Orijinalini görmek için tıklayınız : Önyargılar
ÖNYARGILAR
Uzaklarda bir köyde, kocası, çocuğu doğmadan ölmüş, tek başına yaşayan hamile bir kadın vardı. Kadın, kendisine arkadaş olması için dağda yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye başladı.
Gelincik kadının yanından bir an bile ayrılmazdı. Her ne kadar evcil bir hayvan olmasa da, oldukça uysallaşmıştı.
Birkaç ay sonra kadının çocuğu doğdu. Tek başına tüm zorluklara göğüz germek ve yavrusuna bakmak oldukça zordu.
Günler geçti. Kadın bir gün birkaç dakikalığına da olsa evden ayrılmak ve yavrusunu evde bırakmak zorunda kaldı. Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlardı. Aradan biraz zaman geçti ve anne eve geldi. Gelinciği ve kanlı ağzını gördü. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırdı ve oracıkta öldürdü hayvanı. Tam o sırada içerdeki odadan bir bebek sesi duyuldu. Anne odaya yöneldi Ve odada beşiği, beşiğin içindeki bebeği ve bebeğin yanında duran parçalanmış yılanı gördü.
Hepımız bazen konuları kısılerı olayları tam anlamadan onyargıyle deyerlendırırız,
ve bu durum ya o olayla ilgili yalnis karar almaniza yada okisiyi kirmaniza sebeb
olup tamiri imakansiz hatalar yapmamiza sebeb olur. Yukaridaki belkide sadece bir hikaye ama ders alinmasi gereken bir hikaye.Amacim siz canlarin kendinizi sorgulayip biraz dusunmenizi saglamak.Saygilar
gecce0220 29.01.2008, 02:14 ya bu ne şimdi ya içim bi tuhaf oldu valla ben biliyorum bu hikayeyi ve çok üzülüyorum umarım hayatta herkes dilediği yargıya sahip olur
ya bu ne şimdi ya içim bi tuhaf oldu valla ben biliyorum bu hikayeyi ve çok üzülüyorum umarım hayatta herkes dilediği yargıya sahip olur
Bir zamanlar 4 Oğlu olan bir adam varmış.. Çocuklarının çok erken karar vermemeleri ve önyargılı olmamaları için onları bu konuda eğitmek istemiş.
Böylece her birini uzak bir yerde duran Ağacın yanına gidip ona
bakmalarını istemiş. . İlk oğlan Kışın gitmiş, İkincisi İlkbahar, üçüncüsü yazın
ve sonuncusu sonbaharda.
Geri döndüklerinde hepsini bir araya çağırmış ve ne görüklerini sormuş. İlk Oğlan Ağacın çok çirkin, yaşlı ve kupkuru olduğunu söyledi. İkinci oğlan Hayır yeşillikle doluydu ve canlıydı dedi. Üçüncü oğlan başka fikirdeydi. Çiçekleri vardı ve kokusuyla görüntüsüyle o kadar muhteşemdiki daha önce hiç böyle bir şey görmemişti.
Sonuncu Oğlan hepsinin haksız olduğunu ve ağacın meyvelerle dolu, canlı ve hayat dolu olduğunu belirtti.
Yaşlı Adam Oğullarına hepsinin haklı olduğunu söyledi. Çünkü hepsi farklı mevsimlerde ağacı görmeye gitmişti.
Onlara bir Ağacı veya bir İnsanı, kısa bir süre veya bir mevsim tanıdıktan sonra yargılayamayacaklarını anlatmaya çalıştı. Yada neye sahip olup olmadıklarını.
Gerçekleri ancak sonunda, 4 mevsimi gördükten sonra görürsünüz. Eğer Kıştan vazgeçersen İlkbaharın nimetinden olursun, Yazın Güzelliğinden ve Sonbaharın bütünlüğündende.
Bir mevsimin acısının, diğer güzel mevsimleri parçalamasına izin vermeyin.
Hayatınızı bir mevsim(bir dönem) yüzünden yargılamayın.
Unutmayınki ilerde şuanki zamanı arayabilirsiniz ve daha güzel günlerde yaşayabilirsiniz.
Sanirim bu hikaye seni oburu gibi uzmeyecektir:)
Insanlarin hep kotu yanini gorup deyerlendirmemek lazim.her insanin kendine gore guzellikleri kendine gore dogrulari ve gercekleri vardir.insanin bu dogrulari gercekleri dogdugu, yasadigi veya bulundugu cevreden kaynaklanabilir.O kisiyi deyerlendirirken once kendinizi onun yerine koymaniz onu anlamaya calismaniz o kisiyi daha iyi anlamaniza yardinci olur.
Zamanimizi bilgi alisverisi yaparak gecirdiyimiz aleviforumdada deyisik yore ,kultur,din,dil,etnik koken ve farkli goruslerde canlar var.
Birbirimizle mesajlasmalar esnasinda bu farkliliklar dogal olarak ortaya cikiyor ve istenmeyen tartismalar yasanabiliyor.Bu istenmeyen durumlarin ortaya cikis sebebide genelde onyargilarimiz oluyor.
gecce0220 30.01.2008, 01:41 Bir zamanlar 4 Oğlu olan bir adam varmış.. Çocuklarının çok erken karar vermemeleri ve önyargılı olmamaları için onları bu konuda eğitmek istemiş.
Böylece her birini uzak bir yerde duran Ağacın yanına gidip ona
bakmalarını istemiş. . İlk oğlan Kışın gitmiş, İkincisi İlkbahar, üçüncüsü yazın
ve sonuncusu sonbaharda.
Geri döndüklerinde hepsini bir araya çağırmış ve ne görüklerini sormuş. İlk Oğlan Ağacın çok çirkin, yaşlı ve kupkuru olduğunu söyledi. İkinci oğlan Hayır yeşillikle doluydu ve canlıydı dedi. Üçüncü oğlan başka fikirdeydi. Çiçekleri vardı ve kokusuyla görüntüsüyle o kadar muhteşemdiki daha önce hiç böyle bir şey görmemişti.
Sonuncu Oğlan hepsinin haksız olduğunu ve ağacın meyvelerle dolu, canlı ve hayat dolu olduğunu belirtti.
Yaşlı Adam Oğullarına hepsinin haklı olduğunu söyledi. Çünkü hepsi farklı mevsimlerde ağacı görmeye gitmişti.
Onlara bir Ağacı veya bir İnsanı, kısa bir süre veya bir mevsim tanıdıktan sonra yargılayamayacaklarını anlatmaya çalıştı. Yada neye sahip olup olmadıklarını.
Gerçekleri ancak sonunda, 4 mevsimi gördükten sonra görürsünüz. Eğer Kıştan vazgeçersen İlkbaharın nimetinden olursun, Yazın Güzelliğinden ve Sonbaharın bütünlüğündende.
Bir mevsimin acısının, diğer güzel mevsimleri parçalamasına izin vermeyin.
Hayatınızı bir mevsim(bir dönem) yüzünden yargılamayın.
Unutmayınki ilerde şuanki zamanı arayabilirsiniz ve daha güzel günlerde yaşayabilirsiniz.
Sanirim bu hikaye seni oburu gibi uzmeyecektir:)
Insanlarin hep kotu yanini gorup deyerlendirmemek lazim.her insanin kendine gore guzellikleri kendine gore dogrulari ve gercekleri vardir.insanin bu dogrulari gercekleri dogdugu, yasadigi veya bulundugu cevreden kaynaklanabilir.O kisiyi deyerlendirirken once kendinizi onun yerine koymaniz onu anlamaya calismaniz o kisiyi daha iyi anlamaniza yardinci olur.
Zamanimizi bilgi alisverisi yaparak gecirdiyimiz aleviforumdada deyisik yore ,kultur,din,dil,etnik koken ve farkli goruslerde canlar var.
Birbirimizle mesajlasmalar esnasinda bu farkliliklar dogal olarak ortaya cikiyor ve istenmeyen tartismalar yasanabiliyor.Bu istenmeyen durumlarin ortaya cikis sebebide genelde onyargilarimiz oluyor.
bencede ecolis kesinlikle haklısın arkadaşım geçenlerde bu hikayeyi annemde anlattı ve hala içim çok buruk insan her ne olursa olsun emin ol ön yargıdan vazgeçemiyo artık bence bu insanların benliğine yapışmış söküp kopatmakta imkansız değindiğin aleviforum daki canlarlada bence bu nedenlerde olabilir çünkü kimse birbirini tanımıyor istemiyerekte olsa kalp kırılıyor insanlar üzülüyor keşke bu inca fikirlerimizi herzaman uygulayabilsek ama maalesef çünkü her insan aynı değil bunlarıda zaman zaman hoş görmek gerekir allah herkesin gönlüne göre versin ve kimseyi doğru yoldan şaşırtmasın inşallah bütün güzellikler hep yüreğimizde kalır saygılarımla:biggrin:
Garaoglan 30.01.2008, 01:48 tüylerim diken diken oldu yaw ecolis kardesim topik acmis diye
dur bi ya ne yazmis bide onlari okuyiim :laugh::laugh:
onur melis 30.01.2008, 02:05 yaşadıgımız sürece vaz geçmediyimiz bir durum oldu ön yargı dinlemeden bakmadan direk suçlu gözüyle bakıp idam ediyoruz hatamızı anlayıncada çok geç oluyor
pazarcıklı 30.01.2008, 03:08 ...önyargılarlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz, birgün bu önyargılarımızı yenebilirsek eğer, birbirimizi daha çok anlamaya çalışırsak ve birbirimizi dinlyebilirsek önyargısız; sanırım o zamam farklılıkları zenginlik olarak görebilir, enerjimizi birlikte nasıl yaşayabilirize harcayabiliriz...
...Önyargısız bir dünya dileğiyle...Saygılar
Hani derlerya sinirlendiyiniz zaman karsi tarafa hemen cevap vermeyin 10'a kadar sayin ki 10 kadar sayma esnasinda gecen zaman sinirli bir halde vereceyiniz sonradan pisman olacaginiz bir cevabi vermeyip daha makul biz soz sarfetmenize sebeb olur.
Onyargida ayni durumdur o kisiyi oan on yargiyla deyerlendireceyimize biraz daha zaman gecmesini bekleyip olayi daha iyi kavramaya calissak ve tam emin oldugumuz zaman son sozu soylemek daha makul olacaktir.
Şirin Baba 30.01.2008, 14:13 Albert Einstein:"Önyargıları yıkmak,atomu parçalamaktan daha zordur" demiş.
Önyargılarımıza teslim olmadan önce bir düşünebilme fırsatı verirsik kendimize daha aklı selim kararlar alabilir ve doğru işleri başarırız diye düşünüyorum bende.
saygılarımla
sefer ağca
aydıner32 30.01.2008, 16:20 evet ilk hikayeyi bende geçen aylarda hikayeler topiğinde yaznıştım kısaca.önyargı zehri herhalde herkesin içinde birazvar galiba.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=538359#post538359
saygılar.
Albert Einstein:"Önyargıları yıkmak,atomu parçalamaktan daha zordur" demiş.
Önyargılarımıza teslim olmadan önce bir düşünebilme fırsatı verirsik kendimize daha aklı selim kararlar alabilir ve doğru işleri başarırız diye düşünüyorum bende.
saygılarımla
sefer ağca
Albert einstein dogru soylemis onyargilari yikmak zordur helede isin icinde bilgisizlik cehalet varsa.ornek sunnilerin aleviler hakkindaki onyargilari.
Burda soyle bir durum ortaya cikiyor madem onyargilari yok etmek zor,onyargilarin olusmasina sebeb olan bilgisizliyi ortadan kaldirirmak lazim,oda turkiyede eyitim oyretime daha onem vermekle olur.
saygilarimla
tüylerim diken diken oldu yaw ecolis kardesim topik acmis diye
dur bi ya ne yazmis bide onlari okuyiim :laugh::laugh:
Onyargiya espirili guzel bir ornek ,tebrikler.Sen yinede ucaga atla gel senin diken diken tuylerini vax ile alayim bidaha dikenlesmez::biggrin:
Paylastiginiz hikaye cok anlamli.....
Önyargili toplumda, dünyada su an yasiyoruz...herkez misal bir yorum yapar burda ve bu yorum kendisi icin tabiiki dogruluk tasir...
Her zaman analiz etmeden herseyin üzerine atlamak ve bunu yok etmek amaci varolan önyargilarimizdan ibaret...herseyin dogrultusu icin arastirma sart oldugunu düsünüyorum....tanimadigin insanlara misal sempati yada antipati besleyen insanlar var, sadece fikir ayrimi oldugu icin,yada en büyük sorun: Kiskanclik oldugu icin... buda beyin ve gelisme anlaminda yoksulluk belgesidir...
Önyargilari yok etmek icin, arastirmak, yakinlasmak ve uzlasmak gerek...
yersiz elestiri etmeden
Saygilarimla
önyargı ile yaklaşmamak ama özellikle bu zamanda insanlardan gelebilecek zararlara karşıda temkinli olmak herzaman iyidir . özellikle istanbul gibi yerde benim bir hayat felsefem vardır herzamanda beni ayakta dik tutan ve koruyanda budur " gökten melekte inmiş olsa kötü düşün haksız çıkıp utanmaya razı olki o utanç senin en büyük mutluluğun olabilsin " kimseye ön yargıyla yaklaşmam fakat temkinide elden bırakmam ki bebeğin yenme olasılığı hiç olmasın ...
emeğine sağlık
bazen kendime inanamıyorum,önyargılarımdan dolayı,insanlar hakkında bir hareketinde karar verip,bu kişi böyle yaptı,böyle konuştu,tamam benim için bitmiştir diyorum..
çok yanlış bir durum farkındayım,kendimi bunun için zorluyor ve hemen kestirip atmamaya çalışıyorum..
ve başaracamda:)
konu için ve hikayeler için teşekkürler arkadaşlar..
ismail NEHİR 29.05.2008, 21:45 ön yargının kullanılması gereken en son yer arkadaşlık dostluk olan yerdir ben bunu bir kere yaptım ama hayatımın sonuna kadar unutacağımı sanmıyorum ve en iyi dostumu kaybettim ama gerçek dost affetmesini bilendir öyretendir siz biraz daha düşünün dosttan daha önemli ne var...SATGILARIMLA...
dilan_7670 29.05.2008, 23:42 ön yargının kulanılmaması gereken ilk yer kendimiz...
|
|