Orijinalini görmek için tıklayınız : hızır orucunun son günü

toprak62
31.01.2008, 00:49
canlar bildiğiniz üzere hızır orucunun son günü buğün anlatınlanlara göre hızır orucunun son gününde niyet edip yattığınızda bir yerde evde su içtiğinizi görürseniz o evden birini alacaksınız demektir. gerçekleri olmuştur. eğer okul yüksek bir yer veya ilim görürseniz buda sizin yükseleceğinizi gösterir.

herkesin dileği umudu gerçek olsun hızır yardımcımız olsun arkadaşlar

bu arada bakalım ne görecez

elif_e
31.01.2008, 01:32
bu gerçekten oluyormu?

Alevimen
31.01.2008, 01:34
daha önce kavut pişirip yiyorsun :)

sahrut75yagmur
31.01.2008, 01:50
Hızır orucu bizim ailede , benim köyümde heryılın 10 Şubat'ında tutulur... 13 'de bırakılır...

Su içilmez...
Niyetli kız yada erkek su veren kişiyi rüyasında görürse onunla evleneceği söylenir...Ve çok tanıdığım vardır , su verdiğini rüyasında görüp o , kişiyle evlenen...

Saygılarımla.

elif_e
31.01.2008, 02:02
daha önce kavut pişirip yiyorsun :)

o ne ki?

AnGeNehM
31.01.2008, 02:03
o ne ki?

Yazının üzerine tıklayabilirsiniz.

dogdeniz
31.01.2008, 09:11
Benim bildiğim hızır orucu şubat'ın 13-14-15'inde tutuluyor

Paşalıoğlu
31.01.2008, 10:01
Doğdeniz yazmış:

Evet, Hızır Orucu Şubat'ın 14'nde yani Gücük Ayının 1'nde tutulur yani orucun son günü Şubat 14 veya Gücük 1'e denk gelir. Bir kişi tek başına niyet ederse 3 gün tutulur. Bir kaç aile (en az 3 veya 5 aile tam hatırlamıyorum) birlikte niyetlenirse 5 gün tutulur ve kurban kesilir. Bir kaç aile (en az 5 veya 7'den çok aile) birlikte niyetlenirse 7 gün tutulur, kurban kesilir ve Cem yapılır.

Diğer dilek tutma ve görülen rüyaların anlamları her yerde aynı gibi.

Asii
31.01.2008, 11:09
evet elif can doğru rüyanda sana kim su verirse onunla kısmetse evleniyormuşsun
annem le babam birbirlerini hiç tanımazlarmış ikiside erzincanlı ama farklı köylerdeymiş annem hızır orucunu tutuyo ve ozamanlar annemin sevdiği varmış ama babamı rüyasında görmüş ve evlenmişler :lol:
bende hızır oruçunu şubatta tutuluyo biliyorum ve kısmetse tutucam orucumu hersene tutuyom görmüyomki:whistling
biz erzincanlarda hızır orucunun son günü isteyen
kavut yapar
yada kavurğa yapılıp yenilir ( niyetli kişiye şerbetli kavurğa yapılır )
ertesi gün lokma yapılır lokmanın içinede küçük düğme konulur kime çıktıysa artık gecen sene bana çıkmadı

PAÜlü
31.01.2008, 11:48
Hızır orucu bizim ailede , benim köyümde heryılın 10 Şubat'ında tutulur... 13 'de bırakılır...

Su içilmez...
Niyetli kız yada erkek su veren kişiyi rüyasında görürse onunla evleneceği söylenir...Ve çok tanıdığım vardır , su verdiğini rüyasında görüp o , kişiyle evlenen...

Saygılarımla.

kesinlikle katılıyorum ablam bizde de böyle...

can_deniz
31.01.2008, 14:06
bu oruçta su içilmedenmi tutuluyo yoksa ramazan orucu gibi yemek yemeden belli zaman sonra yemek yiyip su içmedenmi

Asii
31.01.2008, 15:19
bu oruçta su içilmedenmi tutuluyo yoksa ramazan orucu gibi yemek yemeden belli zaman sonra yemek yiyip su içmedenmi

12 imam orucumuzda ve hızır orucumuzda kesinlikle su içilmiyo can
ve orucunu açtıktan sonra katı ayran içebilirsin

bigerançınar
31.01.2008, 15:55
tutandanda tutmayandan da hızırı kabul olsun canlar.

Alevimen
31.01.2008, 17:14
Doğdeniz yazmış:

Evet, Hızır Orucu Şubat'ın 14'nde yani Gücük Ayının 1'nde tutulur yani orucun son günü Şubat 14 veya Gücük 1'e denk gelir. Bir kişi tek başına niyet ederse 3 gün tutulur. Bir kaç aile (en az 3 veya 5 aile tam hatırlamıyorum) birlikte niyetlenirse 5 gün tutulur ve kurban kesilir. Bir kaç aile (en az 5 veya 7'den çok aile) birlikte niyetlenirse 7 gün tutulur, kurban kesilir ve Cem yapılır.

Diğer dilek tutma ve görülen rüyaların anlamları her yerde aynı gibi.

Dedikleriniz tamamen zamanla asimilasyona uğramış haldır.
Aslında hızır orucu hızır ayına denk gelir yani süresi 1 aydır ve bu 1 ay içinde dedeler / mürşidler taliplerin köylerini bir bir gezer buda vakit alıyor. Zamanında kurbanlar ziyan olmasın diye büyüklerimiz böyle olmasını uygun görmüştür yani her gün bir köy kurbanlık yapar ve çevre köylere dağıtır. Her köyün sırası gelene kadar her perşembe herkes oruç tutar.

Şöyle düşünün ben kurban yapıp 5 kişiye göndersem aynı günde gene 5 parça evime gelse bunun anlamı nerde kalır??? Benden birşey gitmediği sürece kurban görevini görür mü?
Dedeler köy köy gezer, toplar ve adil şekilde dağıtır; zaten bolluk içinde olanlara az, yoksul olanlara oranla daha fazla verilir.
Hızır ayın maksadı zaten budur. Siz bakmayın bugün 3 sabit güne düşürülmüş bu sunni asimilasyon ve dünyasından kaynaklanıyor.
Ama bu çağda 3 sabitgünde oruç tutmakda daha uygun gibi görülebilir ama dediğim gibi ben 5 götürüyorsam aynı günde 5 evime geliyorsa bu kurbanlığın anlamı kalmaz.

toprak62
31.01.2008, 18:20
Arkadaşlar söylentiye göre hızır orucu ilk önce dersimin ovacık ilçesinde başlarmış. ve bende bir ovacıklı olarak yazdım. ovacıktada bugün hızırın üstünden geçtiği eve gidilirmiş<8ayak izleri var bu arada ev bir dedeninin) cuma günüde kurban kesilirmiş. tabiki hızır orucu yörelere göre farklılık gösterir ama ovacıkta böyle ve bizde buzamanda tutyoruz işin özü allah ve hızır niyetinizi kabul etsin ve yardımcınız olsun

Azad
02.02.2008, 14:11

Benim bildigimde öylemis

BasakDamla
02.02.2008, 14:23
evet daha gelmedı zamanı yanı acaba baska bırseyle mı karıstırıldı

AnGeNehM
02.02.2008, 14:26

Benim bildigimde öylemis

evet daha gelmedı zamanı yanı acaba baska bırseyle mı karıstırıldı

Daha öncede söylemiştik;değişik yöreler değişik tarihlerde tutuyor diye.
Bu konuyla ilgili detaylı bilgilerde yine forumumuzda mevcut.

31 Ocak 1-2 Şubat da tutanlarda var 13-14-15 Şubatta tutanlarda var,bir ay boyunca her perşembe tutanlarda var.Arkadaş kendi yöresi adıona bir topic açmış anlaşılan.

BasakDamla
02.02.2008, 14:33
evet olabılır :D

Dede-baba
02.02.2008, 15:10
Degerli canlar..

Bilindiği üzere Hızır orucu.. her yörede birbirini izleyen haftalar içerisinde farklı tarihler içinde tutuluyor...Biz genellikle Şubat 13-14-15 şubat tarihlerinde tutuyoruz..

Aşagıda Hızır orucu ve Kur'an-i dayanakları hakkında bilgi vereyim istedim..

Hızır Orucu: Şubat ayı içerisinde tutulan bir oruçtur genellikle 3 (üç ) gün kurbanı olanlar için 5 gündür.

Hızır orucu Evvel-Ahir peygamberlerden (Kimi kaynaklar pergamber değilde ermiş evliya kabul eder.) Hızır (as.) yüzü suyu hürmetine tutulur. Bir rivayete göre hızır peygamber Türklere gelen peygamberdir.

"... Rivayet odur ki...Hızır peygamber'in bir boz atı vardır. Her kim dara düşse "Yetiş Ya Hızır Dese" Hızır orda olur, yoksulların, darda , zorda kalanların yardımına koşardı. Hızır Peygamber tam 1000 yıl ömür sürdü. Kavminde çok sevilen herkesin hürmet ettiği bir ulu zattı.

uzun bir zaman sonra, Azrail, Hızır peygambere göründü...

Azrail: --- Ya Hızır Hak seni cennetine çağırır hazırlıklarını tamamla...

Hızır peygamber , yine "Yetiş ya Hızır" diyenlerin yardımına koşuyor... her derde derman oluyordu. Hakk'a yürüyeceği gün Hızır peygamberi bir hüzün kapladı...

Azrail: Ya Hızır neden hüzünlenirsin ? Yksa ölümden mi korkarsın? Dedi

Hızır Nebi:--- Ya Azrail, benim hüzünlenmem , ölüm korkusundan değil, benden sonra darda kalanların durumuna üzülürüm...

Bu durum, on sekiz bin Alemin yaradanına malüm oldu... ve hak'tan nida geldi

--- "Ya Azrail, kulum hızırı Atıyla birlikte kevser havuzunun başına götür ve kana kana içsinler, İçsinler ki kıyamete kadar darda zorda kalanların yardımına gitsinler...

Ve bu nedenledirki Hızır nebi, o tarihten kıyamete kadar aramızdadır... ve gönülden " Yetiş ya Hızır " diyenlerin yardımına koşar.

Hızır orucuyla ilgili bir başka kaynak ise , bir hadisi Şerife ve buna ilişkin olarak inen Ayete dayanır:

"... Cennet gençlerinin efendileri, Hz Hasan ile Hz. Hüseyin, üç gündür ateşler içinde hastadır. Velayetin nuru ve Fatıma-ül Zehra Peygamber efendimize gitmekte çareyi bulurlar... Peygambere lisanınca durumu anlatırlar. Peygamber, Hz Ali ve Fatıma'ya 3 gün oruç tutmalarını söyler.

Hz. Ali ve fatıma , niyet ederler ilk gün oruçlarını tutarlar , sadece bir kaç hurmadan oluşan iftarlıklarını hazırlayıp, oruç açacakken, kapıda bir fakir belirir

---Ya Ali senin için cömertlerin cömertidir. dediler . çok acıktım benim için yiyeceğiniz var mı?

Hz. Ali ve Fatıma, teretdüt etmeden iftarlıklarını fakire verirler... O günü iftar açmadan aç geçirirler...

İkinci ve ücüncü günlerde benzer şekilde fakirler gelir eve ve iftarlıklar, fakirlere verilir. ve üc gün yeme ve içme olmadan oruç tutulmuş olur.

Üçüncü günün sabahında Hz. hasan ve Hz. Hüseyin gülerek uyanırlar. Hastalıklarından eser kalmamıştır.

Durumu peygambere iletirler .. Bu sırada Cebrail aleyisselam gelir ve Aşagıdaki ayet nazil olur;

Allah Eyvallah, Şeyhen Eyvallah

İsm-i Şah Bism-i Allah Allah

" Onlar Tanrı yüzünü arzular sabrederler
İbadet yaparlarken paylaşarak verirler.

Kendilerinin olan rızkından, açık ve de gizli
Muhtaç olana verirler. her zaman hem temelli.

Hem bunlar kötülüğü güzellikle savarlar
İşte bunlar içindir. Ebedi cennet
( Ra'd Suresi 22)

Saygı ve Sevgilerimle...

dilberaerzingan
02.02.2008, 19:28
Iyide hizir orucunun son günü bugün degil önümüzdeki hafta persembe..

toprak62
02.02.2008, 19:33
ben kendi yörem için söylemiştim ama önemli olan niyet arkadaşlar. daha öncede dediğim gibi hızır ilk önce ovacık yöresinde başlar mış. ondan erken tutulur bizden

arjinim
23.02.2008, 14:33
arkadaşlar bilmiyorum ama her alevinin bir inancı oluşmuş oldu.birisi Hızır bu günlerde bizim köylere uğramış diyeri yok bu günlerde herkes kendi inancına göre kavruluyor.neticede önemli olan niyettir.ama tam tarih ben hep 13-14-15 şubat bildim. yani ha perşembeye denk gelmiş ha gelmemiş hep böyle tuttum.vede şunu belirteyim asıl Hızır orucu 7 günmüş bu bilgiyi yeni öğrendim. evet Hızır orucunun son günü için denilen doğrudur.ben değil ama ablam çok inançlı bu inacı ile niyetlenip benim için yatmış eşimi görmüş.tanıştırdığım zaman ''evet senin kaderin bu ''demişti. gerçekten çok sıcak bir yuvam var.umarım herkes sevdiğine seveceğine kavuşur.