Orijinalini görmek için tıklayınız : intihar edenin namazi kılınırmı?

özcan1
06.02.2008, 01:09
Bu gün bilincli bir sekilde Almanyanin Stuttgart şehrinde bir camiyi ziyaret amacli cay icmeye gittim. Türkiyeden yeni görevli gelmiş cami imamiyla taniştim,
benim Alevi oldugumuda söylediler imama ve şöyle bir diyalog gecti aramizda.

Ben sordum Kendini intihar eden bir müslümanin cenaze namazi kilinirmi? diye önce düşündü ve sonra olmaz dedi. bana sordu siz Alevilerde olurmu? diye gercekten ne cevap vereceyimi bilmiyorum ama, "Duruma göre deyişir Cünkü insanlar Allah katinda birdir diye cevap verdim.

CaNCa
06.02.2008, 01:16
Bizde hakka yürüyen canların son yolculukları, cenaze namazları cem evlerimizde bir uğurlama halinde kılınır (şekil olarak değil). Ve bir bunalım sonucu yaşamına son veren genç bir arkadaşın cenaze namazı kılındığını hatırlıyorum. Dede her cenazede olduğu gibi katılan canlardan rahmetli olan kişi ile ilgili helallikte almıştı. Kişinin kendi canına kıymış olması son kez uğurlanışına engel olmamalı bence.

Mahir_86
06.02.2008, 02:01
Bizde hakka yürüyen canların son yolculukları, cenaze namazları cem evlerimizde bir uğurlama halinde kılınır (şekil olarak değil). Ve bir bunalım sonucu yaşamına son veren genç bir arkadaşın cenaze namazı kılındığını hatırlıyorum. Dede her cenazede olduğu gibi katılan canlardan rahmetli olan kişi ile ilgili helallikte almıştı. Kişinin kendi canına kıymış olması son kez uğurlanışına engel olmamalı bence.

Aslında haklısın ama, kılınmıyor...

rewhat
06.02.2008, 02:03
oldukten sonra, olunun bunu pek takacagını sanmıyorum:devil:

Kuzey Egeli
06.02.2008, 11:22
Biliyorsunuz bizim cenaze namazımız cem evlerinde ifade ediliyor.Bir insan eger intahar etmiş olsa bile bütün dinsel gerekler yerine getirilmeli.Mademki önemli olan insan ise.Bu ceza niyeki?

aydıner32
06.02.2008, 11:37
peki ozaman recm( Zina fiilini işleyen evli erkek veya kadınlara uygulanan şeriat cezası) ile öldürülen lerin cenaze namazı kılını yormu.?

yagmur12
06.02.2008, 11:42
Bu gibi düşünceler dinde yoktur, intihar etmiş olması diğer insanların ölen kişiyi yargılaması ve O'na kendilerince bir ceza vermeleri hakkını doğurmaz.

Ölenin arkasından ne yapılması gerekiyorsa yapılır, eğer bir hesap sorulacak ve ceza verilecekse bu ALLAH'ın takdiridir.

Teyna
06.02.2008, 12:19
Kuran-ı Kerim'de bu konu ile ilgili açık bir ayet yok. Sadece kendi yazdıkları İlmihaller'de ve çoğu uydurma olan hadislerden yola çıkarak ölen kişiyi yargılıyorlar. Şimdiden Cennet ve Cehennem kapılarını tutmuş bunlar.

The61
06.02.2008, 12:40
intihar edenin cenaze namazı kılınır o imamın bunu bilmemesindeki durum
İslam ın suçu değil

bende 10 sene önceki bir hocanın vaazından onun verdiği hükmü yazıyım

İntihar eden insanın aklının yerinde olmadığına karar verilmiştir.
malumunuz akıllı olana Müslümanlık Farz kılınmış (Akılsız olanlar yırttı bu arada) :)
espiri bir yana hiçbir aklı başında insanın kendi canına kıyamıyacağı karar kılındığı
ve akıldan yoksun olanın yaptığı işlerden sorumlu tutulmadığı için cenaze namazının
kılınmasına karar verilmiş benim duyduğum bu

özcan1
06.02.2008, 15:49
Kuran-ı Kerim'de bu konu ile ilgili açık bir ayet yok. Sadece kendi yazdıkları İlmihaller'de ve çoğu uydurma olan hadislerden yola çıkarak ölen kişiyi yargılıyorlar. Şimdiden Cennet ve Cehennem kapılarını tutmuş bunlar.

sevgili can. Kuran- el kerimde böyle bir ayet yok ise, insanlarda ayricalik olmuyormu? veya cevresi geniş olan ölen (intihar eden) insan cenaze namazi kilinir anlamina geliyor anladigim kadariyla- ya kimsesi olmayan ne olacak?oda Hocanin insafina veya kendi bildiyine kalmiş.
saygilar

The61
06.02.2008, 16:07
islam dıyarında ölü bulunan herhangi biri , Müslüman sayılarak cenaze namazı kılınıp
gömülür

özcan1
06.02.2008, 17:09
islam dıyarında ölü bulunan herhangi biri , Müslüman sayılarak cenaze namazı kılınıp
gömülür

:komik Yani islam diyari Saudi arabistanda ölü bulunan filipinli gayri muslim bir insan (herhengi biri) müslüman sayilir ve gömülür öyle anladim. tarifinize tskr

babannedemiyeli
06.02.2008, 17:30
hanifi inanışına göre allahın verdiği cana kast etmekten dolayı intahar büyük suçtur.ve namazı kılınmaz.ama bizde kılınır diye biliyorum
ya kılınsın canlar
hepimiz bir dönem buhranlar yaşayıp intaharı aklımıza getirmişizdir ki ben kaleden dönenlerdenim
şimdi benim gibi dünya tatlısı bir insan intahar edecekte namazı kılnmayacak haksızlık bu
canlar alevi form ailesi benim ailem
her insanın bir eşref birde eşek saati vardır. olurda bir gün kendi fişimi çekersem namazımı kılın kardeşinizin vasiyetidir.
bu aralar depresyondayım sanırım beni kimse sevmiyor.bende kendimi seviyorum

The61
06.02.2008, 17:40
:komik Yani islam diyari Saudi arabistanda ölü bulunan filipinli gayri muslim bir insan (herhengi biri) müslüman sayilir ve gömülür öyle anladim. tarifinize tskr

İslam=Müslüman diyarı Türkiyeyi öyle görmüyosan başka

Doğru anlamışınız tabi burda kişinin hangi dine mensup olduğu bilinmyosa
bu uygulama geçerli Hırıstiyan vb. ise zaten gecerli olmaz

özcan1
06.02.2008, 18:10
hanifi inanışına göre allahın verdiği cana kast etmekten dolayı intahar büyük suçtur.ve namazı kılınmaz.ama bizde kılınır diye biliyorum
ya kılınsın canlar
hepimiz bir dönem buhranlar yaşayıp intaharı aklımıza getirmişizdir ki ben kaleden dönenlerdenim
şimdi benim gibi dünya tatlısı bir insan intahar edecekte namazı kılnmayacak haksızlık bu
canlar alevi form ailesi benim ailem
her insanın bir eşref birde eşek saati vardır. olurda bir gün kendi fişimi çekersem namazımı kılın kardeşinizin vasiyetidir.
bu aralar depresyondayım sanırım beni kimse sevmiyor.bende kendimi seviyorum

Allah korusun can ne bicim yazi böyle?

Bacim !
Pes demek! caresizlik, zayiflik demektir. Ayakta durmasini bilen her zaman galip gelmiştir.
Yarinlara işik tutan Bizler daha ne güzel günler göreceyiz.

Selamlar

babannedemiyeli
06.02.2008, 18:14
Allah korusun can ne bicim yazi böyle?

Bacim !
Pes demek! caresizlik, zayiflik demektir. Ayakta durmasini bilen her zaman galip gelmiştir.
Yarinlara işik tutan Bizler daha ne güzel günler göreceyiz.

Selamlar

inşallah can kardeş
ama yinede vasiyetimdir.kılın namazımı

bakma sen bana kardeş anamın bana dediği bir laf var ben it canlıyımdır.
ama yinede bazen hepimiz vururuz dibe
allah kimseye göstermesin allahım hepinizi kötülüklerden korusun acıkta beni

PirO_62
06.02.2008, 19:12
İnsan olarak defninde gerekli işlemler yapılır. Gerisi Allah kabul etsin.

alican19
08.02.2008, 16:12
o imam salağın tekiymiş o kadar din eğitimi almışta alevilerin müslüman olduğunu bilmiyormuymuşki siz alevilerde nasıl olur demiş
gerçekte intihar eden dinden çıkmış sayılır bu yüzden cenaze namazı kılınmaz laki aile ve çevre tepki göstermesin münakaşa çıkmaması için namaz kılınabilir

Teyna
08.02.2008, 16:18
o imam salağın tekiymiş o kadar din eğitimi almışta alevilerin müslüman olduğunu bilmiyormuymuşki siz alevilerde nasıl olur demiş
gerçekte intihar eden dinden çıkmış sayılır bu yüzden cenaze namazı kılınmaz laki aile ve çevre tepki göstermesin münakaşa çıkmaması için namaz kılınabilir

Kuran'da bu yönde Allah'ın bir emri yok.

alican19
08.02.2008, 17:02
Kuran'da bu yönde Allah'ın bir emri yok.

1)kuranda intihar edenin dinden çıktığı geçiyor sonra hadislervar bu konuda
2)peygamberimiz de benim dediklerimi demiştir

Teyna
08.02.2008, 17:35
Bir insanı bütün insanlıkla özdeşleştiren Kur’an, bir insanın hayatını kurtarmanın bütün insanlığın hayatını kurtarmak, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek olduğunu söyler.

İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınmaz diye fetva veren hocalar burdan yola çıkarak yorum yapmaktadırlar.

Allah'ın ''intihar edenin cenaze namazını kılmayın'' diye açık bir emri yoktur.

münzevi
08.02.2008, 17:50
başkasının canına kıyanın kılınıyor da, kendi canına kıyanın niye kılınmasın ki...

zülfikares
08.02.2008, 17:56
bence kılınsada kılınmasada fark eden bir şey yok çünkü her bunalıma giren veya bir takım sıkıntıya düşenler durmadan intihar ederse o kadar acı dert keder yaşayanlar katlanıyor bu hayata bende çok düşündüm ama ölenin arkasından bir kişi ağlar
ağlarsa anam ağlar
gerisi yalan ağlar

alican19
08.02.2008, 18:02
Bir insanı bütün insanlıkla özdeşleştiren Kur’an, bir insanın hayatını kurtarmanın bütün insanlığın hayatını kurtarmak, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmek olduğunu söyler.

İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınmaz diye fetva veren hocalar burdan yola çıkarak yorum yapmaktadırlar.

Allah'ın ''intihar edenin cenaze namazını kılmayın'' diye açık bir emri yoktur.

evet haklısınız bu yüzden cenaze namazı kılınmaz ama kılınsada bişey olmaz yane bu toplumun muhafazakamı değilmi buna bağlı

Teyna
08.02.2008, 18:15
evet haklısınız bu yüzden cenaze namazı kılınmaz ama kılınsada bişey olmaz yane bu toplumun muhafazakamı değilmi buna bağlı

Yargılayacak olan ve ceza verecek olan yalnız ve yalnız Allah'tır kul değil.

Toplum muhafazakar olabilir ama akıllı olmaz diye bir durum söz konusu değil. Bilmeyen alır eline Kuran'ı okur ve düşünür.