Orijinalini görmek için tıklayınız : İran’da kızlar ‘tersine’ yürüyor

AnGeNehM
08.02.2008, 14:57
Saçının teli gözültüğü için islam polisleri tarafından dövülen İran'dan bir görüntü daha.
Bizler burda Üniversiteye Türban girsin / girmesin derken bakın İran'lıların derdi neymiş.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Türkiye’de türban yasağı gündemdeyken, İran’da ortaokul ve lise öğrencisi 2 bin kız, türban yerine kara çarşaf için yürüdü.

http://www.ntvmsnbc.com/news/280194.gif

İSTANBUL - İran’da genç kızlar arasında yaygınlaşan modern örtünme biçimine karşı harekete geçen Tahran yönetimi, “güzel örtünme” kampanyası başlattı. “Güzel örtünme” ile türban gibi modern örtüler değil, klasik örtü, hatta kara çarşaf kastediliyor. Tahran Talim ve Terbiye Kurumu’nun başkentte düzenlediği yürüyüşte, Veli Asr Meydanı’nda toplanan yaklaşık iki bin ortaokul ve lise öğrencisi, Farsça ve İngilizce yazılı pankartlarla cuma namazının kılındığı Tahran Üniversitesi’ne kadar sessizce yürüdü.

Kız öğrencilerin pankartlarında, “Örtü muhafazadır, kısıtlama değil”, “Çador (kara çarşaf), en iyi örtüdür”, “Güzelliğin zekatı, iffet ve namusu korumaktır”, “Başörtüsü ruhu temizler”, “Örtü, namusun muhafazasıdır”, “Örtülü kadın, sedefteki inci gibidir”, “Allah, haya sahibi olanları ve örtünenleri sever”, “Örtünme, Allah’ın yer yüzündeki meleklere (kadınlar) bir lütfudur “ ve “Örtünme kadının süsüdür” ifadeleri dikkat çekti.

http://www.ntvmsnbc.com/news/280195.gif
Tahran Talim ve Terbiye Kurumu Müdür Yardımcısı Mustafa Attaran, Anadolu Ajansı muhabirinin sorusu üzerine, yürüyüşü, İslam devriminin 11 Şubatta yapılacak 29. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediklerini söyledi.

“İslam devrimi değerlerinin nesilden nesile aktarıldığını” kaydeden Attaran, “Biz, yeni neslin de devrimin değerlerine bağlı olduğunu göstermek istedik” diye konuştu.

Attaran, düzenledikleri yürüyüşün, Türkiye’deki başörtüsü tartışmalarıyla ilgisi bulunmadığını da vurguladı.

http://www.ntvmsnbc.com/news/280196.gif
Katılımcı bütün öğrencilerin kara çarşaflı olduğu yürüyüşte taşınan pankartlarda da Türkiye’ye ilişkin ifadelerin yer almadığı gözlendi.

Örtünmenin zorunlu olduğu İran’da, son yıllarda genç kızlar başlarını, saçlarını gösterecek şekilde örtme ve daha modern giyinmeye ilgi gösteriyor. Bunu “kötü örtünme” olarak nitelendiren

http://www.ntvmsnbc.com/news/280197.gif

muhafazakarlar, hükümetten bu şekilde giyinenlere engel olmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın göreve gelmesinden sonra kadınlara yönelik kılık-kıyafet baskısı artmış, ahlak polisi, “düzgün giyinmeyenlere” yönelik operasyonlar düzenlemişti.

Kaynak : NTVMSNBC (http://www.ntvmsnbc.com/news/434965.asp)

CaNCa
08.02.2008, 15:05
Türbanı soktuktan sonraki adım, bizdede türban isteyenlerin bir sonraki hamleside heralde böyle çarşaf gösterileri olacak. Muhtemelen ondan sonrada kamu kuruluşları içinde resmi üniforma talepleri olur bunlar. Kadınlara çarşaf, erkeklerede takke çok yakışır. Yarabbim bizi böyle yoz beyinlerin Türkiye şubelerinden koru..

readme
08.02.2008, 15:07
demek irandada bir itidallik varmış ilköğreetim ve liselerde çarşafı kabul etmiyolarmış):
habertürkteki aynı habere getirdiğim yorum gibi. ne alaka orası iran burası türkiye:)

AnGeNehM
08.02.2008, 15:11
Evet AKP millitvekili zaten ağzından kaçırdı ya Kamudada serbest olacak diye.
Bu insanların eline değnek versen dokundur toprağa Türkiye'de şeriat olsun desen bunlar büyük bi zevkle yaparlar bunu.
Kendileriyle çeliştiği çok belli.Bir Türbanlı Universitesini okuyacak Türbanlı ama sonra Avukat yada Hakim-Savcı olamayacak o zaman ne diyecek bu insanlar.
Kamu kapılarında bekleyen kızlarımızın MAĞĞĞĞĞDURİİYETİNİ mi giderecekler.
Bunların amacı sadece adım adım gitmektir ve kesinlikle kendi oy potansiyeline sahip olan insanlara yatırım yapmaktır.
Kanlarımızı içseler doymazlar.
Diğer Milletler Avusturalyaya 5 saatte giden uçak yapıyor bizim önümüzde Avrupa birliği var ama biz seneler günler geçtikçe geriliyoruz,gerilemeye mahkum bırakılıyoruz.
Bu tür oyunlara gelmemiz gerekiyor.

Mesela şu an NTV de bi haber izliyorum Muğlada bir ilköğretim okulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni çocukları camii y götürmüş cübbeyle fotolarını çekmiş yüksek bir yerden,sonra bastırıp fotoları satmaya kalkmış öğrencilere.Almayana not yok 1 ytl para cezası var.İşte memleketimin ne halde olduğunu her an anlamak mümkün..

AnGeNehM
08.02.2008, 15:13
demek irandada bir itidallik varmış ilköğreetim ve liselerde çarşafı kabul etmiyolarmış):
habertürkteki aynı habere getirdiğim yorum gibi. ne alaka orası iran burası türkiye:)

Sanırım anlamadınız.
Türban kalksın Çarşaf mecburi olsun yürüyüşü yapmışlar.
Ayrıca ne demek ne alaka.
Uzun vadede bizide böyle haber yapacaklar merak etmeyiniz

aydıner32
08.02.2008, 15:43
bakmayın onlara ahmeti necata yalakalık yapan işgüzar okullar.yani azınlık aslında onlar.çünki türkiye ye tatil için gelen iranlılıları görmenizi isterdim,(kadınları tabiki) gayet modern giyinirler.çoğuda modernliği istiyo zaten,fakat rejim ortada.

yani ben fazla görmüyorum.

Şirin Baba
08.02.2008, 15:52
Baskı rejimi altında başka bir gösteri düşünülemez zaten.
Irakta son seçimde Saddam oyların yüzde99unu almıştı ama,heykelini Abd'lilerle birlikte yıkarken çok mutluydular.
Türban geldi mi,kurallarıda birbir uygulanmaya konacak önce saçlar kapatılacak,sonra türbanın renkleri azaltılacak,karaya dönecek,sonra alttaki kıyafetler düzenlenecek çarşaf gelecek!!!
Bu adımlar ilkini çok hemde çok hızlı takip edecek...
En büyük özgürlüğün elimizden alınan olduğunu öğrendiğimizde çok geç kalmamış olmayı dilerim..

Teyna
08.02.2008, 16:00
İran'da özgürlük gelecek kimse düşüncelerinden ve giyiminden dolayı dışlanmayacak, yagılanmayacak deniliyordu. İran'ın geldiği durum ortada. Bugün aynı vaatler AKP tarafından dillendiriliyor!

CaNCa
08.02.2008, 16:22
dini anlamından sapkınlaştırmış ideolojik bir din faşizminin esiri haline getirdiğini ümmetci bir kadın düşününki, kendi varlık, insanlık haklarınından feragat edip güdülmesi için, erkeğin bir tebaa unsuru olması için kara çarşaftan başka bir örtünmeye bile tahammül edemez hale getiriliyor. türban, çarşaf, burka, peçe bunlar zihniyetin dünyevi varlığını zindan, bilinçsel felç düzeyine ulaşması için çeşitli basamak adımları..

işte anlatmaya çalıştığımız zihniyet bu, gösterideki mantıktan da anlaşılacağı üzere yoz anlayışların sınırı olmaz, olamaz. çünkü temel argümanları kulları kısıtlandırmak üzerine kurgulanmış dogmatik itaatkar bir anlayıştan söz ediyoruz. bunların önünü açtığınız zaman artık tamamen kara deliğe düşmüşsünüz demektir..

aksine herhangi bir itidallik yok. medeniyet öcüleri, türbanda kalksın çarşaf zorunlu hale gelsin diye gösteri yapıyorlar..

pınar66
08.02.2008, 17:42
İranda bir sonraki aşama ne aceba.Tahmin etmesi hiç zor olmasa gerek, bence bir sonraki aşamada kadınların kesinlikle dışarı çıkmaması istenecektir.Ne öyle erkeklerin ayaklarının altında dolaşıyorlar.Ezin gitsin zaten ne kalmış kadınlıklarından.

Dün gece geç saatlere kadar siyaset meydanı ve 32. günü izledim(aynı saatlere denk geldiği için reklam aralarında kanaldan kanala gezdim)Başı kapalı bir bayan arkadaşımız başımı kessinler türbanı çıkarmam diyordu çünki ona göre allahın bir emri ve islamın şartlarındandı(islamın ve imanın şartlarında böyle bir şartta yoktur ayrıca ya biz müslümanlığın şartlarını bilmiyoruz yada bir yeni vahi indi,üstelik inen bu vahi tayyip efendi sayesinde ortaya çıktı)
Yine bir erkek öğrenci kapalıları engelleyenlerin kendi kurduğu mahkemelerde yargılanmasını istedi(şeriat mahkemesinden bahsetse gerek kadı eşliğinde)

Aynı anda yayınlanan siyaset meydanında ise Zekariya beyaz ve şimdi ismini hatırlayamadığım bir ilahiyatçı daha vardı.Türbanın islamiyetteki yeri sorulduğunda türbanın bir gereklilik olmadığını incilde yer aldığını fakat kuranda yer almadığını söylediler.

Zorla kadınları inançları arasına sıkıştıran bir erkeklik anlayışının dini kullanarak yapılmasının ve hızlı bir şekilde ilerlemesinin islamdaki doğruluk payını diyanet işlerinin açıklaması gerekmektedir.Türban konusunda daha gerçekleri anlatmayan bu diyanet işleri ne işe yaramaktadır.Dini tayyib efendinin oy kaynağı olmaktan ne zaman çıkaracaklar doğrusu çok merak ediyorum.

zülfikares
08.02.2008, 18:04
akşam gece 3 e kadar tv deki programlara baktım orda biri dediki bu tartışmalar hep burda sokakta hiç öyle bir şey başı açıga neden başın açık başı kapalıya ise neden başın kapalı diye sormuyorlar dedi bence bunlar hep gündemi sapıtma senaryoları hani ne oldu amerikan ekonomisi batıyordu türkiyeyide etliyordu farkında iseniz gündem hemen rüzgara göre geminin dümenini döndürüyorlar ah amerika ah seni kim soktu içimize bilmemmki ne zaman kurtulacağız amerikanın bu çirkin oyunlarından eskiden sağ sol vardı şimdi de bu çıktı umarım bütün halkımız sağ duyulu bir şekilde bu kirli oyunlara alet olmaz