Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevinin cenaze duasınada mı tahammül yok?
anti-fasist 11.02.2008, 19:51 Alevinin cenaze duasınada mı tahammül yok?
Sansür mü?
Yangından bu yana haklı olarak olayı manşetlere taşıyan örneğin, Hürriyet ve Milliyet gibi gazetelerin, bir çok televizyonun haberlerinde cenaze töreninde Alevi dedelerinde dua verdiklerinden bahsetmeyi ’’unutması’’ ilginçti. Bu unutma gazete yada televizyon haberleri ile de sınırlı kalmadı. Cenaze töreninde tercümelerin bir bölümünü yapan Diyanet temsilcisi iki Alevi Dedesi’nin konuşmalarını da >>>>>>>>>
her nedense tercüme etmeyi unuttu! Bir cümleyle geçiştirdi!
Ludwigshafen’de yaşanan yangın faciasında hayatını yitiren 9 kişi için yandıkları evlerinin önünde yapılan cenaze töreni belki de ilk kez 5 farklı inancın, cenazeler önünde buluşmasını ve birlikte dua edilmesini sağladı.
Cenaze töreninde Katolik, Protestan, Yahudi cemaatlerinin dini temsilcilerinin yanısıra Sünnileri temsilen iki İmam ve Alevileri temsilen de iki Dede dua okudu.
İki Alevi dedesinin dua okumalarının asıl nedeni Ludwigshafen’de yanarak ölen 9 kişinin Alevi olmasıydı. Gaziantepli 9 kişi Hacı Bektaş Veli Dergahı talipleriydi . Bu nedenle Hacı Bektaş Veli Dergahı inanç önderlerinden Hüseyin Hurrem Ulusoy ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede cenaze töreninde Alevi erkanına göre Gülbenk okudular.
YOL tv’den de dün (10 Şubat 2008) yaklaşık 2 saat boyunca canlı olarak yayınlanan tören sıarasında da, Ulusoy ve Kaplan’ın konuşmları ve duaları verildi. Buna rağmen, iki Alevi dedesinin konuşmalarından hiç bir gazete bahsetmedi. Yangından bu yana haklı olarak olayı manşetlere taşıyan örneğin, Hürriyet ve Milliyet gibi gazetelerin, bir çok televizyonun haberlerinde cenaze töreninde Alevi dedelerinde dua verdiklerinden bahsetmeyi ’’unutması’’ ilginçti. Bu unutma gazete yada televizyon haberleri ile de sınırlı kalmadı. Cenaze töreninde tercümelerin bir bölümünü yapan Diyanet temsilcisi iki Alevi Dedesi’nin konuşmalarını da her nedense tercüme etmeyi unuttu! Bir cümleyle geçiştirdi!
Lafa gelince, farklı kültürlerin, farklı inançların yanyana gelmesinden, tahammülden bahsedenler, dialog diyenler, Alevi kökenli vatandaşların cenazelerinde Alevi erkanına okunan dualara bile tahammül edemiyorlar. Anlaşılan o ki, bu nedenle haberlerinde bile Alevi Dedesini unutuyorlar! İlgili medya kuruluşlarının bu konuda itirazları varsa yada biz kamuoyunu yanlış bilgilendirdiysek, düzeltmeye hazırız!
Not: Ludwigshafen’da yapılan ve YOL tv’den canlı olarak yayınlanan Cenaze Töreni’ninin ilgili bölümleri yarın akşam (SALI, 12 Şubat) saat 01:00’de YOL tv’de tekrarlanıyor. 5 inancı (Alevi, Sünni, Yahudi, Protestan ve Katolik) temsil eden inanç önderlerinin cenaze töreninde söyledikleirni ve dualarını izleyebilirsiniz…
DERSİM_Gülay 11.02.2008, 20:07 ya merak ettiğim şey şu allah rahmet eylesim ölen alevi kardeşlerimize ama ailesi neden alevi inançlarına göre bir cenaze töreni düzenlememiş.ölen 9 türk aleveyidi diyosunuz; madem öyle imamların ne işi var orada.cenazeler türkiye'ye geldi ve burda toprağa verilmeleri sırasında da ekranda hep imamları gördük.
Sevinc_06 11.02.2008, 21:53 Herşey bitti şimdi konu cenazedeki imamlarmı oldu bence eleştirilerde bulunanlar ayıp ediyor yani ölen her kim olursa olsun alevi yada sünni neticede ruhunu teslim etmiş hayatla ilişigini kesmiş kişilerdir.Ben çokta yanlış bulmuyorum bi alevinin cenazesine gelen imamda olabilir dede de neticede her ikiside orda cenaze namazını kılmak yada ruhuna dua etmek için bulunmuyorlarmı?budur önemli olan.Bence cenazeye imamın mı yoksa dedenin mi katıldığı degilde kişilerin nasıl can verdigi önemlidir umarım konunun önemi anlaşılmıştır.
DERSİM_Gülay 12.02.2008, 13:42 [QUOTE=Sevinc_25;571503]Herşey bitti şimdi konu cenazedeki imamlarmı oldu bence eleştirilerde bulunanlar ayıp ediyor yani ölen her kim olursa olsun alevi yada sünni neticede ruhunu teslim etmiş hayatla ilişigini kesmiş kişilerdir.Ben çokta yanlış bulmuyorum bi alevinin cenazesine gelen imamda olabilir dede de neticede her ikiside orda cenaze namazını kılmak yada ruhuna dua etmek için bulunmuyorlarmı?budur önemli olan.Bence cenazeye imamın mı yoksa dedenin mi katıldığı degilde kişilerin nasıl can verdigi önemlidir umarım konunun önemi anlaşılmıştır.[/QUOTE
biz burda ölen insanların arkasından konuşmuyoruz ki zaten.konuyu açan arkadaş neden alevi dedelerinden basında bahsedilmedi diyor.bize tahammül edemeyen insanlar bizim cenazelerizde ön saflarda ama alevi dedeleri yok sayılıyo konu bu.bende ne işleri var diyorum imamların alevi cenzesinde.siz hiç cemevinde bir imama rastladınız mı alevilerde imam yoktur.DEDE vardır.
-----------
sevgiyle kal...
Kuzey Egeli 12.02.2008, 14:14 Hep hoşgörülü bir toplum diye nara atarız,ne kadar hoşgörülüyüz?bizim kadar birbirini yakan,kesen bir toplum var mı acep?Bize neden tahamül edemezler ki?Bunlar mercimek beyinli yobazlar.Ölen canlara bunu bile lüsk görüyorlar.Biz azınlık,nede garip bir grubuz:Biz dünyanın en güzel inancına mensup canlarız.
aydıner32 12.02.2008, 14:19 ölenlere allah tan rahmet yakınlarına baş sağlığı...bunlara alışmadınızmı daha.?
Alevinin cenaze duasınada mı tahammül yok?
Sansür mü?
Yangından bu yana haklı olarak olayı manşetlere taşıyan örneğin, Hürriyet ve Milliyet gibi gazetelerin, bir çok televizyonun haberlerinde cenaze töreninde Alevi dedelerinde dua verdiklerinden bahsetmeyi ’’unutması’’ ilginçti. Bu unutma gazete yada televizyon haberleri ile de sınırlı kalmadı. Cenaze töreninde tercümelerin bir bölümünü yapan Diyanet temsilcisi iki Alevi Dedesi’nin konuşmalarını da >>>>>>>>>
her nedense tercüme etmeyi unuttu! Bir cümleyle geçiştirdi!
Ludwigshafen’de yaşanan yangın faciasında hayatını yitiren 9 kişi için yandıkları evlerinin önünde yapılan cenaze töreni belki de ilk kez 5 farklı inancın, cenazeler önünde buluşmasını ve birlikte dua edilmesini sağladı.
Cenaze töreninde Katolik, Protestan, Yahudi cemaatlerinin dini temsilcilerinin yanısıra Sünnileri temsilen iki İmam ve Alevileri temsilen de iki Dede dua okudu.
İki Alevi dedesinin dua okumalarının asıl nedeni Ludwigshafen’de yanarak ölen 9 kişinin Alevi olmasıydı. Gaziantepli 9 kişi Hacı Bektaş Veli Dergahı talipleriydi . Bu nedenle Hacı Bektaş Veli Dergahı inanç önderlerinden Hüseyin Hurrem Ulusoy ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede cenaze töreninde Alevi erkanına göre Gülbenk okudular.
YOL tv’den de dün (10 Şubat 2008) yaklaşık 2 saat boyunca canlı olarak yayınlanan tören sıarasında da, Ulusoy ve Kaplan’ın konuşmları ve duaları verildi. Buna rağmen, iki Alevi dedesinin konuşmalarından hiç bir gazete bahsetmedi. Yangından bu yana haklı olarak olayı manşetlere taşıyan örneğin, Hürriyet ve Milliyet gibi gazetelerin, bir çok televizyonun haberlerinde cenaze töreninde Alevi dedelerinde dua verdiklerinden bahsetmeyi ’’unutması’’ ilginçti. Bu unutma gazete yada televizyon haberleri ile de sınırlı kalmadı. Cenaze töreninde tercümelerin bir bölümünü yapan Diyanet temsilcisi iki Alevi Dedesi’nin konuşmalarını da her nedense tercüme etmeyi unuttu! Bir cümleyle geçiştirdi!
Lafa gelince, farklı kültürlerin, farklı inançların yanyana gelmesinden, tahammülden bahsedenler, dialog diyenler, Alevi kökenli vatandaşların cenazelerinde Alevi erkanına okunan dualara bile tahammül edemiyorlar. Anlaşılan o ki, bu nedenle haberlerinde bile Alevi Dedesini unutuyorlar! İlgili medya kuruluşlarının bu konuda itirazları varsa yada biz kamuoyunu yanlış bilgilendirdiysek, düzeltmeye hazırız!
Not: Ludwigshafen’da yapılan ve YOL tv’den canlı olarak yayınlanan Cenaze Töreni’ninin ilgili bölümleri yarın akşam (SALI, 12 Şubat) saat 01:00’de YOL tv’de tekrarlanıyor. 5 inancı (Alevi, Sünni, Yahudi, Protestan ve Katolik) temsil eden inanç önderlerinin cenaze töreninde söyledikleirni ve dualarını izleyebilirsiniz…
ben gaziantepte yaşıyorum. o ölenlerin hangi köylü olduklarını düşünmeye kalmadan. TV de alevi dedesinin (çokta güzel) bir dua okuyuşunu seyrettim. köylerinin alevi olup olmadıklarını sorduğumda hiç bir yanıtın alevi olmadığına çıkıyordu aldığım cevaplar.
sanırım bu cenaze namaz ına alevi dedelerinin dua katkılarıda '' dinler ve mezhepler arası diyalog'' düşüncelerinin bir parçasıdır. zira; almanyada aynı düşünce ile haham, papaz ve imam aynı anda dini cenaze meresimleri düzenlemişlerdi.
ben gaziantepte yaşıyorum. o ölenlerin hangi köylü olduklarını düşünmeye kalmadan. TV de alevi dedesinin (çokta güzel) bir dua okuyuşunu seyrettim. köylerinin alevi olup olmadıklarını sorduğumda hiç bir yanıtın alevi olmadığına çıkıyordu aldığım cevaplar.
sanırım bu cenaze namaz ına alevi dedelerinin dua katkılarıda '' dinler ve mezhepler arası diyalog'' düşüncelerinin bir parçasıdır. zira; almanyada aynı düşünce ile haham, papaz ve imam aynı anda dini cenaze meresimleri düzenlemişlerdi.
daha önce haberin verildiği konu altında youtube video görüntüsü ile beraber belirtmiştim ordan okuyan arkadaşlarda bilirler, kazada bebeği aşağıya atan amcası kamil almanyada abimin çalıştığı türkü bardaki orkcusu ve kaplan ailesinin tamamı alevi. sülalerinde bazıları zamanla asimile olmuşlar, karısına türban taktıranlar bile olmuş ama geneli alevi bir aile. cenaze görüntülerinde kadınların taktıkları baş örtü şeklinden bile anlaşılabiliyor alevi oldukları.
yangında ailesinin önemli bir kısmını kaybeden kamil çocuk felci geçirmiş ayakları tutmuyor ama ona rağmen alevi dernekleri adınada gönüllü çalışan birisi. faşistce bir saldırı sonucu hayatını kaybedenlerin alevimiydi, sünnimiydi tartışmasını yapmak bile ayıp aslında ama öyle belirtince tekrar açıklama gereği hissettim.
Herşey bitti şimdi konu cenazedeki imamlarmı oldu bence eleştirilerde bulunanlar ayıp ediyor yani ölen her kim olursa olsun alevi yada sünni neticede ruhunu teslim etmiş hayatla ilişigini kesmiş kişilerdir.Ben çokta yanlış bulmuyorum bi alevinin cenazesine gelen imamda olabilir dede de neticede her ikiside orda cenaze namazını kılmak yada ruhuna dua etmek için bulunmuyorlarmı?budur önemli olan.Bence cenazeye imamın mı yoksa dedenin mi katıldığı degilde kişilerin nasıl can verdigi önemlidir umarım konunun önemi anlaşılmıştır.
öncelikle konu cenazedeki imamlarda değildi, cenaze esnasında papazlar bile vardı. bu faşistce saldırıda öldürülen vatandaşların alevi inancından olmasına rağmen neden hiçbir basın kuruluşunda alevi dedelerinin dualarından bahsedilmeden sadece diğer inanç temsilcilerine değinildiğini tezatlığı vurgulandı. kişilerin nasıl ırkçı beyinlerin kurbanı olduğudur zaten herkesin yüreğini yakan hristiyan almanlar dahil. oradaki ibadet seromonisinde tüm inançlar nüksettirildi, evrensel bir uğurlanışla yolculandılar. bence bu da katliamın gerçekleşmesine neden olan ırkçı mantalitelere inat barış ve kardeşlik adına çok önemli bir yaklaşımdı.
fakat antiparantez bu olaydan bağımsız genel olarak bir alevinin cenazesi ayrıntılarına inecek olursak; eğer hakka yürümüş alevi kişinin bulunduğu yerde bir dede bulma imkanı yoksa, cenazeyi imamda uğurlayabilir, papazda, haham (yahudi din adamı) veya çok çok farklı bir dini inanışın temsilciside. bu şartlarda cenaze bir camide, kilisede ve sinagogta'da kalkabilir, hepsi amacının tanrıya intikal merkezleri olduğu inancında.
ama eğer bir alevi dedesi var, cem evide var, buna rağmen başka bir inancın temsilcisinin görevlisi ile uğurlanılmanızı normal karşılıyorsanız bu öncelikle kendi inancınızı bir sınıfa koyamamak hakir görmek anlamına gelir. böyle bir durumda alevileri görmemezlikten gelen zihniyetlerede laf söylemek düşmez bize, çünkü daha içimizde kendi ibadet ve inanç ritüellerini çerez olarak algılayanlar varsa kalkıp dışardakilerle hak mücadelesine girişmenin bile bir gereği kalmamıştır..
alican19 12.02.2008, 16:03 alevilerde müslüman bizi farklı bir din gibi göstermeye çalışanlara yuh
dedeler cem ibadetini yöneten ve alevilere klavuzluk eden yüce şahıslardır onlarda aslında imamdır bu yüzden bir alev, cenazesini ha dede ha imam defnetsin farketmez
bakın bizler alevilikten önce müslümanız bunu unutmayın
Herşey bitti şimdi konu cenazedeki imamlarmı oldu bence eleştirilerde bulunanlar ayıp ediyor yani ölen her kim olursa olsun alevi yada sünni neticede ruhunu teslim etmiş hayatla ilişigini kesmiş kişilerdir.Ben çokta yanlış bulmuyorum bi alevinin cenazesine gelen imamda olabilir dede de neticede her ikiside orda cenaze namazını kılmak yada ruhuna dua etmek için bulunmuyorlarmı?budur önemli olan.Bence cenazeye imamın mı yoksa dedenin mi katıldığı degilde kişilerin nasıl can verdigi önemlidir umarım konunun önemi anlaşılmıştır.
her işin bir kuralı vardır, daha fazla asimile olmamak için kurallara uymalıyız. Senin düşünceni açarsak ha cem evi ha cami farketmez anlayışına kadar gideriz.
Bizi tabiki görmezden geldiklerinin belirtileridir bunlar (hiç alevi olduklarından bahsetmemesi veya dedelerin duasını vermesini ekranlara getirmemesi)
Sonuç , vahim bir olay geride kalan yakınlarına hak sabırlar versin.
alican19 12.02.2008, 17:39 her işin bir kuralı vardır, daha fazla asimile olmamak için kurallara uymalıyız. Senin düşünceni açarsak ha cem evi ha cami farketmez anlayışına kadar gideriz.
Bizi tabiki görmezden geldiklerinin belirtileridir bunlar (hiç alevi olduklarından bahsetmemesi veya dedelerin duasını vermesini ekranlara getirmemesi)
Sonuç , vahim bir olay geride kalan yakınlarına hak sabırlar versin.
bir şey sormak istiyorum siz cem evini camiden üstün mü görüyorsunuz cem evi bir kültürdür hz.PEYGAMBERİMİZDE cem evine gitmiştir burda ibadet etmiştir ama camilerde en az cem evi kadar kutsaldır
bir şey sormak istiyorum siz cem evini camiden üstün mü görüyorsunuz cem evi bir kültürdür hz.PEYGAMBERİMİZDE cem evine gitmiştir burda ibadet etmiştir ama camilerde en az cem evi kadar kutsaldır
bir süredir yazdıklarınız takip eden birisi olarak hakkınızda iki şık belirdi aklımda siz ya zaten tamamen asimile olmuş birisiniz, ya da alevi olmayan birinin profilinine alevi yazmasından ibaretsiniz. siz ayrımlarla dolu hayatınızda nereyi nerden üstün görüyorsanız görün ama alevilerin yeri neresi olduğunu bildirmek sizin haddinize değildir!
ne demek 'cami en az cem evleri kadar üstündür', bize göre hiç bir ibadet mekanı bir diğerinden üstün değildir, hepside yaradana yakarış evleridir. fakat ibadetin yönelim merkezleri herkesin kendi inanç sistemine göre yapılır. kalkıp burda molla ağızları ile bir olup cem evi kültürdür, bir sonraki aşama cümbüş evi bile dersiniz aynı kafayla ama bu ne sizin haddinize ne de kendinizi alevi sandığınız öz niteliklerini yitirmiş dağarcığınıza yetmez!
floydian 12.02.2008, 22:03 bir şey sormak istiyorum siz cem evini camiden üstün mü görüyorsunuz cem evi bir kültürdür hz.PEYGAMBERİMİZDE cem evine gitmiştir burda ibadet etmiştir ama camilerde en az cem evi kadar kutsaldır
konu sence hangi dini objenin daha çok önemli olduğu mu? burda eğer törende dedeler varsa 'sansür'e , yoksa da devletin alevi törene karşı yaptığı bir engellemeye karşı tepki var sadece. yazılanları sadece bir defa okuyan herkes bunu anlar bu topic'de ki yazılanlardan. kimse cem evleri camilerden daha önemlidir demiyor zaten.
gerçi arkadaşlar cevaplamış ama olsun sorun karşılık bulsun. ben yazımda cem evini , camiden üstün görecek bir imada bile bulunmadım , daha doğrusu kıyaslama bile yapmam , herkes hakka ulaşmada istediği yolu kullanabilir. Biz hoşgörülü toplumuz , her millete aynı inanç ile bakarız ,
alican19 13.02.2008, 12:31 bir süredir yazdıklarınız takip eden birisi olarak hakkınızda iki şık belirdi aklımda siz ya zaten tamamen asimile olmuş birisiniz, ya da alevi olmayan birinin profilinine alevi yazmasından ibaretsiniz. siz ayrımlarla dolu hayatınızda nereyi nerden üstün görüyorsanız görün ama alevilerin yeri neresi olduğunu bildirmek sizin haddinize değildir!
ne demek 'cami en az cem evleri kadar üstündür', bize göre hiç bir ibadet mekanı bir diğerinden üstün değildir, hepside yaradana yakarış evleridir. fakat ibadetin yönelim merkezleri herkesin kendi inanç sistemine göre yapılır. kalkıp burda molla ağızları ile bir olup cem evi kültürdür, bir sonraki aşama cümbüş evi bile dersiniz aynı kafayla ama bu ne sizin haddinize ne de kendinizi alevi sandığınız öz niteliklerini yitirmiş dağarcığınıza yetmez!
1)cami cem evinden üstün demedim onun kadar kutsaldır dedim
2)asimile olan sensin ,camiye düşmanlık eden sensin ben değil
3)ben önce müslüman sonrada aleviyim alevilik benim mezhebimdir ,alevilik ile müslümanlık ruhla vücut gibidir benim için
4)cem evleri ibadet yeridir ,aynı zamanda bir kültür merkezidir zira cem evlerinde denen deyişler hoş sohbetler alevi kültürünün aynasıdır
DERSİM_Gülay 13.02.2008, 13:09 [QUOTE=alican19;571949]bir şey sormak istiyorum siz cem evini camiden üstün mü görüyorsunuz cem evi bir kültürdür hz.PEYGAMBERİMİZDE cem evine gitmiştir burda ibadet etmiştir ama camilerde en az cem evi kadar kutsaldır
aleviler cem evini benimsemişlerdir ve onlar için en kutsal yer cemevidir.herkez benimsediği yerde ibadetini yapar buna kimse karışamaz.her toplumsal grubun farklı nbir kültürü vardır. bizim ki
cemevidir. sunnilerin ki cami.bunun ayrımını her alevi bilir.hz.ALİ de camiye gidip ibadetini yapmıştır.hangi ibadet yeri ne kadar kutsal yada değil bunun tartışmasına hiç bir zman girmedik.ama sunniler bunu her zman yaptı ve bizi asimile politikaları geliştirdiler.bir yerden sonra bizde dayanamıyoruz ama yeter artık bize yapılanlar.ayrıca konunu dışına çıkmayalım.tartışdığımız şey farklı burda.
İnsanın dünyadaki esas varlığı ölüm ile biter. Geriye insanın toz toprak yanı kalır. Ruh gidince beden çirkinleşir. Toprak olacak cesedin ve toprak olmuş maddenin hiç bir değeri yoktur. Cesedin yıkanması, kefenlemmesi, cenaze namazı, mezarın şekli...Bunların hiç birisinin İslam Dini ile yakından uzaktan alakası yoktur. Cenazelerde okunan duaların yada söylenen şeylerin, ne ölene nede sağ olana faydası söz konusu olamaz. Zaten dediğim gibi dinde de böle bişe yoktur. Bu tamamen bir gelenek görenektir.
Bir insana istediğiniz gibi ölüm töreni yapabilirsiniz. İster yakarsınız, ister mumlayalarsınız, ister denize atarsınız.... İslam dininde sünnilerin yaptığı gibi tören yapmak söz konusu değildir. Bu konuda dinde her hangi bir kıstas getirilmemiştir. Bu tamamen gelenek görenektir. Her kes istediği gibi yapar.
1)cami cem evinden üstün demedim onun kadar kutsaldır dedim
2)asimile olan sensin ,camiye düşmanlık eden sensin ben değil
3)ben önce müslüman sonrada aleviyim alevilik benim mezhebimdir ,alevilik ile müslümanlık ruhla vücut gibidir benim için
4)cem evleri ibadet yeridir ,aynı zamanda bir kültür merkezidir zira cem evlerinde denen deyişler hoş sohbetler alevi kültürünün aynasıdır
1-) sen en az cemi kadar üstündür dedin, bunun türkçesi nedir? cem evi daha az değerlidir demektir. bu ibadet mekanları arasında rekabet düşünebilecek kadar zehirli bir zihniyettir.
2-) benim camiye düşmanlık ettiğim tek bir mesaj gösteremezsin. ama senin zihniyetinden anlaşıldığı üzere emevi tohumusun bunu tüm mesajlarını okuyan herkesin anlaması mümkün. burada kimseye alevilik söylemleri atma, girip okusun herkes yazdıklarını. kalkıp ehli sünnet vahabi bekçiliğ yapıp, aynı zamanda türk ırkçılığı yapmaya çalışan enterasan çelişik bir vakka senin durumun. halen inanmıyorum ama eğer iddia ettiğin gibi aleviysen birileri senin kafanı çok fena şekilde bulandırmış, inandığın şeyin adı alevilik değil, ya buna ehli sünnet hanifilik vs. başka dogmatik isimler bulabilirsin ama milyonlarca alevi senin mevcut zihniyetinle uzaktan yakından alakası yoktur.
3-) ben önce insan ve sonrada insanım.
4-) cem evi sadece kültür mekanıdır diyen sendin amnezi sorunun yoksa daha önceki yazdığın mesaja tekrar göz at. cem evi halk evi, kültür evi, ibadet evi insana dair herşeyin dahil olduğu evrensel hümanizmin mevcut olduğu bir evdir!
sen en az cemi kadar üstündür dedin, bunun türkçesi nedir? cem evi daha az değerlidir demektir. bu ibadet mekanları arasında rekabet düşünebilecek kadar zehirli bir zihniyettir.
Putperest Sunnilerin Camileri ile Alevilerin Cem evleri, İslam Dinine göre İbadet mekanı olamaz.
Aleviliğin olmazsa olmaz koşulları her ne kadar İslami özellik taşısada, Alevilik genel olarak kendine özgü kültürü içinde barındıran bir inanç biçimidir. Dolayısla kendince Cem Evleri ibadet mekanıdır. Ama biz müslümanlar için İslam Dini içerisinde Cem Evlerinin İbadet mekanı olması söz konusu olamaz.
Camileri anlatmama gerek varmı? Camilerin İslam Dinine göre İbadet mekanı olması zaten mümkün değildir düşünülemez. Camilere ancak bugün Put Hane demek doğrudur. Niye put hane? Putun illa elle tutulur, gözle görülür bir şey olmasına gerek yoktur. Siz Allah için ibadet yaptığım mekan diyeceksiniz sonra o mekanı Muhammed ismi ile, Ali İsmi ile, Osman İsmi ile Ömer İsmi ile süsleyeceksiniz. Mihrap yapacaksın, bilmem ne yapacaksınız....Alın işte size adı Muhammed olan Ali olan Osman olan Ömer olan Putlar....
İslam Dininde ibadet mekanı olarak düşünüle bilecek Mescidler vardır. Bu Mescidlerde Allahın adından başka hiç bişe anılmaz ve olmaz. Vesselam Allaha İbadet her yerde her mekanda yapılır.
En güzel İbadet mekanı da İnsanın kendi evidir.
Bu bağlamda Biz Müslümanlar camiyede cem evini de karşıyız. Camiyede Hayır Cem Evine de Hayır.....
serdar_adas 13.02.2008, 13:54 ya merak ettiğim şey şu allah rahmet eylesim ölen alevi kardeşlerimize ama ailesi neden alevi inançlarına göre bir cenaze töreni düzenlememiş.ölen 9 türk aleveyidi diyosunuz; madem öyle imamların ne işi var orada.cenazeler türkiye'ye geldi ve burda toprağa verilmeleri sırasında da ekranda hep imamları gördük.
imam olcak tabii onun duasına nail olursan kabirde rahat edersin Allahın emri bu sen öldüğünde imam istemessin
Sayun serdar bey;
Kendi gelenek ve göreneklerinizi islam olarak niteleyip bizim önümüze sunmayınız.
İslam dininde Sizin ifade ettiğiniz İmam olarak bilinen bir sınıf yoktur.
İslam Dininde Kabir azabı diye bir azap yoktur.
İtikatiniz Kuran ise bu iddalarımı size ayetler ile sunayım....
Ölen insana gelenek ve görenekler ile tören yapılır. Dinen bir yaptırım yoktur. Ölen insanı yaksanızda ona tören düzenlemesenizde arkasından imam felan da okusu İslama göre hiç bir ehemmiyeti yoktur.
DERSİM_Gülay 13.02.2008, 14:08 [QUOTE=serdar_adas;572345]imam olcak tabii onun duasına nail olursan kabirde rahat edersin Allahın emri bu sen öldüğünde imam istemessin[/QUOT
bizim cenazelerimiz cemevinde dedelerin duasıyla olur.islami vaazler dinleyeceğim en son kişi sizsiniz.alevilerin kültürüne ve ibadet biçimlerine karışmaktan vazgeçin artık.siz bu işleri çok iyi biliyosunuz galiba allahın emirlerinden bu forumda sıkça bahsetmişsiniz.allahın emri alevileri öldüklerinde imam yıkasın bumudur yani.bir sunni öldüğünde dede çağırı mısınız siz bu kadar hoşgörülü olabiliyor musunuz da kalakıp bize burda allahın emirleri konusunda söylemde bulunuyorsunuz.
ANLATAMA Kİ EL İZİ BİLMEZ ALİ
alican19 13.02.2008, 19:44 alevilerde müslüman bizi farklı bir din gibi göstermeye çalışanlara yuh
dedeler cem ibadetini yöneten ve alevilere klavuzluk eden yüce şahıslardır onlarda aslında imamdır bu yüzden bir alev, cenazesini ha dede ha imam defnetsin farketmez
bakın bizler alevilikten önce müslümanız bunu unutmayın
senin okuman yok bak orda ne yazmışım cem ibadeti ,gördün mü bak anlaman için büyük yazıyorumCEM İBADETİ ama ayı zamanda cem kültürdürde cemde okunan deyişler dedelerin güzel söyleyişleri bir alevi kültürüdür ama sen sadece beni burda alt edebilmek için cümlelerimi cımbızla alıyon öncesi sonrasını okumuyon
ben emevi tohumu değilim ama senin alevi kültüründen noksanlığını kesin
alevi kültüründe camide cem evide birdir bana görede öyle ha cemde semah dönmüşüm ha camide 4 rekat sabah namazını kılmışım
bunu senin anlamanı beklemiyorum zira sen de önyargı var camiyi seven biri olsa olsa sunnidir alevi olamaz zira aleviler senin için ibadet etmeyen , sadece inançlı insanlar
asıl birileri senin kafanı birileri boşaltmış , daha yazılarımdaki anlam bütünlüğünü algılayamıyorsun
bak can biz aleviler ateist değiliz bizler mezhep olarak alevi din olarak da müslümanız alevilik müslümanlıkla bütündür bunu artık algıla
daraltimsah78 13.02.2008, 19:55 evt haklısın daha doğrusu bize tahammül edemeyenler dedelerimizin dualarına nasıl tahammül etsinler .işte örümcek örmüş agını gözleri ve dilleri başka kapılara her zaman kapalı.
senin okuman yok bak orda ne yazmışım cem ibadeti ,gördün mü bak anlaman için büyük yazıyorumCEM İBADETİ ama ayı zamanda cem kültürdürde cemde okunan deyişler dedelerin güzel söyleyişleri bir alevi kültürüdür ama sen sadece beni burda alt edebilmek için cümlelerimi cımbızla alıyon öncesi sonrasını okumuyon
ben emevi tohumu değilim ama senin alevi kültüründen noksanlığını kesin
alevi kültüründe camide cem evide birdir bana görede öyle ha cemde semah dönmüşüm ha camide 4 rekat sabah namazını kılmışım
bunu senin anlamanı beklemiyorum zira sen de önyargı var camiyi seven biri olsa olsa sunnidir alevi olamaz zira aleviler senin için ibadet etmeyen , sadece inançlı insanlar
asıl birileri senin kafanı birileri boşaltmış , daha yazılarımdaki anlam bütünlüğünü algılayamıyorsun
bak can biz aleviler ateist değiliz bizler mezhep olarak alevi din olarak da müslümanız alevilik müslümanlıkla bütündür bunu artık algıla
Senin yazdıklarında bütünlüğü bırak alevilik namına tek bir anlam yok. Sen ya sünnisin, ya da asimilesin. Anlattığın şeyin adı alevilik değil önce bunu anla, istersen git sabahtan akşama kadar 92342343245 rekat namaz kıl ama bunu alevilik olarak iddia etmek için bir kaç fırın ekmek yemen gerekir. Kızılbaş alevilerinin tek ibadet mekanı cem evleridir.
Kimin kafası boş, kiminki dolu o ırkçı ve ehli sünnet reflekslerden oldukça belli oluyor!! öncelikle alevilik 72 milleti bir bakan bir inanıştır, bu o zamanki sayılabilmiş tüm milletler için belirtilmiş sembolik bir rakamdır, ne islamo-faşistlerin ne de ırk faşistlerinin alevilikle işleri olmaz.
Cami'nin mantığı ve emevi zamanında ortaya çıkış mimamirisinin hikayesi, insan inancının itaatkarlıkla, itikat arasındaki seçenekteki bir anlayışın taraf mekanizması, bir inancın şekilci destur alanı olup olamayacağı, hz alinin 1400 yıl önceki yaptıkları ve bu yapılanların batınimi, zahirimi öncelikleri olduğu? şekilcilik kavramının aleviliğin içinde özünü korumuş anadolu inancına mantığına uymadığından red edilip, şeyhülislam fetvaları ile binlerce kızılbaşın bu uğurda ölümü göze alıp katledilmeleri, bunların hepsini daha önce bir çok konuda tartıştık. Belki bazı üyelerimiz defalarca okudu bunları. Ben yine anlatmaktan yorulmam ama burdaki konunun formatından daha fazla çıkmamak için sadece az önce bahsettiğim başlıkları belirtmekle yetinerek şöyle izah edim; cami'nin kötü olduğunu iddia eden hiç kimse yok, sadece cami ehli-sünnet ve bazı şii inançların klasik inançlarının mekanlarıdır. Şatavat ve görsellik üzerine kutgulanmış itaatkar anlayışların kabullendiği bir sistematik bir ibadet mekanıdır. Eğer alevi iseniz çekilmeye çalışıldığınız mekanizma bir inancın devşirme alanı olarak sizlere gösterilebilinir ama orası aleviliğin ibadet mekanı değildir.
Alevilerin cenaze uğurlanması(namazıda diyebilirsiniz) cem evlerinden yapılır. Kendi ibadet mekanlarının bilincinde olan aleviler için camilerden icazet alınması gerekmez.
Şeriat anlayışında (namaz kılmak vs. gibi şekilsel kurallara) Anadolu alevilliği “Abdestimiz alınmış namazımız kılınmış orucumuz tutulmuş” deyip, zaten gönülden itakat ettiklerine inandıklarına şekilci destur anlayışları uygulamamıştır. Bu onların mantık çemberinde sadece bir şekilden ibarettir, çünkü yaradana itikat ve gönül kavramının iletişim metodlarını sınırı ve şekli yoktur. Herşey 'gönülden' samimiyetten geçer, sınırlamalara ve şekile döken inançlar emin olamadıkları kendiliklerinin sürekli korkularla şekilsel bir kanıt çabası içerisindedirler.
Aslında alevilik ile diğer anlayış arasındaki ibadet yansımlarında temelinde en keskin fark; korkarak sevdirmek ile sevdirerek inandırmak arasında ciddi bir fark vardır.
Her anlamda alevilik hakkında geniş bilgiler alabilmen için şu aşağıda verdiğim başlığa tıklayarak, oradaki bilgileri çok iyi bir şekilde okumanda fayda var
Alevi–Bektaşi inancının esasları (http://www.alevi.dk/ALEVILIK/Alevilik.htm)
arkadaslar orca 3 aile öldü.
bir aile aleviydi.....
ve evet siz akp'ye calisan ana haber bültenlerinde dedelerin dualarinin yer almasini bekleyemezsiniz, cünkü hic olmadi simdiye dek böyle bisey.
bu gibi konulari alevi kanallarimizda ve dergilerinde takip etmelisinizz
imam olcak tabii onun duasına nail olursan kabirde rahat edersin Allahın emri bu sen öldüğünde imam istemessin
Alevilik tarihini bilmediğin çok açık ortada. Anlayabilmen için örnek vereyim. Bizim köy malatya - pötürge- bölükkaya dır. Etrafında yaklaşık 80 sunni köyünün sardığı bir alevi köyüdür. Bu 80 köyün çoğu bu tür hizmetleri(kuran öğrenme , cenaze işlemleri) gelip bizim köydeki dedelerden öğrenmiştir. İmamet makamının nkimlerden kaldığını söylememe gerek yok herhalde. Şimdi sen alevi dedelerinin duasının kabirde bu insanları rahat ettirmeyeceğini mi söyemek istiyorsun. Senin ve alican 19 'un görüşlerine kızmamak elde değil.
sayın prof. ne güzel kurallar koymuşsun.Alevi kültüründe böyle bir birliktelik olabilir mi. Lütfen saçmalamayalım. Sana göre böyle olabilir , senin düşüncene saygı duyarım , fakat bu şekilde görüşleri olana alevilikten dönmüş diyorlar. Yani alevi kabul edilmezsin.
turna2001 14.02.2008, 10:58 anti faşist kardeşim konu güzel anlatmak istediyini anladım
ölenlere Allahtanrahmet sevenlerine sabır diliyorum dedin gibi heryerde varlıgımız saklanıyor yada inkar ediliyor ölenlerin alevi sünlü olması deyil bizi yok saymaları bende yeni ögrendim ama biz onlara agladık insan opldukları icin alevi oldukları için deyil katliyamı hep kınıyoruz bunların insan olmadıgını biliyoruz hangi milletten olursa olsun lanet olsun
alican19 14.02.2008, 19:04 Senin yazdıklarında bütünlüğü bırak alevilik namına tek bir anlam yok. Sen ya sünnisin, ya da asimilesin. Anlattığın şeyin adı alevilik değil önce bunu anla, istersen git sabahtan akşama kadar 92342343245 rekat namaz kıl ama bunu alevilik olarak iddia etmek için bir kaç fırın ekmek yemen gerekir. Kızılbaş alevilerinin tek ibadet mekanı cem evleridir.
Kimin kafası boş, kiminki dolu o ırkçı ve ehli sünnet reflekslerden oldukça belli oluyor!! öncelikle alevilik 72 milleti bir bakan bir inanıştır, bu o zamanki sayılabilmiş tüm milletler için belirtilmiş sembolik bir rakamdır, ne islamo-faşistlerin ne de ırk faşistlerinin alevilikle işleri olmaz.
Cami'nin mantığı ve emevi zamanında ortaya çıkış mimamirisinin hikayesi, insan inancının itaatkarlıkla, itikat arasındaki seçenekteki bir anlayışın taraf mekanizması, bir inancın şekilci destur alanı olup olamayacağı, hz alinin 1400 yıl önceki yaptıkları ve bu yapılanların batınimi, zahirimi öncelikleri olduğu? şekilcilik kavramının aleviliğin içinde özünü korumuş anadolu inancına mantığına uymadığından red edilip, şeyhülislam fetvaları ile binlerce kızılbaşın bu uğurda ölümü göze alıp katledilmeleri, bunların hepsini daha önce bir çok konuda tartıştık. Belki bazı üyelerimiz defalarca okudu bunları. Ben yine anlatmaktan yorulmam ama burdaki konunun formatından daha fazla çıkmamak için sadece az önce bahsettiğim başlıkları belirtmekle yetinerek şöyle izah edim; cami'nin kötü olduğunu iddia eden hiç kimse yok, sadece cami ehli-sünnet ve bazı şii inançların klasik inançlarının mekanlarıdır. Şatavat ve görsellik üzerine kutgulanmış itaatkar anlayışların kabullendiği bir sistematik bir ibadet mekanıdır. Eğer alevi iseniz çekilmeye çalışıldığınız mekanizma bir inancın devşirme alanı olarak sizlere gösterilebilinir ama orası aleviliğin ibadet mekanı değildir.
Alevilerin cenaze uğurlanması(namazıda diyebilirsiniz) cem evlerinden yapılır. Kendi ibadet mekanlarının bilincinde olan aleviler için camilerden icazet alınması gerekmez.
Şeriat anlayışında (namaz kılmak vs. gibi şekilsel kurallara) Anadolu alevilliği “Abdestimiz alınmış namazımız kılınmış orucumuz tutulmuş” deyip, zaten gönülden itakat ettiklerine inandıklarına şekilci destur anlayışları uygulamamıştır. Bu onların mantık çemberinde sadece bir şekilden ibarettir, çünkü yaradana itikat ve gönül kavramının iletişim metodlarını sınırı ve şekli yoktur. Herşey 'gönülden' samimiyetten geçer, sınırlamalara ve şekile döken inançlar emin olamadıkları kendiliklerinin sürekli korkularla şekilsel bir kanıt çabası içerisindedirler.
Aslında alevilik ile diğer anlayış arasındaki ibadet yansımlarında temelinde en keskin fark; korkarak sevdirmek ile sevdirerek inandırmak arasında ciddi bir fark vardır.
Her anlamda alevilik hakkında geniş bilgiler alabilmen için şu aşağıda verdiğim başlığa tıklayarak, oradaki bilgileri çok iyi bir şekilde okumanda fayda var
Alevi–Bektaşi inancının esasları (http://www.alevi.dk/ALEVILIK/Alevilik.htm)
bak dostum bu sana son cevabım zira anlamak istemiyorsun kendi egomanyanda yaşa artık lafım yok sana
ben ne sunniyiim ne asimile ,ama sen asimile olmuşun alevi mümin olmaz düşüncesi sana empoze edilmiş
ben kötü birşey demedim
dediğim camilerdeki imamlar cemdeki dedelerle eşdeğerdir
camiler cem evleri ile eşdeğerdir
cem ibadet yeri gibi kültür şölenidirde zira ordaki dedelerin söyleşileri sazların barış çığlıkları alevi kültürünün eseridir dedim
cenaze namazı kılınmalı dedim
ben aleviyim hamdolsun ama ateist alevi değilim ben müslümanım sunni değil
ben hak MUHAMMET ALİ diyorum sen ise yalnız ALİ
sen şimdi sırf böyle düşünüyorum diye bana asimile diyorsan ben senin alevi olduğuna inanmıyorum
alevilikte önce islamın sonra imanın şartları varıdır zira önce müslümanız
alican19 14.02.2008, 19:06 Alevilik tarihini bilmediğin çok açık ortada. Anlayabilmen için örnek vereyim. Bizim köy malatya - pötürge- bölükkaya dır. Etrafında yaklaşık 80 sunni köyünün sardığı bir alevi köyüdür. Bu 80 köyün çoğu bu tür hizmetleri(kuran öğrenme , cenaze işlemleri) gelip bizim köydeki dedelerden öğrenmiştir. İmamet makamının nkimlerden kaldığını söylememe gerek yok herhalde. Şimdi sen alevi dedelerinin duasının kabirde bu insanları rahat ettirmeyeceğini mi söyemek istiyorsun. Senin ve alican 19 'un görüşlerine kızmamak elde değil.
sayın prof. ne güzel kurallar koymuşsun.Alevi kültüründe böyle bir birliktelik olabilir mi. Lütfen saçmalamayalım. Sana göre böyle olabilir , senin düşüncene saygı duyarım , fakat bu şekilde görüşleri olana alevilikten dönmüş diyorlar. Yani alevi kabul edilmezsin.
arkadaşım ilk önce üslübündaki saygı sebebiyle teşekkür ediyorum
ama ben aleviyim dönmeliğim olmadı ama şuna cevap verirmisin
1)aleviler niçin camide namaz kılmaz(sakın camilerin sunnilerin deme zira cami ALLAHIN evidir )
2)alevilikte namaz kılmak yokmu ki namazla semah aynıdır dememe kızdın
ben anlamıyorum bu forumdaki arkadaşları. birsürü başlıkta anlatılmış olmasına rağmen hala neden camiye gitmiyoruz diye soru soruyorlar. cevap sizi tatmin eder veya etmez ama neticede forum içersinde bu cevaplar mevcut. en temel bilgilerden yoksunken burda kimseyi yargılamaya çalışmayın bence.
bak dostum bu sana son cevabım zira anlamak istemiyorsun kendi egomanyanda yaşa artık lafım yok sana
ben ne sunniyiim ne asimile ,ama sen asimile olmuşun alevi mümin olmaz düşüncesi sana empoze edilmiş
ben kötü birşey demedim
dediğim camilerdeki imamlar cemdeki dedelerle eşdeğerdir
camiler cem evleri ile eşdeğerdir
cem ibadet yeri gibi kültür şölenidirde zira ordaki dedelerin söyleşileri sazların barış çığlıkları alevi kültürünün eseridir dedim
cenaze namazı kılınmalı dedim
ben aleviyim hamdolsun ama ateist alevi değilim ben müslümanım sunni değil
ben hak MUHAMMET ALİ diyorum sen ise yalnız ALİ
sen şimdi sırf böyle düşünüyorum diye bana asimile diyorsan ben senin alevi olduğuna inanmıyorum
alevilikte önce islamın sonra imanın şartları varıdır zira önce müslümanız
senin histerik dünyanla başta anadolu (kızılbaş) aleviliği olmak üzere tabiat gerçekleri örtüşmüyor, öncelikle bunu naciz beynine sokmanda fayda var. senin anlattığın şeylerin adı alevilik değil. ki sen napiyorsan yaparsın ben buna ne itiraz ettim, ne de böyle bir hakkı kendimde görürüm ama sünni mollalığı yaptığın kalkıp bana mümin edebiyatları yapmandan belli oluyor. alevilerde mümin yoktur, talip vardır! her cümlenden anahtar kelimelerden bile sünni olduğun bangır bangır bağırıyor.
sen baştan aşağı paçalarına kadar tüm zihniyet yapılanman normal sünni anlayışında ötesi yobaz kalıplarının has adamı bir muhteremsin. kimin alevi kimin ehli sünnet olduğu ayan beyan ortada, benim aleviliğimi muhakeme edecek yeryüzündeki son insansındır belki.
bu aşamadan sonra en iyisi sen tamamen hidayete er, önce bir hac'a git gel mümin bir sünni ile evlenip çarşafa sar mutlu mesut yaşa. bu tamamen senin içinde bulunduğun mantalitenin bir ürünü, kafana göre takılırsın. bu yaptıklarının adına alevilik koyma yeter, yoksa istersen full donanımlı bir yobaz bile olmuş olsan hiç kimseyi ilgilendirmez.
sen hariçten gazeller okumaya devam et, savunduğun argümanlar bile yobaz doktirinleri üzerine kurulu. şimdide hz. muhammedle, hz ali arasında bir rekabet başlatma niyetindesin sanırım. insanları etnik ve varlık olarak ayırmak sizin zihniyetlerinize ait bir durumdur. bizim için bu insanlar birbirlerinin alternatifi olamaz, onlar bir bütündür. muhammed'i temsil ettiğine inananlar neden muhammed sülalesini katledilirken muaviye'nin camilerinde ehlibeyte, aliye ettirdiği hakaretlere ses çıkarmadılar. bu nasıl bir tezattır! kimin kime ne kadar inandığı, ne kadar samimi olduğunu ancak yaradan bilir, sen veya herhangi yobaz yapıda bir sünni istediği kadar biz muhammedci, onlar alici gibi traji-komik bir iddia atsınlar, herşey ortadır, kimlerin kanları kimlerin ellerinden kurumadığıda ortadadır.
1)aleviler niçin camide namaz kılmaz(sakın camilerin sunnilerin deme zira cami ALLAHIN evidir )
alevilik neden sünnilik veya şiilik değildir diye mavi renkle bir ton yazı yazmışım, belliki ya hiç bakmamışsın, ya da okuduğunu anlama kapasitende bir sorun var. hadi boş ver bizim yazdıklarımızı forumda bu anlamda yüzlerce konu var. onlarıdamı okuma zahmetinde bulunmadın. ki amaç öğrenmek olsa alternatifler çok ama insan gerginlik yaratmak amacında olunca alevi küspesi altında ortalık karıştırmaktan başka bir hedefi olmaz.
senin için tek ibadet kriterleri cami ve namaz olduğu için, inancında şekilcilik olmayan insanları ateistlikle suçlamak senin haddine değildir, o zaman biride kalkar seni döneklikle suçlar(eğer alevi bir kökenden geldiğin doğruysa). yaradana olan itikatlarımızı ölçmek hiç kimsenin haddine değildir, heleki şekilci, kurgusal, zamanlamalı dogmatik programlamaları inanç bellemiş ehli sünnetleri bu anlamda bizleri yargılamak hadlerine bile düşemez. dini yozlaştırıp sapkınlaştırıp, şekilleştirip, herşeyi yapıp sonrada putperestce, tapınıp mümin olduğunu iddia edenler önce kendi gönüllerindeki yapaylıkmı, bu kadar şekle teşvik etmiştir bunu muhakemesini yapmadan ahkam kesmeleri ancak gülünç duruma düşürür.
alevilikte bir inanç sistemidir, bir insanın dinli olduğunu göstermesi için illaki namaz kılması gerekmez. yani sen istediğin kadar cami ve namaz bil, biz ibadetlerimizi cem evinde yerine getiririz. kişi yaradanın varlığını hangi etkileşim halinde nerede yoğun bir şekilde yaşıyorsa orası onun için bir ibadethanedir. bunun için çeşitli şekli ve ezberi bir biçimde kurgusal belirli zaman dilimlerine uymak zorunda değildir. Allah insanın kalbinde ise, bunu hissetmek için belirli bir şekli yapının içine girmek zorunda da değildir. alevilikte öncelikle şekli ibadetlerden bağımsız bir inançtır. yani hiç kimseyi namaz kılıp, ramazan otrucu tutmuyor diye dinsizlik, allahsızlık itham edemezsin, yobazların allahlı olduklarını iddia ederek zihniyetlerinin yaptıkları gün gibi ortadadır.
o zaman biriside kalkar size derki itikat kavramı yerine itaat anlayışını benimşemişsen, inancı tamamen şekli yaşıyorsan sende karşıdaki için o kriterlerdesindir. yani birilerinin inancı sizlere (sünni-şii şekilcilere) uymuyor diye afaki tesbitlerde bulunup sanki onun özgün inançları yokmuş gibi yok atıp tutarsanız, aynı hislerin karşılıklı olduğuna emin olabilirsin.
ben anlamıyorum bu forumdaki arkadaşları. birsürü başlıkta anlatılmış olmasına rağmen hala neden camiye gitmiyoruz diye soru soruyorlar. cevap sizi tatmin eder veya etmez ama neticede forum içersinde bu cevaplar mevcut. en temel bilgilerden yoksunken burda kimseyi yargılamaya çalışmayın bence.
can zaten amaç öğrenmek olsa yazdıklarımızı okur, arama motorunu kullanır dediğin gibi tonlarca cevabını bulur. amaç provokasyon olunca bu tip şeyleri sorgulamak bu gibiler için sadece bir fırsattır.
arkadaşım ilk önce üslübündaki saygı sebebiyle teşekkür ediyorum
canım kardeşim ben anlatamıyorum kendimi , ya da sen dar çervenin içinde durup anlamak istemiyorsun. Aleviler niçin camide namaz kılsın , alevilerin ibadet yeri bellidir, şekilleri de bellidir. Bu çok uzun yıllardır sürüyor. Hükümet bile kabul edecek artık cem evinin ibadet yeri olduğunu , sen niye kabul etmiyorsun. Cami allahın evidir tabi ki , ama cem evide allahın evidir. İbadet yapılan her yer allahın evidir. Peygamber zamanında cami diye bir terim olmadığını bilirsin , mescit derlerdi (dua edilen yer) Namazdan kasıt dua etmek idi.
Ha illa alevilerde namaz olsun diyor isen o da var. Halka namazı , herkes yüzyüze cemal cemale halkayı oluşturur , duasını eder secdesini yapar.
murat222 15.02.2008, 12:05 Herşey bitti şimdi konu cenazedeki imamlarmı oldu bence eleştirilerde bulunanlar ayıp ediyor yani ölen her kim olursa olsun alevi yada sünni neticede ruhunu teslim etmiş hayatla ilişigini kesmiş kişilerdir.Ben çokta yanlış bulmuyorum bi alevinin cenazesine gelen imamda olabilir dede de neticede her ikiside orda cenaze namazını kılmak yada ruhuna dua etmek için bulunmuyorlarmı?budur önemli olan.Bence cenazeye imamın mı yoksa dedenin mi katıldığı degilde kişilerin nasıl can verdigi önemlidir umarım konunun önemi anlaşılmıştır.
burada anlatılmak istenen alevi dedelerin dua okumasını medyanın göstermemesidir..ayrıca bir alevinin cenazesini imam kılmamalı..sonuçta alevilikte bilgili kişiler veya dedeler kılmalı...sen bir sünnini cenazesini alevinin kıldığını gördünmmü...bir papaz ne kada alevi cenazesini kaldıramazssa imamda kaldıramaz....aksini düünün mutlaka sünnilikten etkilenenlerdir.
murat222 15.02.2008, 12:12 arkadaşım ilk önce üslübündaki saygı sebebiyle teşekkür ediyorum
bu sitede senin gibi camiyi namazı savunan aleviyim diyen insanlar çıktı..çokta yazılar yazıldı..kalkıp bize cami allahın evidir neden kılmıyorsunuz diyen bir kişiye alevi denemez..asimile olmuşssun....allahın evi=cami böyle saçma düşünce olabilirmi...allahın evi diye bir kavram olmaz..ayrıca aleviliğin kendine ögü ibadetleri olduğunu tekrardan anlatmaya gerek yok..namazı savunan alevi yüzyıllarca çıkmıştır..sonuda sünnileşme olmuştur..onların torunlarıda bugünde en koyu alevi düşmanları olmuştur..seninde öyle olacan kesin..
alican19 15.02.2008, 17:37 bu sitede senin gibi camiyi namazı savunan aleviyim diyen insanlar çıktı..çokta yazılar yazıldı..kalkıp bize cami allahın evidir neden kılmıyorsunuz diyen bir kişiye alevi denemez..asimile olmuşssun....allahın evi=cami böyle saçma düşünce olabilirmi...allahın evi diye bir kavram olmaz..ayrıca aleviliğin kendine ögü ibadetleri olduğunu tekrardan anlatmaya gerek yok..namazı savunan alevi yüzyıllarca çıkmıştır..sonuda sünnileşme olmuştur..onların torunlarıda bugünde en koyu alevi düşmanları olmuştur..seninde öyle olacan kesin..
ben sunni değilim ,sadece ben hem müslümanım hem alevi
bune saçmalık hem müslümanm diyeceksin sonra islamın emirleri gerekleri yerine aleviliğin gereklerini söyleyeceksin
tamam cem evide ibadet yeridir ama camide bir ibadet yeridir , ama sizin anlamadığınız nokta şudur alevilik mezheptir ,din asla olamaz
ayrıca ben burda namaz kılınmalı diyorum ,sunni inancı gibi 5 vakit değil kılabildiğin kadar
aleviliğin kendine özgü ibadet şekilleri vardır lakin aleviliğin bağlı olduğu islam dinininde kuralları vardır bu kurallar sadece sunnilere ait değil tüm müslümanlarındır
arkadaşlar asimele olan benmiyim yoksa yozlaşan aleviliği savunan siz mi bilmiyorum ama ben burda hepinize karşı saygılı konuşuyorum karşılığındada saygılı hitap bekliyorum
müslümanlıkta cami yoktur diyebilen birisi kuranı okumamış demektir yüce kitabın bir çok ayetinde cami geçiyor
alevilikte hem cami hemde cem evi vardır .aleviliğn yozlaşması böyle oluyor müslümanlıktan uzaklaşıp ateistliğe yaklaşıyor ,bizi sunnilerden ayıran en büyük özellik
sunniler ALLAHTAN korktukları için ibadet eder aleviler sevdikleri ve korktukları için ibadet ederdi
bakın yazarın adını tam hatırlamıyorum ama yabancı bir yazardı galiba
misyonerlik faliyetleri ve yozlaşan alevi mezhebi adlı bir kitap şuan bizim tartışmamıza ışık tutabilecek bir kitap hepinize tavsiyee ederim
alican19 15.02.2008, 17:39 canım kardeşim ben anlatamıyorum kendimi , ya da sen dar çervenin içinde durup anlamak istemiyorsun. Aleviler niçin camide namaz kılsın , alevilerin ibadet yeri bellidir, şekilleri de bellidir. Bu çok uzun yıllardır sürüyor. Hükümet bile kabul edecek artık cem evinin ibadet yeri olduğunu , sen niye kabul etmiyorsun. Cami allahın evidir tabi ki , ama cem evide allahın evidir. İbadet yapılan her yer allahın evidir. Peygamber zamanında cami diye bir terim olmadığını bilirsin , mescit derlerdi (dua edilen yer) Namazdan kasıt dua etmek idi.
Ha illa alevilerde namaz olsun diyor isen o da var. Halka namazı , herkes yüzyüze cemal cemale halkayı oluşturur , duasını eder secdesini yapar.
diyorsunki bizim farklı bir ibadet şeklimiz var
ya alevilik bir din mi ki farklı ibadet şekli olsun
tamam semahda bir ibadettir buna karşı çıkmıyorum ,lakin sizde şunu anlayın bizim dinimiz islamiyettir bunun şartlarıda belli
eğer alevilik farklı dindir diyorsanız lafım yok
murat222 17.02.2008, 14:36 ben sunni değilim ,sadece ben hem müslümanım hem alevi
bune saçmalık hem müslümanm diyeceksin sonra islamın emirleri gerekleri yerine aleviliğin gereklerini söyleyeceksin
tamam cem evide ibadet yeridir ama camide bir ibadet yeridir , ama sizin anlamadığınız nokta şudur alevilik mezheptir ,din asla olamaz
ayrıca ben burda namaz kılınmalı diyorum ,sunni inancı gibi 5 vakit değil kılabildiğin kadar
aleviliğin kendine özgü ibadet şekilleri vardır lakin aleviliğin bağlı olduğu islam dinininde kuralları vardır bu kurallar sadece sunnilere ait değil tüm müslümanlarındır
arkadaşlar asimele olan benmiyim yoksa yozlaşan aleviliği savunan siz mi bilmiyorum ama ben burda hepinize karşı saygılı konuşuyorum karşılığındada saygılı hitap bekliyorum
müslümanlıkta cami yoktur diyebilen birisi kuranı okumamış demektir yüce kitabın bir çok ayetinde cami geçiyor
alevilikte hem cami hemde cem evi vardır .aleviliğn yozlaşması böyle oluyor müslümanlıktan uzaklaşıp ateistliğe yaklaşıyor ,bizi sunnilerden ayıran en büyük özellik
sunniler ALLAHTAN korktukları için ibadet eder aleviler sevdikleri ve korktukları için ibadet ederdi
bakın yazarın adını tam hatırlamıyorum ama yabancı bir yazardı galiba
misyonerlik faliyetleri ve yozlaşan alevi mezhebi adlı bir kitap şuan bizim tartışmamıza ışık tutabilecek bir kitap hepinize tavsiyee ederim
arkadaşım asıl sen saçmalamayı bırak...namaz kılıyorsan kıl,ama kalkıp alevilikte namaz vardır diye konuşmaya hakkın yok..yüzyıllardır süren kültürümüzün neresinde cami olmuş örnek versene...yapılan camiler hep asimilasyon için alevi köylerine yapılmşıtır.bunu bilmiyorsan sana söylenecek fazla söz yok..şu kuranın neresinde cami var ispatlasana..kulaktan dolma bilgilerle yazıyorsun...
caminin emeviler zamanında bu adla anılmaya başladığın haberin yok gaLİBA..cami bizans kiliselerinin taklidinden öte bir şey değildir.....yozlaşmış alevilik asıl sizin gibilerinin beynin sulandırılmasıyla oluyor...önce camiye alıştır...sonra cemevini tarikat evi de küçümse sonra yok say..klasik asimilasyon böyle yürür..alevilik kültürüyle,ibadet biçimleriyle,tanrıya bakış açısıyla sünnilikten bir din kadar farklıdır...hiçbir ortak yönü yoktur..islamın ilk siyasal olaylarından ibadetlerine kadar....namaz kılınmalı diyorsun hangi namaz şiilerinmi,hanefilerinmi,şafilerinmi,malikiler inmi yoksa hanbeli mezhebininmi?namaz diye kelime kuranda yoktur salad vardır..namaz farsçadır kuran arapçadır bunu biliyorsundur herhalde..türkçe mealini örnek göstereceksen onun çeviride nasıl değiştirildiğini bilmelisin.Ayrıca kuranın bile günümüze kitap haline getirilen orjinali ortada yoktur...aleviliği bize öğretme asimile olanlar alevilik hakkında en son söz söyleyecek olanlardır...senin asimile olduğunun en büyük kanıtı sünni ulema gibi konuşmanç..sünniliğin ibadetlerini kabul etmeyen ateist..yani dünyada herkes ateist bir bunlar allaha inanıyor..geç bu dogmatik düşünceleri..bizim inançlarımızı savunmak ateistlik oluyorsa sana göre artık senin bir asimile olmuş biri olduğuna başka kanıt getirmeye gerek yok..klasik fettullhaçların,gericilerin aleviliğin asimilasyonnuna direnenleri suçlama taktiğini iyi öğrenmişssin..
sana ve senini gibi asimile olanlara hüseyin gazi metin dedenin şu şiiri cevap olmalı..
Hem camiye hem ceme gider
Böyle Alevilik olmaz
Dostum Aleviyim deme
Böyle Alevilik olmaz
Alevinin sazi vardir
Cemi cemiyeti özü vardir
Onun birtek yüzü vardir
Böyle Alevilik olmaz
Bazilari birkac yönlü
Hem Alevi hem sünni
Iki yüzlü iki dinli
Böyle Alevilik olmaz