)

YezdaN
27.01.2008, 22:46
Neden önce alinti olup olmadigini sorma geregi duymuyorsunuz???

en azindan 10-15 tane bu konuyla ilgili sayfa okudum, sonra yazmak istedigimi önce daha çok hakim oldugum bir dilde yazdim, sonrada türkçeye tercümesini yaptim...

Merak etmeyin, alinti yaptigimda, herkesin bildigi çok meshur bir siir, yada çok tanidik bir sarki sözü bile olsa tirnak arasina alip alinti oldugunubelirtip kaynagi veriyorum...

Kurallara da uyuyorum, en azindan mesajlarimin içerigi konusunda bi sorunum yok..

Kisacasi : emek, benim, yani tessekkür ederim :)

Kaynak göstermek lazım o zaman yinede senin emeğine sağlık kaynak sahibi kişilerinde emeğine sağlık.

Ütopya
27.01.2008, 22:52
Kaynak göstermek lazım o zaman yinede senin emeğine sağlık kaynak sahibi kişilerinde emeğine sağlık.

bu forumda bi kitaptan, yada herhangi bi yazdan, gazeteden aklinda kalan biseyleri yorumlayan herkes kaynak mi yaziyor?
açikçasi direkmen, sormadan, sorgulamadan emek hirsizi ilan etmeniz hos degil..
Neyse.. uzatmanin anlami yok...

bir anlasam...
27.01.2008, 23:10
Sevgili Ütopya,

paylaşım için teşekkürler. Yalnız benim aklıma takılan bir soru var: Yetişkinlerde uyurgezerlik durumu olursa bunun tedavisi var mıdır ve nasıl tedavi ediliyor, bir bilginiz var mı? Yanlış anlamadıysam 5-12 yaş grubunda görülen durum geçici ama yetişkinlerde durum nedir? Daha önce hiç uyurgezer vakası ile karşılaşmadım, ama gün olur da karşılaşırsam insanları doğru şekilde bilgilendireyim en azından. Şimdiden teşekkürler. :)

Ütopya
27.01.2008, 23:50
Sevgili Ütopya,

paylaşım için teşekkürler. Yalnız benim aklıma takılan bir soru var: Yetişkinlerde uyurgezerlik durumu olursa bunun tedavisi var mıdır ve nasıl tedavi ediliyor, bir bilginiz var mı? Yanlış anlamadıysam 5-12 yaş grubunda görülen durum geçici ama yetişkinlerde durum nedir? Daha önce hiç uyurgezer vakası ile karşılaşmadım, ama gün olur da karşılaşırsam insanları doğru şekilde bilgilendireyim en azından. Şimdiden teşekkürler. :)

evet çocuklarda geçiyor, ama yetiskinlerde kalici olabilir, ve daha tehlikeli..
önlemek için yapmasi gereken en önemli seyler:

- öncelikle kisinin yasadigi ortami, çevresini ayarlamak: örnegin ikinci kat'ta yatmasin, camdan atlayabilir
Kapilari kilitlemek geceleri
tehlikle nesneleri ondan uzak tutmak,
... bu gibi seylerle önce önlemler alinir

- stres, uykusuzluk, uyku duzeninin bozuk olmasi, asiri yorgunluk,... bu tür seyler somnambulizm kirizin gelmesini kolaylastirir, o yuzden duzenli bi hayat surdurmesi onemli

- eger uyurgezerlik uzun zamandir suruyorsa, doktora görünüp ilaç tedavisi görebilir, boylece somnabulizm kirzleri engellenebiliyor. Ama ilaç geçici sure faydaliymis...

Baska bir öneri de uyku bozuklugunun nedeni ni arastirmak, belli bir yastan sonra ortaya çikmissa, demekki bir baslatici etken olmustur. Onu bulup kisiye verdigi psykolijik zarari ortadan kaldirmak ta faydali oluyor,

Yani ilaç ve psykolojik yardimlan tedavi...

Ama en önemlisi pencere ve kapi olayi... (tecrube konusuyor :sad:)

Jilwan
31.01.2008, 23:43
uyku gezerligi ilk kez cocuklarda 5-8 yas arasi ortaya cikar.....erkek cocuklarda daha yaygin bir durumdur....Nörolojik nedenlerden dolayida uyku gezerligi ortaya cikabilir,bunu iyi bir nörolok arastirmalidir...ve söylendigi gibi asiri stres bu durumu daha kötülestirir....

Dikkate alinmali,cünkü kaza ve camdan atma ihtimalleri olusabiliyor...

En faydali terapi yöntemi ilk basta ilac terapisidir(psikatrist ) sonra bu tür rahatsizliklan ilgi psikoterapi(psikolog)

Saygilarimla

tunceli didem
20.03.2008, 15:14
Benim ablam bir kere yataktan kalkip dosegini cekip odadan çikariyordu ne yapiyorsun dedigimde ?? Ekme yi firina atacam dedi dosegi firinin icin koymaya calisti. sakin bi sekilde aldim onu yataga koydum gigir olsun diye abla ekmek guzel pistimi dedigimde hmmm evet dedi. O denem ablam 18 yasindadi. Is yogunlugu, yorgunluktan stresden de kaynaklaniyor. duyduguma gore onlari agresif bir sekilde uyandirirsak komaya girme durumuda olabiliyormus.