Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk: DTP'yi kapatabilirler
Anayasa Mahkemesi'nin, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle açılan davada partiye ön savunma için verdiği 1 aylık ek süre yarın doluyor. Yüksek Mahkeme, DTP'nin 3 aylık ek süre talebini 9 Ocak 2008'de karara bağlayarak, 1 ay ek süre tanınmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin 'devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı'' haline geldiği gerekçesiyle 'temelli kapatılması'' istemiyle dava açmıştı.
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de hukukun resmi ideolojinin etkisinde olduğunu belirterek, 'Hukuki açıdan partimizin kapanması için hiç bir neden yok. Ancak Türkiye'de hukuk, resmi ideolojinin etkisindedir.Yargı da, bunun etkisinde. Kararda, bu doğrultuda çıkabilir' dedi.
ANF'nin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, Türkiye'de şoven ve milliyetçi dalganın yükseltilmeye çalışıldığını belirterek, halklar arasında çatışma çıkartılmaya çalışıldığını vurguladı. Kürt sorunun çözümüne yönelik bütün girişimleri sonuçsuz kaldığını ve bunun sorumlusunu da AKP olduğunu söyleyen Türk 'AKP, Avrupa ve Kürtleri kandırıyor' dedi.
Yerel seçimleri de, değerlendiren Türk, Erdoğan'ın 'Diyarbakır'ı Almalıyız' sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: 'AKP, bedava makarna, kömür ve elektirik dağıtarak, sorunları çözemez. Bu siyaset ahlaksız bir siyasettir. Yoksul insanları kişilksizleştirme politikasıdır. Toplumu kendine muhtaç etme politikasıdır. Ama Diyarbakır halkı bu oyunu bozacak ve gereken dersi verecektir.'
Ahmet Türk ile DTP'ye yönelik açılan kapatma davası, Türkiye'deki Kürt sorunu ve AKP'nin yerel seçim politikalarını konuştuk.
'Aydınlar çekingen davranıyor'
Türkiye'de uzun bir süredir operasyonlar da devam ediyor. Kürt sorunun çözümü adına ufukta en ufak bir emare görülmiyor. Siz bu son durumları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye, son süreçte geliştirilen politikalar ile milliyetçi ve şoven bir yapıya büründü. Tabii geçmişte devlet politikalarıyla sınırlı olan saldırgan siyaset şu anda halkları da, içine katarak, gergin bir hava yaratılıyor. Böyle bir ortamın zemini hazırlandı. Biz bu zihniyetin yıkılması ve gerçekten de, demokrasi barış ve özgürlükçü bir zeminin gelişmesi için yaptığımız çağrıların sanki Türkiye'yi bölen parçalayan bir söylemiş gibi algılanan ve topluma yansıtan dar bir mantık ile karşı karşıyayız. Açıkçası biz bunu siyasi bir linç olarak tanımlıyoruz. Şunu şöyle görmek gerekiyor; Kürtlerin taleplerini dile getiren ve sesi olan kesimin sesini kısmaktır. Biz bu anlayış ile mücadele ediyoruz.
Geçmiş yıllarda Türkiye'de aydın ve muhalif kesimlerin sesi biraz daha gür çıkıyordu. Ama son dönemlerde sizin de, 'linç' diye tanımladığınız bu dalga, yükselen sesi kısmış görünüyor. Buna katılıyormusunuz?
Son dönemlerde devlete yakın birçok sivil toplum örgütleri sokağa çıkartılarak, toplumda demokrasi ve barıştan yana kesimlerin sesini kısmaya yönelik bir çaba içine girdiler. Tabii ki aydınlar, bu yaratılan atmosferde etkilendi. Gerçekten bu kesimlerin aydın rolünü oynamaktan çekingen davrandıklarını görüyoruz. Tabii bu bir psikolojik savaştır ve çok çirkin yürütülüyor. Ortaya atılan söylemler ve sloganlar farklı bir hava yaratılarak, gündemi değiştirmeye çalışılıyor. Bu estirilen şoven hava ve yapılan operasyonların sonuç alamadığını görüyoruz. Eğer bir sorun varsa, bunun barış ve diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Biz bunun mücadelesini veriyoruz.
Peki ortada bir muhatap var mı?
Cılız da, olsa, 30 yılda denen bu yöntemler, sorunu çözmeyeceğine inanan bir kesim var. Aydınlar var. Hatta devletin belirli kademelerinden görev almış insanlar bile bu yöntemlerin sonuç alamıyacağını söylüyorlar. Bu aslında çok önemli bir sestir. Belki bugün cılız olabilir. Ama kısa sürede daha gür çıkacağı ve gündeme geleceğine inanıyorum.
'Birebir yaptığımız görüşmeler var'
Ama bu söylemleri daha çok emekli olmuş ya da görevinden ayrılmış kişilerden duyuyoruz. Peki Ankara kulislerden sizin tanık olduğunuz çıkışlar var mı?
Demokrasiye inananlar ve sorunları demokratik yollarla çözümü essas alan kesimlerle görüşmelerimiz oluyor. Birebir yaptığımız görüşmelerde onlarda, bizim gibi düşünüyor. Bu sürecin çok tehlikeli olduğunu ve halkları karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını onlarda söylüyor. Ama bunun toplum karşısında dile getirmenin çok kolay olmadığını biliyoruz. Ciddi bir mahale baskısı var. Benim söylediğim bu kesimler devletin üst düzey kademelerinden sorumluk almış kişiler olarak ta, düşünebiliriz. Bu sadece emekli kişilerin söylediği şeyler değil. Gerçekten söz ve karar sahibi olan kişelerden de, bunları dinlediğimiz oldu. Ama bir canavar yaratıldı. Önüne geçilmiyecek türden bir canavar. Şimdi bazı kesimler onunla uğraşmak zorunda kalıyor.
Büyükanıt gerginleştiriyor
Yaşar Büyükanıt'ın Genel Kurmay Başkanlığı görevine geldiğinden bu yana Türkiye'de şoven dalga biraz daha yükseldi. Bu konuda siz ne düşünüysunuz?
Tabii Türkiye'de söz ve karar sahibi olanların söyledikleri dikkate alınıyor. Genel Kurmay Başkanı ve ekibinin toplumsal barıştan uzak olan söylemleri toplumu daha da, gerginleştiriyor.
Gerek sınırdışı gerek ise sınır içinde yoğun bir askeri operasyon dizisi var. Bu savaş çığırtkanlığı Türkiye'yi nereye götürecek?
Bu gerginliğin ve sınırdışı operasyonların çözüm olmadığını her zaman söylüyoruz. Bana göre, bin yıldır birlikte yaşayan bu iki toplumun arasına öfke tohumları atmak Türkiye'nin yararına değildir. Türk halkının da yararına değildir. Kürt halkının da, yararına değildir. Birlikte yaşamaya kararlı olan insanların arasında sevgiye dayalı bir siyaset anlayışı ortaya çıkartılmalıdır. Bu herkesin lehinedir. Ancak bu hasasiyetin dikkate alınmadığını görüyoruz.
'Devletin dönüşümünü istiyoruz'
Son dönemlerde Türkiye'deki bu dalga ile birlikte partiniz bir kıskaç altında. Genel başkanınızın tutuklaması, parti pinalarınızın kurşunlanması ve açılan davalar...
Biz parti olarak bazı gerçekleri dile getiriyoruz. Olması gereken siyaset üzerinde ısrarlıyız. Cumhuriyetten bu yana sorunlara bakış tarzının değiştirilemsini talep ediyoruz. Böyle bir talebimiz ve ısrarımız devletin dönüşümü ve demokratik bir cumhuriyetin oluşmasını istemeyen bazı güçleri rahatsız ediyor. Bu rahatsızlıklar bizi hedef haline getiriyor. Ama bizim hedefimiz halklar arasında bir sevgi süreci yaratmaktır.
Bu kadar baskı altındaki partinin başındaki kişi nasıl bu kadar iyimser olabilir?
Biz demokratik siyasetin içinde olan insanlarız. Bir onurlu barış, bizim temel hedefimizdir. Siyasetin içinde ve parlamentoda olmamızın sebebi de, budur. Eğer buna inanmasak, inançlı olmasak, zaten burada kalmamızın bir nedeni yoktur. Halkımızın bize yüklediği misyonu gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ve bu konuda da, moralimizi bozmadan, inanç ve heyecanımızı kaybetmeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Biz heyecanımızı kaybettiğimiz zaman varlığımızın hiçbir anlamı kalmaz. Yarın daha sancılı süreçler de, yaşayabiliriz. Bireysel olarak acılar da, çekebiliriz. Bunlar hiç önemli değil. Bize yüklenen bir misyon var: Onurlu bir barış ve demokratik, özgür bir gelecek yaratma konusunda hizmet etmektir.
DTP'yi kapatabilirler
Partinizin kapanmasını bekliyor musunuz?
Tabii Türkiye'de süreçleri belirleyen devletin statukocu güçleridir. Bir hukuk davası olmasına rağmen bu böyle ele alınmıyor. Türkiye'de hukuk resmi ideolojinin etkisinde kaldığını çok iyi biliyoruz. Hukuki açıdan baktığımızda partimizin kapanması için hiç bir neden yok. Ama sonuçta bir siyasi partiyiz, siyaset yapıyoruz. Bir misyonuz. Bu misyon bir kesim tarafından hedef haline getiriliyoruz. Yargı onun etkisinde kalabilir. Ve kararda, bu doğrultuda çıkabilir.
Misyondan kastınız?
Misyondan kastımız, iktidar olmak için siyaset yapmıyoruz. Veya Türkiye'nin siyasetinde, sisteminde etkili bir güç olmak için değil. Biz varolan sorunların çözümüne katkı sunmak gibi bir görevimiz var. Geçmişte bizim misyonumuz Kürtleri inkar eden bir zihniyete karşı halkımızın varlığını savunmaktı. Bugün ise çözüme yönelik siyaset yapmaktır. Elbette kendi başımıza çöçümü getirecek bir gücümüz yok. Ama katkı yapacak bir durumumuz söz konusu.
'Çareler tükenmez'
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'nın' Biz DTP'yi kapattırmıyacağız' söylemi var. Kararı Erdoğan mı veriyor?
Gündeme geldiğinde Sayın Erdoğan diyor ki: 'Efendim bu bizimle ilgili değil. Yargının verdiği bir karar.' Diğer taraftan da, �kapattırmıyacağız' diyorsa bu yargıya bir müdahaledir. DTP'nin kapatılıp kapatılmaması açısından söylemiyorum. Burada, Avrupa'ya bir mesaj vermek isteniyor. 'Kapattırmıyacağız' 'diyorlar ama diğer taraftan da, her türlü baskı uygulanarak, bir kıskaç altında tutuyorlar. Kürt sorunu çözümü için bir proje ile gelmekten ziyade askeri operasyonlarla sonuç almaya çalışıyorlar. Biz bunların gerçekçi olmadığını ve sorunun çözümü bu yöntemle olmayacağını dillendiriyoruz.
Partiniz kapanırsa nasıl bir yol izleyeceksiniz?
T abii sayın Demirel'in söylediği gibi 'çareler tükenmez.' Biz örgütlü bir yapıyız. Köklü bir siyaset anlayışından geliyoruz. Halkımız da, bu konuda deneyimli. Geçmişte de, partilerimiz kapandı. Ama halkımızdan hep destek aldık ve yeni süreçleri başlattık. Tabii şu anda böyle bir çalışmamız var anlamında söylemiyorum. Ama partimiz kapanırsa bunu değerlendireceğiz. Bunun dışında önümüzde farklı hedefler de, var. Örneğin Türkiye demokratik çevreleri birleştirecek bir çatı parti gündeme gelebilir. Bu tartışma parti davasında önce yaptığımız görüşmelerde kaçınılmaz olduğu görüşü vardı.
'Çatı partisi çalışması var'
Şu anda böyle bir çalışma var mı?
Bu bizim düşüncemiz. Sol demokrat güçlerin hedeflediği birşey. Ama bunu henüz somut bir duruma taşımış değiliz. Bu çalışmanın partinin kapatılıp kapatılmamasıyla ilgisi yok. Daha önce üzerinde durduğumuz ve geliştirmek istediğimiz bir süreç. Ancak tabii ki, şuanda partiyle ilgili açılmış bir dava var. Çatı partisinden, yeniden örgütlemeye kadar veya bundan sonra nasıl devam edeceğimize dair kararı sonra vereceğiz.
Çatı parti projesinde isim olarak kimler var?
Şimdi çok erken. Türkiye'de birçok kesimin içinde bulunduğu bir proje. Sivil toplum örgütleri, aydınlar ve yazarlar var. Nasıl bir yol izleyeceğimize dair bir tartışma var. Ama önümüzde de, partinin kapatılmasına ilişkin bir dava da var. İkisini bir biriyle karıştırmamaya çalışacağız.
'Türkiye'de herhangi bir reform uygulanmıyor'
[/B] AKP'nin 'reformları' nasıl uygulanıyor?
Bu her yerde önümüze çıkan bir soru. Özellikle Avrupa'da bize sıkça sorulan soru. Ben Türkiye'de herhangi bir reformun uygulandığını görmedim. Bu günlerde de, ekonomideki, reformlardan bahsediliyor 'acil eylem planı' diye tanımladıkları planlardan söz ediyorlar. Ama bunlar gezilerden ve küçük vaatlerden başka birşey değil. Yoksulu kendine bağlama çalışmalarından öteye geçmeyen bir proje. Sosyal ve toplumsal bir çözümden yoksun bir zihniyet. Özellikle bölgeyle ilgili yapılan çalışmalardan bahsediliyor. Ancak bugün dünden daha yoksullaşan bir halk var. Adeta açlık sınırına gelen bir toplumla karşı karşıyayız. Bugün Diyarbakır'a baktığımızda, işsizlik ordusu oluşmuş. Dengeleri, düzenleri bozulmuş bir gençliği görüyoruz. 22 bin evsiz ve kimsesiz bir çocuk ordusunun oluştuğunu görüyoruz. AKP'nin gerek Türkiye gerek ise bölge açısında refahı sağlayacak, sosyal güvenliği arttıracak hiç bir reformu yok.
[B] Peki AB'nin AKP'ye bu kadar destek vermesi ve DTP'yi hiçe sayma tavrını neye bağlıyorsunuz?
AKP, bugüne kadar alışa gelmiş siyaset anlayışı dışında bir parti olma görüntüsü vermeye çalıştı. Çağdaş, demokratik dünya görüşü olan bir parti görüntüsü verdi. Bir taraftan da, Kürtlere 'devletin statükocu güçlerini aşarsam bazı adımları atarım' mesajları verdi. Bu bir oyundu. Seçimlerde de, bunu gördük. Kürtler bir kere daha aldatıldı. Oyunun bir tarafı da, Avrupa'ya '70 yıllık zihniyeti aşabilmem için güçlenmem gerekiyor' lobisi yaptı. Avrupa kamuoyu bu konuda tatmin oldu. Ama biz pratikte bunu yaşayan insanlar olarak Türkiye'de birşeyin değişmediğini biliyoruz. AB'nin yanılgısı burada.
' Makarna dağıtarak bu işler çözülmez'
AKP'nin Kürt meselesi konusunda bir çözümü var mı?
AKP hükümeti, bazı söylemlerinde başarılı oldu. Her gitiği yerde, 'benim ülkemde şiddet ve terör var. Bunun sona ermesi için çaba gösteriyorum. Bu şiddet herkes için çok tehlikelidir' söylemleri dillendirdi. Ve bu propoganda ile Kürt sorunu gözlerden uzak tutmaya çalışıyor. Ya da sanki Kürt sorunun çözümünün önündeki engel Kürtler'i göstermeye çalışıyor. Sorunu terörize ederek, gündeme getirmeye çalışıyor. Oysa gerçek bu değil.
Peki gerçek nedir?
Nedenlerini iyi araştırmak gerek, sonuçlarla değil, nedenler üzerinde bir çalışma yaparak, bu sorunu sonlandırabileceğimize inanıyorum. Gerçekten ben şunu istiyorum: Kürt sorununda çözümü, barışı kim istemiyor. Devletin statukocu güçleri mi, yoksa Kürtler mi? Bunun görülmesi lazım. Meşru ve makul talepler gündemdeyken buna kimler karşı çıkıyor, öğrenmek istiyoruz. Ben şahsen bunu bilmek istiyorum. Işte o zaman çözümü istemeyenin maskesi düşücek.
Sizce?
Bana göre farklılıkları, toplumsal realiteyi görmezlikten gelen ve Kürtlerin inkarı üzerinde siyaset yapanlardır. AKP, 22 Temmuz genel seçimlerinde, Kürt illerinde kömür ve makarna dağıtarak, oy toplamaya çalıştı. Şimdi de, yerel seçimlerde bunu yapmaya çalışıyor. Özellikle Erdoğan'ın ısrarla� 'istiyorum' dediği Diyarbakır'da bedeva elektirik verme planını yapıyor�
Burada yoksulların kişiliksizleştirildiği ve istismar edildiği kesin. AKP böyle bir politika yürütüyor. O insanları kutarma yerine, onlara sosyal güvence sağlama yönelik bir proje yapmak yerine yoksulları kendine bağlama ve kendine muhtaç etme politikasını izleniyor. Biz bunu ahlaksız bir politika olarak değerlendiriyoruz. Geçmişte bunun biraz sonuç aldığını görünce şimdi de, geliştirmeye çalışıyor. Bunu yaparken de, devletin imkanlarını kullanarak yapıyor. Diyarbakır'ı seçmesi de tesadüfü değildir. Ancak Diyarbakır halkı her oyunun değerini ne olduğunu bilen ve oyunu verdiği zaman ne anlam taşıdığı bir bilince sahiptir. Bu oyuna karşı set oluşturacağına ve bozacağını dair inancımız da, tamdır.
Diyarbakır'ı kaybetme kaygısını taşımıyormusunuz?
Siyaset her zaman risktir. Ama ben bu konuda kaygı taşımıyorum. Açıkçası bir kaygım yok. Halkımız geçmişte olduğu gibi yine rolünü oynayacaktır. Bu zihniyete karşı gereken cevabı verecektir. O konuda hiç bir endişem yok.
ALİ GÜLER - ANF
YATTARA_81_61 11.02.2008, 17:47 dağdaki pkk lıya kardeşimi dedikten sonraa bu ülkede hala rahatça konuşuyolarsa özgürlüğü nerde arıytolarr affedersinizde amerikada avrupada deseniz el kaide kardeşimizdir deseniz sizi ne yaparşar acaba yani ....
herkez emekten yana olması lazım bir inanç yada bir ırk üzerinden siyaset yapan herkez bir gün tarihe gömülecektir
Kuzey Egeli 11.02.2008, 18:30 Biz bu filmi daha önce gördük.Şunda bir anlaşalım :Misakı miiliye sınırları içinde vatan bir bütündür,parçalanamaz.Bütün ırkçılığa karşı olmalıyız:türk,kürt.....hiç fark etmez.otuz bin kişinin katilini,otuz yıldan beri ülkemin milli gelirini sömüren bir savaşı isteyen insanlara demokrasi savaşçısı demeyin lütfen.bu vebali kimse taşıyamaz.evet bir çok sorun var,bir çok haklar gaspediliyor.Ama bu kan dökme sebebi,masumları yok etme olamaz.
karagümrüklü 11.02.2008, 18:35 KIsa ve Öz DTP KAPATILMALIDIR......Bunun başka bir cevabı falan yokturrr....
chatlakalper0 11.02.2008, 18:48 Kapansın mutlaka ama sonra ne olacak?
Hemen arkasından yeni bir parti gelmeyecek mi?
Bırakın kalsın Dtp, en azından alıştık, şimdi birde yenisiyle uğraşmayalım...
Biraz akilli olun.Dtp nin degrini bilin.Dtp kapatilmamalidir.Kapatilsada zaten yeniden kurulacak.Ama benim dile getirmek istedigim budur: Eger siz bu partiyi terörist ilan ederseniz milyonlarca halkida törörist ilan etmis olursunuz.Kimsenin buna hakki yoktur.Dtp nin Kürt milliyetciligine dair bir söylemini burda topik acarak gösteriniz.Ozaman hakli oldugunuzu görelim
ya biz Dtp nin söylemlerinden bihaberiz
ya da siz Milliyetcilik,Irkcilik nedir bilmiyorsunuz, birde bu siyaset yapiyorsunuz
çerkez_ethem 11.02.2008, 19:29 KIsa ve Öz DTP KAPATILMALIDIR......Bunun başka bir cevabı falan yokturrr....
kısa ve öz bence kapatılmamalıdır,neden mi?
yukarıda okuduğumuz metinde savaştan kandan gözyaşından değil ;halkların kardeşliginden insan haklarından barıştan ve demokrasiden bahsediliyor .
dtp yi kapatırsak ;yanlızca bir partiyi değil yukarıda saydığımız ve özlemini çektigimiz(en azından ben ve benim gibilerin) barış,demokrasi ,insan hakları ,halkların kardeşliginide kapatmış ve bu uygar dünya görüşlerine ne kadar tahammülsüz bi toplum ve rejime sahip olduğumuz realitesini tüm dünya 'ya bir kez göstermiş oluruz.
karagümrüklü 11.02.2008, 19:35 Biraz akilli olun.Dtp nin degrini bilin.Dtp kapatilmamalidir.Kapatilsada zaten yeniden kurulacak.Ama benim dile getirmek istedigim budur: Eger siz bu partiyi terörist ilan ederseniz milyonlarca halkida törörist ilan etmis olursunuz.Kimsenin buna hakki yoktur.Dtp nin Kürt milliyetciligine dair bir söylemini burda topik acarak gösteriniz.Ozaman hakli oldugunuzu görelim
ya biz Dtp nin söylemlerinden bihaberiz
ya da siz Milliyetcilik,Irkcilik nedir bilmiyorsunuz, birde bu siyaset yapiyorsunuz
Bıraksana yaa belki askerde Bir abin,kardesin sehit olsaydı bu düşüncelerin hiç biri sende olmazdı..
Dtp ne kadar o kardeşlikten bahsediyor orası mechul.Söylemlerle kaldıgı için sanırım kapatılsın istiyoruz.Irkçılık ve aşırı milli bi durum yok.Pkk'ya acık destek veren bir parti değil mi?Onların ki canda bizim askerimizin ki değilmi?Canı yanıyorsa herkesin yanıyor.Kimse kursun sıkmak istemiyor ama bana Dtp neyi savunuyor bunu söylermisiniz?
Bıraksana yaa belki askerde Bir abin,kardesin sehit olsaydı bu düşüncelerin hiç biri sende olmazdı..
Eger seninde dagda bir yakinin ölseydi sende böyle düsünmezdin
Cözüm savas,kin,nefret degildir
Eger sen kin-nefret diyorsan, buna en cok bu savastan cani yanan dogu halkinin hakki vardir.
Biz istiyoruzki,ne askerdekiler,ne dagdakiler ölsün..
Analar aglamazsin..
Dtp ne kadar o kardeşlikten bahsediyor orası mechul.Söylemlerle kaldıgı için sanırım kapatılsın istiyoruz.Irkçılık ve aşırı milli bi durum yok.Pkk'ya acık destek veren bir parti değil mi?Onların ki canda bizim askerimizin ki değilmi?Canı yanıyorsa herkesin yanıyor.Kimse kursun sıkmak istemiyor ama bana Dtp neyi savunuyor bunu söylermisiniz?
Eminmisin kimsenin kursun sikmak istemediginden?
Daha bu sene sinirötesi operayon yapilsin diye basbas bagiran kac parti,kac devlet kurulusu vardi?
Dtp; barisi,kardesligi savunuyor,cok acik...
Eminmisin kimsenin kursun sikmak istemediginden?
Daha bu sene sinirötesi operayon yapilsin diye basbas bagiran kac pari,kac devlet kurulusu vardi?
Dtp; barisi,kardesligi savunuyor,cok acik...
Kaç zamandır beraber yaşadığımız Kürt milletini dışlamam buna hakkımda yok.Zaten çok arkadaşım var ve epey samimiyiz.Ama nedense onlar dağa çıkana terör diyor.Şimdi bu demek mi asimile olmuş Kürt onlar ya da Kürt'lüğünü inkarmı etmiş oluyor.Kardeşlikten bahseden biziz.Tutumumuz açık.Kürt halkını Dtp'den Pkk çizgisinden uzak savunacak bir parti olmalı.Özerklik ve 2. bir dilin anayasaya geçmesini istiyorlar.Bu nasıl bir durum?Bence o görüşlerden uzak bir parti.Senın yakının neden dağda?Devletten mi kaçtı çıktı yada tepkisini neden dağda gösteriyor.Madem Dtp'nın amacı barıs kardeslık o zaman onun saflarında görelim yakını
yine aynı senaryo aynı sahne sahnede kürd halkının haklarını,barışı,demokrasiyi,halkların kardeşliğini savunmaya çalışan bu uğurda bedel veren bir hareket.
sahneyi bombardımana tutan ve bahsi geçen insani düşünceleri benimsemeyip kapatmak,vurmak,kırmaktan bahseden statükoya esir olmuş düşünceler.
kim ne kadar demokrat diye bir soru sorsak hiç kimse aksi fikirde olmadığını beyan eder.
ama dünya görüşlerine olan tahammülsüzlük niye? her kes kendi fikirlerini açıklasa! ne olurki neyden korkup kapatıyoruz.
gazete binası önünde fikir sahiplerinin hayatına son verince varolan sorunlar bitip sona erdimi.
bu tahammülsüzlük niye neden varmı bir açıklaması...............
onu kapat bunu vur şunu öldür bu görüşler neyin açıklaması hangi dünya görüşüne hizmet ediyor.
bu tahammülsüzlüklerin altında kürd halkına var olan ön yargının dışa bir şekilde vurulması olarak kabul ediyorum..............
Kaç zamandır beraber yaşadığımız Kürt milletini dışlamam buna hakkımda yok.Zaten çok arkadaşım var ve epey samimiyiz.Ama nedense onlar dağa çıkana terör diyor.Şimdi bu demek mi asimile olmuş Kürt onlar ya da Kürt'lüğünü inkarmı etmiş oluyor.Kardeşlikten bahseden biziz.Tutumumuz açık.Kürt halkını Dtp'den Pkk çizgisinden uzak savunacak bir parti olmalı.Özerklik ve 2. bir dilin anayasaya geçmesini istiyorlar.Bu nasıl bir durum?Bence o görüşlerden uzak bir parti.Senın yakının neden dağda?Devletten mi kaçtı çıktı yada tepkisini neden dağda gösteriyor.Madem Dtp'nın amacı barıs kardeslık o zaman onun saflarında görelim yakını
Benim dagda yakinim yok.Sadece cift tarafli empati yapilmasi icin bunu örnek olarak dile getirdim
.
Dtp,direk olarak özerklik isteyen bir tutumda bulunmadi.
Sadece Kürt sorunun cözülmemesi halinde ve barisin etkin kilinamayacagi zaman Özerkligin tek care ya da Türkiye önünde bir tehlike oldugunu söyledi..
Dtp ;pkk cizgisinde degildir,
Sadece ;Pkk sorunun cözümünün savasla deyil,samimi bir barisla,karsilikli dialogla cözülecegini dile getiriyor
Ama nedense böyle bir söylemde bulundugu an dislanip,vatanhaini ilan ediliyor.
Dtp ile ilgili önyargilarimi biraz köseye birakilip,Dtp ye sans taninmasi lazim. 12 Eylül mantigi gibi sesi cikanin basina vurma sistemi yalnis
Pkk neyi savunur.Dtp neyi savunur?Amaçları nedir?
Arkadaşlar anlamıyorum sizleri biz mi yanlış anlıyoruz hep.Bu devlet Kürtlere zulüm mü yapıyor?Konuştuğum çoğu Kürt Atatürk'ten nefret ediyor.Ve bu durumda bende onlardan soğuyorum.
Benim dagda yakinim yok.Sadece cift tarafli empati yapilmasi icin bunu örnek olarak dile getirdim
.
Dtp,direk olarak özerklik isteyen bir tutumda bulunmadi.
Sadece Kürt sorunun cözülmemesi halinde ve barisin etkin kilinamayacagi zaman Özerkligin tek care ya da Türkiye önünde bir tehlike oldugunu söyledi..
Dtp ;pkk cizgisinde degildir,
Sadece ;Pkk sorunun cözümünün savasla deyil,samimi bir barisla,karsilikli dialogla cözülecegini dile getiriyor
Ama nedense böyle bir söylemde bulundugu an dislanip,vatanhaini ilan ediliyor.
Dtp ile ilgili önyargilarimi biraz köseye birakilip,Dtp ye sans taninmasi lazim. 12 Eylül mantigi gibi sesi cikanin basina vurma sistemi yalnis
Bak biz seninle şu anda ne güzel karşılık fikirlermizi beyan ediyoruz.Baştakiler halletmiyor şu anda kafamıza türban takılıyor.Fakat Dtp madem samimi neden halka bunu anlatmıyor.Ön yargıyı kaldıracaksa bunu Dtp yapmalı.Samimi oldugunu göstermeli değil mi kardeşim
barışta samimiyet insan olmakta samimiyettir.
evet barışta samimi olmak insan olmak ta samiyettir hayata gözlerimizi açarken cinsiyet,ırk,rengimizi belirleme gibi bir lüksümüz yok ama hayat ile tanışıp çetin yollarında yol almaya başladıktan sonra kişi kendisi için en gerekli olan artılardan biri olan ideolojisine kavuşur eğer bu ideoloji insana hitap etmiyor insanları baz almıyorsa faşizan şemsiyesi altında yer alan ideolojilerden birini savunuyor anlamına gelir.
ve bu kişi insanı değil devleti baz alır,insanı değilde parayı baz alır,insanı değil kendi çıkarları doğrultusundaki ne varsa onu baz alır,ve bu kişilere hayatın hiç bir alanında hayatın masumiyetini aşılayamazsınız ta ki yaşlanıp ölüm kalım korkusuyla başbaşa kalıncaya kadar o anda dönüp kendi çapında bir öz eleştiri verir ama nafile hayat boyu yapmış olduğu tüm hataları bir öz eleştiri ile düze çıkaramaz.
insan olupta insanları değil de insanların hayat araçlarını savunmak.
yaşadığımız dünyada en ilginç çelişkilerden biri de budur insanların yaşadığı insanı değilde parayı,doğayı değilde petrolü,barışı değilde tankları,topları,atom bombalarını daha da güçlü olmak için daha fazla sömürülmüş bir dünyayı savunması gibi.
şöyle düşünelim amerikadayız ve amerikalıyız dünyanın süper gücü amerikan vatandaşıyız burda kendi çıkarlarımıza ters düştüğü için karşı çıktığımız amerikanın adı amerika değilde türkiye oldu bu yapılan zalimliklere,soykırımlara,katliamlara,masum ortadoğu halklarını sırf petrol için elinde maşa olarak kullanmalara karşı çıktığımız devlet eğer kendi devletimiz olduğu halde de karşı çıkarım diyorsa kişi o zaman gerçektende insani duyguları ve ideolojileri ağır basıyor demektir yok hayır benim devletim dünyanın süper gücü olsunda nasıl olursa olsun diyorsa hiç kişinin kendini kandırmasına gerek yok o kişi faşist,emperyal,capital amarikan devlet yöneticilerinden farkı yoktur.
şimdi ülke halkı olarak yaşadığımız en büyük proplem olan kürd sorununun(not bu proplemin şemsiyesi altında ülke demokrasiye kavuşacak reformlar yapması sonrası ülke çatısı altındaki tüm dini ve ırki sorunlar çözüme kavuşacaktır) altında yatan proplemleri de burda aramak gerek.
şu ana kadarki ülke kuruluş aşamasından bu yana gerçek anlamda insanı baz alan hiç bir iktidar yaşamamış bir rejimin çocuklarıyız bunun doğrultusunda insanı baz alan tüm siyasal düşünceler ülke statükosunun nemalanıcıları tarafından vatan hainliği suçlaması ile karşı karşıya bırakıyor.
veya bu statükonunun savunucuları tarafından asla samimi bulunmazsınız çünkü o kadar hayat araçlarına sahip olma içgüdüsü beynine hüküm sürmüştürki insanı baz alan her konuşmanız ona masal gibi gelir,hayal dünyasındandaki ütopyalarınızdan olması imkansız güzel bir düş,gerçekleri göremeyen tecrübesiz bir insan suçlamasında bile bulunabilir.
gerçek anlamda insanı baz alan dünya görüşüne mensup iseniz bu düşüncelere karşı insanı savunmasınıda bilmelisiniz,tabiki kişinin bireysel özgürlüğünden yola çıkarak yani kişiyi güdülmesi,yönlendirilmesi gerekilen,çoban olmadan dağılması kesin olan sürü olarak görmekten vaz geçerek.
alişero
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=37081&page=16
Selamlar....
bakiyorum yine ortalik karismis...diger dtp topici kapatildi..budami kapatilsin? Birakin suclamalari zaman cözüm zamanidir...yeni ayakta durmaya calisan bir partiye bu kadar üstlenmenize anlam veremiyorum...hemende eski ve diger topiclerde gördügüm kadariyla terörist damgasi hazir....dtp ye daha zaman bile ayirilmadi,hemen suclamalar basladi,dtp kurulduktan sonra simdiye kadar hep suclandi..sans taninmandi...hep terörist gözüylen bakildi...yalanlar,iftiralar bugüne kadar sürdü ve sürmekte....hemen yine ayni taktigi uyguladilar: belirli bir partiye yakin olduklari söylenildi....hem bu topiclerde bu parti üzerinde konusmak yasakti? Neden sözleri cevirip hep ayni konuya getiriyorsunuz?
Her iki tarafta kayiplar,ölümler var..birakin bu partiyi calissin,daha calismasina bile izin verilmedi...kapatilsa yine yeni parti acilir ve sizler yine burda kapatilmasini istersiniz....DTP kendi cizgisindedir...sadece söylendigi partiye yakinlasmasi lazim ki cözüm üretilsin....silahlan catisma olmasin..konusarak cözüm yollari aransin ve uygulansin diye böyle iftiralara simdi mahruz birakildi tertemiz ve yeni bir parti....
daha ne oldu ki? Sans tanidinizmi kendisini ifade etsin? Hemen basta kesip attiniz ve sadece suclama oldu....
Ben her zaman bu görüşte olacağım.Dtp halktaki ön yargıyı kaldırsın ve bu sorunu çözmek için cidden tüm samimiyetiyle cidden doğuda ki Kürt halkını savunmakla beraber kapsamlı bir çözüm sunsun.Doğuda size kim ne yaptı?
Pkk neyi savunur.Dtp neyi savunur?Amaçları nedir?
Arkadaşlar anlamıyorum sizleri biz mi yanlış anlıyoruz hep.Bu devlet Kürtlere zulüm mü yapıyor?
Yapmadi mi? Emin misin?
Konuştuğum çoğu Kürt Atatürk'ten nefret ediyor.Ve bu durumda bende onlardan soğuyorum.
Bence konustugun iki üc kürdün söyledikleriyle Kürt Halkinin düsünclerini esitlemen dogru deyil.Kürtlerde Atatürk düsmanligi yoktur.
Fakat,kendini Atatürkcü gösterip,Her seferinde milliyetcilik yapan,Halki yönetimden tavsiye etmeye,Ülke demokrasisine zarar vermeye calisan bürokratlari da göz ardi etmemek lazim
Ikinci olarak bunu söylemek istiyorum.Ben Bütün Kürt halki eziktir,haklidir demiyorum.Bugün Kürt toplumunda cok degerli,esi bulunmaz demokrat insanlar bulundugu gibi,ihanetci,güc yalnisi Kürtlerde vardir.Su anda AKP catisindaki 75 milletvekili buna örnektir.Biz Herzaman ezilenin yanindayiz.yani Kürt sorunu konusunda ,Ezilen ve demokrat Kürtlerin arkasindayiz..
Bak biz seninle şu anda ne güzel karşılık fikirlermizi beyan ediyoruz.Baştakiler halletmiyor şu anda kafamıza türban takılıyor.Fakat Dtp madem samimi neden halka bunu anlatmıyor.Ön yargıyı kaldıracaksa bunu Dtp yapmalı.Samimi oldugunu göstermeli değil mi kardeşim
BENCE DTP kendini Halka anlatacak düzeyde ve samimiyette,Fakat dolayli sebeplerle,önyargilarla,medya nedeniyle Türk Halki Dtp yi anlamak konusunda ön yargilara sahipleniyor...
Yapmadi mi? Emin misin?
Bence konustugun iki üc kürdün söyledikleriyle Kürt Halkinin düsünclerini esitlemen dogru deyil.Kürtlerde Atatürk düsmanligi yoktur.
Fakat,kendini Atatürkcü gösterip,Her seferinde milliyetcilik yapan,Halki yönetimden tavsiye etmeye,Ülke demokrasisine zarar vermeye calisan bürokratlari da göz ardi etmemek lazim
Ikinci olarak bunu söylemek istiyorum.Ben Bütün Kürt halki eziktir,haklidir demiyorum.Bugün Kürt toplumunda cok degerli,esi bulunmaz demokrat insanlar bulundugu gibi,ihanetci,güc yalnisi Kürtlerde vardir.Su anda AKP catisindaki 75 milletvekili buna örnektir.Biz Herzaman ezilenin yanindayiz.yani Kürt sorunu konusunda ,Ezilen ve demokrat Kürtlerin arkasindayiz..
BENCE DTP kendini Halka anlatacak düzeyde ve samimiyette,Fakat dolayli sebeplerle,önyargilarla,medya nedeniyle Türk Halki Dtp yi anlamak konusunda ön yargilara sahipleniyor...
Saol kardeşim şimdi daha iyi anladım.Ama bu ön yargıların nedeni ne.Siyaseti bilmiyor mu Dtp'liler yada söylemler hep mi yanlış aktarılıyor halka?
Saol kardeşim şimdi daha iyi anladım.Ama bu ön yargıların nedeni ne.Siyaseti bilmiyor mu Dtp'liler yada söylemler hep mi yanlış aktarılıyor halka?
Sevgili kardesim,Dtp yi Türk Halkina acamayan En büyük neden; güclüler,zenginler tarafindan parsel parsel alinmis MEDYA DIR..
Medya hertürlü olayi iktidarin lehine carpitmakta geri kalmiyor.
Buda Halktaki Önyargiyi güclendiriyor..
Onun icin ben haberleri; SU TV,YOL TV,HAYAT TV,DÜZGÜN TV, DEM TV gibi uydu sisteminde yayin yapan ,daha emperyalist usaklarinin elinin uzanamadigi kanallarda izlenmesini öneriyorum
Beni anladigin icin tesekkürler...
Sevgili kardesim,Dtp yi Türk Halkina acamayan En büyük neden; güclüler,zenginler tarafindan parsel parsel alinmis MEDYA DIR..
Medya hertürlü olayi iktidarin lehine carpitmakta geri kalmiyor.
Buda Halktaki Önyargiyi güclendiriyor..
Onun icin ben haberleri; SU TV,YOL TV,HAYAT TV,DÜZGÜN TV, DEM TV gibi uydu sisteminde yayin yapan ,daha emperyalist usaklarinin elinin uzanamadigi kanallarda izlenmesini öneriyorum
Beni anladigin icin tesekkürler...
Ya kardeşim saol açıklamaların için biz halkların kardeşliğinden yanayız.Ben bugüne dek hiç ayırmadım Kürt diye.Medya satın alındı doğru.Ben sünniyim kardeşim bende o kanalları ara ara izliyorum.Coğunluk Kanalturk ızlıyorum ama her neyse konu bu değil.
Ben tabular içinde büyümedim allahtan,böyele konuşur anlaşırım.2 senedir antalya/finikede yaşıyorum en samimi arkadasım Kürt ve Hasankeyf'li onunlada aynı şekilde tartışıyoruz.Neyse ırkLarı bi kenara bırakalım.Ama halk Doğan Medyasından başka bişey izlemiyor ki:(
herne_peş_24 11.02.2008, 21:15 Kapatılmamalı bence zaten herkesin dediği gibi senaryolar aynı ama bazı arkadaşlar dtp yi ve dağdakileri şunun katili yok bölücü ya aslında tartışmak istemem ama şunuda söyleemden geçemeyeceğim dağdakileri her şeyin suçlusu ilan edenler size sorum bende şu anki dağdakilere karşıyım ama size bir sorum sizin eviniz çok güvendiğimiz bölünmez bütünlüğümüüzü savunan askerler tarafından basılıyor sonra karılarına eşlerine kızalrına şerefsizlikler yapılıyor ekmekleri ellerindenalınıyor eee bu insanlaar yaşama hakkı ve siyaset hakkıda sunmuyosun ne yaparlar bunlarla karşı karşıya kalanlar .peki neden bunlar yapılır kürtsün diye şimdi bölücü ve katil kim ????????? tekrara diyorum ben dtp lideğilim kürt de değilim ve şimdiki siyasetlerini de sevmiyorum ama kapatılmamalı ......
chatlakalper0 11.02.2008, 22:08 Kapatılmamalı bence zaten herkesin dediği gibi senaryolar aynı ama bazı arkadaşlar dtp yi ve dağdakileri şunun katili yok bölücü ya aslında tartışmak istemem ama şunuda söyleemden geçemeyeceğim dağdakileri her şeyin suçlusu ilan edenler size sorum bende şu anki dağdakilere karşıyım ama size bir sorum sizin eviniz çok güvendiğimiz bölünmez bütünlüğümüüzü savunan askerler tarafından basılıyor sonra karılarına eşlerine kızalrına şerefsizlikler yapılıyor ekmekleri ellerindenalınıyor eee bu insanlaar yaşama hakkı ve siyaset hakkıda sunmuyosun ne yaparlar bunlarla karşı karşıya kalanlar .peki neden bunlar yapılır kürtsün diye şimdi bölücü ve katil kim ????????? tekrara diyorum ben dtp lideğilim kürt de değilim ve şimdiki siyasetlerini de sevmiyorum ama kapatılmamalı ......
sen kime şerefsiz dedin aç bakalım şu konuyu biraz!!
Kapatılmamalı bence zaten herkesin dediği gibi senaryolar aynı ama bazı arkadaşlar dtp yi ve dağdakileri şunun katili yok bölücü ya aslında tartışmak istemem ama şunuda söyleemden geçemeyeceğim dağdakileri her şeyin suçlusu ilan edenler size sorum bende şu anki dağdakilere karşıyım ama size bir sorum sizin eviniz çok güvendiğimiz bölünmez bütünlüğümüüzü savunan askerler tarafından basılıyor sonra karılarına eşlerine kızalrına şerefsizlikler yapılıyor ekmekleri ellerindenalınıyor eee bu insanlaar yaşama hakkı ve siyaset hakkıda sunmuyosun ne yaparlar bunlarla karşı karşıya kalanlar .peki neden bunlar yapılır kürtsün diye şimdi bölücü ve katil kim ????????? tekrara diyorum ben dtp lideğilim kürt de değilim ve şimdiki siyasetlerini de sevmiyorum ama kapatılmamalı ......
Orda dur bakalım.!Aşırıya kaçma biz haddimizi bildik fazla uzatmadık.Türk Askeri doğuda ev mi basıyor?Nasıl bir laf bu
chatlakalper0 12.02.2008, 20:25 Orda dur bakalım.!Aşırıya kaçma biz haddimizi bildik fazla uzatmadık.Türk Askeri doğuda ev mi basıyor?Nasıl bir laf bu
biz kesin yanlış anladık. bana kalırsa düzelterek açıklayacak
herne_peş_24 16.02.2008, 21:20 şerefszi dediğim felan yok ama şerefsizlik yapanlara ne deniyorsa onu dedim ama bunu genelleme yapmadım sen türksen bende türküm ama objektif ol ve bilmediğin gerçekleri öğrenmeye çalış hiç kimse durup dururken saldırmaz yada savunmaya geçmez ha şunu yine diyorum bana aslanım diyen kişi bend esana diyorum bak aslanım 90 ve 94 yılları arasında keşke o yıllar arasında sende güneydoğuda bir kadın olsaydın görrüüdn yanlış anlama yani keşke onların durumlarını canlı görebilseydin ama ben canlı görmesemd e ben aynı canlılıkla hem kürtlerden hem o kadınlardan hemde türk askerinden yaşananları o günmüş gibi sıcaklığıyla duydum saygılarımla...
şerefszi dediğim felan yok ama şerefsizlik yapanlara ne deniyorsa onu dedim ama bunu genelleme yapmadım sen türksen bende türküm ama objektif ol ve bilmediğin gerçekleri öğrenmeye çalış hiç kimse durup dururken saldırmaz yada savunmaya geçmez ha şunu yine diyorum bana aslanım diyen kişi bend esana diyorum bak aslanım 90 ve 94 yılları arasında keşke o yıllar arasında sende güneydoğuda bir kadın olsaydın görrüüdn yanlış anlama yani keşke onların durumlarını canlı görebilseydin ama ben canlı görmesemd e ben aynı canlılıkla hem kürtlerden hem o kadınlardan hemde türk askerinden yaşananları o günmüş gibi sıcaklığıyla duydum saygılarımla...
1993 yılında olagan üstü hal sınırları içerisinde olan bir ildeydim.yukarıda yazılanların canlı şahidiyim.inanın yazılanlarla sınırlı deyil yaşananlar.oradaki halk çaresizlik içerisindeydi.bunları bilmek için oralarda yaşamak gerek.çünkü şahit deyilseniz eger haklı olarak inanmıyorsunuz.yani inanamıyorsunuz.ben dtp yi desteklemiyorum.ama dtp yi kapatmak neyin çözümü merak ediyorum.bir kişiyi,halkı,partiyi her neyse sindirmeye çalıştıkça onu isyana sürüklersiniz.onların tutumunuda yanlış buluyorum ortak bir nokta mutlaka vardır.
Mahir_86 17.02.2008, 01:02 Eger seninde dagda bir yakinin ölseydi sende böyle düsünmezdin
Cözüm savas,kin,nefret degildir
Eger sen kin-nefret diyorsan, buna en cok bu savastan cani yanan dogu halkinin hakki vardir.
Biz istiyoruzki,ne askerdekiler,ne dagdakiler ölsün..
Analar aglamazsin..
Dağda ne işi var o insanların? Bunun açıklamasını yapar mısın?
Haklarını aramak için mi çıktılar dağa? Tuhaf.. Ya da aptallık.. İnsan hakkını dağda nasl arayabilir ki? Bu hak keçi mi ki kaybedince dağa kaçsın ve bu insanlar Haklarını aramak için dağa çıksın?
Savaştan başka bir amaçları yok dağdakilerin. Türk askeride buna elbette karşılık verecek... Adamlar yurdumun dağlarına çıkacak, yoldan geçen araçları durduracak halkıma zarar verecek ve buna HAK ARAMAK diyecek, ASKERİM onları teslim almaya gidince o dağdakiler askerime kurşun sıkacak ve askerimde ona sıkıp öldürünce aman kardeşimizi vurdu türk askeri? Bu mu mantıklı olan?
Hak aranacaksa hakkını alanda arayacaksın hakkını.. Kundaktaki bebekte, Okuldaki öğretmende, Hastanedeki doktorda yolda geçen halkata aramayacaksın onları öldürmeyeceksin.. Hakkını Devletin Başındakilermi yedi? git onlarla savaş..
DTP bu devleti yönetenlerle savaşıyor.. Ama dağdakilerin yanına giderek onlarla iş birliği yaparak..
Evet DTP TERÖRİST PARTİSİ olur ozaman.. Evet bu izlenimi bıraktıkları sürece maalesef Her Kürt Teröristtir diyecek insanlar.. Çünkü DTP yi seçen halk Kürt halkıdır..
Kürt halkı savaş istemiyor.. Aksini mi iddaa edeceksiniz?
Savaş istemeyen bir halk dağa adam yetiştirmez.. Dağdakilerden Parti Üyesi yaptırmaz.. Bunu yapan HALKIN TÜMÜ DEĞİLDİR elbette..
Kaçırılan askerleri, gidip dağdaki teröristlerden teslim alabiliyorsa o parti kim bilir o dağa kaç defa çıkmış o insanlarla Bu Ülke ALEYHİNDE kurşun sıkmıştır..
İşte bu nedenle; ! DTP kapatılmalı ve mümkünse aynı kadroyla açılacak partiler açılmadan engellenmelidir.!
Ama gerçekten de Namuslu ve Şerefli bir şekilde KÜRT HALKINI temsil edecek bir parti kurulursa baş tacıdır..
tosunoglu 17.02.2008, 01:36 Dağda ne işi var o insanların? Bunun açıklamasını yapar mısın?
Haklarını aramak için mi çıktılar dağa? Tuhaf.. Ya da aptallık.. İnsan hakkını dağda nasl arayabilir ki? Bu hak keçi mi ki kaybedince dağa kaçsın ve bu insanlar Haklarını aramak için dağa çıksın?
Savaştan başka bir amaçları yok dağdakilerin. Türk askeride buna elbette karşılık verecek... Adamlar yurdumun dağlarına çıkacak, yoldan geçen araçları durduracak halkıma zarar verecek ve buna HAK ARAMAK diyecek, ASKERİM onları teslim almaya gidince o dağdakiler askerime kurşun sıkacak ve askerimde ona sıkıp öldürünce aman kardeşimizi vurdu türk askeri? Bu mu mantıklı olan?
Hak aranacaksa hakkını alanda arayacaksın hakkını.. Kundaktaki bebekte, Okuldaki öğretmende, Hastanedeki doktorda yolda geçen halkata aramayacaksın onları öldürmeyeceksin.. Hakkını Devletin Başındakilermi yedi? git onlarla savaş..
DTP bu devleti yönetenlerle savaşıyor.. Ama dağdakilerin yanına giderek onlarla iş birliği yaparak..
Evet DTP TERÖRİST PARTİSİ olur ozaman.. Evet bu izlenimi bıraktıkları sürece maalesef Her Kürt Teröristtir diyecek insanlar.. Çünkü DTP yi seçen halk Kürt halkıdır..
Savaş istemeyen bir halk dağa adam yetiştirmez.. Dağdakilerden Parti Üyesi yaptırmaz.. Bunu yapan HALKIN TÜMÜ DEĞİLDİR elbette..
Kaçırılan askerleri, gidip dağdaki teröristlerden teslim alabiliyorsa o parti kim bilir o dağa kaç defa çıkmış o insanlarla Bu Ülke ALEYHİNDE kurşun sıkmıştır..
İşte bu nedenle; ! DTP kapatılmalı ve mümkünse aynı kadroyla açılacak partiler açılmadan engellenmelidir.!
Ama gerçekten de Namuslu ve Şerefli bir şekilde KÜRT HALKINI temsil edecek bir parti kurulursa baş tacıdır..
Sence MHP dahami az tehlikelidir ? Neden mhp nin kapatilmasini istemiyorsun DTP bu gune kadar kaç kisiyi oldurdu? istersen geçmise donuk bir arastirma yapda mhp li fasistlerin gençlerimizi nasil kursunladiklarini bi gor. Boyle irkci fasist bir partinin kapatilmasini istemeyip sadece DTP ye yonelik soylemleriniz on yargilidir diye dusunuyorum.
Kapatmanın çözüm sağlamayacağı,kimseninde işine gelmeyeceği malum (tabi yalnız DTP'den başka) .
2 Nisan 1984'te Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır Cezaevi'nde 12 Eylül'den o güne kadar 53 kürt mahkumun kişinin öldüğünü açıkladı.
14'ü kendini asmıştı.
23'ü çeşitli hastalıklardan ölmüştü.
7'si ölüm orucunda can vermişti.
7'si ise işkencede öldürülmüştü.
Peki, devletin kontrolü altındaki bir cezaevinde, 3 yıl içinde 53 kişinin ölmesiyle ilgili bir soruşturma yapıldı mı?
Görevliler sorgulandı mı?
Sorumlular hakkında kamu davası açıldı mı?
Sonucu ne oldu?
Yazılanları nakletmem zor:
Bozyel, "Disko" denilen işkencehanede çırılçıplak Filistin askısına asılışını, cinsel organından ve serçeparmağından elektrik verilişini, kalaslarla öldürülesiye dövülüşünü, tabanları yarılıncaya dek falakada yatırılışını ayrıntılarıyla anlatıyor.
Kış soğuğunda üzerlerine hortumla basınçlı soğuk su fışkırtılan mahkûmların neden zatürre olup öldüğünü kestirmek zor değil.
Lağım çukurlarında yüzdürülüp başları postallarla suya batırılanların, makatına cop sokulanların, Co adlı köpeğe esas duruşta tekmil verdirilenlerin, eğlence için canlı kurbağa, fare dışkısı ya da kusmuk yedirilen, sidik içirilenlerin, niye intihar ettiklerini tahmin etmek de zor değil.
Falakadan sonra arkadaşını sırtına alıp durmaksızın koşması istenirken dövülenlerin, niye ölüm orucuna yattığını, sonra niye dağa çıktığını düşünebilmek de zor değil.
Hele İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını ezberleyemediği veya koğuş sorumlusunun cümle cümle okuduğu Atatürk'ün hayatını yeterince yüksek sesle tekrarlamadığı ya da koşarken "Her Türk asker doğar" diye haykırmaya mecali kalmadığı için öldüresiye dövülenleri öğrenince, bu toplumun cumhuriyetten, Atatürk'ten neden, nasıl soğutulduğunu anlamak da zor değil.
Dedim ya, bu belge kitapta anlatılanların binde biri bile doğruysa bugüne gelebildiğimize şükretmemiz gerekir.
PKK nasıl oldu da bu kadar insafsızlaşabildi, o kadar vahşi yöntemlerle nasıl oldu da bu kadar büyüyebildi, bunca halk desteğini nasıl sağlayabildi; merak ediyorsanız, onun "Diyarbakır 5 Nolu"da nasıl doğurtulduğunu okuyun.
Ve hem insan vicdanı hem toplumsal adalet adına, devletin bu katliamı soruşturması talebine destek olun.
Can Dündar
Bu yazı Bayram Bozyel'in Diyarbakır 5 Nolu kitabı için Can Dündar'ın yaptığı yorumun bir kısmı...
Bilgi denilen şey bir denizdir ve herkes ordan kabının yettiği kadar alır der büyüklerimiz...
Bizler biliyoruz ki;
PKK ve TSK artık bir anlaşmalı savaş içindedir!!
PKK Türkiye üzeriden geçen uyuşturucuyu kontol etmektedir!! Derin devlet denilen yasal mafya'da PKK'yı!!Tabi ki varolan uyuşturucudan en büyük faydayı yine bu devletin yasal mafyaları elde etmektedir!
TSK, PKK'nın varlığı sayesinde, yıllardır bütçeden en büyük maddi payı almıştır!!
PKK sayesinde insanların milliyetçi duyguları sömrülmüştür!! Kimisi Türk, kimisi Kürt milliyetçisi olmuştur!
Örnekler çoğaltılabilir, ancak PKK, bu ülkede 80 sonrası olan devlet terörüne karşı, terörize olmuş bir örgüttür!! Öncelikle tarafsız düşünmeli ve bunu kabul etmeliyiz!
Yıllardır, siyasal yolla meclisede yer almak isteyen insanların önüne %10 gibi antidemokratik bir engel koyulmuştur... İnsanlar bu engelleri aşıp meclise girmeyi başabilmiştir! Şimdi ise onların Kürt Kimlikleri ile mecliste olması rahatsız etmektedir!!
Evet haklı olabilirsiniz, bu 20 milletvekilinin bazılarının ya da tamamı PKK kökenli olabilir! Ama gözden kaçan şudur ki; bu insanlar silahı bırakmış, savaşın çözüm olmadığını anlamış ve mecliste söz hakkı istemişlerdir! Bu insanlar, artık bunun bir kardeş kavgası olduğunu farketmiş, bitirmek için söz söylemek istemişlerdir!
Ama nedense, DP başkanı, Mehmet Ağar'ın Susurluk'ta ortaya çıkan yasa dışı mafya örgütü, uyuşturucu silah satan mafya örgütü ya da Devlet Bahçeli'nin tetikçi kökenli bir sokak teröristi olması ne meclistekileri ne de sokaktakileri, ne geçmişte ne de bugün de, Ahmet TÜRK ya da Nurettin DEMİRTAŞ'ın durumu kadar rahatsız etmemiştir!?
Tuhaf değil midir; DTP başkanına sahte çürük raporunu veren de bir askeri doktordur!?
Bizler sadece görünmeyen yüzünü düşünmenizi istiyoruz...
Hiçbir şey durduk yere olmadı...
Tabi ki bizler artık bunun bir son bulmasını istiyor akan kanın durmasını insanların ölmemesini istiyoruz...
Ama kanı kanla yıkayarak, intikam ve nefret duyguları ile değil!!
Saygılar
anti-fasist 17.02.2008, 04:37 işalah kapatırlar...
Dağda ne işi var o insanların? Bunun açıklamasını yapar mısın?
Namussuzda sensin serefsizde sensin.Güzel konus
Yeter artik.
Sabrimizi tükettiniz yeter.
Ortada bir gercek var.Bu gercek Pkk dir.Onu senin savundugun eli kanli insanlar yaratti.Bu tepkiyi Halktta onlar yaratti.
Sen yarim aklinla oTürkiye de olan 5milyona yakin halki aptal ilan etmissin.Aptal olaN sensin.
kUNDAKTAKI BEBEGE KURSUNU özel timlerin sikmadigi ne malum.
O bölgede insanlar cezaevine atilmadi mi?
iskenceler yapilmadi mi?
Faili mechuller olmadi mi?
O bölgede Hizbullah gibi bir bela yaratil madimi?
Bunlar kim yapti?
Devlet yapti..
Pkk sorunu savasla,inkar etmekle,aptallikla suclamakla bitmez,
Pkk sorunu barisla cözülür..
Ordaki Halk aptal degil,hic kendini yorma..
Kimin nankör,kimin yigit oldugunu Newrozlarda,cenazelerde,pretostalarda gösteriyor.
Dtp ise namusuyla-serefiyle-yigitligiyle mecliste eline geleni yapiyor.
Daha artik at gözlüklerinizi cikarin
chatlakalper0 17.02.2008, 21:17 Namussuzda sensin serefsizde sensin.Güzel konus
Yeter artik.
Ortada bir gercek var.Bu gercek Pkk dir.Onu senin savundugun eli kanli insanlar yaratti.Bu tepkiyi Halktta onlar yaratti.
Sen yarim aklinla oTürkiye de olan 5milyona yakin halki aptal ilan etmissin.Aptal olaN sensin.
iskenceler yapilmadi mi?
Bunlar kim yapti?
Devlet yapti..
Kimin nankör,kimin yigit oldugunu Newrozlarda,cenazelerde,pretostalarda gösteriyor.
O gerçek dediğin sürüngen sürüsü askerin postalı altında can çekişe çekişe geberiyor.
Sende bizim sabrımızı tükettin!!!
Ne pkk nede senin gibi düşününlerle bu ülke ASLA masaya oturmaz, anladın mı?
Şimdi o kulaklarını(gözlerini) aç iyi dinle(oku): gelipde burada barışmış, şerefli dtplilermiş pkk gerçekmiş vs. vs. böyle safsatalarla insanların beynini bulandırma, Sabrımızı taşırma!!!
Kundaki bebeğe özel tim kurşun sıkıyor öyle mi? Tabii tabii, dagda yapılan seks partilerinde örgütün üst düzey sorumlularının hamile bıraktığı kızlara da aslında özel tim tecavüz ediyor.
Sen hiç bir şahsa burada şerefsiz diyemezsin, mahir_86'ya yaptığın terbiyesizlikten dolayı özür dileyeceksin.
AKLINI BAŞINA AL!
Yoksa aklın olmayan o başını bir gün gövdenden alırlar :shuriken:
alican19 17.02.2008, 22:03 bütün ırkçı saldırılarda parmağı olan mhp nin kapatılmasını sorsanız herkes onlar türk millyietçisi faşist kapatılsın der peki neden kürt milliyetçiliği yapan dtp kapatılmasın oluyor
bence bunun altında başka özlemler başka kuyruk acıları var
alican19 17.02.2008, 22:09 Namussuzda sensin serefsizde sensin.Güzel konus
Yeter artik.
iskenceler yapilmadi mi?
Bunlar kim yapti?
Devlet yapti..
kürtlerin haklı olduğu noktaları kimse inkar edemez ama kürtlerin savunucusu pkk olamaz
newruzlarda protestolarda cenazelere okumuş aklı başında hiçbir kürt arkadaşım katılmıyo(benim neredeyse tüm arkadaşlarım kürt)
oralarda kandırılımış aldatılan kürtler katılıyor
buarada burda yasadışı örgütü sempatizanlığı yapanlar neden cezalandırılmıyor anlamıyorum .burda yasadışı iş yapan yasin hayal veya ogün samastı savunan biri olsa (olmaz ama olsa) hemen adabtosyana alıyorsunuz peki yasadışı örgüt sempatizanları neden cezalanmıyor
bakın kürtler yıllarca zülm gördü , pkk ilk çıktığında onları kurtarıcı gibi gördüler ama haraç vermeyen militan vermeyen köylerin kurşuna dizilmesinin ardından kürt halkı devletin yanında birde pkk zülmü ile karşılaştı
bu yüzden kürt halkı üzerinden prim yapan dtp kapatılmalı
birde yazınızda bir bölüm var pkk sorunu barışla halledilir diye türk hükümeti eve dönüş yasası gibi yasalar çıkardı pkk militanlarını eve dönmelerini sağlamak için bu bir barışın sembölüdür peki pkk ne yaptı dağlıcada 16 canımızı aldı bumu kürt halkının isteği dağlıcada şehit düşen askerlerden 6 sı kürttü
pkk sadece türklere değil kürtlerede kurşun sıkıyor
yada 33 erin şehit edildiği olayda olan bir olayı nakşedeyim
erlerden biri çıkıp ben kürtüm diye haykırıyor vurmamaları için pkk lı militan
bizim için kürt türk değil askerler önemlidir diyor vede kurşun yağdırıyor
yada otobüslerin önü kesilip vurulan paraları alınan kürtler
yada kurşuna dizilen köylüler
dtp pkknın siyasi tabanıdır bu yüzden kapatılmalı
Türkiyede iran,irak,suriye ve Daglarda Dönen dolaplardan sorumlu olan Emperyalist devletlerinden hesap sormak lazimdir. Bütün sorumluluklari Türkiyede veya tüm dünyada yaşayan, var olan şerefli kürt Halkina mal etmek yanliştir. Bizler her zaman ayni oyunlarla,şarkilarla teselli edilmekteyiz. Türk standartlarina uygun Türkiyede her zaman gücünü gösteren Faşist rejimleri bizim birbirimize girmemizi bekliyorlar.
bizler bu tür oyunlara gelmemeliyiz ve gelmiyecezde.
Doguda insanlarimiz asker veya kürt kökenli Halkimiz hunharca öldürülmüştür böyle veya böyle inkar edilemez....AMA bu düzmece oyunlarin arkasinda "bir daha yazacam" süper devletlerin cikari olmustur, olan Halkimiza oluyor.Türkiyedeki anlaşilmasi zor olmayan sorunlarin başini ceken ne büyük payida Türk solun bir birlerini anlamamalarindan kaynaklaniyor. Bagimsizlik ugruna al kanlara boyanan Alt yapi yetersizliyiyle cirpinan bizler hep kimsesiz cocuklar gibi bir saga bir sola sataşip cirpiniyoruz. Bizler Türkiyedeki Bütün solcular toplansak Türkiyede kac ceşit sol var diye sorulsa kimse anlaşilir cevap veremiyecek.
Tabiiki silahli mucadele ile bir yerlere varilacagini biri beni ikna etmeye calisirsa ona gülerim Cünkü uyanmak lazim derim. Cünkü karanlik gücler Emellerine ulaşmis olacak faturada Halklara kesilecektir. kundaklama olaylari ise aşiretlerin ic hesaplaşmasindanda kaynaklanip faturasi başka taraflara kesildi. DTP ise Türkiye faşist partileriyle ortaklik yapti yok diyenimiz cikmaz her halde. “Müttefik” kuşatması altında ulusal güvenlik stratejisi
ABD’nin sivil darbeleri: Gürcistan, Türkiye, Kıbrıs
AB kuşatmasının ikinci cephesi: Güneydoğu
İşte AB treni ve yolcuları: TÜSİAD, PKK, şeriatçı ittifakı
Kerkük’te susan Diyarbakır’da susar- Yok mu Türk Halkini koruyacak?
Bunların nesi müslüman! AKP, Şeytan’ın emrinde!
AB darbesiyle başladı, NATO mollasıyla sürüyor
ABD’nin Türkiye planı: Kuzey Irak’tan çık, Irak’ta boğul
Irak’ta işgale ortak olmak mı,
Türkiye’yi hedef yapan şer ekseni: ABD-İngiltere-İsrail
Stratejik düşmanımız: Amerika!
Türkiye-ABD ilişkileri neden düzelemez?
Canlar Bizler ise birbirimize sarilip kenetleneceyimize birbirimize Hakaret ediyoruz. Bizler halen Kompredor ile ulusal sol gemisinde calkalaniyoruz.
Güclü bir idoloji üretin onun hesabini yapalim canlar. DTP Kendi halkina kalleslik yapmistir bu partiden hayir gelmez. Artik kimse ölmezsin
saygilarimla
zeryam_ezo 17.02.2008, 23:43 Melkanlı arkadaşıma kesinlikle katılıyorum bugun Türkiyede Kürtlere verilen degerler ortadadır.Ve yine bugün ben ve cevremde bulunan arkadaslarım ben kürdüm dediğim zaman direkmen bana pkkli gözü ile bakıyorlar. Ve bizim de türkiyede böyle bir sorunumuz var kürtlere kendi kimlikleri verilmediği için bugun her kürde bir pkkli gözüyle bakılıyor. aynı şekilde dtp sadece ortak yolu bulmaya çalışıyorlar onlar diyorki ne dagdaki gençlerimiz şehit olsun nede askerlerimiz bu aslında devletin kurmuş oldugu insanı insana, kardeş kardeşe düşman etme politikasıdır.Zararlı çıkan ise şehit olan askerlerimizin analarıdır ve tabikide doguda yaşıyan halkımızdır.Arkadaşlar ne olursa olsun ilk başta insan oldugumuzu unutmayalım ve tabikide karşımızdakilerinde bizim gibi etten tırnaktan yartılmış olduklarını bilelim.Herzaman barıştan ve kardeşlikten yana olalım....En önemliside birbirimizi anlamaya çalışalım
O gerçek dediğin sürüngen sürüsü askerin postalı altında can çekişe çekişe geberiyor.
Sende bizim sabrımızı tükettin!!!
Ne pkk nede senin gibi düşününlerle bu ülke ASLA masaya oturmaz, anladın mı?
Şimdi o kulaklarını(gözlerini) aç iyi dinle(oku): gelipde burada barışmış, şerefli dtplilermiş pkk gerçekmiş vs. vs. böyle safsatalarla insanların beynini bulandırma, Sabrımızı taşırma!!!
Kundaki bebeğe özel tim kurşun sıkıyor öyle mi? Tabii tabii, dagda yapılan seks partilerinde örgütün üst düzey sorumlularının hamile bıraktığı kızlara da aslında özel tim tecavüz ediyor.
Sen hiç bir şahsa burada şerefsiz diyemezsin, mahir_86'ya yaptığın terbiyesizlikten dolayı özür dileyeceksin.
AKLINI BAŞINA AL!
Yoksa aklın olmayan o başını bir gün gövdenden alırlar :shuriken:
Sen mi basimi gövdenden alacan klavye edit.
Senin gibi kurt sürüsündeki edit cok gördüm..
Senin gibi edit bana emir veremez.
Burada Ülkücülügün alasini yapiyorsun.
Ses yok.
Her türlü Kürt odakli konulara,alayli-tehditkar-irkci cevaplar veriyorsun.
Ses yok.
Birde gelmis mafya ahkami kesiyorsun..
yeter ama
O klavyeyi sana yedirirler..Fazla ucma
chatlakalper0 18.02.2008, 14:59 Sen mi basimi gövdenden alacan klavye züppesi.
Senin gibi kurt sürüsündeki itleri cok gördüm..
Senin gibi itler bana emir veremez.
Burada Ülkücülügün alasini yapiyorsun.
Ses yok.
Her türlü Kürt odakli konulara,alayli-tehditkar-irkci cevaplar veriyorsun.
Ses yok.
Birde gelmis mafya ahkami kesiyorsun..
yeter ama
O klavyeyi sana yedirirler..Fazla ucma
Yaz böyle yaz iyi oluyor :smartass:
En azından gerçek yüzünü belli ediyorsun :lol:
Yaz böyle yaz iyi oluyor :smartass:
En azından gerçek yüzünü belli ediyorsun :lol:
Forumumuzun tehditkar,ucuz mafya abisi Catlakalper:shuriken:,
senin gercek yüzün zaten ortada
chatlakalper0 18.02.2008, 15:02 Forumumuzun tehditkar,ucuz mafya abisi Catlakalper:shuriken:,
senin gercek üzün zaten ortada
Forumun %80i ne olduğumu biliyor benim...
En azından bunca yıl forumda hiç bir şahsa küfür etmedim senin gibi alenen...
Neyse daha fazla muhattap olacak değilim seninle...
Forumun %80i ne olduğumu biliyor benim...
:komik evet bende biliyorum:komik
En azından bunca yıl forumda hiç bir şahsa küfür etmedim senin gibi alenen...
Ama ölümle tehdit edersin.Seni haylaz seniiii..:bela
Neyse daha fazla muhattap olacak değilim seninle...
iste bu cok kötü haber
Konu kapatılmıştır.
Az çok artık nedenini biliyorsunuz. Fazla açıklama yapmaya gerek görmedim.
Birbirinize karşı saygılı olmalısınız. Olayların gidişhatını başlangıcı belirler. Bu na dikkat etmek gerekir.
Forumda kafa koparmak yasaktır. Sanal alemde normaldir. Ama yinede boş işlere deyimlere gerek yok. töbe töbe...
İyi forumlar.
|
|