ALBAY_KAWA
19.04.2005, 17:55
Her kezin üc asagi bes yukari, iyi zannettikleri yada gercekten iyi dostlari vardir, ama kimilerinn dostlari yoktur, yasanan teorik olaylardan dolayi, sizce dostluk nedir nasil olmalidir...
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Dostluk nedir... ALBAY_KAWA 19.04.2005, 17:55 Her kezin üc asagi bes yukari, iyi zannettikleri yada gercekten iyi dostlari vardir, ama kimilerinn dostlari yoktur, yasanan teorik olaylardan dolayi, sizce dostluk nedir nasil olmalidir... ALBAY_KAWA 21.04.2005, 13:55 bu neya 13 kisi okumus, ama bir ksi bile cevap yazmamis, yoksa, dost kalmadimi... Ezo 21.04.2005, 16:55 albay sana bir yazi yaziyorum bu benim doslukga bakis acimida yansitiyor... Kücük bir tebessüm olsun gercegi yansitan bir sarki olsun duydukça aglatan en önemlisi bir dost olsun, yalansiz kucaklayimm....... Duncan 22.04.2005, 04:10 yalansiz kucaklayimm. ?şte bu dostluk; yalansız önyargısız gördüğün zaman hep gülümseyebilmektir dostluk . YARADILI?IM_BU 22.04.2005, 11:56 Dostluk nedir? Bilir misiniz? Bunu çok iyi biliyorum….. Yaşıyorum….. Hissedebiliyorum…..Sizlerinde böyle bir duyguyu hissetmenizi isterdim….. Hem de canı gönülden….... Mutlu gününüzü kutlarken, yaşarken yanınızdaki insan topluluğunu bir incelemeye alın… Bakalım gerçekten kaç tanesi sizinle beraber… Kaç tanesi sizden çıkar sağlıyor… Kaç tanesi eğlenmek amacıyla aranızda… Bunları hiç düşündünüz mü? Bir bakın… Hepsini bir eleğe toplayın… Sizin kötü gününüz, kederli gününüzde bir de seyredin bu insanları… Kaç tanesi adet yerini bulsun diye geldi… Kaç tanesi laf etmesiner diye geldi… Kaç tanesi sizin gözlerinize baktı… Kaç tanesi yüreğinizde hissetti… Kaç tanesi sizin yerinize sizi yaşadı… Sonuç acı değil mi?? Yüz tane dost, arkadaş, akraba dediğin insanlardan kaç tanesi elekte kaldı?? Belki üç…Belki iki… Belki de hiçç… Ne acı değil mi? Peki siz dostum, arkadaşım, akrabam dediğiniz kişilerin yanında aynısını yapmıyor musunuz? Yapıyorsunuzdur… Mutlaka… Kimi aldatıyorsunuz… Kendinizi… Sadece kendinizi… Dostluk öyle hemen oluşan bir his değil... Senin en iyi dostunum diyeler bile günün birinde, kara gününüzde yanınızdan hemen sıyrılabiliyor… Onun için her insan dost olamaz… Dostluk emek ister, sevgi ister, paylaşmak ister… Gıdım gıdım, milim milim, damla damla biriken hislerin toplamların sonucunda olur. Nasıl dünyaya gelmeye hazırlanan bebekler zaman içinde, gün be gün büyüyebiliyorsa, dostlukta aynen yeni doğmaya hazırlanan bebek gibi… Nasıl doğan bebekler, bakıma, ilgiye, şevkate ihtiyacı varsa dostluğun da böyle geliştiğine inanıyorum… Böyle dostlukları kazandığınız zaman dünyada ki en büyük hazinesine sahipsiniz demektir. Dostlunuzu aramanıza gerek yoktur… O sizi hisseder… O sizi görür… Dostluk çıkardan uzak, paylaşmayı seven, konuşmaya gerek kalmadan anlaşılabilen, bambaşka bir his… Eşle, çocukla, anneyle, kardeşle, arada yaşanan hisler dostluk değildir. Asla yerini tutamaz. Haa… Bu olunamaz anlamına gelmez…Bunu başaranlar da olmuştur mutlaka… Benim anlamadığım, neden insanları olduğu gibi kabullenmezler… Neden her şeyin altında bir kulp ararlar… Neden kafa yapısı uyan insanları kıskanırlar… Anlayamıyorum… Dostlukların içinde çıkar yoktur. Yediğiniz lokmayı, kazandığınız parayı, yürüdüğünüz yolu beraber paylaşmaktır. Bunu insanlar anlamıyorlar. Yediğin lokmayı, kazandığın parayı paylaştığında sana söyledikleri tek söz “seni sömürüyor”, “sen anlamıyorsun veriyorsun ama karşılığı yok” diye söylenirler.. Onların dünyasında maddiyat daha fazladır. Belki de herşeyleri maddiyattır… Halbuki bilseler ben sadece dostum olduğu için paylaşıyorsunuzdur… Siz onu o kadar seviyorsunuzdur ki, sevgide çıkar olmaz, sevgi paylaşmaktır. O sizinle beraber hayat yolunda mücadele ediyor… Dostum, canımı istese bir salise bile düşünmeyeceğimizi bilir… Bir an bile düşünmeden ateşe atarısınız kendinizi… Dünyanızdaki yeri çok farklı… Anlamazlar… Kabul etmezler… Onları dünyanızın içine almamışınızdır. ?şte… ?şte… Ne mutlu… Ben…Hayatta böyle bir dosta sahibim… Çok zengin biriyim… Bir hazinem var…. Onu insanlarımla paylaşmak istedim… Ama kabul etmediler… Kendileri bilir… Ben hazinemden asla vazgeçmeye niyetim yok… Her zaman, her saniye yanımda olan, rüyalarıma girebilen, yüreğimde taşımaktan mutlu olduğum, düşüncelere daldığımda içinde yaşayabilen bir hazine… Hazinemi paylaşmak istediğimde kabul etmediler, şimdi de artık paylaşmak istemiyorum… Evet… Hazinemi ben vermiyorum… Vermemek için de mücadele edeceğim… O benim… ?imdi de ben bencillik yapacağım… Söz konusu hazinem ise… Kabul ediyorum… Bencilim… Kıskancım… Çıkarcıyım… Paylaşmayacağım onu kimseceiklerle…. ?ayet böyle birine sahipseniz… Siz siz olun paylaşmayın… Anlamayacaklardır… Anlamaya çalışmayacaklardır… Varsın anlamasınlar… Bu saatten sonra da anlatmayacağım… Sadece dostuma haykırıyorum… Seni kaybetmeye dayanamam… Sen benim örümcek ağımsın… Bütün dünya duysun… SEN? ÇOOKK SEV?YORUMMMMM…… DosTlUk geCmısıMın, bu guNumuN vede gelecegıMın vazgecıLemeZ ve kaYbedıLemeZ bir iNsanI hatırLatıyoR! ... işte ben böyle bir dostluk istiyorumn.... ..saygılarımla.. Alevi_cocuk 22.04.2005, 22:21 Bence dostluk dar günüde yanında olmalı seni arkandan vurmamalı . Dostluk çok anlamlı bir kelime kimilerimiz kendimizi dostlarımazı ailemizden daha yakın hisederiz bunun nedeni onlara olan inanç ve hoşgorülü olmamazdır. Tüm dünya sana düşman olsa bile seni satmayan insan gerçekten dosttur. Ezo 02.08.2005, 19:47 Dostlu.......... Zamanın gerisinden, geliyorum . Dost'luk adına Dost bulurum diye, her kapıyı çalıyorum Her kapının arkasında, dost bulurum diye bekliyorum. Ne bir Sevgi, ne bir Dost buluyorum. Dost meclislerine gidiyorum, Dost'luk nafile. Kırlarda ağaçlara, çiçeklere, böceklere, soruyorum. Bizi yokedenlere mi dost diyorsun? Gönül gözü ile görenlere gidiyorum. Sen nereden geldin! Bunca acı, gözyaşı boşuna mı çekiliyor, diyorlar. Gökyüzündeki kuşlara, yerdeki canlılara soruyorum. Bilmem ki nerede, diyorlar. Biçare, yardıma muhtaç olanlar, çaresizler, Sen biliyorsan, bizi ona götür, İnsanlara soruyorum, bizim dost'umuz paradır, diyorlar. Çocuklara soruyorum onlar, annem babamdır, Bizi dünyaya getirenlerdir. Sevgilime gidiyorum, senden başkası da var, diyor. Gökte ki yıldızlara, aya, güneşe soruyorum. Can dost'umu nerede bulurum? Sen onu yanlış yerlerde arıyorsun, O sende, diyorlar......... Nurdane Diken. gulizar 02.08.2005, 20:45 edacigim anlamliydi, bende kisaca söyle diyecegim: - Eger gercek bir Dostun olmasini istiyorsan,ilk önce kendin iyi bir Dost olman gerek. DiyaR_02 02.08.2005, 22:02 günümüzde dostluklarin büyük bir cogunlugu maddiyata dayanan dostluklardir. Bunun nedeniyse insanoglunun gittikce maddiyatci bir yapi kazanmaya calismasidir. Gercek dostluktan bahsedeceksen okuldan arkadaslarimla kactigim günler benim icin dostluk, samimiyettir. Tabi günümüzde gercek dostluklar devam etmekte ama altin gibi az bulunan fakat kiymetli bir varlik. Dostluk bana göre samimiyettir. Ve de icten olmali! hulyaa 02.08.2005, 22:08 slm albay kawa,,, malesef benim us asagi bes yukari da olsa dost diyebilecegim kimse olamadi bu nedenle dostluk nedir ve nasil bir duygudur bilemeyecegim hayatimda gecici arkadasliklara yer verdim cunku dost edinmek benim canimi acitiyor.hani derler ya sutten agzi yanan yogurdu ufleyerek yer, iste benimki de oyle bir sey... RUHUMDA BASKA DOSTLUK OLMADI VE DERDIMI DINLEYEN SADECE GONLUM VARDI... (bu cumle benim icin oyle anlam yukluki bunu bilemezsin) bu arada cok guzel bir konuya deginmissin tebrikler... DENİZ 03.08.2005, 16:32 Dostları olmalı insanın; Aynen gemilerin limanları gibi.Zaman zaman ugradıgın yükünü bosalttıgın,dalgalar dininceye kadar beklediğin koynunda.Sonra acık denizlere ugurlamalı seni,geri dönecegin günü bekleme umuduyla.Bazen rüzgara o acmalı yelkenini,halatlarını cözmeli. Dostlar olmalı insanın; Ermiş,bilge,hayatı ezbere okuyabilen,düsünmediklerini düsündüren,seni bir cambaz ipinde güvende tutabilen,gerektiginde senin için atesi yutabilen,yolunu ısıtan ustan olmalı...Sekillendirmeyi öğretmeli hayatın cömlegini.Sana vermeli soguk bir kıs gününde üzerindeki tek gömlegini..... sila 05.08.2005, 20:50 evett dost ,dostluk o kadar onemliki su hayatta. ama gercek bir dost bulmak da bi okadar zor.yasadikca yuzlerce binlerce arkadasin oluyoo belki ama bir dostun olmuyooo... gercek bi dostt yanii. haa oluyodur tabikii dostun ,guveniyorsun inaniyorsun gun geliyokii hersey bitmiss dostluk olmuss.dostluk demek arkadaslar fedakarlik ister ,guven sevgi ,saygii sorumluluk daha sayamadigim butun unsurlar .insan isterki milyonlarca arkadasin yerine bir dostun olmasii herseye deger belkide ama herxzaman her istenen olmuyor istee.ee ne demis asik veyselll ''dost dost diye nicesine sarildim benim sadik yarim kara topraktir''. ''dostun bir tek gulu yaralar benii'' dostluk bu kadar onemli istee onceden lambayla aranan dostluk simdi cirayla aranir olduu ......... saygilarrrrr..... Ceyhun 05.08.2005, 21:51 Dostları olmalı insanın; Aynen gemilerin limanları gibi.Zaman zaman ugradıgın yükünü bosalttıgın,dalgalar dininceye kadar beklediğin koynunda.Sonra acık denizlere ugurlamalı seni,geri dönecegin günü bekleme umuduyla.Bazen rüzgara o acmalı yelkenini,halatlarını cözmeli. Dostlar olmalı insanın; Ermiş,bilge,hayatı ezbere okuyabilen,düsünmediklerini düsündüren,seni bir cambaz ipinde güvende tutabilen,gerektiginde senin için atesi yutabilen,yolunu ısıtan ustan olmalı...Sekillendirmeyi öğretmeli hayatın cömlegini.Sana vermeli soguk bir kıs gününde üzerindeki tek gömlegini..... Güzel bir yazı. Sizin mi? DENİZ 15.08.2005, 14:59 yazı OGUZKAN BÖLÜKBASIna ait. Ezo 31.08.2005, 22:04 gercek dostlarimiz cigdem2006 13.06.2006, 15:19 Öğrencileri bilgeye sordular: "Dostluk nedir?" Bilge anlattı: "Bir tek dostluk yoktur, çeşit çeşit dostluklar vardır. Öğrenciler sordu:"Dostluğun çeşitleri olur mu?" Bilge söyledi: "Elbette olur, insan sayısı kadar farklı dostluk vardır. Ama bunlar belli birkaç tür içinde toplanabilir. Dost vardır, maymun gibidir; tencere kaynarken maymun oynar. Bu dost, tencere kaynadığı sürece vardır." Öğrenciler sordu: "Böyle dostluk olur mu?" Bilge cevap verdi: "Elbette olur. Tencere kaynadığı sürece dostluk dostluktur." Ve sonra devam etti: "Dost vardır, ekmek su gibidir. Senin ihtiyacın olan besini hemen verir." Öğrenciler sordu: Bunları almak için para gerekmez mi? Bilge söyledi: "Her dostlukta bir karşılık, her zaman vardır. Bazı dostlar ağaç gibidir. Uzaktadır, birşey vermesine ihtiyaç yoktur, ama sadece orada güçlü bir şekilde durduğunu bilmek bile insana destek sağlar." Öğrenciler sordu: "Hiçbir ilişkinin olmadığı birine dost denebilir mi?" Bilge cevap verdi: "Neden denmesin. insanlar birkez karşılaşsalar bile birbirlerini dost olarak benimseyebilirler. Bazı dostlar şarap gibidir. İçtiğinde zevk alırsın, zaman geçtikçe de zevki artar. Bu dostluk sadece zevk üstünedir, sen onu iyi şekilde korursun, o zaman keyif verir. " Öğrenciler sordu: "Sadece keyif üstüne dostluk olur mu?" Bilge cevap verdi: "Elbette olur, dostların kötü günlerde ortaya çıkması gerekmez. Ama bazı dostlar ilaç gibidir, sadece kötü günler için vardır. Bunlar keyif vermez, ama bir derdin olduğu anda ortaya çıkar. " Öğrenciler sordu: "Sadece kötü günlerde ortaya çıkana neden dost denilsin?" Bilge cevap verdi: "Dahada beteri var, bazı dostlar hastalık gibidir, ortaya çıktığı anda sadece dert ve acı getirir." Öğrenciler ayaklandı: "Sadece dert getirene dost denilmez." Bilge Cevap verdi: "Pekalada denir, çünkü o tür dost kendisinin asla farkında değildir." Öğrenciler sormadan bilge devam etti: "Biraz sonra bir vezir ziyarete gelecek, bu soruyu onada sorun. " Vezir geldi, öğrenciler sordu: "Dost nedir, hangi dost gerçek dosttur?" Vezir cevap verd: "Bilmiyorum, şu anda vezir olduğum için bilemem. Ancak azledildiğim zaman bilebilirim. Ezo 13.06.2006, 15:33 Sevgili Cigdem2006 konu daha önce açildigi icin önceki konuyla birlestirildi...burdan devam ede bilirsiniz. saygilar ezo mercanmavisi 21.07.2006, 19:41 yürek umutlara gebe olalı dostluklar ayrılıklara yenik düşmedi.Gönlümüz daragacında iken bile ölüme küsüp dostlarımızı sevmeyi bildik.Dostluklara mesken bu yürek aşka degil,sevdaya değil,sevgilinin gözlerine degil,dostun selamına,gözlerine ve merhabasına muhtaç bu yürek merhaba ey dost taa yürektesin............ herhalde dostluk böyle olmalıdır...... ercandost 24.07.2006, 15:31 [QUOTE=ALBAY_KAWA]bu neya 13 kisi okumus, ama bir ksi bile cevap yazmamis, yoksa, dost kalmadimi...[/QUO ALBAY KAWA dost ,dost kalmadı mı demişsin tabiki hayır, dost ve dostluk bizde hiç bitmez,gönlümüz dostluğun binbir çeşidine açıktır bizim,dost zenginiyiz biz,tüm canları ve Aleviliğin özünü kastediyorum bununla,biz olduğumuz sürecede ki hep olucaz dostluk ve dostlar hiç bitmeyecek,ümitsizliğe kapılmayalım canlar gönül gözlerinizi ve kapılarınızı sevgiyle açın belki çok fazla yok ama yeterince dost bekliyor olduğunu göreceksiniz,sevgi ve dostluk tüm canlarla olsun.. gizem 24.07.2006, 16:04 dostluk 7 harfden oluşuyo ve alfebemizn 5. harfiyle başlıyo ve 14. harfiyle son buluyo aslında ağır bir kelime değil ama bence manevi yükü ve değeri baya bi bişiyler taşıyo dostluk;zor zamanında yanında olan her şeye ama her şeye karşı senin yanında olan seni gerçekten tanıyan karşılıklı güvenin olan dürüst doğal gösterişsiz insana ne zaman uğrayacağı belli olmayan ve kısa zamanda değil uzun zaman gerektiren dayanışma örneğidir mesela var benim tam 15yıllık dostum harikadır kendisi hemide bizden alevi :) ismail özcan 26.07.2006, 13:51 paylaştıkça çoğalan, karşılıksız ,hiç bir beklenti olmaksızın elinde makul olan, olanı verebilendir.Dostluk benciden uzak ayrı bi şeydir.Ona ulaşmak için çok şeye gerek yoktur. sevgi benim yüreğimde herkesi dost sanacağım ... İmge 26.07.2006, 14:36 Hani alevilikte müsahiplik var ya, yediğin lokmayı paylaşacaksın, iyi günün de kötü gününde yanında olacaksın, arkasından konuşmayacaksın, arkandan konuşmayacak öyle birşey işte dostluk.. Günümüz koşullarında herşey maddiyat ve çıkar ilişkilerine dayandığı için gerçek dostu ayırdedebilmek ne yazık ki çok zor.. eminim hepinizin çok sayıda arkadaşı vardır ama dost ya 1dir ya da 2 eğer bunu geçiyor diyorsanız inanmam.. Çünkü yoktur:hopala Sadece dost sandıklarımız vardır eğer fazlasının olduğunu iddia eden varsa.. Hakiki dost burada tarifini kelimelere sığdıramayacağım kadar fazla niteliklidir. Bir iki lokmayı paylaşıp, birlikte zaman geçirip çeşitli faaliyetlerde bulunmak dostluk değildir.. Dostunu düşünce tanıyacaksın Alışverişte tanıyacaksın reyhan22 26.07.2006, 14:43 dostluk yanında olmasada o suan burada olsaydı bana bole derdı dıebılmektır daha agzını acmadan ne dıyebılecegını bılmektır paylasmak paylastırmaktır gözlerinin içine bakınca huzur dolmaktır dosluk herseydir dostça kalmak dileğiyle......... |